Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 19:00
*ΔΥΟ Γιώργηδες, Καντώνιας και Μιχαλόπουλος και δύο Κωστάδες, Μίχαλος και Αγοραστός, πλαισιώνουν έναν Γιάννη, τον Καντώνια της βραβευθείσας πανελληνίως «Exalco».  Ζ. *ΔΥΟ Γιώργηδες, Καντώνιας και Μιχαλόπουλος και δύο Κωστάδες, Μίχαλος και Αγοραστός, πλαισιώνουν έναν Γιάννη, τον Καντώνια της βραβευθείσας πανελληνίως «Exalco». Ζ.

Μονίμως έξω

*ΒΑΘΥΣ χειμώνας κι όμως οι Λαρισαίοι κι όχι μόνο οι καπνιστές, κάθονται ακόμη έξω για καφέ. Να βλέπουν και τι περνάει. Έχει βελτιωθεί και η τεχνολογία θερμοπροστασίας, απ’ το πλάι κι από πάνω, αντέχεται στο χαλαρό. Τελικά θα φτάσει να κάθεται ο κόσμος έξω δώδεκα μήνες τον χρόνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κάνα χιονιά η ξεροβόρι.

Ζ.

 

Το Αναπτυξιακό

*THN τιμητική της η Λάρισα το επόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς 25 και 26 Ιανουαρίου διεξάγεται στο «Divani» το φετινό, το δεύτερο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, η γνωστή πρωτοβουλία της «Ε», το «ΙΙ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπό την αιγίδα του ΠτΔ, πολλών υπουργείων, της Ι. Μ. και του Πανεπιστημίου και με τη συνδρομή μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής. Υπουργοί, γεν. γραμματείς, διοικητές οργανισμών και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, προεξάρχοντος του Έλληνα Επιτρόπου της Ε. Ε. αλλά και οικονομικοί παράγοντες και κοινωνικοί μα και πιο απλοί άνθρωποι, σημειωτέον ότι η προσέλευση είναι ελεύθερη, όλοι αυτοί θα ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για παρεμβάσεις και σχέδια που θα οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον της Θεσσαλίας. (Η εφημερίδα παίζει τον σύνθετο ρόλο που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο σύγχρονο μέσο ενημέρωσης).

Ζ.

 

Άντε ντε…

*Η προσφάτως επιτευχθείσα συνταγματική αλλαγή λειτούργησε μάλλον ευεργετικά για το πολιτικό σύστημα. Διαψεύστηκαν με κρότο εκείνοι που προέβλεπαν ότι η δυνατότητα εκλογής Προέδρου με απλή πλειοψηφία θα οδηγούσε σε κομματικές υποψηφιότητες. Το φόβητρο της διάλυσης της Βουλής εξέλιπε κι αυτό μάλλον έδιωξε το άγχος, εμπόδισε τις σκοπιμότητες και τελικά βοήθησε τη Δημοκρατία να συμπεριφερθεί πιο ώριμα. Χωρίς να είναι απαραίτητη επιδιώχθηκε και επετεύχθη αυξημένη πλειοψηφία. Γιατί άραγε δεν θα συνέβαινε το ίδιο και στη συγκρότηση κυβερνήσεων αν αποδέχονταν όλοι το δίκαιο δημοκρατικό σύστημα της απλής αναλογικής;

Ζ.

 

Διπλές νίκες

*- Η παράδοση είναι υπέρ της Νικολέττας Μπασδέκη αν τυχόν ξαναβρεθούν αντίπαλοι με τον Αντ. Γραβάνη στις επόμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο απλός ιστοριοδίφης, ερεθισθείς από χθεσινό σχόλιο, θύμιζε ότι μετά τη δωδεκαετία του αείμνηστου Γ. Δουβαλόπουλου στην προεδρία, με την οποία έκλεισε ο 20ός αιώνας, ακολούθησαν τρεις εξαετίες με προέδρους αλληλοδιαδόχως τους Φεραίο Νάνη, Φιλ. Σαμαρά και Δημ. Κατσαρό. Όλοι τους κέρδισαν από δύο φορές τις εκλογές. Η νυν πρόεδρος έχει κερδίσει ήδη μία φορά.

Ζ.

 

Θυμωμένοι

*ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΣ λέει ο κόσμος στα Φάρσαλα με τον δρόμο-γεφύρι της Άρτας- προς Λάρισα. Δεκαετίες τώρα ακούνε υποσχέσεις και περιμένουν ασκόπως. Τώρα πια όταν ακούνε όποιον τοπικό παράγοντα να μιλάει δημοσίως για τον δρόμο, ένα βουητό ακούγεται από κάτω, δεν πιστεύουν πια κανέναν. Θα πρέπει να δουν πλέον κάτι πολύ συγκεκριμένο για να αλλάξουν συμπεριφορά. Διότι, θυμωμένοι με την κοροϊδία, άρχισαν να μη φέρονται και τόσο κόσμια στους μεγαλοπαράγοντες.

Ζ.

 

Η λάμπα

*ΣΤΗ γνωστή ερώτηση εμβάθυναν κατά ειδικότητα στη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Πόσοι μαθηματικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

- Τρεις. Ένας για να αποδείξει την ύπαρξή της, ένας τη μοναδικότητα και ακόμη ένας για να φτιάξει έναν αλγόριθμο.

***

*ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ όμως κι άλλη βερσιόν.

- Πόσοι μαθηματικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

- Κανείς. Το αφήνουν στον αναγνώστη ως άσκηση.

***

*- ΠΟΣΟΙ θεωρητικοί φυσικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

- Δύο. Ένας για να κρατάει τη λάμπα κι ο άλλος για να περιστρέψει το Σύμπαν.

***

*- ΠΟΣΟΙ ψυχολόγοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

- Ένας. Αλλά η λάμπα πρέπει να θέλει να αλλάξει.

Ζ.

 

Άμυνα/επίθεση

*ΚΑΙ να που έχει συγκροτηθεί το δίδυμο των αντιπάλων. Ο κεντροεπίτροπος της ΝΔ Ηρακλής Γερογιώκας κι ο αναπληρογραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Ζωγράφος δεν χάνουν ευκαιρία να συγκρουστούν δημοσίως μεταξύ τους. Εναλλασσόμενοι σε άμυνα και επίθεση, ανάλογα την περίπτωση, πάνω-κάτω η μπάλα στο πολιτικό γήπεδο. Σκληροτράχηλοι αλλά όχι αντιαθλητικοί, προσπαθούν να κρατούν το «fair play» λέει ο καθηγητής αγγλικών, το «ευ αγωνίζεσθαι» τον διορθώνει ο δάσκαλος. Έντονες οι αντιπαραθέσεις τους, επιδιώκουν όμως να γίνονται με επιχειρήματα.

Ζ.

 

Κατάληψη στη γειτονιά

*«ΕΝΑ μύθο θα σας πω, όχι κανένα μεγάλο αφήγημα ιδεοληπτικό, μια ιστοριούλα…» γράφει ο Λαρισαίος Α.Κ. για τη μονοκατοικία στη γειτονιά του. Εκεί ζούσε λέει ένα ζευγάρι γερόντων που κάθε πρωί, όταν ο καιρός το επέτρεπε, έπινε το καφεδάκι του στην ταράτσα. Ήταν τότε γεμάτη γλάστρες, ζαρζαβάτια και αναρριχώμενα φυτά και φανταζόμουν πως τα βράδια του καλοκαιριού θα ήταν ένα μικρό, υπέροχο θερινό σινεμά. Η πόρτα του σπιτιού ήταν πάντα ανοιχτή σε γείτονες και συγγενείς. Η γιαγιά κι όταν έμεινε μόνη της, δεν σταμάτησε να φροντίζει την καταπράσινη ταράτσα και να κλαδεύει τη ροδιά. Πριν λίγα χρόνια πέθανε. Η πόρτα έκλεισε πρόχειρα με σύρμα και μόνο κανένας παλιατζής τη διαβαίνει μπας και βρει τίποτα.

***

*Η κλειστή πόρτα όμως δεν εμπόδισε κάτι αναρχοαδέσποτες γάτες να κάνουν κατάληψη στο υπόγειο και να διχάσουν τους γείτονες σε γατομάχους και γατοαλληλέγγυους. Οι γατομάχοι ωρύονται γιατί λιάζονται στους ουρανούς των αυτοκινήτων ξύνοντας το χρώμα και ενώ αφήνουν τις σακούλες των σκουπιδιών τους έξω από τους κάδους βλέπουν τις γάτες ως υγειονομική βόμβα. Οι γατοαλληλέγγυοι αρκούνται ν΄ αδειάζουν τα αποφάγια τους στο πεζοδρόμιο, σα να θέλουν να αφήσουν δυνατό φιλοζωικό αποτύπωμα και μαλώνουν τα σκυλιά που γαυγίζουν τις γάτες. Αχ γιαγιά, σε τι μπελάδες μας έβαλες πεθαίνοντας. Μόνο ο Χρυσοχοΐδης μπορεί να μας σώσει...

Ζ.

 

Αναποφάσιστος

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ με ιατρικά προβλήματα.

- Γιατρέ, πάσχω από αμνησία.

- Από πότε;

- Από πότε τι;

***

*- ΓΙΑΤΡΕ, έσπασα το χέρι μου σε δύο μέρη.

- Να τα αποφεύγεις αυτά τα μέρη.

***

*- ΕΧΕΤΕ δυσκολία να πάρετε αποφάσεις;

- Και ναι και όχι, γιατρέ μου.

***

*- ΓΙΑΤΡΕ μου, χάνω πολύ εύκολα την υπομονή μου.

- Μιλήστε μου για το πρόβλημά σας.

- Μόλις σου το ’πα βρε ηλίθιε.

Ζ.

 

Αργααά…

*ΜΟΛΙΣ εφτά μήνες χρειάστηκαν οι νεοδημοκράτες να επιλέξουν και να τοποθετήσουν διοικητές στα νοσοκομεία. Μάλλον ζήλεψαν τους αρρργουουούς ρρρυθμουουούς του ΣΥΥΥΡΙΖΑΑΑ. Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί η υπερπληθώρα αρίστων στον γαλάζιο χώρο και η εξ αυτής προκύψασα καθυστέρηση. Κι όλοι εκείνοι οι ημέτεροι που περίμεναν ελπίζοντας ως το τέλος; Μεγάλωσαν τα γένια τους η ψυχή τους αλλιώτεψε, που είχε προβλέψει κι ο ποιητής, αγριεμένο το σκυλί γαβγίζει τη φωνή του, βοήθα καλέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας.

Ζ.

 

Ήσαν τρεις…

*ΕΝΑ φρούτο από την Αθήνα.

Τρεις θηλυπρεπείς νέοι ήλθον να κάμουν επίδειξι εις την Λάρισα.

Ενεφανίσθησαν εις την κεντρικήν πλατείαν μετημφιεσμένοι εις γυναίκας.

Συλληφθέντες αμέσως υπό της αστυνομίας απηλάθησαν χθες.

Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα τον Ιανουάριο του 1961, αλιευθέν υπό του αρχειοφύλακος Ε. Ρ. ο οποίος απέστειλε το σχετικό απόκομμα.

Πρωτοφανούς θρασύτητος επίδειξις αγνώστων, θηλυπρεπών τύπων, έλαβε χώραν την νύκτα εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεώς μας η οποία αποτελεί πρόκλησιν της δημοσίας αιδούς. (Άλλοι καιροί τότε, άλλα ήθη).

***

*ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΣ, όμιλος εκ τριών ανδρών μεταμφιεσμένων επιμελώς εις γυναίκας, έκαμε την εμφάνισίν του εις την κεντρικήν πλατείαν εν ώρα μεγάλης κυκλοφορίας και επεδίωξε «στρατολόγησιν» νεαρών προς συνδιασκέδασιν.

Εις εξ αυτών εφόρει γυναικείον εκδρομικόν παντελόνι, ψηλοτάκουνο παπούτσι, γυναικεία ζακέττα τύπου «Μοντγκόμερυ», είχε τα μαλλιά του επιμελώς κτενισμένα και ριγμένα εις τους ώμους. Απαράμιλλον ήτο το μακιγιάζ του προσώπου του και η φωνή του καλλιεργημένη κατά τρόπον προδίδοντα πλήρη, εξωτερικόν τουλάχιστον εκφυλισμόν. Έτερος κτενισμένος α λα Φαράχ Ντιμπά εφόρει γυναικείον παλτόν με ξεχειλωτόν γιακά και μπλούζα με γιακά «χαμόγελο», ματόκλαδα με ρίμελ και σκιές γύρω από τα μάτια, άρωμα δυνατό κλπ (Η Φαράχ, παγκόσμια καλλονή, είχε παντρευτεί εκείνη την εποχή τον Σάχη της Περσίας).

***

*ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ήτο και η εμφάνισις του τρίτου. Φέροντες μαζύ των και ένα ντέφι, εμίσθωσαν ταξί και μετέβησαν εις κέντρον παρά την συνοικίαν Αμπελοκήπων όπου και επεδόθησαν εις οργιαστικήν διασκέδασιν. (Οι λεπτομέρειες στην περιγραφή δείχνουν αν μη τι άλλο το απεχθές ενδιαφέρον που προκλήθηκε).

***

*AΛΛΟΙ όμως και οι νόμοι της εποχής: Όργανα του Τμήματος Ασφαλείας τα οποία αντελήφθησαν την παρουσίαν των επενέβησαν και τους συνώδευσαν εις το Τμήμα όπου όταν τους εζητήθησαν τα στοιχεία της ταυτότηττος των εδήλωσαν ότι είναι κάτοικοι Αθηνών επιχειρούντες «τουρνέ» εις την επαρχίαν και ότι τα καλλιτεχνικά των ονόματα είναι Μαριάνα, Βιολέττα και Σιμόν. Υπό του Τμήματος Ασφαλείας δεν επετράπη η περαιτέρω παραμονή των και συνεστήθη εις αυτούς όπως εγκαταλείψουν αμέσως την Λάρισαν. Και ορθώς «ποιούσαι» ανεχώρησαν δια να συνεχίσουν την «τουρνέ» των.

Ζ.

 

Τάχα μου…

*ΤΑ ίδια και τα ίδια, τίποτε δεν αλλάζει στο ντιτοριανό καθεστώς. Οι πάγιες ανακοινώσεις μετά από παρουσία σε εκδηλώσεις, που μετά αποκεντρώνονται σε Θεσσαλία και Στερεά. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, στο μπες-βγες δηλαδή, οι χειραψίες βαφτίζονται συναντήσεις, καμιά δεκαριά κάθε φορά, πλήθος «συναντήσεων» σε ελάχιστα λεπτά. Πως δεν ανακοινώνονται και συσκέψεις δηλαδή. Διότι άμα συμπέσουν τρεις ή τέσσερις στιγμιαία και ανταλλάξουν δυό κουβέντες.

Ζ.

 

Βρε μπράβο…

*Ο Γιωρίκας είναι ένας έμπορος επίπλων και έφτασε στη Γαλλία για επαγγελματικό ταξίδι. Εκεί στο ξενοδοχείο που έμενε, γνώρισε μια πολύ όμορφη Γαλλίδα. Όμως, το πρόβλημα ήταν ότι αυτός μιλούσε μόνο αγγλικά και η άλλη μόνο γαλλικά κι έτσι ήταν αδύνατο να συνεννοηθούν με λόγια.

Βγάζει, λοιπόν, ο Γιωρίκας ένα μπλοκάκι κι ένα στυλό και ζωγράφισε ένα ταξί. Αυτή του χαμογέλασε, πήραν λοιπόν ένα ταξί και πήγαν μια βόλτα σε ένα πάρκο. Αργότερα ζωγράφισε ένα τραπέζι κι ένα ερωτηματικό από δίπλα, αυτή συμφώνησε κι έτσι πήγαν για δείπνο. Μετά το δείπνο, ζωγράφισε δύο χορευτές και αυτή ενθουσιάστηκε.

***

*ΟΛΟ το βράδυ γυρνούσαν στα κλαμπ και όταν ξημερώματα, πια, γύρισαν στο ξενοδοχείο, η Γαλλίδα του ζήτησε το μπλοκάκι. Αυτός της το έδωσε κι εκείνη ζωγράφισε ένα μεγάλο κρεβάτι με ένα ερωτηματικό και του το έδειξε χαμογελώντας με νόημα. Αυτός έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Από τότε πέρασαν δύο μήνες και ο Γιωρίκας ακόμη αναρωτιέται πώς κατάλαβε η Γαλλίδα ότι ήταν έμπορος επίπλων...

Ζ.

 

----------------

EXEI KANEI MEGALA GLENTIA O DAIMON TOY TYPOGRAFEIOY

*ΕΧΕΙ κάνει μεγάλα γλέντια ο «δαίμων του τυπογραφείου». Να, πριν πενήντα χρόνια ένα βράδυ είχε βάλει την ουρά του, το 9 έγινε 8 και η εφημερίδα το πρωί ξημέρωσε εκατό χρόνια παλιότερη.

Ζ.

 

----------------

HUELE NA PEI KAKH KOYBENTA GIA THN PATATA

*ΗΘΕΛΕ να πει κακή κουβέντα για την πατάτα αλλά ξανακοιτώντας την τελικά του άρεσε.

Ζ.

 

----------------

KOPH PITAS XORIS FLOYRI ME APOLA

*ΚΟΠΗ πίτας χωρίς φλουρί, με απ΄ όλα.

Ζ.

 

----------------

OPOS KAI NA XEI KAI NA GINEI AYTOI OI DYO UA EINAI

*ΟΠΩΣ και να ΄χει, ό,τι και να γίνει αυτοί οι δύο θα είναι πάντοτε μπασκετικοί και εσαεί Γυμναστικός, Νίκος Σταυρόπουλος και Δημήτρης Κουραμάς.

Ζ.