ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2020 19:00
*ΗΡΑΚΛΗΣ ο ένας, ο Γερογιώκας, Σούπερ Μάριο ο άλλος, ο Ξηρομερίτης, να πιουν κι από ‘να νερό, να ξεδιψάσουν καθώς τραβούν μαζί τον δρόμο τον γαλάζιο.  Ζ. *ΗΡΑΚΛΗΣ ο ένας, ο Γερογιώκας, Σούπερ Μάριο ο άλλος, ο Ξηρομερίτης, να πιουν κι από ‘να νερό, να ξεδιψάσουν καθώς τραβούν μαζί τον δρόμο τον γαλάζιο. Ζ.

Πρόβα;

*ΤΗΝ είχε δει πού πήγαινε η δουλειά, από προχθές κιόλας, ο γνωστός Λαρισαίος. Δύο μέρες πριν την Τσικνοπέμπτη, έκαναν άραγε πρόβα;

- Δεν ξέρω αν ήταν γενικότερο το φαινόμενο, πάντως αυτούς που είδα μαζεμένους να ψήνουν σουβλάκια κάπου στην οδό Βόλου πεντέμισι το απόγευμα, σα να γιορτάζανε την Τσικνοτρίτη τους έκοψα...

Ζ.

 

Της ημέρας

*ΕΜ, δεν θα είχε ο Δ.Ν. όρεξη να στιχοπλοκήσει για τη συγκεκριμένη ημέρα;

Η ετοιμασία έγινε, των οίνων, των ποτών,

θέμα καινούριο, έμπνευσις, Ελλήνων ποιητών,

εξ’ όλων, ειδικότερον, ορίσαμε ως ψήστη,

πολύπειρον εις την πυρά, γι’ ασφάλεια υψίστη.

Η Τσικνοπέμπτη έγινε, συσφίξεως οδός,

μ’ ένα πλατύ χαμόγελο, άνδρες επί ποδός,

κυρίες που λικνίζονται, με κέφι, αεράτες,

ταλέντο έχουν στον χορό, αλλά και στις σαλάτες.

Γυρίζει ο ψήστης κρέατα και καμιά δεκαριά χέρια από πάνω απλώνονται από την ψησταριά,

ανάμεσα από τους καπνούς, δεν άφησαν κανένα,

αφού τα καταβρόχθισαν άψητα και καμένα.

Ζ.

 

Μόνιμα

*ΠΑΛΙΟΣ και έμπειρος περί των υγειονομικών πραγμάτων γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις σοβαρές οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες του Απόστολου Κομνού, πέραν της μεγάλης ιατρικής αξίας, εκτιμούσε ότι με όσα συμβαίνουν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, μάλλον θα έπρεπε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να βρει τρόπο ώστε η άσκηση διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Τα κέρδη για την υγεία και το νοσοκομείο θα ήταν αυτονόητα, έλεγε χαρακτηριστικά χθες, αφότου έγινε κοινωνός δεκάδων μηνυμάτων από Λαρισαίους που πληροφορήθηκαν ότι ο γιατρός ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Δ.Κ.

 

Περίβλεπτο

*«ΜΑΓΑΖΙ γωνία» το αναψυκτήριο στο Κηποθέατρο, επιχειρηματίες που ξέρουν και κόβει το μάτι τους, διείδαν τις δυνατότητες που προσφέρονται καταμεσής στο μεγάλο πάρκο Αλκαζάρ, δίπλα στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο.

Στη δημοπρασία στο Δημαρχείο έσπευσαν αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, τις πιο σοβαρές.

Το ενοίκιο χτυπήθηκε φτάνοντας στα 4.100 ευρώ μηνιαίως. Συν τα έργα αναβάθμισης του χώρου που αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας.

Ο οποίος είναι ο Κώστας Κουκουράβας, που έχει και τα «Victoria Cinemas» στο τέρμα της οδού Κούμα.

Ζ.

 

Τρίτωσε

*- ΜΕ χειροπέδες στη ζώνη κυκλοφορεί ο Αγοραστός;

Το αστειάκι μετά την τρίτη σερί σύλληψη για ρύπανση. Βέβαια η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είναι που κάνει τους ελέγχους, λογικά κινούμενη με εντολή περιφερειάρχη όμως. Και φυσικά οι συλλήψεις γίνονται από την αστυνομία.

Εμ, δεν γίνεται όμως έτσι δουλειά, ό,τι μας περισσεύει «στοοο χαντάκ ‘ι». Δεν έβρεξε κιόλας φέτος, φαίνονται τα απόβλητα από πέρα.

***

*ΠΡΩΤΗ φορά στα τοπικά χρονικά σύλληψη για ρύπανση, που σύντομα έγιναν συλλήψεις. Κι ύστερα αφήνονται ελεύθεροι, δικαστήριο θα προσδιοριστεί στο μέλλον, όταν έρθουν τα επίσημα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης των δειγμάτων, λες και χρειάζεται εργαστήριο του «Δημόκριτου» γι’ αυτό. Θα μπουν φυσικά και πρόστιμα, θα γίνουν οι προσφυγές και κόντρα εφέσεις, σε πεντέξι τέρμινα και αν δηλαδή... (Έτσι είναι ο νόμος. Ούτε ο Δράκων να τον είχε γράψει.)

Ζ.

 

Όχι γκάζι

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ φοιτητές σε καλή διάθεση, απογευματάκι ήταν.

- Όποιος χάνει στην Εξεταστική, κερδίζει στην αγάπη. Να το ξέρεις...

***

*- ΟΠΟΙΟΣ μισεί τις κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, να σηκώσει το δεξί του πόδι.

-Ε;

-Όχι για να πει ναι, να το σηκώσει απ’ το γκάζι.

***

*- ΠΩΣ σε λένε φίλε;

- Μπένι.

- Ωραίο, από πού βγαίνει;

Ζ.

 

Κυνοκομείο

*ΕΔΩ και 7-8 μήνες ο Δήμος Αγιάς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να οργανώσει κυνοκομείο στην περιοχή. Έκτοτε δεν έγινε γνωστό σε ποια φάση βρίσκεται η ανακοινωθείσα πρόθεση. Πέρασε στη φάση της υλοποίησης; Εκπονήθηκε μελέτη και πότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει η κατασκευή;

Εύλογες οι απορίες κατοίκων και παραθεριστών στα παράλια, που ελπίζουν σε λύση του προβλήματος με τα αδέσποτα. Το καλοκαίρι άρχισε σιγά-σιγά να αχνοφαίνεται...

Δ.Κ.

 

Καρ με κάρο

*ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΣ αυτοκινήτου και κάρρου, πριν εξήντα τόσα χρόνια στη Λάρισα, ειδησούλα από το αρχείο της εφημερίδας.

Την 9ην μ.μ. της παρελθούσης Τετάρτης εις το τέρμα της οδού Βόλου το υπ’ αριθμ. Λ9529 φορτηγόν αυτοκίνητον οδηγούμενον υπό του Γεωργίου Κόγκου, ετών 50 εκ Πατρών, παρέσυρε το αντιθέτως ερχόμενον τετράτροχον κάρρον οδηγούμενον υπό του Ιωάννου Τσιάρα, ετών 35 εκ Γλαύκης, με αποτέλεσμα την μερικήν καταστροφήν του κάρρου και τον ελαφρύν τραυματισμόν του ίππου.

Ζ.

 

Τροχονόμος σταρ

*ΚΑΙ γράφει ενθυμούμενος ο παλιός Λαρισαίος. Που κατά τη δεκαετία του ‘70 υπηρετούσε στην τοπική Τροχαία ο Αλέκος Καραγιώργος.

Αστυνομικός ευσυνείδητος, υπηρεσιακός και αυστηρός, μάλλον δίκαιος. Δεν χάριζε παράβαση με τίποτα.

Τον Σεπτέμβριο του 1972, ταξιδεύοντας για Θεσσαλονίκη, ο ηθοποιός Κώστας Χατζηχρήστος σταμάτησε στη Λάρισα και πάρκαρε για λίγο μπροστά στο ξενοδοχείο «Ολύμπιον» όπου και ανέβηκε να δει κάποιον γνωστό του. Όταν κατέβηκε βρήκε δίπλα στο αυτοκίνητό του τον Καραγιώργο με την κλήση στο χέρι.

-Τι κάνεις εκεί;

-Δικό σου είναι;

-Δικό μου, ναι.

-Πάρε την κλήση για παράνομο παρκάρισμα.

-Μα πέντε λεπτά μόνο το άφησα.

-Πέντε, δέκα δεν ξέρω, παρανόμησες.

-Ξέρεις, είμαι ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο ηθοποιός.

-Δεν πα να ‘σαι κι ο πρωθυπουργός... Παρανόμησες.

***

*ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στην Αθήνα ο Χατζηχρήστος, έπαιζε στο θέατρό του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κι εμπλούτισε αμέσως ένα από τα νούμερα της παράστασης.

Διάλογός του λοιπόν με άλλον ηθοποιό επί σκηνής.

-Πού είσαι βρε Βασίλη, έχω μέρες να σε δω...

-Είχα πάει στη Θεσσαλονίκη για κάτι δουλειές.

-Πέρασες κι από τη Λάρισα;

-Ε βέβαια, στον δρόμο μου ήταν. Πέρασα.

-Σ’ έγραψι ου Καραγιώργους; (Κι έτσι έγινε σταρ ο τροχονόμος).

Ζ.

 

Το ίδιο

*ΕΔΕΙΧΝΕ στην αρχή απίστευτο κι όμως συνέβη τελικά. Το μεγάλο ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας αναστηλώθηκε. Δεν είναι ιστορία της πλάκας. Με τα ίδια υλικά και την ίδια μαστορική τέχνη, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευσή του. Ίσως να έπαιξε ρόλο που βρισκόταν κοντά στο χωριό τού τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Όχι το ότι κατέρρευσε αλλά που ξεκίνησαν αμέσως οι διαδικασίες ανακατασκευής.

Κι έγινε λέει ίδιο κι όμοιο με το παλιό. Δεν χρησιμοποιήθηκε καμιά σύγχρονη τεχνολογία, καμία κρυφή ενίσχυση, ούτε ένα κιλό μέταλλο... Παρά μόνο 9.000 πέτρες, που τις λάξεψαν και τις τοποθέτησαν μαστόροι. (Άλλο οι μελέτες και η επίβλεψη των ειδικών επιστημόνων.)

Ζ.

 

Κι όμως...

*ΚΑΙ μόνο που δεν αποδείχθηκε Γεφύρι της Άρτας, που είναι και κοντά της δηλαδή, για την Ελλάδα μιλάμε, αξίζει μια επιπλέον αναφορά. Είναι και εντυπωσιακή κατασκευή με είκοσι τόσα μέτρα ύψος. Είναι λέει το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Κατέρρευσε τρεις φορές, το 1860 η παλιά γέφυρα που υπήρχε εκεί, το 1863 με το που είχε ανακατασκευαστεί τάκα-τάκα με δωρεά ντόπιου ευεργέτη, σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων είχε πέσει ξανά, και φτου-φτου... Το 1866 ξαναχτίστηκε με κύρια χορηγία τραπεζίτη των Ιωαννίνων, καταγόμενου επίσης από την περιοχή.

***

*ΚΙ έφτασε το 2007, οπότε είχε πάθει μερική κατάρρευση, δόθηκε τότε υπόσχεση για έργα στο γεφύρι, κάτι που δεν έγινε, ποιος ασχολείται με μια κατασκευή στο μεσοβούνι, με αποτέλεσμα να επέλθει η κατάρρευση μετά από δυνατή βροχή και πλημμύρα τον Φεβρουάριο του 2015. Μόλις είχε αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, ορεξάτη, έσπευσε επί τόπου την επόμενη ακριβώς ημέρα ο τότε υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, μαζί και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκτιμήθηκε ότι ήταν τεχνικά εφικτό να αποκατασταθεί το γεφύρι με τη συγκομιδή των ερειπίων του από τον ποταμό. Όπερ και εγένετο, κι έτσι προσφάτως τοποθετήθηκε η κεντρική πέτρα-κλειδί.

Ζ.

 

Γυναίκες...

*ΣΤΗ συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων αντάλλασαν απόψεις και εμπειρίες για το στάνταρ θέμα.

- Ποιες γυναίκες σου αρέσουν, αυτές που μιλάνε πολύ ή οι άλλες;

- Ποιες άλλες;

***

*- ΧΩΡΙΣΑΜΕ για θρησκευτικούς λόγους...

- Δηλαδή;

- Μου έβγαζε την Παναγία.

***

*- ΌΤΑΝ περνάμε αγκαλιά έξω από τα ZARA, βγαίνει κι από τους δύο μας ένας βαθύς αναστεναγμός. Από αυτήν, γι’ αυτά που θέλει κι από μένα, γι’ αυτά που θα πάρει.

Ζ.

 

Για πάρτη μας

*ΤΟ είπε ευθέως και δημόσια, στην εφημερίδα, ο Θαν. Φούντας. Ότι ο ίδιος κι οι δικοί του στην ΕΛΜΕ κωλυσιεργούσαν επί μήνες, με τεχνητές απουσίες, διότι έπρεπε να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες στη ΔΑΚΕ ώστε να προταθεί από αυτή ο ίδιος για πρόεδρος. «Υπήρχαν θέματα εσωτερικά στην παράταξη και χρειάστηκε κάποιος χρόνος να ολοκληρωθούν οι διεργασίες». Αυτό θα πει θαρραλέος συνδικαλισμός. Έτσι μας βόλευε παιδιά ή καλύτερα δεν μας βόλευε. Ποιος σκάει για την ΕΛΜΕ...

***

*ΑΜΑ τα λέει κι ο αιρετός Κ. Κοντσιώτης, στέλεχος της ΔΑΚΕ... Ότι η παράταξη τάσσεται όλα τα χρόνια υπέρ του αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Κι αφού ως πρώτη παράταξη σε ψήφους απαιτεί από τις άλλες το αξίωμα του προέδρου, η ίδια δεν τηρεί τον κανόνα αφού δεν ψηφίζει για πρόεδρο τον δικό της με τους περισσότερους σταυρούς. Δάσκαλε που δίδασκες... (Κι ας είναι καθηγητές.)

Ζ.

 

Μισός αιώνας

*ΜΕ τη δέουσα επισημότητα το «Σερραϊκό Θάρρος» γιόρτασε την επέτειο των 50 ετών από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Εκεί ο αειθαλής εκδότης και δημοσιογράφος Αθανάσιος Αραμπατζής, πατέρας της υφυπουργού Γεωργίας Φωτεινής Αραμπατζή. Τον ξέρει ο δημοσιογραφικός κόσμος πανελληνίως, τώρα τον βλέπουν και οι απλοί άνθρωποι δορυφορικά να αγορεύει από το κανάλι του. Μισός αιώνας συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας μιας επαρχιακής εφημερίδας που επιμένει. Άλλωστε είχε ξεκινήσει σε δύσκολη, παράξενη εποχή.

Ζ.

 

Κι αν του κάτσει...

*ΚΑΚΟ χαμπέρι για τον Ερντογάν, αναφέρει η διεθνής ειδησεογραφία σχετικά με τη Φολκσβάγκεν, που ανέβαλε πάλι την απόφασή της να κατασκευάσει εργοστάσιό της στη Σμύρνη. Είχαν πει τον Φλεβάρη, τώρα μιλούν για Ιούνιο. Προς το παρόν δεν λένε αν η αναβολή οφείλεται στην παρέμβαση του Ν. Τσιλιμίγκα. Ως γνωστόν ο καρδιοχειρουργός είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε από τους Γερμανούς να κάνουν το εργοστάσιο στον Βόλο, μιλώντας για επένδυση 2,7 δισ. ευρώ. Αυτοί τώρα μιλούν για κόστος 1,3 δισ. του εργοστασίου, όπου θα κατασκευάζονται μοντέλα της VW και της Skoda. Και διαδίδουν σενάρια για μεταφορά της παραγωγής της Skoda επί τσεχικού εδάφους, στο εργοστάσιό τους στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ή στο εργοστάσιο της Audi στην Ουγγαρία, κουβέντα δεν λένε για Μαγνησία. (Για να δούμε... Όμως ούτε ο Άδωνις ενεπλάκη, ούτε ο Μπέος.)

Ζ.

 

Με ιεραρχία

*ΓΕΜΙΣΑΝ οι θεσσαλικοί νομοί Λαρισαίους τομεάρχες Οργανωτικού, αυτοί θα είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, οι σύνδεσμοι των Νομαρχιακών με τα κεντρικά της ΝΔ, «ινστρούχτορες» θα τους έλεγαν οι κομμουνισταί.

Κι όλοι τους απόστρατοι, αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται το κόμμα.

Στον νομό Καρδίτσας τοποθετείται λοιπόν ο υποπτέραρχος ε.α. Απόστολος Γεωργίου. Στη Μαγνησία ο ταξίαρχος ε.α. Χρ. Χατζησαλάτας, πρόεδρος της γαλάζιας ΔΗΜΤΟ Αγιάς, η οποία άλλωστε συνορεύει με τη βολιώτικη ζώνη και ανήκει και στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

***

*ΑΡΜΟΔΙΟΣ για τα Τρίκαλα, που επίσης συνορεύουν με τα Γρεβενά, ο απόστρατος της Αεροπορίας Απόστολος Τσένης εξ Αβδέλας ορμώμενος, γνωστός Τυρναβίτης που ήταν να πάει και για βουλευτής Γρεβενών.

Μπορεί να είναι όλοι τους ψυχούλες, στον Καρδούλα όμως θα υπάγονται, τον επίσης απόστρατο Νίκο Καρδούλα που προήχθη σε τομεάρχη Θεσσαλίας. Ο οποίος μπορεί στρατιωτικά να είναι κατώτερός τους, κομματικά όμως αυτός θα διατάζει.

Ζ.

 

Ο από πάνω

*- ΑΜΑΝ ο άντρας μου, κρύψου γρήγορα. Πού; Πού; Στην μπανιέρα...

Η κλασική φάση, ανάστατη η Λαρισαία. Πάει στην μπανιέρα ο εραστής, μπαίνει μέσα ο σύζυγος.

-Γιατί είσαι γυμνή;

- Να, έκανε ζέστη, ήθελα να κάνω μπάνιο και χάλασε η βρύση και φώναξα τον κύριο από τον επάνω όροφο.

Εκείνος δεν την πολυπιστεύει κι αυτή του λέει να πάει στο μπάνιο για να δει. Τελικά πάει και βλέπει και ρωτάει.

- Ποιος είσαι εσύ;

- Ο κύριος από τον επάνω όροφο.

Φεύγει ο εραστής, κάνει μπάνιο η γυναίκα και πέφτουν για ύπνο.

Μετά από 3-4 ώρες, ξυπνάει καταϊδρωμένος ο σύζυγος.

– Μωρή ρουφιάνα, ποιον επάνω όροφο, μονοκατοικία έχουμε.

Ζ.

 

--------------

UERIZEI H GRIPH OMOS KYLOFORHSAN KAINOYRIA ANTIBIOTIKA

*ΘΕΡΙΖΕΙ η γρίπη, όμως κυκλοφόρησαν καινούρια αντιβιοτικά.

Ζ.

 

 

--------------

EIXE PAEI FYSIKA STHN PITA TOY PASOK AGOREYEI KAI SE EKEINH TOY SYRIZA

*ΕΙΧΕ πάει φυσικά στην πίτα του ΠΑΣΟΚ, αγορεύει και σ’ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντ. Γκουντάρας η προσωποποίηση της συνεργασίας των δύο; Ο προάγγελός της;

Ζ.

 

 

--------------

TOY IDIOTIKOY TOMEA YGEIAS O AX NTABELLHS EPOMENOS POLY EYKOLO

*ΤΟΥ ιδιωτικού τομέα Υγείας ο Αχ. Νταβέλης, επομένως πολύ εύκολο να βρει κώδικα επικοινωνίας μαζί του ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass