ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2020 19:00
*TOTE είχε θερμές χειραψίες, νυν και πρώην, παρά τις διαφορές τους. Πού τέτοια τώρα, Βορίδης-Κόκκαλης, μακριά κι αγαπ-ιοι-μένοι.  Ζ. *TOTE είχε θερμές χειραψίες, νυν και πρώην, παρά τις διαφορές τους. Πού τέτοια τώρα, Βορίδης-Κόκκαλης, μακριά κι αγαπ-ιοι-μένοι. Ζ.

Καθημερινώς

- ΝΑ σε πάρω εγώ σε λίγο; Βλέπουμε τον Τσιόδρα τώρα μωρέ...

Ώρα Ελλάδος 6η απογευματινή, Tsiodrastime, ώρα ιερή για την ελληνική οικογένεια, ούτε οι Εγγλέζοι για το τσάι τόσο ακριβείς. Six o’clock.

***

*ΔΗΛΩΣΕΙΣ, πληροφορίες και αποφάσεις για τον ιό κι ύστερα ερωτήσεις. Επιτρέπονται μόνο πέντε που υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να απαντηθούν στις έξι ακριβώς, μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Γι’ αυτό και τόση σιγουριά στις απαντήσεις, ενίοτε και ντρίπλες από τους υφυπουργούς. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε λίστα μέχρι να έρθει η σειρά τους, επιλέγονται ανά κατηγορία. Μία ερώτηση από κανάλι, μία από site, μία από καθημερινή εφημερίδα, μία από κυριακάτικη κοκ.

Ζ.

 

Τα είχε πει

*ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΟΝΤΑΙ μερικοί από τη στάση των ανυπάκουων ανθρώπων. Λησμονούν το σαρκαστικό «Επίγραμμα» του Γιώργου Σουρή:

«Ο Έλλην δύο δίκαια ασκεί φιλελευθέρως:

Ουρείν τε και συνέρχεσθαι,

εις όποιο θέλει μέρος».

Κι άντε να μαζευτεί ο άλλος υπακούοντας στα μέτρα... Να παραβιάσει της φυλής τα πατροπαράδοτα, το DNA της...

***

*ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, καθότι διαχρονικό. Του ιδίου:

«Εχθές που ήταν Πρωταπριλιά, αποφασίσαν κι οι Τραπεζίτες,

να μη φτωχαίνουν τον κόσμο πια, και ούτε να ‘χουν κρυφούς μεσίτες, κι απ’ τα καλά των και τους παράδες να πάρουν μέρος κι οι φουκαράδες». (Πρωταπριλιά, ε;)

Ζ.

 

Τρεις

*TO πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναφέρεται, από τους αρμόδιους για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και τους ευάλωτους πολίτες, κάθε τρεις και λόγο. Ακριβώς τρεις μήνες απλήρωτοι έχουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος στη Λάρισα. Από λόγια έχουν χορτάσει. (Καλά που δεν τους είπαν ότι τους τα φυλάνε για να μην τα σπαταλήσουν).

Ζ.

 

Ξέχασαν;

*ΓΕΝΙΚΩΣ από οργάνωση κι από ρεφλέξ σκίζει το σύστημα. Και καλά είχαν περάσει 6-7 μήνες χωρίς να καταφέρει η κυβέρνηση να ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στο Παλιό Νοσοκομείο της Λάρισας, τώρα όμως με την κρίση του τελευταίου διμήνου γιατί δεν το πράττουν; Που έπρεπε να το είχαν κάνει αστραπιαία. Χωρίς διοίκηση το ΓΝΛ δυσκολεύεται να ανασάνει. Ούτε τα βασικά για τη λειτουργία του δεν διεκπεραιώνονται. Κι άντε να πει κάποιος ότι πριν υπήρχε σχέδιο κατά των δημόσιων νοσοκομείων. Τώρα όμως που τα εξυμνούν; (Τόσο δύσκολο είναι να υπογράψουν μια απόφαση στο Υπουργείο Υγείας; Γιατί δεν το έχει καταφέρει ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης;)

Ζ.

 

Για τους

δικούς του;

*ΜΑΛΛΟΝ μήνυμα στη νεοφιλελεύθερη τάση του κόμματός του ήταν το πολυσυζητημένο άρθρο του Μ. Χαρακόπουλου για τη δημόσια υγεία ως «αγαθό στον σκληρό πυρήνα του κράτους». Βεβαίως τώρα, με την πανδημία πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο, ακόμη και ακραίοι, βλέπουν με άλλη ματιά και αναθεωρούν απόψεις για το ΕΣΥ, συντάσσονται κι αυτοί με το ότι αναμφίβολα χρειάζεται ενίσχυση.

***

*ΠΡΟΣΦΑΤΗ ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια στη Λάρισα για τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε ΝΠΙΔ, η οποία προκάλεσε αναστάτωση περί «ιδιωτικοποίησης» και «ξεπουλήματος»; Μέχρι και στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε συζητηθεί. Μάλλον απίθανο να τη διατηρεί ακόμη, πόσο μάλλον να την υπερασπίζεται και δημόσια. Ε, τότε ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Υγείας ζητώντας διευκρινίσεις περί αυτού, δεν ήταν από την αντιπολίτευση, αλλά κυβερνητικός. Λες και ήξερε ο Λαρισαίος ότι ο Β. Κικίλιας θα έκανε πίσω.

***

*ΗΤΑΝ αρχές Φεβρουαρίου που ο γαλάζιος βουλευτής ζητούσε να παρουσιάσει αναλυτικά ‘’τι εννοεί ο ποιητής’’ ως οφέλη της μετατροπής του νοσοκομείου από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου. Αν και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής οι ερωτήσεις πρέπει να απαντώνται εντός μηνός το πολύ. Πέρασαν δύο κι ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κι όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει απάντηση για χρόνια. (Άλλαξαν δραματικά τα κόζια).

Ζ.

 

Ακριβώς τόσο

*ΑΚΟΜΗ μια αριθμολογική θεωρία συνομωσίας, από έγκλειστο Λαρισαίο.

Στο κελί (33) μ’ είχαν στον Κορυδαλλό.

Είχα μάτια (13)

μα παιδί χωρίς μυαλό (0)

Όλα μαζί 13033. (Πόσο μπροστά δηλαδή ο Γιώργος Μαργαρίτης;).

Ζ.

 

Βάσει σχεδίου

*ΣΕ κανέναν Λαρισαίο δεν εμποδίζουν να κάνει τα σχέδιά του. Παρότι ενημερώθηκαν πλέον ότι δεν είναι κρίσιμες οι δύο επόμενες εβδομάδες, όπως συνήθιζαν να λέει οι αρμόδιοι ως τώρα, κρίσιμος όλος ο Απρίλιος πλέον, δεδομένο, Πάσχα γιοκ.

- Εξετάζεται σαν δώρο του Πάσχα να δοθεί μία ώρα ελεύθερη έξοδος από το σπίτι.

***

*-ΠΟΥ θα κάνετε Πάσχα;

-Στο skype, εσείς;

-Εμείς, viber μάλλον...

***

*- Η τελική έξοδος μπορεί να γίνει 10 με 11 Απριλίου. Του 2026, για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ζ.

 

Κι η προετοιμασία;

*ΑΣΚΕΙ κριτική ο Θ.Κ.: Παίζουν λογιστικά παιγνίδια με τις ΜΕΘ προσθέτοντας ψευδώς νέες κλίνες. Αθροίζουν στις αφετηριακές 550, τις χρυσοπληρωμένες κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τις στρατιωτικές, όσες κλίνες ελευθερώθηκαν από άλλες χρήσεις που παγώσανε (π.χ. καρδιοχειρουργικές κ.ά). και τις λιγοστές δεκάδες κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) που ενδονοσοκομειακά αναβαθμίστηκαν. Λες κι όλα αυτά μέχρι τώρα δεν νοσήλευαν Έλληνες πολίτες αλλά εξωγήινους...

***

*ΚΑΙ μετά επικεντρώνεται στην αχίλλειο πτέρνα της χώρας, τα νησιά: Ελάχιστες υγειονομικές υποδομές ποσοτικά και ποιοτικά, στρατόπεδα προσφύγων που μπορούν να εξελιχθούν ανέτως όπως τα γηροκομεία της Ισπανίας (20% των θυμάτων), απλώς και μόνο λόγω ιδεοληψίας που θα έλεγε και ο Κοντοζαμάνης. ΕΚΑΒ με μία κάψουλα και δυνατότητα μιάμισης αεροδιακομιδής ημερησίως. Με ελάχιστα διαθέσιμα tests και πολύ καθυστερημένη επιβολή των περιορισμών νέων αφίξεων που προαναγγέλθηκαν και δεν επιτηρήθηκαν ουδόλως.

Ζ.

 

Του τα είπε

*Ο Χρ. Καπετάνος της ΝΟΔΕ Λαρίσης πήρε, λέει, τηλέφωνο τον συνονόματό του Χρ. Σταϊκούρα, δίπλα στη Λαμία, πριν ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης κι έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά, όπως μαθεύτηκε. Αφού εξήγησε στον αρμόδιο υπουργό για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και άλλους επιστήμονες και το 800άρι καθώς και για αγρότες και κτηνοτρόφους, του μετέφερε λέει τη λαϊκή απαίτηση.

Τα είπε κατόπιν ο υπουργός, περίπου δηλαδή, ε κάπως... (Κι ο δικηγόρος Σ. Τ. του αφιέρωσε μετά τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα «Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε μεγάλε;»).

Ζ.

 

Προφήτες

*ΜΕΤΑ Μητσοτάκη προφήτες, ξεφύτρωσαν πολλοί στη Λάρισα, δίνοντας απλόχερα τους μισθούς τους. Άλλοι πάλι καυχιούνται ότι αυτοί συνέλαβαν την ιδέα. Για κείνους ήταν τζάμπα κιόλας, άλλοι καλούνταν να πληρώσουν.

Ζ.

 

Είναι γιατρός

*ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ να σχολιάσει τα του κορονοϊού, ο Λαρισαίος καθηγητής Χρ. Κίττας. Έκανε όμως μία εξαίρεση προ ημερών ο τ. πρύτανης για να επισημάνει «στους αυτάρεσκους κριτές και επικριτές του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ευτυχώς είναι λίγοι, αλλά με βαρύγδουπα επιστημονικά βιογραφικά, τα ακόλουθα: Όταν διαχειρίζεσαι κρίσεις και όταν ένας ολόκληρος λαός κρέμεται από τα λόγια σου, το βάρος που πέφτει στους ώμους σου είναι τεράστιο. Ιδιαίτερα αν είσαι άνθρωπος, απλός επιστήμονάς / γιατρός και όχι πολιτικός ή από αυτούς τους «ακαδημαϊκούς», οι οποίοι διαρκώς προσβλέπουν σε μία πολιτική ανέλιξη ή επιζητούν με κάθε τρόπο τη δημοσιότητα».

***

*ΚΑΙ καταλήγει ο διατελέσας και υπηρεσιακός υπουργός Υγείας: «Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ως άνθρωπος με αυτά τα χαρακτηριστικά και για χρόνια αφοσιωμένος στο λειτούργημά του, φοβάμαι ότι έχει μεν μεγάλες αντοχές, όχι όμως τόσες, ώστε να ανέχεται τις βιτριολικές και εκ του ασφαλούς επιστημονικές (;) συμβουλές, οι οποίες θεριεύουν τις αμφιβολίες και τον πανικό. Γι’ αυτό κύριοι διακεκριμένοι συνάδελφοι, εσωτερικού και εξωτερικού, θα σας παρακαλούσα να σεβαστείτε τουλάχιστον την προσπάθεια του ανθρώπου αυτού. Και μη φοβάστε, όταν τελειώσει όλο το κακό, ο Σωτήρης θα επιστρέψει εκεί που αισθάνεται καλά: Στην κλινική του και δεν θα μπλέκεται στις επιδιώξεις σας. Το πεδίο θα είναι πάλι δικό σας». (Απολύτως σαφής ο καθηγητής Ιατρικής).

Ζ.

 

Τους ψέκασαν

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ στην ουρά έξω από κατάστημα Τραπέζης. «Είμαστε δεκάδες στο πεζοδρόμιο και κάτω από αυτό, εκεί στην οδό Χατζημιχάλη», μιλούσε αγανακτισμένος στο τηλέφωνο ο συμπολίτης. Και ξαφνικά, πέρασε το αυτοκίνητο του δήμου και μας ψέκασε με απολυμαντικό υγρό! Εξεπλάγημεν όλοι δυσάρεστα. Τόση ελαφρότητα;

 

Γάντια

*ΟΠΟΥ κι αν κοιτάξεις, θα δεις κάποια γάντια πεταμένα χάμω. Είναι το σκουπίδι του 2020, δεν εξηγείται αλλιώς.

Κ.Γ.

 

Με τη Σοράγια

*Η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας Σοράγια έρχεται εις την Λάρισα, υπό αυστηρότατο «ινκόγκνιτο», προκειμένου διερχομένη εξ Ελλάδος, να επισκεφθή τα Μετέωρα και την Κοιλάδα των Τεμπών. Πρωτοσέλιδο της 1ης Απριλίου 1959 που είχε ανασύρει μεταξύ άλλων ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. Πριν εξήντα γεμάτα χρόνια.

Η είδησις όσο και εάν φαίνεται απίστευτος, είναι όμως αληθής καθώς συντάκτης μας διερχόμενος χθες τυχαίως διά της οδού Κούμα αντελήφθη να σταθμεύουν προ του ξενοδοχείου «Ξενίας Μέλαθρον» δύο επιβλητικά και απαστράπτοντα από πολυτέλειαν αυτοκίνητα υπό στοιχεία Δ. Σ. (Διπλωματικόν Σώμα) από τα οποία υπάλληλοι του ξενοδοχείου έσπευδαν να ξεφορτώσουν έναν τεράστιον όγκον αποσκευών. Παρά τας επιμόνους ερωτήσεις του ο συντάκτης μας δεν ημπόρεσε να μάθη τίποτε περισσότερον από το ότι επρόκειτο περί Περσών διπλωματών και πως ολόκληρος ο τελευταίος όροφος του ξενοδοχείου είχε κρατηθεί επί μίαν ή δύο ημέρας δι’ αριθμόν επισκεπτών, οι οποίοι ανεμένοντο σήμερον. Πληροφορίαι εξ Αθηνών ανέφεραν χθες ότι εις το ξενοδοχείον της Μεγάλης Βρετανίας είχαν κρατηθεί δύο ή τρία διαμερίσματα διά μίαν ξένην προσωπικότητα ταξιδεύουσα «ινκόγκνιτο».

***

*Η πρώην αυτοκράτειρα θα αφιχθή εις την πόλιν μας σήμερον περί ώραν 9ην πρωινήν, αεροπορικώς εξ Αθηνών. Θα την συνοδεύουν όπως επληροφορήθημεν η μήτηρ της Έβα Εσφαντιάρι, η κυρία της επί των τιμών, τρεις καμαριέραι και δύο άνδρες της προσωπικής της φρουράς. Διεβιβάσθη αρμοδίως η παράκλησίς της όπως μη ληφθούν μέτρα τοιαύτης φύσεως ώστε να προκαλέσουν την περιέργεια του κοινού και να δημιουργήσουν συνωστισμόν πλήθους πέριξ του ξενοδοχείου.

Η πρώην αυτοκράτειρα είναι 26 ετών και εφ’ όσον δεν κατωρθώθη να αποφευχθεί το διαζύγιον με τον Σάχην, καθότι δεν ηδύνατο να δώση διαδόχους εις τον περσικόν θρόνον και εφόσον ο τελευταίος προσανατολίζεται ήδη προς νέον γάμον, σχεδιάζει να μη μείνη άγαμος και ίδια. Και έτσι η Λάρισα να αποτελέση ίσως-ίσως τον πρώτον σταθμόν της πορείας της προς μίαν νέαν ζωήν.

Ζ.

 

Κεφάτοι

*ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ κεφάτοι μεσ’ τη μελαγχολία τους οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Αυτό με την αίτηση που συμπληρώνεις και δίνεις ο ίδιος έγκριση, στον εαυτό σου για να βγεις έξω, είναι απίθανο.

***

*- ΤΩΡΑ που όλοι μάθαμε να πλένουμε τα χέρια μας, πάμε σε δεύτερο μάθημα: Μασχάλες.

***

*- ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα, ρε παιδιά. Δεν φτάνει που δεν μπορώ να δω την κοπέλα μου λόγω κορονοϊού, δεν έχω κιόλας.

Ζ.

 

Από τότε...

*«ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ» μας παραπονιούνται καμιά φορά οι γυναίκες μας, κι εμείς χωρίς καμιά ενοχή πια, απαντάμε πως «δεν υπάρχει μπάτζετ» για περιττά έξοδα και περιττές εξόδους. Για τα παλιά τα χρόνια λέει ο Ν. Β. που μάλλον παίρνει την εκδίκησή του τώρα.

Τα χρόνια της κονόμας, Σημίτης και Χρηματιστήριο, τα χρόνια της γκλαμουριάς, Πέτρος Κωστόπουλος «Νίτρο» και Mykonos, τα χρόνια που με δάνειο έχτιζες εξοχικό στον Αγιόκαμπο πάει, πέταξαν, παρ’ το απόφαση, τι να κάνουμε τώρα;

***

*ΕΜΕΙΣ «μένουμε σπίτι» από τότε που έπιασε η κρίση και μας πετσοκόψαν τους μισθούς. «Μένουμε σπίτι» από τότε που ήρθε η ώρα να στείλουμε το παιδί να σπουδάσει και κάποια λίγα διαθέσιμα φράγκα πήγανε εκεί. Μένουμε σπίτι από τότε που το παιδί επέστρεψε με το πτυχίο του και ψάχνει για δουλειά αλλά δεν βρίσκει και -τι να κάνεις;- να μην το στηρίξεις; Έναν καφέ να πιεί και τα τσιγάρα του, γιατί την έκανε τη βλακεία, τον κόλλησε τον τσιγαροϊό, πάνε τρία-τέσσερα κατοστάρικα τον μήνα. Οπότε, πού να πάμε ρε συ γυναίκα; Με δουλεύεις;

***

*ΚΑΙ μην σου πω κιόλας ότι από τον εγκλεισμό στο σπίτι που μας επέβαλαν-κορονοϊός λέει- θα βγει στο τέλος και κέρδος. Διότι, εντάξει, φύγανε κάτι φράγκα παραπάνω στο σούπερ μάρκετ για ρύζια, μακαρόνια και κωλόχαρτα, για να καλυφτούν τα «κατοχικά» άγχη σου, αλλά να δεις που θα μας μείνουν και πέντε φράγκα, να καλύψουμε καμιά ανάγκη.

Ζ.

 

Συνταγές

*ΓΙΑ φαγητό και μαγειρική συζητούσαν οι Λαρισαίες φοιτήτριες.

- Εύκολη συνταγή για σπιτικό φαγητό. Παίρνουμε 2-3 τάπερ και περνάμε απ’ τη μάνα μας.

***

*- ΠΙΠΕΡΙΑ ζουν οι γονείς σου;

- Όχι.

- Ντομάτα, εσένα;

- Όχι.

- Μελιτζάνα, έχεις γονείς;

- Ούτε. (Συμπέρασμα; Γεμιστά ορφανά).

Ζ.

 

Ξαφνική χαρά

*ΤΩΡΑ που δεν παίζουν αφού έκλεισαν και τα πρακτορεία.

Ο μπάρμπα-Κώστας χωρίς να το ξέρει κέρδισε 2 εκατομμύρια ευρώ

Στο Τζόκερ. Ήταν όμως καρδιοπαθής και δεν ξέρανε πώς να του το πούνε οι δικοί του. Ανέλαβε ο γιατρός του.

- Μπάρμπα - Κώστα, παίρνεις λαχεία, παίζεις κάνα Τζόκερ κάνα Λόττο;

- Παίζω, αυτή τη βδομάδα μάλιστα έπαιξα 50 ευρώ στο Λόττο και άλλα τόσα στο Τζόκερ.

- Αν σου πω, πως χθες κέρδισες απ’ το Τζόκερ 2 εκατομμύρια ευρώ τι θα κάνεις;

- Θα σου δώσω τα μισά.

Τέζα ο γιατρός από έμφραγμα.

Ζ.

---------------------------------------------

 FETOS KAPVS ETSI UA ERUOYN TA XELIDONIA2

*ΦΕΤΟΣ, κάπως έτσι θα έρθουν τα χελιδόνια.

Ζ.

 

 

---------------------------------------------

 

 KATAFERE KAPOIA STIGMH O LARISAIOS NA JEKOLLHSEI3

*ΚΑΤΑΦΕΡΕ κάποια στιγμή ο Λαρισαίος να ξεκολλήσει απ’ τον καναπέ.

Ζ.

 

 

---------------------------------------------

 

 TON ESTEILE H GYNAIKA TOY STO SOYPER4

*ΤΟΝ έστειλε η γυναίκα του στο σούπερ μάρκετ και του είπε να πάρει ό,τι βρει κι ό,τι του αρέσει.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass