ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2020 19:00
*ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ο λαρισινός σύλλογος της παροικίας του Τορόντο "Τα Τέμπη" γιόρτασε το περασμένο Σάββατο τα 30 χρόνια έντονης παρουσίας στη μεγαλούπολη του Καναδά, με μια επιτυχημένη αποκριάτικη χοροεσπερίδα. Στη φωτογραφία όλοι οι πρόεδροι –νυν και προηγούμενοι- κόβουν την επετειακή τούρτα. *ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ο λαρισινός σύλλογος της παροικίας του Τορόντο "Τα Τέμπη" γιόρτασε το περασμένο Σάββατο τα 30 χρόνια έντονης παρουσίας στη μεγαλούπολη του Καναδά, με μια επιτυχημένη αποκριάτικη χοροεσπερίδα. Στη φωτογραφία όλοι οι πρόεδροι –νυν και προηγούμενοι- κόβουν την επετειακή τούρτα.

Αντίο, κ. Δημουλά

*ΟΣΟ μπόρεσα έφερα αντίσταση σ’ αυτό το ποτάμι

όταν είχε νερό πολύ, να μη με πάρει,

κι όσο ήταν δυνατόν φαντάστηκα νερό

στα ξεροπόταμα και παρασύρθηκα.

Όχι, δεν είμαι λυπημένη.

Σε σωστή ώρα νυχτώνει.

***

ΚΑΙ πότε είναι η σωστή ώρα για να νυχτώσει; Ποτέ… Ποιος θέλει άλλωστε να δει τον ήλιο του να δύει; Κι όμως για κάποιους ανθρώπους ο ήλιος θα μεσουρανεί και θα φωτίζει τα μονοπάτια όλων των υπολοίπων. Σαν τον ήλιο της Κικής Δημουλά, της σπουδαιότερης σύγχρονης Ελληνίδας ποιήτριας, που το περασμένο Σάββατο «έφυγε» από τη ζωή. Ηλιος φωτεινός, αισιόδοξος, ικανός να φωτίσει και τις πιο αθέατες πτυχές της ψυχής μας.

ΥΓ. Απαγορεύεται η ρίψις δακρύων. Είναι που είναι από μόνη της αλμυρή λύσσα η ωριμότης. Αντίο, κ. Δημουλά.

ΘΑ.

 

Ξεπούλησαν

*ΑΡΧΙΣΑΝ να ανησυχούν και οι Λαρισαίοι με την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ιταλία και ήδη η κίνηση στα φαρμακεία για μάσκες και αντισηπτικά είναι αυξημένη. Το πήραν χαμπάρι και τα σούπερ μάρκετ και κυκλοφόρησαν φυλλάδια με προσφορές για απολυμαντικά χεριών, μαντιλάκια χεριών και διάφορα αντισηπτικά. Ψυχραιμία, γιατί οι κινήσεις πανικού θα δημιουργήσουν ελλείψεις στην αγορά και κατά συνέπεια αύξηση τιμών.

Ν.Π.

 

Κλοπές

*ΚΑΙ τους ντετέκτιβ κάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Προκειμένου να «πιάσουν στα πράσα» αυτούς που κλέβουν ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν κάνει και περιπολίες στις 5 το πρωί!

Είχαν πληροφορίες ότι κινείται ύποπτα ένα άσπρο φορτηγάκι, σε συνοικία της Λάρισας και «αδειάζει» κάθε μεταλλικό υλικό από τους μπλε κάδους.

Οργάνωσαν λοιπόν, αποστολή εντοπισμού του και σύλληψή του, τις πρώτες πρωινές ώρες, αναλαμβάνοντας ρόλους μυστικών πρακτόρων, κάνοντας περιπολίες σε μπλε κάδους με τα αυτοκίνητά τους.

Ατύχησαν όμως. Εκείνη τη μέρα το φορτηγάκι εξαφανίστηκε!

***

*ΟΙ κλοπές γίνονται οργανωμένα και επιλεκτικά. Οι άγνωστοι δράστες, μάλλον γνωρίζουν καλύτερα τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών σε κάθε γειτονιά και πηγαίνουν στοχευμένα σε κάδους που θα βρουν τα υλικά που θέλουν.

Είναι οι καταλληλότεροι να παρουσιάσουν στατιστικά στοιχεία, με το ποιες γειτονιές έχουν τους πιο ευαισθητοποιημένους πολίτες στην ανακύκλωση.

***

*ΛΟΓΩ των κλοπών και όχι μόνο, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη, να συνεννοούνται οι πολίτες με την Υπηρεσία Καθαριότητας (τηλ. 2410- 680.2000), πριν αφήσουν δίπλα από κάδους απορριμμάτων ηλεκτρικά κι άλλα ογκώδη αντικείμενα, ώστε να συλλέγονται άμεσα.

Αυτό βοηθά, στο να μην συσσωρεύονται για μέρες βαριά αντικείμενα στα πεζοδρόμια και μολύνουν τους χώρους. Δημιουργούν επίσης και κινδύνους για ατυχήματα.

 

Στη γαλάζια

γειτονιά

*ΣΤΗΝ εφορευτική επιτροπή ανάδειξης της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ μετείχε ο Λαρισαίος Χάρης Τσιλιάκος, μέλος της Π.Ε. της ΝΔ, μετά από πρόταση του γραμματέα Γιώργου Στεργίου και επικύρωσης αυτής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαίρει εκτίμησης ο Λαρισαίος στα κεντρικά της Πειραιώς. Στο μεταξύ αρχίζει να φουντώνει το προεκλογικό παιχνίδι για τις εκλογές στις ΝΟΔΕ, καθώς φαίνεται να τηρείται το αρχικό χρονοδιάγραμμα για κάλπες τον Μάιο. Η εκτίμηση κάποιων ότι οι εκλογές θα πάνε φθινόπωρο μάλλον δεν επιβεβαιώνονται κι έτσι ξεκίνησαν τα ραντεβού και οι παρασκηνιακές διεργασίες και στη Λάρισα.

Γ.Ρ.

 

Διά βίου μάθηση

*ΑΥΞΗΜΕΝΟ το ενδιαφέρον των Λαρισαίων πολιτών για τα προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων. Το ίδιο ενδιαφέρον όμως επιδεικνύουν και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σωτήρης Βούλγαρης που παρακολουθεί μαθήματα ιταλικής αλλά και η διευθύντρια Κοινωνικών Δράσεων και Παιδικών Σταθμών κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου που παρακολουθεί μαθήματα κοπτικής - ραπτικής. Έτσι πρέπει να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα.

Ν.Π.

 

Μπλόκα

*ΑΚΟΜΗ και μηχανήματα βαρέως τύπου χρησιμοποίησαν χθες κάτοικοι της Μυτιλήνης για να αποκλείσουν τον δρόμο που οδηγεί στη δεσμευμένη περιοχή προκειμένου να γίνει δομή προσφύγων. Μια άλλη στιγμή θα συζητήσουμε το γεγονός ότι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Μανταμάδου κατέλαβαν το σχολείο τους για να μη γίνει νέα δομή στο νησί.

Οι υπόλοιποι (σ.σ. σύμφωνοι όχι όλοι) της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν εγκαταλείψει τα νησιά στη «μοίρα» τους. Μακριά να είναι οι πρόσφυγες και όπου θέλουν ας τους βάλουν. Η πολιτική της ΝΔ, ως αντιπολίτευση, διόγκωσε το πρόβλημα της ξενοφοβίας και σήμερα, ως κυβέρνηση, βρίσκεται σε απόγνωση. Ακόμη και να χρησιμοποιήσουν βραχονησίδες σκέφτονται. Δηλαδή πέρασε από το μυαλό τους με τη φιλτάτη και συμπαθεστάτη Ε.Ε. να σφυρίζει αδιάφορα παριστάνοντας τον Γερμανό. Τι σύμπτωση…

Β.Κ.

 

Η «Ε» στον

Βόρειο Πόλο

*ΤΟ μακρινό 1957, τα αεροπορικά ταξίδια ήταν επίσης …μακρινά. Τα αεροσκάφη της εποχής χρειάζονταν πολλές ώρες πτήσης αλλά και παραμονής στο έδαφος λόγω των ενδιάμεσων στάσεων για ανεφοδιασμό, για να ολοκληρώσουν ένα υπερατλαντικό ταξίδι.

Για παράδειγμα, ένα ταξίδι από ευρωπαϊκή πρωτεύουσα προς το Τόκιο ήθελε δύο ημέρες (52 ώρες για την ακρίβεια!).

Τη χρονιά εκείνη όμως η «SAS» (Σκανδιναβικές Αερογραμμές), μείωσε τον χρόνο ταξιδίου σε μόλις 30 ώρες. Κάτι το οποίο επιτεύχθηκε γιατί τα γιγαντιαία αεροσκάφη της εποχής, άλλαξαν το κλασικό δρομολόγιο, πετώντας όχι πάνω από την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ασία, αλλά από τον Βόρειο Πόλο. Τον Φεβρουάριο του 1957 δύο αεροσκάφη της «SAS» της γραμμής Κοπεγχάγη- Τόκιο συναντήθηκαν πάνω από το Β. Πόλο εκτελώντας αντίθετα το καθένα το δρομολόγιό του. Μάλιστα στο αεροσκάφος που είχε προορισμό την ιαπωνική πρωτεύουσα επέβαιναν ο πρωθυπουργός της Δανίας και οι υπουργοί εξωτερικών της Νορβηγίας και της Σουηδίας (η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία δημιουργήθηκε από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες).

Τη στιγμή του εναέριου ραντεβού το ημερολόγιο έδειχνε 11.30 το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός της Δανίας απηύθυνε ραδιοφωνικό μήνυμα που μεταδόθηκε από ραδιοσταθμούς 26 χωρών, ενώ ρίφθηκε μια μεταλλική θήκη η οποία περιείχε μαγνητοταινία με φωτογραφίες από τις πρώτες σελίδες 700 εφημερίδων όλου του κόσμου. Μεταξύ αυτών και το πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» της 1ης Ιανουαρίου του 1957.

Η σχετική είδηση είναι δημοσιευμένη στο φύλλο της 26.2.1957 της «Ελευθερίας», απ’ όπου την αλίευσε ο αρχειοφύλαξ Βαγγέλης Ρηγόπουλος.

 

Συμπτώσεις

*ΣΤΙΣ συμπτώσεις ενδεχομένως να πιστέψει κάποιος αλλά στην πολιτική, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε να πεις πως τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται για να δικαιολογηθεί έτσι το γεγονός ότι δύο πρωτοσέλιδα, διαφορετικών εφημερίδων που πρόσκεινται ή ανήκουν ωστόσο στον ίδιο άνθρωπο να σκέφτονται φωναχτά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Με τη διαφορά ότι ο εις εκ των δύο το λέει πιο καθαρά, να αιφνιδιάσει δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Αλ. Τσίπρα και προτού να «σηκώσει κεφάλι» να υποστεί πέντε ήττες σε δύο χρόνια.

Το σενάριο των αιφνίδιων εκλογών είναι μια σούπα που κατά καιρούς (ξανα)ζεσταίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, συνήθως όταν το έργο τους είναι για κλάματα και όταν θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη λεγόμενη κοινή γνώμη.

Στην παρούσα φάση όμως το ερώτημα είναι γιατί τόσο νωρίς «καίνε» φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση το σενάριο, «καρφώνοντας» παράλληλα υπουργούς που πρέπει να «αποκεφαλιστούν» ενόψει ανασχηματισμού, καθώς δεν επέδειξαν αξιόλογο έργο.

Μα τι λέτε, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να διοικήσει, με νομοσχέδια κλπ, οι χασομέρηδες πώς παρεισέφρησαν στο κυβερνητικό σχήμα;

Β.Κ.

 

Τετραγωνικά

*«ΠΑΙΔΙΑ κατώτερου Θεού είμαστε όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Ελλάδας, εκτός των Αθηναίων; Γιατί δεν λειτουργεί και για τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διορθωτική δήλωση τετραγωνικών μέτρων, ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε;» ρωτά, Λαρισαία, αγανακτισμένη με τη «χαρτούρα» που πρέπει να καταθέσει για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων της.

Και συνεχίζει: «Πάντα κάτι βρίσκει το κράτος για να λαμβάνει χρήματα για τα ακίνητά μας. Μία τα τετραγωνικά μέτρα, μία ο ΕΝΦΙΑ, μία οι ακάλυπτοι χώροι, μία το Κτηματολόγιο, μία η δήλωση Κτηματογράφησης, μία το ένα, μία το άλλο…

Ένα σπίτι κάναμε και αυτό το χρυσοπληρώνουμε! Τελικά να το πουλήσουμε να ησυχάσουμε! Πού να βρούμε τόσα χρήματα κάθε φορά; Έλεος πια!».

Η παλιά πετυχημένη συνταγή του καλού κράτους, που δεν τρομοκρατεί αλλά «ενδιαφέρεται» για το καλό των πολιτών, εφαρμόζεται ανελλιπώς χρόνια τώρα.

Από την κρατική διαφήμιση του 1983, με το σλόγκαν «Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις», μέχρι και σήμερα «Αν το δηλώσεις δεν θα πληρώσεις πρόστιμο»!

Ας μετρήσει κάποιος πόσες φορές δηλώθηκαν τα ακίνητα από τότε, μέχρι σήμερα. Θα χάσει στο μέτρημα!

 

Ψυχραιμία

*ΘΕΜΑ χρόνου θεωρούν οι περισσότεροι να επισκεφθεί ο κορονοϊός και τη χώρα μας. Και να ο φόβος και ο πανικός. Οι γιατροί πάντως -και όχι μόνο αυτοί- μας προτρέπουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ό,τι ισχύει δηλαδή σε κάθε ίωση. Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού είναι το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η αποφυγή του ήλιου, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στη μαγειρική. Ας φροντίσουμε για αρχή αυτά και βλέπουμε…

Γ.Ρ.

 

ΜΑΤ

*ΠΑΝΕ χρόνια – πολλά χρόνια που το εργατικό κίνημα είχε καταγγείλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ και διορισμένη διοίκηση, αν δεν μας απατά η μνήμη.

Στη δεκαετία του ’80 και λίγο νωρίτερα είχε ένα πολιτικό νόημα τι θα αποφάσιζε η ΓΣΕΕ με δεδομένη την τότε κυβέρνηση, την κυβερνητική της πολιτική, την ΑΤΑ κλπ.

Αλλά σήμερα που ο κομματικός συνδικαλισμός είναι κυρίαρχος, που οι συνδικαλιστές πατούνε πάνω στις παρατάξεις τους για να εκλεγούν στη συνέχεια βουλευτές και πάει λέγοντας, έχει κανένα νόημα δυνάμεις των ΜΑΤ να φυλάνε τον χώρο όπου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ.

Οι εργατοπατέρες μπορούν να κάνουν συνδικαλισμό με την προστασία των ΜΑΤ; Κάποτε η αστυνομία με εντολή του κράτους και των βιομηχάνων κυνηγούσε τους συνδικαλιστές, τώρα τους προστατεύει από άλλους συνδικαλιστές; Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι…

Β.Κ.

 

VAR

*ΤΟ σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει συνάντηση στις 9:55, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ.

Για την υπογραφή συνυποσχετικών (σ.σ. «ποδοσφαιρικού μνημονίου») ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δύο φορείς, με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο αν στη συνάντηση θα παραστεί και ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης που τα έκανε μαντάρα με την παρέμβασή του. Ο οποίος χρειάζεται οδηγίες τύπου «μάθε μπαλίτσα» που λέει και ο Αλέφαντος. Προς το παρόν αποδείχθηκε καλός, άριστος στα αυτογκόλ. Η μπάλα ενίοτε τιμωρεί…

Β.Κ.

 

------------

TOYS DIATELESANTES KAI YPOYRGOYS EJOTERIKON NTORA MPAKOGIANNH

*ΤΟΥΣ διατελέσαντες και υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελο Βενιζέλο προσκάλεσε ο Χρήστος Κέλλας στη 14η Σύνοδο Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, όταν οι αξιωματούχοι της PAM ζήτησαν από τον Λαρισαίο πολιτικό, ως οικοδεσπότη, να διαμορφώσει την ατζέντα των ομιλητών. Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκαν την πρόσκληση και συνεισέφεραν υποδειγματικά με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στις εργασίες της Συνόδου, μιλώντας για τις προκλήσεις της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας στο μέλλον. Εθνική γραμμή…

Γ.Ρ.

 

------------

STO KAFE MPARLAGIANH STO MAKRYXORI EKOCE THN PITA

*ΣΤΟ «καφέ» Μπαρλαγιάννη στο Μακρυχώρι έκοψε την πίτα του ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου Τεμπών Κων. Κολλάτου. Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι αντιπτέραρχοι ε.α. Δημ. Μαρκινός Τζουμερκιώτης και Ευαγγ. Μαρκινός, ο υποστράτηγος ε.α. Γεωργ. Αγάκος, ο πρώην αντιδήμαρχος Αστ. Σαΐτης και στελέχη του συνδυασμού «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» του Δήμου Τεμπών.

 

 

------------

PALIOTERA ISXYE TO FTARNIZETAI H NEA YORKH

*ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ίσχυε το «φταρνίζεται η Νέα Υόρκη και κρυολογεί η Σαγκάη». Τώρα τα πράγματα αντιστράφηκαν λόγω κορονοϊού. Και από τους πρώτους που «κρυολόγησαν» το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο γνώρισε χθες μια «μαύρη Δευτέρα».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass