ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2020 19:00
*ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ και το πρωτάθλημα μπάσκετ εργαζομένων του Δήμου. Το πήραν πολύ βαριά ορισμένοι. Όχι τόσο για τη διακοπή της αθλητικής τους δραστηριότητας όσο διότι παρεμποδίζεται η εξωαγωνιστική τους δράση, με τις δικαιολογημένες εξόδους με τα φιλαράκια μετά το ματς. Οπότε έχουν πρόταση για τον Δήμο ώστε να υπάρξει ασφαλής συνέχεια.  Ζ. *ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ και το πρωτάθλημα μπάσκετ εργαζομένων του Δήμου. Το πήραν πολύ βαριά ορισμένοι. Όχι τόσο για τη διακοπή της αθλητικής τους δραστηριότητας όσο διότι παρεμποδίζεται η εξωαγωνιστική τους δράση, με τις δικαιολογημένες εξόδους με τα φιλαράκια μετά το ματς. Οπότε έχουν πρόταση για τον Δήμο ώστε να υπάρξει ασφαλής συνέχεια. Ζ.

Χωρίς διαχύσεις

*ΟΙ εκδηλωτικοί Λαρισαίοι έχουν περιοριστεί μέχρις εξαφανίσεως. Οι διαχυτικοί τύποι κοντεύουν να σκάσουν, καταπιεσμένοι από τα μέτρα προφύλαξης. Οι μουρτζούφληδες έχουν βρει τη χαρά τους, οι «περνάει και δεν μιλάει» έγιναν οι καλύτεροι, οι στραβοκοιτάζοντες είναι πλέον οι νορμάλ. Την έκανε ήδη τη ζημιά του ο ιός.

Ζ.

 

Αποφθέγματα

*ΜΙΑ φράση του Φρανκλίνου Ρούσβελτ, παραλαμβάνοντας την Αμερικανική οικονομία στα όρια της εξαφάνισης το 1933, όταν είπε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε, εξόν από τον ίδιο τον φόβο» χρησιμοποίησε στη χθεσινή σύσκεψη των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό ο Κώστας Αγοραστός. Ο πρωθυπουργός σχολίασε τα λόγια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, λέγοντας πως «κάθε φορά που τον συναντά ακούει και από ένα χρήσιμο και επίκαιρο απόφθεγμα», με τον Λαρισαίο να προχωρά σε ενέσεις ηθικού προς όλους, λέγοντας πως «αν προχωρήσουμε αποφασισμένοι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια απ’ αυτά που προορίζονται για τη χώρα μας, λόγω κορονοϊού».

Γ.Ρ.

 

Αποθέωση

*- Ο μύθος ο θρύλος...

Λαρισαίοι μαθητές εξυμνούν τον υπουργό Υγείας. Αποθεώνουν τον Βασίλη Κικίλια.

- Μόνο Εσύ.

-The Myth the Legend.

-Ένας και μοναδικός

-Τι είπε τώρα το αλάνι. (Νέος Ρουβάς ο υπουργός.)

Ζ.

 

Παιδεία με Υγεία

*ΠΑΛΙ οι εκπαιδευτικοί οι καλύτεροι όλων. Χωρίς να έχουν φταίξει οι ίδιοι, δίχως να το έχουν διεκδικήσει, βρίσκονται με επιπλέον δεκαπενθήμερη άδεια μετ’ αποδοχών. Λίγο πριν από την επόμενη, καθότι αυτό προβάλλει ως πιθανότερο, πριν από τις πασχαλινές διακοπές. Και γέμισε το κέντρο από δασκάλους και καθηγητές μα και φροντιστές τώρα πια και ξενόγλωσσους αλλά και νηπιαγωγούς συν τους πανεπιστημιακούς, αν κι οι τελευταίοι συνήθως έχουν κι άλλες δουλειές πέραν των διδακτικών καθηκόντων.

***

*ΒΕΒΑΙΑ, καθώς σφίγγουν τα πράγματα θα μαζευτούν κι οι εκπαιδευτικοί. Άλλοι θα βρουν ευκαιρία να διεκπεραιώσουν πιο άνετα τις καλλιέργειες στο χωριό, άλλες θα αφοσιωθούν στις κουζίνες τους, κάποιοι θα εντρυφήσουν στις βιβλιοθήκες τους, απαξάπαντες σχεδόν περισσότερες ώρες στο ίντερνετ και την τηλεόραση. Κι ενώ στον τομέα της Υγείας κάνουν ήδη ή ετοιμάζονται για άγριες διπλοβάρδιες, οι συνάδελφοί τους στην Παιδεία «βρήκαν την υγεία τους» πάλι.

Ζ.

 

Το Ανοιχτό

*ΤΟ παράπονο της Λαρισαίας.

- Όλα τα πανεπιστήμια κλειστά κι εγώ είμαι στο Ανοιχτό. (Ε ναι, αυτό δεν γίνεται να έκλεισε.)

Ζ.

 

Φταρνίσματα

*ΟΛΟΙ οι Λαρισαίοι για το ίδιο θέμα στο ηλεκτρονικό καφενείο.

- Τέρμα και τα γυμναστήρια; Θα πάμε όλοι χοντροί το καλοκαίρι στην παραλία;

***

*- Και να που οι μη καπνιστές θέλουν τώρα να κάθονται έξω για καφέ. Όοο-χί... Μέσα εσείς παιδιά, έξω οι καπνιστές μονάχα.

***

*- ΜΑΚΡΙΑ κι αγαπημένοι. Ποτέ τόσο πολύ επίκαιρο.

***

*- ΦΤΑΡΝΙΣΤΗΚΑ κοντά στο κομπιούτερ και ενεργοποιήθηκε το antivirus....

Ζ.

 

Εγκληματίες

*ΠΑΛΙ το ίδιο χάλι. Κι ακόμη χειρότερα. Αφού η σπείρα που αιφνιδιάζει με τηλεφωνήματα, δήθεν της κόρης που τράκαρε και κλαίει ζητώντας να στείλουν λεφτά για να σωθεί, αυτή τη φορά δρα μεταμεσονύχτιες ώρες. Ασχέτως τι καταφέρνουν να τσιμπήσουν, το χειρότερο είναι που κατατρομάζουν τον κόσμο μέσα στην άγρια νύχτα. Ποιος πληρώνει τη λαχτάρα...

Πριν τρία βράδια, νύχτα Δευτέρας, διάλεξαν την περιοχή στο Λιβαδάκι και στη Χάλκη, σβάρνα παίρνουν τα νούμερα, ίσως κι αλλού, ξέρει η αστυνομία όπου σπεύδουν κατόπιν τα θύματα. Και η οποία απλώς καταγράφει περιστατικά. (Τρομοκράτες ασύλληπτοι. Κι ας διαθέτουν οι αρχές τόσα τεχνολογικά μέσα.)

***

*Η κοινωνία πάντως έχει αρχίσει να αποκτά αντισώματα, μετά από όσα έχει υποστεί από τους εγκληματίες του συγκριμένου κλάδου. Μαθαίνουν ο ένας απ’ τον άλλο κι όταν βοηθάει κι η οικογενειακή κατάσταση...

- Μαμά, μαμά... Σε παρακαλώ, τράκαρα...

Η Λαρισαία γιατρίνα κοίταξε στο δωμάτιο τις κόρες της. Μεσάνυχτα κοιμούνταν του καλού καιρού τα αγγελούδια της, ούτε πέντε χρονών. Κι άρχισε να τους γλεντάει στο τηλέφωνο.

-Πού τράκαρες κορίτσι μου;

-Στο δρόμο μαμά, σε παρακαλώ... Και δόστου κλάματα.

-Ναι αλλά πού;

-Έλα μαμά, δεν έχει σημασία... Χτύπησα άνθρωπο σου λέω.

-Σοβαρά. Σήκω και φύγε αμέσως, πριν έρθει η αστυνομία...

-Μαμά; Την έχω σκοτώσει σου λέω.

-Αν είναι έτσι κορίτσι μου πέτα και το κινητό. Μην το βρουν και βρεθώ συνένοχή σου.

-Μαμά; Είσαι τρελή;

-Εσείς είστε τρελοί. Καθάρματα...

***

*- ΜΑΜΑ, μαμά... Σε παρακαλώ, τράκαρα...

Ψύχραιμη υποδέχτηκε το τηλεφώνημα η θειά στο χωριό.

-Τι να σι πω κορίτσι μ’... Εγώ δυό αγόρια έχω, κορίτσι δεν μ’ αξίωσε...

Ζ.

 

Μέσα όλοι

*Η άλλη το είπε στα Λαρσινά.

- Σμαζωχτείτι σπιτάκια σας κι μη γκιζιρνάτι ντιπ...

Κι άρχισε ο κόσμος να μαζεύεται σπίτια του, να βγαίνει λιγότερο. Συσφίγγονται κι οι σχέσεις έτσι. Ο άλλος προέβλεπε αύξηση των γεννήσεων.

-Ε πόσο θα πάει όλο τηλεόραση, τηλεόραση...

Θα αντιμετωπιστεί έλεγε η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού. Και περίμενε κοντά στα Χριστούγεννα τα παιδιά του κορονοϊού. Μετά από εννεάμηνη επώαση.

Ζ.

 

Ενημέρωση

*ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αναστάτωση και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου λόγω του κορονοϊού, με τις υπηρεσίες του Δήμου, με εντολή του δημάρχου Ιωάννη Κόκουρα να προσαρμόζονται στις υποδείξεις της πολιτείας, μακριά όμως από υπερβολές και άλλες άστοχες κινήσεις που πολλές φορές αντί για καλό να φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα. Μικρομπαμπάς και ο ίδιος, όπως είναι φυσικό δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα μικρά παιδιά αλλά και στις άλλες ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. Μάλιστα έδωσε εντολή και ήδη βρίσκεται στο τυπογραφείο για εκτύπωση φυλλάδιο του Δήμου με συμβουλές και συστάσεις για τον κορονοϊό το οποίο τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθεί πόρτα – πόρτα σε 10.000 σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.

***

*ΜΑΛΙΣΤΑ ο κ. Κόκουρας βρίσκεται στο πλευρό των εμπόρων και επαγγελματιών του Δήμου Τυρνάβου συνυπογράφοντας τα οικονομικά αιτήματά τους.

***

*ΕΥΡΥΤΕΡΑ κοινωνικά τώρα ο κορονοϊός έπληξε και την τοπική εκκλησία όπου υπάρχει απουσία πολλών πιστών.

Ακόμα και Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου για προληπτικούς λόγους, στην προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού, αναστέλλει για 14 ημέρες τη λειτουργία της θεατρικής ομάδας και των τμημάτων γιόγκα.

***

*ΤΕΛΟΣ, στον Τύρναβο τα τσιπουράδικα ακόμα δεν έχουν απουσίες πελατών λόγω του κορονοϊού.

Κ.Τσ.

 

Θ’ αράξω...

*ΤΟ τραγουδάκι του Λουκιανού θυμήθηκε η Λαρισαία καθηγήτρια. Για τους μαθητές, λέει το είχε γράψει.

Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι

κι ας με ξεγράψουν τα ρεμάλια απ’ αρχηγό...

Γιατί αν βγω θα προκύψει κανά μπλέξιμο

κι ένας Θεός ξέρει πού θα κοιμηθώ

και όπως λεν κι οι ινδιάνοι για το μπλέξιμο

εννιά φορές στις δέκα είναι για κακό... (Γιατί αν με κλειστά τα σχολεία το ρίξουν τα παιδιά στις βόλτες, τι αλλάζει με τη μετάδοση του ιού;).

Ζ.

 

Τοστάκια

*ΚΛΕΙΝΕΙ το ένα, αναβάλλεται το άλλο. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Πάνε οι αίθουσες εκδηλώσεων, τα σχολεία, τα φροντιστήρια. Την πληρώνουν όλοι, την πληρώνουν και τα κυλικεία. «Και τι θα τα κάνουμε τώρα όλα αυτά τα γάλατα, τα αλλαντικά και τα προϊόντα που λήγουν;» αναρωτιόταν εύλογα ένας από αυτούς καθισμένος στο σκαμπό του, έχοντας την παλάμη στο πηγούνι του... Πόσα τοστ να φάει στο σπίτι του ο έρμος;

Κ.Γ.

 

Καθοδήγηση

*ΤΟΥ συστήθηκε, λέει, «Υπακοή στα καθοδηγητικά όργανα της ΔΑΚΕ», του πρώην προέδρου της ΕΛΜΕ Ν. Παναγιώτου. Εκείνος όμως ποτέ δεν δήλωνε υπέρμαχος του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», της φιλελεύθερης παράταξης ήταν. Περιμένει, λέει, από τους «καθοδηγητές» να συγκαλέσουν συνέλευση για να αποφασίσει η βάση. Θα περιμένει πολύ, έτσι κι αλλιώς θα περίμενε. Τώρα με τον κορονοϊό; Ας το ξεχάσει καλύτερα.

Αλλά κι αυτοί στην ΕΛΜΕ; Με τους γαλάζιους της ΔΑΚΕ πρωτομάχους, συνεχίζουν να κατατρίβονται, να τρίβουν όπως στο Βιλλαμπάχο, σχολεία δεν έχουμε, της κακομοίρας γίνεται, εκείνοι ψάχνουν για πρόεδρο...

Ζ.

 

Τελειωμένο

*- ΚΑΙ γιατί δεν το λήγουν το πρωτάθλημα, να ησυχάσουμε; Τι κεκλεισμένων των θυρών και τι βλέποντας και κάνοντας...

Οι Λαρισαίοι φίλαθλοι μάλλον ομοφωνούσαν στην παρέα. Κι εκείνος που κρατούσε επιφυλάξεις χαρακτηρίστηκε μέτοχος της Nova.

-Μα αφού πρακτικά έχει λήξει. Και ποιος το πήρε ξέρουμε, τον δευτεροτρίτο επίσης, ποιος πέφτει κατηγορία είναι γνωστό. Ας ολοκληρώσουν τάκα-τάκα και το κύπελλο να τελειώνουμε...

***

*ΟΣΟ για το Τοπικό, εκτιμήθηκε ότι δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα.

-Πώς θα διεξαχθούν δηλαδή οι αγώνες στα χωριά, κεκλεισμένων των σητών;

-Σωστά. Αφού στα περισσότερα γήπεδα χωρίς φυσικά κερκίδες, απ’ έξω κάθεται ο κόσμος. Έξω απ’ τον φράχτη και βλέπει.

Ζ.

 

Είναι πολύ

*ΕΧΕΙ λέει οκτώ μέρες δίχως φως, οκτώ βράδια για την ακρίβεια, η Γέφυρα της Λάρισας στο σκοτάδι, η γέφυρα Αλκαζάρ και ο κυκλικός κόμβος και η πλατειούλα με το Άλογο, όλη η γραμμή εκτός λειτουργίας. Ας μη γίνουν εννιά...

Ζ.

 

Παλιά

συνεργασία

*«ΣΗΜΕΡΑ έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά», τον υποδέχθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος ως πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής. Και παρουσιάζοντας τη λαμπρή καριέρα του νομικού, ο Λαρισαίος θύμισε: «Ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις που έχει αναλάβει αξίζει να σημειώσω αυτή της κατοχύρωσης της φέτας ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στο Δικαστήριο της ΕΕ. Με τον κ. Χαλκιά είχα την τύχη να συνεργαστώ για “αμαρτίες του παρελθόντος” με συνεταιρισμούς και επιχορηγήσεις, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θυμούμαι τη χαρά που μοιραστήκαμε όταν κερδίσαμε, ανέλπιστα, τα ασφαλιστικά μέτρα για την “πολύκροτη” υπόθεση του “πακέτου Χατζηγάκη”. Δυστυχώς, μετά την αποχώρησή μου λόγω της γνωστής υπόθεσης του γάλακτος, αλλά νομίζω και εσείς είχατε μετακινηθεί κύριε Χαλκιά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπόθεση δεν είχε αίσιο τέλος στην τελική της εκδίκαση». (Και διηγώντας τα να κλαις...).

Ζ.

 

Ηλικιωμένοι

*ΓΕΡΟΝΤΕΣ οι Ιταλοί, ο πιο γηρασμένος πληθυσμός στην Ε. Ε. με 45,1 έτη μέσο όρο ηλικίας. Στο 43,4 ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα, δεν είναι και μακριά. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα αλλά με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής οι Ιταλοί, ζουν περισσότερο. Στοιχεία της απογραφής του 2011 όμως, όλο και κάτι αλλάζει σε τόσα χρόνια. Να, και η επέλαση του κορονοϊού θ’ αφήσει, λένε, διαφορετικό τοπίο πίσω της.

***

*ΠΑΝΤΩΣ, το δημογραφικό δεν λύνεται πεθαίνοντας οι παππούδες. Πρέπει να γεννηθούν περισσότερα μωρά. Ο ιός, το πολύ-πολύ να βελτιώσει, μικραίνοντας, τον δείκτη γήρανσης του πληθυσμού, ήτοι το κλάσμα με αριθμητή τον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών και παρονομαστή τον αντίστοιχο κάτω των 15, των παιδιών δηλαδή.

***

*ΜΕΤΑ το χθεσινό σχόλιο και τη σύγκριση θυμάτων του ιού σε Ν. Κορέα και Ιταλία, αξίζει ίσως να αναφερθεί ότι και η ελληνική κοινωνία υπολείπεται κατά πολύ της κορεατικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής. Το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα, ηλικία 0-14 είναι 15% ενώ στη Ν. Κορέα φτάνει το 21%. Και οι ηλικιωμένοι Έλληνες από 65 και άνω είναι 17% ενώ μόλις 8 % οι Κορεάτες. Άρα με πλεονέκτημα απέναντι στον ιό.                            

Ζ.

 

Γαβ

*ΔΥΟ – τρία σκυλιά σουλατσάρουν στη Νέα Σμύρνη ανενόχλητα εδώ και δύο περίπου μήνες. Κάπου στη Δάφνης και στην Αρχιμήδου. Μεγάλα και επιθετικά τα χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Έχουν ενημερώσει λένε τον Δήμο μα τίποτα. Πήραν και στο Κυνοκομείο αλλά τζίφος. Μπήκαν ακόμα και στην εφαρμογή, τα έγραψαν κι εκεί. Ακόμα περιμένουν...

Κ.Γ.

 

Με λογική

*«Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι’ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας», είπε και ομίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Και εξήγησε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, απέναντι στους ακραίους, «η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής». Σα να έλεγε, το να πιστεύεις ότι η μετάληψη είναι «Σώμα και Αίμα Χριστού» αποτελεί υπέρβαση της ανθρώπινης λογικής. Αλλά αν λες ότι δεν κολλάει ο ιός με το σάλιο, αυτό αποτελεί κατάργηση της λογικής. (Μετά βγήκε κι ο πρωθυπουργός και συμβούλευσε σχετικώς με τακτ).

Ζ.

 

Προσπάθησε

*ΣΤΟ Δημαρχείο γίνεται ένας γάμος κι ο δήμαρχος ρωτάει κατά τα δυτικά πρότυπα.

- Αν κάποιος έχει αντίρρηση γι’ αυτόν τον γάμο ας μιλήσει τώρα, αλλιώς ας σωπάσει για πάντα.

- Ναι, εγώ... ακούγεται μια δειλή φωνούλα.

Ο δήμαρχος ρίχνει μια άγρια ματιά.

- Σιωπή, εσύ είσαι ο γαμπρός.

Ζ.

 

-------------------

DEN EPISTRATEYTHKE KATA TOY2

*ΔΕΝ επιστρατεύτηκε κατά του κορονοϊού, στη λογική του Καλαβρύτων. Απλός αγιασμός σε εγκαίνια καταστήματος στη Λάρισα.

Ζ.

 

-------------------

AN KAI EIXE APNOIA XUES3

*ΑΝ και είχε άπνοια χθες στο κέντρο της Λάρισας, ένα μικρό κυματάκι το σήκωσε στην πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνα. Ευτυχώς από το μεσημέρι και μετά ο δρόμος ήταν... λάδι.  Εδώ που τα λέμε πάντως, χρειάζεται ένα σουλούπωμα το οδόστρωμα που έχει υποχωρήσει από το βάρος των οχημάτων.

Κ.Γ.

 

-------------------

SE FILH KES KOYBENTES4

* ΣΕ Φιλη-κές κουβέντες, Ζωγράφ-ισαν οι Λαρισαίοι.

Ζ.

 

-------------------

ME EJI SKYLOYS SE PARATAJH5

*ΜΕ έξι σκύλους σε παράταξη, στον διάδρομο του πάρκου, ο Λαρισαίος αναρωτιόταν πώς θα περνούσε. Αν ερχόταν από απέναντι, διότι βαδίζοντα από πίσω απλώς επιβράδυνε. Μην ενοχλήσει κιόλας τους φιλόζωους...

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass