ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 19:00
ΣΧΕΔΟΝ όλα κλειστά και χθες Κυριακή στον Τύρναβο και ο γνωστός Τυρναβίτης συνταξιούχος επιχειρηματίας Παναγιώτης Δεληχάς δεν βγήκε από το σπίτι ούτε για ψωμί, ούτε για τυρί. Να πάρει την «Ελευθερία» ήθελε. Με την υπεύθυνη δήλωση στην τσέπη πήρε την εφημερίδα, την τοποθέτησε στη σκάρα του ποδηλάτου και ξανά πίσω σπίτι. Καθημερινά με την «Ε» συντροφιά η μοναξιά λιγοστεύει...  Κ.Τσ. ΣΧΕΔΟΝ όλα κλειστά και χθες Κυριακή στον Τύρναβο και ο γνωστός Τυρναβίτης συνταξιούχος επιχειρηματίας Παναγιώτης Δεληχάς δεν βγήκε από το σπίτι ούτε για ψωμί, ούτε για τυρί. Να πάρει την «Ελευθερία» ήθελε. Με την υπεύθυνη δήλωση στην τσέπη πήρε την εφημερίδα, την τοποθέτησε στη σκάρα του ποδηλάτου και ξανά πίσω σπίτι. Καθημερινά με την «Ε» συντροφιά η μοναξιά λιγοστεύει... Κ.Τσ.

Είκοσι και κάτι

ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ κιόλας είκοσι μέρες κλεισούρας (11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, δύο μέρες μετά τα καφέ).

Λίγο που ήταν ακόμη η αρχή, λίγο που ο Μάρτης μας βγήκε «γδάρτης», κάπως το υπέφερε ο κόσμος. Έδειξε μια αυτοσυγκράτηση που οι αρμόδιοι ονόμασαν «ατομική ευθύνη».

Τώρα που έρχεται το «βαθύ κράτος» της άνοιξης να σε δω... Πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ιός. Πρόβλημα είναι και η άνοιξη...

 

Άνοιξη

ΠΑΙΡΝΟΥΝ σειρά κι ανθίζουν τα δέντρα. Μετά τις αμυγδαλιές, άνθισαν οι κουτσουπιές, μα ανάθεμα κι αν ασχολείται κανείς με τις υπέροχες μωβ πινελιές τους...

Ζούμε αυτό που ο Στρατής Τσίρκας αποκάλεσε -στο γνωστό του έργο- «Χαμένη Άνοιξη».

 

Ζήσε Μάη

ΟΙ ΧΤΕΣΙΝΕΣ εφημερίδες προϊδεάζουν πάντως: Μάιο και βλέπουμε. ( Ζήσε Μάη μου. Κυριολεκτικώς).

Και πώς να μην πάει για Μάιο; Οι χτεσινοί έξι νέοι θάνατοι δείχνουν ότι η πανδημία επί ελληνικού εδάφους πάει να κάνει το «πικ» που οι γιατροί περιμένουν.

 

Πάσχα

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ μάλλον θα βαρύνει ακόμη περισσότερο λόγω του Πάσχα. Το δίλημμα για πολλούς να πάνε στα χωριά τους ή στα εξοχικά τους για να ψήσουν θα είναι μεγάλο κι ας κραδαίνει ο Άδωνις από τώρα απαγορεύσεις και «μπλοκάρισμα» των διοδίων. (Προβλέπω να χάνουμε αβγά και πασχάλια και να παίζουμε «κυνηγητό» στους χωραφόδρομους).

 

Ψαλτήρι

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ταγοί στο μεταξύ, όλο και τα... ψέλνουν τελευταία στην κυβέρνηση πιέζοντας για μεγαλοβδομαδιάτικες λαοσυνάξεις στις εκκλησίες.

Τελικά, μόνο οι «Τσιόδρες» κρατούν τα μπόσικα (έχοντας προσώρας δικαιωθεί- οπότε τι να τους πεις;). Lepire est avenir που λεν και στα Παρίσια.

 

Ελληνικό

ΓΙΑ γέλια ή για κλάματα;

Παγκόσμιος χαμός για τον κορονοϊό και στην Ελλάδα κάναμε πρώτο θέμα συζητήσεως στα κανάλια αν θα καταβληθεί οχτακοσάρι ή εξακοσάρι σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς.

Τελικά έχουμε όλοι τον... Αυτιά που μας αξίζει!

 

Τα ίδια...

Η ΕΛΛΑΔΑ – λένε τα «κόζα» μέχρι στιγμής – θα ψιλογλιτώσει την υγειονομική κρίση, αλλά θα πέσει προσεχώς σε οικονομική κρίση. Συμπέρασμα; Τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα! Από αρχαιοτάτων...

 

Παρήγορο

ΤΟ μόνο παρήγορο είναι πως το πρόβλημα είναι διεθνές. Οπότε, αν πιάσουν οι πιέσεις γαλλοϊταλών και η ΕΕ ανοίξει το πουγκί της, όλο και υπάρχει ελπίδα να... βρέξει και κατά δω κεφάλαια, όλο και θα μπούμε σε καμιά «γενική ρύθμιση». Σε κάθε περίπτωση όμως, για... φθισικές οικονομίες τύπου Ελλάδας, το κρίσιμο μέγεθος είναι να τελειώνει αυτή η παγκόσμια κρίση το συντομότερο. Δεν είμαστε για τα δύσκολα εμείς.

 

Ηρωική γενιά

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ τους τωρινούς 25άρηδες. Ηρωική γενιά... Οι παλαιότεροι στα είκοσι πέντε μας, απολαμβάναμε την Ελλάδα του... ΠΑΣΟΚ (αλίμονο- δεύτερο ΠΑΣΟΚ δεν έχει!).

Οι τωρινοί 25άρηδες, πριν καν αρχίσουν τη ζωή τους πρόλαβαν να δουν τη φτώχεια, την ανεργία και τις κλειστές Τράπεζες του Βαρουφάκη, τις καραντίνες του Μητσοτάκη και το επαπειλούμενο οικονομικό κραχ.

Αν μη τι άλλο, μια γενιά πιο σκληρή εκπαιδεύεται στην ιδέα ότι τίποτε στη ζωή αυτή δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο.

 

Κρίσιμο

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ παγκόσμια υγειονομική κρίση γεννά επίσης νέα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα. Να, σαν κι αυτό που ετέθη ήδη διαδικτυακώς:

-Τι πρέπει να κάνετε για να βγαίνετε όμορφη στην τηλεδιάσκεψη;

 Άντε πες τώρα εσύ...

 

Βιντεοκλήσεις

ΓΕΝΙΚΑ με τις βιντεοκλήσεις, χάνεται δυστυχώς η μαγεία της απόστασης. Τουλάχιστον οι παλαιότεροι, όταν κάναμε... καμάκι τηλεφωνικώς μπορούσαμε να αφήσουμε τη φαντασία μας να δουλεύει και ονειρευόμασταν. Τώρα με τη βιντεοκλήση, μπορεί να δεις τον/την άλλο/η και να φύγεις... τρέχοντας (και άνευ μηνύματος στο 13033).

 

Για δες...

ΕΙΠΕ ο Εβραίος να πάει στην αγορά κι ήταν ημέρα Σάββατο !

Τώρα που η βενζίνη έπεσε –λόγω μείωσης διεθνών τιμών- από 1,60 μέχρι και 1,37, δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε εκτός πόλης. Το φελέκι μας!

 

Ψώνια

Μ’ ΑΡΕΣΕΙ που πήγες και ψώνισες τα... ανοιξιάτικά σου στις εκπτώσεις. Πού να ’ξερες χρυσή μου ότι το μόνο που χρειαζόσουνα ήτανε... μάσκες, φόρμες και πιζάμες;

(Άσε που του χρόνου όλα αυτά θα είναι πια εκτός μοδός).

 

Στυλ

ΣΤΟ μεταξύ, το πρόσεξες; Όλο και πιο «άφτιαχτο» το μαλλί των γυναικών. Όλο και πιο μεγάλο το μαλλί των ανδρών. Η ελληνική κοινωνία μετά τον κορονοϊό, και στιλιστικά δεν θα είναι η ίδια. Να ξαναφτάσουμε λέτε, στη μόδα του ’70 με τους «μαλλιάδες»;

 

Ό, τι να ’ναι

Η ΑΜΕΡΙΚΗ βιώνει μια μεγάλη υγειονομική απειλή και ο Τραμπ λέει πως όλα αυτά γίνονται για να καταστραφεί η οικονομία, για να πληγεί ο ίδιος πολιτικά και να μην εκλεγεί το προσεχές φθινόπωρο.

(Αλήθεια ποιος Έλληνας συνθέτης είχε γράψει κείνο το περιβόητο ρε Μανόλη... Τραμπαρίφα;).

 

Τηλεκπαίδευση

ΣΧΕΔΟΝ με... ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας όλων των βαθμίδων και αξιοποίησαν τις πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σχεδόν δεν υπάρχει σχολείο Δευτεροβάθμιας που να μην ετοίμασε υλικό για τους μαθητές του, στο πλαίσιο της ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Αν μάλιστα η πλατφόρμα δεν σερνόταν και το σύστημα δεν έπεφτε κάθε τρεις και λίγο λόγω υπερφόρτωσης, θα ήμασταν ακόμη καλύτερα. Δυστυχώς το Υπουργείο πιάστηκε ανέτοιμο. Και αντί να κοιτάξει να βελτιώσει το σύστημα, πάει να ανοίξει μέτωπο με σύγχρονη τηλεκπαίδευση που είναι ακόμη πιο «βαριά» για τις δομές που έχουμε σήμερα. Πού πάτε ορέ Καραμήτροι; Λίγος ρεαλισμός δεν θα έβλαφτε...

 

Λεφτά...

ΤΗΝ κατάρτιση νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού προανήγγειλε η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι αλλαγές στο σχέδιο θα προταθούν «για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη» όπως διευκρίνισε η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τις αντιδράσεις των χωρών του Βορρά για την προκλητική στάση των Γερμανών να «μπλοκάρουν» ή να μην εγκρίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, το κορονο-ομόλογο.

Νέο σχέδιο που κατά την κ. Λάιεν «θα συμπεριλάβει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εγγυάται τη συνοχή στους κόλπους της Ε.Ε. διά της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας». Τώρα μάλιστα... τα πιάσαμε τα λεφτά μας.

Β.Κ.

 

Επάρκεια

ΣΤΟ θέμα των υλικών στα νοσοκομεία επανήλθε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό. Για να επισημάνει την ανάγκη για ορθολογική χρήση των υγειονομικών υλικών, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει επάρκεια υλικών.

Δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα γιατρών και νοσηλευτών της πρώτης γραμμής, όπου σημειωνόταν η έλλειψη στολών, μασκών, γαντιών κλπ. Από την αρχή το δήλωσαν μάλιστα οι γιατροί, όταν ακόμη οι περισσότεροι αγνοούσαμε την κρισιμότητα της κατάστασης και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε πως το ΕΣΥ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Β.Κ.

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass