ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2020 19:00
*«ΦΤΩΧΑ» τα εργαλεία, αμύθητος ο θησαυρός του Τάκη Τλούπα στην Πινακοθήκη *«ΦΤΩΧΑ» τα εργαλεία, αμύθητος ο θησαυρός του Τάκη Τλούπα στην Πινακοθήκη

Μιαν Ανοιξη πικρή

*ΑΠΟ τη μία ο κορονοϊός, από την άλλη τα γεγονότα του Έβρου... Κάπως έτσι ούτε που παρατήρησες πως μπήκε κιόλας η άνοιξη. Και τα ροζ άνθη από τις ανθισμένες μανόλιες της Λάρισας φαντάζουν σαν παραφωνία στο γκρίζο των ημερών.

Ο κόσμος φοβάται την αρρώστια κι ας γεμίζει ακόμη ναούς και καφετέριες. Η τοπική αγορά αγωνιά κι αυτή, και ας μην επλήγη ακόμη η Λάρισα από το κακό.

Για άλλη μια φορά ήλθαν δύσκολες μέρες, στενόχωρες. «Θα ’ναι μιαν άνοιξη πικρή» που λέει και ο Ζορζ Μουστακί στον «Μέτοικό» του, ένα τραγούδι που γράφτηκε για πραγματικά ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους κι όχι για τις ορδές του Ερντογάν που πετροβολούν αστυνομικούς και επιχειρούν να μπουν στη χώρα ετσιθελικά, δείχνοντάς μας ότι μόνο... κατατρεγμένοι πρόσφυγες δεν είναι.

 

Έργο Παπουτσή

*ΑΠΟ τους... πρωταγωνιστές των ημερών, είναι και ο περιβόητος «φράχτης» του Έβρου. Ο οποίος - ας μην ξεχνάμε- ήταν απόφαση και έργο ενός Λαρισαίου πολιτικού: του Χρήστου Παπουτσή. Αυτός συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τον έστησε αθόρυβα, σε χρόνο ρεκόρ, παρά τις ανόητες και γραφικές αντιδράσεις κάποιων ομάδων της Αριστεράς που είχαν προσπαθήσει ακόμη και να τον... γκρεμίσουν. Τούτες τις μέρες ο Παπουτσής θα πρέπει να νιώθει πραγματικά δικαιωμένος.

 

Αυταπάτες

*ΘΑ μου πεις τώρα ότι είναι... πισωγύρισμα να ορθώνονται «τείχη» μεταξύ κρατών τον 21ο αιώνα, και πού πήγε τάχατε η περίφημη συναδέλφωση των λαών μπλαμπλαμπλα, εν ολίγοις , όλα αυτά τα «προοδευτικά» ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης κλπ κλπ.

(Ναι, εντάξει... Καλά κρασιά. Με όψιμους φασίστες τύπου Ερντογάν, δικαιούσαι να τρέφεις ακόμη τις παλιές σου αυταπάτες;)

 

Οι... επιδοτούμενοι

*Ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης δήλωσε ότι θα κόψει - μέσα στον Μάρτιο κιόλας - όλα τα επιδόματα στους μετανάστες που πήραν άσυλο και ζουν εδώ και χρόνια εδώ στην Ελλάδα «επιχορηγούμενοι». Μακάρι να τα καταφέρει, αλλά κρατάμε και πισινή – για... Μηταράκη μιλάμε άλλωστε.

Πράγματι, εδώ και χρόνια συντηρείται ένας μικρός πληθυσμός πολλών χιλιάδων μεταναστών από αυτά τα λεφτά. Δωρεάν στέγη, μια τετρακοσάρα «ντάγκα» κάθε μήνα, μια χαρά δεν είναι; Γιατί λοιπόν να μην στείλει μήνυμα και στον... ξάδερφο απ’ την Καμπούλ να έρθει κατά δω;

Εάν αυτά τα χρήματα κοπούν, θα δούμε μεγάλες αλλαγές.

Κάποιοι φοβούνται ακόμη και αύξηση της εγκληματικότητας. Άμα δεν έχεις να φας, μπορεί και να κλέψεις... Αλλά και πάλι τι θα γίνει; Συντηρώντας αυτήν την... γκετοποιημένη κατάσταση βοηθάς άραγε στο να ενταχτούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους;

 

Πλάκα κάνεις...

*ΣΙΓΑ μην πάρει και πολύ στα σοβαρά τον κορονοϊό ο Έλληνας. Ιδού μερικά δείγματα:

- Η άλλη πήγε στην Ιταλία, γύρισε σπίτι, ο άντρας και τα παιδιά βγήκαν αρνητικοί. Σε σοβαρή κατάσταση ο κουμπάρος...

- Αν πας με άλληηηηη, θα σου βήξω στο κεφάλιιιιι...

- Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο οι ποδοσφαιρικοί αγώνες να γίνονται πλέον χωρίς θεατές. (Τεράστιε Κούγια! Πόσο μπροστά ήσουνα...).

- Ποιος κορονοϊός μωρέ; Κάτσε να δούμε πρώτα τι θα κάνουμε με το νόθο της Δρόσως και του Νικηφόρου...

- Ορίστε με τις βλακείες σας... Μου τελείωσαν τα μακαρόνια και ντρέπομαι να πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω άλλα...

 

Ψύχραιμοι

*ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ αυτό δείχνει ότι γενικά στο θέμα της επιδημίας κορονοϊού που μας βρήκε, για την ώρα αντιδρούμε ψύχραιμα, πράγμα εξαιρετικά... ενδιαφέρον, δοθέντος ότι μιλάμε για Έλληνες.

Η εικόνα στα σούπερ μάρκετ της Λάρισας είναι περίπου φυσιολογική, χωρίς ελλείψεις, και έτσι αναμένεται να παραμείνει. Μπορεί ο καθένας να πήρε κάνα δυο πακέτα ζυμαρικά παραπάνω, αλλά γενικά δεν «μασήσαμε». Ωριμότητα; Ή απλώς δεν συνειδητοποιήσαμε επ’ ακριβώς τον κίνδυνο;

 

Δώρον άδωρον

*ΕΙΔΙΚΟΙ δεν είμαστε. Αλλά νομίζουμε ότι ορθώς έπραξε η Κυβέρνηση που αποφάσισε να μην κλείσουν τα σχολεία παρά μονάχα σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του κορονοϊού.

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να κρατήσεις τα παιδιά στο σπίτι, ειδικά όταν οι γονείς δουλεύουν.

Αν τα σχολεία κλείσουν, τα παιδιά, είτε θα καταφεύγουν σε καφέ όπου λειτουργούν videogames, είτε σε φροντιστήρια. Και στις δύο περιπτώσεις, κάπου αλλού θα συνωστίζονται. Οπότε, ποιο το νόημα; Δώρον άδωρον.

 

Θεία Κοινωνία

*ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ κορονοϊού. Και ανεξαρτήτως συζητήσεως για το αν μεταδίδεται μέσα από τη θεία κοινωνία, καλό θα ήταν κάποιος ειδικός εκκλησιαστικός παράγων να μας δώσει τα φώτα του για το ακόλουθο:

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των εκκλησιαζόμενων πιστών που προσέρχονται να λάβουν τη θεία κοινωνία έχει αυξηθεί υπέρμετρα. Αποτέλεσμα είναι η Θεία λειτουργία να παρατείνεται χρονικά κατά πολύ. Παλαιότερα κοινωνούσαν πέντε- έξι πιστοί.

Σήμερα, μεταλαμβάνουν δεκάδες. Και αναρωτιέσαι: Αλήθεια, όλοι αυτοί έχουν νηστεύσει όπως το απαιτεί το τυπικόν της εκκλησίας; Ή μήπως έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια; Πάσα απάντηση δεκτή...

 

Παρ’ όλα αυτά...

*ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά αισιοδοξείτε... Μην ασχολείστε και πολύ με τον κορονοϊό, δείτε τη ζωή με αισιοδοξία... Στη χειμαζόμενη Ιταλία ο τρισμέγιστος Σίλβιο Μπερλουσκόνι χώρισε με την 34χρονη φιλενάδα του γιατί μάλλον του έπεφτε... μεγάλη και τα ’φτιαξε με 30άρα. Στις ΗΠΑ πάλι, δύο 80χρονοι Δημοκρατικοί διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για Πρόεδροι των ΗΠΑ. Όπως έλεγε κι ένα παλιό τσιτάτο «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, άθλιε νεκροθάφτη...».

 

Με τον αγκώνα

*ΜΠΟΡΕΙ όλες οι εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών στη Λάρισα να έχουν ματαιωθεί λόγω κορονοϊού, όμως τα εγκαίνια της έκθεσης-αφιέρωμα Τάκη Τλούπα έγιναν κανονικά χθες και με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι θα γίνουν στον αύλειο χώρο προφανώς για λόγους προστασίας, όμως ο καιρός είχε άλλα σχέδια. Η βροχή οδήγησε τους δεκάδες επισκέπτες μέσα στην Πινακοθήκη, όμως παρότι όλοι έδειχναν ψύχραιμοι, οι περισσότεροι απέφυγαν φιλιά και αγκαλιές και αρκέστηκαν σε χαιρετισμούς με τον αγκώνα, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως στον χώρο υπήρχε και διαθέσιμο αντισηπτικό, το οποίο και οι περισσότεροι τίμησαν και με το παραπάνω.

Ν.Π.

 

Θερμοκρασία

*ΚΑΙ ενώ όλοι περιμένουν να ανέβει η θερμοκρασία μπας και ο κορονοϊός εξαφανιστεί, ο Μάρτιος άρχισε τα τερτίπια. Μπορεί η θερμοκρασία να μην έπεσε αισθητά, όμως δεν ανέβηκε κιόλας και η βροχή κάνει τα πράγματα χειρότερα. Πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου χρειαζόμαστε, λένε οι ειδικοί. Ε, δεν είμαστε πολύ μακριά. Υπομονή και ελπίδα.

Ν.Π.

 

Γιατροσόφια

*ΜΕΣΑ σε όλα αυτά που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες για τον κορονοϊό εμφανίστηκαν και τα γιατροσόφια. «Να πίνεις ζεστό νερό κάθε μέρα» έλεγε Λαρισαίος χθες στον φίλο του για να συμπληρώσει ένας τρίτος «όλα ζεστά και καλύτερα καυτά να τα πίνεις και να τα τρως, έτσι σκοτώνεται ο ιός»... ή απλά θα καείς. Προσοχή με τα γιατροσόφια.

Ν.Π.

 

* * *

Οι θέσεις

στάθμευσης

 

Τις θέσεις στάθμευσης στο ευρύτερο κέντρο της Λάρισας ανακοινώνει -με σχετική απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- ο Δήμος Λαρισαίων (ολόκληρη η απόφαση στη σελίδα 17).

Με την πρόταση καθορίζεται το καθεστώς στάθμευσης στις οδούς όπου θα χωροθετηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση, που οριοθετείται από τις οδούς Πολυτεχνείου, Αεροδρομίου, Γεωργιάδου, Τ. Τσόγκα, Κραννώνος και Λαγού. Η ελεγχόμενη στάθμευση εφαρμόζεται σε δευτερεύουσες αρτηρίες, καθώς και σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες συλλεκτήριες οδούς, με βάση σχετική εισήγηση του Τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

 

 

------------

DYSKOLEYOTAN H PINAKIDA NA DIALEUJEI AN UA EINAI MESA H EJO APO TO TOIXEIO

*ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΤΑΝ η πινακίδα να διαλέξει αν θα ‘ναι μέσα ή έξω απ’ το τοιχίο, οπότε ανέλαβε το κολονάκι. Και μας πέταξε τα μάτια έξω -εκεί κάπου στον Αγιόκαμπο μεριά

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass