Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 19:00
*- ΑΠ’ ΑΥΤΟΝ εδώ έχουμε να μάθουμε πολλά στη διοίκηση.  Ζ. *- ΑΠ’ ΑΥΤΟΝ εδώ έχουμε να μάθουμε πολλά στη διοίκηση. Ζ.

Ροζ πινελιές

*ΣΚΟΥΡΑ τα πράγματα. Κορονοϊός απ’ τη μια, Έβρος απ’ την άλλη. Να όμως που ξεπετάγονται οι μανόλιες, ανάμεσα στα τσιμέντα της πόλης. Την καταλληλότερη περίοδο άνθισαν, ροζ πινελιές που αιφνιδιάζουν το γκρίζο.

Ζ.

 

Ανάλογη κατάσταση

*ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1957, άλλα βάσανα τότε, καλοκαίρι ευτυχώς αντιγριπικά εμβόλια όμως δεν είχε και τα αντιβιοτικά δεν ήταν διαδεδομένα ούτε καν η ιατρική κάλυψη δεδομένη. Πάλι από την Κίνα είχε ξεκινήσει στα τέλη του χειμώνα, χρειάστηκε ένα εξάμηνο τότε να φτάσει στην Ευρώπη. Και ο αρχειοφύλαξ ανασύρει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Εδημοσιεύθη χθες επίσημος ανακοίνωσις του Υπουργείου Προνοίας σύμφωνα με την οποίαν, διεπιστώθη ότι τα κρούσματα της εμπυρέτου νόσου εις την κατασκήνωσιν αρτεργατών Πεντέλης οφείλονται εις τον ιόν γρίππης συγγενούς τύπου Α. Εις την ομάδα αυτήν υπάγεται και η Ασιατική γρίππη.

***

*ΕΥΛΟΓΟΝ είναι να προεκλήθη και μεταξύ των κατοίκων της πόλεώς μας ανησυχία εκ της εμφανίσεως αρκετών κρουσμάτων γρίππης εις τας Αθήνας. Λόγω όμως των καιρικών συνθηκών και της μη συγκεντρώσεως κόσμου εις κλειστούς χώρους κατά την εποχήν αυτή, oι κίνδυνοι της μεταδόσεως της νόσου είναι μικροί. Επιπλέον διεπιστώθη από τούς αρμοδίους ότι τα κρούσματα είναι ηπίας μορφής. Εν τω μεταξύ πρέπει να λαμβάνουμε και τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα.

Κάθε αδιαθεσία δεν είναι γρίππη. Αν ό οργανισμός δεν έχη προσβληθή από ένα εκ των ιών Α, Β ή Γ τύπου, τότε πρόκειται για μια απλή κυνάγχη που τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα της γρίππης.

***

*Ο ιός της νέας επιδημίας μεταδίδεται από το αναπνευστικό σύστημα. Το φτάρνισμα ιδίως είναι ένας από τους κυριωτέρους τρόπους μεταδόσεως της ασθενείας. Γι’ αυτό, κατά την περίοδο της επιδημίας πρέπει ν’ αποφεύγωμε τις επισκέψεις εις γριππιώντας.

Οι επιστήμονες δίνουν επίσης τις ακόλουθες συμβουλές για την πρόληψι μεταδόσεως της ασθενείας: Μην ανταλλάσσετε αντικείμενα ή σκεύη μέ οικογένειες, που ένα μέλος τους προσεβλήθη από γρίππη. Ιδίως περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, είδη ρουχισμού κλπ. Μην απλώνετε τα ρούχα σας στο ίδιο μέρος όπου βρίσκονται και τα ρούχα γριππιώντος. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιήτε τα ίδια σχοινιά, τα ίδια μανταλάκια κλπ. Αποφεύγετε τις χειραψίες. Μη συχνάζετε σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει πολύς κόσμος (καφενεία, κινηματογράφους, θέατρα κλπ.). Μη πανικοβάλλεσθε. Από τ’ άλλο μέρος, όμως, μην παραμελήτε και την πιο μικρή αδιαθεσία. Μερικές προφυλάξεις δεν βλάπτουν ποτέ. Αν έχετε ευπαθές αναπνευστικό σύστημα, οι προφυλάξεις σας πρέπει να είνε μεγαλύτερες. (Σημειωτέον ότι η επιδημία του 1957 επηρέασε τελικά το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλώντας 1 εκατομμύριο θανάτους και πλήττοντας κυρίως νέους, κάτω των 20 ετών.)

Ζ.

 

Κλήση πεζών

*ΜΕ τον νέο ΚΟΚ, λέει, οι τροχονόμοι πλέον μπορούν να σταματούν τους παραβάτες και να τους επιβάλλουν πρόστιμο 20 ευρώ. Σιγά τα ωά… Χμ… Τους παραβάτες πεζούς, αυτούς που δεν συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των φαναριών, που δεν περνούν απ’ τις διαβάσεις, που χαζεύουν στο οδόστρωμα. Ναι, κλήση και σε πεζούς. Θα έχουν και POS μαζί τους οι τροχονόμοι για την είσπραξη; Διόλου δεν αποκλείεται.

Ζ.

 

Γερός οργανισμός

*ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχουν τα πάθη κι οι καημοί του κόσμου. Σάμπως τα στραβά και τα περίεργα του ελληνικού κράτους;

Ο Λαρισαίος Κ. Μ. αλίευσε από το ΦΕΚ, επίσημο έγγραφο που μάλλον απαξιώνει τον κρατικό μηχανισμό. Απόφαση με την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού. Για κάποιον οργανισμό, πιθανότατα κατάλοιπο της εποχής Βενιζέλου στο υπουργείο, στον οποίο οι εκκαθαρίσεις πρέπει να πάνε σύννεφο. Αλλά αυτός είναι γερός οργανισμός, αντιστέκεται σθεναρά.

 

Στον δρόμο

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές σε κέφια και κυκλοφοριακά θέματα.

Μπαίνουν δύο ξανθιές σε ένα ταξί.

-Πού πάμε κορίτσια; ρώτησε ο ταξιτζής.

Στράβωσε η μία.

-Τι; Θα έρθει κι αυτός μαζί μας;

***

*- ΜΙΑ άλλη πάλι, οδηγούσε τόσο χάλια, που ακούστηκε κάποια στιγμή το GPS «σε πενήντα μέτρα κάντε δεξιά, εγώ κατεβαίνω».

Ζ.

 

Ουδέν

*ΕΒΛΕΠΕ ο Λαρισαίος το Κανάλι της Βουλής, συνεδρίαζε η Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της οποίας ως γνωστόν είναι ο Λαρισαίος βουλευτής Χρ. Κέλλας. Μιλούσε ο Δημ. Γκατσώνης, γενικός διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Λογικό να τεθεί και το ζήτημα της εκκρεμούσας κατασκευής ολοκληρωμένου κόμβου της εθνικής οδού στον Πυργετό, αυτός που θα φέρει πολύ πιο κοντά τα παράλια της Λάρισας στην υπόλοιπη χώρα. Λένε, κάνουν στα υπουργεία χρόνια τώρα, υπόσχονται, διαβεβαιώνουν, αγωνίζονται οι τοπικοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί και κοινοβουλευτικοί. Μηδέν εις το πηλίκον, όμως. Το ξεστόμισε ο διευθυντής στη συζήτηση στη Βουλή, περιγράφοντας την πραγματικότητα. Ποιος κόμβος, ποια μελέτη, ποιος έχει κάνει μελέτη, σε ποιον έχει δοθεί εντολή να εκπονήσει μελέτη, κανένας, τίποτε δεν υπάρχει.

Ζ.

 

Μετακινήσεις

*- ΛΕΤΕ για τον Β. Κόκκαλη που από δεξιός έφυγε από τη ΝΔ και μέσω των Αν. Ελ. πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Λαρισαίος διάβαζε πάλι χθες εφημερίδα και σχολίαζε συνδυάζοντας. Πικραίνοντας δεξιούς αλλά και κάποιους αριστερούς.

- Σάμπως ο Τ. Θεοδωρικάκος; Που ήταν γραμματέας της ΚΝΕ όχι αστεία και πήγε μετά με τον Λαλιώτη κι ύστερα με τον Μητσοτάκη κι έγινε πρώτος τη τάξει υπουργός της ΝΔ…

Ζ.

 

Το παιδί και το σκυλί

*ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ το κοιμισμένο μουτράκι της, συλλογίστηκα με θαυμασμό, ότι με κάποιον άγνωστο τρόπο είχα συμβάλει στο να γεννηθεί το ομορφότερο πιτσιρίκι του κόσμου. Ξέρω πως όλοι οι γονείς έτσι αισθάνονται. Αυτό που διέφερε στην περίπτωση της κόρης μου ήταν ότι στ’ αλήθεια επρόκειτο για το ομορφότερο πιτσιρίκι του κόσμου.

Είναι και τρυφερός ο επιθεωρητής Μαξ Γουλφ, ο ήρωας του μπεστσελερίστα Τόνι Πάρσονς. Πάντα στο σύγχρονο Λονδίνο, με περιγραφές από την περίπλοκη καθημερινότητα της πόλης, εκεί που αδρεναλίνη ξεχειλίζει στην εξελισσόμενη περιπέτεια, ο συγγραφέας συνεχίζει και στον «Τιμωρό» να πάει πακέτο το παιδί με το σκυλί.

***

*ΔΕΝ είχε αυτή την ανασηκωμένη, χαμογελαστή μουσούδα, με τη γλώσσα να κρέμεται και τα μάτια να λάμπουν, όπως βλέπεις σε διαφημίσεις για σκυλοτροφές. Είχε τα περίλυπα, στραμμένα προς τα κάτω χείλη των σπάνιελ. Αλλά η ουρά του που πήγαινε σαν υαλοκαθαριστήρας, μαρτυρούσε πως ήταν πανευτυχής στο πλευρό της μικρής μας φαμίλιας. Όταν τα πρώτα άγρια σκυλιά άρχισαν να πλησιάζουν τις φωτιές των ανθρώπων, πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια -στις απαρχές της κορυφαίας συμμαχίας αυτών των δύο διαφορετικών ειδών στη φύση, με τη στοργή και την προστασία που πρόσφεραν οι σκύλοι ως αντάλλαγμα για την τροφή και τη στέγη που πρόσφεραν οι άνθρωποι-, οι πρόγονοι του δικού μας σκυλιού το δίχως άλλο βρίσκονταν πρώτοι στη σειρά, γλείφοντας χέρια, κουνώντας ουρές και στρέφοντας πέρα δώθε τα πελώρια μάτια τους.

Ζ.

 

Παλιοί-φερτοί

*ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ η Λαρισαία από εκείνον που καμάρωνε πάλι στην παρέα «εμείς, οι παλιοί Λαρισαίοι». Όταν όλοι γνωρίζουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων στην πόλη-χωνευτήρι είναι φερτοί, από τα χωριά του κάμπου και της Θεσσαλίας ή κι από μακρύτερα. Λίγων σημερινών μεσηλίκων έχει γεννηθεί ο πατέρας τους στη Λάρισα, ελαχίστων ο παππούς τους.

Πενήντα χρόνια εκείνη στη Λάρισα, αυτή θεωρεί πατρίδα της. Πήρε ανάποδες λοιπόν. «Εγώ ως παλιά Κρητικιά…».

Ζ.

 

Ψυχραιμία

*Η φύλαξη των συνόρων είναι υπόθεση του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας τέλος πάντων και σε καμία περίπτωση των «πατριωτών» του Facebook οι οποίοι αναρτούν μια σημαία, ένα στιλέτο, μια φράση του Κολοκοτρώνη και δηλώνουν «έτοιμοι» για πόλεμο.

Εκείνο που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που «λύσαν το ζωνάρι για καβγά» είναι η αναβίωση του φασισμού. Όταν ήδη έφθασαν στην Ελλάδα νεοναζί και όταν πρώην Χρυσαυγίτες «περιπολούν» στον Έβρο, αυτά δεν είναι καλά σημάδια.

Έχει σημασία οι πολίτες να μην παρασυρθούν από ακραίες φωνές. Όπως έχει σημασία να εννοήσουμε ότι το πρόβλημα δεν το δημιουργούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αλλού θέλουν να πάνε, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα το δημιουργεί ο Ερντογάν που δεν διστάζει να «εργαλειοποιήσει» τη δυστυχία προσφύγων και μεταναστών. Όπως και η ΕΕ που νίπτει τα χείρας της και μας δίνει χρήματα όχι για συμπόνοια αλλά για να παραμείνει η Ελλάδα, φυλακή – «αποθήκη ψυχών». Να περιορισθεί η τραγωδία στην Ελλάδα. Μήπως δεν αντιλαμβάνονται ότι κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση τον Έβρο και στα νησιά; Ακούνε και βλέπουν τα πάντα…

Β.Κ.

 

Εξαρτάται

*ΑΝ προσεγγίσουμε το θέμα θεολογικά τότε όσοι πήγαν εκδρομή στους Αγίους Τόπους και προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό τότε τους... δοκιμάζει ο Κύριος. Αν το προσεγγίσουμε επιστημονικά τότε στην καθομιλουμένη κοινώς την πάτησαν καθότι πήγαν ανυποψίαστοι σε μια περιοχή που δεν θεωρούνταν ύποπτη για την εξάπλωση της νόσου.

Δεν πήγαν για παράδειγμα στην Κίνα για να πάρουν πρόσθετα μετρά προφύλαξης.

Όταν όμως η επιστημονική κοινότητα προσεγγίζει ιατρικά θέματα με θεολογική ματιά τότε δεν χρειάζονται μόνο μεταλαβιά αλλά διάβασμα. Ευλογία όχι μελέτη...

Β.Κ.

 

Πρωτοπόροι

*ΠΟΤΕ πρόλαβαν οι μπαγάσες και εμπνεύστηκαν απάτη με πρόσχημα τον κορονοϊό; Παριστάνουν τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ και χτυπάνε κουδούνια για να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια για τη νέα νόσο; Πρωτοπορούμε ως λαός αναμφίβολα.

Αν εκλέγουμε στη Βουλή αυτόν που πουλά φωτοτυπίες επιστολών ή επιστολές του Χριστού και διαβασμένη… γέλη (τζελ που λέμε και στο χωριό) για τον κορονοϊό, είμαστε πρωτοπόροι. Σε τι ακριβώς δεν γνωρίζουμε να σας πούμε πώς ονομάζεται και δεν έχουμε καμιά πρόθεση να σας εξαπατήσουμε…

Β.Κ.

 

Πότε;

*- ΜΑΜΑ γιατί υπάρχει γιορτή της γυναίκας κι όχι του άντρα;

- Γιατί παλιότερα, πολλά χρόνια πριν, οι γυναίκες ήταν καταπιεσμένες και τις θεωρούσαν κατώτερες.

- Καημένε μπαμπά, κάποτε θα γιορτάζουν και τη μέρα του άντρα εξαιτίας σου αλλά δεν ξέρω αν θα ζεις για να το χαρείς.

Γ.Γ.

 

Ζήσε...

*ΜΕ αυτά και με αυτά, ξεχάστηκε παντελώς μέχρι νεωτέρας το πρόβλημα που είχε προκύψει με τον αντικαπνιστικό, που δεν έβγαινε κόσμος έξω να διασκεδάσει. Άνοιξε ο καιρός, ήρθε η άνοιξη, λύθηκε το πρόβλημα, εξάλλου είμαστε οι τυχεροί του πλανήτη - έχουμε λιγότερο από 100 ημέρες χειμώνα - γιατί δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, όπως λέει και το τραγούδι. Ήρθε ο κορονοϊός τώρα, εξαφανίστηκε πάλι ο κόσμος, υπό την απειλή του, μια δικαιολογία συνεχόμενη για γκρίνια, για να ασχολείται ο κόσμος με κάτι. Τώρα η μεταλαβιά, η οποία ποτέ δεν ήταν υποχρεωτική σε κανέναν, δεν υποχρέωσαν ποτέ κανέναν με το ζόρι, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα. Αστεία πράγματα συμβαίνουν σε μια θεότρελη κοινωνία, φοβάσαι πραγματικά, μην μεταλάβεις, με αυτή τη λογική θα είχαν οι παπάδες όλες τις αρρώστιες του κόσμου. Η ζωή είναι μικρή και απρόβλεπτη για να μην τη χαίρεσαι...

Γ.Γ.

 

-----------

FILIA XRONON SYNDEEI TH LITSA LIAKOYH. KAI THN ANNA

*ΦΙΛΙΑ χρόνων συνδέει τη Λίτσα Λιακούλη και την Άννα Διαμαντοπούλου. Τώρα και οι δύο, με τα δίκτυα που στηρίζουν, ακόμα πιο κοντά..

 

 

-----------

SAPKAS MABIDHS TA POLEN THS DHMOKRATIAS

*ΣΑΠΚΑΣ-Μαβίδης, τα πουλέν της Δημαρχίας. Ο ένας ξεδιψά την πόλη με νερό, ο άλλος την ποτίζει με πολιτισμό.

Ζ.

 

 

-----------

AGIUOY UEODOROY TOY THRONOS XUES KAI MEGALH GIORTH

*ΑΓΙΟΥ Θεοδώρου του Τήρωνος χθες και μεγάλη γιορτή για τη Ραψάνη στο ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων. Στο περιθώριο της θρησκευτικής τελετής ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης είχε πολλά να πει για τη Ραψάνη με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Βασίλη Βελετάνη. Ήταν μια συνάντηση με ενδιαφέρον.

Κ.Τσ.

 

 

-----------

AYTOI ANTOS OSO PEZODROMIO HTAN NA FTIAJOYN

*ΑΥΤΟΙ πάντως, όσο πεζοδρόμιο ήταν να φτιάξουν, το έφτιαξαν.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass