ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ...ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2020 19:00
*ΟΠΟΥ η Ρένα ρωτάει τον υπουργό Κικίλια αν ψήλωσε τόσο επειδή έτρωγε μικρός σουβλάκια Τσούμα.  Ζ. *ΟΠΟΥ η Ρένα ρωτάει τον υπουργό Κικίλια αν ψήλωσε τόσο επειδή έτρωγε μικρός σουβλάκια Τσούμα. Ζ.

Χαλαρά

*ΠΟΙΟ χιόνι στον κάμπο... Αντιθέτως ήλιος, πολύς ήλιος, που θα γίνει και περισσότερος. Θερμοκρασίες χαμηλές σε σύγκριση με τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες μέρες.

Για την εποχή όμως, μάλλον ζέστη, αρχές Φλεβάρη είναι.

(Οι προειδοποιήσεις για άγριο καιρό δεν έπεσαν και τόσο μέσα).

Ζ.

 

Κούνησε

*ΠΟΥ έγινε τελικά ο σεισμός; Δυτικά της Καρδίτσας ή ανατολικά της Άρτας; Εξαρτάται αν είναι κάποιος Θεσσαλός ή Ηπειρώτης. Στη γραμμή του Αχελώου πάντως φαίνεται να είναι το επίκεντρο. Να θύμωσε ο ποταμός, τόσο που τον ταλαιπωρούν; (Διότι και τώρα που υπόσχεται η παρούσα κυβέρνηση, ουδέν προχωράει, σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα).

***

*ΣΤΗΝ Καρδίτσα ωστόσο δεν έγινε σεισμός, όχι. Διότι ζντΚαρδίτσα σείσκαν τα ντβάρια. Κι σΛάρσα.

Ζ.

 

Πλήθυναν

*ΠΟΤΕ δεν είχε στο κέντρο της Λάρισας τόσο πολλούς ζητιάνους. Ακροβολισμένοι σε επίκαιρα σημεία κι όλοι τους στο ίδιο μοτίβο. Καθιστοί με στρωματάκι από κάτω, σκεπασμένοι με κουβέρτες, με το χάρτινο κυπελλάκι του καφέ μπροστά τους για τα κέρματα των φιλεύσπλαχνων. Άντρες και γυναίκες, νέοι και μεσήλικες, όλοι τους ξένης εθνικότητας, έχουν βρει απάγκιο στην πόλη και πληθαίνουν. Κάποιος έλεγε αστειευόμενος ότι πρόκειται για δοκιμή επειδή δήθεν το ‘’Θεσσαλικό ‘’ θα ανεβάσει την ‘’Όπερα της Πεντάρας’’. Μήπως όμως η αστυνομία, που όλο και κάτι περισσότερο ξέρει, θα πρέπει να δει ποιος μπορεί να είναι ο Τζόναθαν Πίτσαμ της υπόθεσης; (Και στο Λονδίνο του 1700 τόσο, οι οργανωμένοι ζητιάνοι είχαν τον διευθυντή τους).

Ζ.

 

Τι είδαν...

*ΕΜΠΕΙΡΟΙ υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος πήραν φυσικά δείγματα αλλά στην αυτοψία εντόπισαν, σύμφωνα με την έκθεσή τους, «αφρούς χρώματος λευκού σε κάποια σημεία μεγάλης πυκνότητας καθώς και περιορισμένη διαύγεια των υδάτων, έκλυση δυσάρεστης οσμής που παρέπεμπε σε υγρά απόβλητα τυροκομικών και στον πυθμένα εντονότατη απόθεση λευκού γλοιώδους ιζήματος». Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια...

***

*ΕΝΩ «διαπιστώθηκε ροή λευκού υγρού αποβλήτου, μη επεξεργασμένου λαμβάνοντας υπόψη την απουσία διαύγειας, εντός της κοίτης του ποταμού, το οποίο διαχεόταν επί της επιφανείας αλλοιώνοντας τη φυσική του εικόνα, τη διαύγεια και τη φυσικοχημική του σύσταση». Επίσης, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος «εντόπισε εκπρόσωπο τυροκομείου να ρίχνει μέσω αγωγού στον ποταμό λευκό υγρό με έντονη δυσοσμία». Τον λύκο τον είδαν, τώρα γυρεύουν τον ντορό... Όμως δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου, να βγει το πόρισμα του εργαστηρίου. (Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που υπήρξε σύλληψη για ρύπανση στο ταλαίπωρο ποτάμι).

***

*ΜΟΛΙΣ πριν δέκα μέρες είχαν υπάρξει καταγγελίες κατοίκων της περιοχής και δημοσιεύματα για ρύπανση στον ‘’Τυρογαλίτη’’. Κάποτε τον έλεγαν Ελασσονίτη τον ποταμό, πολύ παλιά. Ύστερα ήρθαν τα τυροκομεία.

- Ήταν άλλο κρούσμα αυτό, συζητούσαν στην παρέα Λαρισαίων.

- Μα είναι και που δεν βρέχει τόσο καιρό ώστε ‘’να σκορπίσει η δουλειά’’ στο ποτάμι. Τι να τα κάνουν οι επιχειρήσεις τα απόβλητα, πόσο ν΄ αντέξουν κρατώντας το τυρόγαλο...

Ζ.

 

Και βουλευτής

*ΚΙ ακολούθησε τότε η ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου, σε τρεις μάλιστα υπουργούς. Συναρμόδιοι οι Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης. «Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και ποιες κυρώσεις προτίθεσθε να επιβάλετε στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;».

Πρώτη φορά παρόμοια ερώτηση από κυβερνητικό βουλευτή. Αυτό είναι και το σημαντικό. Αλλάζει όταν δεν είσαι στην αντιπολίτευση, οπότε και δικαιολογείται να κάνεις ανούσια υγρασία. Πολύ πιο σπουδαίο και με μεγαλύτερο αντίκρισμα άμα είσαι του κυβερνητικού στρατοπέδου. (Κι επειδή ακούγεται να σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο το κυβερνών κόμμα με την ανακύψασα υπόθεση ελέγχου ρύπανσης του ποταμιού της Ελασσόνας. Εμμέσως αλλά...).

Ζ.

 

Ανοίγει συζήτηση

ΤΟ θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών ανέπτυξε στη Βουλή η Λίτσα Λιακούλη, στο πλαίσιο της πρόσφατης ομαδικής επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Με στατιστικά στοιχεία, κριτική στα λάθη που έγιναν, με τολμηρή θέση για τους συνεταιρισμούς σφραγίδα, αλλά και προτάσεις για την αναξιοποίητη περιουσία των πτωχευμένων ανά την χώρα ΕΑΣ, η Λαρισαία βουλευτίνα άνοιξε το θέμα, ενόψει του νέου νόμου. Η ίδια πάντως δήλωσε ότι θα διευρύνει τη συζήτηση με κάθε τρόπο, με φορείς και αγρότες. Μεγάλο το ενδιαφέρον στον νομό ...

Δ.Κ. 

 

Τι πιο εύκολο...

*ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία του πρώην υπουργού και τώρα τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, απίστευτη πολιτική παρέμβαση. Ο Σωκράτης Φάμελλος πήγε και μίλησε για τα υδατικά έργα στη Θεσσαλία, αναλύοντας το πρόγραμμα του κόμματος για όσα δεν πρόλαβε να κάνει και επικρίνοντας σφοδρά την παρούσα κυβέρνηση για όσα δεν κάνει στον θεσσαλικό κάμπο, σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, ναι στην Αιτωλοακαρνανία μίλησε. Εκεί βρήκε το πιο πρόθυμο ακροατήριο για να καταφερθεί κατά του Αχελώου. Όντως, εισέπραξε άφθονο χειροκρότημα συνδαυλίζοντας τον τοπικισμό.

Ζ.

 

Για τσιγάρο

*ΕΚΑΝΕ ιντερνετικώς πάταγο πανελληνίως η είδηση από τα Τρίκαλα. «Βγήκαν για τσιγάρο και τους έκλεψαν τα παϊδάκια.» Έτσι έλεγε ο τίτλος. Κλέβουν άραγε στις ταβέρνες; Και δεν τους πιάνουν; Πεινάει τόσο ο κόσμος; Τελικά απ΄ το διπλανό τραπέζι νόμισαν ότι οι θεριακλήδες είχαν φύγει και μάζεψαν τα κρέατα για το σκυλί τους υποτίθεται. Οι χαρμάνηδες πάντως τα παϊδάκια τα ΄χασαν.

Ζ.

 

Αλλεπάλληλα

*ΘΑ έχει και συνέχεια η αντικατάσταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ. Τον δικηγόρο Αχ. Βαρδακούλη διαδέχθηκε ο εκπαιδευτικός Σπ. Καλέτσιος. Η διαρρεύσασα συμφωνία στη δημοτική ομάδα Νασιακόπουλου αναφέρει ότι του χρόνου θα υπάρξει ξανά παραίτηση και θα πάρουν σειρά οι εφοριακοί. Ήτοι πρόεδρος θα εκλεγεί τότε ο Αχ. Χατζούλης, ενώ το σκηνικό θα επαναληφθεί τρίτη φορά του παραχρόνου οπότε πρόεδρος Δ. Σ. θα γίνει ο Σωτ. Νταφόπουλος. Μετά τον ελεύθερο επαγγελματία θα ακολουθήσουν σερί τρεις δημόσιοι υπάλληλοι. (Σύμπτωση;).

Ζ.

 

Πρωτοφανές

*ΠΗΓΕ να ξεφύγει η κατάσταση. «Ύποπτη» η Τουλουπάκη και «μάρτυρας» στην ίδια Επιτροπή της Βουλής ο Φρουζής; Τον οποίο η εισαγγελέας ερευνά ως τον εγκέφαλο του σκανδάλου...

«Επικίνδυνα πράγματα», έλεγε ο Λαρισαίος. «Πρωτοφανή. Δεν ξανάγινε τέτοια κυνική απόπειρα εκφοβισμού δικαστικού που ερευνά πολιτικούς σε σκάνδαλο διαφθοράς. Και μάλιστα στην Προανακριτική που υποτίθεται ότι ερευνά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».       Ζ.

 

Καταμπερδεμένοι

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι πάλι δεν έβγαζαν άκρη.

- Ποτέ μη γελάτε με τις επιλογές της κοπέλας σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε μία βασική απ΄ αυτές.

***

*- ΤΟ μοναδικό άτομο που πιστεύει ότι κάνω σεξ με πολλές γυναίκες είναι η κοπέλα μου.

***

*- ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΑ να πάω για ποτάκι με την κοπέλα μου αλλά το ακύρωσα. Είδα ότι δεν έχω κοπέλα τελικά.

Ζ.

 

Δήθεν δουλειές

*ΤΟΝ Νοέμβριο του 2014, διηγείται ο Γ.Σ., ο Ισπανός τότε πρωθυπουργός, ο Μ. Ραχόι, ανακοίνωνε περιχαρής τη μείωση της ανεργίας, επικαλούμενος τα στοιχεία, δήλωνε ότι έπεσε στο 24,5%, μείωση 1,4% και ότι 400.000 εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά. Η ανακοίνωση αυτή άνοιξε νέους δρόμους στην επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνήσεων, καθώς το επιτελείο του Ραχόι «έπαιξε» με τους αριθμούς. Χαρακτήρισε ως εργαζόμενους εκείνους που δουλεύουν από 2 έως 10 ώρες την εβδομάδα και με το τέχνασμα αυτό «ανακάλυψε» 402. 400 θέσεις εργασίας, αντί των 61.000 που ήταν οι πραγματικές νέες θέσεις. Η λαθροχειρία αυτή έγινε φανερή όταν διαπιστώθηκε ότι το ίδιο διάστημα ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε κατά 3,8 εκατομμύρια ώρες. Η «επιτυχία» του γενειοφόρου πρωθυπουργού αμφισβητήθηκε αλλά το «εφεύρημα» είχε καταχωριστεί στη βιβλιογραφία των επικοινωνιολόγων.

***

*ΤΗΝ επινόηση των πειραγμένων αριθμών και της εικονικής πραγματικότητας υιοθέτησαν σύντομα και άλλοι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο για να πείσουν τους πεινασμένους ότι το στομάχι τους είναι γεμάτο. Ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός βάδισε στο μονοπάτι που χάραξε ο Ισπανός συνάδελφός του. Έβαλε στο συρτάρι τα όσα έλεγαν ο ίδιος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-2015. Άρχισε να ανακοινώνει μείωση της ανεργίας και να αποσιωπά την αύξηση της εισοδηματικής ανέχειας των ελαστικών μορφών εργασίας. Εκτός από την ηθική και την πολιτική διάσταση της επιλογής του, η συγκεκριμένη πρακτική έδωσε στη συνέχεια άλλοθι στον Κ. Μητσοτάκη και στον Γ. Βρούτση, όχι μόνο να κομπάζουν για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισής τους αλλά και να χρησιμοποιούν τις χιλιάδες κακοπληρωμένες θέσεις ως μέσο πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή. Αυτές μετατρέπονται σε πολιτικό επιχείρημα και σε «όπλο» με το οποίο εκβιάζονται οι Έλληνες για να επιλέξουν ανάμεσα στην απόλυτη και τη σχετική φτώχεια. (Βέβαια, το μαγείρεμα των αριθμών δεν είναι ελληνικό εφεύρημα, αφού η μεθοδολογία καθορίζεται από τη Eurostat. Αυτό όμως δεν αναιρεί ούτε τον δόλο ούτε τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από τη χρήση τους).

Ζ.

 

Για το αποτσίγαρο

*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗ εις τον κ. Παττακόν και ο τρίτος που απέρριψε το σιγαρέττο του.

Αναμφιβόλως πολύ πιο σκληρή η Χούντα. Και στον αντικαπνιστικό και σε όλα. Το δημοσίευμα από το αρχείο της εφημερίδας, σωτήριον έτος 1971:

ΑΘΗΝΑΙ, 22 (Άθην. Πρακτ). — Ενώπιον του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως κ. Στ. Παττακού παρουσιάσθη την πρωΐαν σήμερον ο τρίτος οδηγός αυτοκινήτου, τον οποίον αντελήφθη χθες εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Σόλωνος να απορρίπτη εκ του αυτοκινήτου σιγαρέττον εις την οδόν. Πρόκειται περί του Χ. Κονταρίδη, ετών 26, αρχιτέκτονος, ο οποίος χθες είχεν αναχωρήσει εις Πάτρας. Ο κ. αντιπρόεδρος, παρατηρών αυτόν δια την πράξιν του, υπεγράμμισεν, ότι oι Έλληνες νέοι πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα διά τούς νέους των άλλων χωρών καλλιεργούντες συνεχώς εαυτούς και απαλλασσόμενοι των κακών συνηθειών.

Γενικώς, παρετήρησεν ο κ. αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, είμεθα ικανοποιημένοι από την νεολαίαν μας. Σας δίδομεν όλα εκείνα τα εφόδια, τα οποία δυνάμεθα και τα οποία ημείς οι παλαιότεροι δεν είχομεν. Από υμάς ζητούμεν να σέβεσθε τον πλησίον σας, διότι ούτω σέβεσθε τον εαυτόν σας. Και είναι, κατέληξε, τούτο απαραίτητον, δεδομένου ότι, όποιος χάσει τον αυτοσεβασμόν χάνει την ανθρωπιάν του. (Ταύτα και Ημιιί-ανάς).

Ζ.

 

Δεν κοστίζει

*ΞΕΘΑΡΡΕΨΕ πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, χαλάρωσε και μπήκε στα μεράκια. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε 7,5 + 7,5% αύξηση συνολικά 15% στους μισθούς για την επόμενη διετία. Τζάμπα είναι άμα βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση.

Ζ.

 

Της αναβολής

*Ο οποίος Αλ. Τσίπρας δεν έρχεται τελικά στη Λάρισα, αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν θα μπορούσε επειδή θα συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή 8 Φεβρουαρίου. Που όμως αναβλήθηκε, αφού δεν κατάφεραν να μαζέψουν τον τραχανά που έχουν απλώσει εσωκομματικά.

Όμως και την επόμενη Κυριακή, στις 16 του μήνα, μάλλον απίθανο να τα καταφέρει. Οπότε τι θα κάνει ο κεντροδεξιός πλέον Β. Κόκκαλης, μέλος ωστόσο και βουλευτής του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ; Θα αναβάλει κι εκείνος την ανακοίνωση του υπό ίδρυση σχήματος στο οποίο θα ηγηθεί; Τι θα γίνει μ΄ εκείνη την κεντροαριστερή μεταγραφή που η ανακοίνωσή της εκκρεμεί πάνω από δύο μήνες τώρα; (Μα κι αυτός ο Τσίπρας, να μην προλαβαίνει να βρίσκεται παντού...).

Ζ.

 

Θα τους

απαλλάξουν

*ΣΗΜΑΔΙΑΚΟ το όνομα της γ. γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία μιλούσε για τα κόκκινα δάνεια και τα δικαιώματα που δεν έχουν οι δανειολήπτες. Τη λένε Χ. Απαλαγάκη. Διότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν απ΄ τα δάνεια, όχι ο απλός κόσμος. Που το πολύ πολύ να απαλλαγεί απ΄ τα σπίτια του.

Ζ.

 

Μάθαινε

*Η Λαρισαία καμάρωνε για το έξυπνο βλαστάρι της. Μάθαινε πολύ εύκολα το παιδί.

-Γιωργάκη; Μέτρα λίγο αγόρι μου να δει ο κύριος Νίκος, ο γείτονάς μας ότι ξέρεις...

-Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε...

-Για συνέχισε να δει τι έμαθες;

-Έξι, εφτά, οχτώ, εννιά...

-Συνέχισε, συνέχισε...

-Δέκα, βαλές, ντάμα, ρήγας.

Ζ.

********

 IDIA GENIA IDIA KOCIA2

*ΙΔΙΑ γενιά, ίδια κοψιά, στυλ και μπόι. Η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη και η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου έχουν εύκολη τη συνεννόηση.

Ζ.

 

********

 KOLLAEI O KINEZOIOS ME TO MATI3

 

*ΚΟΛΛΑΕΙ ο κινεζοϊός με το μάτι; Οι καμεραμέν όμως υποχρεώθηκαν να λάβουν μέτρα στην άσκηση της Λάρισας.

Ζ.

 

********

 

 APAGOREYTAI H STAUMEYSH4

*«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η στάθμευση σε μηχανάκια-μοτοσικλέτες στον χώρο μπροστά στο Δημαρχείο». Η απόφαση του αντιδημάρχου Καθημερινότητας βρίσκεται κολλημένη στο τζάμι, ακριβώς πίσω από τα εικονιζόμενα δίκυκλα. (Ποιος ασχολείται...).

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass