Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2020 19:00
*O μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έψαλε κανονικά τους Γ’ Χαιρετισμούς, στον Άγιο Αχίλλιο το βράδυ της Παρασκευής. Κανονικά, δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών, σε μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα. Έψαλε για να μεταδοθεί η Ακολουθία από το «Θεσσαλία tv» και το ραδιόφωνο της Μητρόπολης. Τον πλαισίωναν δύο ιερωμένοι και δύο ψάλτες, παρών κι ο καμεραμάν Αριστόβουλος, εν συνόλω έξι μέσα στην εκκλησία. Οι πόρτες κλειδωμένες. Το ίδιο προβλέπεται και σήμερα για την κυριακάτικη λειτουργία.  Ζ. *O μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έψαλε κανονικά τους Γ’ Χαιρετισμούς, στον Άγιο Αχίλλιο το βράδυ της Παρασκευής. Κανονικά, δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών, σε μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα. Έψαλε για να μεταδοθεί η Ακολουθία από το «Θεσσαλία tv» και το ραδιόφωνο της Μητρόπολης. Τον πλαισίωναν δύο ιερωμένοι και δύο ψάλτες, παρών κι ο καμεραμάν Αριστόβουλος, εν συνόλω έξι μέσα στην εκκλησία. Οι πόρτες κλειδωμένες. Το ίδιο προβλέπεται και σήμερα για την κυριακάτικη λειτουργία. Ζ.

Στο χαλαρό

*ΟΛΟΙ ανήσυχοι και φοβισμένοι, όλοι προσεκτικοί. Όχι κι όλοι, όχι και τόσο όμως. Οι βόλτες ασυγκράτητων αργόσχολων ηλικιωμένων συνεχίζονται στη Λάρισα. Αλλά και οι έφηβοι τα βράδια στις πλατείες συμπεριφέρονται όπως στις διακοπές. Κουβεντούλα ως αργά στα παγκάκια, ο ένας πάν’ στον άλλο γέλια και πειράγματα. Κάποιος να έχει τον ιό, τον πάνε μετά όλοι στα σπίτια τους, σε γονείς και παππούδες.

Ζ.

 

Και σεισμός

*«ΟΛΟΙ μέσα» κορονοϊός. Στην Ελλάδα όμως, σύνηθες, «όλοι έξω» σεισμός.

- Μετανοείτε, φώναξε ο Λαρισαίος. Σύντομα μετεωρίτης...

Ο άλλος πιο γλαφυρός.

- Στης Πάργας τον ανήφορο πήραν τα βράχια τον κατήφορο.

Ζ.

 

Τηλεπαρέες

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι οι προσεκτικοί και συνάμα εφευρετικοί Λαρισαίοι. Να οι άλλες ήπιαν χθες τον καφέ του Σαββάτου παρέα, μαζί όπως πάντα, τηλεκαφές όμως, μέσω ίντερνετ, σύνδεση με εικόνα, τηλεδιάσκεψη κανονική με βιντεοκλήση. Έπεσε γέλιο άφθονο, η παρέα πιο ζωντανή απ’ ό,τι στην καφετέρια. Τα κορίτσια, εξηντάρες δηλαδή, πολύ ζωηρές.

***

*ΠΡΟΒΛΗΜΑ ανέκυψε όταν κάποια σκέφτηκε να κάνει "σκρινσότ", να φωτογραφίσει το σκηνικό για να αναρτήσει. «Σιγά, να πάω να φτιάξω λίγο το μαλλί», η μία, «μισό λεπτό να βάλω λίγο κραγιόν», η άλλη, πήρε ώρα η φωτογράφιση. (Κι ύστερα έκλεισαν να προετοιμαστούν, να φροντίσουν για το βραδινό τραπέζι. Οργάνωναν τηλεταβέρνα μετά συζύγων κατ’ οίκον.)

Ζ.

 

Προτάσεις

*ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ οι περισσότεροι με τη μαζική έξοδο των Αθηναίων προς τα χωριά και τα νησιά. Για αυτό και οι προτάσεις που «πέφτουν» στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα διόδια και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν στους νοσηλευτές και το εθνικό σύστημα υγείας. Είναι μια ιδέα...

***

*Εκτος από την έξοδο των σημαιών στα μπαλκόνια, για την 25η Μαρτίου, κάποιοι προτείνουν να εκτελεσθούν ορισμένες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών σε σχηματισμούς, πάνω από κομβικά σημεία της χώρας και φυσικά και στην πόλη μας, όπου υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη. Όλα αυτά στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και εθνικής αυτοπεποίθησης!

***

*Η άλλη δεν ανησυχούσε τόσο πολύ για την πανδημία του κορονοϊού, μέχρι που είδε τον Άκη Πετρετζίκη να ανεβάζει συνταγές με κόλλυβα.

Γ.Ρ.

 

Χαμαιλέον

*ΩΣ άλλος χαμαιλέοντας ο νεοφιλελευθερισμός προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Εκεί που κατηγορούσε το δημόσιο σύστημα υγείας εκεί το εξυμνεί. Εκεί που πολεμούσε το κοινωνικό κράτος εκεί δηλώνει πως θα το στηρίξει με περισσότερες δαπάνες. Αλλά επειδή ο λύκος μόνο τρίχα αλλάζει και όχι χούγια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι νεοφιλελεύθεροι να εκμεταλλευθούν τη σημερινή - ας την ονομάσουμε υγειονομική – κρίση και να περάσουν νέα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Η πανδημία θα αφήσει πίσω νεκρούς και… πεθαμένο τον ιδιωτικό τομέα. Μένουμε έκπληκτοι από τα πρωτόγνωρα βιώματα και δεν συζητάμε την επόμενη ημέρα. Μάλλον θα παρουσιάζουν ενδιαφέρουν τα οικονομικά συγγράμματα που θα διαβάσουν οι επόμενες γενιές, από το πάθημα της εποχής μας. Ποια μνημόνια…

Β.Κ.

 

Δημόσιο

*ΟΙ μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, συνειδητά έκαναν τα πάντα για να απαξιώσουν το δημόσιο ΕΣΥ, προς όφελος τελικά του (απαραίτητου) ιδιωτικού τομέα.

Μεταξύ άλλων έδιναν χρήματα χωρίς σχέδιο, άφησαν κλινικές χωρίς νοσηλευτές, εγκατέλειψαν την πρόληψη, παρέβλεψαν την έρευνα, παλαίωσαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Όλα αυτά πάνω στις αναρίθμητες παθογένειες του δημοσίου συστήματος υγείας, χωρίς (σ.σ. μεταξύ μας) να υπολογίσουμε τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Άλλο πράγμα έφτιαξε ο Γ. Γεννηματάς και αλλιώς εξελίχθηκε το ΕΣΥ όταν για ψηφοθηρικές ανάγκες προσλαμβάνανε κηπουρούς στο Κέντρα Υγείας, ενώ τα ασθενοφόρα δεν είχαν οδηγούς για κάθε βάρδια. Αργά αλλά σταθερά το ΕΣΥ απέκτησε ιατροκεντρικό χαρακτήρα «χάνοντας» τον ανθρωποκεντρικό του προσανατολισμό.

Την επομένη δε κάθε εκλογών (όλες) οι κυβερνήσεις διόριζαν διοικητές στα νοσοκομεία, τα πολιτικά τους στελέχη. Άλλοι αποδείχθηκαν ικανοί και άλλοι επιβεβαίωσαν την κρίση των πολιτών που δεν τους εξέλεξαν βουλευτές. Όχι στ’ αλήθεια τώρα, αρμόζουν σε ασθενείς για παράδειγμα οι κτιριακές υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας;

Γι’ αυτό οι κυβερνώντες σήμερα πέφτουν στα πόδια των γιατρών, τους χειροκροτούν από τα μπαλκόνια. Αν σωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας θα σωθούν και οι ίδιοι.

Β.Κ.

 

Απ’ έξω

*ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ των θυρών γίνονταν κάποια ματς κι οι καμεραμέν ξέρουν ότι τους παρακαλούν διάφοροι φανατικοί πιτσιρικάδες να μπουν μαζί τους στο γήπεδο ως βοηθοί τους δήθεν να τους κρατούν το μικρόφωνο. Τώρα με τις λειτουργίες χωρίς πιστούς για τις ανάγκες της μετάδοσης, κεκλεισμένων των θυρών, το περιμένουν λέει να συμβεί. Να τους πλησιάσει καμιά ηλικιωμένη «να σε βαστάω παιδάκι μ’ τα καλώδια; Πού να τα κουβαλάς μοναχόιζ...»

Ζ.

 

Μένοντας σπίτι

*Ο Λαρισαίος προσπαθούσε να περισώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται.

-Κορίτσια, υπάρχουν 3 λόγοι για να μην ψωνίζετε ρούχα, online εννοείται, αυτή την περίοδο. Πρώτον μην κάνετε σπατάλες, κρατήστε τα λεφτά, θα χρειαστούν. Δεύτερον, να τα βάλατε πού; Και τρίτον: Όταν θα μπορείτε να τα βάλετε, δεν θα χωράτε.

***

*ΜΕΤΑ μίλησε στη γλώσσα των φιλάθλων.

- Πόσταραν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ «μένουμε σπίτι», λες και τον άλλο καιρό αλώνιζαν στην Ευρώπη.

- Γίνε κι εσύ σαν τον Πασχαλάκη, τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Μην κάνεις έξοδο.

Ζ.

 

Ο επιτελικός

*ΚΑΘΕ μέρα είμαι ένα ράκος από την κούραση εξαιτίας του ιού, διηγείται ο Λαρισαίος γιατρός Β. Μ. Ακούστε πρόγραμμα και φρίξτε. Κάθε πρωί σηκώνομαι, τρώω λίγο και αρχίζω τη δουλειά. Πρέπει να καθαριστούν οι επιφάνειες από όλα τα τραπέζια, ο πάγκος της κουζίνας, τα ντουλάπια πάνω και κάτω, τα πόμολα απ' τα ντουλάπια και το ψυγείο, ο απορροφητήρας, η παπουτσοθήκη, το ντουλάπι με τα διάφορα, τα μπράτσα απ' τις καρέκλες, να απολυμανθούν τα τρία κινητά της οικογένειας, το λάπτοπ, η τηλεόραση και τα τηλεκοντρόλ, τα πόμολα από τις πόρτες και τα παράθυρα, να αεριστούν τα ρούχα και τα σκεπάσματα στη βεράντα, παράλληλα να ετοιμαστεί το πρωϊνό, να μαγειρευτεί ο επιούσιος, να απολυμανθεί το πάτωμα, κλπ, κλπ.

***

*Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι τεράστια ταλαιπωρία είναι αυτή.

Ως γνωστόν, το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του μόχθου που απαιτείται για να βγει εις πέρας όλος αυτός ο όγκος δουλειάς είναι η οργάνωση, η επιτελική καθοδήγησή της, άνευ της οποίας κάθε δραστηριότητα πάει κατά διαβόλου.

Κι αυτό είναι το παράπονό μου. Γιατί η γυναίκα μου, παρ' ό,τι τα γνωρίζει όλα αυτά και με βλέπει να τυραννιέμαι σαν το Χριστό, αρνείται, στον Θεό σας δηλαδή, να με βοηθήσει λίγο. Και αρκείται να κάνει, απλά, τη χειρωνακτική δουλειά. Δηλαδή είναι κοροϊδία.

***

*ΝΑ, τώρα που βράδιασε, αυτή τη στιγμή, κάνει την τελευταία από τις δουλειές, περνάει με τη μάπα ξανά το πάτωμα και μετά θα αράξει. Ζωάρα δηλαδή… Και θ' αφήσει εμένα να σπάω το κεφάλι μου για το οργανωτικό σχέδιο της αυριανής μέρας και πώς θα φέρω εις πέρας αυτή την άτιμη την επιτελική καθοδήγηση.

Ζ.

 

Πολύ μπαστούνι

*ΦΟΥΛ της μαγκούρας και προχθές στην Κεντρική πλατεία. Ασυγκράτητοι οι ηλικιωμένοι, σου λέει πόσο καιρό θα μπορώ να περπατάω ακόμα; Ήταν κι όλο τον χειμώνα κλεισμένοι, τώρα τριποδίζουν. Κυριολεκτικά με το τρίτο πόδι, τη μαγκουρίτσα, το μπαστουνάκι, την γκλίτσα στο χέρι και βουρ στη λιακάδα. Δεν ακούνε κανένα, διότι προσέχω εγώ, ξέρω, παίρνω τα μέτρα μου, φυλάγομαι. Και πρέπει να βγει και νωρίς κάποιος, να πιάσει θέση. Ένας-ένας κάθονται στα παγκάκια, μην υπάρξει συγχρωτισμός, οπότε δεν φτάνουν για όλους.

 

Παλιά συμβουλή

*ΕΠΑΝΗΛΘΕ ο παλιός πολιτικός κρατούμενος. Με την κλασική συμβουλή.

-Τρώγε το φαΐ σου, αγάπα το κελί σου και διάβαζε πολύ.

Ζ.

 

Προφητικά

*ΤΑ είχε πει όλα για τον κορονοϊό η Άννα Βίσση, τραγουδώντας το «Είσαι» προ δεκαπενταετίας.

Είσαι στο αίμα, στις φλέβες

Στα κύτταρά μου

Είσαι στον αέρα που αναπνέω

Στη μοναξιά μου

Είσαι η μέρα μου

Είσαι η νύχτα μου…

Εσύ τη ζωή μου ορίζεις

Εσύ το μυαλό μου τρελαίνεις

Εσύ σε όλα υπάρχεις

Εσύ κι ας μην είσαι εδώ.

Ζ.

 

Κορινός

*-ΜΑΡΗ Μαρία, έχει πολύ καιρό αυτός ο κορονοϊός;

-Ε δεν θα ‘χει κάνα δίμηνο;

-Αμάν… Λες να τον κολλήσαμε, τότε;

-Πότε μαρή, πού;

-Τον Γενάρη που είχαμε πάει εκδρομή με τον σύλλογο, δεν είχαμε σταματήσει για καφέ εκεί; Στον Κορινό της Κατερίνης… (Γεγονός Τυρναβίτικο.)

Ζ.

 

Πανδημίες

*ΕΤΣΙ κι αλλιώς κλεισμένος σπίτι, ασχέτως αποκλεισμού, ο υπερήλικος Λαρισαίος ρωτούσε να μαθαίνει, ενημέρωνε κιόλας.

- Το 1957 ήμουν νέος και γερός. Στο παζάρι Λαρίσης μου είχαν αγοράσει ένα καλό μπουφάν, δεν με ζέσταινε όμως, κρύωνα. Είχα πάει με το τρακτέρ απ’ το χωριό στα Φάρσαλα, ν’ αλέσω στον μύλο. Δεν ένιωθα καθόλου καλά, πήγα να ξαπλώσω σε μια γωνιά περιμένοντας τη σειρά μου, δεν βολευόμουν. Κι έφτασα θυμάμαι να πάω στο ξενοδοχείο να ηρεμήσω, ποιος, εγώ σε ξενοδοχείο, τότε. Πλήρωσα 7 δραχμές. Ήταν η ασιατική γρίπη, στο πόδι την πέρασα. (Άλλη μια θανατηφόρα πανδημία που είχε περάσει λιγάκι ξώφαλτσα απ’ την Ελλάδα.)

***

*ΚΙ ύστερα συνέχισε με ό, τι είχε ακούσει.

-Το έλεγε ο νονός μου, ο οποίος υπηρετούσε τότε φαντάρος, εγώ ήμουν αγέννητος το 1918. Στα μέρη μας προς τη Λάρισα δεν είχαμε θύματα. Λίγο πιο πέρα όμως στα χωριά της Καρδίτσας, εκεί προς τα Άγραφα, ο κόσμος πέθαινε σαν τις μύγες, μας έλεγε. Δεκαοχτώ νέα κορίτσια έλεγε είχαν πάει στο νεκροταφείο ενός χωριού να δεις πώς το έλεγε, δεν θυμάμαι… (Ήταν η ισπανική γρίπη που είχε μολύνει όλο τον πλανήτη αφήνοντας πίσω μπορεί 20 μπορεί κι 100 εκατομμύρια νεκρούς.)

Ζ.

 

Κουβεντούλες

- ΔΕΝ είναι και τόσο ευχάριστη η προοπτική, διαπίστωνε ο Λαρισαίος. Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, ο ιός σταθερός. ΙανουάρΙΟΣ, ΦεβρουάρΙΟΣ, ΜάρτΙΟΣ και συνεχίζεται ΑπρίλΙΟΣ, ΜάΙΟΣ, ΙούνΙΟΣ, ΙούλΙΟΣ και επιτέλους Αύγουστος. Ε;

***

*Η άλλη είχε μια απορία.

-Αυτός ο ιός, μάνα δεν έχει να τον μαζέψει;

***

*ΚΙ ο ξερόλας πανταχού παρών.

-Ας μην προτρέχουμε. Λόγω της ειδικότητάς μου θεωρώ ότι η χλωροκίνη θα χρειαστεί ακόμη κάποιες επιπλέον κλινικές μελέτες.

-Τι ειδικότητα έχετε;

-Ταξί έχω.

Ζ.

 

Ιός και ποίηση

* Ο ιός και τα γεγονότα που διαδραματίζονται σχετικά με αυτόν σήμερα, εμπνέει σύγχρονους ποιητές, όπως το παρακάτω έργο που υπογράφει ο Θάνος Τζ.:

Έξι με οκτώ Βολιώτες

κι άλλοι τόσοι Καρδιτσιώτες,

μέσα στην κοσμογονία,

πήγαν βόλτα στην Τουρκία.

Στο παράλογο ταξίδι που δεν συγχωρεί κανείς

συμμετείχανε αθρόα και οι Θεσσαλονικείς.

Το μυαλό ενός κοκόρου φαίνεται δεν είχαν όλοι

και μας έφεραν για δώρο τον ιό από την πόλη.

Στα κρυφά σαν αρουραίοι

επιστρέφανε στη χώρα

αλλά οι Αρχές του τόπου,

τους τσακώσανε στην ώρα.

Έχοντας μυαλό κουκούτσι μέσα στον ορυμαγδό,

πήγαν λένε στην Τουρκία για τον... διαλογισμό.

Τους χρειάζεται μπουντρούμι

κι όχι μόνο καραντίνα

και να δίνουν παρουσία

σ’ ένα Τμήμα κάθε μήνα.

 

-----------

YPARXOYN KAI TA ARXAIA PEZOYLIA STHN PLATEIA

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ και τ' αρχαία πεζούλια στην πλατεία όταν γεμίζουν τα σύγχρονα παγκάκια.

Ζ.

 

 

-----------

ME KARE TOY ASOY EJASFALISTHKE GIA OLH THNPERIODO

*ΜΕ καρέ του άσου, εξασφαλίστηκε για όλη την περίοδο. Γερή μπάζα…

Ζ.

 

 

-----------

ARKETOI LARISAIOI PROSHLUAN

*ΑΡΚΕΤΟΙ Λαρισαίοι προσήλθαν και χθες Σάββατο στα σούπερ μάρκετ για τα ψώνια τους, όπως το αποδεικνύει και η σχετική φωτογραφία με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από αυτά. Ανέκαθεν βέβαια το Σάββατο αποτελούσε την ημέρα τροφοδοσίας της οικογένειας για την εβδομάδα που έρχεται, αλλά η πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσε το καθιερωμένο καταναλωτικό ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά και σήμερα Κυριακή, αν και πολλοί ζητούν από τον κόσμο να μην τα επισκεφτεί σε ένδειξη σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων.

Γ.Ρ.

 

-----------

TAXA MOY ME KLEISTHN THN AGORA EINAI PIO EYKOLO

 *ΤΑΧΑ μου με κλειστή την αγορά είναι πιο εύκολο το παρκάρισμα στη Λάρισα. Για μερικούς ήταν από πάντα και παραμένει.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass