Ψιθυριστά και... άλλα

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2020 19:00
* «ΜΑΚΑΡΙ Σεβασμιότατε να ζούσαμε σε μια κοινωνία αγγέλων και να μην χρειαζόμαστε την αστυνομία, αλλά... μάλλον θα αργήσει αυτή η μέρα στρατηγέ μου». Ο Μάξιμος προς τον Δεσπότη και τον θεσσαλάρχη της ΕΛ.ΑΣ. στο μνημόσυνο για τους πεσόντες αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος. Στενοί οι δεσμοί του γαλάζιου βουλευτή με την αστυνομία. Και την Εκκλησία... * «ΜΑΚΑΡΙ Σεβασμιότατε να ζούσαμε σε μια κοινωνία αγγέλων και να μην χρειαζόμαστε την αστυνομία, αλλά... μάλλον θα αργήσει αυτή η μέρα στρατηγέ μου». Ο Μάξιμος προς τον Δεσπότη και τον θεσσαλάρχη της ΕΛ.ΑΣ. στο μνημόσυνο για τους πεσόντες αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος. Στενοί οι δεσμοί του γαλάζιου βουλευτή με την αστυνομία. Και την Εκκλησία...

Αναβολή

* ΣΤΗ Λάρισα είχε προγραμματίσει σήμερα εξόρμηση ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με κλιμάκιο και επικεφαλής τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό, για να αναδείξει την πλήρη αντίθεσή του με την προοπτική ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση της εξόρμησης έγινε έγκαιρα, τα τοπικά στελέχη του κόμματος άρχισαν να προετοιμάζουν ακόμα και συγκέντρωση προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά τελικώς λογάριαζαν χωρίς τον ...Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, γεγονός που κράτησε το δίδυμο Ξανθού-Πολάκη στην Αθήνα για τις ανάγκες της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αναβάλλοντας έστω και προσωρινά την εξόρμηση, που πάντως θεωρείται υψίστης σημασίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την προτροπή του υπουργού στον διοικητή της ΥΠΕ να προετοιμάσει τη μετατροπή του νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου...

Δ.Κ.

 

Παράταξη

* ΣΕ εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Εργατών στα χαρτιά, εργατοπατέρων για την ακρίβεια, γιατί αν βρείτε έναν εργαζόμενο να ακολουθεί αποφάσεις της ΓΣΕΕ να μας τον υποδείξετε να του κάνουμε αφιέρωμα. Ως τον τελευταίο πιστό του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, θεωρούνται βάσιμες οι υποψίες ότι η παράταξη... ΜΑΤ θα βγει πρώτη έναντι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Αν κληθούν να ψηφίσουν οι αστυνομικοί των διμοιριών που φυλάνε το ξενοδοχείο, σίγουρα τα ΜΑΤ θα... βγούνε πρώτη δύναμη...

Β.Κ.

 

Στοίχημα...

* ΙΔΟΥ η πρόκληση και το στοίχημα... Το παράδειγμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής που ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και την τοποθέτηση εγκατάστασης φυσικού αερίου, θα πρέπει να ακολουθήσει και η εταιρεία της Θεσσαλίας.

Καλό το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», καλές οι πρόσθετες ενισχύσεις της Περιφέρειας για την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο πρόγραμμα, αλλά τέτοιες επιδοτήσεις ίσως είναι πιο αποτελεσματικές.

Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα είχε προωθήσει πριν από χρόνια η τότε ΕΠΑ Θεσσαλίας, το οποίο κάλυπτε δαπάνες που αφορούν τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου.

Ενδιάμεσα έγιναν κάποιες προσπάθειες να αναβιώσουν το πρόγραμμα αλλά οι προσπάθειες ήταν ατελέσφορες. Μήπως τώρα θα πρέπει να το ξαναδούν πιο ζεστά;

Γ.Ν.

 

Τι φταίνε

* ΟΙ ντόπιοι στα νησιά, τι της φταίνε της κυβέρνησης και στέλνει αστυνομικούς και τους δέρνουν; Πόσα ακόμη να υποστούν οι νησιώτες από την κυβερνητική απραξία; Πόσους ακόμη πρόσφυγες να χωρέσουν τα νησιά; Πόσο ακόμη αθηνοκεντρικά θα σκέφτονται οι κυβερνήσεις που συγκαλούν... ΚΥΣΕΑ αν εμφανιστεί ένας πρόσφυγας στο Πεδίον του Άρεως και δεν εννοούν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα νησιά.

Επίσης, γιατί οι κυβερνήσεις δεν ομολογούν την αλήθεια στους πολίτες ότι οι φίλοι μας στην Ε.Ε. αδιαφορούν για το πρόβλημα και, μετά το πρώτο πείραμα των πολιτικών των μνημονίων, τώρα εφαρμόζουν το δεύτερο πείραμα σε βάρος μας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών;

Β.Κ.

 

Αγορές...

* ΚΑΘΩΣ η επιδημία του κορονοϊού κρατάει μέσα στα σπίτια τους υποχρεωτικά εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους, εκείνοι έχουν στραφεί στις διαδικτυακές αγορές για να καταπολεμήσουν την ανία τους... Αγοράζουν λένε ως επί το πλείστον Nintendo κονσόλες, στρώματα για γιόγκα, βιβλία και προφυλακτικά... Αλματώδης η αύξηση των πωλήσεων αυτών των προϊόντων το τελευταίο διάστημα...

Πολλά εμπορικά κέντρα και καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι πωλήσεις των αυτοκινήτων και των smartphones έχουν πάρει την κάτω βόλτα, αλλά η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία, τη διασκέδαση και την ομορφιά παρουσιάζουν έκρηξη...

Σήμερα ο κορονοϊός, αύριο κάτι άλλο. Άλλωστε δεν γίνεται να ζούμε με πανικό, ούτε μέρα - νύχτα με μάσκες.

Γ.Ν.

 

Τετραγωνικά

* ΤΗΝ ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή στους δήμους, των αιτήσεων διόρθωσης τετραγωνικών για τα ακίνητα, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Θεοδωρικάκος πλαισιωμένος – μεταξύ άλλων – από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου.

Η πλατφόρμα που ανοίγει αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γεν. Γραμματείας ΠΣΔΔ και του Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι πολίτες αποφεύγουν ταλαιπωρία και γραφειοκρατία καθώς δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Διορθώστε το «λάθος» για να αποφύγετε χρέη στο μέλλον.

Β.Κ.

 

Οφειλές...

* ΑΝΟΙΓΕΙ σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις. Διπλάσιες σε σύγκριση με την υφιστάμενη....

Προσοχή ωστόσο.

Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορία και τελωνείο μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης έως την 1η Νοεμβρίου 2019.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 24-48 δόσεις.

Αντιθέτως, όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων τον περασμένο Οκτώβριο δεν μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση.

Και αυτό, καθώς μέχρι τότε ίσχυε η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Από τη στιγμή που δεν εντάχθηκαν στη μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν θα ενταχθούν και στη νέα πάγια ρύθμιση... Λογικό δεν είναι;

Γ.Ν.

 

Αυταρχισμός

* ΣΥΜΦΩΝΑ και με την πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, η χρήση βίας και η εισβολή στο Πανεπιστήμιο είναι μια... φυσιολογική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση δεν λέει να φτιάξει τα πανεπιστήμια, να υπάρχουν κανόνες κλπ και το μόνο που φαντάζεται είναι πως με την κρατική καταστολή και την κλιμάκωσή της θα ηρεμήσει τα πνεύματα. Όνειρα θερινής νυκτός το... καταχείμωνο, δεν προβλέπονται.

Στον αντίποδα, συλλογικότητες, πολιτικές παρατάξεις και νεολαίες, μπλέκονται και στον μεταξύ τους καβγά για το πώς θα επιτευχθεί η ανατροπή.

Οι μεν λένε πως τέτοια φαινόμενα ευνοούν την ένταση της καταστολής και τη συκοφάντηση των φοιτητών, ενώ μόνο με συνθήκες μαζικών διεργασιών θα φοβηθεί η κυβέρνηση, οι δε απαντούν με βία στη βία του κράτους.

Μέχρι να αποφασίσουν το ορθό της πολιτικής επιλογής, οι κρότου – λάμψης του κυβερνητικού αυταρχισμού, θα πέφτουν βροχή...

Β.Κ.

 

Μικροπολιτικές

* ΟΙ μικροπολιτικές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζονται. Θα θυμόσαστε την περιβόητη απόφαση του υπουργού Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ Κων. Γαβρόγλου να δημιουργήσει νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Απόφαση η οποία ακυρώθηκε στο σκέλος των Τμημάτων που θα λειτουργούσαν υποτίθεται το νέο ακαδημαϊκό έτος, από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι προπροηγούμενοι είχαν φτιάξει την Τράπεζα Θεμάτων, που την κατήργησαν οι προηγούμενοι και σκέφτονται να επαναφέρουν οι σημερινοί. Πειραματισμοί χωρίς τέλος σε έναν εξόχως ευαίσθητο τομέα, αυτόν της Παιδείας.

Τώρα εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να μειώσουν φέτος τον αριθμό των εισακτέων. Αν δεν πας στα δημόσια πανεπιστήμια και έχεις χρήματα, πού θα πας για σπουδές; Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια;

Β.Κ.

 

Επιβράβευση...

* ΣΤΗΝ απόδοση της επιβράβευσης 5% επί των καταβληθέντων τόκων σε 64.725 συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών για το διάστημα 1η Σεπτεμβρίου 2019 - 31 Δεκεμβρίου 2019 προχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Το πρόγραμμα θα ισχύσει και για το τρέχον έτος και η αντίστοιχη επιβράβευση θα αποδοθεί τον Ιανουάριο 2021 και θα αφορά σε όλο το δωδεκάμηνο του 2020.

Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα αναγνωρίζει την προσπάθεια των πελατών της να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέσα στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Διευκρινίζεται πάντως πως στο πρόγραμμα εντάσσονται οι πελάτες των οποίων η εκταμίευση του δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον 5 χρόνια και είναι ενήμεροι για το χρονικό αυτό διάστημα...

 Γ.Ν.

 

Ξιφούλκησε

* O νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση είναι αυτές τις μέρες στη Βουλή και η «σκιώδης» Εσωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Λαρισαία Λίτσα Λιακούλη, ξιφούλκησε.

«Σαν το νερό κάτω από το χαλί, περνάτε ρυθμίσεις, φτιάχνοντας στρατό μετακλητών και συμβούλων. «Χτυπάτε» έτσι τον νόμο Πεπονή και το ΑΣΕΠ, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε, όχι μόνο γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιπλέον γιατί είναι κατάκτηση της δημοκρατίας μας». Δεν κάνει εκπτώσεις η Λαρισαία...

Δ.Κ.

 

Σκόνη

* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ οι κάτοικοι της συνοικίας Σιδηροδρομικού Σταθμού, για τη σκόνη που διαχέεται στην ατμόσφαιρα από την κίνηση οχημάτων σε άδειο οικόπεδο, απέναντι από το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Το άδειο οικόπεδο είναι ό,τι απέμεινε από την κατεδάφιση του κινηματογράφου «Όαση» και σήμερα το χρησιμοποιούν όσοι αναζητούν χώρο στάθμευσης στη συνοικία.

Πού να «πιάσουν» και οι υψηλές θερμοκρασίες!

Τότε η σκόνη που θα «σηκώνεται», θα απειλεί πραγματικά τη δημόσια υγεία!

 

1821-2021

* ΕΧΕΙ κοσμήσει με τις δημιουργίες του μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, ναούς, σπίτια... και σήμερα ο Γρηγόρης Καλαγιάς, τολμά το μεγάλο εγχείρημα, να αντιγράψει σε ψηφιδωτά, ζωγραφικούς πίνακες με θέμα τους την Επανάσταση του 1821.

Μαζί του τάχθηκαν πολλοί, που θεωρούν την ιδέα καταπληκτική και σημασία έχει ότι πολλοί θα βοηθήσουν να πάρει σάρκα και οστά. Θα συμβάλλουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τέχνης, μέχρι και μαρμαράδες για να βρουν τις κατάλληλες ψηφίδες.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της δουλειάς είναι ότι τα έργα θα φιλοτεχνηθούν με ψηφίδες που θα προέλθουν από τον τόπο που απεικονίζουν.

 

Κοντέινερ

* Η ΛΑΡΙΣΑ δεν έχει θάλασσα. Τι γυρεύει λοιπόν ένα κοντέινερ της «China Shipping» ...στο πάρκο του Αλκαζάρ. Μαζεύουν το υλικό (ηλεκτρολογικό, λένε κάποιοι) από το Πάρκο των Ευχών. Κοντεύει όμως δίμηνο από τότε που τέλειωσαν οι εκδηλώσεις και το κοντέινερ βαρύ και αγέρωχο, μένει εκεί, καταμεσής του πάρκου. Όλες οι ευχές που έκαναν για την «ανάληψή» του δεν έπιασαν. Τώρα αρχίζουν τα στοιχήματα για το πόσο θα μείνει...

Δ.Χ.

 

Σφήκα

* ΑΠ΄ την Κίνα ήρθε και η σφήκα της καστανιάς, που απειλεί την Ελλάδα, από το 2014 όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Πιερία, λένε δασολόγοι.

Εισέβαλε και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχοντας αρνητική επίδραση σε καστανοδάση. Χιλιάδες στρέμματα ξεράθηκαν!

«Μade in China» και η πανδημία σήμερα στο ζωικό βασίλειο με τον κορονοϊό. Κάτι πάει στραβά με αυτή τη χώρα. Ευδοκιμούν τα μικρόβια;

 

Προσφορές

* ΝΑ η ευκαιρία να ζήσετε φέτος ένα μυθικό Πάσχα στη γείτονα χώρα, και εάν τα προηγούμενα χρόνια η εύρεση δωματίου σε δημοφιλείς προορισμούς - όπως η Ιταλία - την περίοδο αιχμής θύμιζε συμμετοχή σε τυχερό παιχνίδι, με εννέα στα δέκα καταλύματα να είναι κατειλημμένα, και να έχουν απλησίαστες τιμές για τον μέσο Έλληνα ταξιδιώτη, τώρα με την έξαρση του κορονοϊού που έφτασε χθες τα 283 καταγεγραμένα κρούσματα στη χώρα, φαντάζει μοναδική ευκαιρία.

Ακούει κανείς ή ακόμα κάνετε τον Κινέζο;

Γ.Γ.

=====================================

 

O MAKHS GIANAKOPOYLOS

 

*Ο Μάκης Γιαννακόπουλος περπατάει με χολιγουντιανή αυτοπεποίθηση στην πόλη του, πάνω στο ‘’red carpet’’. Φορώντας κιόλας ‘’camicia rossa’’, όλα στα κόκκινα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος για τα ΚΑΠΗ και για άλλα πολλά.

Ζ.

 

 

====================================================

 

DEN XANEI THN EYKAIRIA

 

* ΔΕΝ χάνει την ευκαιρία o δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης να αναδεικνύει τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο του επιδιώκοντας καλύτερες λύσεις. Στο πνεύμα αυτό και η συνάντηση του δημάρχου με τον υφυπουργό Κ. Σκρέκα στη Λάρισα. Τα αιτήματα του κ. Μανώλη δίκαια και ο κ. Σκρέκας τα άκουσε με προσοχή.

Γενικότερα ήταν μια συνάντηση σε άριστο κλίμα.

Κ.Τσ.

 

 

==================================================

 

 DEN XORA AMFIBOLIA

 

*ΔΕΝ χωρά αμφιβολία πως η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη έχει πολλούς και καλούς φίλους στην ευρύτερη περιοχή του Νομού και όχι μόνο. Η Λίτσα βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Ελασσόνα, στην επίσκεψη του Κώστα Σκανδαλίδη, απ’ όπου και το στιγμιότυπο. Πλαισιωμένη από τους ανθρώπους του Τομέα ΕΚΑΒ Ελασσόνας, τους φίλους της Γιώργο Μαντζάρα και Θεόκλητο Τσιόγκα.

Ι.Μ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass