ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2020 19:00
* ΜΕΤΡΟΥΝ την έκταση της πλατείας; Μάλλον όχι αφού και χθες εκεί ήταν, τι να άλλαξε; Απολαμβάνουν την ηλιοφάνεια γνωρίζοντας την πρόβλεψη για Μαρτιάτικο καιρό από σήμερα; Όχι αφού και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα η πλατεία είναι ηλιόλουστη. Περιμένουν το μπόλ μπόι (σ.σ. που λέμε και στο χωριό) να πετάξει ξανά την μπάλα στο «γήπεδο»; Μπα δεν είναι ηλικίες αυτές για τρεχάματα, πτώσεις και σπασίματα. Να συζητάνε τις πολιτικές εξελίξεις; Μα θα βρίσκονταν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, η πολιτική αντιπαράθεση ανάβει τα αίματα. Μέτρα αυτοπροστασίας παίρνουν οι άνθρωποι, μετρούν την απόσταση επίδρασης του κορονοϊού, από άνθρωπο σε άνθρωπο…  Β.Κ. * ΜΕΤΡΟΥΝ την έκταση της πλατείας; Μάλλον όχι αφού και χθες εκεί ήταν, τι να άλλαξε; Απολαμβάνουν την ηλιοφάνεια γνωρίζοντας την πρόβλεψη για Μαρτιάτικο καιρό από σήμερα; Όχι αφού και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα η πλατεία είναι ηλιόλουστη. Περιμένουν το μπόλ μπόι (σ.σ. που λέμε και στο χωριό) να πετάξει ξανά την μπάλα στο «γήπεδο»; Μπα δεν είναι ηλικίες αυτές για τρεχάματα, πτώσεις και σπασίματα. Να συζητάνε τις πολιτικές εξελίξεις; Μα θα βρίσκονταν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, η πολιτική αντιπαράθεση ανάβει τα αίματα. Μέτρα αυτοπροστασίας παίρνουν οι άνθρωποι, μετρούν την απόσταση επίδρασης του κορονοϊού, από άνθρωπο σε άνθρωπο… Β.Κ.

Ωραία

* ΩΡΑΙΑ μέρα χθες.

Πόσο σχετικό είναι πια…

 

Χειμερινή άνοιξη

*ΗΤΑΝ να πέσει απότομα η θερμοκρασία από σήμερα. Τι έγινε, πήρε ρεπό ο ήλιος κυριακάτικα; Χαρούλες ο ιός που είχε αρχίσει να ανησυχεί με την πρόωρη παρατεταμένη καλοκαιρία. Ο καιρός ήρθε μάλλον στα ίσα του, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Κι από την καλοκαιρινή περάσαμε ξαφνικά στη χειμωνιάτικη άνοιξη.

Ζ.

 

Ματαίωση

*ΟΙ άλλοι πάλι, ανακοινώνουν αναβολή εκδήλωσης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Και συμπληρώνουν «η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα». Σοβαρά; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να βάλουν φουστανέλα τον Μάιο; Ή να καλέσουν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να εμφανιστεί Δεκαπενταύγουστο;

Ζ.

 

Υγεία

* THN πρώτη αποτίμηση έκανε ο Λαρισαίος, γνωρίζοντας τα πράγματα από μέσα… Έλεγε λοιπόν:

Σαν χώρα πήγαμε πολύ καλά –μέχρι στιγμής- όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μέτρα λήφθηκαν γρήγορα, το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε, το πολιτικό σύστημα στο ύψος του, το ίδιο και η πλειοψηφία των πολιτών.

Τα δύσκολα βεβαίως είναι μπροστά και είναι όντως δύσκολα. Τουλάχιστον για τον τομέα της Υγείας, που καλείται να σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις υποδομές και τις χρόνιες ελλείψεις.

«Από σήμερα έλεγε δεν υπάρχει ειδικότητα στα Νοσοκομεία, όλοι είναι για όλα…».

Και ως κατακλείδα αναρωτιόταν: «Ξέρετε οι αφανείς ήρωες του τιτάνιου αυτού αγώνα είναι οι γιατροί, κυρίως οι ΕΣΥτες που στηρίζουν όλο το σύστημα. Ευτυχώς που η υγεία στην Ελλάδα παραμένει δημόσια. Δεν φαντάζομαι να ακούσω την επόμενη μέρα πάλι περί ιδιωτικοποίησης και ΝΠΙΔ».

Τι λέτε;

Δ. Χατζ.

 

Πρόωρες

*- ΠΟΣΟΣ είναι ο καιρός επώασης για τις μύγες;

Ο Λαρισαίος είχε αποτύχει ξανά στο χειροκρότημα, δεν κατάφερε να την πετύχει τη ρουφιάνα που πετούσε ενοχλητικά στο γραφείο αρχές του Μάρτη, πολύ πρόωρα, αλλά ένεκα οι ζέστες.

-Μα δεν είναι ιός, έντομα είναι…

Ο διαβαστερός έσπευσε αμέσως να γκουγκλάρει.

-Ε, κάνα δεκαήμερο νομίζω ότι χρειάζονται τα αυγά της να γίνουν μύγα…

-Και να κάνει αυτή μετά κ… και να γεμίσει τον κόσμο όλο.

-Κι άλλες δέκα μέρες μονάχα ζουν οι καημενούλες…

-Σε δέκα μέρες ποιος ζει, ποιος πεθαίνει. Λες να την πάθουμε σαν τις μύγες;

Ζ.

 

Μόνο 14

*ΦΥΣΙΚΑ οι Λαρισαίοι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν, δεν έχει ο κορονοϊός το μονοπώλιο. Οι αναρρωτικές προκύπτουν για διάφορους και τα πειράγματα στις δουλειές δεν λείπουν. Ήταν και λίγο πάνω απ’ τα 60 εκείνος που απουσίαζε για τρίτη ημέρα με ίωση.

-Τι γίνεται μ’ αυτόν; Αυτοπεριορισμός, καραντίνα;

-Όχι μωρέ, πήρε απλώς μια αδειούλα 14 ημερών.

Ζ.

 

Βοηθάει

*ΓΙΑ την ουτοπία εξακολουθούσε να μιλάει ο Λαρισαίος Κ. Ν.

- Είναι κάτι που όταν το πλησιάζεις ένα βήμα, απομακρύνεται δύο. Όταν το πλησιάζεις δύο, απομακρύνεται τέσσερα…

- Και τι νόημα έχει τότε…

- Σε κάνει να προχωράς.

Ζ.

 

Μπερδεύονται

*ΤΟ είχε διατυπώσει πριν χρόνια ο Λαρισαίος Γ.Φ. για τους φίλους του. Το επανέφερε τώρα άλλος για τους δικούς του.

- Είναι κάτι δεξιοί που νομίζουν ότι είναι αριστεροί. Αλλά και κάτι αριστεροί που θεωρούν ότι είναι δεξιοί.

Ζ.

 

Διδακτήριον

*ΜΑΡΤΙΟΣ μήνας, του 1958 όμως κι ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. ανασύρει δημοσίευμα της εφημερίδας.

Υπό του Δημάρχου κ. Χατζηγιάννη, εκπροσωπούντος τον δήμον Λαρίσης αφ’ ενός και αφ’ ετέρου υπό του Προέδρου της σχολικής εφορείας του Β’ Γυμνασίου Αρρένων κ. Χρ. Νασίκα, συνετάγη ενώπιον του συμβολαιογράφου κ. Χρ. Μαλάκη και υπεγράφη δωρητήριον συμβόλαιον εις εκτέλεσιν αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου εγκριθείσης υπό της Νομαρχίας Λαρίσης, δι’ ου συμβολαίου ο δήμος δωρείται προς την σχολικήν εφορείαν δημοτικόν οικόπεδον εκτάσεως 5.000 τετραγωνικών μέτρων κείμενον παρά την οδόν Αιόλου εντός του σχεδίου της πόλεως παρά του εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων. Το οικόπεδον παραχωρείται επί σκοπώ ανεγέρσεως υπό του κράτους διδακτηρίου του Β’ Γυμνασίου Αρρένων.

Ζ.

 

Ολόκληρο βιβλίο

*ΣΠΑΝΙΑ, πολύ σπάνια περίπτωση να γράψει κάποιος ολόκληρο βιβλίο στα χωριάτικα. Και δεν είναι και καθόλου απλό. Ούτε και να το διαβάσεις είναι εύκολο. «Αγάπη στο χωριό», όχι στο Διαφάνι αλλά με παρόμοια διαδραματιζόμενα, από την Κ. Χατζοπούλου, το οποίο εκδόθηκε στα 1925 απ’ τον ’’Ελευθερουδάκη’’. Και ανασύρθηκε από τον Λαρισαίο φιλόλογο Α.Σ. που θέλησε να μοιραστεί τη γλώσσα και τους ήχους του.

***

*ΝΑ, σαν αυτούς:

«Μουρή Φόνια, μουρή!» φώναξε η χήρα Κακούζενα τρίτη φορά τη θυγατέρα της, δίχως να κουνηθεί απ’ το στρώμα χάμου στο πάτωμα που ήταν ξαπλωμένη.

Μα εκείνη δεν άκουε κι η μάνα πείσμωσε και συνέχιζε να φωνάζει πιο δυνατά.

«Ουρίστε!» ακούστηκε μια φωνή απ’ όξω.

-«Να ουρίεις κι να χουρίεις».

Η Φόνη παρουσιάστηκε τέλος στην πόρτα. Ήταν κοπέλα ως είκοσι χρονών, ψηλή, γιομάτη και καλοφκιασμένη.

«Τι χουγιάεις;»

«Πού ήσ’να μαρή, κι δεν αϊκούς π’ξικιφαλιάσκα;»

«Στουν κήπου ήμ’να, βουτάν’ζα τα κ’κιά».

«Ανήμερα τ’ Βαϊώνι σ’ έπιασ’ η προυκουμάρα; Δε λες τα ξιπάτουσις, θα σι πιάσ’ κάνα κόψιμου. Τήρα, τήρα, μ’ κάθετ’ ακόμα ανάλλαη».

«Τι μι θέλ’ς;» ρώτησε απότομα η κόρη της.

«Σύμπα τ’ φουτιά, μουρή, κι βαλ’ του μπρίκ’. Κι απέ άιντι συϋρίσ’ γλήγουρα. Δε συλουέσι α’ θα νάρθ’ ου Φώτ’ς όπ’ κι αν είνι; Δε χτινίσ’κις ακόμα!»

«Σαν ταρέσου, σαν δεν ταρέσου», μουρμούρισε η Φόνη σκύβοντας και συμπώντας τη φωτιά.

«Τι, ζουρλάθ’κις, θεουσκουτουμέν’; Καφέ σ’ χάλιψα, όχ’ αλ’σίβα. Σηκ’ απ’ αυτού, τσακίσ’. Τουνί φκιάνου κι μαναχή μ’.

Ζ.

 

Όπως το ‘87;

*ΤΟΝ καύσωνα του 1987, θυμούνται οι παλιότεροι, νέοι εκείνοι τότε άλλοι οι ηλικιωμένοι που κινδύνευαν, μια βδομάδα από 40 ως 44 βαθμούς στα τέλη Ιουλίου. Τότε επίσημα άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς, όμως διαφορετικές έγκυρες αναφορές ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό ακόμη και στους 4.000. Η Ελλάδα μετρούσε καθημερινά νεκρούς, καρφωμένη στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, στο ραδιόφωνο αλλά και από τις εφημερίδες. Τον βαρύτερο φόρο τον πλήρωσε η Αττική. Τα τσιμεντένια διαμερίσματα της πόλης μετατράπηκαν σε φούρνους, σε πυρακτωμένους «κλωβούς», όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή αμέτρητοι ηλικιωμένοι. Τα κλιματιστικά δεν είχαν ακόμη πάρει τη θέση τους στην καθημερινή ζωή. (Τώρα πια δεν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος.)

Ζ.

 

Άλλη φάση

*ΜΙΑ μέρα ένας ξυλοκόπος, εκεί που πελεκούσε ένα κορμό δίπλα στο ποτάμι, του φεύγει το τσεκούρι και πέφτει μέσα στο θολό νερό.

Μεγάλη η ζημιά, φτωχός άνθρωπος, πώς να αγοράσει καινούργιο, τον είχαν πάρει σχεδόν τα κλάματα, όταν εμφανίζεται ο Κύριος και τον ρωτάει:

– Γιατί κλαις;

Ο ξυλοκόπος του λέει για το τσεκούρι, ο Κύριος βουτάει στο ποτάμι και όταν ξαναεμφανίζεται, κρατάει ένα χρυσό τσεκούρι:

– Αυτό είναι το τσεκούρι σου;

-Όχι, Κύριε...

Ο Κύριος ξαναβυθίζεται και εμφανίζεται με ένα ασημένιο τσεκούρι.

– Αυτό είναι το τσεκούρι σου;

-Όχι, ούτε αυτό.

Τρίτη βουτιά ο Κύριος και βγαίνει με ένα κανονικό τσεκούρι.

– Μήπως, αυτό είναι το τσεκούρι σου;

-Ναι.

Ο Κύριος χάρηκε για την τιμιότητα του ξυλοκόπου και του χάρισε και τα άλλα δύο πολύτιμα τσεκούρια. Ο ξυλοκόπος γύρισε σπίτι του πανευτυχής.

***

*ΜΕΤΑ από καιρό, καθώς έκαναν βόλτα με τη γυναίκα του άκρη-άκρη στο ποτάμι, τρώει αυτή μια γλίστρα και πάρτην μέσα.

Ο ξυλοκόπος, που δεν ήξερε μπάνιο, το ‘ριξε στο κλάμα, οπότε να σου πάλι ο Κύριος:

– Γιατί κλαις;

– Κύριε, η γυναίκα μου έπεσε μέσα στο ποτάμι.

Ο Κύριος ρίχνει μια βουτιά και βγαίνει με τη Μόνικα Μπελούτσι.

– Αυτή είναι η γυναίκα σου;

– Ναι, Κύριε...

Ο Κύριος έγινε έξαλλος:

– Τι λες, βρε παλιοψεύτη... Δεν ντρέπεσαι; Εσύ; Αλλιώς σε είχα μετρήσει...

– Συγχώρεσε με, Κύριε... Πρόκειται για παρανόηση... Αν έλεγα όχι στη Μόνικα Μπελούτσι, μετά θα μου έβγαζες τη Αντζελίνα Τζολί... Και αν έλεγα όχι και σ’ αυτήν, μετά θα μου έβγαζες τη γυναίκα μου... Εγώ θα έλεγα ναι και θα μου τις έδινες και τις τρεις. Αλλά, Κύριε, εγώ είμαι ένας φτωχός ξυλοκόπος, πώς να τις συντηρώ τρεις γυναίκες...

Ζ.

 

Πτώση Μάκη

*ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ διερμηνεία κάποιες φορές η συζήτηση στη Λάρισα.

-Ικεί πέπσι μαξ...

-Πού είναι η Pepsi Max...

-Π’ έπσι Μάκς, σι λέου. Που-ιέ-πισι ου-Μακ’ς.

-Α...

Ζ.

 

Γερός οργανισμός

*ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχουν τα πάθη κι οι καημοί του κόσμου. Σάμπως τα στραβά και τα περίεργα του ελληνικού κράτους;

Ο Λαρισαίος Κ.Μ. αλίευσε από το ΦΕΚ, επίσημο έγγραφο που μάλλον απαξιώνει τον κρατικό μηχανισμό. Απόφαση με την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού. Για κάποιον οργανισμό, πιθανότατα κατάλοιπο της εποχής Βενιζέλου στο Υπουργείο, στον οποίο οι εκκαθαρίσεις πρέπει να πάνε σύννεφο. Αλλά αυτός είναι γερός οργανισμός, αντιστέκεται σθεναρά.

***

*ΑΠΟΦΑΣΗ με περιεχόμενο σιδηρόδρομο, απολύτως ακατανόητο πέραν των εραστών της γραφειοκρατίας.

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις... κ.λπ. κ.λπ.

2. Την αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/516/03.01.2012 (Β’ 2) Υπουργική Απόφαση, με την οποία ορίστηκε ο εκκαθαριστής της «Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.», καθώς και τις αρ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/77470/2840/2421/81/20.8.2012 (Β’ 2410), ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΓΠ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/25835/ 4829/4082/260/21.02.2013 (Β’ 464), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/138168/20896/17368/1046/02.9.2013 (Β’ 2539, διόρθωση σφάλματος Β’ 2689), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/105032/13995/12290/709/25.4.2014 (Β’ 1047), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/337959/ 9270/8379/300/24.12.2014 (ΥΟΔΔ 847), ΥΠΟΠΑΙΘ/ ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/7364/9725/9009/372/ 26.3.2015 (Β’ 575), ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/ 184579/21698/19320/898 /03.7.2015 (Β’ 1734), ΥΠΟΠΑΙΘ/ ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/284963/34926/31473/ 1328/ 16.10.2015 (Β’ 2253), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ ΤΥΕΦΤΠ/46573/5622/4984/307/16.02.2016 (Β’ 507), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/257695/25505/ 23036/1472/11.8.2016 (Β’ 2732), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ ΔΔΑΑΔ/ ΤΥΕΦΤΠ/361530/30231/28723/1958/25.9.2017 (Β’ 3422), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/248388/ 17428/12860/484/25.5.2018 (Β’ 2036), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/426272/29139/24094/1137/04.9.2018 (Β’ 3815), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/ 618671/415 70/36094/1660/30.11.2018 (Β’ 5558), ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/154877/14682/14291/474/27. 3.2019 (Β’ 1239), ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/ 303138/24844 /24202/807/05.6.2019 (Β’ 2158) και ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/499425/38419/37486/1187/27.9.2019 (Β’ 3771) όμοιες αποφάσεις, με τις οποίες παρατάθηκε η προθεσμία λήξης εκκαθάρισης και θητείας του εκκαθαριστή της ως άνω εταιρείας.

3. Το αρ. 1843/13.12.2019 έγγραφο... κ.λπ. κ.λπ. (Αλήθεια, αληθινό...)

Ζ.

-------------------

  ASTEGOI APO XUES2

* AΣΤΕΓΟΙ από χθες πολλοί συνταξιούχοι Τυρναβίτες, οι οποίοι, λόγω κλεισίματος των καφενείων για τον κορονοϊό, έπιασαν τα παγκάκια της πλατείας. Ωστόσο «ελέγχονται» διότι δεν τηρούν τα μέτρα των ειδικών και συνωστίζονται μην κρατώντας τις αποστάσεις του ενός μέτρου και πλέον μεταξύ τους.

Αλλά με τόσο τσίπουρο Τυρνάβου που ρέει στην πόλη είναι δυνατόν να επιβιώσει ο κορονοϊός;

Κ.Τσ.

-------------------

 PODOSFAIRO KEKLEISMENVN TVN UYRVN3

 

* ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ κεκλεισμένων των θυρών είπατε; Να και η απάντηση των Λαρισαίων. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

-------------------

 

 EN MESV KORONOIOY4

* ΕΝ μέσω κορονοϊού, ομάδα Γάλλων ορειβατών περιηγητών βρέθηκε πρόσφατα στη Σαμαρίνα. Και ένας από τους «οικοδεσπότες» της, ο γνωστός Λάκης Αβέλλας φρόντισε για τη φιλοξενία τους. Τα χαμόγελα της φωτογραφίας επιβεβαιώνουν πως οι ξένοι επισκέπτες της Σαμαρίνας το χάρηκαν και με το παραπάνω…

Ι.Μ.

-------------------

 

 EIKONES APO TO EPERXOMENO5

*ΕΙΚΟΝΕΣ από το επερχόμενο πασχαλινό τραπέζι.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass