ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2020 19:00
 *ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΜΕΝΟΙ Λαρισαίοι περικυκλώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα.  Ζ. *ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΜΕΝΟΙ Λαρισαίοι περικυκλώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Ζ.

Ξανθός;

*ΑΝΟΙΞΕ την πόρτα να μπει ο Απρίλιος κι έκανε αμέσως κρύο ρεύμα. Εμφανίστηκε συννεφιασμένος, κουκουλωμένος, κι έτσι φαίνεται να παραμένει στο ορατό απ’ τους προγνώστες μέλλον. Πού να φανεί αν πρόκειται για τον ξανθό Απρίλη του ποιητή...« Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη ...» ένας από τους πιο όμορφους στίχους στους ‘’Ελεύθερους Πολιορκημένους’’, καλή ώρα, του Διονύσιου Σολωμού.

***

*ΕΝ ΤΕΛΕΙ όμως, θα βγει πάλι αληθινός ο Παντελής Θαλασσινός.

Ένας ευαίσθητος Απρίλης, ένας αθέατος καιρός

γελάει τον φρουρό της πύλης

και βγαίνει ήλιος λαμπερός.

Ζ.

 

Το τηλεφώνημα

του Κυριάκου

στον Κέλλα

* ΤΙΣ ευχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «περαστικά και ταχεία επιστροφή στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα» δέχτηκε χθες το πρωί τηλεφωνικά ο Χρήστος Κέλλας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της περιπέτειας υγείας από τον κορονοϊό στον γαλάζιο βουλευτή, του γνωστοποίησε πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενημερωνόταν για την πορεία της υγείας του από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Σωτήρη Τσιόδρα». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Λαρισαίο πολιτικό να συνεχίζει να μιλά στα ΜΜΕ και να παροτρύνει τον κόσμο να μείνει σπίτι του, ώστε να προφυλαχθεί από τον ιό, καθώς εκτιμάται ότι η κοινή γνώμη εισπράττει διαφορετικά τα μηνύματα των επιστημόνων κι αλλιώς από κάποιον που νόσησε και διηγείται τις δύσκολες μέρες που πέρασε στο νοσοκομείο». Εννοείται ότι τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και βελτιώθηκε η υγεία του Χρήστου Κέλλα, με τον Λαρισαίο πολιτικό επικοινώνησαν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, ευχόμενοι «ταχεία ανάρρωση».

Γ.Ρ.

 

Περιπτεράδες

*ΑΝΑΜΕΣΑ στους υπόλοιπους κοινωνικούς αγωνιστές της περιόδου κι οι περιπτεράδες. Στριμωγμένοι στο κουβούκλιό τους, αόρατοι πίσω απ΄ το παραθυράκι τους, πιστοί στο επαγγελματικό καθήκον προσφέρουν στον κόσμο πολύτιμες υπηρεσίες κι αυτοί. Μαζί με τους ιδιοκτήτες των ψιλικατζίδικων, άλλως μίνι μάρκετ, καθημερινά στο οικογενειακό επιχειρηματικό τους μετερίζι.

Ζ.

 

Καιρικό

*ΥΠΟ νέο πρίσμα σχολιάζουν και τον καιρό πια οι Λαρισαίοι.

-Βρε σεις... Θα έρθουν τα χελιδόνια, δεν θα βρουν κανέναν και θα φύγουν.

***

*-ΕΦΤΑΙΓΕ η λιακάδα έλεγαν. Άντε να δω τώρα που χιονίζει έξω, πώς θα τους μαζέψετε που θα βγουν για χιονοπόλεμο.

Ζ.

 

Απορίες

*ΕΙΧΕ πεντέξι απορίες μαζεμένες ο Λαρισαίος.

- Πόσο κοστίζει μια μονάδα ΜΕΘ; Ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι διαφορετικό πράγμα; Και άντε και το δώρισες, μπορεί να λειτουργήσει;

Αφού θέλει κατά την κυβέρνηση κάνα χιλιάρικο τη μέρα, τόσο δεν είπαν για τις ιδιωτικές ότι κοστίζει το προσωπικό ανά κλίνη Εντατικής; Εχουν προσλάβει κόσμο; Ή θα μείνουν τα κρεβάτια στα κουτιά;

Ζ.

 

Εγκαίρως

*ΗΤΑΝ κι αυτό το απογοητευτικό που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης. Ότι έγιναν διαγωνισμοί νοσοκομείων ύψους 5 εκατομμυρίων για προμήθεια υγειονομικού υλικού και βρήκαν να αγοράσουν μόλις για 2.500 ευρώ. Τίποτε πια στην αγορά. (Ποιοι δεν είχαν μεριμνήσει 2-3 μήνες πριν, που το έβλεπαν, ερχόταν το τσουνάμι...).

Ζ.

 

Αμοιβή

ιεροψαλτών

* ΓΙΑ αστοχίες που γράφονται σχετικά με το επίδομα που εξετάζεται να δοθεί σε ιερείς και ψάλτες, εκπρόσωποι του τοπικού Συλλόγου Ιεροψαλτών διευκρινίζουν ότι η μόνη περίπτωση να δοθεί επίδομα είναι αυτή των ψαλτών που βρίσκονται σε σχέση εργασίας (δηλωμένοι-ασφαλισμένοι) με τους ναούς. Ουσιαστικά μια μικρή μειοψηφία, καθώς οι περισσότεροι προσφέρουν εθελοντικά τη διακονία τους. Οι πολέμιοι της εκκλησίας που ψάχνουν να βρούνε αφορμές για να επικρίνουν το περιβάλλον της εκκλησίας, ας ψάξουν αλλού για προσχήματα και αστείες δικαιολογίες. Το καλύτερο, βέβαια, θα ήταν να κοιτάξουμε τα αληθινά προβλήματα της σημερινής πανδημίας και πώς θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας».

Γ.Ρ.

 

Επί του καναπέως

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό.

- Ο καναπές έχει βγάλει τα λεφτά του και τώρα έχει αρχίσει να αποδίδει και κέρδος.

***

*- ΚΑΙ μου ΄λεγε η μάνα μου, «Άμα είσαι όλη μέρα ξάπλα στον καναπέ, δεν θα πετύχεις τίποτα στη ζωή σου». Πού να ΄ξερε ότι τώρα σώζω τον πλανήτη.

***

*- ΠΑΤΕΡΑ, μήπως μπορείς να μου δανείσεις πεντακόσια ευρώ;

- Γιατί παιδί μου;

- Δεν βγαίνουμε ρε πατέρα...

- Καλά κάνετε, θερίζει ο ιός...

Ζ.

 

Σαν ευχή

*ΚΑΛΟΣ χρυσός ο Σωτ. Τσιόδρας, δεν γίνεται όμως να ξεφύγει από τα πειράγματα των Λαρισαίων. Είναι και ψάλτης...

Σχολιάστηκε αναλόγως ο τρόπος που διάβασε χθες τα ονόματα των γιατρών και των ασθενών από νοσοκομεία που επισκέφθηκε. Θύμισε την ευχετήρια ανάγνωση ονομάτων από τον ιερέα «υπέρ υγείας» για τους μεν και «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών» για άλλους.

Ζ.

 

Με ζουμ

*ΓΝΩΣΤΗ η δύναμη της εικόνας, άγνωστες όμως, στους πολλούς, οι τεχνικές δημιουργίας της. Ο λόγος για τα πολυσυζητημένα πλάνα πολυκοσμίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στο κλείσιμό της. Κάποιοι παρατηρητικοί είχαν εντοπίσει ορισμένα περίεργα, όπως περιπατητές που όμως δεν προχωρούσαν λες και έκαναν σημειωτόν, ποδηλάτες που εξαφανίζονταν σαν να είχαν πέσει στη θάλασσα.

***

*ΚΙ ύστερα ήρθαν οι ειδικοί της εικόνας. Κι είπαν για τους ζουμ φακούς που χρησιμοποιούνται συχνά από αθλητικούς φωτορεπόρτερ στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτούς τους πολύ μεγάλους φακούς που έχουν τη δυνατότητα να συμπιέζουν την απόσταση μεταξύ δύο σημείων.

Χρησιμοποιώντας τα σταθερά σημεία της εικονιζόμενης περιοχής, όπως τις κολόνες φωτισμού, υπολόγισαν ότι αυτή ήταν κάμποσα στρέμματα τελικά καθώς εκτείνεται σε μήκος πάνω από 1 χιλιόμετρο. Και άρα δεν υπήρχε κανένας πραγματικός συνωστισμός, μόνο εικονικός.

***

*ΕΝ ολίγοις, όπως επισημαίνει ο φωτορεπόρτερ Δ.Κ. χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά ένας ζουμ φακός για να απαθανατιστεί ένα γκολ, σκοράροντας όμως υπέρ της παραπληροφόρησης. Μια ακόμη συμβολή στην εν πολλοίς ψευδή εικόνα της απειθαρχίας του κόσμου στα περιοριστικά μέτρα. (Με τι σκοπό; Ήδη λέγονται πολλά γι’ αυτό).

Ζ.

 

ΙΚΑ

* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ υπάλληλοι του Κέντρου Υγείας Λάρισας (πρώην ΙΚΑ), που στεγάζεται στην οδό Ρούσβελτ, ότι ενώ έχουν ζητήσει να γίνει απολύμανση του κτιρίου -εδώ και καιρό- δεν ανταποκρίθηκε ακόμη η διοίκηση.

«Επιτρέπεται εμείς που είμαστε φορέας υγείας, να μην κάνουμε απολύμανση;» αναρωτιόντουσαν.

Λ.Κ.

 

Ψέματα

*ΟΥΤΕ διάθεση για ψέματα δεν είχε ο κόσμος χθες. Κανείς. Ούτε ένας δεν βρέθηκε σ’ αυτό το Facebook (γιατί στον δρόμο ποιον να συναντήσεις;) που να θέλει να κάνει μια πλάκα. Δεν υπάρχει διάθεση και είναι λογικό.

***

*ΜΑ τελειώνουν τα πειραχτήρια; «Το είπες το ψέμα μόλις τώρα» επέμενε εκείνος «Πότε το είπα, δεν είπα τίποτα» διαμαρτυρόταν ο συνομιλητής του «Είπες καλό μήνα». Αυτό κι αν είναι ψέμα.

***

*ΗΤΑΝ που ήταν η βροχή καταρρακτώδης το απόγευμα, είναι και ότι έχουμε συνδυάσει το πρόσωπο του Τσιόδρα με όλα αυτά. Πήγε έξι η ώρα και δεν ήξερες «κατά πού» να κάνεις. Προς το παράθυρο ή προς την τηλεόραση. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Κ.Γ.

 

Καλώς τον

* ΤΗΝ ανάγκη κοινής δημοσιονομικής δράσης από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάν. Στουρνάρας προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πρόκλησης μίας νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την έκδοση των πολυσυζυτημένων κορονο-ομολόγων, θέμα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως είναι γνωστό, με την έκδοση ευρωομολόγου διαφωνεί η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Ολλανδία, Αυστρία κ.λπ.) ενώ συμφωνούν, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα μεταξύ έξι ακόμη κρατών.

Στο μεταξύ, βλέποντας τις οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο -με κρατική στήριξη- πλαίσιο... βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας.

Ο δε κ. Στουρνάρας καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» (σ.σ. τι έχουμε να ακούσουμε ακόμη) καθώς δικαίως ανησυχεί, προβλέποντας για την Ελλάδα, αύξηση των «κόκκινων δανείων» και επιδείνωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Ο κόσμος μένει άνεργος και δεν θα έχει να ζήσει τα παιδιά του...

Β.Κ.

 

Δεν το ξέρουν;

*ΣΤΙΣ εικόνες έξω από τις τράπεζες ζουμάρει ο Λαρισαίος Α.Γ.

-Μερικοί, τώρα το πήραν χαμπάρι ότι όταν πιστώνονται οι συντάξεις ή τα επιδόματα δημιουργούνται ουρές έξω από τα ATM; Σε παράλληλο σύμπαν ζουν... (Και ουρές με τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις ανάμεσα, γίνονται πολύ εντυπωσιακές).

***

*ΚΙ έχει λείψει πια κι η συνήθεια με τα παππούδια να θέλουν οπωσδήποτε να ενημερώσουν το βιβλιάριο, να δουν ότι μπήκε η σύνταξη. Ή μήπως δεν έλειψε... Σίγουρα πάντως έχουν μειωθεί δραματικά τα υποκαταστήματα και ο αριθμός των ΑΤΜ και των γκισέ που εξυπηρετούν. Εδώ και πολύ καιρό οι τράπεζες δεν θέλουν τον κόσμο στα μαγαζιά τους.

Ζ.

 

Ριζική

*ΑΛΛΟ όμως την απασχολούσε τη Λαρισαία.

-Ευτυχώς που τραβάνε τις φωτογραφίες από μακριά με τηλεφακό κ.λπ. γιατί η ρίζα στο μαλλί ξεπερνά τους 3 πόντους...

Έδωσε όμως έτσι την ιδέα στη φιλενάδα της.

-Να μετράμε καλέ την καραντίνα σε ρίζα. Πώς μετράμε την κακοκαιρία και λέμε το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους...

Ζ.

 

Πρωταπριλιάτικο

*Την επομένη, στις 2 Απριλίου η εφημερίδα επανήλθε. Τότε στα 1959: Η Σοράγια που δεν ήλθε εις την Λάρισα. Πλήθος κόσμου ανέμενε να τη υποδεχθή. Σπαρταριστά επεισόδια κυρίως μεταξύ του γυναικείου φύλου. Πολλοί πίστεψαν την πρωταπριλιάτικη φάρσα της ‘’Ελευθερίας’’ και ανέμεναν την άφιξιν της πρώην αυτοκράτειρας. Οι τρεις μέχρι τώρα επίδοξοι γαμβροί.

Έσπασαν χθες τα τηλέφωνα της «Ελευθερίας». Και το πρωταπριλιάτικο ψέμα που ήταν ολκής και αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλλίτερα που έγιναν, καθώς έκανε πολλούς συμπολίτες να το πιστέψουν και κόσμο να πάει στο ξενοδοχείο και να περιμένει την Σοράγια, επετάθη και η καζούρα και το δούλεμα συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα, γιατί το προσωπικόν του ξενοδοχείου «Ξενίας Μέλαθρον», όταν κατάλαβε ότι πρόκειται για πρωταπριλιά και θέλοντας να σπάση και αυτό με τη σειρά του πλάκα, απαντούσε σε όσους ρωτούσαν ότι η υψηλή ξένη θα ερχόταν το απόγευμα γιατί το αεροπλάνο καθυστέρησε λόγω νεφώσεως. (Μέχρι και πέρσι ήταν αλλιώς η Πρωταπριλιά).

***

*ΚΟΣΜΙΚΗ είδηση είχε όμως η εφημερίδα και την 1η Απριλίου του 1971.

Ο Σταμάτης Κόκκοτας παντρεύεται Λαρισαία κόρη βιομηχάνου; Ο δημοφιλής φαβοριτοφόρος καλλιτέχνης βρίσκεται εις την πόλιν μας ινκόγνιτο από χθες. Ταξίδεψε από την Αθήνα στην Λάρισα για να παντρευτή κόρη συμπολίτου μας βιομηχάνου. Αυτό αποκάλυψε σε αδελφικό του φίλο αναχωρώντας από την πρωτεύουσα. Για χάρη της, του είπε, θα κόψω και τοις φαβορίτες μου γιατί μου το ζήτησε. Δεν αποκλείεται ο γάμος να έχη κι΄ όλας τελεσθή. (Και του χρόνου).

Ζ.

 

Συνταξιούχοι

* ΔΙΑΛΟΓΟΣ δύο συνταξιούχων, για την καταβολή των συντάξεων, εν μέσω εποχής κορονοϊού, όπως μας τον μετέφερε από τα Φάρσαλα ο Α.Κ. (τα ονόματα είναι τυχαία):

-Ρε συ Γιώργο, δεν το καταλαβαίνω αυτό που κάνεις χρόνια τώρα. Κάθε φορά που ανακοινώνεται ότι καταβάλλονται οι συντάξεις, εσύ βρίσκεσαι πάντα την επόμενη μέρα από τις 6 το πρωί, έξω από την τράπεζα, περιμένεις να ανοίξει και πηγαίνεις να κάνεις την ανάληψη της σύνταξης, πάντα τόσο νωρίς και πρώτος απ’ όλους.

Δηλαδή τι θα πάθεις αν πας μια άλλη μέρα; Και ιδίως αυτήν την εποχή, καλύτερα να πας στην τράπεζες όταν δεις λιγότερο κόσμο να περιμένει, για τη δική σου προστασία.

-«Αν πεθάνω αύριο, ποιος θα πάρει τα λεφτά;» του απαντά ο Γιώργος και ο Α.Κ. τον κοιτά με απορία, ψάχνοντας τη λογική μέσα στην απάντηση του φίλου του.

Λ.Κ.

 

Όχι όλοι το ίδιο

* «ΟΧΙ στα οριζόντια μέτρα, είτε ανακούφισης, είτε επιβράβευσης καθώς τα κόστη επιβίωσης είναι διαφορετικά για τις πολύτεκνες οικογένειες» λένε πρώην διοικητικοί του συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας, ζητώντας από την κυβέρνηση «να στηρίξει πραγματικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία τις οικογένειες με τα πολλά παιδιά».

Γ.Ρ.

 

Κλασικά

*ΕΥΚΑΙΡΙΑ και για τα κλασικά πρωταπριλιάτικα.

-Μωρό μου σε απάτησα..

- Κι εγώ...

- Χαχαχαχαχα...Πρωταπριλααααά...

- Εγώ πάλι, Πρωτομαγιά.

***

*-ΑΓΑΠΗ μου είμαι έγκυος, τι θέλεις να είναι;

-Πρωταπριλιά.

Ζ.

 

----------

DINOYN APO TOYS MISUOYS TOYS OI BOYLEYTES PROFANOS

*ΔΙΝΟΥΝ από τους μισθούς τους οι βουλευτές, προφανώς κι οι ευρωβουλευτές, στους οποίους θα κοστίσει φυσικά παραπάνω η συνεισφορά. Ο Αλ. Γεωργούλης όμως έδωσε χθες κι από το αίμα του. Παρών στην εθελοντική αιμοδοσία της Κεντρικής πλατείας.

Ζ.

 

 

----------

MASTORAS O LARISAIS STH DIATHRHSH TN AOPSTASON MESA STO SPITI

*ΜΑΣΤΟΡΑΣ ο Λαρισαίος, στη διατήρηση των αποστάσεων μέσα στο σπίτι.

Ζ.

 

 

----------

DEN UA EPREPE NA MAZYTOYN PERISSOTEROI APO DEKA EKEINH THN PEMPTH BRADY

*ΔΕΝ θα έπρεπε να μαζευτούν περισσότεροι από δέκα, εκείνη την Πέμπτη βράδυ...

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass