ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 19:00
ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ και μετά τον Αγιασμό των Υδάτων στον Πηνειό η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, ο πρόεδρος Βασίλης Πινακάς και ο γενικός γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καλαμπάκας συνεχίζουν προσηλωμένοι στο έργο τους για το καλό του νομού. ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ και μετά τον Αγιασμό των Υδάτων στον Πηνειό η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, ο πρόεδρος Βασίλης Πινακάς και ο γενικός γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καλαμπάκας συνεχίζουν προσηλωμένοι στο έργο τους για το καλό του νομού.

Εγχείριση

ΤΗΝ ερχόμενη Παρασκευή θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε χθες στην εκδήλωση κοπής πίτας του Δήμου Λαρισαίων.

Για να λάβει δημοσίως τις ευχές του μητροπολίτη σεβ. Ιερώνυμου για ταχεία ανάρρωση προκειμένου του χρόνου η τελετή να «μην γίνει βιαστικά», όπως χθες.

Αύριο ο κ. Καλογιάννης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου θα συγκροτηθούν Επιτροπές και φυσιολογικά θα του ανατεθεί η προεδρία κάποιας. Μεθαύριο, το μεσημέρι της Πέμπτης, έχει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την Παρασκευή θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα με τη μέση του που τον ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια.

Αναπληρωτής δήμαρχος για τον επόμενο μήνα, που θα απουσιάζει ο κ. Καλογιάννης, θα είναι ο αντιδήμαρχος Εργων, Γ. Σούλτης. Περαστικά...

Β.Κ.

 

Γενικός

ΣΕ γνώριμο για τον ίδιο μέρη, στον Δήμο Λαρισαίων απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2014 επιστρέφει σήμερα ο πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Οικονομίδης.

Τυπικά θα αναλάβει καθήκοντα από τη δημοσίευση της απόφασης αλλά ουσιαστικά ο κ. Οικονομίδης επιστρέφει στον Δήμο από σήμερα, καθότι σήμερα αναμένεται να υπογραφεί από τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη η απόφαση ορισμού του στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων στη θέση της Βάσως Μόσιαλου.

Ο κ. Οικονομίδης θήτευσε σε όλα σχεδόν τα πόστα της Τεχνικής Υπηρεσίας, της οποίας υπήρξε και διευθυντής, ενώ το 2014 συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Βαθύς γνώστης του Δήμου Λαρισαίων και των υπηρεσιών του, δεν χρειάζεται συστάσεις...

Β.Κ.

 

Φουσκίωνας

ΕΝΑΣ κακός χαμός με τα κανάλια -και όχι μόνο- για τον Ηφαιστίωνα. Ζωντανές συνδέσεις από εδώ που φυσάει ισχυρός άνεμος, από εκεί όπου έχουν βγάλει στην εθνική οδό λίγο εξω από την Αθήνα, ακόμη και ερπυστριοφόρο της 1ης ΕΜΑΚ, λες και πρόκειται για ειδική αποστολή.

Ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ για ενδεχόμενη χιονόπτωση σε εθνική οδό; Ερπυστριοφόρο προληπτικά; Εχει γούστο να είχαν σε ετοιμότητα και καμιά ίλη αρμάτων. Με τα πολλά και με τα λίγα πανικόβαλαν τον κόσμο κάνοντας τους κατοίκους του Λιβαδίου να αισθάνονται ενοχές που χιόνισε στο χωριό τους. Ατιμες νιφάδες χιονιού...

Ακούς εκεί, Ιανουάριο μήνα και να χιονίσει στο Λιβάδι, στο Σκλήθρο, τη Σπηλιά, το Μεγαλόβρυσο. Γελάνε στους καφενέδες στα χωριά με τις «ειδήσεις» των καναλιών, γελάνε με τον πανικό του κράτους των Αθηνών. Τράτζικ...

Β.Κ.

 

Αποτύπωμα

ΕΠΕΣΕ χθες το βράδυ η αυλαία στο «Πάρκο των Ευχών» με τους ειδήμονες να έχουν αρχίσει τις πρώτες αποτιμήσεις από τη λειτουργία του. Θετικό το αποτύπωμα για την πόλη ή μήπως όχι; Κέρδισαν άραγε οι επαγγελματίες, που περίμεναν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές για να ενισχύσουν τον τζίρο τους. Αλλά και για ποιους το θετικό ή το πιθανό αρνητικό αποτύπωμα;

Ουδείς αμφισβητεί ότι η πόλη είχε ανάγκη από τη λειτουργία ενός θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου. Όταν όλες οι πόλεις στην Ελλάδα φροντίζουν να γίνουν ελκυστικές πρώτιστα για τους πολίτες τους, είναι προφανές ότι η Λάρισα δεν μπορεί να υστερεί. Η πόλη κράτησε τους πολίτες της και αυτό καταγράφεται στα θετικά του εγχειρήματος.

Ουδείς επίσης αμφισβητεί ότι υπήρξαν και επισκέπτες από άλλες περιοχές που ήρθαν για να δουν το Πάρκο. Ο αριθμός όμως των ξένων επισκεπτών, παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, απέχει από τη θέση πολλών ότι η Λάρισα μπήκε στον χάρτη των προορισμών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για να συμβεί αυτό χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα για να καταξιωθεί το Πάρκο πανελλαδικά, όπως συμβαίνει με άλλες διοργανώσεις ακόμα και στη γειτονιά μας.

Αλλά μια σοβαρή αποτίμηση πρέπει να απαντά στο ερώτημα αν συνολικά η διοργάνωση πέτυχε τους στόχους που έθεσε η δημοτική αρχή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Και μια τέτοια αποτίμηση, έστω και αν δεν πληροφορηθούμε όλες τις λεπτομέρειές της, είναι αναγκαία αν θέλουμε ως πόλη να βελτιώσουμε το παρεχόμενο «χριστουγεννιάτικο» προϊόν και να επιτύχουμε τους στόχους μας να βάλουμε τη Λάρισα στους τουριστικούς προορισμούς...

Δ.Κ.

 

Νοικοκύρεμα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ, αν μη τι άλλο, η θέση που διατύπωσε Λαρισαίος πολιτικός σε πρόσφατη συνάντησή του με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη. Ζήτησε να υπάρξει νοικοκύρεμα στο σύστημα υγείας χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένα σύστημα, που ταλαιπωρείται αποδεδειγμένα από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση εξαιτίας των δραματικών περικοπών στους προϋπολογισμούς εξαιτίας των μνημονίων με τις γνωστές επιπτώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν έχει ανάγκη από νοικοκύρεμα αλλά από γενναίες χρηματοδοτήσεις, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, για αναβάθμιση των μηχανημάτων, του εξοπλισμού αλλά και ηλικιακή ανανέωση του προσωπικού.

Το νοικοκύρεμα χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της υγείας υπό τις παρούσες συνθήκες και με ένα σύστημα υγείας να καταρρέει μοιάζει με εκείνη την προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου, που μέχρι σήμερα είναι μάταιη και αδύνατη.

Δ.Κ.

 

Δραστήριος

ΕΝΤΟΝΗ είναι η δραστηριότητα του δημάρχου της λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνου να στηρίξει ακόμα περισσότερο την περιοχή του ως τουριστικό προορισμό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με νέους σχεδιασμούς, ποικίλες δράσεις στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου του και κυρίως αξιοποιώντας έναν σημαντικό κύκλο επαφών από τη θητεία του τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Οι φίλοι που τον επισκέπτονται βλέπουν τις διαφορές αν και ο ίδιος θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις του δεν είναι άμεσης απόδοσης. Έβαλε όμως τις βάσεις για αποτελέσματα από την επόμενη χρονιά...

Δ.Κ.

 

Αμοιβές

ΣΥΜΦΩΝΟΣ με τη διαπραγμάτευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την εφαρμογή μιας συλλογικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου και φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα για τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι και ο Λαρισαίος πρόεδρος Θανάσης Κουτσούκης. Το είπε και στο σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα στην «Ε» μιλώντας για αίσθημα ευθύνης των φαρμακοποιών αλλά και για πιλοτική εφαρμογή της απόφασης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ως αδυναμία του κλάδου, προειδοποίησε ο πρόεδρος χτυπώντας «καμπανάκι» αφού, όπως είπε «όλοι όσοι εργάζονται πρέπει σαφέστατα να αμείβονται όσο τους αξίζει».

Τι σημαίνει αυτό το καμπανάκι; Αφού οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θα σταματήσουν στιγμή να αμείβονται για τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων ανεξάρτητα από τα σημεία διάθεσης έτσι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και για τα φαρμακεία.

Είπαμε, η απόφαση για τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία εφαρμόζεται πιλοτικά, συνεπώς έχει και ημερομηνία λήξης...

Δ.Κ.

 

«Ψευτοθόδωρος»

*ΤΕΤΟΙΕΣ κακοκαιρίες ναι, έλεγε ο Λαρισαίος. Ηλιος στην πόλη και χιονάκι στα ορεινά, να έχει επιλογές ο συμπολίτης για το πού θα πιει το καφεδάκι του. Πέρασε και δεν ακούμπησε από την πόλη ο Ηφαιστίων. Κρύο μεν, αλλά τ’ Αϊ Γιαννιού σήμερα, έχουν να λένε ιστορίες οι παλιότεροι για «ένα γόνα» χιόνι και για Θεοφάνεια που κλήρος και ποίμνιο έπρεπε να τσαλαβουτήσουν στα χιόνια για να φτάσουν στον Πηνειό. Κι όπως έλεγε ο εβδομηντάρης Λαρισαίος «Κάποτε τον λέγαμε χειμώνα, τώρα τον λέμε Ηφαιστίωνα».

***

*Η επόμενη κακοκαιρία που θα προκύψει θα πρέπει το όνομά της να ξεκινάει από «Θ». Οπότε το Θρασύβουλος θα ήταν μια καλή επιλογή: Αν είναι σφοδρή κακοκαιρία θα μπορούμε να τον λέμε και «Θράσο», αν πάλι όχι το «Βούλης» θα τον περιγράφει άριστα. Ή καλή περίπτωση θα ήταν και το «Θοδωρής», «Θόδωρας» στη μια περίπτωση και... «Ψευτοθόδωρος» στην άλλη.

***

ΕΝΩ όπως έλεγε η Λαρισαία, αυτό που αναμενόταν ο Ηφαιστίωνας με χίλιες υποσχέσεις και τελικά, άντε να τον πεις και μέτριο, το έχω πάθει με άντρα.

ΘΑ.

 

Οδηγός

ΖΩΝΤΑΝΗ, πολύβουη, με πλήθος επιλογών: τρεις λέξεις που περιγράφουν εξαιρετικά τη Λάρισα. Καρφίτσα δεν έπεφτε τις ημέρες των γιορτών στα μπαρ και τα καφέ της πόλης, με τους καταστηματάρχες στην πλειονότητά τους να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες. Πολιτική που δεν ακολουθείται μόνο κατά την περίοδο των γιορτών βέβαια, αλλά κάθε εποχή του χρόνου.

Και έρχεται να δικαιωθεί ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Τζανακούλης και η περίφημη ατάκα του «the city that never sleelps». Ατάκα-οδηγός στο να αναδείξουμε και να επενδύσουμε σε μια άλλη πλευρά της πόλης.

«Κράχτης» στο να επισκεφτούν τη Λάρισα όσοι θέλουν να αποφορτιστούν για ένα Σαββατοκύριακο διασκεδάζοντας, και που σταδιακά θα ανακαλύψουν συγκριτικά της πλεονεκτήματα της και τις ομορφιές της και που θα την προτιμήσουν και για την επόμενη απόδρασή τους.

ΘΑ.

 

Μελαγχολία

ΠΑΝΕ και τα Χριστούγεννα. Ανοίγουν και τα σχολεία αύριο, επιστροφή στην κανονικότητα... Βέβαια οι διακοπές έκλεισαν με τριήμερο που όσο να πεις διασκέδασε λιγάκι τη στεναχώρια και τη μεταχριστουγεννιάτικη μελαγχολία. Κάτι που δεν ισχύει για τους Παναθηναϊκούς, αφού έχασαν στο αιώνιο ντέρμπι στην μπάλα, έχασαν και στο μπάσκετ από την ΑΕΚ. Και η στεναχώρια τους μεγαλώνει όταν βλέπουν ότι ούτε το VAR μπορεί να τους προστατέψει από τις εδώ και 25 χρόνια «συνηθισμένες διαιτησίες»...

***

ΟΣΟΙ υποστηρίζουν ΑΕΛ δε και συμπαθούν τον Παναθηναϊκό, είναι να τους κλαίνε οι ρέγκες. Αδικα των αδίκων έχασε η ομάδα στα Πηγάδια σε ένα απόλυτα ισορροπημένο ματς.

Κι εκεί που φαινόταν ότι όποιος θα βάλει το γκολ θα πάρει και το ματσάκι -με την ΑΕΛ να προηγείται-, ένα παιδαριώδες λάθος και μια στιγμή αδράνειας έφεραν δύο γκολ και την ήττα για την ομάδα και μάλιστα μέσα σε ένα δίλεπτο! Ακολουθεί το εντός έδρας παιχνίδι με τον ανεβασμένο και επικίνδυνο Αρη το Σάββατο. Νίκη και πιάνεις την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη στους 25 βαθμούς και μετά όλα είναι ανοιχτά...

ΘΑ.

Μέλλον

«ΤΙΜΑΜΕ το παρελθόν και οραματιζόμαστε το μέλλον του Θεσσαλικού Θεάτρου»: Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Λάρισας ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον του θεάτρου στην πόλη. Μέλλον που είναι στενά συνδεμένο με την αποπεράτωση και λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου αλλά και την πλούσια θεατρική παρακαταθήκη του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Είναι σπουδαίο βέβαια το γεγονός ότι το θέμα ανακινείται από έναν ιδιωτικό φορέα, που τον αποτελούν άνθρωποι με γνώση και προσανατολισμό. Και σπουδαιότερο θα είναι αν η συζήτηση επεκταθεί και στο μέλλον της πόλης και τον δρόμο που αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει.

ΘΑ.

 

Ατιμος

*ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ χθες και όπως διηγείται ο Χ.Α., πριν από κάμποσα χρόνια μια μέρα σαν τη χθεσινή κόσμος πολύς μαζεύτηκε στον Πηνειό για τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Με το Εν Ιορδάνη του δεσπότη έπεσαν στο ποτάμι καμιά δεκαριά παράτολμοι που αψήφησαν το κρύο, ανάμεσά τους και ένας που βούτηξε με το κοστούμι και το παλτό. Μάλιστα έπιασε και τον Σταυρό, τον φίλησε, τον έδωσε και στους υπόλοιπους να τον ασπαστούν και τον πήγε στον δέσποτα. Εκεί που του μιλούσε ο σεβασμιότατος αυτός τουρτουρίζοντας κοιτούσε γύρω-γύρω σαν κάτι να έψαχνε, του μιλούσε ο δεσπότης, αυτός την προσοχή του αλλού, μέχρι που του λέει ο δέσποτας:

-Τι έγινε τέκνο μου; Γιατί κοιτάς γύρω-γύρω;

-Τι να μην κοιτάω, δέσποτα! Ψάχνω τον άτιμο που με έσπρωξε...

ΘΑ.

 

Γιορτινά

ΟΥΤΕ στιγμή δεν απουσίασε από τις γιορτινές εκδηλώσεις, των Χριστουγέννων, του Αγίου Γεδεών, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου «Η πόλη που θέλουμε» Σάμερ – Αθανάσιος Αμάρι. Ο κ. Αμάρι συνοδευμένος δείχνει με την παρουσία του και στις γιορτινές εκδηλώσεις εκτός από τα Δημοτικά Συμβούλια ότι πρόκειται να έχει μέσα στην 4ετία δυναμική και αξιόλογη παρουσία. Άλλωστε πάντα μια σωστή αντιπολιτευτική παρουσία θα εκτιμηθεί θετικά γενικότερα.

Κ.Τσ.

 

Οφσάιντ

ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας ανά την Ελλάδα, για την εφαρμογή του VAR από το επόμενο έτος την ημέρα των Θεοφανείων, ώστε κατά τη ρίψη του Σταυρού από τους ιερείς να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αμφιβολίας, για τους θαρραλέους επίδοξους «βουτηχτάδες» να βρίσκονται σε θέση οφσάιντ.

Γ.Γ.

 

Ιορδάνης...

ΤΗΝ τιμητική του είχε χθες ως εορτάζοντας, ο δήμαρχος Φαρσάλων Ιορδάνης Εσκίογλου, όπως είναι το βαφτιστικό του όνομα. Πέρυσι, είχε βρεθεί την ίδια μέρα στον εορτασμό των Θεοφανείων, ως εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος, φέτος “βαπτίζεται” για πρώτη φορά ως εκλεγμένος δήμαρχος, στα νερά του Απιδανού ποταμού, όπως έχουν κάνει και όλοι οι προκάτοχοί του, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο γιόρταζαν οι Φαρσαλινοί από παλιά τα Θεοφάνεια.

Γ.Γ.

 

Κραυγή

αγωνίας

ΚΡΑΥΓΗ αγωνίας, τις τελευταίες ημέρες, που απλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλλον μας αγγίζει όλους:

«Αντί να στείλουν βοήθεια στην Αυστραλία να σώσουν ζωές ανθρώπων και ζώων, στέλνουν στρατεύματα στο Ιράκ να σκοτώσουν. Αυτός είναι ο πλανήτης...».

Ι.Μ.

-----------------------

MAKROBOYTI ENA MAKROBOYTI STON SOSTO XRONO

 

 

Μακροβούτι...

ΕΝΑ μακροβούτι στον σωστό χρόνο ήταν αρκετό για τον νεαρό Φαρσαλινό Ρομά να φτάσει άμεσα δίπλα στον Σταυρό και να αφήσει ξωπίσω τους άλλους τρεις θαρραλέους που έπεσαν στα «παγωμένα» νερά του Απιδανού στα Φάρσαλα.

Γ.Γ.

 

-----------------------

APO TA PAIXNIDIA THS KAKOKAIRIAS POY SXHMATIZOYN OMORFES EIKONES

 

 

ΑΠΟ τα παιχνίδια της κακοκαιρίας που σχηματίζουν όμορφες εικόνες. Ουρανός και θάλασσα ένα και το αυτό και αντί για τη γραμμή του ορίζοντα, το λευκό τους κύματος που ορμητικά σκάει στην παραλία. Με τη φουσκοθαλασσιά, τους χειμερινούς μήνες το κύμα κυβερνάει την άμμο, ως μάστορας τη στρώνει λες και είναι αρμός στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο. Εκεί που τους θερινούς μήνες οι λουόμενοι χαλαρώνουν με τη βόλτα τους δηλώνοντας μαγεμένοι από τα γαλήνια νερά...

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass