Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2020 18:48
*ΩΣ γνωστόν, στη Λάρισα ο καθείς παρκάρει όπου του αρέσει. Ακόμα κι αν είναι κι η αστυνομία δίπλα. Κι ο πιο ωραίος χώρος, ο πιο βολικός είναι η Κεντρική πλατεία. Ζ. *ΩΣ γνωστόν, στη Λάρισα ο καθείς παρκάρει όπου του αρέσει. Ακόμα κι αν είναι κι η αστυνομία δίπλα. Κι ο πιο ωραίος χώρος, ο πιο βολικός είναι η Κεντρική πλατεία. Ζ.

Μίνι καύσωνας
*ΤΡΙΑΝΤΑΡΙΣΕ αίφνης ο Κέλσιος και συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα. Θα φτάσει και 35 λέει κι όλοι συζητούν για θάλασσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το προηγούμενο οι Λαρισαίοι είχαν απλωθεί στις παραλίες για ανίχνευση, τώρα θα σπεύσουν τρέχοντας. Κι οι αρμόδιοι δεν έχουν συντάξει ακόμα τα πρωτόκολλα για το πώς θα λειτουργούν οι πλαζ.
Ζ.

Και σκόνη
* ΕΙΝΑΙ κι αυτή η προαναγγελία για την αφρικανική σκόνη. Συζητούσαν σε ένα παγκάκι στα Φάρσαλα δύο φίλοι.
-Γιώργη άκουσες για την εισβολή σκόνης απ’ τη Σαχάρα;
-Τι μου λες βρε Βάιο… Εδώ στο σπίτι μου χθες γέμισε όλη η αυλή από τρίχα γκαμήλας.
Ζ.

Τηλεθέαση
*ΝΑ συμβληθεί το Υπουργείο Παιδείας με κάποια εταιρεία σαν τη Nielsen που μετράει τα κανάλια ώστε να μετριέται και η τηλεθέαση στα σχολεία, πρότεινε ο Λαρισαίος. Τώρα που θα μπουν κάμερες στις αίθουσες να αναμεταδίδουν τα μαθήματα, να ξέρει κι η ιεραρχία της υπηρεσίας ποιοι καθηγητές κάνουν ελκυστικό πρόγραμμα. Σε επόμενο στάδιο να μπουν και διαφημίσεις, να προκύψουν έσοδα. (Για να αποκτήσει δε μεγαλύτερο ενδιαφέρον το μάθημα θα μπορούσαν στο τέλος της βδομάδας να ψηφίζουν τα παιδιά και ποιος καθηγητής να αποχωρήσει.)
Ζ.

Πιο ποδήλατο
*ΠΡΟΤΡΟΠΗ για στροφή στο ποδήλατο, συστήνεται στον κόσμο να πηγαίνει στη δουλειά του με τα πόδια ή ποδηλατώντας, το λένε παγκοσμίως οι αρμόδιοι να αποφεύγονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η μετάδοση του ιού, αλλά και να μην προτιμώνται τα ΙΧ καθώς προκύπτει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στην εποχή λοιπόν που ενισχύεται η ποδηλασία, θα ήταν ίσως ευκαιρία για τη Λάρισα που το ψάχνει το θέμα δεκαετίες. Να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες ιδέες ενίσχυσης της χρήσης του ποδηλάτου. Οι ειδικοί ξέρουν τι πρέπει, ο Δήμος μπορεί να το προτάξει.
Ζ.

Συμπτωματολογία
*ΤΑ συμπτώματα του κορονοϊού, εξηγούσε ο Λαρισαίος στην παρέα στην πλατεία, είναι τα ίδια που νιώθεις όταν η γυναίκα σου ψάχνει το κινητό σου. Δυσκολία στην αναπνοή, κρύος ιδρώτας, τρέμουν τα πόδια, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι κι όταν αρχίζει να ρωτάει «ποια είναι η…» ξεκινάει κι ο βήχας.
Ζ.

Ανοιχτά άδεια
*TA δημόσια σχολεία ενδιαφέρονται προφανώς περισσότερο για τις Πανελλήνιες απ’ ό,τι τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Γι’ αυτό πήραν οι αρμόδιοι το ρίσκο και ξεκίνησαν τα μαθήματα για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, ενώ οι φροντιστές συνεχίζουν να διδάσκουν εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή. Τα σχολεία βέβαια έχουν το πλεονέκτημα ότι πολλοί μαθητές δεν πατάνε στις αίθουσες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αξιοποιώντας το δικαίωμα των απουσιών, ώστε να αφοσιωθούν στο διάβασμα μέσω των φροντιστηρίων. Άνοιξαν δεν άνοιξαν, ένα και το αυτό για μεγάλο μαθητικό πληθυσμό. Τυπικά όμως έπρεπε να λειτουργήσουν.
Ζ.

Ορεξάτες
*ΕΙΧΑΝ όρεξη οι νεαρές Λαρισαίες, κυριολεκτικά.
- Χθες το βραδύ έφαγα μισή τούρτα και μετά δεν μπορούσα να κοιμηθώ.
- Πονούσε το στομάχι σου;
- Όχι, σκεφτόμουν την άλλη μισή, στην παγωνιά του ψυγείου.
***
*-ΜΑ να με πει λιχούδα…
-Σώπα καλέ… Και συ, τι του απάντησες;
-Τίποτα, γιατί είχα το κουτάλι με τη μερέντα στο στόμα.
***
*- ΖΥΓΙΣΤΗΚΑ, κορίτσια. Πρέπει ν’ αλλάξω άρωμα, αυτό που φοράω είναι πολύ βαρύ.
Ζ.

Καλό μαντάτο
*ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ στους Θεσσαλούς με το καλό μαντάτο που έφερε ο Καρδιτσιώτης βουλευτής Γ. Κωτσός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να τηρεί τις δεσμεύσεις στην υπόθεση του Αχελώου.
Κι ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής υπέγραψε για τη διάθεση σχεδόν 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις στα ημιτελή και επί τόσα χρόνια εγκαταλειμμένα έργα στη Συκιά. Ώστε και να μην καταρρεύσουν ενώ έχουν διατεθεί σ’ αυτά τόσα κονδύλια, αλλά και να μην προκληθούν εξ αυτού φαινόμενα πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή. Κίνηση που θεωρείται ως αποτέλεσμα της προ μηνών συνάντησης των Θεσσαλών με τον υπουργό-συντονιστή Γ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. (Λογικά, τα καλύτερα για τον Αχελώο έπονται.)
Ζ.

Σαραντάρες
*ΕΛΕΓΑΝ τον πόνο τους οι Λαρισαίες, καλοδιατηρημένες αλλά όχι και στην πρώτη τους νεότητα.
- Νόμιζα πως ήμουν πιπίνι, μέχρι που άρχισα να μεγαλώνω τη γραμματοσειρά στον υπολογιστή.
***
*- ΤΙ να πω κι εγώ… Βγήκα το πρωί να πλύνω τις βεράντες με σορτς κι ένας πιτσιρικάς από απέναντι μου είπε «Θεία, σιγά μη γλιστρήσεις… Γιατί στην ηλικία σου ξέρεις, αν πέσεις...» Τζάμπα το σορτς.
Ζ.

Θυελλώδης;
*ΒΑΡΙΑ σύννεφα στον ορίζοντα βλέπει κι ο Π.Π. περιγράφοντας μια θυελλώδη προοπτική.
-Η εικόνα της Ελλάδας- πρωταθλήτριας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, εκτοπίζεται από τον εφιάλτη μιας Ελλάδας- ουραγού στην αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, καθώς θα είμαστε πρώτοι στη συρρίκνωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Οι φόβοι ότι μπορεί να ξαναζήσουμε, με άλλες μορφές, καταστάσεις κοινωνικής θύελλας, όπως την περίοδο 2010-2012, επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη.
Ζ.

Τουριστικά καταλύματα
*ΤΗ δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα τουριστικά καταλύματα 12μηνης διάρκειας, αν και παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού, οι ιδιοκτήτες τους δεν λαμβάνουν την ενίσχυση των 800 ευρώ εκφράζει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Ηλίας Ευσταθίου. Ταυτόχρονα ζητά την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επαναλειτουργία των τουριστικών αυτών μονάδων, οι οποίες «εγγυώνται την ασφάλεια των πελατών, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους, φιλοξενούν λιγότερο κόσμο από ό,τι οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων και γενικότερα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία».
Γ.Ρ.

Επισπεύδεται
*ΚΙ ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα είναι να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, συζητείται λέει και η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σε μεγάλα νησιά, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Αφού θεωρείται ότι διαθέτουν ανθεκτικές υγειονομικές δομές. Στα υπόλοιπα μικρά νησιά απ’ την 1η Ιουνίου. (Ν’ αρρωστήσεις αλλά να μην έχεις και θάλασσα ανάμεσα ως το νοσοκομείο.)
***
*ΑΝΑΛΟΓΩΣ, όλα δείχνουν ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει νωρίτερα η εστίαση. Ν’ ανοίξουν τα καφέ μπαρ και τ’ άλλα μαγαζιά από τις 25 Μαΐου. Εφόσον τα δεδομένα με την πανδημία εξακολουθούν να είναι καλά. Όλοι οι επαγγελματίες για τότε ετοιμάζονται. Ακόμη νωρίτερα, μάλλον χλωμό.
Ζ.


Στο καφενείο
*ΣΤΟ υπαίθριο εκ του προχείρου καφενείο της Λάρισας, αυτό με τα παγκάκια, οι Λαρισαίοι διηγούνταν τα δικά τους.
- Μωρό μου έχω πρόβλημα...
- Μη λες «έχω» να λες «έχουμε». Τα προβλήματά σου είναι και δικά μου.
- Εντάξει. Η γραμματέας μας θα γεννήσει το παιδί μας.
***
*- ΓΥΡΙΣΑ σπίτι γεμάτος κραγιόν και ξανθές τρίχες στα ρούχα μου. Άντε τώρα να πιστέψει ότι τσακώθηκα με κλόουν...
***
*- ΤΟ σεξ βρε παιδιά είναι σαν το οικογενειακό κρυφτό. Στην αρχή κρύβεσαι από τους γονείς σου, μετά από τα παιδιά σου και στο τέλος από τη γυναίκα σου.
Ζ.


Προηγούμενα…
*ΚΑΙ γιατί δηλαδή πρέπει να γίνουν άρον-άρον εκλογές; Ο Ν. Ξ. δίνει μια εξήγηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτοδύναμη κυβέρνηση ηλικίας δέκα μηνών, πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές εκλογές. Κατακαλόκαιρα. Θα επιχειρήσει να έχει καθαρίσει το τοπίο πριν από το φθινόπωρο, πριν φανούν σε όλη τη σφοδρότητά τους τα αποτελέσματα της κατάρρευσης στον τουρισμό, στην εστίαση, στην κατανάλωση, στην εργασία, αλλά και στα δημόσια έσοδα και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Κυρίως, πριν αρχίσουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες να στρέφονται απαιτητικά ή και απελπισμένα προς την κυβέρνηση.
***
*ΘΑ ΛΥΘΕΙ όμως το πρόβλημά του; Υπάρχουν πρόσφατα ιστορικά προηγούμενα: Ακόμη και στην ευνοϊκότερη γι’ αυτόν εκδοχή, αν δηλαδή βγει με αυτοδυναμία από τη δεύτερη εκλογή, η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα δεν θα αλλάξει. Ας αναλογιστούμε την τύχη της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή το 2007: νίκησε με 42% και 152 έδρες, δεύτερη κατά σειρά εκλογική νίκη, μετά το σαρωτικό 45% του 2004. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση παρέπαιε και η ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος τον Σεπτέμβριο 2009 από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Με σχεδόν 44% εκείνος και 160 βουλευτές φαινόταν πανίσχυρος. Προσέκρουσε στη χρεοκοπία και το ΔΝΤ. Ωστόσο, ακόμη και το φθινόπωρο του 2010, με το πρώτο μνημόνιο υπό εφαρμογή, στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρασίνισε ο μισός χάρτης. Ουδείς μπορούσε να σκεφτεί ότι μερικούς μήνες αργότερα, ο Γ. Παπανδρέου θα υπέβαλε αίτημα συγκυβέρνησης στον Α. Σαμαρά - ουσιαστικά θα έριχνε πετσέτα. Και ότι τον Νοέμβριο του 2011 θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση…
Ζ.

Πλήρης αστοχία
*ΤΑ μέντιουμ έχουν λουφάξει, καμία δεν ισχυρίστηκε ότι είδε την καραντίνα στο φλιτζάνι, κανείς δεν ασχολείται με τους αστρολόγους που απέτυχαν παταγωδώς. Μόνο οι «Νew York Times», που αρθρογραφούν με τίτλο «Θα σκοτώσει ο κορονοϊός την Αστρολογία;».
Στις αρχές της χρονιάς, οι άνθρωποι διάβαζαν τις ετήσιες προβλέψεις για τα ζώδιά τους. «Το 2020 θα ήταν μια υπέροχη χρονιά όλο ταξίδια...»
Κι έφτασε ο Μάρτιος και το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, το μέγεθος της οποίας θα έπρεπε λογικά να είχε διαφανεί στα ωροσκόπια. Όμως κανένα ζώδιο δεν ανέφερε κάτι, ενώ αυτά που έγραφαν οι αστρολόγοι τώρα μοιάζουν με φάρσα. (Όμως εκείνοι που πιστεύουν στις προβλέψεις δεν θ’ αλλάξουν.)
Ζ.


Γέρο
*ΕΣΥ γέρο πού μιλάς
χωρίς να σκέφτεσαι εμάς…
Ο M. I. θυμήθηκε τα στιχάκια του Ρόμπερτ Ουίλιαμς και το τραγούδι των «Poll», απ’ τη δικιά του νεότητα, με αφορμή τα παιδιά στην πλατεία και το χάσμα γενεών και συμπεριφορών.
Εσύ γέρο πού μιλάς
χωρίς να σκέφτεσαι εμάς
σκέψου λίγο τι έχεις κάνει εσύΌταν ήσουνα παιδί
κι είχες κάποιον να σου πει
ότι αυτό είναι σωστό ή λάθοςΚι εσύ θύμωνες μ’ αυτό
κι έλεγες «για το θεό»
πείσμωνες τη γνώμη σου με πάθοςΚι έγραψα τραγούδι αυτό
για να δεις πως σ’ αγαπώ
κι ίσως έτσι καταλάβεις. (Τώρα οι νέοι γίναν γέροι και ξεχνούν.)
Ζ.

Πέτρινα γεφύρια
*ΜΕ αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Ρόδια-Γόννοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής επισημαίνει την «αναγκαιότητα προστασίας των πολλών πέτρινων γεφυριών, τα οποία μετρούν πολλά χρόνια ζωής και αποτελούν σύμβολο της ένδοξης ιστορίας της επαρχίας Τυρνάβου». Στο πλαίσιο καθαρισμού του δρόμου ζητά να υπάρξει μέριμνα από τον εργολάβο για να μην μπαζωθούν και καταστραφούν τα ιστορικά αυτά γεφύρια.
Γ.Ρ.

Ζητούν ξανά το κιόσκι
*ΠΟΛΛΟΙ ήταν αυτοί που βρέθηκαν στον παραλιακό άξονα Αγιοκάμπου-Βελίκας το Σαββατοκύριακο και κάποιοι εξ αυτών θέλησαν να απολαύσουν από ψηλά το τοπίο. Όσοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Αγιοκάμπου ευτύχησαν να βρούνε μέρος να καθίσουν και να αγναντέψουν. Οι της Βελίκας ατύχησαν, αφού στον λόφο του φάρου, το γνωστό παραδοσιακό κιόσκι έχει καταστραφεί. Μάλλον εμπόδιζε να αυτοκίνητα να παρκάρουν! Καλούν λοιπόν τη δημοτική αρχή να το επανατοποθετήσει, καθώς εξυπηρετεί πολύ κόσμο και είναι κρίμα ένα τέτοιο εμφατικό σημείο να καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα και όχι από κόσμο που θέλει να δει τη θέα από ψηλά.
Γ.Ρ.


Περισσότερο
*ΧΡΗΣΙΜΗ η τηλεργασία, το δίχως άλλο, εξυπηρετεί σε πολλά επίπεδα. Πέρα από τα θετικά όμως, οι Λαρισαίοι που την εφαρμόζουν αυτή την περίοδο διαπιστώνουν επίσης ότι τελικά εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες. Αφού η ημέρα δεν διαχωρίζεται στα κλασικά «3 οκτάωρα», ή περίπου, καθώς ο χώρος εργασίας και το σπίτι είναι ένα και το αυτό, πρακτικά ο άλλος απασχολείται ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, άντε όχι όταν κοιμάται, τότε απλώς σκέφτεται για τη δουλειά.
Περισσότερη δουλειά και ταυτόχρονα και ένα άγχος, να αποδείξει ότι δουλεύει. Ότι παράγει δηλαδή και δεν κάθεται και χαζεύει στο σπίτι.
Ζ.

Ανακουφιστικό
*ΕΙΧΕ πάει παραλία ο Λαρισαίος την Κυριακή, φορούσε και το μαγιό του, θάλασσα δεν μπήκε όμως, δεν του φάνηκε ζεστή. Ωστόσο άραξε για ηλιοθεραπεία στη λιακάδα, για αντηλιακό δεν μερίμνησε, τον πήρε κι ο ύπνος κατακάηκε. Ιδίως ψηλά στους μηρούς, φουσκάλες είχε βγάλει.
Υποχρεώθηκε το βράδυ να πάει στο νοσοκομείο, σε κακά χάλια. Το δέρμα του ήταν κατακόκκινο και οτιδήποτε άγγιζε τα πόδια του τού προκαλούσε φοβερό πόνο. Ο γιατρός είπε να του βάλουν ορό με ηλεκτρολύτες και του έγραψε ενδοφλέβιες ενέσεις, ένα ήπιο ηρεμιστικό και βιάγκρα.
Απόρησε η νοσοκόμα.
- Μα τι στο καλό θα τον βοηθήσει το βιάγκρα σ` αυτή την κατάσταση;
- Είναι απλό. Θα κρατάει το σεντόνι μακριά από τα πόδια του.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass