ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2020 19:05
*ΟΠΟΥ ο Ν. Τσιλιμίγκας εξηγεί στον κ. Ιερώνυμο και τον Αχ. Νταβέλη τη γενικότερη εφαρμογή του συστήματος «μπάι πας» ώστε να προχωρούν τα πράγματα ομαλά.  Ζ. *ΟΠΟΥ ο Ν. Τσιλιμίγκας εξηγεί στον κ. Ιερώνυμο και τον Αχ. Νταβέλη τη γενικότερη εφαρμογή του συστήματος «μπάι πας» ώστε να προχωρούν τα πράγματα ομαλά. Ζ.

Ναι αλλά…

*ΟΙ λαμπρές χειμωνιάτικες ημέρες, ανοιξιάτικης απόκλισης, συνεχίζονται. Άλλο ένα Σαββατοκύριακο τύπου αλκυόνας, ήλιος ψηλά ζεστούλα χαμηλά, πότε θα βρέξει κανείς δεν ξέρει.

Λιτανεία του Αγίου Χαραλάμπους δεν έχει ξαναγίνει.

Ζ.

 

Στα νύχια

*ΤΟ ερώτημα έμεινε να αιωρείται πάνω από τη συντροφιά των Λαρισαίων συριζαίων: Εάν και ποιους μπορεί να αφορά στην κοινωνία ο εξελισσόμενος εμφύλιος του κομματικού μικρόκοσμου του ΣΥΡΙΖΑ;

Κι ενώ αρκετοί έχουν απλωμένα τα νύχια τους για εσωκομματικό καβγά, ο παλιός προχώρησε σε χαρακτηρισμό. «Α, αυτός… Αυτός είναι τόσο αριστερός, που όταν θέλουν να κόψουν τα νύχια τους στο σπίτι αποσυναρμολογούν το σφυροδρέπανο, το οποίο έχουν κρεμασμένο στον τοίχο».

Ζ.

 

Ιδιωτικό;

*- ΑΜΑ κάνει η κυβέρνηση όπως λέει Α. Ε. το Πανεπιστημιακό, άμα το μετατρέψει σε Ιδιωτικού Δικαίου, τότε το καινούργιο στοιχείο θα είναι μόνο τα ΣΔΙΤ; Οι Συμπράξεις με ιδιώτες μονάχα για να διευκολυνθεί η λειτουργία του…

- Γιατί, τι άλλο…

Η συζήτηση έχει ανοίξει μεταξύ των Λαρισαίων.

- Λογικά, σε νοσοκομείο που δεν θα είναι και τόσο κρατικό πια, δεν θα υπάρχουν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης…

- Καλό δεν είναι αυτό;

- Για τους γιατρούς, ναι.

- Μα ήδη οι πανεπιστημιακοί μπορούν και δουλεύουν κι έξω, σωστά; Θα μπορέσουν τώρα κι οι γιατροί ΕΣΥ.

-Εσύ, αν το ΕΣΥ δεν υπάρχει, θα κερδίσεις ή θα χάσεις;

***

*- ΑΛΗΘΕΙΑ γιατί δεν ξεκινούν από ένα μικρότερο νοσοκομείο; Γιατί δεν δοκιμάζουν τα νέα τους συστήματα απ’ το «Γουνουλού» φερειπείν;

-Μα, τι δεν καταλαβαίνεις… Αφού το Πανεπιστημιακό είναι το φιλέτο.

Ζ.

 

Για πρόεδρος

*ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ άρα θα τους βάλει σίγουρα να τρέχουν. Και προπονητής στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Απόλλωνα Φιλιππουπόλεως, οπότε και στη φυσική τους κατάσταση θα εντρυφήσει μα και σε πλάνο θα τους βάλει να παίξουν. Τους ΟΝΝΕΔίτες της Λάρισας, ο Χρήστος Μαϊμουλιώτης, υποψήφιος πρόεδρος της οργάνωσης. Στα 28 του, μικρός αλλά και ώριμος για οργάνωση νεολαίας στην καταλληλότερη ηλικία.

Ζ.

 

Καθημερινότητα

*Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει την ψηφιακή στρατηγική του και βελτιώνει σημαντικά την επικοινωνία και, κυρίως, την εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη βοήθεια της «Νovoville». Της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων καθημερινότητας δημοτών.

Και δώστου παινέματα από τα ΜΜΕ στον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη, που δηλώνει με περηφάνια «… καταγράφετε τα προβλήματα, τα φωτογραφίζετε, μας τα στέλνετε. Κι εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, όσο γίνεται πιο άμεσα. Βοηθήστε μας για να αλλάξουμε την πόλη». (Μόνο που στη Λάρισα αλλά και σε άλλους μικρούς δήμους της περιοχής της, το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό.)

***

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι ο δημότης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή «Νovoville» στο κινητό του αποκτώντας τη δυνατότητα να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητά του, όπως π.χ. καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, βλάβες στα πεζοδρόμια, δέντρα με πρόβλημα, εγκαταλελειμμένα σκουπίδια ή και αυτοκίνητα, μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν τη δημοτική συνδρομή. Στη συνέχεια, το αίτημα παραλαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ ο δημότης λαμβάνει ενημερώσεις για την πορεία επίλυσής του μέχρι την οριστική του διευθέτηση.

Στο Γραφείο του Πολίτη μπορεί να σπεύδει κάποιος και αυτοπροσώπως στο Δημαρχείο της Λάρισας, ενώ μπορεί να δηλώνει το πρόβλημα που εντοπίζει ή και την πρότασή του και τηλεφωνικά, στις ευγενείς κυρίες του γραφείου, στο 2413 500400. (Κι ας χάνει έτσι δουλειά η εφημερίδα με την απώλεια παραπόνων. Αποτέλεσμα να υπάρχει…)

Ζ.

 

Θέλει χημεία

*ΑΝΕΤΕΣ νεαρές Λαρισαίες.

-Πες μου, πότε θα σε δω;

-Αύριο που θα ανεβάσω σέλφι.

-Από κοντά εννοώ…

-Κάνε ζουμ.

***

*- ΤΟ μυστικό μιας πετυχημένης σχέσης, κορίτσια, είναι η χημεία. Εσύ ταβόρ αυτός λεξοτανίλ.

***

*- ΕΣΥ με ποια ταινία έχεις κλάψει πιο πολύ;

- Με την αποτριχωτική.

Ζ.

 

Ο πρώτος

*ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για την Καρδίτσα καθώς στο Δημαρχείο εγκαταστάθηκε σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο πρώτος στη Θεσσαλία. Θα προσφέρει λέει δωρεάν ρεύμα στα αυτοκίνητα που θα μπαίνουν στην πρίζα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Ηλεκτροαυτοκίνητα πού θα βρεθούν…

Πρώτος πελάτης λέει ο περιφερειάρχης, ο Κ. Αγοραστός οδήγησε ο ίδιος το ηλεκτρικό της Περιφέρειας και φούλαρε ρεύμα. Σάμπως και πού αλλού να πάει. Ωστόσο είναι ένα θέμα να κάνεις πηγαινέλα εκατόν τόσα χιλιόμετρα για να φορτίσεις. Μόλις επιστρέψεις πρέπει να ξαναπάς…

Ζ.

 

Στιχ-ιός

*Ο κινέζικος ιός έφερε έμπνευση, τι άλλο θα μπορούσε σ’ αυτόν κι έτσι ο εκ Σαρανταπόρου δάσκαλος Δ. Ν. έπιασε το μολύβι του.

Και η γρίπη πλέον έχει,

τα καινούρια της στελέχη,

οι άνθρωποι από την Κίνα,

τέθηκαν σε καραντίνα.

***

*ΑΠΟ το Ουχάν, Χουμπέι,

τρόμαξαν οι Ευρωπαίοι,

γιατί ήρθε τον χειμώνα,

ο ιός με την κορώνα.

***

*ΜΕ τις μάσκες οι πολίτες,

κλείνουν στόματα και μύτες,

γι’ αυτό μάσκα κι εσύ φόρα,

μην εξαπλωθεί στη χώρα.

Ζ.

 

Λοΐζος

*ΠΛΗΘΟΣ κόσμου βρέθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για να παρακολουθήσει τη συναυλία-φόρο τιμής στον σπουδαίο Μάνο Λοΐζο. Εμβληματικά τραγούδια που συνόδεψαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές ακούστηκαν από τη μελωδική φωνή του Πάνου Κράια συνεπαίρνοντας το κοινό.

ΘΑ.

 

«Παιδί»

*ΣΠΟΥΔΑΙΑ η κίνηση της Κάκιας Χαλήμαγα-Χατζή να δωρίσει μέρος του κουκλοθησαυρού της στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας. Κούκλες και σκηνικά που μαζί τους έπαιξαν μικρά και… μεγάλα παιδιά θα εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, ενώ θα χρησιμοποιούνται και σε διάφορες δράσεις του Λαογραφικού. Ένα άλλο μέρος της πλούσιας παρακαταθήκης -κούκλες και σκηνικά- της κ. Κάκιας θα βρίσκεται στη «Δημιουργική Πόρτα», το άλλο «παιδί» της Λαρισαίας παιδαγωγού, που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

ΘΑ.

 

Ήταν το πρώτο

*ΗΤΑΝ στα 1985 όταν ο υπουργός Υγείας Γιώργος Γεννηματάς εγκαινίασε το πρώτο Κέντρο Υγείας στη χώρα, αυτό της Ελασσόνας. Δήμαρχος τότε ο Πέτρος Χατζήνας. Εμβληματική δομή που σφράγισε την πορεία για τη δημιουργία του ΕΣΥ, με δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για τους Έλληνες. Τώρα, στο Κ. Υ. Ελασσόνας έκοψαν την πίτα του 2020 γιορτάζοντας τα 35 χρόνια λειτουργίας.

Διαβάζοντας για την εκδήλωση στη Λάρισα συζητούσαν.

- Θα το πάνε για συνταξιοδότηση τώρα με την 35ετία;

- Άμα η ΝΔ κάνει το Πανεπιστημιακό Α. Ε., το Κέντρο Υγείας τι θα το κάνει, Ο. Ε. ;

Ζ.

 

Αταίριαστα

* «ΑΓΑΠΗ μου, το δείπνο είναι έτοιμο...» Ο Θ. Κ. καταγράφει φράση από διάλογο στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» που μεταφέρει το κοινό στον Θεσσαλικό κάμπο της δεκαετίας του ‘50. Μεγάλη επιτυχία, με εμφανείς αδυναμίες ωστόσο και στους διαλόγους-κανείς δεν λέει φυσικά για προφορά-αλλά και στα σκηνικά. Πέραν των υπερβολών στο σενάριο που παραπέμπουν στο «Τόλμη και Γοητεία» ή και στο «Sex and the City».

***

*Ο Καρδιτσιώτης διαπιστώνει λοιπόν πιστή μεταφορά του γλωσσικού ιδιώματος του κάμπου.

«Αγάπη μου, να σερβίρω τώρα το μπλουγούρι;»

***

*ΚΙ η Ε. Μ. συμπληρώνει:

- Βάιου; Αρά θ’ αξιφώις μπλουγούρ’ι;

- Οχ’ ι μα. Απ’ αγάλια. Πρήσκα του μεσημερ’ ι στου σκάλου... (Αυτοί είναι πραγματικοί διάλογοι.)

Ζ.

 

Πρώτη κατοικία

*ΘΥΜΑΤΑΙ ο Λαρισαίος Β. Κ.

-Το 1981 έλεγαν «ο Ανδρέας θα σας πάρει τα σπίτια». Το 2015 έλεγαν «ο Τσίπρας θα σας πάρει τα σπίτια». Επιτέλους, το 2020 έρχεται η ΝΔ να το κάνει πράξη.

Ζ.

 

Δήθεν

*ΠΟΙΟΣ είπε ότι οι Λαρισαίοι δεν είναι φιλόξενοι κι ευαίσθητοι στη δυστυχία των ξένων; Ας ρωτήσει τους επιτήδειους που τριγυρνούν στις γειτονιές και μπαίνουν σε σπίτια κάνοντας έρανο δήθεν για τα «ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων». Στοιχειώδης λογική χρειάζεται για να μην τσιμπήσει κάποιος. Και να πράξει τα δέοντα για την περίσταση.

Ζ.

 

Υπερεκατό

*ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΣ έφυγε ο Κερκ Ντάγκλας, στα 103 έγραψαν οι περισσότεροι. Μία αθηναϊκή είπε να γίνει πιο συγκεκριμένη αναφέροντας στον τίτλο τις χρονολογίες του βίου του 1916-2020. Άρα 104. Ενώ μια άλλη έγραψε ότι πέθανε στα 108, εύκολο να μπερδευτεί το 3 με το 8 στις μικρές γραμματοσειρές. (Μετά τα 100 χάνεται ο λογαριασμός.)

***

*Η Ζωζώ Σαπουντζάκη έστειλε λέει τηλεγράφημα συμπαράστασης στον Μάικλ Ντάγκλας, τον γιο του, για τον αδόκητο θάνατο του Κερκ.

Ενώ η Τσιμτσιλή εμφανίστηκε λέει περίεργη.

-Από τι πέθανε;

-Έκανε σούζες με το παπί.

Ζ.

 

Αναδρομικά;

*ΚΙ ενώ εκκρεμούν αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, ανακοινώθηκε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θεώρησε συνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων από το 2012 και άρα νόμιμες, λόγω ανάγκης προστασίας του εθνικού συμφέροντος.

Την άλλη μέρα, εφημερίδα του κυβερνητικού στρατοπέδου αναγγέλλει πρωτοσέλιδα. Σε τρεις δόσεις τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πότε οι πληρωμές. (Παντοιοτρόπως να μένουν ζεστοί;)

Ζ.

 

Εθελοντισμός

*ΟΙ οργανωτές εκδήλωσης με θέμα τον εθελοντισμό, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λάρισα, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με ποσοστό 13%, όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων σε οργανωμένες εθελοντικές δραστηριότητες, στην Ευρώπη (Eurobarometer “European Youth” - 2015).

Είναι αυταπόδεικτο επομένως πως ο νεαρός Έλληνας εθελοντής είναι ένα σπάνιο και μοναδικό ον, που σχεδόν τελεί υπό εξαφάνιση καθώς, τα ήδη μικρά ποσοστά συρρικνώνονται περισσότερο».

Δεν θα σταθούμε, σε ποια στοιχεία στηρίχθηκαν αυτά τα συμπεράσματα, ούτε στο πώς έγινε η έρευνα ή αν υλοποιούνται ευρωπαϊκά προγράμματα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες.

Αλλά στο ότι τελικά είναι πολύ εύκολο –τόσο που καταντά γραφικό -οι μεγαλύτεροι κάθε γενιάς στην Ελλάδα, να κατηγορούμε τους νέους και να τους «κουνάμε το δάχτυλο», όταν στην ουσία εμείς έχουμε αποτύχει να τους δείξουμε τον δρόμο…

Είθε, η εκδήλωση, να αφυπνίσει πρώτα απ’ όλα αυτούς που χρεώνουν την αποτυχία σε μια γενιά που δεν διδάχθηκε τίποτα για τον εθελοντισμό, από το να συγκεντρώνει μακαρόνια και ρύζι, στο σχολείο, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα για τους φτωχούς.

 

Στην μπαταρία

*Ο μεσήλικος Λαρισαίος αγρότης που είχε πρόβλημα στύσης πάει στον γιατρό, εκείνος τον καθησυχάζει και του γράφει μια συνταγή. Είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, του λέει, θα παίρνεις ένα χάπι κάθε τέσσερις ημέρες.

Αυτός όμως μπερδεύεται, κάνει λάθος και παίρνει τέσσερα χάπια την ημέρα. Γίνεται έτσι «τούρμπο» και αφού εξαντλεί τα στενά οικογενειακά πλαίσια αρχίζει να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες γυναίκες του χωριού. Έντρομοι οι χωριανοί καταφεύγουν στο δάσος για να γλιτώσουν.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ο μπάρμπας πάει και πάλι στον γιατρό και του λέει το πρόβλημα που προέκυψε. Ο γιατρός του προτείνει σαν μόνη λύση αποκατάστασης το ελαφρύ ηλεκτροσόκ, να συνδεθεί δηλαδή στην μπαταρία του τρακτέρ, να τον χτυπήσει το ρεύμα. Έτσι του είπε θα ηρεμούσε και θα επανέλθει στα φυσιολογικά του.

Γυρνάει στο άδειο χωριό κι εκεί που εφάρμοζε τη θεραπεία κολλημένος στην μπαταρία του τρακτέρ, τον βλέπει ένας πιτσιρικάς που τον είχαν στείλει οι χωριανοί να δει τι γίνεται. Επιστρέφει τρέχοντας στο δάσος ο μικρός.

- Κρυφτείτε χωριανοιοιοί… Το φορτίζει κι έρχεται.

Ζ.

 ------------------

 OTI EXEI KAI PONTIAKES RIZES2

*ΟΤΙ έχει και ποντιακές ρίζες αποκάλυψε ο Καππαδόκης βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος. Πού αλλού βέβαια, στον χορό του Συλλόγου Ποντίων που γιόρτασε τα 50χρονά του. Με την ευκαιρία, ο βουλευτής έκανε και μια μικρή διάλεξη για τις «ποντιακές αποικίες στην Καππαδοκία», παρουσία και του Φιλ. Σαχινίδη.

Ζ.

 

 

------------------

 ANESTEILAN PROSVRINA EIPAN3

*ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ προσωρινά, είπαν οι μπλοκατζήδες του Τυρνάβου,  ενόψει και της συνάντησης για το τσίπουρο την Τρίτη στην Αθήνα. Ωστόσο για μία και πλέον εβδομάδα υπήρχε οργάνωση στο μπλόκο. Γραφείο Τύπου ο Λεωνίδας Ευαγ. Βασιλείου και φύλαξη των τρακτέρ ο Γιάννης Θ. Παπράς. Γιατί σωστός αγώνας χωρίς οργάνωση δεν γίνεται…

Κ.Τσ.

 

 ------------------

 ME TOYS LIPANTHRES STA TRAKTER4

*ΜΕ τους λιπαντήρες στα τρακτέρ, τα γνωστά χωνιά, κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες οι αγρότες στα χωριά του κάμπου. Εμπιστευόμενοι τις προγνώσεις ότι θα βρέξει, έστω λίγο. Έριξαν λοιπόν λιπάσματα, οπότε τώρα περιμένουν να βρέξει…

Γ. Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass