ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 19:00
*ΚΟΜΒΟΪ αυτοκινήτων από τα παράλια του νομού Λάρισας με προορισμό τη Λάρισα σχηματίστηκε χθες, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Οι Λαρισαίοι που κατέφυγαν στα εξοχικά τους σπίτια στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς, τράπηκαν σε άτακτη φυγή και γύρισαν άρον - άρον στην πόλη, διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν επιλογή και ευκολία μετακινήσεων εκτός συνόρων της, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες της απαγόρευσης. Η εικόνα θύμιζε επιστροφή εκδρομέων Κυριακής καλοκαιριού και η κίνηση στο οδικό δίκτυο Αγιοκάμπου - Λάρισας συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ κατά κύματα, αδιαλείπτως.  Λ.Κ. *ΚΟΜΒΟΪ αυτοκινήτων από τα παράλια του νομού Λάρισας με προορισμό τη Λάρισα σχηματίστηκε χθες, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Οι Λαρισαίοι που κατέφυγαν στα εξοχικά τους σπίτια στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς, τράπηκαν σε άτακτη φυγή και γύρισαν άρον - άρον στην πόλη, διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν επιλογή και ευκολία μετακινήσεων εκτός συνόρων της, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες της απαγόρευσης. Η εικόνα θύμιζε επιστροφή εκδρομέων Κυριακής καλοκαιριού και η κίνηση στο οδικό δίκτυο Αγιοκάμπου - Λάρισας συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ κατά κύματα, αδιαλείπτως. Λ.Κ.

Τω καιρώ εκείνω

*ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ συνεχίζεται. Τω καιρώ εκείνω λοιμός μέγας ενέσκηψε εν Ελλάδι και καθ’ άπασαν την γην.

Και είπεν ο Κύριος (Μητσοτάκης). Εγκλεισθήτωσαν οι ιθαγενείς εις τας οικίας αυτών.

«Τοιούτων» δε μη υπακουόντων και μετακινηθέντων, και ανά τας οδούς και τας ρύμας εξεβρασθέντων, δαίμων τους επήρε και τους εσήκωσε.

Και εσκέφθη τότε ο Κύριος (Μητσοτάκης) :

-«Τοιούτοι» είστε; Φιρί φιρί το πάτε μπαγάσηδες να σας μπουντρουμιάσω μέσα...

 

Μέσα όλοι

*ΚΑΙ... μας «μπουντρούμιασε»... Ο Μητσοτάκης έβλεπε ότι πολλοί Έλληνες δεν συμμαζεύονται (εδώ δεν μπορεί να «συμμάσει» η Μέρκελ τους Γερμανούς). Αθηναίοι να τραβάν για τα νησιά και τα χωριά τους, Σαλονικιοί για τα εξοχικά της Χαλκιδικής, Λαρσινοί και Τρικαλοκάρδιτσο να το μαζεύουν για Αγιόκαμπο και Πλαταμώνα, όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη. Οπότε, τι να σου κάνει κι ο πρωθυπουργός; Το τράβηξε στα άκρα ξέροντας ότι πολύς κόσμος τασσόταν υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων, ώστε να μην ιταλοποιηθούμε. Ακόμη και ... «απόχη» - α λα Κίνα- θα δεχόταν, γιατί κατανοεί ότι δεν θέλει και πολύ, εν μία νυκτί, να ξεφύγει η κατάσταση. Και τότε, όλη αυτή η εμπιστοσύνη που κέρδισε ως τώρα ο Μητσοτάκης, όλο αυτό το θετικό κλίμα υπέρ του, θα αντιστρεφόταν άρδην. Και κανένας πολιτικός αυτού του μεγέθους δεν παίζει το πολιτικό του ... μέλλον.

 

Καιρικό

*ΑΛΛΑ ακόμη κι αν δεν το αποφάσιζε ο Μητσοτάκης, θα μας κλείσει σπίτι ο καιρός. Όλη η παρούσα εβδομάδα προβλέπεται γενικώς βροχερή και κρύα, λες και ο καιρός αποφάσισε να μας λυπηθεί και να συνετίσει τους ... «ασυνέτιστους».

(Διαβάζεται και ως σύνθημα : Καιρέ, αλήτη, μας έκλεισες στο σπίτι !).

 

Μια δικαίωση

*ΣΤΗΝ Ελλάδα συνήθως τα βλέπουμε όλα μαύρα. Στον τόπο αυτό – λέμε- τίποτε δεν γίνεται σωστά, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ... όλα καλώς καμωμένα. Να που δεν είναι έτσι. Να μην το ματιάσουμε, η Ελλάδα πάει (ακόμη) καλά με την πανδημία. Το γεγονός ότι γυρίζουν εκατοντάδες Έλληνες πίσω από την Αγγλία, σχεδόν έντρομοι, οφείλεται κατά βάση ότι οι προηγμένες, κατά τ’ άλλα, αυτές χώρες δεν ασχολούνται και πολύ με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Εκεί, προέχει η οικονομία. Το κέρδος. Όπως έλεγε και κάποιος που επέστρεψε, αρρωσταίνεις και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι μπορείς να δεις γιατρό, όπως στο «ηρωικό» ελληνικό ΕΣΥ που τόσο εύκολα συνηθίζουμε να κατηγορούμε.

 

Ποιος «παράδεισος»;

*ΠΑΜΕ πιο βόρεια... Ο σκανδιναβικός βορράς που παραδοσιακά προέβαλαν κάποιοι ως παγκόσμιο «παράδεισο» των συστημάτων υγείας, είναι αναλογικά μεταξύ των πρώτων σε κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό σε σχέση με τον πληθυσμό. Πιάστηκαν εντελώς ανέτοιμοι. Όπως σημείωνε σε επιστολή του Έλληνας της Σουηδίας δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν γάντια, ούτε ένα αντισηπτικό για δείγμα. Κατηγορούν τις κυβερνήσεις τους που δεν παίρνουν αποφάσεις, δεν παίρνουν μέτρα, δεν δίνουν σημασία, ενώ πολλοί κάτοικοι, απαθείς και ανεύθυνοι, κυκλοφορούν χωρίς καν να λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σχολεία, εστιατόρια, μαγαζιά, καφετέριες, σαν να μην τρέχει τίποτα. Και η Ελλάδα κατορθώνει οργανωμένα με αεροπλάνα να επαναπατρίζει τους πολίτες της.

Προφήτης

*ΤΗ μεγάλη δικαίωση των ημερών πρέπει να τη ζει σίγουρα ο ...Πάνος Καμμένος. Έστω και για λάθος λόγο, ήταν ο πρώτος που μας είχε προτρέψει: «Κλειδώστε τους παππούδες σπίτι...». Πολύ μπροστά ο άνθρωπος , να τα λέμε αυτά.

 

Οι «λόγοι»

*ΤΟ πρόβλημα δεν είναι ότι, μέσα σ’ όλο το χάλι μάς ενέσκηψε και σεισμός στην Πάργα. Αλλά ότι κινδυνεύουμε δίπλα στους λοιμωξιολόγους, ιολόγους, παθολόγους, ψυχολόγους, πνευμονολόγους και λογής - λογής «λόγους» της κοροναϊκής καθημερινότητά μας , να επανακάμψουν και οι σεισμολόγοι. Ούτε ... λόγος!

 

Πορτοφόλα

*ΜΟΙΡΑΣΕ 800ράκια στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό ο Μητσοτάκης και «κάνει μπράτσα». Και οι ανταποκριτές από τη Γερμανία μεταδίδουν πως η Μέρκελ έβγαλε την ... πορτοφόλα και τους έσκασε από 15 χιλιάρικα. Να το κλείνεις το μαγαζί και να ...χαίρεσαι ...

 

Ίδια συνταγή

*ΣΩΣΤΑ τα είπε και χτες ο δέσποτας... Ο κ. Ιερώνυμος λειτούργησε χτες μόνος στον Άγιο Αχίλλιο και απηύθυνε κήρυγμα τηλεοπτικώς. Για να πει, μεταξύ άλλων, ότι αιώνες ολόκληρους τώρα η ανθρωπότητα στις πανδημίες άλλο όπλο στη φαρέτρα της δεν έχει, παρά τα κλασικά, τα μέτρα δηλαδή που λαμβάνουμε και σήμερα, δηλαδή την απόσταση.

Πράγματι... Ακόμη και ο Ιπποκράτης, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί πανδημίες, αυτό είχε πει: μην συγχρωτίζεσθε. Τι άλλαξε; Όχι σπουδαία πράγματα.

 

Το πρόσωπο

*ΣΩΤΗΡΗΣ ( ή μήπως .... Σωτήρας) Τσιόδρας, το πρόσωπο των ημερών. Η Ελλάδα και τα ΜΜΕ - έχουν πάθει «τσιοδρομάνια» μ’ αυτόν τον συμπαθέστατο κυριούλη. Κυρίως ο κόσμος εκτιμά πως ο άνθρωπος δεν έχει ίχνος ναρκισσισμού επάνω του, όπως συνήθως συμβαίνει με τα δημόσια πρόσωπα. Ο Τσιόδρας δεν «το παίζει», είναι αυτός που είναι και είναι γνήσιος. Γι’ αυτό και τα ΜΜΕ πρέπει να τον προστατεύσουν. Δεν χρειάζεται η ... αγιοποίηση που επιχειρούν μόνο και μόνο επειδή το πρόσωπο πουλάει.

 

Πιστοί

*ΔΕΚΑΔΕΣ ήταν χθες οι πιστοί που παρά τα νέα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό, πήγαν στις εκκλησίες της Λάρισας να ανάψουν ένα κεράκι.

Με ευλάβεια προσκύνησαν τις εικόνες και προσευχήθηκαν για υγεία και ψυχική δύναμη, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα.

Ήταν δύσκολο για πολλούς να δεχθούν ότι δεν θα άκουγαν χθες τη Θεία Λειτουργία. Ήταν «παγωμένοι» και αμήχανοι.

Κάποιοι κοντοστέκονταν και κοιτούσαν τον χώρο μέσα στον ναό, με προβληματισμό, καθώς τότε συνειδητοποιούσαν ότι πραγματικά η απειλή είναι μεγάλη.

Λ.Κ.

 

Τζόκινγκ

*ΔΕΝ ήθελαν να χαλάσουν τις Κυριακάτικες συνήθειές τους κάποιοι Λαρισαίοι και βγήκαν για περπάτημα, τζόκινγκ και γυμναστική, στην όχθη του Πηνειού, μέσα στην πόλη. Πιθανόν να ήλπιζαν ότι οι υπόλοιποι θα συμμορφωθούν και θα ήταν μόνοι, ώστε να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. Όμως το ίδιο σκέφτηκαν κι άλλοι, με αποτέλεσμα να συναντηθούν δεκάδες στα ίδια σημεία. Ανετοι και αεράτοι, συνέχιζαν το πρόγραμμά τους, σαν τις καλές εποχές προ κορονοϊού.

Πιθανόν να ένιωσαν και έξυπνοι που εναντιώθηκαν στους κανόνες, ενώ οι άλλοι οι «χαζοί» κλείστηκαν σπίτι.

Λ.Κ.

 

Τρίτη ηλικία

*ΤΟ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών χθες στα σούπερ μάρκετ ήταν άτομα τρίτης ηλικίας, ξεπερνά κάθε λογική.

Και κοροϊδεύουμε τα μικρά παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;

Λ.Κ.

 

Απαγόρευση

*ΑΠΟ σήμερα και μέχρι νεωτέρας, θα ζήσουμε σκηνές ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπου μας φαίνονταν πολύ μακρινά έως αδύνατα τα σενάρια να μας παρακολουθούν και να μας ελέγχουν πού πάμε όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

Ηρθε λοιπόν ο κορονοϊός που επιβάλλει να κλειστούμε μέσα, αν δεν θέλουμε να μας βρει το κακό και έχει επιστρατευθεί γι’ αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.

Γη, έτος 2020! Ισως είναι ο τίτλος της επόμενης ταινίας που θα εμπνεύσει την 7 Τέχνη.

Λ.Κ.

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass