ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 19:03
*ΛΟΓΙΚΑ θα κάνουν κάποια σύσκεψη μαζί. Για τον κορονοϊό θα είναι, για το μεταναστευτικό, ποιος ξέρει. Πρέπει να βάλει κι ο Θεός το χέρι του.  Ζ. *ΛΟΓΙΚΑ θα κάνουν κάποια σύσκεψη μαζί. Για τον κορονοϊό θα είναι, για το μεταναστευτικό, ποιος ξέρει. Πρέπει να βάλει κι ο Θεός το χέρι του. Ζ.

Με τον ερχομό της...

*ΤΕΤΟΙΑ εποχή δηλαδή, εμπνεόταν ο Θουκυδίδης. Άμα το ήρι αρχομένω…

Έτσι ξεκινάει την εξιστόρηση του Πελοποννησιακού πολέμου. Με την αρχή της άνοιξης… Άλλοι εμπνέονταν δηλαδή, τότε ξεκινούσαν τις επιχειρήσεις, τις στρατιωτικές. Αλλά και κάθε άλλο σημαντικό εγχείρημα, χειμωνιάτικα δεν λέει.

***

*ΠΟΥ να το φανταστούν ότι πολύ αργότερα θα έβαζαν άλλους σε μεγάλους μπελάδες. Να αναγνωριστεί ο τύπος «τω ήρι». Αυστηρή η εντολή του φιλολόγου και απορημένα τα μάτια των μαθητών, έναν καιρό. Μα πώς συμβαίνει αυτό; Η άνοιξη είναι γένους θηλυκού και όχι ουδετέρου. Κάποιο λάθος θα έγινε.

Κι όμως. Το έαρ, του έαρος, τω ήρι….. Δεν μπορεί η άνοιξη να είναι ουδετέρου γένους. Κάποιο λάθος θα έγινε στα σημαινόμενα. Ίσως ο τύπος «τω ήρι» να ήταν παλιότερα επίρρημα. Η άνοιξη δεν μπορεί να είναι μια ουδέτερη κατάσταση. Αλίμονο…

Ζ.

 

Ούτε;

*- ΜΕ τον Μητσοτάκη ούτε το Πάσχα θα γίνει παιδιά…

Προειδοποιούσε την παρέα ο Λαρισαίος, τους προετοίμαζε μετά το ναυάγιο της Αποκριάς.

-Κοιτάξτε να ψήσετε κάνα αρνί από τώρα, να σας φύγει το μεράκι…

Ζ.

 

Η πιο…

*- ΜΕ τόσο αντισηπτικό και σαπούνι, σχολίαζε η Λαρισαία, η φετινή θα πρέπει να ήταν η πιο Καθαρά Δευτέρα όλων των εποχών.

Ζ.

 

Αντιφάσεις

*«Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, αφού, όπως τόνισαν οι κρατούμενοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει επανειλημμένα και με έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον του για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και υποστήριξε με σθένος τα δικαιώματα των κρατουμένων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας. Και λίγο παρακάτω: «Οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ως απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσής τους στις φυλακές, εστιάζοντας στην καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων…».

Και συνεχίζουν να απαριθμούν τα προβλήματα γλαφυρά, περιγράφοντας στην ανακοίνωσή τους τραγικές συνθήκες, οι Λαρισαίες του Τμήματος Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, οι οποίες επισκέφθηκαν τις φυλακές. (Λησμονώντας ότι μέχρι πριν λίγους μήνες το κόμμα τους κυβερνούσε για σχεδόν μια πενταετία).

Ζ.

 

Παρομοίωση

*Ο Ερντογάν ζητά, εκβιαστικά βέβαια, βοήθεια από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων απ’ τη Συρία, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε κι ο ίδιος. Οπότε ο Λαρισαίος έκανε εύκολα την παρομοίωση.

- Πώς ο πατροκτόνος ζητά επιείκεια επειδή είναι ορφανός…

Ζ.

 

Αντιφάσεις (ΙΙ)

*ΚΟΥΙΖ που θέτει Λαρισαίος, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

- Ποιος πολιτευόμενος της ΝΔ που δηλώνει ότι συμπάσχει με τον στρατό στον Έβρο έβαλε λυτούς και δεμένους, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, και πέτυχε να υπηρετήσει ο γιος του τελικά στη Λάρισα και μάλιστα σε μονάδα της επιλογής του;

 - Τι; Μόνο ένας;

Ζ.

 

Άλλοι καιροί

*ΟΙ δε πασοκτζήδες στον κόσμο τους. Στα παλιά και τα ωραία τους.

- Ξέρετε βρε τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα; Εγώ τα 700 εκατομμύρια θα τα ‘παιρνα από τους Ευρωπαίους για να κάτσω να συζητήσω πόσα θα πάρουμε.

***

*-ΘΥΜΑΣΤΕ επί ΠΑΣΟΚ να υπήρχαν επιδημίες; Τώρα μάλλον θα έχει αδυνατίσει ο οργανισμός μας από τη λόρδα…

Ζ.

 

Αγκαλιές

*ΠΑΝΕ και οι αγκαλιές. Ποια φιλιά; Εδώ πλέον ούτε χειραψία δεν μπορείς να δώσεις. Και πού να ξέρεις αν ταξίδεψε ο απέναντι και ποιον συνάντησε προηγουμένως. Βλέπεις τον άλλο, γνωστό, φίλο, συμμαθητή από το σχολείο και κρύβεσαι να μη σε δει. Άσε που φοράει το μπουφάν σαν να είναι κρυωμένος. Έβηξε; Φταρνίστηκε; Παναγίτσα μου. Μην έχει καμιά φαεινή ιδέα να απλώσει και το χέρι του.

Βορειοευρωπαίοι γίναμε ξαφνικά βρε παιδάκι μου. Τι σου κάνει ο κορονοϊός;

Κ.Γ.

 

Σε απόσταση

*ΚΕΦΑΤΟΙ νεαροί Λαρισαίοι, πάλι χθες για τις σχέσεις με τις γυναίκες.

-Καλέ, σκοποβολή ξέρεις;

-Όχι.

-Κι αυτόν τον βλάκα δίπλα σου πώς τον πέτυχες;

***

*-ΜΩΡΟ μου, τι σ’ έκανε να μ’ ερωτευτείς;

-Η μάνα σου.

-Μα η μάνα μου μένει εφτά ώρες μακριά….

-Α γεια σου.

***

*- ΑΚΟΥΣΑ χθες ένα ζευγάρι να τσακώνεται κι ο άντρας της έριξε τη μεγαλύτερη κατάρα για γυναίκα. ‘’Νερό να πίνεις και κυτταρίτιδα να γίνεται’’.

Ζ.

 

Ο από Αριμαθαίας

*ΚΑΙ η συζήτηση πλέον μεταφέρθηκε από το δίλημμα ανοιχτά ή κλειστά σύνορα, στο αν ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε κλείσει ή όχι τα σύνορα. Άλλο, που κατ’ αυτόν, τα θαλάσσια τουλάχιστον δεν υπήρχαν, τότε.

- Αυτό που τρεις μέρες τσακωνόμασταν με τους συριζαίους για τα κλειστά σύνορα και τώρα τσακωνόμαστε γιατί λένε ότι ποτέ δεν διαφώνησαν με τα κλειστά σύνορα, έλεγε ο Γ. Φ. , το ‘χω πάθει και με γυναίκα…

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, οι κομμουνισταί ανοίγουν το Ευαγγέλιο, ναι, μιλούν στους δεξιούς και χριστιανούς για τον Μεγάλο Ξένο. Διαβάζουν που ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας παρακαλεί τον Πιλάτο: «Δός μοι τούτον τον Ξένον…».

Πάνε και στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, διαβάζουν «ξένος ήμην και συνηγάγετέ με»… Υπονοώντας σαφέστατα ότι αν περιμαζέψεις και περιποιηθείς έναν ξένο θα σου ανοίξουν οι πύλες του Παραδείσου. (Ελκυστική προοπτική το δίχως άλλο).

 Ζ.

 

Δυό Ρωμιοί

*ΕΘΝΙΚΗ ενότητα στα δύσκολα συστήνει κι ο Γ. Γ. Επιστρατεύοντας ‘’Christ Recrucified’’, Νίκο Καζαντζάκη κι ‘’Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται’’.

 «Μια μέρα ο Αλλάχ βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά κι έπλασε το Ρωμιό. Μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε. Είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι. «Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα. Ας πιάσω να κάμω τώρα τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του». Και ευτύς, χωρίς να χασομεράει, βάνει σ’ ένα ταψί τον Τούρκο και το Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλον. Μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος! «Ο διάολος θα με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι. Τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι… Τι να κάμω;». Ολονύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης, μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: «Βρήκα βρήκα» φώναξε. Έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά, κι έφτιαξε έναν άλλο Ρωμιό, και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν. Άρχισε το πάλεμα. Τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος. Μπηχτές ο ένας, μπηχτές κι ο άλλος. Μπαμπεσιά ο ένας, μπαμπεσιά κι ο άλλος… Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξανάπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν… Κι ακόμα παλεύουν! Κι έτσι ο κόσμος βρήκε την ησυχία του…!».

Ζ.

 

Αντιπερισπασμός

*Η συζήτηση συνεχιζόταν κι αναμίγνυε τα πάντα.

- Παρεμπιπτόντως, έλεγε ο Γ. Γ. , η κατάσταση εθνικής ανάτασης αξιοποιείται δεόντως. Την ίδια περίοδο μελετάται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 67 στα 72 έτη. Σας το λέω να ξέρετε τι σας περιμένει όταν γυρίσετε απ’ το μέτωπο…

***

*Ο Α. Α. είχε την απάντηση.

-Ας κάνουν ό, τι θέλουν. Εμείς θα χτυπήσουμε το σύστημα από μέσα.

 Η εκδίκησή μας σ' αυτούς που σχεδιάζουν σύνταξη στα 72 είναι ότι θα πεθαίνουμε νωρίτερα...

***

*ΜΕΤΑ το ξανασκέφτηκε.

-Κι άντε, πες ότι καταφέρνουμε και φτάνουμε στα 72. Ποιος μας λέει ότι δεν θα έχει πάει ως τότε η σύνταξη στα 76 κι ύστερα στα 82; Τον Σίσυφό τους μέσα…

Ζ.

 

Προσφορά

*ΜΕΤΑ την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, η διοίκηση του Μορφωτικού Ελάτειας πήρε μια σημαντική απόφαση. Τα εδέσματα, δηλαδή φασόλια και είδη λαχανικών που είχε αγοράσει για την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό, τα πρόσφερε στο συσσίτιο της Μητρόπολης. Μπράβο που το σκέφτηκαν.

Κ.Τσ.

 

Διευκρίνιση

* ΠΡΟΦΑΝΩΣ θορυβήθηκαν πολλοί από την ανακοίνωση ματαίωσης των ορκωμοσιών και τελετών απονομής των πτυχίων και έτσι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε διευκρινιστική ανακοίνωση. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα παραλάβουν τα πτυχία τους κανονικά από τις Γραμματείες των Τμημάτων, σε ημερομηνίες που θα ορίσουν οι Κοσμητείες και τα Τμήματα, όμως οι αναβληθείσες τελετές απονομής πτυχίων θα πραγματοποιηθούν κατά τη θερινή περίοδο. Οι Αναγορεύσεις των Διδακτόρων θα γίνονται στις προγραμματισμένες Συνελεύσεις των Τμημάτων, παρουσία εκπροσώπων των Πρυτανικών Αρχών.

Ν.Π.

 

Κανένας

*ΠΡΟΦΑΝΩΣ το έχουν πάρει πολύ σοβαρά, καθώς 55 από τους 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν την ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης καταγγέλλοντας περικοπές στη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, με έμφαση στις προθέσεις υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ». Πρώτος ο έχων την πρωτοβουλία Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας του κόμματος πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Πού το ενδιαφέρον; Μα επειδή από τη λίστα των 55 απουσιάζουν και οι 2 Λαρισαίοι βουλευτές. Ούτε Α. Βαγενά μήτε Β. Κόκκαλης εκλήθησαν να συνυπογράψουν. Δεν τους βρήκαν; Ή μήπως τυγχάνουν αμφότεροι ‘’προεδρικοί’’ ; Και δεν διατηρούν σχέσεις με σκουρλέτηδες και άλλους που πρεσάρουν τον Αλ. Τσίπρα…

Ζ.

 

Έμπλεξε φιλόζωος

*ΠΡΙΝ τρεις μήνες διερχόμενο αυτοκίνητο χτύπησε ένα σκυλί στην οδό Σωκράτους. Ο Γ. Τ. περιμάζεψε το τραυματισμένο ζώο, το πήγε κτηνίατρο, συνήλθε. Κι ύστερα αυτός έμπλεξε. Διότι το ζώο εγκυμονούσε και σε δυο τρεις εβδομάδες γέννησε τρία σκυλάκια. Και τώρα; Τα ζώα μεγάλωσαν, αυτός δεν μπορεί να διαχειριστεί τέσσερα σκυλιά. Επικοινώνησε με το Κυνοκομείο, αδυνατούν εκείνοι να πάνε τα πάρουν. Ούτε και δέχονται να τους τα πάει ο ίδιος και να τους τα παραδώσει. Να τα πετάξει στον δρόμο δεν του πάει καρδιά κι αν τον δουν θα έμπλεκε κιόλας πολύ άσχημα. Αν τελικά το Δημοτικό Κυνοκομείο δεν μπορεί να λύσει ούτε τέτοια προβλήματα, γιατί λειτουργεί; Ή μήπως υπολειτουργεί, στα όρια της ανυπαρξίας; Και ποιος μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό;

Ζ.

 

Σκάμμα

* ΠΡΟΒΛΗΜΑ που με την ανάλογη βούληση μπορεί να επιλυθεί άμεσα αντιμετωπίζει το 17ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Στον αύλειο χώρο υπάρχει από χρόνια ένα σκάμμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται για γυμναστική και αποτελεί ανθυγιεινή εστία. «Η διεύθυνση του σχολείου επανειλημμένα έχει επισημάνει το πρόβλημα στον Δήμο και δυστυχώς μέχρι σήμερα καμιά εξέλιξη. Δύσκολο είναι να δημιουργήσουν μια εστία πρασίνου;» αναρωτιέται ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου. Σίγουρα πρόκειται για κάτι που λύνεται εύκολα, ας το εξετάσει η δημοτική αρχή. Τα παιδιά πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα.

Ν.Π.

 

Τόσο καλός;

*Ο Λαρισαίος γονιός είχε σπεύσει στο Ωδείο με αγωνία, να πληροφορηθεί.

- Δάσκαλε έχει προοπτικές στη μουσική το παιδί;

- Τον Μπετόβεν τον ξέρετε;

- Τόσο καλός;

- Από κάτι τέτοιους θα πρέπει να είχε κουφαθεί…

Ζ.

 

* * *

 

AYTOS LEEI MALLON2*ΑΥΤΟΣ, λέει, μάλλον θα άκουσε κωλονοϊός. Κι έδρασε αναλόγως. Εκτός και αν φοβήθηκε τόσο πολύ και χρειάστηκε αύξηση των σχετικών προμηθειών.

Ζ.

 

 

* * *

 MESA S OLA O NEOEKLEGMENOS3

 

*ΜΕΣΑ σ’ όλα ο νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Ντέλλας. Το πρωί υπηρεσία στο Ακτινολογικό του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου, παρών επίσης στα δημοτικά του καθήκοντα, ενώ δεν αφήνει την παράδοση και φέτος εκεί, με τον Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και το ‘’Μπρε μπρε…’’.

Κ.Τσ.

 

 

* * *

 

 ONOMA KAI PRAMA ELPIDOFORO4

*«ΟΝΟΜΑ και πράμα, Ελπιδοφόρο, για τον Ελληνισμό της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο» αποκάλεσε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Μ. Χαρακόπουλος. Εκεί στο Μπουένος Άιρες συναντήθηκαν, κατά την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Αργεντινής Ιωσήφ. Ο Λαρισαίος θυμίζει ότι γνωρίζονται από το 2004, όταν ο Ελπιδοφόρος ήταν αρχιγραμματέας στο Φανάρι. Κι εκείνος εξέφρασε τη χαρά του για την αναβάθμιση του βουλευτή σε επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, προσβλέποντας φυσικά σε στενή συνεργασία.

Ζ.

 

 

* * *

 

 SYNDAITYMONAS SE DEIPNO5

* ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΑΣ σε δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.

Παρόντες ακόμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, βουλευτές που χρημάτισαν δήμαρχοι στο παρελθόν, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass