ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαϊ 2020 14:50
*ΚΙ αν σηκωθώ και την πιάσει άλλος; *ΚΙ αν σηκωθώ και την πιάσει άλλος;

Ανοίξαμε

*ΑΝΟΙΞΑΜΕ και σας περιμένουμε...
Μετά από δίμηνo λουκέτο, η... μισή Ελλάδα ανοίγει σήμερα (η άλλη μισή, τα... καφέ αργούν ακόμη).
Η αγορά ανοίγει με κάποιες προσδοκίες, αλλά και μεγάλες απώλειες τζίρου που δεν θα αναπληρωθούν.


Οι λοιμωξιολόγοι γυρίζουν σιγά- σιγά σπίτι τους, τον λόγο έχουν τώρα οι... οικονομολόγοι.
Όλοι μας καταλαβαίνουμε το οικονομικό αδιέξοδο στη δυσκολεμένη από τα Μνημόνια χώρα. Όλοι ζητούν αποζημιώσεις και στήριξη, το κράτος κοιτάει να μπαλώσει τρύπες όπου μπορεί, αλλά τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα. Τα ταμεία έχουν αδειάσει, ΦΠΑ και λοιποί φόροι δεν εισρέουν, οι οικονομικοί υπουργοί έχουν χάσει τον ύπνο τους....
Το μεγάλο ζόρι, βέβαια, το τραβάνε μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και μικροί επαγγελματίες. Πόση υπομονή πια να κάνει ο κόσμος αυτός;

Ο Θεός βοηθός

*Η ΠΡΩΤΗ εβδομάδα μερικής άρσης της καραντίνας πέρασε και τα πρώτα συμπτώματα της χαλαρότητας είναι εδώ, είναι σε όλη την Ελλάδα.
Την άλλη εβδομάδα, που θα έχουμε συμπληρώσει τις απαραίτητες 14 μέρες που έχουν ορίσει οι επιδημιολόγοι ως χρόνο εμφάνισης των κρουσμάτων, θα κάνουμε λογαριασμό.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του διότι ο θείος... Σωτήρης, τι άλλο να κάνει; Ούτε να κουρευτεί δεν πρόκαμε.

Κιτς θέαμα

*ΦΤΑΙΕΙ που εθιστήκαμε στην κλεισούρα, στους άδειους δρόμους και την απόσταση και τώρα που ξαναμαζευόμαστε όλα αυτά μας φαίνονται περίεργα, ενοχλητικά έως και... επικίνδυνα;
Μπορεί. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι σοβαρή εικόνα όλο αυτό το... «ξαπλάρωμα» αρκετών νεαρών Λαρισαίων στα γρασίδια, στα πεζούλια του Αρχαίου Θεάτρου, (που εξελίσσεται στον μεγαλύτερο... καναπέ της πόλης), στα σκαλιά του Αγίου Αχιλλίου και στο μπροστινό τμήμα του Αλκαζάρ. Ειδικά τώρα που η εικόνα συνοδεύεται από παρέες νεαρών που κρατάνε σακούλες σούπερ μάρκετ γεμάτες ποτά, ξηροκάρπια, πατατάκια και άλλα σνακς για το σχετικό... «πάρτι». Ό,τι πιο κιτς...
(Κιτς κιτς κιτς...).

Όπου να’ ναι;

*ΜΕ την ευκαιρία. Σκέφτηκε κανένας μήπως εκεί στον Δήμο να απαγορεύσει διά ροπάλου και διά παντός τη χρήση των πεζουλιών του Αρχαίου Θεάτρου ως... καναπέ και ως... επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των παρακείμενων καφέ;
Το ίδιο και για τα σκαλιά τον Αγίου Αχιλλίου. Πρέπει να βρουν τρόπο. Διότι μερικοί, άμα τους αφήσεις, μέχρι και μέσα στην εκκλησία είναι ικανοί να μεταφέρουν το πάρτι...


Σχολεία στα πάρκα!

*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την γκρίνια...
Τελικά, γιατί κρατάμε κλειστά τα σχολεία;
Σκέφτηκε κανείς ότι τα σχολεία λειτουργούν ήδη... ατύπως στα... πάρκα και σ’ όλες τις γειτονιές όπου οι παιδομαζώξεις μαθητών δημοτικού και εφήβων, πρωί- απόγευμα θυμίζουν... αυλές σχολείων;
Φτάνεις να λες ότι, αν τα άνοιγαν, ίσως και να ήταν πιο ελεγχόμενη η κατάσταση...

Αμαζόνιος

*ΑΝ μιλούσαμε τις προάλλες για... «ακούρευτη» Λάρισα (αν και η κατάσταση σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους έχει αρχίσει κάπως να βελτιώνεται), τι να πουν στον γειτονικό... Αμπελώνα; Έτυχε να περάσουμε από κει και για μια στιγμή φοβηθήκαμε ότι μπορεί να έβγαιναν τίποτε... ελέφαντες, τίποτε μαϊμούδες και λιοντάρια, ό,τι τέλος πάντων «παίζει» σε ζούγκλα. Και δεν μιλάμε για απλή αφρικανική ζούγκλα... Αλλά για ζούγκλα επιπέδου Αμαζονίου και βάλε!

Εν δράσει

*ΔΕΝ είναι έτσι στη γειτονική Φαλάνη (που ανήκει όμως στον Δήμο Λαρισαίων). Εκεί, ο δραστήριος πρόεδρος Κώστα Λυγούρας κυνηγάει μέχρι και την τελευταία... λάμπα!
(Στην κυριολεξία όμως ε; Τον πήραμε μάτι να κάθεται κάτω από έναν στύλο και να κατευθύνει το συνεργείο που την τοποθετούσε!).


Σωματείο – σφραγίδα
*ΤΙ αδικημένος κλάδος οι καθηγητές... Η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει πραγματικά ιδρώσει στο να κάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ανυπομονεί να βρεθεί στην τάξη προκειμένου να ολοκληρώσει όσο γίνεται την ύλη της χρονιάς.
Και αντί να προβληθεί αυτή η πλευρά, βγαίνουν στα κανάλια δύο τρεις συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ που – επί της ουσίας- δεν εκπροσωπούν πια κανέναν και είναι σκέτη άρνηση.
Ο κόσμος ας ξέρει ότι η φερόμενη ως ΟΛΜΕ είναι πια ένα αρτηριοσκληρωτικό σωματείο - σφραγίδα που έχει απολέσει κάθε επαφή με τη ζώσα σχολική πραγματικότητα . Εκπροσωπεί μόνο τις δυνάμεις της αδράνειας που είναι μειοψηφία στα σχολεία.

Μητέρα

*ΗΜΕΡΑ τρυφερότητας χτες... Η γιορτή της μητέρας... Και ήταν ιδιαίτερα εύστοχη η δήλωση του μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου χτες στην κρατική τηλεόραση όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο δεσπότης επικέντρωσε ειδικότερα στο τι σημαίνει η ημέρα για όλους αυτούς που έχουν χάσει τη μητέρα τους...
(Ό,τι σημαίνει για ένα δένδρο η αποκοπή του από τη ρίζα... Και έναν πόνο που κουβαλάει ο άνθρωπος εφ’ όρου ζωής...)

«Κανονικότης»

*ΠΩΣ νοείται η επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική δημοσιογραφία; Να γεμίσουν ας πούμε τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα με... εκλογολογία (πρόωρες εκλογές λέει σχεδιάζει ο Μητσοτάκης) με σενάρια για ανασχηματισμό και με... «στρατηγική συνεργασία» που θα προτείνει ο Τσίπρας στη Φώφη.
Πόση... ναφθαλίνη πια;

Για έλεγχο

*Η ΚΙΝΗΣΗ ήταν αυξημένη χτες στους δρόμους για τα παράλια. Πρώτο Σαββατοκύριακο ελεύθερων μετακινήσεων εντός νομού και λογικό ήταν αρκετοί να σπεύσουν να ελέγξουν τα εξοχικά τους. Ελάχιστοι βέβαια οι τολμηροί που δοκίμασαν τη λαρισαϊκή θάλασσα, καθώς είχε αέρα και θερμοκρασίες μάλλον χαμηλές για την εποχή.
Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως οι Θεσσαλοί θα χορτάσουν τις δικές μας θάλασσες. Τόσες ερημικές ή αραιές παραλίες δύσκολα βρίσκει κανείς.

Βουτιές

*ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θύμιζαν χθες τα παράλια του Αγιοκάμπου. Βούλιαξαν στην κυριολεξία και φυσικά για αποστάσεις ασφαλείας με τόσο κόσμο να συνωστίζεται στην αμμουδιά ούτε λόγος.
Προφανώς ο κόσμος είχε ανάγκη να ξεφύγει, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει. Χρειάζεται προσοχή πάντως.
Ν.Π.

Ζέστη

*ΥΨΗΛΕΣ θερμοκρασίες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αυτή την εβδομάδα. Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει και πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Ίσως σε άλλες εποχές η είδηση να μας τρόμαζε, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον όλοι παρακαλάνε να ανέβει η θερμοκρασία ελπίζοντας να υποχωρήσει ο κορονοϊός.
Ν.Π.

Μαθητές

*ΤΕΤΟΙΑ εποχή οι μαθητές της Γ’ Λυκείου συνήθως απουσίαζαν, αφού επέλεγαν να κρατούν τις απουσίες τους για αυτή την περίοδο ώστε να μπορούν να διαβάζουν για τις Πανελλαδικές.
Σήμερα τα σχολεία ανοίγουν για εκείνους. Θα προσέλθουν; Κανείς δεν ξέρει.
Ν.Π.

Πρόστιμο...

*ΑΝΟΙΓΕΙ το παράθυρο του αυτοκινήτου, ρίχνει τα σκουπίδια που τον ενοχλούσαν και συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Φαινόμενο συχνό και από πολλούς. Η Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα και να θεσπίσει αυστηρά μέτρα και πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν. Σε όσους μάλιστα τα αγνοούν, υποχρεωτική κοινωφελή εργασία στην Καθαριότητα του εκάστοτε δήμου. Καπως έτσι θα λυθούν φαινόμενα σαν και αυτό.
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass