ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2020 19:03
ΜΕ τέτοια ...εμπροσθοφυλακή σίγουρα το Δημαρχείο Τυρνάβου δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό.  Κ.Τσ. ΜΕ τέτοια ...εμπροσθοφυλακή σίγουρα το Δημαρχείο Τυρνάβου δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό. Κ.Τσ.

Η αριθμητική της υγείας

ΜΕΡΙΚΑ νούμερα, έτσι για να μην τρελαινόμαστε ομαδικώς:

Το 2019 πέθαναν εν Ελλάδι 152 συνολικά άτομα από ... κανονική γρίπη. Τόσοι «φεύγουν» πάνω – κάτω κάθε χρόνο.

Το κάναμε θέμα; Όχι. Αλλά δυστυχώς, το άγνωστο (ο κορονοϊός) τρομάζει τον κόσμο. Συν η δημοσιότητα, πολύ θέλει;

* * *

ΚΙ άλλα νούμερα:

Από την αρχή του 2020, έχουν πεθάνει μέχρι την Τρίτη 25.2.2020 (ώρα Ελλάδος 10:00) σε όλον τον πλανήτη:

- από τον κορονοϊό 2.703 άτομα

- από την εποχική γρίπη 73.742 άτομα και

- για διάφορες αιτίες 8.930.000 άτομα

Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα.

Ουδέν κακό αμιγές

ΕΧΕΙ και τα καλά του ο κορονοϊός :

Αν μη τι άλλο η Ελλάδα άρχισε – σε γενικές γραμμές- να ...πλένει τα χέρια της .

Δρόμος Φαλάνης

ΕΙΝΑΙ ένα από τα έργα που επείγει να προγραμματιστούν και να ξεκινήσουν:

- Η γενική ανακατασκευή του δρόμου Γιάννουλης - Φαλάνης. Ο δρόμος, ένας από τους πιο πολυσύχναστους του Νομού, έχει χρόνια πολλά να δει φροντίδα. Για την ακρίβεια, κατασκευάστηκε κάποτε και ... τέλος. Στο μεταξύ, από το ράβε – ξήλωνε των διαφόρων Κοινωφελών Υπηρεσιών έχει γίνει κανονικό σουρωτήρι. Οι παγίδες; Άπειρες. Οι κίνδυνοι; Συνεχείς. Και όταν βρέχει, οι μπάρες καιροφυλακτούν να σε πετάξουν στα ...χωράφια. Αν πεις δα για σήμανση; Το άλλο με τον Τοτό; Λοιπόν; Αγοραστός ή Καλογιάννης θα ανταποκριθούν στο πάνδημο πια αίτημα ... δεκαετιών της Φαλάνης;

Φασολάδα τρομερή

ΜΕ τόσα αντισηπτικά και απολυμαντικά, η χθεσινή πρέπει να ήταν η πιο καθαρή Καθαρά Δευτέρα στα χρονικά! Φήμες λένε δε ότι στα καζάνια της φασολάδας ρίχτηκαν γενναίες ποσότητες ντετόλ, κάτι φυσικά που δεν ισχύει! Σιγά μην χρειάζεται η αθάνατη ελληνική φασολάδα ενισχύσεις για να κρατήσει ιούς -και όχι μόνο- μακριά! Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Στη μέση

ΑΠΟ τη μια ο κορονοϊός, από την άλλη το προσφυγικό - μεταναστευτικό και στη μέση «κετελαπόγκο»: Κάπως έτσι πέρασε το τριήμερο των Τρανών Αποκριών για τους Λαρισαίους. Κι όπως έλεγε ο συμπολίτης «και τι α καντ’ς; Α κατς α σκάεις;».

«Αποκρεύειν»

ΜΕ τους Λαρισαίους - απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού - να ακυρώνουν στην πράξη το «διάταγμα» Κικίλια, και να διοργανώνουν τις δικές τους μικρές αποκριάτικες εκδηλώσεις. Μικρές που αθροιστικά όμως έγιναν τεράστιες.

Ισως οι μόνοι που τήρησαν το «απαγορεύεται το αποκρεύειν» να ήταν οι θεσμικοί φορείς (που δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς δηλαδή).

Στην πράξη

ΚΑΤΑΛΥΣΗ in actu της εντολής του Υπουργείου Υγείας βέβαια έγινε σ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο στον νομό μας. Και πώς να πάρεις στα σοβαρά, έλεγε ο Λαρισαίος, μια εντολή που «απαγορεύει» τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά επιτρέπει όλες τις άλλες εκδηλώσεις (βλέπε γήπεδα -ανοιχτά και κλειστά-, χορούς σε κλειστούς χώρους και πολλές ακόμη), λες και ο ιός θα εστίαζε σε όσους συμμετείχαν στις ανοιχτές αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Αναγνωστάκης

ΚΑΘΕ Μάρτη αρχίζει μιαν Άνοιξη, που λέει κι ο ποιητής, αλλά αυτός ο Μάρτης μόνο αισιόδοξους δεν μπορεί να μας βρει. Και πώς μπορούμε να αισιοδοξούμε για καινούρια ξεκινήματα και νέες αρχές όταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα διαδραματίζεται μία τεράστια και πολύπλευρη κρίση. Το μίγμα της ευθείας και επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος κατατρεγμένων ανθρώπων από τον Ερντογάν είναι εκρηκτικό, επικίνδυνο και υπερβαίνει τις εσωτερικές μας διαφορές. Κρίση που η διαχείρισή της επιβάλλει εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Δεν είναι ώρα ούτε οι μεν ούτε οι δε να προσπαθήσουν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Είναι η ώρα για ενιαίο εθνικό λόγο και ενιαία στάση erga omnes.

Συνοχή;

ΕΥΚΟΛΕΣ λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε να πυροβολούμε όσους συνωστίζονται στα σύνορά μας ούτε να τους αφήσουμε να περάσουν ανεξέλεγκτα στη χώρα. Δηλαδή να μείνουμε με αυτές τις χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα στο όνομα του... ανθρωπισμού. Που φυσικά καθόλου ανθρωπιστικό δεν είναι να τους αφήσουμε να μπουν για να τους πιάσουμε και να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα επ’ αόριστον, δηλαδή μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους, που σημαίνει σε κάμποσα χρόνια και αν! Στη σημερινή Ελλάδα με όσα... μνημονιακά έχουν προηγηθεί, άντε και πέρασαν όλοι όσοι θέλουν να εισέλθουν, πού θα βρούνε δουλειά, ποιος θα τους παρέχει ιατρική περίθαλψη, ποιος θα τους «φροντίζει»; Θα ζούνε με επιδόματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση κι από τις διάφορες ΜΚΟ; Ε τότε χαιρέτα κι όποια κοινωνική συνοχή έχει απομείνει στη χώρα αφού θα προστεθεί και ένα τεράστιο κοινωνικό λούμπεν παρασιτικό στρώμα. Φύλαξη των συνόρων και ανθρωπιστική μεταχείριση σε όσους βρίσκονται ήδη εδώ.

Γκοοολ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ που απέχει παρασάγγας με τις φωνές τυφλού και πηχτού μίσους που «ακούγονται» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης. Κατάρες για μωρό που μόλις πνίγηκε. Πυροβολήστε τους, σκοτώστε τους, πνίξτε τους, γραμμένο σε χιλιάδες και πολύ ευφάνταστες εκδοχές. Ανθρωποι που χαίρονται για τον θάνατο ενός μωρού δεν έγιναν έτσι επειδή υπάρχει το τραγικό αυτό πρόβλημα. Δεν βγαίνουν αυτές οι λέξεις από στόματα ανθρώπων που είναι ισορροπημένοι, ευγενείς και έχουν αισθήματα. Είναι όπως στα γήπεδα: τα υβριστικά συνθήματα στον διαιτητή δεν λέγονται επειδή έδωσε ένα ανάποδο πλάγιο ή δεν έδωσε μια κίτρινη κάρτα, λέγονται επειδή ήταν εκεί και περίμεναν μια αφορμή για να τραγουδηθούν μαζικά. Ρατσιστές και μισάνθρωποι με ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά όταν πρόκειται για γκολτζή -με την ίδια καταγωγή- που παίζει στην ομαδάρα αφίσα στον τοίχο.

Φεστιβαλάρα

ΕΠΕΣΕ προχθές η αυλαία στο δεύτερο φεστιβάλ κόμικς. Για μια βδομάδα η καρδιά της 9ης Τέχνης χτυπούσε στη Λάρισα, με ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα να βρίσκονται στην πόλη προκειμένου να επισκεφτούν το LA Comics. Μεράκι, αγάπη για το κόμικς, σωστή οργάνωση, πολλές δράσεις η συνταγή της επιτυχίας, με τους διοργανωτές - Σύλλογο ΕτουΚου και Αντιδημαρχία Πολιτισμού - να δημιουργούν έναν πόλο ανάμεσα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα εκεί φεστιβάλ. (Και για να είμαστε ακριβείς, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ζηλεύουν χώρους όπως ο Μύλος του Παππά όπου πραγματοποιήθηκε το κυρίως μέρος του Φεστιβάλ).                 ΘΑ.

Ιατρική Σχολή Λάρισας και Αγγλόφωνα Τμήματα

ΓΙΑΤΙ δεν ξεκινά η Ιατρική Σχολή Λάρισας μια προσπάθεια δημιουργίας αγγλόφωνων Τμημάτων με σκοπό την προσέλκυση ξένων φοιτητών- με δίδακτρα βέβαια;

Το ερώτημα- πρόταση προς τη Σχολή έθεσε αυτή εδώ η στήλη. Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, περιοδεύοντας στην περιοχή μας είχε παροτρύνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να το τολμήσει.

Απάντηση δεν λάβαμε. Δεν ήταν κι εύκολο.

Είχαμε όμως μια συνομιλία με ανώτατο παράγοντα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας ο οποίος μας εξήγησε:

- Είδαμε το σχόλιό σας. Δεν είναι απλό το θέμα. Για να λειτουργήσει αγγλλόφωνο Τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα, θα πρέπει πρώτα – πρώτα να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στη Σχολή που σήμερα βρίσκονται στο 50% της αρχικής πρόβλεψης. Δεύτερον, θα πρέπει να προσληφθεί το ανάλογο καθηγητικό προσωπικό. Τρίτον, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ίσα που καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των Ελλήνων φοιτητών της Ιατρικής.

Ο ίδιος παράγοντας πάντως, δεν απέκλεισε στο μέλλον να γίνουν τα τμήματα αυτά με ... ΣΔΙΤ (μεταφράζω : Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Για παράδειγμα, η Λάρισα έχει ήδη ικανό αριθμό ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν τους ξένους φοιτητές. Αυτές τις σκέψεις κάνουν στην Ιατρική Σχολή, αλλά εμείς επιμένουμε: Υπάρχει κάποιος με όραμα να πιέσει, να τρέξει, να κυνηγήσει μια υπόθεση πολλαπλώς επωφελή για την πόλη; Στο κάτω - κάτω, τι παραπάνω έχουν Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Τσέχοι κλπ που λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία αγγλόφωνα Ιατρικά Τμήματα εδώ και πολλά χρόνια; Αυτοί τα κατάφεραν, εμείς γιατί δεν...;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass