ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 19:00
*ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ αξεσουάρ για να ταξιδέψεις με μέσο μαζικής μεταφοράς.  Ζ. *ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ αξεσουάρ για να ταξιδέψεις με μέσο μαζικής μεταφοράς. Ζ.

Τι να διαλέξεις…

*ΚΑΙ να που έφτασε ο κόσμος να μην αποδέχεται τις λιακάδες ως καλή και επιθυμητή μέρα. Αφού δυσκολεύουν τον εγκλεισμό. Το κρύο όμως πάλι κι η βροχή μπορεί να ευνοούν τον κορονοϊό. Ζόρικη η κατάσταση έτσι κι αλλιώς.

Ζ.

 

Περί τον Μανώλη

*ΣΕ μια δύσκολη, περίεργη περίοδο έφυγε κι ο Μανώλης Γλέζος. Κρίμα, είπε κάποιος, τέτοιο καιρό πήγε σιωπηλά. Δεν είχε δίκιο, όλη η Ελλάδα για κείνον μιλάει. Κι οι αρχές του τόπου, οι επίσημοι, παράγοντες υψηλόβαθμοι και μικρομεσαίοι αλλά και απλοί άνθρωποι. Στη Λάρισα μονάχα, αμέτρητοι προχώρησαν σε δηλώσεις και αναρτήσεις, με φωτογραφίες και αναμνήσεις τους προσωπικές ή συλλογικές. Κυριολεκτικά γύρω-γύρω όλοι, γύρω απ’ τον Μανώλη…

Πληθωρική προσωπικότητα ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, με έντονη δράση η οποία απλώς ξεκίνησε με το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας, σε δύσκολες αλλά και ειρηνικές εποχές, άφησε ευκρινέστατο το αποτύπωμά του στην κοινωνία. (Μέχρι κι ο Σωτ. Τσιόδρας, θυμήθηκε να μιλήσει χθες για κείνον, συνδέοντάς τον με την αντίσταση στον τωρινό αόρατο εχθρό.)

Ζ.

 

Προσφέροντες

*ΤΟΥΣ πρόλαβε όλους τελικά ο Λαρισαίος βουλευτής. Κυρίως τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι εκ δεξιών προερχόμενος ο Β. Κόκκαλης, αποδείχθηκε πιο ευαίσθητος, υπεράνω, οι πολιτικές κεραίες του λειτούργησαν νωρίτερα απ’ τον καθένα. Ακολούθησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πίσω από τον αρχηγό τους οι νεοδημοκράτες βουλευτές. Ο πρωθυπουργός κι εν συνεχεία κι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που πρόλαβαν τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν φυσιολογικό να κάνει ρελάνς, ‘’μέσα κι άλλα τόσα’’… (Τον πρωτοπόρο Λαρισαίο πάντως στην Αθήνα τον λησμόνησαν.)

***

*ΓΙΑ διοικητές, γεν. γραμματείς και άλλους διορισμένους δεν είπε ο πρωθυπουργός. Και δεν θα μπορούσε. Άλλο το κόμμα κι άλλο το κράτος, το οποίο όμως έχει καταληφθεί, ως συνήθως, απ’ το κόμμα. Οπότε βρήκε να τσακωθεί η αντιπολίτευση…

***

*ΤΟ ουσιώδες θα ήταν πάντως, εθνοπατέρες και εθνομητέρες να ελαφρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ευκαιρία θα ήταν τώρα, να μείνουν χωρίς αστυνομικούς που τους χρησιμοποιούν για οδηγούς μέχρι και ως φωτογράφους, να περιοριστούν οι τόσοι υπάλληλοι και συνεργάτες που τους προσφέρονται δώρο στα γραφεία τους. Θα μπορούσε έτσι να εξοικονομείται, μονίμως για τον καθένα, ένας ολόκληρος βουλευτικός μισθός, κάθε μήνα, εσαεί. (Και μετά; Πώς θα γίνει; Ώστε να διασφαλίζεται η επανεκλογή τους…)

Ζ.

 

Ξεπόρτισαν

*6 ΚΑΙ…φτου και βγήκα. Καθώς φαίνεται αρκετοί Λαρισαίοι δεν πτοούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας και βρίσκοντας ως δικαιολογία τη σωματική άσκηση πατούν το 6 στο κινητό τους και παίρνουν έγκριση για να ξεπορτίσουν. Ο καλός καιρός της Κυριακής φαίνεται έβγαλε πολύ κόσμο στον δρόμο για περπάτημα. Και όχι κατά μόνας αλλά οικογενειακώς. Κόσμος στις συνοικίες, κόσμος στο ποτάμι, κόσμος στο Κηποθέατρο. Επικίνδυνα πράγματα και όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν τόσο η κατάσταση θα δυσκολεύει.

Ν.Π.

 

Μισθοί

*Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ζητάει από τους υπουργούς του, να μειώσουν τους μισθούς τους για δύο μήνες στο 50%. Το ζητάει. Τους καλεί. Αλήθεια, δεν θα μπορούσε να χτυπήσει στο φιλότιμο και τους εργαζόμενους ή τους επιχειρηματίες; Κι αν αυτό δεν γίνεται, γιατί δεν προχωράμε σε κάποια ΠΝΠ και για τους βουλευτές; Για όλους φυσικά και όχι μόνο της ΝΔ. Για να το σιγουρέψουμε δηλαδή και γιατί όχι να το μονιμοποιήσουμε… Τι λέτε;

Κ.Γ.

 

Οι οργανωμένοι

*Κι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Λαρισαίος θεωρεί ότι πήρε την εκδίκησή του.

- Επιστρέφει άρον -άρον από την Αγγλία στην Ελλάδα πανικόβλητη και η Μπέττυ πρώην Κικίτσα από την Άνω Πλατανίτσα, που μέχρι χθες μας έπρηζε με το πόσο οργανωμένα είναι όλα εκεί και πως δεν θα ξαναγύριζε στην πατρίδα ούτε για διακοπές. Καλώς μας ήρθε βρε…

Ζ.

 

Παράταση

*ΝΕΑ παράταση εγγραφών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για μαθητές και εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας. Μέχρι και τις 6 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν. Άντε και τα καταφέρουν στις 10 Απριλίου θα ήταν η τελευταία ημέρα μαθήματος στα σχολεία και μετά διακοπές Πάσχα. Άρα όσοι προλάβουν ό,τι προλάβουν. Καινοτόμο το εγχείρημα, αναμενόμενες οι δυσκολίες. Η παράταση του σχολικού έτους αρχίζει να φαντάζει μονόδρομος.

Ν.Π.

 

Υπάρχει τρόπος

*ΠΑΝΤΑ ορισμένοι καταφέρνουν να κάνουν την κρίση ευκαιρία: Με μόλις 300 ευρώ ερχόμαστε σπίτι σας ντυμένοι σαν διαστημάνθρωποι, δήθεν ως ειδικοί νοσηλευτές αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού και σας παίρνουμε με το φορείο μακριά από τη σύζυγό σας. Σας μεταφέρουμε στο σπίτι της φιλενάδας σας ώστε να περάσετε εκεί την ‘’καραντίνα’’ μαζί της για 14 μέρες κι ύστερα σας μεταφέρουμε πάλι σπίτι σας.

Ζ.

 

Και θετικά

*ΟΙ Λαρισαίοι ανακαλύπτουν και θετικά σ’ όλη αυτή την ιστορία.

- Εν τω μεταξύ, χαζά-χαζά, πρώτη φορά έχω το ίδιο πενηντάρικο στο πορτοφόλι μου, εδώ και δεκαπέντε μέρες τώρα.

***

*- ΝΑ κι ένα καλό… Δεν θα παιδευτώ αυτή τη φορά ν’ αλλάξω την ώρα στ’ αυτοκίνητο.

***

*- Α και κάτι καινούργιο… Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη βρήκε τον Θωμά στο σπίτι.

Ζ.

 

Αναθεωρεί

*ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ της ΝΔ είναι ο Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος αναγνωρίζει ότι «αναμφίβολα η παρούσα κρίση μας διδάσκει ότι το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως, με εξοπλισμό και προσωπικό». Αναφερόμενος στην εξαγγελία για παροχή Δώρου Πάσχα στους υγειονομικούς, συμπληρώνει, στο άρθρο του στην εφημερίδα ότι «είναι μια καλή αρχή που πρέπει να έχει και συνέχεια όχι μόνο ως αυτονόητη ανταπόδοση της Πολιτείας για την ανεκτίμητη προσφορά τους στη δημόσια υγεία, αλλά και ως κίνητρο αναστολής της εκροής ιατρών στο εξωτερικό προς άγραν εργασίας. Μέτρα στήριξης οφείλουμε και για το νοσηλευτικό προσωπικό που, επίσης, έχει δώσει δείγματα αλτρουισμού σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες».

***

*ΚΑΙ ο γαλάζιος βουλευτής δεν διστάζει να αναγνωρίσει ότι: «Όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες είναι βέβαιο ότι επηρεάζουν τις προσεγγίσεις όλων για τη δημόσια υγεία που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των υποχρεώσεων του κράτους. Ο κορονοϊός θα οδηγήσει σε αναθεωρήσεις βεβαιοτήτων και επανιεράρχηση προτεραιοτήτων. Η πανδημία θα μας κάνει να δούμε πολλά με άλλη ματιά. Από την κρίση αυτή όλοι πρέπει να βγούμε σοφότεροι και δυνατότεροι». (Δεν είναι και λίγο… Καθόλου ασήμαντες παραδοχές.)

Ζ.

 

Μελάνια

*ΚΑΛΗ η διαδικτυακή εκπαίδευση αλλά μας έπιασε λίγο απροετοίμαστους τους περισσότερους γονείς. Κάτι τα μελάνια, κάτι οι εκτυπωτές, άλλοι πάλι έχουν πρόβλημα με τα email και τους υπολογιστές. Αδιάβαστοι οι περισσότεροι γονείς. Στην επόμενη καραντίνα δηλώνουμε πως θα τα πάμε καλύτερα…

Κ.Γ.

 

Σχέδια

*ΛΙΓΟ πολύ όλοι συνεχίζουν να κάνουν τα σχέδιά τους.

- Η Πρωτομαγιά πέφτει Παρασκευή φέτος. Ευτυχώς ένα τριήμερο να κάτσουμε λίγο...

***

*- ΠΑΣΧΑ πού θα κάνετε φέτος;

- Λογικά στο σαλόνι.

***

*- ΒΡΕ, τι αρνάκι παραγγέλλεις; Γαλοπούλα πάρε.

Ζ.

 

Φαύλος

*- Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δανείζεται απ’ τις τράπεζες.

Βήμα-βήμα και με λογική το πήγαινε ο Λαρισαίος.

- Οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα να δανείσουν τον κόσμο και τα παίρνουν δωρεάν από το κράτος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Και συνέχισε μέχρι που έχασε τον λογαριασμό.

- Το κράτος φορολογεί τον κόσμο για να εξασφαλίσει χρήματα που θα χαρίσει στις τράπεζες, για να μπορούν αυτές να δανείζουν τον κόσμο, ώστε να μπορεί αυτός να πληρώνει τους φόρους που καταλήγουν δώρο στις τράπεζες. Στις οποίες εν τέλει όλοι χρωστάνε. (Τι δεν πάει καλά σ’ αυτόν τον κύκλο;)

Ζ.

 

Γάντια

*ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, χαρακτηρίζεται για τη δημόσια υγεία, η συμπεριφορά πολλών πολιτών να πετούν σε κοινόχρηστους χώρους τα γάντια που χρησιμοποίησαν, δημιουργώντας έτσι εστίες μόλυνσης.

Σημεία που συνήθως παρατηρούνται τέτοια κρούσματα είναι κοντά σε ΑΤΜ τραπεζών και έξω από εισόδους σούπερ- μάρκετ.

Μήπως θέλουμε από έναν υπάλληλο καθαριότητας ο καθένας για να μαζεύει τα σκουπίδια μας;

Λ.Κ.

 

Λαλημένοι

*ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να αμύνονται με χιούμορ οι έγκλειστοι Λαρισαίοι.

- Κάποτε τραγουδούσαμε τη λυγαριά, τώρα θα τραγουδάμε τη ζυγαριά.

***

*- ΓΑΥΡΕ Τσιόδρα παραιτήσου. Είναι αδύνατον, ο Πειραιάς της κινεζικής Cosco και του Μαρινάκη να έχει λιγότερα κρούσματα απ’ τη Θεσσαλονίκη του Ιβάν.

***

*- Μ’ ΑΡΕΣΕΙ που βάλαμε και Μάρτη, να μη μας κάψει το φωτιστικό στο σαλόνι.

***

*ΑΝ μη τι άλλο, κάποιοι το παραδέχονται.

-Καλά, έχω λαλήσει.

-Κι εγώ..

-Κι εγώ…

-Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.

Ζ.

 

Πρωτοφανές

*ΜΙΛΩΝΤΑΣ με τους φίλους μου στην Ισπανία, όπου κατοικώ τα τελευταία χρόνια, στη Γαλλία όπου έχω ζήσει χρόνια, στη Μεγάλη Βρετανία, και διαβάζοντας τα σχετικά και τις αντίστοιχες εικόνες εκεί, μπορώ να πω ότι είμαι έκπληκτος με τους Έλληνες, αναφέρει ο Γ. Γ. Να, οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ. Ούτε πανικός ούτε ουρές. Οι άνθρωποι πειθαρχούν, παίρνουν ένα χαρτάκι με έναν αριθμό στην είσοδο για να μπουν με τη σειρά τους. Τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους και στο ταμείο. Ψωνίζουν λογικά. Από τη στιγμή που είδαν ότι τα προϊόντα ανανεώνονται και ξαναγεμίζουν δεν στοκάρουν. Μέχρι και χαρτί υγείας υπάρχει εν αφθονία, αυτό το φετίχ για τους φίλους στο εξωτερικό που το τσάκισαν δεν το κατάλαβα ακόμη.

***

ΕΚΤΟΣ από εξαιρέσεις ο κόσμος πειθαρχεί, οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι εφευρίσκουν τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι, να λειτουργούν αλλιώς. Ίσως γιατί είμαστε συνηθισμένοι στην απαιτούμενη ευελιξία και διαθέτουμε εξασκημένη φαντασία πολύ περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους λόγω των δυσκολιών που έχουμε περάσει. Οι αποφάσεις υπήρξαν πολύ ταχύτερες από άλλες χώρες με βάση την εμπειρία τους. Και αυτό μάλλον βοήθησε.

Η Αντιπολίτευση στηρίζει την Κυβέρνηση, κουτσά-στραβά και στις δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα σε ένα μόλις μήνα. Από μόνο του ένα θαύμα. Το κράτος είναι παρόν εκεί που πρέπει και πάνω-κάτω όπως πρέπει. Οι οδηγίες φτάνουν στους πολίτες και οι Έλληνες τις ακολουθούν με αναπάντεχη στωικότητα και ρεαλισμό. Ανήκουστα και πρωτοφανή πράγματα.

***

*ΟΙ Έλληνες μπορούμε να είμαστε τελικά καλύτεροι από τους άλλους, όταν το αποφασίσουμε μέσα μας. Νομίζω ότι με λίγη τύχη, αν το πράγμα περάσει σε μια κανονικότητα σχετικά γρήγορα, ως τον Ιούνιο η χώρα θα βγει και αλλαγμένη και διπλά κερδισμένη σε σχέση με άλλες. Κυρίως γιατί θα έχει ανακτήσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη των ξένων, αλλά την εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Ζ.

 

Μου το είπε

ο ξάδερφος….

*ΟΙ συνωμοσιολόγοι έχουν ξεσπαθώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα με την πανδημία του κορονοϊού. Πολλές από αυτές που κυκλοφορούν σε μορφές ιστορίας και στο ίντερνετ σε κάνουν μερικές φορές να αμφιβάλλεις με την κρίση σου έως τώρα.

Μάλιστα όσοι τα εξιστορούν από κοντά είναι αρκετά πιστευτοί, έχουν το χάρισμα. Όταν όμως η ιστορία φτάνει στην κλασική ατάκα… «έχω ένα ξάδερφο ή γνωστό, τα ξέρω από μέσα», να ξέρεις 99% είναι ψέμα. Η σχετική ατάκα έχει παίξει κατά καιρούς σε όλες τις κρίσεις της νεότερης ιστορίας, Ίμια (λες και τα Ίμια ήταν η Μύκονος και ήταν ο γνωστός και ο ξάδερφός σου εκεί), εκλογές, κυβερνήσεις, πτώση αεροσκάφους, τραπεζικό σύστημα, capital controls, μνημόνια, ελληνοτουρκικά κ.ά. και τώρα με τον κορονοϊό. Δεν πιάνουν, αλλάξτε ατάκα...

Γ.Γ.

 

Ιδέες

*EXOYN ιδέες οι Λαρισαίοι.

- Πού πάτε κύριε;

- Στη φιλενάδα μου.

- Μα εδώ γράφει συνεργείο, βενζινάδικο, φαρμακείο...

- Και τι ήθελες, κύριε αστυνόμε, να γράψω μπροστά στη γυναίκα μου;

***

*- ΑΥΤΟΣ ο αραχτός που μέχρι πριν τρεις μήνες τον λέγαν τεμπελόσκυλο, τώρα έχει αναδειχθεί σε πρότυπο πολίτη;

***

*ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΩ καναπέδες. Μετά την καραντίνα. (Μικρές Αγγελίες της νέας εποχής).

Ζ.

 

---------------

JEXASMENES KINHSEIS

*ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ κινήσεις

 

 

---------------

EIDE KAI APOEIDE O ANUUROPOS EBALE MIA

* ΕΙΔΕ και απόειδε ο άνθρωπος. Έβαλε μια πινακίδα μπας και σώσει τη βεράντα του. Πώς λένε οι Άγγλοι στο μετρό «Μάιντ δε γκαπ»; Εμείς «Μάιντ δε βεράντ». Κάπου στην Αταλάντης...

Κ.Γ.

 

 

---------------

AN PERASOYN KI ALLES MERES STHN APOMONOSH

*ΑΝ περάσουν κι άλλες μέρες στην απομόνωση, κάποια στιγμή οι χομπίστες θα υποχρεωθούν να δράσουν.

Ζ.

 

 

---------------

POIOS EIPE OTI UA PACOYN OI GEITONISSES NA PINOYN KAFE MAZI

*ΠΟΙΟΣ είπε ότι θα πάψουν οι γειτόνισσες να πίνουν καφέ μαζί…

Ζ.

 

 

---------------

KALYFUHKAN OI ELLEICEIS SE ANTISHPTIKA

*ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ οι ελλείψεις σε αντισηπτικά. Και μάλιστα με υψηλής ποιότητας οινοπνευματώδη διαλύματα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass