Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2020 19:00
*ΣΥΜΜΟΡΦΩΜΕΝΑ πράγματα χθες στη λαϊκή του Σαββάτου στη Νεάπολη. Οι πάγκοι είχαν την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους. Οι πολίτες κρατούσαν αποστάσεις και μερικοί κυκλοφορούσαν με μάσκες. Τίποτα δεν θυμίζει τα Σάββατα προ κορονοϊού. *ΣΥΜΜΟΡΦΩΜΕΝΑ πράγματα χθες στη λαϊκή του Σαββάτου στη Νεάπολη. Οι πάγκοι είχαν την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους. Οι πολίτες κρατούσαν αποστάσεις και μερικοί κυκλοφορούσαν με μάσκες. Τίποτα δεν θυμίζει τα Σάββατα προ κορονοϊού.

Φέρνει νερά

*ΝΑ και χιόνια στα ορεινά ο Μάρτης… Μέχρι και αποκλεισμοί. Μπράβο γδάρτης; Τουλάχιστον θα κατεβάσει νερά για το καλοκαίρι στον κάμπο. Κάτι είναι κι αυτό, να ισοφαρίσει ο καιρός, έστω λίγο πριν τη λήξη της περιόδου.

Ζ.

 

Η πόλη ρεπό…

*ΠΑΝΕ 35 χρόνια που η Χαρούλα τραγουδάει τη σημερινή εικόνα.

Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό…

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή

και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση…

Κι εγώ σε γυρεύω σαν μοιραία λύση

και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή

Κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο

σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών (Ε, ο ποιητής Αλκαίος…)

Ζ.

 

Με Καραντίνη

*ΜΑΤΑΙΩΣ περίμεναν οι φαν μια νέα εκπομπή στην «Υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Κι ας είναι πια ο τίτλος της τόσο ταιριαστός παρά ποτέ. Τουλάχιστον να έβαζαν μια επανάληψη που να κουμπώνει στην κατάσταση, να έβρισκαν κάποιο παλιότερο αφιέρωμα στον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Καραντίνη, ποιος καλύτερα στην καραντίνα. (Είναι κι ο Σπύρος κουρασμένος, τόσες εμφανίσεις καθημερινά στα κανάλια, μ’ αυτό το ξεπερασμένο πια σποτάκι. Κάτι καινούριο δεν παίζει;)

Ζ.

 

Παράλληλο σύμπαν

*ANTE καλά με το «επικοινωνείτε με τον γιατρό σας», πάει κι έρχεται η σύσταση των αρμοδίων. Που δείχνουν να μην γνωρίζουν ότι πολύς κόσμος δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Το παράλληλο σύμπαν όμως προκύπτει όταν συστήνουν διαρκώς ότι σε περίπτωση κρούσματος ή υποψίας και άρα και καραντίνας ατόμου της οικογένειας, τότε «ο ασθενής να βρίσκεται περιορισμένος σε άλλο δωμάτιο και να χρησιμοποιεί χωριστό μπάνιο». (Πού να ζουν άραγε όλοι αυτοί;)

Ζ.

 

Αναλόγως πορεύονται

*ΕΤΣΙ κι αλλιώς σουρεαλιστική κατάσταση, αναλόγως πορεύονται και οι χιουμορίστες Λαρισαίοι.

- Αντί να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα, δεν γυρίζουμε τον χρόνο κάνα μήνα μπροστά, μπας και χαλαρώσουμε;

***

*-ΛΑΖΑΡΕ, δεύρο έξω; Δεν έχει τέτοια φέτος.

-Μισό λεπτό να στείλω sms στο 13033.

***

*- Ο προϊστάμενος έχει επιτρέψει λέει στην υπηρεσία ελευθέρως το αερίζεσθαι. Ναι, ως τεστ πρόληψης των υπαλλήλων για το σύμπτωμα της ανοσμίας.

***

*-ΟΠΟΤΕ απολύτως λογικό το μήνυμα από την Ψυχιατρική Ένωση: Αγαπητοί πολίτες, είναι φυσιολογικό στη διάρκεια της καραντίνας να μιλάτε με τις γλάστρες και τα φυτά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας μόνο αν σας απαντήσουν.

Ζ.

 

Παρεμβάσεις

*ΠΑΡΕΝΕΒΗ ο Λαρισαίος Γ.Κ., σημειωτέο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος: Μην μπερδεύετε την ανοσία αγέλης με την ανοησία της αγέλης. Η πρώτη θέλει πολύ χρόνο και προστατεύει μόνο μακροπρόθεσμα. Η δεύτερη εξαπλώνεται ταχύτατα και βλάπτει άμεσα...

***

* Η βάση τη ΝΔ αντέδρασε ακαριαία στη Λάρισα. Όχι όλοι, όμως υπήρξαν αμέσως δημόσιες παρεμβάσεις. Ο φιλόλογος Ν. Ν. είπε: «Με απόλυτο αίσθημα πολιτικής ευθύνης δηλώνω ότι το προσχηματικό επίδομα των 600 ευρώ με βρίσκει αντίθετο. Δεν θα κάνω χρήση της δυνατότητας υπό την υποτιμητική οπτική επιδοτούμενων σεμιναρίων».

***

*ΕΙΧΕ προηγηθεί ο γιατρός Θ. Ρ. με αίτημα: «Η ατομική μου ευθύνη ως πολίτη και ως ιατρού μου επιβάλλει να αρνηθώ τη συμμετοχή - συνενοχή μου στο επίδομα επιμόρφωσης των 600 ευρώ και, εφόσον υπάρχει η γραφειοκρατική δυνατότητα, να διαθέσω αυτό το ποσό που μου αντιστοιχεί στην ενίσχυση του αγώνα των υγειονομικών της χώρας -δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - έναντι της πανδημίας».

Ζ.

 

Ποια Ε.Ε.

*ΚΑΤΩΤΕΡΗ των περιστάσεων για πολλοστή φορά αποδεικνύεται η Ευρωπαϊκή… Ένωση, κατά τα άλλα. Ενώ καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι κατά χιλιάδες, ο ισχυρός Βορράς -διαβάζετε Γερμανία- ουσιαστικά πιέζει για τους όρους δανεισμού (κορωνα-ομόλογο) με απώτερο σκοπό, τι άλλο, την κερδοφορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε αφού οι Γερμανικές τράπεζες (και όχι μόνο) θησαύρισαν υπάρχει και το νωπό παράδειγμα της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων. Έχει βεβαίως ενδιαφέρον τι θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο 10ήμερο της προθεσμίας που έδωσαν οι Ιταλοί την ώρα που αυξάνονται οι νεκροί σε Ισπανία, Αγγλία και όχι μόνο.

Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. αποδεικνύεται όντως το «συντομότερο ανέκδοτο» αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση. Είναι σαφές πως πάλι οι μισθωτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα της υγειονομικής -αυτή τη φορά- κρίσης.

Το τραγικό είναι πως ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές, στην Ε.Ε. υπολογίζουν επιτόκια και το ύψος της κερδοφορίας…

Β.Κ.

 

Απορίες

*ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι απορίες στον κόσμο.

- Σεισμοί, λοιμοί... Ρε εσείς το ηφαίστειο στη Σαντορίνη το κοιτά κανείς ή θα βρούμε κάνα μπελά κι από κει;

***

*- ΤΙ θα γίνει μ’ αυτόν τον Μητσοτάκη… Τον χειμώνα μάς έβγαζε έξω για να καπνίσουμε. Την άνοιξη μας κρατάει υποχρεωτικά μέσα.

***

*-ΥΠΗΡΕΣΙΑ εκεί; Είναι δύο παππούδες στον δρόμο. Τι να κάνω;

-Για να συνεχίσετε πατήστε 1.

-Εντάξει, τον έναν τον πάτησα. Τον άλλο τι να τον κάνω.

***

*ΚΙ επειδή ορισμένοι συστήνουν σοβαρότητα κι όχι αστεία.

- Κωμωδίες να βλέπετε, παιδιά, τις τραγωδίες τις ζούμε.

Ζ.

-Γιε μου πού πας;

-Μάνα θα πάω στην κουζίνα.

- Τα γάντια να μην ξεχάσεις!

Γ.Γ.

 

Πολύ απότομα

*«ΣυγχαΙρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», ναι ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας του Κυρ. Μητσοτάκη. «Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεργασία…».

Κι είπε ο Λαρισαίος. «Βρε παιδιά, βρε παιδιά… Δεν τα λένε τόσο απότομα αυτά».

Ζ.

 

Στα οικονομικά

*ΕΝΤΟΣ έδρας έφεραν τη συζήτησή τους οι Λαρισαίοι, στα συνήθη.

- Άντε να τελειώσει με το καλό κι αυτό, να έρθει μετά η νέα οικονομική κρίση, που τις παίζουμε στα δάχτυλα αυτές.

***

*- ΜΕ κλειστή τη Βουλή, οι βουλευτές θα πάρουν 800 ευρώ μέχρι τις 30 Απριλίου; Τι, υπάρχει περίπτωση να μην τα δώσουν σ’ αυτούς; Δεν είναι δίκαιο…

-Σωστά, να τους κόψουν όμως τον μισθό.

Ζ.

 

«Ον κάμερα»

*ΟΔΗΓΙΕΣ απ’ τη γιαγιά Γιαννούλα, απ’ το χωριό. Που έχν δει πολλά τα μάτια τς, από νόσο των πτηνών μα κι εκείνη των χοίρων. Προφορικά, «ον κάμερα» που λεν και στο χωριό: Τα πράματα είνι πολύ σοβαρά. Αδιέτε τώρα τι θα σας πω, ο Θιός θα μας χάσει μανάμ’.. Πρώτα, ψοφήσαν τ’αρνίθια, αρρωστήσαν μετά τα γρούνια, τώρα ήρθι σειρά μας. Προσέξτι καλά, ιένα σας λέω, κλειστείτε στα σπίτια σας, το λεν συνέχεια και ζντηλεόρασ’η. Μην πήρατε τ’ανάπλαγα κι πλαλάτι τουν ανήφουρο κι τρέχτι στα χωριά. Τι μωρ’θα σας κάνουμι στα χουριά που ιέρχιστι; Ιδώ γιατρό για μας δεν ιέχουμι, μια τα δικακπέντι ιέρχιτι κι γράφ’ει μονάχα φάρμακα. Μην ιέχτι σκλίκια στουν κώλο σας κι πλαλάτι κι γκιζιράτι από δω κι από κει. Να κάθιστι μέσα. Γιατί αλλιώς θα ψουφήσουμι όλ’οι να του ξέρτι, του λάκου μας θα γιμίσουμι. Αυτά που σας λέου τώρα γωείνι σοβαρά δεν είν’ αστεία. Στ’ αυγά σας καθίστε. Κι, να πλύνιστι καλά-καλά, σαν αυτόν ζντηλεόρασ’η που λέει, νίβω κι τα απαλάμιζμ’καλά-καλά… Κι ου Θιόςότ’ι σας φωτίσει μανάμ’ να κάμτι…

Ζ.

 

Έφυγαν (;)

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και μετανάστες τα θύματα της εξωτερικής πολιτικής του Τ. Ερντογάν που εκδιώχθηκαν προχθές από τις Καστανιές, υπό το βλέμμα των ελληνικών αρχών.

Τους μετάφεραν ξανά στην ενδοχώρα με την ίδια ευκολία που τους οδήγησαν στα ελληνικά σύνορα για να ασκήσουν πίεση στην Ε.Ε. με την κυρίαρχη Γερμανία να σφυρίζει αδιάφορα στο (και) ελληνικό πρόβλημα. Οι πρόσφυγες δεν πήγαν στις Καστανιές για να φύγουν μια ωραία πρωία...

Β.Κ.

 

Ιδέες εποχής

*-ΠροτεIνω να ξανακάνουμε Πρωτοχρονιά, έριξε την ιδέα ο Λαρισαίος.

- Μπορεί σας παρακαλώ πολύ κάποιος να κάνει απεγκατάσταση στο 2020 και να το ξαναεγκαταστήσει; Έχει ιό...

***

*Δεν ήταν όμως η μοναδική πρωτοποριακή ιδέα.

-Απόψε στις 9 όλοι έξω... Να βάλουμε μπρος τ’ αυτοκίνητά μας... Να σώσουμε τις μπαταρίες.

***

*ΚΙ ο Κ. Δ. αν μη τι άλλο προσπάθησε.

- Γέμισε κούκλες και ορισμένους κούκλους το διαδίκτυο, με τις απαντήσεις στις προκλήσεις. Άντε ν’ αρχίσουμε να παίζουμε και τις «κυρα κουμπάρες» και «το γιατρό». Αλλά τώρα οι κουμπάρες είναι αποκλεισμένες στα σπίτια τους...

Ζ.

 

Μειώσεις στα ενοίκια

*«Η αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων κατά 40% χωρίς κανένα απολύτως, έστω και στοιχειώδες αντιστάθμισμα, όπως για όλους τους άλλους, αποτελεί βαρύτατη αδικία, η οποία καθιστά θύμα της ένα μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, και ιδιαίτερα εκείνους που μόνος πόρος επιβίωσής τους είναι κάποιο μίσθωμα».

Αυτό αναφέρει συμπολίτης-ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Λάρισας, εκφράζοντας την απορία του για τη συνταγματικότητα του κυβερνητικού μέτρου. «Τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης φάγαμε πολλά φέσια, ενώ καλούμασταν να πληρώσουμε τους φόρους.

Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους, μιας και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Μια ζωή το κράτος προχωρά σε αφαίμαξη της στέγης, που με τόσο κόπο αποκτήσαμε» καταλήγει οργισμένος.

Γ.Ρ.

 

Πρώτη φορά

*«ΚΟΥΛΟΥΡΙ» πήρε ο διεθνής αναλυτής: Ολέθριες είναι οι ώρες που βιώνει η χώρα μας, αφού μετά την πανδημία του κορονοϊού, φαίνεται πως πλέον είναι και πιο κοντά από πότε σε μια νέα υποδούλωση από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, μοιραίο ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η ματαίωση της εορταστικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου λόγω του φόβου της εξάπλωσης του ιού, κάτι που οδήγησε τη γείτονα χώρα στο να διαπιστώσει πως οι συνθήκες είναι πια ευνοϊκές για να επιστρέψει και να κατακτήσει την Ελλάδα. Όπως μεταφέρουν πηγές από τα υψηλά κλιμάκια του Πενταγώνου, κάθε χρόνο, οι τούρκικες δυνάμεις επεξεργάζονταν τρόπους να επεκταθούν εκ νέους προς δυσμάς, ωστόσο η επίδειξη των ελληνικών δυνάμεων μέσω των παρελάσεων τους έκοβε την όρεξη. (Πρώτη φορά δεν έγινε παρέλαση, ανωτέρα βία.)

Ζ.

 

Ψιλοκουρασμένοι

*- ΟΤΑΝ περάσει όλο αυτό, θα κάτσω στο σπίτι δυο - τρεις μέρες να ηρεμήσω. (Άρχισαν να εμφανίζουν μια κόπωση οι ελεύθεροι πολιορκημένοι Λαρισαίοι.)

***

*- ΣΤΟ εξωτερικό γράφουν τα καλύτερα για μας και την ψυχραιμία που επιδεικνύουμε στα σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Εν τω μεταξύ εμείς δεν έχουμε λεφτά, αλλιώς θα σηκώναμε και τον τρίφτη των τυριών.

***

*- ΕΧΩ κουραστεί να ακούω για τον ιό. Ας πούμε και κάτι ευχάριστο. Στα κόλλυβα βάζετε σταφίδες;

***

*- Ελεγα στη γυναίκα μου ότι στους 10 νεκρούς στην Ελλάδα, οι 9 είναι άντρες και μία η γυναίκα. Και τι μου είπε; «Κρίμα η καημένη…»

Ζ.

 

Αφτί

*ΠΙΟ μάτι; Το αφτί είναι τώρα το πολυτιμότερο όργανο. Κρατά σκουλαρίκι, γυαλιά, hands free, ακουστικά για τον βαρήκοο κινητό, κυρίως όμως τη μάσκα για τον κορονοϊό.

 

-----------

PARLEASH DEN EIXE FETOS ANEIPISHMH EPISKECH OMOS NAI

*ΠΑΡΕΛΑΣΗ δεν είχε φέτος, ανεπίσημη επίσκεψη όμως ναι, στη Λέσχη Αξιωματικών τηρουμένων πάντοτε των αποστάσεων.

Ζ.

 

 

-----------

KAPOS ETSI UA HTAN TO MENOYME SPITI STHN INDIA

*ΚΑΠΩΣ έτσι θα ήταν το «μένουμε σπίτι» στην Ινδία.

Ζ.

 

 

-----------

OYTE 6 UEOREITAI AYTO SOMATIKH ASKHSH STHN KOITH TOY PHNEIOY

*ΟΥΤΕ «6» θεωρείται αυτό «Σωματική άσκηση» στην Κοίτη του Πηνειού, ούτε σε κάποια άλλη κατηγορία μετακίνησης εμπίπτει. Βρίσκεις όμως άκρη με τους Λαρισαίους; (Μπορεί να πηγαίνει φαρμακείο και κόβει δρόμο…)

Ζ.

 

 

-----------

DYO EBDOMADES KLEISMENH ME TON ANTRA THS APOFASISE PIA

*ΔΥΟ βδομάδες κλεισμένη με τον άντρα της, αποφάσισε πια να του πλέξει κάτι ειδικά αφιερωμένο για κείνον.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass