ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2020 19:00
*ΣΤΟΥ Βασίλη, μαζί με άλλους Γιάννηδες, στη Γιάννουλη φυσικά, γιόρτασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Δαβλέρης, ένας από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς. Η συζήτηση για πολλά και διάφορα και κυρίως για θέματα της ευρύτερης περιοχής.  Κ.Τσ. *ΣΤΟΥ Βασίλη, μαζί με άλλους Γιάννηδες, στη Γιάννουλη φυσικά, γιόρτασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Δαβλέρης, ένας από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς. Η συζήτηση για πολλά και διάφορα και κυρίως για θέματα της ευρύτερης περιοχής. Κ.Τσ.

Μια ανάσα

*ΕΚΑΤΣΕ και τις μέτρησε ο Λαρισαίος, τάκα-τάκα. Αφού τέλειωσε η εορταστική περίοδος, τι να κάνει. Κι ανακοίνωσε θριαμβευτικά το πόρισμα.

- Μέχρι το Πάσχα απομένουν μόλις 100 ημέρες. Άρα 98 ώσπου να ξεκινήσουν οι πασχαλινές αργίες.

Χαμογελούσε με συγκατάβαση ο δάσκαλος δίπλα του.

-Εμείς σε 92 μέρες έχουμε ξανά δεκαπενθήμερες διακοπές. Στις 11 Απριλίου του Λαζάρου.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ σε παράταση διακοπών βρίσκεται μερίδα καθηγητών. Ανάμεσά τους και Λαρισαίοι. Είναι ο λεγόμενος νομαδικός πληθυσμός των εκπαιδευτικών, διορισμένοι σε μακρινά αιγαιοπελαγίτικα νησάκια.

Απαγόρευση απόπλου, οπότε παραμένουν καθηλωμένοι στον Πειραιά. Κάτι είναι κι αυτό. (Καθώς χειμωνιάτικα στο νησί της άγονης γραμμής τούς περιμένει ο ’’Άγιος της Μοναξιάς’’, που έγραψε κι η Ιωάννα Καρυστιάνη.)

Ζ.

 

Διαρκώς

*ΚΑΙ να που ανακοινώθηκε χθες ότι από βδομάδα ξεκινούν οι εκπτώσεις. Οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ από την αρχή της νέας χρονιάς εξελίσσεται η περίοδος των προσφορών.

Με το που θα τελειώσουν οι εκπτώσεις ξεκινά νέο δεκαήμερο προσφορών.

Κι ύστερα θ΄ αρχίσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, τις οποίες θα ακολουθήσει πάλι περίοδος προσφορών και κάπως έτσι θα κοντέψει η περίοδος των θερινών εκπτώσεων. (Μήπως θα ήταν καλύτερα τελικά να ανακοινώνει ο Εμπορικός Σύλλογος τις σύντομες περιόδους που τα μαγαζιά δεν έχουν εκπτώσεις;).

 

Θυσιάστηκε;

*ΝΕΟΣ ο δήμαρχος Τυρνάβου, επέλεξε έναν ακόμη νεότερο για γεν. γραμματέα του δήμου. Πρώτη φορά πληρώθηκε η θέση, οι προηγούμενοι δήμαρχοι δεν την είχαν καλύψει. Και σε χρόνο dt βρέθηκε πάλι κενή.

Ο μόλις 25χρονος Αλ. Τσάτσος πρόλαβε κιόλας να αποκτήσει τον τίτλο του τέως γ. γ. Ο Λαρισαίος οικονομολόγος έμεινε στη θέση ένα δίμηνο μονάχα. Κι ας ήταν αποδοτικός, όπως ήδη είχε φανεί. Παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους». Η επίκληση των οποίων συνήθως καλύπτει έντονο παρασκήνιο.

***

*ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ, ο νεαρός μάλλον πλήρωσε το ότι είναι Λαρισαίος. Ναι, δεν ήταν Τυρναβίτης. Μπορεί να ήταν του κόμματος, όμως οι του κόμματος αντέδρασαν. Προέκυψαν άλλωστε ως γνωστόν κι άλλα ζητήματα εντοπιότητας με συνεργάτες του Γιάννη Κόκουρα. Οπότε, το πιθανότερο, χρειάστηκε μια ‘’Ιφιγένεια’’ για να αποπλεύσει το δημαρχιακό καράβι.

Ζ.

 

Απαρηγόρητοι

*OI Λαρισαίοι στον ψυχίατρο. Που κι εκείνος δεν ένιωθε και τόσο καλά.

- Γιατρέ, όλοι με αγνοούν...

- Να περάσει ο επόμενος ασθενής.

***

- ΓΙΑΤΡΕ, κανείς δεν με παίρνει στα σοβαρά.

- Θα αστειεύεστε βέβαια...

***

*- ΓΙΑΤΡΕ, όλοι νομίζουν ότι είμαι ψεύτης.

- Δεν το πιστεύω.

Ζ.

 

Τα κάρα τότε

*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ στην εφημερίδα το σχέδιο του δημάρχου για νέα πάρκινγκ περιφερειακά του κέντρου της Λάρισας, ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. έκανε αμέσως τον παραλληλισμό, το καρ, το κάρο και τα κάρα.

«Απηγορεύθη η στάθμευσις κάρρων εντός της πόλεως», τιτλοφορείται το δημοσίευμα που ανέσυρε αναδιφώντας μισό αιώνα πριν. Και τότε οι αρμόδιοι προέβαιναν σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θεωρούνταν απαραίτητες.

Οπότε: Κατόπιν αποφάσεως του Νομιάτρου Λαρίσης κ. Γ. Χατζάκη απηγορεύθη η στάθμευσις των πάσης φύσεως κάρρων εις κεντρικάς οδούς της πόλεως. Οι μεταφορείς καραγωγείς οίτινες εστάθμευον εις την οδόν Λαπειθών, μετεφέρθησαν εις την οδόν Γεωργιάδου, παρά τον Μύλον του Παππά και πλησίον του Ερυθ. Σταυρού.

Οι παραβάται θα συλλαμβάνωνται και θα μηνύωνται. (Το 1968 δεν είχε αστεία...).

Ζ.

 

Διεκδικητές

*ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ηλεκτρονικός διάλογος μεταξύ των διεκδικητών της ανθρώπινης καθημερινότητας.

Wikipedia: Τα ξέρω όλα.

Facebook: Τους ξέρω όλους.

Google: Τα βρίσκω όλα.

Internet: Χωρίς εμένα δεν είστε τίποτα.

Ηλεκτρισμός: Μίλησε κανείς;

Ζ.

 

Πρωταθλήτρια

*ΤΟΥΣ -7 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στις 7:50 χθες το πρωί στον μετεωρολογικό σταθμό που έχει εγκαταστήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Βαμβακού Φαρσάλων. Με αρνητικό πρόσημο στον νομό Λάρισας η Ελασσόνα -6 βαθμούς και η Αγιά στους -4,5 βαθμούς. (Πρωταθλητής ο κάμπος των Φαρσάλων).

Γ.Γ.

 

Πολύ μακρύ

*ΕΧΕΙ κανείς την περιέργεια να μάθει τι σημαίνει το αρκτικόλεξο «ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.»; Αν δεν έχει συναντήσει μακρύτερο... Επιλαμβάνεται λοιπόν ο Κ. Μ. που περιδιαβαίνοντας τις σελίδες ΦΕΚ εντόπισε κρατική απόφαση για το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» και διακριτικό τίτλο «ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.». (Νοπαπάαα...).

Ζ.

 

Στο τιμόνι

*Το 2019 στο Όσλο της Νορβηγίας καταγράφηκε μόνο ένας νεκρός από τροχαίο ατύχημα. Ολόκληρη τη χρονιά. Και δεν ήταν σύμπτωση καθώς και το 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους μόλις τρεις άνθρωποι στους δρόμους της Νορβηγικής πρωτεύουσας.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι τον Δεκέμβριο που μόλις πέρασε, έγινε πόλεμος στην Αττική. Αφού σκοτώθηκαν 20 και τραυματίστηκαν πάνω από 500 άτομα. Σε τροχαία. Μέσα σε έναν μόνο μήνα. (Βέβαια, ο πληθυσμός αναφοράς είναι 6-7 φορές μεγαλύτερος μεταξύ των θερμόαιμων νοτίων και των βόρειων που οδηγούν με ασφάλεια, όμως και πάλι η σύγκριση είναι καταλυτική. Κι ας είναι οι καιρικές συνθήκες ζόρικες για τους βόρειους οδηγούς).

***

*ΕΙΝΑΙ άραγε τόσο ανεύθυνοι οι Έλληνες οδηγοί; Ή μήπως ακόμη περισσότερο είναι οι λεγόμενοι υπεύθυνοι...

Καθότι οι Νορβηγοί βαδίζουν, λένε, βάσει σχεδίου. Στόχος είναι, λέει, η δημιουργία ενός οδικού δικτύου, στο οποίο «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει και τη μείωση των ορίων ταχύτητας και την αύξηση των σύγχρονων και περισσότερο ασφαλών ΙΧ. (Η Αθήνα είναι Νότος, είναι συνάμα και Ανατολή, οπότε πάλι καλά δηλαδή. Στο Κάιρο είναι χειρότερα).

Ζ.

 

Αβεβαιότητες

*ΔΙΑΒΑΖΑΝ οι Λαρισαίοι στην εφημερίδα για την εφαρμογή του Διαμεσολαβητή, δικηγόρου, στην εξωδικαστική επίλυση οικογενειακών διαφορών. Βρήκαν ενδιαφέρουσα την εξέλιξη που ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος, εξυπηρετική τη νέα μέθοδο.

Παραξενεύτηκαν όμως βλέποντας αναφορά σε περιπτώσεις διαζυγίου, ακύρωσης γάμου, αναγνώριση ύπαρξης γάμου, προσβολή πατρότητας, μητρότητας κ.λπ.

-Εντάξει η προσβολή πατρότητας, τελικά δεν ήταν δικό του το παιδί, αλλά και προσβολή μητρότητας; Πώς γίνεται;

-Δεν έχεις ακούσει για την ξανθιά που ρωτάει τον μαιευτήρα με το που γεννήθηκε το μωρό, ‘’γιατρέ είναι σίγουρα δικό μου;’’...

***

*ΚΙ όμως δεν επρόκειτο για εκ παραδρομής αναφορά ούτε για ανοησία.

Σήκωσε ο άλλος το τηλέφωνο, πήρε φίλο του δικηγόρο και ρώτησε. Εκείνος του είπε για τις παρένθετες μητέρες π.χ., που άλλης είναι το ωάριο, άλλη κυοφορεί, ενίοτε μια τρίτη μπορεί να είναι τελικά η μητέρα. Καμιά φορά προκύπτουν διαφορές, μπλεξίματα της σύγχρονης εποχής, αδιανόητα στο παρελθόν.

Κι ύστερα τηλεφώνησε κι ένας ακόμη, κάτι είπε κι ενημέρωσε κατόπιν την ομήγυρη.

-Ρώτησα τον φίλο μου, τον μαθηματικό, πόσο κάνει 2 και 2 και μου είπε περίπου 4. Τίποτε δεν είναι σίγουρο πια...

Ζ.

 

Αϊ Βασίλης

ΣΤΟΝ απόηχο της λειτουργίας του «Πάρκου των Ευχών», φέτος στη Λάρισα, γονείς διαμαρτύρονται για «παραπλάνηση» όσο αφορά στην επίσκεψη στο «Σπίτι του Αϊ Βασίλη».

Η παραπλάνηση δεν αφορούσε βέβαια στο ότι δεν ήταν ο «πραγματικός» Αϊ Βασίλης(!), αλλά στο ότι δεν υπήρχε ενημερωτική ταμπέλα έξω από το Σπιτάκι, που να διευκρίνιζε ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις παιδιών με τον Αϊ Βασίλη, καθώς την αποκλειστικότητα γι’ αυτό την είχε επαγγελματίας, ο οποίος βέβαια και πουλούσε την κάθε φωτογραφία που έβγαζε με τον Αϊ Βασίλη.

Δεν έλειψαν, λοιπόν, τα περιστατικά παιδιών που έφευγαν κλαίγοντας από το Σπιτάκι του Αϊ Βασίλη, γιατί δεν φωτογραφήθηκαν μαζί του, καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν τον φωτογράφο.

«Αν μας ενημέρωναν, πριν περιμένουμε με τις ώρες στην ούρα έξω από το Σπιτάκι του Αϊ Βασίλη, θα είχαμε την επιλογή να αποφασίσουμε αν θέλουμε να μπούμε σ’ αυτό με τα παιδιά μας ή όχι» παραπονέθηκε γονέας.

 

Μαθηματικοί

*ΟΙ Λαρισαίοι μαθητές πείραζαν τους καθηγητές τους.

-Σε πόση ώρα υπολογίζει ένας μαθηματικός ένα άθροισμα άρρητων;

-Στο π+φ.

***

*- ΓΙΑΤΙ οι μαθηματικοί πάνε στην εκκλησία;

-Για να μελετήσουν την ακολουθία.

***

*- ΓΙΑΤΙ παντρεύονται οι μαθηματικοί;

- Για να ολοκληρώσουν τη σχέση τους.

Ζ.

 

Κατ΄ αναλογία

*ΠΛΗΘΟΣ κόσμου από ολόκληρη τη Θεσσαλία και όχι μόνο αυτή, στις ακτές της Λίμνης Πλαστήρα κατά την εορταστική περίοδο. Σπουδαίος προορισμός, απίθανες εικόνες και τον χειμώνα.

Δραττόμενος της ευκαιρίας ο Κ. Γ. επισημαίνει ότι η όμορφη αυτή περιοχή του τόπου μας, αποτελεί ένα υπόδειγμα αγαστής σύμπλευσης της τεχνολογίας, της αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης βασικών ανθρωπίνων αναγκών. Πού ήθελε να καταλήξει; Μα, προτρέποντας, τους καλοπροαίρετους εννοείται, να το έχουν υπόψη τους όσοι αμφισβητούν τα έργα του Άνω Αχελώου.

Ζ.

 

Αν...

*ΤΟ εντυπωσιακό πολλαπλό μυθιστόρημα του Πολ Όστερ, μια αναγνωστική απόλαυσή το «4 3 2 1», κάτι σαν αυτοβιογραφία που απλώνεται σε πάνω από 1.200 σελίδες, εξελισσόμενη κυρίως στη δεκαετία του ΄60. Από τη γέννηση του Φέργιουσον το 1947 ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής, τέσσερις Φέργκιουσαν που θα ζήσουν τέσσερις διαφορετικές ζωές.

***

*ΠΩΣ γίνεται αυτό; Το εξηγεί κάποια στιγμή ο ήρωας του βιβλίου με κάποιο πολύ πιο απλό παράδειγμα: Έχεις κάπου να πας με τ’ αυτοκίνητό σου. Είναι σημαντική δουλειά, και δεν γίνεται ν’ αργήσεις. Πας εκεί από δύο δρόμους - απ’ τον κεντρικό ή απ’ τον παράδρομο. Τυχαίνει να είναι ώρα αιχμής, ο κεντρικός δρόμος τέτοια ώρα είναι φίσκα, η κυκλοφορία συνήθως είναι αργή και σταθερή, και η διαδρομή θα σου πάρει γύρω στα είκοσι λεπτά, που σημαίνει ότι θα φτάσεις στο ραντεβού σου ακριβώς πάνω στην ώρα.

Ο παράδρομος από άποψη απόστασης είναι λίγο πιο μακρινός, δεν χρειάζεται όμως ν’ ανησυχείς για την κίνηση και μπορείς να υπολογίζεις πως θα σου πάρει γύρω στα δεκαπέντε λεπτά. Θεωρητικά, ο παράδρομος είναι προτιμότερος, υπάρχει όμως ένα θεματάκι: κάθε κατεύθυνση έχει μία μόνο λωρίδα, κι έτσι και πέσεις σε βλάβη ή ατύχημα, διατρέχεις τον κίνδυνο να κολλήσεις, πράγμα που θα σε κάνει ν’ αργήσεις στο ραντεβού σου.

***

*ΠΑΙΡΝΕΙΣ τον κεντρικό δρόμο, γίνεται καραμπόλα με τρία αυτοκίνητα, η κυκλοφορία κολλάει για παραπάνω από μία ώρα και όπως κάθεσαι στο αμάξι σου, το μόνο πράγμα που θα σκέφτεσαι είναι ο παράδρομος και γιατί δεν πήγες από κει, θα καταριέσαι τον εαυτό σου που έκανες τη λάθος επιλογή, και ωστόσο πώς ξέρεις στ΄ αλήθεια πως ήταν η λάθος επιλογή; Τον βλέπεις τον παράδρομο; Ξέρεις τι γίνεται στον παράδρομο; Σου έχει πει κανείς πως ένα πελώριο δέντρο έπεσε στον παράδρομο και χτύπησε ένα περαστικό αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τον οδηγό του αυτοκινήτου και μπλοκάροντας την κυκλοφορία για τρεισήμισι ώρες; Κοίταξε κανείς το ρολόι του για να σου πει ότι αν είχες πάρει τον παράδρομο το αυτοκίνητο που καταπλακώθηκε θα ήταν το δικό σου κι αυτός που σκοτώθηκε θα ήσουν εσύ; («Τι θα συνέβαινε αν...», το λεγόμενο και Μονοπάτι της τρέλας).

Ζ.

 

Το πιο αρχαίο

*ΚΙ ύστερα ήρθε στη συντροφιά των Λαρισαίων ο επιστήμων ερευνητής, κοινωνιολόγος, παλαιοντολόγος, παντογνώστης έως ξερόλας.

- Λέγεται ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Λάθος. Το αρχαιότερο επάγγελμα είναι αυτό του κυνηγού.

Επαγγελματίες κυνηγοί υπάρχουν από την παλαιολιθική εποχή. Αν και το περιστασιακό σεξ με αντάλλαγμα τροφή ήταν κοινή πρακτική στους πρωτόγονους ανθρώπους, όπως και σε πολλά ζώα, δεν επρόκειτο για επάγγελμα.

***

*ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ το φιλοσοφούσαν στην ποικίλης συνθέσεως παρέα συνταξιούχων.

Ο γιατρός ήταν που το ξεκίνησε.

- Το πιο αρχαίο επάγγελμα στον κόσμο είναι η ιατρική. Άλλο τι λένε στην πιάτσα για το αρχαιότερο. Διότι, όταν ο Θεός έπλασε τη φύση και αφού είχε δημιουργήσει τον Αδάμ, από ένα πλευρό του δημιούργησε την Εύα. Άρα έκανε χειρουργική επέμβαση.

Πετάχτηκε ο αρχιτέκτων.

- Κάνεις λάθος φίλε μου, είπες πως ο Θεός από το χάος που υπήρχε έπλασε τη φύση. Πώς την έπλασε; Μα, με αρχιτεκτονικές γνώσεις. Άρα το δικό μας είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Από δίπλα ο παλιός βουλευτής κουνούσε το κεφάλι του.

- Νομίζω ότι κάνετε και οι δύο λάθος. Το αρχαιότερο επάγγελμα είναι η πολιτική. Εσείς είπατε πως πριν τη δημιουργία υπήρχε το χάος. Το χάος ποιος το δημιούργησε;                       

Ζ.

-------------

 

ALLOI TA FOROYN STO KEFALI 9 1 2020

*ΑΛΛΟΙ τα φορούν στο κεφάλι, ο Λαρισαίος τα έβαλε στον ουρανό του φορτηγού ψυγείου, κι ο Γ.Γ. εντόπισε το Ελαφάκι.

Ζ.

-------------

 

OPVS KAUE KALH NOIKOKYRA 9 1 2020

*ΟΠΩΣ κάθε καλή νοικοκυρά, η δημοτική υπηρεσία ξεστόλισε χθες το δέντρο της Κεντρικής πλατείας. «Και του χρόνου...», που λεν κι οι γεροντότεροι.

 Ζ.

-------------

 

EYKOLO NA FTIAJEIS MIA MHLOPITA 9 1 2020

*ΕΥΚΟΛΟ να φτιάξεις μια μηλόπιτα, πολύ εύκολο.      

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass