ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2020 19:05
*ΕΠΕΙΔΗ κάποιοι καλοθελητές καραδοκούν, δεν χρειάζονται παρανοήσεις. Φυσικά και δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση, κανένα προσωπικό ζήτημα μεταξύ των καθηγητών της Αγγειοχειρουργικής και Καρδιοχειρουργικής Αθ. Γιαννούκα και Ν. Τσιλιμίγκα. Ο πρόεδρός της όπως και σύμπασα η Ιατρική Σχολή αναγνωρίζουν την προσφορά του καρδιοχειρουργού στην ίδρυση και λειτουργία της Κλινικής, κοινή είναι η ανησυχία και η προσπάθεια για να συνεχίσει αυτή να λειτουργεί βελτιούμενη. Γνωρίζουν άλλωστε καλά ότι η διχόνοια μόνο ζημιά προκαλεί.  Ζ. *ΕΠΕΙΔΗ κάποιοι καλοθελητές καραδοκούν, δεν χρειάζονται παρανοήσεις. Φυσικά και δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση, κανένα προσωπικό ζήτημα μεταξύ των καθηγητών της Αγγειοχειρουργικής και Καρδιοχειρουργικής Αθ. Γιαννούκα και Ν. Τσιλιμίγκα. Ο πρόεδρός της όπως και σύμπασα η Ιατρική Σχολή αναγνωρίζουν την προσφορά του καρδιοχειρουργού στην ίδρυση και λειτουργία της Κλινικής, κοινή είναι η ανησυχία και η προσπάθεια για να συνεχίσει αυτή να λειτουργεί βελτιούμενη. Γνωρίζουν άλλωστε καλά ότι η διχόνοια μόνο ζημιά προκαλεί. Ζ.

Διαστέλλονται;

*ΚΑΤΑΦΤΑΝΕΙ η άνοιξη, οι μέρες μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ, όλο και πιο γρήγορα.

- Λες να διαστέλλονται απ’ τη ζέστα; Ο Λαρισαίος ανακάτεψε την καλοκαιρία των ημερών με την αυξανόμενη διάρκεια του φωτεινού διαστήματος τους εικοσιτετραώρου.

Ζ.

 

Συνδυαστικά

*ΤΑ έμπλεξε ή τα συνδύασε ο νεαρός Λαρισαίος, Βαλεντίνο και Τσικνοπέμπτη...

- Μπαίνω κρεοπωλείο. Ένα κιλό κιμά θέλω σε σχήμα καρδιάς. Τυλίξτε τον για δώρο.

Ζ.

 

Απολύμανση

*ΚΑΜΙΑ ανησυχία στον Τύρναβο, εκεί κινδυνεύουν λένε πολύ λιγότερο από τον κινεζοϊό.

-Η απολύμανση είναι αποτελεσματική. Καθημερινά με τσίπουρο, δύο γαραφάκια τουλάχιστον.

Ζ.

 

Αναντικατάστατος;

*ΕΙΧΑΝ μια δυσκολία λέει στο Πανεπιστημιακό και την Ιατρική Σχολή όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούσαν να επιβάλουν ποινή στον Ν. Τσιλιμίγκα που δεν επέτρεπε σε κανέναν άλλο να χειρουργεί αχρηστεύοντας στο τέλος τους 7-8 γιατρούς της κλινικής του.

Ήταν λεπτή η θέση τους καθώς ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ήταν υποψήφιος βουλευτής ή και υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τον διώκουν για πολιτικούς λόγους.

(Λεπτομέρεια: το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνών ή συγκυβερνών κόμμα.)

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, πέραν όλων των άλλων, οι σε αχρησία περιπεσόντες γιατροί της Καρδιοχειρουργικής συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έβγαζε τους μισθούς από την τσέπη του ο διευθυντής τους. Οι Λαρισαίοι έκαναν εύκολα τους πρόχειρους υπολογισμούς κι έκαναν λόγο για κάμποσα εκατομμύρια.

Ωστόσο πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, πώς μπορεί κάποιος επικεφαλής να βάλει στη γωνία όχι έναν, αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά όλους τους συνεργάτες του, εφτά-οχτώ εξειδικευμένους επιστήμονες. Και μάλιστα στο Δημόσιο, όπου είναι κομμάτι δύσκολο να τους απειλήσει με το μαστίγιο ποινών ή με το ξίφος της απόλυσης.

Κι όμως, αυτή είναι μια από τις στρεβλώσεις του Δημοσίου, να μπορεί να εξελίσσεται αυτή η υπόθεση στο Πανεπιστημιακό εδώ και μια δεκαπενταετία, να συζητείται κατά καιρούς αλλά να μην λύνεται ποτέ.

***

*ΔΕΝ πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για κάποια προσωπική διαφορά Τσιλιμίγκα-Γιαννούκα, Λαρισαίοι κιόλας αμφότεροι οι καθηγητές της Ιατρικής.

Απλώς ο δεύτερος τυχαίνει να είναι αυτή την περίοδο ο πρώτος της Σχολής, πρόεδρος που εκφράζει το κοινό αίσθημα μεταξύ των πανεπιστημιακών.

Αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που κινείται στο νοσοκομείο, ολονών η ανησυχία για το μέλλον της Καρδιοχειρουργικής.

***

*ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ χθες μέσω της εφημερίδας ο πρόεδρος. Κι ενώ ο Ν. Τσιλιμίγκας έδειξε να επιχειρεί να ανατρέψει το «ουδείς αναντικατάστατος», έρχεται ο Αθ. Γιαννούκας κι η Ιατρική να του δείξουν πώς γίνεται το διοικητικό ‘’μπάι πας’’ και πώς μπορεί να παρακαμφθεί το ανακύψαν σοβαρό πρόβλημα ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική στη Λάρισα.

(Ωστόσο πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα για το ‘’Τσιλιμίγκα θα λέτε και θα κλαίτε’’ στην προοπτική. Μένει όμως να αποδειχτεί στην πράξη και αυτό.)

Ζ.

 

Πατέρας

*ΩΣ έναν από τους «πατέρες της νίκης» της ΝΔ στις εθνικές εκλογές χαρακτήρισε ο Μ. Χαρακόπουλος τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, προσφωνώντας τον την περασμένη Κυριακή στις εκδηλώσεις των τοπικών οργανώσεων Τυρνάβου και Φαρσάλων.

Ως γνωστόν, πολλοί οι πατέρες της νίκης. Οι ήττες συνήθως είναι ορφανές...

Ζ.

 

Μπα, δεν...

*ΓΙΑ καιρό δεν έχει δώσει σημεία ζωής στη Λάρισα ο Δημ. Γεωργάκης, απουσιάζει Αθήνα με οικογενειακές και κοινωνικοπολιτικές υποχρεώσεις. Εμφανίστηκε προχθές στην πόλη για λίγο, αναχώρησε χθες πάλι, για Σιδηρόκαστρο αυτή τη φορά, για την εκδήλωση ενταφιασμού των οστών πεσόντος αξιωματικού στην Κύπρο το 1974.

Ο συνταγματάρχης δεν περιμένει γράμμα από πουθενά, που έλεγε κι ο Μάρκες. Δεν φαίνεται να μετάσχει ενεργά στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Ζ.

 

Λαρσινά

*NEA λήμματα στο γνωστό Λεξικό.

- Gastronomy είναι η γαστρονομία, στη Λάρισα όμως σημαίνει μένω έγκυος.

***

- Πού μένεις;

- Ελάτη.

- Εντάξει θα έρθουμε, πού μένεις.

Ζ.

 

Σχεδιάζει;

*ΣΤΕΝΗ συνεργάτιδα παλιού δημάρχου προσελήφθη λέει από φιλοδοξούντα να γίνει δήμαρχος στο μέλλον. Μπορεί να μην το παραδέχεται ότι το σχεδιάζει ωστόσο και η συγκεκριμένη κίνηση σ’ αυτό το σχέδιο αποδόθηκε από τους Λαρισαίους σεναριογράφους. Αν και ποιος χτίζει με παλιά υλικά;

Ζ.

 

Δεν ήθελαν

*«ΠΡΙΝ από έξι χρόνια έπρεπε να κάνω εγχείρηση στις βαλβίδες της καρδιάς», έλεγε χθες ο γνωστός Λαρισαίος Α. Τ. που τηλεφώνησε στην εφημερίδα αφού είχε διαβάσει τα σχετικά με τη συμπεριφορά του Ν. Τσιλιμίγκα στην Καρδιοχειρουργική Κλινική. Με χειρούργησε, για λεφτά ούτε κουβέντα. Που αλλού στην Αθήνα μου ζητούσαν μέχρι και 10 χιλιάδες.

«Θυμάμαι όμως», συνέχισε, «που σε μια επίσκεψη στο δωμάτιό μου, τον καθηγητή συνόδευαν άλλοι πεντέξι με άσπρες μπλούζες. Αυτός είχε τον φάκελό μου, ‘’από τι πάσχει ο κύριος Τ. ‘’, τους ρώτησε. Κανένας, τίποτα. ‘’Θα πρέπει να διαβάζετε τους φακέλους των ασθενών’’, τους παρατήρησε».

Το συμπέρασμα που έβγαλε, ασθενής άνθρωπος βέβαια, δεν ήξερε τι παίζει στην κλινική. «Αυτοί οι άλλοι γιατροί δεν ενδιαφέρονταν. Τι να τους διδάξει ο Τσιλιμίγκας...».

Ζ.

 

Ένα αρχικό «θα»

*ΑΠ’ το Λουτζακό-, το Κουκλατζό- ή πιο άλλο ρέμα στο ορεινό Ναρθάκι θα έρθει το καθαρό πόσιμο νερό στα Φάρσαλα; Θα το δείξουν οι μελέτες των ειδικών. Προς το παρόν έγινε η σύσκεψη του υπουργού με τον δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς συνεργάτες τους, ώστε να δρομολογηθεί η υπόθεση. Τουλάχιστον η κυβέρνηση δέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος της υδροδότησης της κωμόπολης.

Ωστόσο στη σύσκεψη μετείχαν και τρεις βουλευτές, συμπτωματικά μάλλον οι νεοδημοκράτες μόνον, μάλλον εκείνοι θα είναι οι πιο διψασμένοι αλλά και ο πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής παρών. Για να ελέγξει την ποιότητα των νερών;

(Το κατόπιν ενεργειών μου πρέπει να επισφραγιστεί;)

***

*ΩΣΤΟΣΟ, εξαιτίας του Φαρσαλινού Χρ. Καπετάνου είναι που πήγε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στα Φάρσαλα κι έτσι άνοιξε το θέμα επίλυσης του προβλήματος. Τα υπόλοιπα βέβαια είναι θέμα στυλ και αντανακλαστικών του υπουργού Εσωτερικών, που προχώρησε αμέσως κλπ κλπ. Ίσως να είναι και θέμα επικείμενων εκλογών, οπότε η κυβέρνηση φορτσάρει. (Σε υποσχέσεις.)

***

*ΔΙΟΤΙ ‘’ιστορική μέρα’’ για τα Φάρσαλα, που είπε κι ο πανηγυρίζων δήμαρχος, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί. Θα χρειαστεί να προηγηθούν μελέτες για να προκύψει λύση, ύστερα μελέτες για τα έργα, που πρώτα αυτές θα πρέπει να δημοπρατηθούν, ύστερα κι αφού εκπονηθούν θα δημοπρατηθούν εργολαβίες, να προχωρήσουν κ.ο.κ. , τα γνωστά, δεν γίνεται αλλιώς. Κι εφόσον θα υπάρχουν κάθε φορά χρήματα. Αρκεί μια υπόσχεση για να πίνουν νερό στο όνομα και στην υγεία του υπουργού;

Είπαν ότι το βλέπουν να ολοκληρώνεται σε τέσσερα χρόνια. Και σε εφτά να είναι και σ’ οχτώ, δεν πειράζει. (Προς το παρόν υπήρξε ένα υπουργικό ‘’θα’’. Με προοπτική. Και βλέπουμε.)

Ζ.

 

5Χ5

*«ΤΟ τρίτο κατά σειρά σχέδιο προϋπολογισμού του προεδρείου των κ.κ. Μπασδέκη, Μπραζιώτη, Γιαγλάρα, Ανδριτσόπουλου, Γκάγκα, είναι «μια από τα ίδια». Δειλό και άτολμο, χαρακτηρίζεται από τις ίδιες αδυναμίες που στηλιτεύσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Αυτό τόνισε η αντιπολιτευόμενη παράταξη του Αντ. Γραβάνη και των υπολοίπων εκλεγμένων συμβούλων της Αστερίου, Βράκα, Δημοβέλη, Σουλακούδη. Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνουν την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέττα Μπασδέκη.

«Για μια ακόμη φορά απουσιάζει παντελώς το κονδύλιο «για παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας», το βασικό μέσο ανταπόδοσης υπηρεσιών προς τον μαχόμενο συνάδελφο».

***

*«ΠΕΝΤΕ εναντίον πέντε», σαν ποδόσφαιρο σε γηπεδάκι, εκεί στον ΔΣΛ. Κι όλοι τους νεοδημοκράτες, χειρότερα κι από τη ΔΑΚΕ καθηγητών. Η δικηγορική αντιπολίτευση πάντα επιθετική.

«Δυστυχώς δύο και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές, η κ. Μπασδέκη και οι συνοδοιπόροι της ακόμη δεν εννόησαν ότι η άσκηση διοίκησης στον ΔΣΛ έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προσφορά και την παραγωγή έργου, όχι με κακόγουστες ασκήσεις δημοσίων σχέσεων».

Κι απ’ ό,τι φαίνεται, η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και θα σκληραίνει μέχρι και τον Νοέμβριο που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.  Τον Νοέμβριο του 2021 όμως, καθώς η θητεία της διοίκησης αυτή τη φορά είναι τετραετής. Κι έτσι θα είναι από δω και πέρα.

Ζ.

 

Η τσιγκούντς

*ΦIλ’ αχώριστ’ ου Μήτσιους κι ου Γιώργ’ ς, διηγείται ο γνωστός εκ Νικαίας αειθαλής δάσκαλος Κ. Ι. Π. Αντάμα οι οικογένειες, οι χαρές κι του κακό.

Ου Μήτσιους όμως είχε ένα ζανάτ’ ι. Αν κι παραλής κι γκισέμ’ι στου χουριό, το ‘χε κακό να δώκ’ μια πιντάρα στον φτωχό. Δεν έδινι στουν άγγιλου νιρό.

Ου Γιώργ’ς τούξιρι αυτό του χούι τ’ Μήτσου κι αντιρριόνταν να τουν ινουχλίσ’ ι. Τώρα όμως τουν ήρθη τρανή αναποδιά. Αναπαραδιά, απού τουν ήρθη ουρανούς σφουντήλ’ ι. Ζουρίσ’ κι. Βουρλώθ’ κι. Δα πααίνου, λιέει, στουν μόνουν από μι απόμ’ νει. Ιλπίζου κι ουντίζου να μη, μη αρνηθεί.

-Μήτσιου, έχου’ ανάγκ’ κι κόψιμου. Μη βάρισι του κακό και απουζητάου τη βοήθειά σου.

-Έλα ρε Γιώργ’. Ξέν’ είμαστι; Ό, τι θέλτς. Κι την ψυχή μ’ ακόμα...

- Να συ πού. Αντιρριόμαν πουλύ να έλθου, να συ ζητήσου χάρ’...

- Μωρέ λέγι συ. Τι ουντίηζ’;

- Να, αν μπουρούσις, να μι δώκ’ ς λίγ’ι παράδις κι λίγου τράτου, όσο να τα σμάσου να στα φέρου...

- Α, ρε Γιώργ’ αυτό θέλτς; Αρε τράτου να σι δώκου όσο θέλ’ ς. Κι δυό κι τρία χρόνια. Τράτου πάρε όσο θέλτς. Όμως, λιφτά τι να σε που... Δεν έχου.

Ζ.

 

Μαύρο

* ΝΑ βρεθεί μια λύση με το τηλεοπτικό σήμα των κρατικών καναλιών το οποίο χάνεται συχνά από τις συχνότητές τους ζητούν κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου στη Λάρισα.

«Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα επαναλαμβάνεται συχνά» επισημαίνει αναγνώστης, ελπίζοντας να βρεθεί μια λύση σύντομα και οριστικά.

Γ.Ρ.

 

Διευκρινίσεις

* ΤΗΝ απόφαση της Κομισιόν (τέλη Δεκεμβρίου του 2018), με την οποία διορίστηκε για 5 χρόνια ως μέλος της επιτροπής για την εκτίμηση χημικών κινδύνων, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μετά μάλιστα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, γνωστοποίησε ο καθηγητής, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία» Δημήτρης Κουρέτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που το αμφισβήτησε «να ζητήσει συγγνώμη, διαφορετικά θα υπάρξει συνέχεια...».

Ακόμη με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΠΣ για τη μη αξιοποίηση του τυρογάλακτος και τις ευθύνες που του απέδωσε ο περιφερειάρχης, ο κ. Κουρέτας διευκρινίζει ότι το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το τυρόγαλα που είχε καταρτίσει ως περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Επιχειρηματικότητας (και όχι ως εκπρόσωπος Εταιρείας που αναφέρθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ) έμεινε στα συρτάρια του κ. Αγοραστού. Δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Γ.Ρ.

 

Βαθμολογίες

* ΚΑΝΟΝΤΑΣ πράξη όσα είχε πει στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας του ότι «όλοι οι σύμβουλοι και οι αντιπεριφερειάρχες θα τελούν υπό μόνιμη αξιολόγηση, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τον σχετικό 12λογο σωστής συμπεριφοράς» ο Κώστας Αγοραστός ολοκληρώνει σε λίγες μέρες το βαθμολόγιό του για την παράταξή του.

Οι παρουσίες των συνεργατών του στα Περιφερειακά Συμβούλια (ουσιαστικές και όχι τυπικές), στα χωριά και στις εκδηλώσεις φορέων και οργανώσεων, οι δημόσιες παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ και συνολικά η προσφορά τους στην κοινωνία βαθμολογούνται, με τον Κ. Αγοραστό να επιστρέφει νοερά στη θέση του καθηγητή και να αξιολογεί τους συμβούλους του σαν ...φοιτητές.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους μετεξεταστέους...

Γ.Ρ.

 

--------------

 EDV EDV2

*-ΕΔΩ, εδώ… Εδώ τον έχω τον πρόεδρο Βασίλη Πινακά…

Ζ.

 

 

--------------

 A YPOYRGE MOY3

*- Α υπουργέ μου, όλα κι όλα… Βορίδης εσύ αλλά εμείς κινούμαστε νοτίως, δυτικά κι ανατολικά ταυτόχρονα.

Ζ.

 

 

--------------

 

 

 THS ELASSONITIKHS PIATSAS4

*ΤΗΣ ελασσονίτικης «πιάτσας» οι τρεις, Νίκος Βαλιώτης παλαίμαχος διαιτητής, Νίκος Νούλας και Βασίλης Μαγκούτας γύρω από την «Ελευθερία», διαβάζουν τα νέα και ιδίως τις αθλητικές σελίδες. Μπορεί, όπως λένε, να τους χωρίζουν πολλά, να υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες, να κοντράρονται, ωστόσο παραμένουν καλοί φίλοι.

Ι.Μ.

 

 

--------------

 ME THN PINAKIDA THS5

 

*ΜΕ ΤΗΝ πινακίδα της, με τη διαγράμμιση, με τα όλα της, θέση στάθμευσης για εξυπηρέτηση ΑμεΑ μπροστά στα γραφεία του ΣΘΕΒ και μάλιστα στο ύψος της ράμπας ν’ ανεβαίνει μετά και το καροτσάκι. Τυχαίο που ο πρόεδρος είναι και πρόεδρος κέντρου αποκατάστασης;

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass