Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2020 19:05
*ΚΥΡΙΕ πρόεδρε ο ένας...  Κώστα μου ο άλλος...  Εκτίμηση αμοιβαία  που έρχεται από τα παλιά... στα βραβεία ΕΒΕΑ στην Αθήνα. *ΚΥΡΙΕ πρόεδρε ο ένας... Κώστα μου ο άλλος... Εκτίμηση αμοιβαία που έρχεται από τα παλιά... στα βραβεία ΕΒΕΑ στην Αθήνα.

Συννεφιά αλλά...

*ΜΠΟΡΕΙ ο ήλιος να κάνει χρήση της χειμερινής του άδειας και να απουσιάζει από τον ουρανό, μπορεί η συννεφιά να είναι στάνταρ στο καθημερινό σκηνικό, ωστόσο βαρυχειμωνιά δεν τον λες τον καιρό στο φετινό μεσοχείμωνο. Υπάρχει ακόμη περιθώριο όμως ο χρόνος λιγοστεύει, θα χειμωνιάσει άραγε;

Ζ.

 

Κλασικά

*ΣΤΟ 37,5% λέει πάλι το όριο της αυτοδυναμίας. Πολύ δημοκρατικό αναμφιβόλως, η πλειοψηφία είναι που πρέπει να κυβερνάει. «Δικό μου, δικό σου, δικό μου...», ο νέος εκλογικός νόμος τα μοιράζει όπως ο συμφεροντολόγος Καραγκιόζης. Κι η αυτοδυναμία ορίζεται εκεί που η ΝΔ υπολογίζει την επίδοσή της. Το επιχείρημα κλασικό, από τη δεκαετία του ‘50. Για να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις, που τις έχει ανάγκη η χώρα. Και οι οποίες την οδήγησαν με στιβαρό χέρι. Στα βράχια.

Ζ.

 

Αιτωλοακαρνάνας

*ΛΑΒΡΟΣ κατά Μητσοτάκη ο τομεάρχης δημοσίων έργων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή της υπόθεσης του Αχελώου με αφορμή την αυριανή σύσκεψη όλων των Θεσσαλών πολιτικών παραγόντων στο Μαξίμου υπό τον Γ. Γεραπετρίτη. Την ώρα που ορισμένοι Θεσσαλοί συριζαίοι βουλευτές αλλά και δήμαρχοι τάσσονται υπέρ.

***

*ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, απ’ όπου όλα τα χρόνια αντιτίθενται θεωρώντας ότι τους παίρνουν το νερό, αφού το ποτάμι εκβάλλει εκεί λησμονώντας ότι ο άνω Αχελώος ανήκει στη θεσσαλική ζώνη. Φυσικά και δεν βρίσκεται το ζήτημα εκεί. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματική περιδίνηση.

Ζ.

 

Οι άνθρωποι

του προέδρου

*ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ το γραφείο του Κυρ. Βελόπουλου, ο οποίος ως αρχηγός κόμματος εκλέχθηκε χωρίς σταυρό βουλευτής Λαρίσης. Και είχε κρατήσει την έδρα με τα γνωστά συνεπακόλουθα.

Τώρα πια δεν είναι γενικός κουμανταδόρος ο Δαμιανός Ζώκας, ο οποίος είναι πλέον απλώς πολιτευτής του κόμματος, καθώς το γραφείο λειτουργεί σε επαγγελματική βάση από νεότερους. Αποσπασμένοι από τη δημόσια εκπαίδευση δύο γυμναστές, «θα τους τρέξει ο Βελόπουλος» είναι το προφανές συμπέρασμα, αυτοί έχουν αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας. Η Θεανώ Αστερίου, με χάρισμα ανάλογο του προέδρου καθώς λέει «οκτακόσια το λεπτό» και ο Γιάννης Πενεκέλης. (Όσο για το θέμα του Τυρνάβου και τη μετωπική σύγκρουση, διαβεβαιώνουν ότι ασχολούνται ιδιαιτέρως με θέματα της συγκεκριμένης περιοχής και επίσης πως όλοι, μα όλοι, είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο Βελόπουλου.)

Ζ.

 

Τρεις Ιεράρχες

*ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ προκάλεσε προχθές το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας καθώς στη διάρκεια της ημέρας εξέδωσε δύο εγκυκλίους. Η πρώτη εγκύκλιος που εκδόθηκε το πρωί, από την υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ορίζει ότι την 30ή Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, ενώ η 2η διορθωτική εγκύκλιος- ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε αργά το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, ορίζει ότι το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Όπως ήταν αναμενόμενο οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν, ενώ η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι η «αργία είναι για τους τεμπέληδες» φούντωσε τη «φωτιά». Ως είθισται το θέμα σχολιάστηκε εκτενώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν θα πρέπει να είναι αργία των Τριών Ιεραρχών με μπηχτές από τα αριστερά και τα δεξιά, ενώ στις διαδικτυακές συζητήσεις παρενέβησαν και γονείς. Τελικά, μάθημα θα γίνει...

Ν.Π.

 

Δημοκρατία...

*ΟΧΙ από τον Μπόρις Τζόνσον σε νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για το αν θα επιλέξουν ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πριτς...

Σημειωτέον ότι στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι επέλεξαν με μικρή πλειοψηφία να μην αποσχιστούν. Όλοι θυμούνται πως το κύριο επιχείρημα ήταν τότε πως αν αυτονομηθούν θα έφευγαν εκ των πραγμάτων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εκείνοι επέλεξαν παραμονή. Στο αντίστοιχο δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία τάχθηκαν σαφώς υπέρ της παραμονής στην Ε. Ε. Υποχρεώνονται όμως να αποχωρήσουν μαζί με τη Μ. Βρετανία. Οι πάντες γνωρίζουν ότι τυχόν δημοψήφισμα τώρα θα έδινε «σταλινικά «ποσοστά υπέρ της απόσχισης. (Κατά τα άλλα Δημοκρατία. Όλα κόλπα και τσαλίμια ώστε να μην λειτουργεί).

Ζ.

 

Στο τζάκι

*ΣΥΖΗΤΟΥΝ και οι Λαρισαίοι για τα τζάκια.

- Ρίξε κάνα ξύλο στο τζάκι, θα σβήσει.

- Α, εγώ τζάκια δεν δέρνω.

***

*-ΕΒΑΛΑ πολλά ξύλα στο τζάκι και αυτό άρχισε να κλαίει. Μάλλον επειδή το ξυλοφόρτωσα.                                  

Ζ.

 

Κάτω απ’ το χαλί...

*ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ θλιβερή εικόνα στο χωριό Ψυχικό του Δήμου Κιλελέρ από σκουπίδια παρατημένα πλάι στον κεντρικό δρόμο που περνάει ακριβώς κάτω από το χωριό και οδηγεί προς την Υπέρεια και εν συνεχεία στα Φάρσαλα. Βγαίνοντας απ’ το χωριό πάνω στο ύψωμα αντικρίζει κανείς την πανέμορφη εικόνα της κοιλάδας να βοσκάει ακόμα και άλογο και κάτω απ’ το «χαλί» δεσπόζει ο σκουπιδότοπος. Εδώ και χρόνια λένε. Ίσως ήρθε η ώρα να μεριμνήσει κάποιος.

Γ.Γ.

 

Την άγρια νύχτα

*ΔΙΑΒΑΖΕ η Λαρισαία κυρία Ι. το σχόλιο στην εφημερίδα ότι οι έλεγχοι του αντικαπνιστικού έφτασαν μέχρι «άκρια Θεού», στα Κράβαρα, κι αναρωτήθηκε γιατί δεν γίνονται στο κέντρο της Λάρισας. Εκτός κι αν οι έλεγχοι διεξάγονται εντός συγκεκριμένου ωραρίου. Το σπίτι της γειτονεύει με μπαρ, από τα λεγόμενα «after», που λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί. Και δεν είναι που κοιμούνται με ωτοασπίδες, αυτό το έχουν συνηθίσει, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Είναι που από τον εξαερισμό που δουλεύει στο φουλ, γίνεται αντιληπτό ότι μέσα καπνίζουν. Αυτό δεν ενοχλεί τους γείτονες, η αίσθηση ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται για όλους είναι που τους γαργαλάει. (Αλλά και ποιος να ξημερωθεί υπηρεσιακώς για το τσιγάρο;).           

Ζ.

 

Ξύλα απ’ τον

ουρανό

*ΑΠΟ ημιτελή πλην όμως επί πολλά χρόνια εγκαταλειμμένη οικοδομή στην Ασκληπιού έπεσαν αφημένα ξύλα καλουπώματος. Από τον πέμπτο όροφο στον δρόμο, ευτυχώς χωρίς να πετύχουν κάποιον, να τον αφήσουν σέκο.

Ενημερώθηκε σχετικά πριν κάμποσες μέρες αρμόδιος αντιδήμαρχος, ένας άλλος αντιδήμαρχος μένει εκεί δίπλα, θα έμαθε για το συμβάν, όμως τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη. Και υπάρχουν κι άλλα ξύλα εκεί πάνω. (Μήπως θα έπρεπε να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη οδός ενημέρωσης του Γραφείου του Πολίτη;).                  

Ζ.

 

Φωτίστηκε

*ΤΟ Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας τελευταία φωτίζεται. Βέβαια και στο παρελθόν φωτιζόταν για μικρά χρονικά διαστήματα, όμως γρήγορα το άφηναν και πάλι στα σκοτάδια. Αυτή τη φορά, φαίνεται να υπάρχει μόνιμο σχέδιο φωτισμού. Με μια λευκή γραμμή στον 4ο όροφο, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά φωτίζεται τα βράδια και η επιγραφή ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ στην κεντρική είσοδο. Αξίζει η επισήμανση.

Ζ.

 

Δικηγορικά

*ΤΗΝ έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ζητά η παράταξη «Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων». Ο λόγος έχει να κάνει με ανάρτηση –προ ημερών- της προέδρου του ΔΣΛ σε λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που «έλαβε έκταση και προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε βάρος του Δ.Σ. Λάρισας», όπως αναφέρει δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη. Για να δούμε τι θα πει η πλειοψηφία.

 

Ως διερμηνέα

*ΝΑ έχουν άραγε τόσο χιούμορ στο πειθαρχικό της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας; Η απλώς επικράτησε η τυπολατρεία; Ανακοίνωσαν πάντως ποινή «δίμηνου αποκλεισμού από τα γήπεδα στον διερμηνέα Α. Μπέο». Αφού έτσι τον είχε δηλωμένο η ομάδα του, ώστε να βρίσκεται στον πάγκο της. Το ίδιο κάνει κι η ΑΕΛ με τον δικό της ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. (Τιμωρήθηκε ο διερμηνέας; Μάλλον θα κόπηκε στο Lower.)

Ζ.

 

Απ’ το στομάχι

*ΟΤΑΝ οι Λαρισαίοι μπερδεύουν τα γαστριμαργικά με τα ερωτικά τους.

- Θα ετοιμάσω ένα ρομαντικό δείπνο για δύο. Κι έτσι θα έχω φαγητό και για αύριο.

***

*- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που έχει ο κόσμος, μου λέει η άλλη ότι πλησιάζει του Αγίου Βαλεντίνου και δεν έχει άντρα. Τι να πω κι εγώ που κοντεύει Τσικνοπέμπτη και δεν έχω ψησταριά.

***

*- ΠΟΥ χτύπησες βρε;

- Μου έφερε η γυναίκα μου το τηγάνι στο κεφάλι.

- Και γιατί χαμογελάς;

- Είχε και κεφτέδες μέσα.

Ζ.

 

Όλοι μαζί

*ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ μετά κόπων και βασάνων και καβγάδων πολλών η Διεπαγγελματική της Φέτας. Κι άντε να φανεί πια αν άξιζε τον κόπο, τόση προσπάθεια ή αν επρόκειτο για διαμάχη περί προβάτου, εν προκειμένω, σκιάς.

***

*- Η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου είναι η προσωποποίηση της Διεπαγγελματικής...

Ο Λαρισαίος τόνιζε ότι ο νέος φορέας συνενώνει όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της φέτας.

-Καθότι της οικογενείας τυροκόμων, ψηφιζόμενη από κτηνοτρόφους.               

Ζ.

 

Νεαρός σύμβουλος

*ΟΥΤΕ 30 ετών καλά-καλά, ο Απ. Πέκας αναλαμβάνει ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λάρισας. Αν μη τι άλλο, η νεολαία στο προσκήνιο. Ο νεαρός πολιτικός μηχανικός ήταν στις πρόσφατες εκλογές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Συμπαράταξης. Όπως αναμενόταν, ανάμεσα στα θηρία, δεν είχε εκλεγεί.

Ζ.

 

Υπέρ Μητροπόλεως

*ΣΤΗ Μητρόπολη Λαρίσης δεν ισχύει τίποτε τέτοιο. Όχι όμως και στη γειτονική Δημητριάδος, άλλο κράτος στον Βόλο; Για κάποιους ρητορικό το ερώτημα. Η Λαρισαία διαμαρτύρεται. Σχεδίαζαν να βαφτίσουν το μωρό τους την άνοιξη σε χωριό του Πηλίου. Επικοινώνησαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες και πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να πληρώσουν ειδικό τέλος υπέρ της Μητρόπολης, επειδή αλλάζουν ενορία. Αν υπάγονταν στο χωριό θα ήταν δωρεάν, όπως κι όλα τα τελούμενα Μυστήρια δηλαδή. Όταν όμως πρόκειται για ξένους, τότε χαράτσι κανονικό. Αλμυρό το τέλος, 150 ευρώ, ναι 150. Ασχέτως τι θα δώσει κάποιος στην εκκλησία, στον παπά κλπ. Συν 150 προκαταβολή υπέρ Μητροπόλεως. Είναι προφανές ότι στον Βόλο δεν θέλουν ξένους. Ούτε η Εκκλησία. (Αν και το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται λέει και σε Βολιώτες που τυχόν αλλάξουν ενορία για την τέλεση Μυστηρίου).            

Ζ.

 

Όταν χρειαστεί

*«ΑΥΤΟΙ είναι πια μητσοτακικοί με πολιτικά...». Λαρισαίος, που δεν ήταν και κάνας καραμπινάτος συριζαίος, μιλούσε για στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώντας ότι έχουν συνταχθεί με το πλάνο Μητσοτάκη. Και πως απλώς περιμένουν πότε θα χρειαστεί να συνδράμουν.

- Όπως δείχνει να πορεύεται και η πρόεδρος Φώφη δηλαδή. Την κομματική κατεύθυνση ακολουθούν κι αυτοί. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται να έχει άλλη ρότα...

Ζ.

 

Αποδείξεις

*ΑΛΛΟ ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Το έχουν εντοπίσει οι παρατηρητικοί αναγνώστες. Στις φωτογραφίες με παρέες σε μαγαζιά της Λάρισας, που φιλοξενούνται καθημερινά στην εφημερίδα στη στήλη «Νυχθημερόν», δεν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια. Κι όπου τυχόν εμφανίζονται σε κάποια φωτογραφία, φαίνεται ότι πρόκειται για τραπεζάκια έξω. (Στο κρύο με τη σόμπα).              

Ζ.

 

Τσι-γαρο-πουρο

*- ΜΑ αφού είναι γνωστός ο τρόπος... Ο Τυρναβίτης σχολίαζε τη διαφαινόμενη εξέλιξη στο τσίπουρο.

- Όπως και με το τσιγάρο. Θα πίνουμε έξω απ’ τα μαγαζιά. Θα λέμε ότι το φέραμε απ’ το σπίτι.

- Ή και κρυφά ρε φιλαράκι, όπως καπνίζουμε δηλαδή, πετάχτηκε από δίπλα ο αντιστασιακός.                                  

Ζ.

 

Κροκοδείλου

*ΔΥΟ Λαρισαίοι Πόντιοι είχαν πάει ν’ αγοράσουν παπούτσια. Κοιτάνε στις βιτρίνες τις τιμές, βλέπουν και ένα ζευγάρι που είχε τριπλάσια τιμή από τα άλλα.

-Αυτά γιατί είναι τόσο ακριβά; ρωτάνε τον υπάλληλο.

-Είναι παπούτσια από κροκόδειλο.

Πάνε σε άλλο μαγαζί, βλέπουν πάλι ένα ζευγάρι πανάκριβο.

-Αυτά είναι παπούτσια από κροκόδειλο.

-Ρε συ, δεν πάμε να πιάσουμε κροκόδειλους, να κάνουμε την τύχη μας;

***

*ΡΩΤΑΝΕ, μαθαίνουν και ξεκινάνε για τον Νείλο. Πέρασε πολύς καιρός και οι δικοί τους άρχισαν να ανησυχούν.

-Δεν πιστεύω να τους φάγαν τα θηρία...

Αφού πέρασε αρκετός καιρός ακόμα και δεν έδωσαν σημεία ζωής, ξεκινούν κάποιοι να πάνε να δουν τι απόγιναν. Τους βρίσκουν σε μια όχθη κρυμμένους πίσω από τα δέντρα, με τα τουφέκια στο χέρι. Γύρω τους καμιά διακοσαριά κροκόδειλοι σκοτωμένοι.

-Τι γίνεται ρε παιδιά; Δεν σας φτάνουν αυτοί οι κροκόδειλοι;

-Κάτσε να σκοτώσουμε κάνα - δυο ακόμα. Αν κι αυτοί δεν φοράνε παπούτσια, τότε φεύγουμε.

Ζ.

===============

 GIATROI AMFOTEROI2 15 1 2020

*ΓΙΑΤΡΟΙ αμφότεροι οι γνωστοί Λαρισαίοι, κατά τα άλλα ο Ν. Ζαχαρός ως απλός φίλαθλος στο γήπεδο κι ο Κ. Τσομάκος υπηρετώντας το πάθος του, τη φωτογραφία.

Ζ.

 ===============

 

RIJE MOY TO RABASAKI3 15 1 2020

*«ΡΙΞΕ μου το ραβασάκι, κάτω από το τραπεζάκι...» που λέει και το τραγουδάκι. Να που σε κεντρικό καφέ της Λάρισας έχουν λάβει μέριμνα διευκολύνοντας τους ρέκτες του αθλήματος. Τυπωμένο στη χαρτοπετσέτα, αρκεί να συμπληρώσει κάποιος/α τα στοιχεία του. Και να εντοπίσει και τον στόχο, βέβαια.

Ζ.

 

===============

 

THE REAL GAME OF THRONES ME TON PRAGMATIKO EN ELLADI

• THE real Games of Thrones, με τον πραγματικό, εν Ελλάδι.

Ζ.