ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2020 19:00
*ΣΕ Φάρσαλα και Τύρναβο θα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το προσεχές Σαββατοκύριακο, ως κεντρικός ομιλητής στις αντίστοιχες ΔΗΜ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας φορτσάρει , γεγονός που φέρνει όλο χαμόγελα στο πρόεδρό της Χρήστο Καπετάνο, όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία. *ΣΕ Φάρσαλα και Τύρναβο θα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το προσεχές Σαββατοκύριακο, ως κεντρικός ομιλητής στις αντίστοιχες ΔΗΜ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας φορτσάρει , γεγονός που φέρνει όλο χαμόγελα στο πρόεδρό της Χρήστο Καπετάνο, όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία.

Ανοιξη

*ΠΡΟΩΡΗ ανοιξιάτικη μέρα (και), η χθεσινή στη Λάρισα, με λιακάδα και 18 βαθμούς Κελσίου.

Το κέντρο της πόλης ασφυκτιούσε από ζωή και στο γνωστό στέκι της Κεντρικής πλατείας, τα πηγαδάκια πολιτών παρέμεναν σταθερά μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες, απολαμβάνοντας την κουβέντα τους κάτω από τον ήλιο.

Ακόμη σήμερα όμως, γιατί αύριο ο Φεβρουάριος αγριεύει.

 

Διαπιστώσεις

*ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ σημειώθηκαν (και χθες) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Με την Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Προσθέτοντας ότι «κατά συνέπεια τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Από διαπιστώσεις δεν έχουμε παράπονο. Με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιλύει τα προβλήματα. Κυβέρνηση είναι πλέον, όχι αντιπολίτευση…

Β.Κ.

 

Αεροδρόμιο

*ΜΙΑ ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσκαλεί τους πολίτες να διεκδικήσουν τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στη Λάρισα.

Μαζί τους συντάσσεται και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων (ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων) νομού Λάρισας.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνέλευση των μελών του στη Λάρισα και αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους, με τους χιλιάδες άλλους πολίτες που συγκεντρώνονται σταδιακά στην ομάδα.

Άλλωστε, είδαν και απόειδαν, τόσα χρόνια με τον ημιτελή κόμβο Πυργετού. Αφού δεν μπορούν οι τουρίστες να έρθουν οδικώς, ας έρθουν αεροπορικώς.

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, θα πρέπει να ζητήσουν να  αναπτυχθεί και ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, με σύνδεση το λιμάνι Αγιοκάμπου.

 

Λιακάδα

*ΛΙΓΟ η λιακάδα, λίγο οι εκπτώσεις… οι πολίτες κατακλύζουν καθημερινά το κέντρο και τις καφετέριες.

Οι υπόλοιποι είναι άρρωστοι στο σπίτι!

***

*Ο ΚΑΛΟΣ καιρός ξύπνησε μνήμες καλοκαιριού. Μπουφάν και παλτό έμειναν στις ντουλάπες, ενώ οι πιο τολμηροί φόρεσαν και κοντομάνικο.

Βιάζονται να ξορκίσουν τον χειμώνα.

***

*ΜΕΙΩΘΗΚΕ και η κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Έκλεισαν οι καταναλωτές τους διακόπτες και κάθονται έξω στον ήλιο να ζεσταθούν. Ο καλός καιρός βοηθά την οικονομία των νοικοκυριών.

***

*ΟΙ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΙ όμως δεν επαναπαύονται. Αγοράζουν ξύλα για τον Μάρτιο.

 

Δρόμος

*ΧΡΟΝΙΑ περιμένουν κάτοικοι και παραθεριστές των παραλίων του νομού Λάρισας, το έργο που δρομολόγησε χθες ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και αφορά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου του παραλιακού άξονα του Δήμου Αγιάς.

Οι περισσότεροι είχαν απογοητευθεί και πολλοί κουράστηκαν ακόμη και να το συζητούν.

Ο περιφερειάρχης πάντως, εντέχνως, «έδειξε» τα αίτια της καθυστέρησης: «Επιβάλλεται η αλλαγή του νόμου για τη δημοπράτηση των έργων καθώς η κακονομία, η πολυνομία και η γραφειοκρατία δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων» είπε.

 

Σήμερα

*ΕΦΟΣΟΝ οι πληροφορίες είναι σωστές, τότε ενδεχομένως και σήμερα η κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Μετανάστευσης να ανακοινώσει 20 Κλειστές Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι ροές δεν μειώθηκαν ούτε αυτή την περίοδο με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη βελτίωση των καιρικών φαινομένων, την ερχόμενη άνοιξη, θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές στο πλαίσιο της στρατηγικής της αξιοποίησης του προβλήματος από τους γείτονες, για τους δικούς τους λόγους.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα κάνει μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των δομών στη νησιωτική Ελλάδα, δημιουργώντας 20 νέες κλειστές δομές.

Πού θα γίνουν οι δομές; Σήμερα θα αποφασίσουν το τελικό σχέδιο και ενδεχομένως να το ανακοινώσουν κιόλας.

Β.Κ.

 

Διαπίστωση

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ σχολιάζουν σε παρέα.

-Τα ’μαθες για τον Τάκη; Στο νοσοκομείο είναι από χθες.

-Έλα ρε τι έπαθε;

-Θυμάσαι εκείνο το μεγάλο πορτρέτο του, που ήταν κρεμασμένο στο σαλόνι του;

-Ναι αμέ.

-Του ’πεσε στο κεφάλι και έπαθε διάσειση.

-Κατάλαβα. Έπεσε θύμα της εικόνας του.

Γ.Γ.

 

Αξιοπιστία

*ΟΣΟ ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης επέμεναν στην υπόθεση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μέσα ενημέρωσης που δεν τους έπιασε ο πόνος για το πρόβλημα των δανειοληπτών, το χατίρι της ΝΔ έκαναν, για μικροπολιτικούς αντιπολιτευτικούς λόγους.

Σήμερα που υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ χαρακτηρίζει «επιζήμια» την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα συμπολιτευόμενα πλέον ΜΜΕ με την κυβέρνηση, τηρούν σιγήν ιχθύος. Άλλωστε αρκετοί δημοσιογράφοι τακτοποιήθηκαν σε γραφεία Τύπου.

Άσχετα λοιπόν από το ουσιαστικό πρόβλημα των δανειοληπτών και δη αυτών που θέλουν να σώσουν τα σπίτια τους και δεν είναι μπαταχτσήδες, το θέμα της πρώτης κατοικίας επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων. Που συντάχθηκαν με την πλευρά της (εκάστοτε) κυβέρνησης…

Β.Κ.

 

Εφηβοι

*ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ κάθισαν στα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και άκουσαν την πρόταση του Δήμου Λαρισαίων, για τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.

Άκουγαν με προσοχή τα σχέδια του προεδρείου του Δ.Σ., τη φιλοσοφία του, τις σκέψεις του, για το πώς μπορεί να λειτουργήσει, και γενικότερα για το όραμά του να δώσει «φωνή στους νέους» αυτής της πόλης.

Κλήθηκαν έπειτα οι ίδιοι να θέσουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους.

-«Θα γίνει φέτος ή σε πέντε χρόνια;», ρωτά ένας μαθητής, που μέχρι τα 17 του χρόνια, αυτό που τελικά φαίνεται να αποκόμισε από τους πολιτικούς στην Ελλάδα είναι ότι όλα «θέλουν τον χρόνο τους να ωριμάσουν για να υλοποιηθούν»!

-«Τι ώρες θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων;», αναρωτήθηκε ένας άλλος, που ήδη πήρε σοβαρά τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου.

Πίσω από την ερώτηση κρυβόταν η αγωνία του, ότι με σχολείο και φροντιστήρια (και Σαββατοκύριακα) δεν θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τίποτα.

 

Ποντικοί

*ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ περίοικοι και διερχόμενοι διαπίστωσαν χθες βράδυ αναρίθμητους ποντικούς να... περιφέρονται στον πεζόδρομο της Κουμουνδούρου. Στα μισά του πεζοδρόμου για την ακρίβεια, μεταξύ της Παπαναστασίου και της Μεγ. Αλεξάνδρου, όπως παρατήρησε αναγνώστης. Μυοκτονία, τι άλλο…

Β.Κ.

 

Δημόσια

*ΚΛΕΙΣΤΕΣ ήταν χθες οι τουαλέτες στο κτίριο του ΚΤΕΛ Ελασσόνας, στην Ελασσόνα, όπως καταγγέλλει ταξιδιώτης. Είτε με απόφαση του ΚΤΕΛ Ελασσόνας – είτε αυτού που διαχειρίζεται το κτίριο, ελάχιστα έχει σημασία. Σημασία έχει πως ο ταξιδιώτης χρειάστηκε χθες να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και του απάντησαν πως είναι κλειδωμένη.

Με τον ταξιδιώτη να επισημαίνει πως, «καλά οι άνδρες μπορούν… να βγούνε και εκτός κτιρίου, οι γυναίκες επιβάτιδες τι πρέπει να κάνουν;»

Β.Κ.

 

Επισήμανση

*ΤΙ κι αν δημιουργήθηκε ο κυκλικός κόμβος στη ΔΕΥΑΛ για την αποσυμφόρηση της οδού Ιωαννίνων. Οι πινακίδες που υπάρχουν στο ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου κι αλλού, οδηγούν τους διερχόμενους οδηγούς που κατευθύνονται προς Τρίκαλα και Γιάννενα πάλι μέσω της οδού Ιωαννίνων και όχι περιφερειακά της πόλης. Μήπως να το δούνε οι αρμόδιοι…

Γ.Ρ.

 

Περιφορά κάδου

*ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ του κέντρου της Λάρισας, εδώ και μέρες «παίζεται» ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, με αντικείμενο έναν κάδο απορριμμάτων.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος συμπολίτης αποφάσισε, μετά από χρόνια, ότι δεν του αρέσει η θέση που βρίσκεται ο κάδος και τον μετακίνησε λίγο πιο πέρα.

Όμως η νέα θέση του κάδου, προκάλεσε την αντίδραση του καταστηματάρχη που τον είδε ξαφνικά ένα πρωί μπροστά στην πόρτα του.

Την άλλη μέρα το πρωί ο κάδος βρέθηκε στην αρχική του θέση, αλλά όχι για πολύ!

Επί μέρες ο κάδος «κάνει βόλτες» στον πεζόδρομο.

Είναι έκπληξη κάθε πρωί, η θέση που θα τον βρουν οι γείτονες για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.

Όσο για την Υπηρεσία Καθαριότητας; Μάλλον δεν μπορεί να τα βάλει με τα «φαντάσματα» που τον μετακινούν.

 

Μποφόρ

*"ΜΕ μπουνάτσες και μποφόρια ταξιδεύουν τα βαπόρια. Στα λιμάνια όλης της γης, δύσης και ανατολής" άκουγε γνωστός Λαρισαίος στο ράδιο την αγαπημένη Γλυκερία και διάβαζε στην εφημερίδα για την απότομη αλλαγή του καιρού και αμέσως του ήρθε στο μυαλό ο συνειρμός "μποφόρια διαβάζω την Τετάρτη, ωχ αμάν ρε φίλε, θα γεμίσουμε τουρκικά πλοία".

Γ.Γ.

 

Τα πρώτα φανάρια

*Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης τα πήγαν πολύ καλά. Χθες κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των. Αποσυμφόρησις της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

Πενήντα χρόνια συμπλήρωσαν τα φανάρια στη Λάρισα. Το εντόπισε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. αποστέλλοντας σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας από τα τέλη 1969 αλλά και δεύτερο δημοσίευμα των αρχών του 1970 .

***

*ΗΡΧΙΣΑΝ από της χθες εφαρμοζόμενα τα νέα μέτρα περί ρυθμίσεως του κυκλοφοριακού. Από της πρωίας ήρχισεν η λειτουργία των αυτομάτων φωτεινών σηματοδοτών εις τας οδούς Κύπρου-Βασ. Σοφίας και Κύπρου-Βασ. Κων/νου.

Όργανα του τμήματος Τροχαίας Λαρίσης ερύθμιζον την κυκλοφορίαν δια της καθοδηγήσεως πεζών κυρίως όπως τηρούν τα σήματα των φωτεινών σηματοδοτών. Εις ωρισμένας περιπτώσεις ήτο απαραίτητος η επέμβασις των οργάνων της Τροχαίας και εις τους οδηγούς οι οποίοι λόγω συνηθείας ή απροσεξίας παρεβίαζαν τους κανόνες της κυκλοφορίας αγνοώντας την ύπαρξιν των σηματοδοτών.

***

*ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΝ πάντως της πρώτης ημέρας εφαρμογής ήτο ότι οχήματα και πεζοί εκινούντο επί των οδών και πεζοδρομίων με κάποιον ρυθμόν. Βεβαίως πολλαί ήσαν αι δυσχέρειαι αλλά αύται θα παρακαμφθούν και θα εκλείψουν συν το χρόνω όταν τα μέτρα κατανοηθούν και γίνουν κτήμα των πεζών και μερικών οδηγών. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να προσεχθή από όλους είναι η πιστή τήρησις και εφαρμογή των εν λόγω μέτρων τα οποία ανταποκρίνονται εις τας ανάγκας μιας μεγαλουπόλεως όπως η Λάρισα και τα οποία θα επεκταθούν συν τω χρόνω δια να καλύψουν τα ανάγκας της ευρύτερης περιοχής. Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να επιτύχουν πλήρως εις την αποστολήν των. Είμεθα άνθρωποι μίας ανερχόμενης και εξελισσόμενης κοινωνίας και δεν δικαιολογούμεθα όταν αδιαφορούμε ή ηθελημένα δια τον άλφα ή βήτα λόγον αντιδρούμε προς τον πολιτισμόν και την εξέλιξιν.

***

 *ΕΙΣ τον Δήμον Λαρίσης ελήφθη έγγραφον του διοικητού του Τμήματος Τροχαίας, δια του οποίου ζητεί την διάθεσιν πιστώσεως εκ 15.000 δραχμών δια την αγοράν και εγκατάστασιν δύο χειροκίνητων φωτεινών ρυθμιστών της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων... Εξ άλλου το Τμήμα Τροχαίας προτίθεται να εγκαταστήσει φωτεινόν ρυθμιστήν κυκλοφορίας και εις την διασταύρωσιν των οδών Βόλου και Λαρίσης –Τεμπών.

Ζ.

 

Απορίες...

- ΜΑΜΑ τι δουλειά έκανε ο Ζορό;

- Ήταν προστάτης των αδυνάτων.

- Και τους χοντρούληδες ποιος τους προστάτευε;

Γ.Γ.

 

-------------

KALH EPITYXIA STIS EKLOGES THS ONNED

*«ΚΑΛΗ επιτυχία» στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ Λάρισας ευχήθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον υποψήφιο πρόεδρο Χρήστο Μαϊμουλιώτη, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης εκδήλωσης της ΝΟΔΕ. Άνθρωποι του αθλητισμού αμφότεροι, βρήκαν γρήγορα κοινά σημεία συμπόρευσης και τα είπαν σε καλό κλίμα.

Γ.Ρ.

 

-------------

ETSI KI ALLIOS MONOS TOY ANTIMETOPIZEI TIS BOLOES

*ΕΤΣΙ κι αλλιώς μόνος του αντιμετωπίζει τις βολές κατά ριπάς, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον των έργων του Αχελώου. Βέβαια, ο Κώστας Γκούμας εκπροσωπεί στην αρθρογραφία του τους φορείς και τον κόσμο της Θεσσαλίας. Αλλά και τα όργανα του κόμματος από έναν εκφράζονται, άλλο που εκείνος δεν φαίνεται επωνύμως. Οι υπόλοιποι πίσω του, από κείνους που άλλαξαν άποψη για τον Αχελώο, καθώς στην πορεία μετατράπηκαν σε πολιτικά νεόπλουτους της Οικολογίας.

Ζ.

 

-------------

EMAUE PLEON NA DIABAZEI O EJAXRONOS

*ΕΜΑΘΕ πλέον να διαβάζει ο εξάχρονος Λαρισαίος. Η εφημερίδα απέκτησε άλλον έναν αναγνώστη.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass