ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2020 19:00
*«ΤΑ Φάρσαλα έχουν φυσικό αέριο, οι Σέρρες όχι»... Δεν μπορεί να το χωνέψει το «Σερραϊκόν Θάρρος». Η εφημερίδα το θεωρεί ανακόλουθο, αντιφατικό. Μα πώς είναι δυνατό, αναρωτιέται στο τίτλο της «Οι Θεσσαλοί να έχουν φυσικό αέριο, όχι μόνο στις πρωτεύουσες των νομών ακόμη και σε κωμοπόλεις, ενώ για άλλον έναν χειμώνα οι Σερραίοι δεν είχαν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν περισσότερο και οικονομικότερα»; Έλα ντε... Δεν έχουν ΕΔΑ ΘΕΣΣ οι Σέρρες... Πάντως ο γεν. διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας στο πρόσφατο αναπτυξιακό φόρουμ στη Λάρισα είπε το «μυστικό» τις επιτυχίας στον Σερραίο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κων. Καραμανλή. Ας κάνουν ένα ακόμα χειμώνα υπομονή...  Γ.Ν. *«ΤΑ Φάρσαλα έχουν φυσικό αέριο, οι Σέρρες όχι»... Δεν μπορεί να το χωνέψει το «Σερραϊκόν Θάρρος». Η εφημερίδα το θεωρεί ανακόλουθο, αντιφατικό. Μα πώς είναι δυνατό, αναρωτιέται στο τίτλο της «Οι Θεσσαλοί να έχουν φυσικό αέριο, όχι μόνο στις πρωτεύουσες των νομών ακόμη και σε κωμοπόλεις, ενώ για άλλον έναν χειμώνα οι Σερραίοι δεν είχαν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν περισσότερο και οικονομικότερα»; Έλα ντε... Δεν έχουν ΕΔΑ ΘΕΣΣ οι Σέρρες... Πάντως ο γεν. διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας στο πρόσφατο αναπτυξιακό φόρουμ στη Λάρισα είπε το «μυστικό» τις επιτυχίας στον Σερραίο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κων. Καραμανλή. Ας κάνουν ένα ακόμα χειμώνα υπομονή... Γ.Ν.

Μικρό

διάλειμμα

*ΣΑΝ καλά και σήμερα, στην κατιούσα το θερμοκρασιακό ασανσέρ αλλά στους υπέργειους ακόμα ορόφους. Κι από αύριο βουτιά στα υπόγεια, δυό-τρεις μέρες μικρό χειμωνιάτικο διάλειμμα κι ύστερα ξανά για ηλιοθεραπεία στην ταράτσα.

Ζ.

 

Του προηγούμενου

*«ΕΝΑ ακόμη σημαντικό έργο που δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υλοποιούμε εμείς...».

Ασυνήθιστο για δήμαρχο αλλά έτσι ξεκίνησε τη δήλωσή του ο Τεμπών Γ. Μανώλης. Ανωτερότητα με πολιτική αξιοπρέπεια.

Ζ.

 

Με α, με ο ή με ω;

*ΜΕΡΙΚΟΙ εξακολουθούν να μιλούν «Κινέζικα» για τον κινεζικό ιό, σημειώνει ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης. Χρησιμοποιούν δηλαδή από την ξενική ονομασία τού ιού ως corona-virus τον κακομεταφρασμένο ανελλήνιστο και κακόηχο όρο κορονα-ϊός. Γραμμένο μάλιστα με -ο-: κορόνα.

Εξήγησα ότι, κατά τους κανόνες των συνθέτων λέξεων της Ελληνικής, ορθός είναι ο τύπος: κορωνο-ϊός.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό, ας θυμηθούμε σύνθετα παραπλήσια τού κορώνα: εικόνα, εικον-ο-λήπτης, εικον-ο- γράφος, εικον-ο-λάτρης, βελόνα, βελον-ο-θεραπεία, βελον-ο-θήκη, σταγόνα, σταγον-ό-μετρο άρα και κορώνα - κορων-ο-ϊός Αν ήταν ορθό το κορωνα-ϊός, θα λέγαμε και εικονα-λήπτης, βελονα-θεραπεία, σταγονά-μετρο κτ.ό.

***

*ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί «λίγο απέχουν από το μπούλινγκ» ο Ν. Σαραντάκος βγαίνει απέναντι χαρακτηρίζοντας «ιδιόρρυθμη την ορθογραφία του κ. καθηγητή, δηλ. «κορΩνοϊός».» Και επισημαίνει: Ωστόσο, ο κ. καθηγητής δεν λέει όλη την αλήθεια.

Για παράδειγμα, ενώ το «ο» είναι συνήθως το συνδετικό φωνήεν στα ελληνικά, παραλείπει να αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο κανόνας δεν εφαρμόζεται, π.χ. αγορανομία, όχι αγορονομία και γενεαλογία, όχι γενεολογία.

Δεύτερο, αγνοεί ο κ. καθηγητής ότι στα ειδικά λεξικά ο όρος έχει αποδοθεί «κοροναϊός» από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

Τρίτον, παραβλέπει ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα ιών που έχουν εξελληνιστεί διατηρώντας το -α, π.χ. αρεναϊός, παποβαϊός, πικορναϊός -άρα το α του τ. κοροναϊός δεν είναι αδικαιολόγητο.

***

Τέλος, καταλήγει ο συγγραφέας, να θυμίσουμε ότι η λέξη «κορόνα» γράφεται με Ο, σύμφωνα με τη σχολική ορθογραφία και με όλα τα ελληνικά λεξικά, πλην λεξικού Μπαμπινιώτη, οπότε η εισήγηση να γράφουμε «κορωνοϊός» μόνο σύγχυση και ανορθογραφία μπορεί να φέρει.

Εξάλλου, αν γράψετε «κορωνοϊός» επειδή η κορόνα είναι αντιδάνειο, θα πρέπει επίσης να γράψετε: τζύρος, τσηρώτο, καννόνι κτλ. που και αυτά είναι αντιδάνεια και ο κ. Μπαμπινιώτης τα γράφει έτσι.

Το κατ’ εμέ, μπορούμε άφοβα να γράφουμε είτε κορονοϊός, αυτό προτιμώ, είτε κοροναϊός. Το θέμα είναι να μη χρειαστεί να το γράφουμε και πολύ. (Ακριβώς.)

Ζ.

 

Νηστίσιμα

*ΗΤΑΝ νωρίς ακόμη για την ξανθιά Λαρισαία. Εντελώς εκτός κλίματος.

-Τι θα κάνεις Μαρία του Αγίου Βαλεντίνου;

-Τι μέρα πέφτει;

-Παρασκευή.

-Ε, τότε μάλλον φασολάκια.

Ζ.

 

Μπαλίτσα

*- Όταν ξεμπερδέψουμε με το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, αυτό του ΠΑΟΚ, τότε ας χαλαρώσουμε βλέποντας Χαλβάη 5-0 (Ο z Kazaklar προτείνει Σεφερλή.)

***

*ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ και ο Z. A.

-  Οι Πόντιοι αθλητικογράφοι έχουν ένα αναπάντητο ερώτημα: ποιος νίκησε τη Χαβάη        5 - 0;

***

*ΚΙ ο Γ. Φ. που είναι και πασοκτζής και γαύρος και Βολιώτης, οικτίρει.

- Φτάσαμε να πανηγυρίζουμε που κέρδισαν οι βάζελοι. Εκεί μας κατάντησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Ζ.

 

Με τον υπουργό

*ΠΟΛΥ περισσότερο χρόνο αφιέρωσε ο υπουργός Βασ. Κικίλιας για να βγάλει σέλφι με τους ενδιαφερόμενους Λαρισαίους νεοδημοκράτες, παρά να τους μιλήσει στην κομματική εκδήλωση.

Μέχρι που στο τέλος τον εκνεύρισαν με την επιμονή τους κάποιοι, «ένας-ένας, θα μείνω ως το τέλος» διαβεβαίωσε ο άνθρωπος.

Πού και να ‘ρχόταν στη Λάρισα μετά συζύγου. Ακόμα θα είχε ουρά να φωτογραφηθούν με την Τζένη Μπαλατσινού. (Αν έβαζαν τέλος για σέλφι 1 ευρώ, η ΝΟΔΕ θα έλυνε το οικονομικό της πρόβλημα.)

***

*«ΕΔΩ στον αγώνα». Φυσικά και καταγράφεται ως αγωνιστική συμμετοχή για τους κομματικούς της ΝΔ η συμμετοχή στη συνεστίαση. Να φάμε, να πιούμε, να χορέψουμε, φωτογραφίες να αναρτήσουμε, προσπαθούμε για το κόμμα και την πατρίδα.

***

* Ο Γ. Κ. πολιτευτής, το κατάλαβε αμέσως.

-Δια στόματος Υπουργού αυτή τη φορά, η Υγεία - όπως και συνολικά η χώρα μας - αλλάζει σελίδα. Κύριο όχημα, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Κι ο Γ. Ν. συνέχισε εξηγώντας για όποιον δεν κατάλαβε.

-Τα Νοσοκομεία θα γίνουν και με τον «νόμο» προμηθευτές των ιδιοκτητών κλινικών με το αζημίωτο.

***

*ΗΤΑΝ χαρούμενη η Λαρισαία νεοδημοκράτισσα.

- Ο υπουργός προχώρησε στη δέσμευση – «εντολή» προς την 5η ΥΠΕ, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Λάρισας, όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όσα μηχανήματα είναι απαραίτητα.

***

- Είναι γνωστό πάντως ότι «το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι...», σχολίαζε ο Λαρισαίος. Παρατηρητικός άνθρωπος.

- Το ξέρουν οι υπουργοί, οι οποίοι σαν προεκλογικά να μιλούν, όλο τάζουν.

Ή μήπως είναι προεκλογική τελικά η περίοδος, τους έχουν πει άραγε κάτι στ’ αυτί;

Δεν διστάζουν να υπόσχονται...

Ζ.

 

Γενικότερα...

*Ο Αλέξης Σπυρόπουλος, που σημειωτέον δουλεύει για τον Ι. Σαββίδη, στα κανάλια του, προτιμά να γράψει γενικούρες, σωστά πάντως: Ένα top-5 από ένα top-6 στη Σούπερ Λιγκ, αποδεικνύεται ότι κάνει όλη τη «διαφορά βάθους» στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με top-5, ήδη τα πάντα ενόψει πλέι-οφ θα είχαν κλειδώσει. Με top-6 όμως, όλοι ακόμη είναι «μέσα».

Αυτό το τρενάκι των επτά ομάδων, από το νούμερο 6 ως και το νούμερο12, σε απόσταση μόλις τεσσάρων πόντων.

Όποιος αντέξει και βγει στην κανονική περίοδο 6ος, μετά θα έχει ν’ αντιμετωπίσει τα κακά νέα και τα καλά νέα.

***

*ΤΑ κακά νέα είναι ότι στα πλέι-οφ θα υποστεί δέκα «επισκέψεις στον οδοντίατρο». Η απόσταση δυναμικότητας είναι όσο μεγάλη φαίνεται. Πρέπει να υπομείνει, ο όποιος 6ος, ό,τι υπομένει ένας σάκος του μποξ, προκειμένου να φτάσει στο καλό νέο.

Το οποίο είναι ότι, όσα διαδοχικά χτυπήματα και να δεχθεί την άνοιξη, εν τέλει «βγαίνει Ευρώπη». Εφόσον ο Παναθηναϊκός δεν επιτύχει την άρση. Έχει νόημα λοιπόν, η μάχη της 6ης θέσης.

Τουλάχιστον εξασφαλίζεις πέντε εντός έδρας παιχνίδια με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη. Τρως ξύλο, παίρνεις εισιτήριο Γιουρόπα Λιγκ.

***

*ΚΑΛΥΤΕΡΑ 6ος και σάκος του μποξ, θα σκεφτεί κανείς, παρά 7ος και μες στην ανία. Διότι η άλλη, η παράλληλη, όψη της ίδιας πραγματικότητας είναι ότι τα πλέι-άουτ, σε τόση απόσταση που έχουν ξεμείνει πίσω ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός, σαφώς οδηγούνται σε αποτυχία.

Έξι ομάδες στις οκτώ, θα ζήσουν την ταλαιπωρία να παίζουν «για να παίζουν». Για να περνά η ώρα. Ευτυχώς θα είναι επτά αγωνιστικές, όχι δεκατέσσερις.

Ζ.

 

Αγγλολαρισινό

*ΠΡΟΣΘΕΤΑ λήμματα στο Αγγλολαρισινό Λεξικό.

- «Tolls» είναι τα διόδια αλλά στη Λάρισα έτσι λένε και τον Βοσκόπουλο.

- «Too much» είναι το υπερβολικό μα κι αυτό που θα δει ο Λαρισαίος στο γήπεδο.

Ζ.

 

Δούρου/

Τσίπρας

*ΣΤΟ «Λιόγερμα», στον δρόμο Αμπελώνα, παρότι θα είναι 12 το μεσημέρι Κυριακής, η συνεστίαση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθιερώνονται μεσημεριάτικα οι κομματικές «φιλικές βραδιές», οι χορο-εσπερίδες, το ίδιο έπραξε και η ΝΔ.

Για να μην ξενυχτούν τα στελέχη τους ώστε να μπορούν να τρέχουν «για το καλό του λαού και του τόπου γενικότερα»; Μάλλον επειδή είναι κλεισμένα τα μαγαζιά με πίτες συλλόγων και τα κόμματα το κανονίζουν τελευταία στιγμή, για να συνεννοηθούν με Αθήνα, οπότε δεν βρίσκουν αίθουσα για βράδυ.

***

*ΟΙ συριζαίοι περιμένουν ως ομιλήτρια την τ. περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τη δημοφιλή τομεάρχη Περιβάλλοντος του κόμματος, η οποία θα βρίσκεται την προηγουμένη στα Τρίκαλα.

Ωστόσο δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι τελικά την επόμενη Κυριακή θα επισκεφθεί τη Λάρισα αυτοπροσώπως ο Τσίπρας.

Οπότε θα επιτύχουν και οικονομική επιτυχία της εκδήλωσης. (Θα γίνουν και οι σχεδιαζόμενες παρεπόμενες κινήσεις, ίδρυση δεξιάς τάσης, μεταγραφή από κεντροαριστερά κλπ.)

Ζ.

 

Παραίτηση

*ΑΙΦΝΙΔΙΑ η αντικατάσταση του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε επανεκλεγεί ο Αχ. Βαρδακούλης, είχε κριθεί επιτυχημένη η θητεία του κατά την παρελθούσα πενταετία. Και ξαφνικά παραίτηση, «για προσωπικούς λόγους».

Η οποία δεν ανακοινώθηκε καν, παρά μόνο με την εκλογή του διαδόχου του Σπ. Καλέτσιου.

***

*ΤΙ συνέβη; Τίποτε λένε από την παράταξη του δημάρχου, θα πάρει άλλο πόστο ο παραιτηθείς πρόεδρος. Έτσι ξαφνικά; Όντως, ο δικηγόρος θα είναι λένε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ, στη θέση του δημάρχου, στο πόστο που είχε λαμπρύνει επί σειρά ετών ο Μιλτ. Αραμπατζής.

Προαγωγή πάντως δεν το λες. Έμμισθη κι αυτή η θέση, όμως άλλο το κύρος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκτός που η ΔΕΥΑ φθείρει. Και μόνο που θα τρέχεις να μαζεύεις τα χρωστούμενα των μπαταχτσήδων στα χωριά… (Χλωμό να το επέλεξε ο Αχ. Βαρδακούλης.

Επομένως, τι έτρεξε;).

***

*ΕΝ των μεταξύ διημείφθησαν και ολίγον φαιδρές σκηνές. Διπλή η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ. Σ. Κιλελέρ.

Η πρώτη εκτάκτως για εκλογή προέδρου, ακολούθως η κανονική με τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Η αντιπολίτευση του Θαν. Μούσιου δεν θα μετείχε στην πρώτη, διαμαρτυρόμενη για αντικανονική εκλογή. Πήγαν λοιπόν στις 8.30 αντί για τις 8, υπολογίζοντας ότι η πλειοψηφία θα είχε ολοκληρώσει τη μάλλον τυπική διαδικασία. Αμ δε…

-Άντε, πού είστε, αργήσατε…

-Δεν μετέχουμε, απέχουμε. Δεν τελειώσατε;

-Εμείς σας περιμέναμε, δεν αρχίσαμε.

- Ναι; Αποχωρούμε τότε. Άμα τελειώσετε φωνάξτε μας.

Ζ.

 

Συριακός γάμος

*ΝΑ και η πρώτη αγγελία γάμου χθες στην εφημερίδα μεταξύ Σύριων προσφύγων. Ο Χουσεϊν και η Σεριβάν θα παντρευτούν στη Λάρισα, τηρώντας όλους τους κανόνες. Με πολιτικό γάμο. Η ζωή συνεχίζεται.

Ζ.

 

ΜΝΜ

*Η χρήση της τεχνολογίας μπερδεύει τους Λαρισαίους. Να τα sms στα κινητά, φερειπείν.

- Γιατί δεν στέλνεις μήνυμα εδώ και μια βδομάδα βρε μασκαρά;

- Φοβάμαι μην το δει ο άντρας σου, μωρό μου…

- Ο άντρας της είμαι. Στείλε μη σε πάρει ο διάολος, που μ’ έχει τρελάνει στις μπάμιες και τα φασολάκια απ’ τα νεύρα της.

Ζ.

 

-----------

EK TON DHMAXON MONON O TYRNABOY GIANNHS KOKOYRAS

*ΕΚ των δημάρχων μόνον ο Τυρνάβου Γιάν. Κόκουρας μπορούσε να μαρκάρει τον υπουργό Βασ. Κικίλια. Τον οποίο φύλαγε σε όλη τη διάρκεια ο Κ. Νινίκας, ο γαλάζιος κεντροεπίτροπος.

Ζ.

 

 

-----------

XAIROMIA POY BLEPO KAI GYNAIKES STO KAFENEIO TOY XORIOY

*«ΧΑΙΡΟΜΑΙ που βλέπω και γυναίκες στο καφενείο του χωριού. Άλλοτε ήταν άβατο…» σχολίασε ο Μ. Χαρακόπουλος. Άλλοτε βέβαια ήταν Γούν’τσα. Στη σύγχρονη Αμυγδαλέα, όπου βρέθηκε ο βουλευτής με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλο και τον εκπρόσωπο του Δήμου Μιχ. Αναστασίου για την κοπή της πίτας της κοινότητας, τα πράγματα αλλάζουν. Όπως εξήγησε ο νεαρός πρόεδρος του χωριού Γιώργος Μητράκας, η παρουσία γυναικών στο καφενείο είναι καθεστώς τις Κυριακές μετά την εκκλησία.

Ζ.

 

 

-----------

POIOS IOS KAI POIA KORONA STHN OYXAN

*ΠΟΙΟΣ ιός και ποια κορώνα στην Ουχάν... Από δω είχαν ξεκινήσει όλα.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass