ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2020 19:08
*Η φιγούρα του απεγνωσμένου Έλληνα συνταξιούχου εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, κατοχύρωσε μία θέση ανάμεσα στις 10 φωτογραφίες της δεκαετίας που επέλεξε ο Εconomist. Ο φακός του Βρετανικού εντύπου απαθανατίζει έναν Έλληνα συνταξιούχο, καθισμένο στο πεζοδρόμιο έξω από μια τράπεζα στην Αθήνα το 2015, όταν η οικονομική μοίρα της Ελλάδας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού... Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, αλλά καλό είναι κάποιες εικόνες του παρελθόντος να συνετίζουν, να ενισχύουν την αυτογνωσία και την υπευθυνότητά μας. Το πάθημα να μας γίνει μάθημα για να μην φτάσουμε κάποτε να λέμε πως είμαστε άξιοι της μοίρας μας.  Γ.Ν.   *Η φιγούρα του απεγνωσμένου Έλληνα συνταξιούχου εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, κατοχύρωσε μία θέση ανάμεσα στις 10 φωτογραφίες της δεκαετίας που επέλεξε ο Εconomist. Ο φακός του Βρετανικού εντύπου απαθανατίζει έναν Έλληνα συνταξιούχο, καθισμένο στο πεζοδρόμιο έξω από μια τράπεζα στην Αθήνα το 2015, όταν η οικονομική μοίρα της Ελλάδας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού... Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, αλλά καλό είναι κάποιες εικόνες του παρελθόντος να συνετίζουν, να ενισχύουν την αυτογνωσία και την υπευθυνότητά μας. Το πάθημα να μας γίνει μάθημα για να μην φτάσουμε κάποτε να λέμε πως είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Γ.Ν.

Ηφαιστίων

*ΤΑ κύματα κακοκαιρίας βοηθούν στη διάδοση της ελληνικής ιστορίας, αφού στα περισσότερα δίνουν αρχαία ελληνικά ονόματα.

Το κάθε όνομα, προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου και δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί αναζητούν να μάθουν την ιστορία του. Για την ιστορία λοιπόν, το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο Ηφαιστίων, (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.), ήταν γιος του Αμύντορα, αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας.

Ήταν ο στενότερος απ’ όλους τους φίλους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά. Μάλιστα, κάποιοι νεότεροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες διατηρούσαν ερωτική σχέση. Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.

 

Γείτονες

*Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Λάρισα, τα Χριστούγεννα, οφείλεται στον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας Ειρήνη Παπαϊωάννου. Αυτό θα πει, καλοί γείτονες! Φυσικά οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν και τη Λάρισα, αν και δεν ήταν ο τελικός προορισμός τους. Μιας και οι τουρίστες έρχονται, έστω και έτσι -από σπόντα- μήπως να το εκμεταλλευτεί περισσότερο η πόλη, ώστε να τους κερδίσει για την αξία της;

 

Τρέλα

*ΤΟ έχουν αυτό οι ισχυροί, να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Η παγκόσμια κοινή γνώμη τρέμει τις παρενέργειες από την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως διέταξε την επιδρομή στη Βαγδάτη «για να αποτρέψω έναν πόλεμο, όχι να αρχίσω έναν».

Όταν όλοι φοβούνται όχι τόσο τον νέο κύκλο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τις νέες προσφυγικές ροές κ.λπ. όσο τα αντίποινα που θα ανοίξουν (ξανά) τον ασκό του Αιόλου.

«Θα σας βρούμε. Θα σας εξοντώσουμε.

Θα προστατεύουμε πάντα τους διπλωμάτες μας, τους στρατιώτες μας, όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», διεμήνυσε ο Τραμπ σε δηλώσεις του από τη Φλόριντα, όπου κάνει διακοπές.

Τρέμει ο πλανήτης από τη νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και ο Τράμπ δηλώνει πως πυροδότησε το φυτίλι για να αποτρέψει ένα νέο πόλεμο…

Β.Κ.

 

Να τα χιλιάσουν

*ΜΙΑ 5ετία ζωής συμπλήρωσε προχθές, στις 3 του Γενάρη, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γεωργίου Α. Παπανδρέου.

Στο επετειακό μήνυμα λοιπόν, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως «με αυτογνωσία και ευθύνη καλούμαστε το 2020 να ανοίξουμε ένα διαφορετικό κύκλο ατομικής και συλλογικής ζωής. Για να δημιουργήσουμε μια νικηφόρα κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα αποτελέσει την προοδευτική απάντηση απέναντι στη συντήρηση.

Για να απαλλαγεί η χώρα από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση, που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και ενισχύουν τις αδικίες και τις ανισότητες.

Για να προωθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και να διαχειριστούμε σωστά τις μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Πρωτοπόροι στις ιδέες και σταθερά πιστοί στις προοδευτικές αξίες» καταλήγει το μήνυμα.

Αν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση, μας χρεοκόπησαν με τα μνημόνιά τους, μαζί τα έφαγαν (σε μάρκα π.χ.) και κ.λπ. έρχονται και την ξορκίζουν κιόλας (την κρίση) ε, τότε ναι, πρόκειται περί αυτογνωσίας…

Β.Κ.

 

Στην Πόλη

*ΣΤΗΝ Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, όπου θα παρακολουθήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Έχοντας προσκληθεί από τον παναγιότατο, μάλλον είναι «ευλογημένη» η απουσία από τις τοπικές εκδηλώσεις…

Β.Κ.

 

Κάπνισμα

* ΚΑΙ ενώ πολλοί, λόγω του αντικαπνιστικού νόμου και του χειμωνιάτικου κρύου έξω στις αναμμένες σόμπες των καταστημάτων, σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα, στον αντίποδα η παραγωγή καπνού στην Ελλάδα αυξάνεται. Γνωστή ελληνική καπνοβιομηχανία προγραμματίζει για το 2020, επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής, οι οποίες θα συνδυασθούν και με νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Είναι μύθος τελικά ότι μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών; Είναι πολύ απίθανο, να σκέφτονται και να παίρνουν αποφάσεις τα στελέχη της καπνοβιομηχανίας, να αυξήσουν την παραγωγή χωρίς ζήτηση.

***

*ΚΑΙ μην ξεχνάμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, με τις συνέπειες της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, στα δημόσια ταμεία: «Η εταιρεία το 2019 συνέβαλε κατά 532 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία (ειδικός φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ, καθώς και άλλοι φόροι). Παράλληλα οι εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς άγγιξαν τα 8 εκατ. ευρώ».

Μήπως, λέω μήπως, δούμε να επιστρέφει το κάπνισμα σε συγκεκριμένους χώρους διασκέδασης, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο υπουργός Υγείας, «δίνοντας τόπο στην οργή του», όταν τα δημόσια ταμεία θα είναι μείον, στον απολογισμό του 2020;

 

Φοροκυνηγητό...

*ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ παραμένει η έλλειψη φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων, παρά τις 120 δόσεις και τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ. Τα τελευταία στοιχεία εισπράξεων της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόλις 6,5 από τα 105,4 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία είχαν μπει σε ρύθμιση ως τις αρχές Νοέμβρη.

Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των χρεών έχει αφεθεί στην τύχη τους και οι οφειλέτες που τα χρωστούν αυξάνονται αντί να μειώνονται. Μία προφανής εξήγηση είναι ότι όλοι οι φόροι της χρονιάς πέφτουν μαζεμένοι στο β΄εξάμηνο κάθε χρόνου, με διπλές ή τριπλές πληρωμές φόρων και τελών σχεδόν κάθε μήνα.

Αλλά και πάλι, στον ΕΝΦΙΑ ενδεικτικά, που αν και μειώθηκε, το ποσοστό εισπραξιμότητας δεν διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το 2018. Ασφαλώς τα στοιχεία του Δεκεμβρίου πιθανόν να αλλάξουν την εικόνα, αλλά το γεγονός ότι η ασυνέπεια πληρωμών θα φέρει φοροκυνηγητό και το 2020, είναι βέβαιο...

Γ.Ν.

 

Κέφια...

*ΜΠΗΚΑΜΕ ήδη στην τελική ευθεία των γιορτών, αλλά το κέφι στην παρέα είναι αμείωτο, εστιασμένο και με αναφορές στο κλίμα των ημερών.

- Τελικά οι γιορτές κρατάνε λίγο, ή εγώ τρώω γρήγορα...

- Ζαλίζομαι, γρήγορα φέρτε να μυρίσω ένα ταψί μελομακάρονα...

- Εχω παχύνει πολύ τελευταία και μάλλον δεν φταίνε τα γλυκά αλλά το σαμπουάν μου. Τώρα πρόσεξα πως «προσθέτει όγκο». Από σήμερα θα κάνω μπάνιο με απορρυπαντικά γιατί «αφαιρούν τα λίπη»...

 

Εισφορά...

*ΤΟΝ ερχόμενο Μάιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βάλει κάτω τα δεδομένα ώστε να επαναπροσδιορίσει τον «λογαριασμό» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η ετυμηγορία της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι πρώτες ενδείξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και μια πρώτη εικόνα για τα τυχόν νέα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού θα είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν το πότε ακριβώς και σε ποιο ύψος θα εφαρμοστεί η προαναγγελθείσα μείωση. Και πρωτίστως αν η μείωση αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουμε φέτος. Για το αν δηλαδή εν ολίγοις ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019.

Θυμίζουμε πως η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 3986/2011. Αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι το φορολογικό έτος 2014, ωστόσο επεκτάθηκε και το 2015 για να συνεχίσει να επιβάλλεται μέχρι σήμερα... Έτσι, για να επιβεβαιώνεται η ρήση πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»...

Γ.Ν.

 

Καπνός...

*ΤΟ τσιγάρο άρχισε να γίνεται... καπνός από τα καταστήματα εστίασης της Λάρισας. Από τα περισσότερα τουλάχιστον.

Έστω και αν η εφαρμογή του νόμου έκανε ζημιά στους ιδιοκτήτες, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών έδειξε διάθεση συνεργασίας. Γιατί από τους ίδιους εξαρτάται η εφαρμογή. Αν τηρηθεί καθολικά ο νόμος και δεν δείξουν ανοχή, τότε το στοίχημα θα κερδηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβεβαιωθούν όλοι οι καχύποπτοι και οι δύσπιστοι που θεωρούν δύσκολη έως ανέφικτη την εφαρμογή του.

Γ.Ν.

 

Μονομάχοι...

*ΜΕ έξι Λαρισαίους στη νέα διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου λίγο δύσκολο η προεδρεία να αλλάξει νομό. Το ενδιαφέρον έγκειται συνεπώς στο πρόσωπο αυτού που θα πάρει τα ηνία στον Θεσσαλικό σύλλογο. Από τις 15 Δεκεμβρίου που έγιναν οι εκλογές μέχρι και την επόμενη Πέμπτη, που θα γίνει η συγκρότηση σε σώμα, οι ημέρες είναι αρκετές για να βγει λευκός καπνός...

Αν και η σύνθεση του προεδρείου τα τελευταία χρόνια στους οικονομολόγους αποτελούσε δυσεπίλυτο «γρίφο», αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Έστω και αν τα δεδομένα διαμορφώνουν ένα σκηνικό αμφίρροπης αναμέτρησης, μεταξύ του νυν προέδρου Ηλία Κοτσιμπογεώργου και του πρώην προέδριου Χρ. Ισαακίδη, ωστόσο οι προβλέψεις και τα στοιχήματα δύσκολα θα ανατραπούν...

***

*ΠΑΝΤΩΣ αίσθηση έχει προκαλέσει η επιτυχία του Τρικαλινού Στράτου Τραγάνη στις εκλογές των Αντιπροσώπων. Και μάλιστα με μια παράταξη που βγήκε λαβωμένη από τις εκλογές. Το ότι ήρθε πρώτος στο επικρατείας είναι τεράστια επιτυχία. Οι εκατοντάδες ψήφοι που εξασφάλισε πέραν της δυναμικής που απορρέουν, ίσως και να ενισχύουν τις βλέψεις για την κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Γ.Ν.

 

Ταμειακές...

*ΈΤΟΣ προσαρμογής στη νέα πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι για όλους τους επαγγελματίες το 2020. Το τρίπτυχο «ηλεκτρονικά βιβλία- ηλεκτρονική τιμολόγηση-διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών» με τα πληροφοριακά συστήματα ΑΑΔΕ έχει γίνει αποδεκτό με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου να ανταποκρίνονται θετικά στα νέα δεδομένα.

Όμως υπάρχει και κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, μιας και είναι θέμα κόστους. Από την 1η Ιουνίου όπως είναι γνωστό θα είναι δυνατή η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την παλαιότητα των ταμειακών μηχανών, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τη σύνδεση με το taxisnet. Είναι παλαιάς τεχνολογίας και οι επαγγελματίες που τις έχουν θα υποχρεωθούν να τις αντικαταστήσουν, με σύγχρονες ή με άλλους φορολογικούς μηχανισμούς. Εν ολίγοις θα πρέπει να επωμιστούν ένα κόστος, που μόνο ευτελές δεν θα είναι. Δεν θα ήταν συνεπώς συνετό να βρεθεί ένας τρόπος να επιμεριστεί το βάρος; Βούληση να υπάρχει και θα βρεθεί η λύση...

Γ.Ν.

 

Παιδεία

*ΜΙΑ και στην παιδεία στη χώρα μας, όλα λειτουργούν ρολόϊ και τα έχουμε όλα κανονισμένα στην εντέλεια, καιρός να την «πλασάρουμε» και στο εξωτερικό, προκειμένου να προσελκύσουμε νέους φοιτητές!

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά την τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον (από 5 έως 8 Ιανουαρίου), σε μια προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με διοικήσεις αμερικάνικων Πανεπιστημίων, με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα.

Η Ν. Κεραμέως έχει απευθύνει πρόσκληση προς τις διοικήσεις αμερικάνικων Πανεπιστημίων να επισκεφθούν την Ελλάδα τον Μάρτιο, προκειμένου να έχουν άμεση επαφή με τα ενδιαφερόμενα ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

 

=========================

O POLITISMOS STH LARISA2 4 1 2019 

*Ο πολιτισμός στη Λάρισα δεν… αργεί ποτέ.

ΘΑ.

 

=========================

 ZVNTAS PLEON SE ENA HREMO3 4 1 2019

*ΖΩΝΤΑΣ πλέον σε ένα ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον, τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στη Λάρισα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Αϊ Βασίλη! Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα που διακρίνει τα μικρά παιδιά, που πιστεύουν πως όλα είναι δυνατά, άνοιξαν διάπλατα τις αγκαλιές τους και πήραν τα δώρα τους από τα χέρια του, κοιτώντας τον με δέος.

Τα χαμόγελό τους και η χαρά τους ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή γι’ αυτούς που «έφεραν» το Αϊ Βασίλη, το προσωπικό της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.).

 

 

=========================

 ENA MEGALO KOTETSI4 4 1 2019

*ΈΝΑ μεγάλο... κοτέτσι έχει γίνει η Λάρισα. Κουτσουλιές παντού... σε πλατείες, σε πάρκα, σε δρόμους. Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει μ’ αυτό το χάλι. Κάτι πρέπει να γίνει... Το αυτοκίνητο που βλέπετε είναι παρκαρισμένο μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες. Έγινε αγνώριστο...

 

 

=========================

 EPIASAN OLES TIS UESEIS5 4 1 2019

*ΈΠΙΑΣΑΝ όλες τις θέσεις... Και το φορτηγό πού θα παρκάρει;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass