Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2020 19:00
*ΠΟΥ και σε ποιον να πρωτοδώσει κι αυτός ο Σάπκας...  Ζ. *ΠΟΥ και σε ποιον να πρωτοδώσει κι αυτός ο Σάπκας... Ζ.

Μια ώρα πίσω

*ΔΕΝ ήταν δα και τόσο δύσκολο... Η Λάρισα έβαλε το ρολόι μια ώρα πίσω κι όλα καλύτερα. Η αργόσχολη Λάρισα.

Ξαστεριά τη νύχτα, παγωνιά επομένως το πρωί. Κάποια στιγμή όμως βγαίνει ο ήλιος κι η ατμόσφαιρα μαλακώνει. Τότε είναι που αρχίζει να βγαίνει ο κόσμος για δουλίτσες και για βόλτα. Λιγάκι αργότερα πλέον.

Ζ.

 

Διίστανται

*ΙΣΤΟΡΙΚΗ αισιοδοξία διακατείχε τη Λαρισαία.

- Κι εκεί πάνω που θ’ αρχίσουμε να συνηθίζουμε το κρύο, θα πλακώσει ο Γενάρης με τίποτε Αλκυονίδες, να πάμε πάλι για ηλιοθεραπεία.

***

*Η φιλενάδα της όμως συνέχισε στον αστερισμό της γκρίνιας.

- Του Αϊ Νικόλα στολίζουμε, του Αηγιαννιού ξεστολίζουμε. Των Ταξιαρχών στρώνουμε, Κωνσταντίνου και Ελένης σηκώνουμε τα χαλιά. Σα να μας έχουν λιγάκι Φιλιππινέζες οι άγιοι, ε;

Ζ.

 

Δημοτικό

Συμβούλιο

*ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Κων. Αργυρόπουλου, χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, μετά την καταγγελία του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, κατά του προέδρου της ΠΕΔ Θαν. Νασιακόπουλου. Αμφισβήτησε τα λεγόμενα του δημάρχου Λαρισαίων, ρωτώντας τον, αν όσα υποστηρίζει ότι ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΠΕΔ στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, τα άκουσε ο ίδιος και αν έχει αποδείξεις για όλα αυτά. Ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι του τα μετέφερε πρόσωπο που ήταν παρών στη συνάντηση και ότι έχει «αποδείξεις που δεν φαντάζεται!», για όλα αυτά!

Τον δημοτικό σύμβουλο διέκοψε γρήγορα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναφέροντας την τάξη, καθότι δεν είχε ζητήσει τον λόγο, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας του συμβουλίου.

***

*ΕΜΕΙΝΑΝ όλοι έκπληκτοι, όταν το φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε και φέτος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκής» Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης. Κάποιοι μάλιστα είπαν, ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Το πρόγραμμα με το τριήμερο ταξίδι στο Μπάνσκο, που αντιστοιχούσε το φλουρί, του το παρέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημ. Δεληγιάννης, με κάθε επισημότητα!

Φυσικά ήταν αναμενόμενο να αρχίσουν τα πειράγματα:

-«Θα πας στο Μπάνσκο;» τον ρώτησαν.

-«Θα αποφασίσει το κόμμα...» τους απάντησε.

-«Μάλλον είσαι ευλογημένος!» του είπε κάποιος, αλλά φυσικά δεν πήρε απάντηση σε αυτό.

***

*«ΕΞΑΙΡΕΤΗ επιλογή» χαρακτήρισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, την απόφαση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, να προτείνει τον Γ. Οικονομίδη γενικό γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων.

«Εχει βαθιά γνώση του Δήμου...» υποστήριξε η ίδια, και τον καλωσόρισε.

 

Ανέπαφος έλεγχος

*ΤΑ πάντα σχεδόν κινούνται πλέον μέσω τραπεζών, ωστόσο οι απευθείας συναλλαγές μαζί τους όλο και λιγοστεύουν, μέχρις εξαφανίσεως.

- Τα περισσότερα κι εμείς στις μικρές επιχειρήσεις τα διεκπεραιώνουμε ηλεκτρονικά πια, όμως πρέπει ακόμη να πηγαίνουμε στις τράπεζες τα πρωινά για ορισμένα πράγματα, επιταγές, να μπουν χρήματα κλπ...

Συζητούσαν χθες το πρωί οι δύο Λαρισαίοι περπατώντας προς τις δουλειές τους, ο μισθωτός κι ο επαγγελματίας.

-Εμείς πάλι με τον μισθό, τα πάντα μέσω τραπέζης, αλλά το πολύ να πας σε κάνα ATM. Έχω χρόνια να μπω σε τράπεζα... (Που όμως διαχειρίζεται όλα τα λεφτά όλων. Σχεδόν.)

Ζ.

 

Πολύ σκληρός

*«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ενέργειες Θεσσαλών, έγκλημα σε βάρος της φέτας». Η καταγγελία από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Με αφορμή την υποβολή της πρότασης για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Φέτας, από τον ΣΕΒΓΑΠ, ήτοι τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων μαζί και την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Γιατί να είναι κακό που κτηνοτρόφοι και βιομήχανοι αυτή τη φορά τα βρήκαν... Όχι όλοι όμως, αφού αντέδρασε έντονα ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Τυρνάβου, με πρόεδρο τον Αργ. Μπαϊρακτάρη αλλά και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από Μακεδονία και Θράκη.

***

*ΤΕΛΙΚΑ δεν επρόκειτο για διαφωνία λόγω κομματικών διαφορών, όπως έλεγαν κάποιοι. Μεγάλα συμφέροντα φαίνεται να είναι από πίσω. Αφού σπεύδει ο επίσης ΝΔ περιφερειάρχης Ηπείρου ακόμη πιο σκληρός. Κάνοντας λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια και για έγκλημα εις βάρος της Κτηνοτροφίας. Με πρωτεργάτη, όπως λέει, τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα. (Η υπόθεση σοβαρεύει πάρα πολύ.)

***

*ΜΕ τον καθόλου τυχαίο Αλέκο Καχριμάνη, τον πρώην δήμαρχο Μετσόβου, εν συνεχεία νομάρχη Ιωαννίνων και τώρα αλα Αγοραστός για τρίτη θητεία περιφερειάρχης Ηπείρου, να μη μασάει τα λόγια του. Έχει ενημερώσει λέει τον πρωθυπουργό. «Πιστεύω ότι δεν θα επιτραπεί σε εκείνους που εγκληματούν χρόνια σε βάρος της ελληνικής υπαίθρου, να συνεχίσουν να το πράττουν. Δεν τους ενοχλούσε κανένας. Έφερναν γάλα από το εξωτερικό. Λειτουργούν εργοστάσιο στο εξωτερικό και πουλούν το λευκό τυρί ως φέτα ΠΟΠ. Είναι θέμα εθνικό και πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν να γίνει ένα έγκλημα σε βάρος του τόπου». (Μεγάλη αναταραχή με επίκεντρο τον Τύρναβο).

Ζ.

 

Κατά λέξη

*-ΑΓΑΠΗ μου; Η Λαρισαία σκούντηξε τον δικό της από τον καναπέ.

-Πήγαινε στο σουπερμάρκετ μην κλείσει και πάρε οδοντόκρεμα που μας τελείωσε. Α, κι αν έχουν αβγά, πάρε έξι.

Λίγο αργότερα, επιστρέφει εκείνος με έξι οδοντόκρεμες.

- Μα γιατί αγόρασες έξι οδοντόκρεμες;

- Μα, επειδή είχαν τελικά αβγά.

Ζ.

 

Ο αέρας

*ΔΥΟ τολμηροί βουτηχτές περίμεναν πανέτοιμοι να πιάσουν τον σταυρό στην παραλία των Μεσαγγάλων, αποφασισμένοι, με τα μαγιό τους. Λες και θα έκαναν μακροβούτι στη ρηχή θάλασσα. Φυσούσε όμως κι εκεί δυνατά ανήμερα των Φώτων. Έτσι, όσο και να προσπάθησε ο παπάς, ο σταυρός σηκώθηκε ψηλά κι έπεσε στην αμμουδιά. Όλα έγιναν περίπου στεγνά κι εύκολα.

Ζ.

 

Όλους

*ΑΡΕΣΕ σε πολλούς αυτό που είπε η Ε. Α.

- Η Μαρία Δαμανάκη για Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι μια έξοχη επιλογή που συσπειρώνει όλους τους Έλληνες: δεν την θέλει κανείς.

Ζ.

 

Επίσκεψη

*Ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκπροσωπώντας μην το ξεχνάμε μια μικρή χώρα, πήγε στην Αμερική σε μια δυσμενή συγκυρία, καθώς οι πάντες στις ΗΠΑ ασχολούνται με το Ιράν. Ενώ και ο Τραμπ δεν κρύβει τη συμπάθειά του στον εξίσου απρόβλεπτο Ερντογάν, το δείχνει σε κάθε ευκαιρία αυτό.

***

*ΚΙ ο Γ. Σ. είπε να το γυρίσει στον ελληνικό τρόπο, τον λεγόμενο «χαβαλέ». Η επιτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ συνίσταται σε τρία πράγματα. Πρώτον ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακολούθησε παιχνίδι του ΝΒΑ και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το παρκέ. Δεύτερον παρακολούθησε ζωντανά κι από πολύ κοντά τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ενημερώνει τους δημοσιογράφους. Και τρίτον έβγαλε φωτογραφίες με τη Μελάνια.

***

*ΚΙ όμως γράφτηκε κι αυτό χθες στην Αθήνα. «Ύμνοι από τον διεθνή Τύπο. Σικάτες εμφανίσεις με ολόσωμες φόρμες Μαρέβα και Μελάνια».

Ζ.

 

Νούμερα

*ΟΙ Λαρισαίοι μαθητές προσπαθούσαν να χαλαρώσουν με τα Μαθηματικά.

- Τι είπε το 0 στο 8;

-Ωραία ζώνη.

***

*-ΗΤΑΝ μια φορά το 10. Και λέει το Ένα στο Μηδέν. «Με σένα δίπλα μου νιώθω 10 φορές δυνατότερος».

«Χωρίς εσένα δεν είμαι τίποτα», απάντησε το μηδέν.

***

*- ΑΝ το 666 είναι ο αριθμός του κακού, τότε το 25,807 είναι η ρίζα του κακού; (Έστω η τετραγωνική...).

Ζ.

 

Απλοποίηση

*ΤΕΛΙΚΑ δείχνει τόσο απλό. Ο επί της Ψηφιακής υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης υποσχέθηκε ότι θα ισχύσει από τον άλλο μήνα. Μέχρι τώρα, στην κατά τα άλλα σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή, η γέννηση ενός παιδιού υποχρέωνε τον πατέρα σε πέντε στάσεις και ανάλογα πηγαινέλα. Έγγραφο στο μαιευτήριο, άλλο στο ΚΕΠ για τον ΑΜΚΑ, στο Ληξιαρχείο φυσικά, οπωσδήποτε στο ασφαλιστικό Ταμείο, συν τώρα πια και η αίτηση για το επίδομα των 2.000 ευρώ. Ευχάριστο το τελευταίο. Από τον Φεβρουάριο λέει θα αρκεί απλώς μια δήλωση στο μαιευτήριο. Κι από κει θα διεκπεραιώνονται όλα τα υπόλοιπα, που είναι άλλωστε τόσο εύκολο.                       

Ζ.

 

Όλοι κάτω

*ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ γαλάζιων δημάρχων χθες στην Αθήνα. Εσκίογλου και Νασιακόπουλος στο Υποδομών για τον δρόμο και Μανώλης στο Εσωτερικών για τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση τους χρειάζεται, τους υπολογίζει. Μόνο ο Τυρνάβου Κόκουρας δεν έτυχε να χρειαστεί χθες. Όχι επειδή είχε να αρμέξει. Για τη φέτα.

Ζ.

 

Δίχως τηλέφωνο

*ΑΠΟ την περασμένη Τρίτη, διαμαρτύρεται ο Ι. Κ., δέκα μέρες τώρα, στα Γιαννωτά Ελασσόνας δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα. Φυσικά δεν έχουν ούτε ίντερνετ. Γιατί άραγε τόση καθυστέρηση από τον ΟΤΕ στην αποκατάσταση της βλάβης;

Ζ.

 

Της κάθε μέρας

*ΕΙΧΑΝ τα δικά τους στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Μου λέει η οφθαλμίατρος «θα σου γράψω δάκρυα». Αρνήθηκα, «θα έρθει η ΔΕΗ», της εξήγησα.

***

*- Μετά τα 60 η ζωή είναι όλο εκπλήξεις. Φτερνίζεσαι και δεν ξέρεις ποιος σπόνδυλος θα μετακινηθεί κάθε φορά...

***

*- ΑΝ στο αλκοτέστ σου έπαιρναν το κινητό αντί για το δίπλωμα, δεν θα έπινε κανένας, μα κανένας.

Ζ.

 

Επιτέλους

*ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως αληθινό. Πολλές δεκαετίες έχει που συζητείται που σχεδιάζεται, έμοιαζε τόσο γοητευτικό αλλά και συνάμα όνειρο άπιαστο. Κι όμως, η παραλιακή σύνδεση Λάρισας-Μαγνησίας, ο δρόμος Ρακοπόταμος-Κεραμίδι, επιτέλους δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια. Όχι η μελέτη, το έργο κανονικά, με προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων. Αναμφιβόλως, ο Κ. Αγοραστός είναι που το πιστώνεται.

***

*ΣΥΝΤΟΜΑ θα προκύψει ανάδοχος εργολάβος κι εν συνεχεία θα μπουν μπουλντόζες, προσεκτικά και με μικρές παρεμβάσεις καθότι προστατευόμενη οικολογικά περιοχή. Ο δρόμος όμως θα γίνει. Είθε να μην προκύψει καμιά εμπλοκή με εργολάβους διεκδικητές και να μην καθυστερήσει. Να δημιουργηθεί αυτή η ενδιαφέρουσα διαδρομή που θα ενώνει τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι με το Πήλιο.

Ζ.

 

Χωρίς σκέρτσα

*ΦΥΣΙΚΑ και δεν είναι μονάχα θέμα του Δήμου Τεμπών η υπόθεση δημιουργίας καταυλισμού προσφύγων στο Κυψελοχώρι. Ανήκει μεν εκεί αλλά η απόσταση από τη Λάρισα είναι όση περίπου κι εκείνη του καταυλισμού του Κουτσοχέρου. Για εξισορρόπηση το κάνουν; Να έχει η πόλη από έναν καταυλισμό σε κάθε μασχάλη της; (Είναι κι αυτή πληθυσμιακή αναλογία του 1% που έλεγαν και η οποία εν προκειμένω παραβιάζεται. Ο Χρυσοχοΐδης όμως το έλεγε, που δεν είναι πια εκεί, ανέλαβαν άλλοι.)

***

*ΕΙΧΕ ανοίξει συζήτηση από το πρωί χθες στη Λάρισα ενόψει της απογευματινής συνάντησης των τοπικών γαλάζιων παραγόντων στο Υπουργείο Εσωτερικών για το προσφυγικό.

- Δεν πρόκειται να κάνουν σκέρτσα οι δικοί μας, προέβλεπε ο Λαρισαίος. Θα είναι ο Σκέρτσος εκεί, οπότε θα προσέξουν πάρα πολύ. (Εννοούσε τον υφυπουργό δεξί χέρι του Μητσοτάκη).

***

*ΜΟΙΡΑΙΑ η συζήτηση ήρθε πάλι στο γνωστό πρόβλημα. Αυτό που ταλανίζει τους Λαρισαίους νεοδημοκράτες. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει ισχυρός Λαρισαίος παράγοντας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάποιος που να μετράει ο λόγος του απέναντι στους άλλους υπουργούς. «Και στο προσφυγικό η Λάρισα σε θέση αδυναμίας», έλεγαν τα γαλάζια στελέχη.

Ζ.

 

Με τακτ

*Ο Λαρισαίος τηλεφωνεί στον αδερφό του, που λείπει ταξίδι και του ανακοινώνει χωρίς περιστροφές

-Πάει η γάτα σου, ψόφησε.

-Μα καλά, του λέει ο αδερφός του ύστερα από ένα μικρό σοκ, πώς μου το είπες έτσι απότομα;

-Δηλαδή πώς θα έπρεπε να στο πω;

-Να, θα μπορούσες να με προετοιμάσεις κάπως. Να τηλεφωνήσεις στην αρχή και να μου πεις «Ξέρεις, η γάτα σου ανέβηκε στα κεραμίδια». Σε λίγο να ξανατηλεφωνήσεις και να μου πεις «Η γάτα σου έπεσε από τα κεραμίδια και την πήγαμε στον κτηνίατρο». Αργότερα να ξανακαλέσεις και να μου πεις «Ξέρεις, ο κτηνίατρος το παλεύει, αλλά η κατάσταση της γάτας σου είναι πολύ δύσκολη». Μετά από ώρα να με πάρεις και να μου πεις «Δυστυχώς... Η γάτα σου δεν τα κατάφερε».

-Δίκιο έχεις, παραδέχεται ο άλλος. Με συγχωρείς.

***

*ΜΕΤΑ από μερικές μέρες τηλεφωνεί πάλι στον αδερφό του.

-Ξέρεις, η μάνα μας ανέβηκε στα κεραμίδια...

-Ε;

-Το ‘πιασες; Ή να σε πλακώσω στα τηλεφωνήματα;            

Ζ.

--------------------

 MHTROPOLITHS PANTOS KAIROY2 10 1 2020

*ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ «παντός καιρού», σύμφωνα με τους Λιβαδιώτες, ο Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Παρά τον χιονιά και τον παγωμένο αέρα, δεν άλλαξε το πρόγραμμά του, ανέβηκε να λειτουργήσει στο Λιβάδι, παραμονή των Φώτων. Το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον φακό της Rita Kakany, στη σελίδα «Το Λιβάδι με άλλο μάτι».

Ι.Μ.

 --------------------

  POLY TOYS FRONTIZEI3 10 1 2020

*ΠΟΛΥ τους φροντίζει ο περιφερειάρχης. Ακόμη και σκουπιδάκια βγάζει απ’ το μάτι των βουλευτών;

Ζ.

 --------------------

 OTAN STOLIZEIS SE MIA4 10 1 2020

*ΟΤΑΝ στολίζεις σε μια χρονιά που πήγε κακά, φουλ κακά.

Ζ.