Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2020 19:00
*ΕΧΕΙ να διδάξει στα κορίτσια της ΝΔ ο Απ. Γούλας. Η πολιτική δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος, το ξέρουν η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη κι η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου. Οπότε χρήσιμος ο πρόεδρος των μαραθωνοδρόμων…  Ζ. *ΕΧΕΙ να διδάξει στα κορίτσια της ΝΔ ο Απ. Γούλας. Η πολιτική δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος, το ξέρουν η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη κι η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου. Οπότε χρήσιμος ο πρόεδρος των μαραθωνοδρόμων… Ζ.

Δίχως χιόνια

*ΤΟ διαπιστώνουν καθημερινά κι εύκολα ότι ο χειμώνας είναι ελαφρύς, οι άνθρωποι του κάμπου. Αλλά κι εκείνοι της πόλης μα και των βορειότερων επαρχιών της Λάρισας. Ακόμα και τώρα που ο καιρός ζόρισε κάπως. Λίγο να σηκώσουν το κεφάλι, τις ώρες που είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, αγναντεύουν τον Όλυμπο με τη φτωχή λευκή του κόμη. Που, ο λαμπρός χιονοστεφής… Που άλλες χρονιές λάμπει τέτοια εποχή, με τα χιόνια να πέφτουν ανέμελα ως τις πλάτες του… Κοντοκουρεμένος φέτος, σχεδόν φαλακρός.

Ζ.

 

Εκπληξη

*ΟΙ Λαρισαίοι προετοιμάζονται εγκαίρως, ανταλλάσσοντας ιδέες.

-Του Αγίου Βαλεντίνου κάντε μια έκπληξη στην κοπέλα σας. Π. χ. γνωρίστε την στη γυναίκα σας.

Ζ.

 

4 λεπτά

*ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ προβλήματα η διακοπή ρεύματος σε τμήματα της Λάρισας τη βραδιά της Πέμπτης. Εντάξει, μεταξύ αυτών η φιλοξενηθείσα στην εφημερίδα διαμαρτυρία του νυχτοφύλακα του Δήμου που φοβήθηκε στο σκοτάδι. Όμως η διακοπή ρεύματος έπληξε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εκεί τα πράγματα σοβάρεψαν πολύ.

***

*ΕΥΤΥΧΩΣ εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν χειρουργεία σε εξέλιξη. Οι γιατροί και το προσωπικό καθησύχασαν τους νοσηλευόμενους που βρέθηκαν ξαφνικά στο σκοτάδι. Δούλεψαν αμέσως οι γεννήτριες, οι οποίες μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματα, εξομαλύνθηκε η κατάσταση.

Αμέσως; Έτσι θα έπρεπε. Κι εδώ είναι που ανέκυψε πρόβλημα.

***

*ΜE την πρώτη διακοπή ρεύματος οι γεννήτριες ανταποκρίθηκαν αυτομάτως. Με τη δεύτερη όμως, λίγο μετά, προέκυψε εμπλοκή. Χρειάστηκε είπαν να τεθούν σε λειτουργία χειροκίνητα. Τι συνέβη και πώς, θα το βρει πιθανόν η έρευνα των αρμοδίων, πάντως το νοσοκομείο έμεινε χωρίς ρεύμα για 4 λεπτά. Κι είναι αυτός πολύς χρόνος; Σε κάποιες περιπτώσεις ατελείωτος, φαντάζει αιώνας.

***

*ΚΑΙ δεν ήταν ψυχολογικό θέμα κάποιων ασθενών με τεντωμένα νεύρα. Πώς μπορεί να λειτουργήσει η ΜΕΘ χωρίς ρεύμα; Τι γίνεται όταν τεθούν off τα μηχανήματα στα οποία είναι συνδεδεμένοι οι νοσηλευόμενοι στην Εντατική; Πώς θα ζήσουν χωρίς οξυγόνο επί 4΄ της ώρας οι διασωληνωμένοι;

***

*ΚΙ όμως τα κατάφεραν. Έπεσαν καταπάνω γιατροί και προσωπικό της ΜΕΘ, προσφέροντας οξυγόνο με «αμπού», έτσι λένε στην ιατρική ορολογία τη χειροκίνητη προσφορά αέρα, κάνοντας τεχνητά αναπνοή στους ασθενείς που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι. (Η διοίκηση του νοσοκομείου, λογικά, θα έμαθε το συμβάν. Ουδέν πάντως ανακοίνωσε).

Ζ.

 

Τι θέλει να πει…

*ΚΟΥΙΖ, αινίγματα από τη ΔΑΚΕ καθηγητών. Απευθυνόμενα προς το εσωτερικό της παράταξης, προς κάποιους γαλάζιους καθηγητές, «με το κόμπλεξ του επαρχιώτη», οι οποίοι «ταξιδεύουν με σημαία ευκαιρίας», ενώ κινούνται ζητώντας «εντολές από τον πατερούλη». Ώπα… Και σταλινικοί στη ΔΑΚΕ; Πατερούλης; Μυστήρια πράγματα…

***

*ΚΙ είναι κι άλλα ακόμη πιο αινιγματικά. «Οι εφτά αποφασίζουμε καλύτερα απ΄ τους δεκαπέντε; Οι έξι είναι περισσότεροι απ΄ τους εννιά;». Τι να θέλει άραγε να πει ο ΔΑΚίτης ποιητής;

Διότι άλλο ο ποιητής ο Νίκος Καββαδίας, που τραγουδοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος:

Κι έτσι μαζί με τους εφτά κατηφοράμε

με τη βροχή, με τον καιρό που μας ορίζει.

Eσθήρ, ποια βιβλική σκορπάς περνώντας μέθη

Ρουθ, δε μιλάς, γιατί τρεκλίζουμε οι διακόσιοι. (Κι άλλο ο απλός νεοδημοκράτης Λαρισαίος καθηγητής).

Ζ.

 

Κρεατοφάγοι

*ΚΑΙ καθώς όλο και κοντεύουν οι μέρες, οι Λαρισαίοι εμπνέονται.

- Περιμένουμε την Τσικνοπέμπτη σαν τρελοί, λες και τις άλλες μέρες τρώμε τραχανά.

***

*- Η Μπιγιονσέ δίνει δωρεάν εισιτήρια αν γίνεις βίγκαν.

- Αν πας Φιλιώ Πυργάκη δίνουν δύο κιλά προβατίνα τζάμπα.

Ζ.

 

Με τον «υπουργό»

*ΕΓΙΝΕ η δοκιμή προ εικοσαημέρου από την ΚΟΒ Νεάπολης, πέτυχε. Και τώρα το ΚΚΕ κάνει την ίδια εκδήλωση σε επίπεδο Νομαρχιακής. Ομιλία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής στην Ταχυδρομείου, από τον Λαρισαίο Ελισαίο Βαγενά, της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ήτοι τον «υπουργό Εξωτερικών» του ΚΚΕ. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, τη βραδιά μάλιστα του Αγίου Βαλεντίνου. (Έρωτας με το κόμμα).

Ζ.

 

Ακριβό νερό

*ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ λογαριασμούς νερού δέχτηκαν λέει στα Μεσάγγαλα. Ο Α. Ο. διατείνεται πως όταν τηλεφώνησε στον Δήμο Τεμπών του είπαν ότι «ο προηγούμενος δήμαρχος δεν τα είχε μετρήσει καλά» και τώρα έγινε εκκαθάριση της κατανάλωσης νερού, βγήκαν παραπάνω τα κυβικά. Μόνο που ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ορίζεται και το κόστος ανά κυβικό, που τώρα έφτασε «ίσα με το πετρέλαιο» λέει, ανά λίτρο εννοείται. Επομένως άμα μαζευτεί όλη μαζί η κατανάλωση ακριβαίνει αυτομάτως το νερό. «Δεν είναι δίκαιο».

Ζ.

 

Μικρό καλάθι

*ΜΕΧΡΙ 6 Ιουνίου πρέπει να έχουν συνδεθεί όλες λέει οι ταμειακές μηχανές με το Taxis. Το πήραν απόφαση και σε 4 μήνες δηλαδή θα πρέπει να τρέξουν όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα για να γίνει η online σύνδεση με την εφορία. Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι. Θυμίζει το ανέκδοτο εκείνο με την κάρτα αποδείξεων...

Γ.Γ.

 

Σκληρή τιμωρία

*ΤΟ Χρονικό της Παλιάς Λάρισας. Το υπό του αρχειοφύλακος Ε. Ρ. αποσταλέν απόκομμα της «Ε» από το 1949, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Μικράς», από το 1920, σε γλώσσα παπαδιαμαντική. Προ αιώνος λοιπόν και ονόματα δεν χρειάζονται σήμερα καθότι υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα, των απογόνων.

Ο αστυνομικός σταθμάρχης Ραψάνης ανέφερε προς την Νομαρχίαν μας ότι κατά τας πρωινάς ώρας της προχθές η Α. σύζυγος Α. Τ. μετά του 15ετούς υιού της Μ. συλλαβούσα τον 12ετή έτερον υιόν της Φ., τον έδεσεν όπισθεν του όνου των ίνα τον εκφοβίση και μεταβή εις το ποίμνιον του πατρός του.

Μετά ταύτα η μεν μήτηρ ανεχώρησε ο δε 15ετής υιός της καβαλικεύσας τον όνον ανεχώρησε και αυτός, του όνου συμπαρασύροντος τον 12ετή αδελφόν του, όστις κλαίων και οδυρόμενος παρεκάλει τούτον να σταματήσει το ζώον.

Ο μεγαλύτερος όμως, μη δυνάμενος να σταματήση τον όνον όστις είχεν αφηνιάση εξεπέζευσε και έτρεχεν κατόπιν ζητών βοήθειαν προς σωτηρίαν του αδελφού του, όστις εν τω μεταξύ και μέχρις ότου σταματήση ο όνος είχεν εκπνεύση εκ των τραυμάτων. Οι δράσται μήτηρ και υιός, συλληφθέντες απεστάλησαν εις την Εισαγγελίαν. (Που τον έδεσαν και τον πήγαιναν σβάρνα πίσω απ΄ το γομάρι. Κοινωνία αλα Φαρ Ουέστ τότε).

Ζ.

 

Λαγόπιτα;

*Ε, στο μενού θα έχουν σίγουρα αγριογούρουνο αφού αυτά αφθονούν. Το ερχόμενο Σάββατο, λίγες μέρες πριν τη λήξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου, ο χορός των Λαρισαίων κυνηγών. Για την πίτα τους δεν είναι βέβαιο αν θα είναι λαγόπιτα. Εγκαίρως για προσκλήσεις, να μην τις κυνηγούν μετά με το ντουφέκι.

Ζ.

 

Πράσινη πίτα

*ΚΑΜΠΟΣΟΙ αυτοδιοικητικοί στην πίτα του ΚΙΝΑΛ, οι γνωστοί πασοκτζήδες. Καταρχάς η κλασική πεντάδα του Δήμου Λαρίσης: Σωτ. Βούλγαρης, Γ. Ζαούτσος, Θοδ. Καφές, Μάκης και Μάκης, Γιαννακόπουλος και Δαούλας. Εκεί ο δήμαρχος Αντ. Γκουντάρας, εκεί κι ο πρώην δήμαρχος παπα Ρίζος-πλέον- Κομήτσας. Ο οποίος ως ρασοφόρος έχει κόψει τις περισσότερες πίτες από ποτέ, σε χωριά και πόλη.

***

*ΜΠΡΟΣΤΑ στην εκδήλωση με τον Παύλο κι ο Πέτρος, με τον Χρηστίδη κι ο Ηλιάδης, ο παλιός πρόεδρος του ΤΕΕ. Κι ας μην είναι βουλευτής, πολιτευτής ή γραμματέας της Νομαρχιακής.

Το ΤΕΕ και το Πολυτεχνείο έχουν ισχύ στο ΚΙΝΑΛ. Να, από κει γνωρίζονται, από τότε πολύ παλιά, οι δύο πρώην υπουργοί, ο επικεφαλής των «γεννηματικών» Κώστας Γείτονας κι ο συριζαίος Αλέκος Φλαμπουράρης, οι μέντορες αντίστοιχα της Φώφης και του Αλέξη, των δύο προέδρων, οι οποίοι στην πρόσφατη φιλική τους συνάντηση συμφώνησαν καθώς λέγεται την εκεχειρία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. (Κι επειδή Γείτονας και Ηλιάδης, τάλε κουάλε...).

Ζ.

 

Σενάριο με μέλλον

*ΦΥΣΙΚΑ και κυκλοφόρησαν σενάρια εξαιτίας της παραίτησης του προέδρου Αχ. Βαρδακούλη. Αυτό το τυπικό που ανακοινώθηκε, «για προσωπικούς λόγους» ερέθισε αρκετούς. Υπάρχει λοιπόν και ένα σενάριο με προσανατολισμό το μέλλον στον Δήμο Κιλελέρ. Συνυπολογίζοντας ότι ο Θαν. Νασιακόπουλος δεν θα ξαναβάλει για δήμαρχος στις επόμενες εκλογές του 2023, ακούστηκε ότι ο δικηγόρος απ΄ τους Αγίους Αναργύρους υποχρεώθηκε σε παραίτηση ώστε να του κοπούν τα φτερά και να μην ξεχωρίζει πάνω από όλους τους υπόλοιπους δελφίνους. Που φυσικά είναι κάμποσοι. Διότι αν συνέχιζε άλλα τέσσερα χρόνια πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, συν τα πέντε της προηγούμενης θητείας, μονίμως στο αξίωμα που ακολουθεί ιεραρχικά εκείνο του δημάρχου, τότε θα έτρεχε στην κούρσα της διαδοχής εκτός συναγωνισμού. (Οι υπόλοιποι νεοδημοκράτες συναγωνιστές είχαν ένα θεματάκι λοιπόν…).

Ζ.

 

Πότε;

*EIXE θυμώσει πολύ με τον άντρα της η Λαρισαία.

-Έπρεπε να σε παντρευτώ για να καταλάβω πόσο βλάκας είσαι…

-Κάνεις λάθος. Έπρεπε να καταλάβεις πόσο τρελός ήμουν όταν σου ζήτησα να παντρευτούμε.

Ζ.

 

Λεξικό του Κάμπου

*ΝΑ και είκοσι συγκεντρωμένα λήμματα του Ελληνολαρισαϊκού Λεξικού. Πώς μιλούν στον κάμπο σε αντιπαραβολή με την αθηναϊκή διάλεκτο. Ορνίθια και ζωντανά, μονοσύλλαβα της μιάμισης όμως λέξης ή δισύλλαβα των δυόμισι, καθώς είναι κι αυτό το «ιώτα τελικό» κατά το αντίστοιχο «σίγμα», αυτό το μικρούλι «ι» το ηχητικά αχνό, που σβήνει στην κατάληξη της λέξης όταν δεν τονίζεται στη λήγουσα.

***

*ΠΩΣ κρένουν λοιπόν οι καμπίσιοι;

- δεν λέμε «πουλί», αλλά «πλι»

- δεν λέμε «σκυλί», αλλά «σκλι»

- δεν λέμε «πάπια», λέμε «πάπα»

- δεν λέμε «χήνα», αλλά «χναρ΄ι»

- δεν λέμε «κατσίκι», λέμε «γιδ΄ι»

- δεν λέμε «κουνάβι», λέμε «κναβ΄ι»

- δεν λέμε «κουτάβι», αλλά «κταβ΄ι»

- δεν λέμε «αγελάδα», λέμε «γιλάδ΄ι»

- δεν λέμε «μοσχάρι», λέμε «μσκαρ΄ι»

- δεν λέμε «μουλάρι», αλλά «μπλαρ΄ι»

- δεν λέμε «γουρούνι, λέμε «γρουν΄ι»

- δεν λέμε «σκουλήκι», αλλά «σκλικ΄ι»

- δεν λέμε «κουνούπι», λέμε «κνουπ΄ι»

- δεν λέμε «γάιδαρος», αλλά «γουμάρ΄ι»

- δεν λέμε «γαλοπούλα», αλλά «μισίρ΄ι

- δεν λέμε «καλιακούδα», λέμε «γκαλιακδάς»

- δεν λέμε «κοκοράκι», λέμε «κουκουτάκους»

- δεν λέμε «βατραχάκι», αλλά «μπακακάκ΄ι»

- δεν λέμε «σπουργίτι», λέμε «τσιόν΄ι»

- δεν λέμε «κότσυφας», λέμε «καρακουστάκους».

Ζ.

 

Γαληνεύοντας

* «ΠΟΙΟΣ καλός άνεμος σε φέρνει εδώ;» ρώτησε ο σοφός ερημίτης τον οδοιπόρο που ζητούσε απεγνωσμένα να τον συναντήσει. «Εγώ θέλω γαλήνη» απάντησε μελαγχολικά εκείνος.

Ο ερημίτης πήρε ένα ξύλο κι έγραψε στο χώμα: Εγώ θέλω γαλήνη... «Κοίταξε τώρα πόσο απλό είναι», είπε στον οδοιπόρο και διέγραψε με μια κίνηση το «Εγώ».

«Σβήνεις πρώτα το «εγώ». Είναι αδύνατον να βρει γαλήνη αυτός που έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και νομίζει πως μπορεί να την βρει μόνος του. Το εγώ πάντα θα νιώθει ότι απειλείται από όλους γύρω του κι έτσι πάντα θα φοβάται. Θα μετατρέπεται σε εγωισμό για να επικρατεί, και θα διώχνει τη γαλήνη».

***

*ΜΕΤΑ, με μια δεύτερη κίνηση διέγραψε το «θέλω».

«Πρέπει να σβήσεις τη λέξη «θέλω». Το θέλω δηλώνει επιθυμία, ανάγκη και παίδεμα. Όταν τρέχεις πίσω από τις μάταιες επιθυμίες σου, ποτέ δεν θα βρεις χρόνο να γαληνέψεις και να γίνεις ευτυχισμένος. Είναι η γνωστή περίπτωση του κουνουπιού. Αν σε ένα δωμάτιο υπάρχουν δέκα κουνούπια κι αν εσύ καταφέρεις να σκοτώσεις το βράδυ τα εννιά, το δέκατο κουνούπι δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς. Έτσι είναι και οι επιθυμίες. Όσες και να ικανοποιήσεις πάντα θα υπάρχει κάποια που δεν θα σε αφήνει να κοιμηθείς».

Ο οδοιπόρος τότε κοίταξε τις διαγραμμένες λέξεις στο χώμα και έκλεγε μετά πως τότε βίωσε την πρώτη του αφύπνιση. Είχαν σβηστεί το «Εγώ» και το «θέλω» και είχε μείνει η Γαλήνη.

Ζ.

 

---------

KAPOIOI EIPAN OTI O KENTROEPITROPOS K. NINIKAS LEITOYRGHSE

*ΚΑΠΟΙΟΙ είπαν ότι ο κεντροεπίτροπος Κ. Νινίκας λειτούργησε ως μπόντιγκαρντ για τον υπουργό Β. Κικίλια. Από την πλημμυρίδα των σέλφι δεν τον γλίτωσε όμως.

Ζ.

 

 

---------

OMONOOYNTES ORUOSTANTOYNTES KAI SYMPARATASSOMENOI

*ΟΜΟΝΟΟΥΝΤΕΣ, ορθοστατούντες και Συμπαρατασσόμενοι, Σούλτης-Σάπκας συνεχίζουν συνεργαζόμενοι στη Δημαρχία.

Ζ.

 

 

---------

TREXOYN KAI DEN FTANOYN APO PITA SAE PITA OI LARISAIOI

*ΤΡΕΧΟΥΝ και δεν φτάνουν από πίτα σε πίτα οι Λαρισαίοι πολιτικοί παράγοντες. Ούτε τα κορδόνια τους δεν προλαβαίνουν να δέσουν.

Ζ.

 

 

---------

O TETARTOS PIUHKOS AYTOS ME TO KINHTO

*Ο τέταρτος πίθηκος, αυτός με το κινητό, «τρία σε ένα». Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass