ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2020 19:00
ΣΤΟΝ Τύρναβο βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς είχε κατ’ ιδίαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον πρόεδρο του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρήστο Τσιτσιρίγγο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τυρναβίτικα κρασιά. Μάλιστα ο κ. Σχοινάς ευχήθηκε τα κρασιά του Οινοποιείου Τυρνάβου να συνεχίσουν να κατακτούν την ευρωπαϊκή αγορά.  Κ.Τσ. ΣΤΟΝ Τύρναβο βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς είχε κατ’ ιδίαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον πρόεδρο του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρήστο Τσιτσιρίγγο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τυρναβίτικα κρασιά. Μάλιστα ο κ. Σχοινάς ευχήθηκε τα κρασιά του Οινοποιείου Τυρνάβου να συνεχίσουν να κατακτούν την ευρωπαϊκή αγορά. Κ.Τσ.

Σέλφι

ΑΝ οι κυβερνώντες ενδιαφέρονταν για την αλήθεια στην υπόθεση Novartis, μάλλον δεν θα είχαν αντίρρηση οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας.

Αλλά όπως όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έτσι και η δική μας, θέλει να αποδείξει στον καθένα που σκέφτεται να καταγγείλει μια υπόθεση πως θα είναι εκτεθειμένος απέναντι στον οιονδήποτε. Οπότε καλύτερα να σωπάσει, αυτό είναι το μήνυμα. Προς το παρόν, ωστόσο, και στη Novartis ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με κοινοποίηση και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ., τονίζει ότι ο «Σαράφης» και η «Κελέση» θα καταθέσουν τελικά με τους όρους που προβλέπονται για τους προστατευόμενους. Κάποιοι στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ ίσως να φαντάζονται πως μπορούν να βγάλουν και... σέλφι με τους μάρτυρες. Μετά την προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση του «Σαράφη», όχι νωρίτερα...

Β.Κ.

 

Υποκρισία

ΜΕ την ευκαιρία να σημειωθεί πως ο νόμος που προβλέπει αυτά για τους προστατευόμενους μάρτυρες στη χώρα μας ψηφίσθηκε επί υπουργίας στο Δημ. Τάξης του Μιχ. Χρυσοχοΐδη το 2001, τότε που ήταν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος υπερψηφίσθηκε με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σήμερα αντιμάχονται τις διατάξεις περί προστασίας («κουκούλας» κ.λπ.), ενώ καταψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υπερασπίζεται τις ίδιες διατάξεις.

Β.Κ.

 

Ναυάγιο

ΧΩΡΙΣ συμφωνία για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό για την επόμενη 7ετία ολοκληρώθηκε προχθές η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.. Την ημερομηνία της Συνόδου, όπως και τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή και τη νέα προγραμματική περίοδο, θα θυμόσαστε πως είχε ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης στη Λάρισα, που συνδιοργάνωσαν τον περασμένο Ιανουάριο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η «Ελευθερία». Βορράς και Νότος -εδώ και χρόνια- διαφωνούν για τον προϋπολογισμό, ενώ πλέον όλα έχουν αλλάξει και με το Brexit. Νέα προγραμματική περίοδος για την ΕΕ με... παλιά προβλήματα.

Β.Κ.

 

Απ’ το ολότελα

ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα τιμηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο με το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται πως έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών γύρω από την ονομασία της γειτονικής χώρας και η διεθνής επιτροπή του βραβείου θα τιμήσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς για τη «διπλωματική τους δεξιοτεχνία» εκτιμώντας πως με τη Συμφωνία συνέβαλαν στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Χωρίς να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουμε και στα της Επιτροπής έχουμε την εντύπωση πως πρέπει να τιμηθεί και η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Γιατί παρά τα όσα είχε υποστηρίξει ως αντιπολίτευση η κυβέρνηση δεν κατήργησε τη Συμφωνία ή δεν έκανε κάτι για να καταργηθεί. Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, «παπαγαλάκια» διέδιδαν τις... καλές εποχές πως θα προτείνονταν και για το Νόμπελ Ειρήνης. Προς το παρόν ας αρκεστούν στο βραβείο της Βεστφαλίας...

Β.Κ.

 

Ποια επέτειος...

*ΗΤΑΝ 23 Φεβρουαρίου, πριν 76 χρόνια, σαν χθες στα 1944, όταν Έλληνες αντάρτες ανατίναξαν τη γερμανική «αμαξοστοιχία 53» μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών. Ποιος τα θυμάται πια, πέρασαν τόσα χρόνια. Καμιά εκδήλωση τιμής, ούτε από πολιτική οργάνωση μήτε από αυτοδιοίκηση. Κανένας. Κι ας πέφτει και Κυριακή φέτος. (Μόνο τον Γοργοπόταμο τιμά η πατρίδα, ίσως επειδή στο πρότζεκτ είχε και ‘’φιλική συμμετοχή’’ Εγγλέζων κι απέκτησε καλύτερο προμόσιον).

***

*ΤΟ Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ κι ο διοικητής του Αντώνης Αγγελούλης, ο θρυλικός Βρατσάνος, είχαν κάνει το καθήκον τους, δεν προσδοκούσαν βέβαια τιμές και μνημόσυνα. Οι μπουρλοτιέρηδες έπληξαν τότε τους Γερμανούς που έφευγαν από την Ελλάδα πηγαίνοντας να πολεμήσουν στο Ρωσικό Μέτωπο. Το σαμποτάζ, που έβγαλε την αμαξοστοιχία 53 από τις γραμμές ρίχνοντάς την στον Πηνειό, προκάλεσε απώλειες πολλών εκατοντάδων στρατιωτών και αξιωματικών. Οι Ελασίτες έδωσαν εν συνεχεία μάχη για να απαγκιστρωθούν. Όταν πήρε σήμα ότι το τρένο των Γερμανών πλησίαζε, άναψε το φιτίλι για τη μεγάλη έκρηξη. Η λεπτομέρεια από τη γνωστή διήγηση του καπετάν Βρατσάνου: «Στην άκρη του αγωγού είχαμε ένα σύστημα πυροδότησης πρωτότυπο και τολμηρό: τρία καψύλια δυναμίτιδας και τρία κομμάτια βραδύκαυστο (φυτίλι), μήκους μόλις 1,5 εκατοστού, που ανάφτηκε απ’ ευθείας με εναύσματα και σπιρτάδα πάνω στον κύριο αγωγό...».

***

*ΜΕΧΡΙ πριν από λίγα χρόνια γίνονταν εκδηλώσεις κάθε χρόνο, εκεί κάτω στην Αγία Παρασκευή, όπου και η τιμητική εντοιχισμένη πλάκα. Μετά σιωπή. Πριν από καμιά πενταετία είχε πάει τελευταίος ο αντιστασιακός Θανάσης Ριζάκης μ’ άλλους καναδυό και κατέθεσαν στεφάνι. Τώρα πια δεν μπορεί κι αυτός ν’ ανέβει την ανηφόρα, δεν βαστούν άλλο τα ποδάρια. (Οι ήρωες είναι εκεί, μονάχοι, να διδάξουν. Μαθητές δεν υπάρχουν).

Ζ.

 

Διορισμοί

Η μεγάλη προσέλευση εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για κατάθεση των δικαιολογητικών για μόνιμο διορισμό, ανάγκασε το Υπουργείο να δώσει προθεσμία μέχρι και τις 6 Μαρτίου. Οι αιτήσεις, ενδεχομένως, να ξεπεράσουν και τις 150 χιλιάδες, για τις 5.250 θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών, που ήδη έχουν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, με πρόσφατες δηλώσεις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το λένε οι εκπαιδευτικοί, είχαν πολλά χρόνια να γίνουν διορισμοί, πολλοί βρίσκονται χρόνια στην αναμονή και τώρα ζουν με την ελπίδα.

Ν.Π.

 

Αναπληρωτές

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, αφού η υπουργός Παιδείας θα απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τα δικαιώματα των αναπληρωτών. Η αλήθεια είναι ότι έχει δεσμευτεί η υπουργός ότι θα αλλάξουν σύντομα τα πράγματα, ώστε να μπορούν και οι αναπληρωτές εγκαίρως να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και να μην ανακοινώνεται η τοποθέτησή τους μία μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Ν.Π.

 

Βασιλόπιτα μασκέ

ΓΙΑ ακόμη μια χρονιά η Λάρισα πρωτοπορεί. Μπορεί να φτάσαμε στις Απόκριες, αλλά ακόμη υπάρχουν σύλλογοι που κάνουν εκδηλώσεις για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Κάποιοι το έριξαν στην πλάκα. Μπορούν να πηγαίνουν μασκαρεμένοι στις εκδηλώσεις και έτσι μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Να μη χρειαστεί ο Σύλλογος να κάνει και αποκριάτικο πάρτι. Μπορεί να είναι απλά αποκριάτικο πάρτι με κοπή βασιλόπιτας. Δεν είναι κακό.

Ν.Π.

 

Πέφτουν

ΜΕΤΑ την πτώση του πρώην υπουργού Εργασίας και Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, σε αγώνα μπάντμιντον, ήρθε και η πτώση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από καρέκλα αυτή τη φορά, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Και μπορεί για τον Κατρούγκαλο το πέσιμο να συνοδεύτηκε και από κάταγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου όμως βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση και δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Τους ματιάξανε, μάλλον δεν εξηγείται αλλιώς...

Ν.Π.

 

Γέννα

ΜΕΣΑ σε μια ώρα από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα γέννας υποβλήθηκαν 207 αιτήσεις. Η πλατφόρμα λειτούργησε για 2 μέρες, το Σαββατοκύριακο ήταν κλειστή λόγω συντήρησης και από σήμερα είναι και πάλι διαθέσιμη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης παιδιού υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία. Είναι ένα βήμα. Μένει να γίνουν όμως πολλά για να στηριχτεί η ελληνική οικογένεια.

Ν.Π.

 

MEGA

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ και το MEGA στις οθόνες μας την περασμένη εβδομάδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Με ζωηρά χρώματα στον λογότυπο και το γνώριμο ηχητικό σήμα το «Μεγάλο Κανάλι» μπήκε ξανά στη ζωή των τηλεθεατών. Η επιστροφή του μεγάλου καναλιού χαροποίησε την πλειονότητα των τηλεθεατών, οι οποίοι αισθάνθηκαν έντονη νοσταλγία και πως επιστρέφει ένα κομμάτι από το παρελθόν τους, όπως δήλωναν στα σχόλιά τους σε facebook και twitter. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στις σειρές που επιστρέφουν, καθώς η ταινιοθήκη του MEGA αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού του. Φυσικά δεν έλειψαν και οι αναφορές στους απλήρωτους εργαζόμενους του MEGA που ακόμη περιμένουν ηθική και οικονομική αποκατάσταση.

Ν.Π.

 

Κατά λάθος

ΠΡΙΝ λίγες μέρες οι κάτοχοι κινητών Samsung έλαβαν ένα περίεργο μήνυμα που έγραφε «1» και τη λειτουργία «Find my Phone». Αρκετοί θορυβήθηκαν καθώς πίστεψαν ότι κάποιος χάκαρε το κινητό τους, τελικά αποδείχτηκε ότι η εταιρεία έστειλε κατά λάθος σε χιλιάδες συσκευές της ένα μήνυμα που προοριζόταν για εσωτερικές δοκιμές. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη και εξήγησε ότι δεν έχει κάποια επίπτωση στις συσκευές των χρηστών, που το έλαβαν. Για όσους ακόμη αναρωτιούνται τι ήταν αυτό το «1». Όχι τίποτα άλλο, με τόση τεχνολογία πάνω μας και μέσα στα σπίτια μας, φοβόμαστε και τον ίσκιο μας.

Ν.Π.

 

Χάος

ΧΑΟΤΙΚΗ η κατάσταση με τα αυτοκίνητα στην οδό Βόλου. Σαν να μην έφτανε το καθημερινό μποτιλιάρισμα την κατάσταση επιβαρύνουν και όλοι όσοι σταθμεύουν για να πεταχτούν να πάρουν ένα καφέ, ψωμί από τον φούρνο, λουλούδια ή γλάστρες απ’ τα λουλουδάδικα ή οτιδήποτε άλλο. Πολλοί μάλιστα απλά το αφήνουν και πηγαίνουν στα παρακείμενα καφέ απολαμβάνοντας τον καφέ τους και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δυσχεραίνουν την κυκλοφορία. Το κακό είναι γενικά απλωμένο στην πόλη και θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και έξω από το κέντρο. Παράγινε πια.

Ν.Π.

 

Φορολοταρία

ΨΑΧΝΟΥΝ τρόπους εκεί στο Υπουργείο Οικονομικό για να αλλάξει το σύστημα της φορολοταρίας. Μεγάλα ποσά για τους νικητές και ακίνητα θα αποτελέσουν το δέλεαρ για τους πολίτες. Το κακό είναι ότι και εκεί μπαίνει αστερίσκος, αφού δεν θα μπαίνουν σε κλήρωση όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ, όπου εκεί είναι δεδομένο ότι κόβονται αποδείξεις, αλλά οι αποδείξεις από επαγγέλματα που φαίνονται να φοροδιαφεύγουν π.χ. κομμωτήρια, συνεργεία. Άρα οι συμμετοχές θα είναι ελάχιστες και τα δώρα απλησίαστα. Μηδέν εις το πηλίκο και πάλι... Ας το ξαναδούν.

Ν.Π.

 

Καθαριότητα

ΔΥΣΚΟΛΗ υπόθεση σε κάθε Δήμο της χώρας για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου. Ωστόσο για τον Γιώργο Γκάτσο, τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο Τυρνάβου, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα αφού είναι παλιός αυτοδιοικητικός στον Δήμο Τυρνάβου και έχει υπηρετήσει τη συγκεκριμένη αντιδημαρχία και πολύ παλαιότερα. Βέβαια τώρα, αυτές τις ημέρες της Αποκριάς, τα πράγματα στην καθαριότητα είναι πιο δύσκολα, ειδικά για την πόλη του Τυρνάβου, αλλά σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους δημότες ο Δήμος Τυρνάβου θα είναι πεντακάθαρος για να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέψεις. Για να δούμε...

 Κ.Τσ.

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass