ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2020 18:00
*ΤΟ άκρον άωτο της κοινωνικής αποστασιοποίησης γίνεται πραγματικότητα σε υπαίθριο ρεστοράν της Σουηδίας. Τραπέζι για έναν, στο λιβάδι. Με ανέπαφο σερβίρισμα μέσω καλαθιού που φτάνει με σύστημα τροχαλιών. Ζ. *ΤΟ άκρον άωτο της κοινωνικής αποστασιοποίησης γίνεται πραγματικότητα σε υπαίθριο ρεστοράν της Σουηδίας. Τραπέζι για έναν, στο λιβάδι. Με ανέπαφο σερβίρισμα μέσω καλαθιού που φτάνει με σύστημα τροχαλιών. Ζ.

Κάψα
*Ε, άμα πάει μέσα Μαΐου στους 36 και 37 βαθμούς, τότε τι έχει σκοπό να κάνει τον Ιούλιο;


Εκτός κι αν θέλει ο καιρός να προγκήξει τον κορονοϊό. Με τόση ζέστα, να πάρει των ομματιών του μια ώρα αρχύτερα...
Ζ.

Θεραπευτικά
*ΔΟΥΛΕΨΑΝ καλά, λέει, τα μαγαζιά από την πρώτη ημέρα που ξανάνοιξαν.
Σκασμένες απ’ τον εγκλεισμό και τα κατεβασμένα ρολά Λαρισαίες εφόρμησαν στην αγορά, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Το shopping therapy εφαρμόζεται και κατά του κορονοϊού.
Ζ.

Έντομα
*ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ που άνοιξαν τη Δευτέρα, έχουμε μπόλικες μύγες να τους δανείσουμε απ’ το δικό μας μαγαζί. (Οι Λαρισαίοι άρχισαν να συζητούν για έντομα.)
***
*- ΉΡΘΕ το πρώτο κουνούπι χθες. Του έδειξα το σπίτι. Μάλλον του άρεσε. Αν τα βρούμε και στο ενοίκιο θα φέρει και την οικογένεια.
***
*- ΜΕ τσίμπησε χθες ένα κουνούπι. Απ’ το πολύ αλκοόλ που είχα στο αίμα μου, μεταμορφώθηκε σε σκνίπα.
Ζ.

Μια ανάθεση έργου

στον Δήμο Τεμπών
*ΜΙΑ απευθείας ανάθεση έργου, από τον Δήμο Τεμπών σε ιδιώτη, για εργασίες συντήρησης χλοοταπήτων γηπέδων της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου, με νόμιμες πάντως διαδικασίες, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση πολίτη του Δήμου.
Όπως κατήγγειλε στην «Ε», ο σύζυγος της αναδόχου επιχειρηματία του έργου είναι αντιπρόεδρος του φορέα που έκανε την ανάθεση και συγκεκριμένα του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας.
Νόμιμη η ανάθεση, είναι όμως και ηθική η επιλογή της συγκεκριμένης αναδόχου, για την παροχή των προβλεπόμενων από το έργο υπηρεσιών, οι οποίες αποτιμώντας σε 11.160 ευρώ;
Η απόφαση της απευθείας ανάθεσης έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια».
Απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη, στον οποίο θέσαμε ερωτήματα. Η απάντησή του: «Κατανοώ τους ενδοιασμούς ορισμένων, αλλά αυτό που υποστηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σαν δημοτική αρχή βασίζεται στο σκεπτικό να δοθούν έργα σε όλους με τη σειρά!
Δεν έχει για μας σημασία, αν είναι «δικοί» μας ή «δικοί» τους, αλλά να πάρουν όλοι με τη σειρά τους δουλειά...
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για μια νέα επιχειρηματία στον χώρο, που ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα μέσω επιδοτούμενου προγράμματος».
Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν με ενδιαφέρει ποιος έκανε την καταγγελία, αλλά καλό θα ήταν όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες να κοιτάζονται πρώτα στον καθρέφτη».
Όσον αφορά την επίκληση από πλευράς της καταγγέλλουσας ότι ανάδοχος και δήμαρχος είναι κουμπάροι, ο κ. Μανώλης σημείωσε ότι υπήρξε μάρτυρας στον πολιτικό γάμο του ζευγαριού...
Λ.Κ.

Ξεκίνησαν
*ΚΑΤΑ τ’ άλλα συζητούν για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Όταν το ενδοσχολικό πρωτάθλημα ξεκίνησε ατύπως μεν, κανονικά δε και μάλιστα με σχεδόν καθημερινούς αγώνες. Σχολικές ομάδες δίνουν ραντεβού και παίζουν, πολλές φορές και με θεατές.
Ακόμα δεν άρχισαν βέβαια να αναμετρώνται με άλλες πόλεις, είναι και μικροί για μετακίνηση, το πανθεσσαλικό δεν ξεκίνησε αλλά προς τα κει θα πάει η υπόθεση.
Ενώ οι μεγάλοι συζητούν για το πώς και πότε θ’ ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά το έχουν λύσει από μόνα τους.
Ζ.

Οι πλούσιοι
*ΚΙ έρχεται η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» και φαίνεται κάθε χρόνο ότι οι περισσότεροι Λαρισαίοι ηγήτορες τυγχάνουν πλούσιοι, κατά κανόνα πάνω από τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Με σημαντικές καταθέσεις, με ακίνητα και αυτοκίνητα. Και μιλάμε πάντα γι’ αυτά που δηλώνουν οι ίδιοι.
***
*ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ, το ίδιο βιολί όπως κάθε χρόνο. Οι νεοδημοκράτες αναρτούν επιλεγμένα στοιχεία από το πόθεν έσχες συριζαίων «με δεξιά τσέπη» κι οι συριζαίοι αναδεικνύουν σκιές στις δηλώσεις και ατράνταχτες περιουσίες πλούσιων χρεωμένων δεξιών. Και τράβα κορδόνι.
Ζ.

Με όρεξη
*ΝΕΑΡΕΣ Λαρισαίες, σοβαρά προβληματισμένες στη μετά-καραντίνα εποχή.
- Λόγω τεχνικών προβλημάτων, το κορμί μου θα είναι έτοιμο για παραλία το καλοκαίρι του 2021.
***
*- ΤΟΣΟ δύσκολο ήταν καλέ να γεννηθώ Καρντάσιαν; Ένα στρέμμα πισινό έχω έτσι κι αλλιώς...
***
*- ΘΑ ήθελα πολύ να ξέρω ποιος βάζει όλες τις βιταμίνες στο σπανάκι και τις φακές και όχι στον γύρο και τις σοκολάτες.
***
*- ΘΑ πεθάνω καμιά μέρα κι η ψυχή μου θα πάει προς το φως. Του ψυγείου.
Ζ.


Οι Α.Ε.
*ΓΙΑ αδικία εις βάρος επιχειρήσεων της περιοχής που εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση των κυβερνητικών μέτρων, παρότι υποχρεώθηκαν να κλείσουν κι αυτές, κάνει λόγο γνωστός Λαρισαίος.
Σε άλλες ρυθμίσεις και προγράμματα ποτέ δεν υπήρχε, λέει, παρόμοιος διαχωρισμός και εξαίρεση. Τώρα όμως εξαιρέθηκαν από τα 800 ευρώ οι Ανώνυμες Εταιρείες. Και δεν είναι όλες μεγάλες κι ισχυρές ώστε να μην τις νοιάζει. Υπάρχουν και Α.Ε. μικρές, με ελάχιστο ή εποχικό προσωπικό, οι οποίες μένουν απ’ έξω.
Την ώρα που άλλες, μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα τους αλλά με διαφορετική εταιρική μορφή, εντάσσονται.
Ζ.Επί της ουσίας
*ΦΑΓΩΘΗΚΑΤΕ να φύγει η Κατερίνα και δεν έχει πλέον νόημα το Master Chef. Άντρας ο Λαρισαίος Α. Π. παρακολουθεί ωστόσο κι αυτός κι έχει ξεκάθαρη άποψη.
Νομίζετε ότι οι περισσότεροι θέλουμε να δούμε πώς δένει η κρεμ μπρουλέ; Ποτέ της να μη δέσει, ίντριγκα θέλουμε να δούμε, κόντρες, κουτσομπολιά, ξεκατινιάσματα, κακίες, κλάμα, χαστούκια, αίμα και σπέρμα άμα γίνεται. Αυτό είναι το σωστό ριάλιτι κύριοι. (Όχι, έχει άδικο κυρία μου;)
Ζ.

Αβεβαιότητες
*ΘΑ προτιμούσαμε ωστόσο οι «βεβαιότητες» που ανακοινώνονται κάθε τόσο, στην Ελλάδα και παντού -για τα συμπτώματα της νόσου, τα φάρμακα, τις διαγνωστικές μεθόδους- να ανακοινώνονται με μικρότερη σιγουριά, διαπιστώνει ο Π.Μ. Ώστε να μη γλιστράμε στη δυσπιστία ή και στον αρνητισμό εμείς οι απλοί χρήστες της επιστημονικής γνώσης. Γιατί αρκετές φορές αυτή η δυσπιστία «θεραπεύεται» μετατρεπόμενη σε ευπιστία απέναντι σε οτιδήποτε ανορθολογικό: στο δίκτυο 5G, που σε συνδέει ακαριαία με το Ίντερνετ αλλά μεταφέρει τάχα και τον ιό· στην πανδημία σαν πλεκτάνη του Γκέιτς και του Σόρος ή σαν σκευωρία των Εβραίων· στον κορονοϊό σαν όπλο του Θεού που αποφάσισε για πολλοστή φορά να τιμωρήσει την αμαρτωλή ανθρωπότητα.
***
*ΣΤΗΝ εμφάνισή του ο εκδικητής Θεός δεν έχει το ίδιο όνομα σε κάθε ήπειρο. Για τους χριστιανούς που ασπάζονται αυτή την ιδέα, υπό τιμωρία είμαστε όλοι, γιατί κάποια από τις δέκα εντολές θα πατήσαμε, σε κάποια από τις εφτά αμαρτίες θα ενδώσαμε.
Για τους μουσουλμάνους, ο Θεός τιμωρεί τους χριστιανούς και τους εβραίους. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονταν διάφορα στελέχη του Ισλάμ στο Ιράν, το Αφγανιστάν, την Τουρκία κ.ά. πριν αρχίσουν να καταμετρώνται θάνατοι και στον μουσουλμανικό κόσμο. Για τον αρχιραβίνο Σάμουελ Ελιγιάχου ο κορονοϊός είναι ο αγγελιοφόρος των «Ημερών του Μεσσία», ο οποίος, παλαιοδιαθηκικός ασφαλώς, θα περιλάβει τους αλλόπιστους.
***
*ΟΙ φανατικοί κάθε θρησκείας εμφανίζονται βέβαιοι πως ο ιός κατασκευάστηκε σε ουράνια εργαστήρια για να πλήξει αποκλειστικά όσους υιοθετούν διαφορετικό «πιστεύω». Λογικό είναι λοιπόν να νιώθουν σίγουροι πως οι ίδιοι διαθέτουν αδιαπέραστο ουρανόπεμπτο θώρακα.
Η αλήθεια είναι ότι οι επίσημες θρησκείες επέλεξαν τη συμμόρφωση στις επιστημονικές οδηγίες κι έκλεισαν ναούς, συναγωγές, τζαμιά, κάθε είδους τεμένη. Με βαριά καρδιά βέβαια, γιατί η συμμόρφωση αυτή σημαίνει πως αποδέχονται ότι ο κόσμος δεν δομείται σαν τρίγωνο (Άνθρωπος-Ιερατείο-Θεός), αλλά σαν τετράγωνο, με την Επιστήμη ως τέταρτη κορυφή.
Ζ.

Οι τρέχοντες
*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι σχολίαζαν τα τρέχοντα στην πόλη. Και τους τρέχοντες.
- Παιδιά, όσοι οδηγείτε με κλειστά παράθυρα και μάσκα, να βάζετε και ασφάλειες στις πόρτες. Δεν παίζουν μ’ αυτά τα πράγματα.
***
*- ΟΙ αθλητές της γειτονιάς μου μάλλον θα είναι τραυματίες αυτή την εβδομάδα.
***
*- ΚΑΙ δεν μου λες; Πόσο το δίνει στο Στοίχημα για το «15 Ιουνίου ξανά μέσα»;
***
*-ΠΩ πωπω... Τι κρούσμα είσαι συ μανάρι μου...
Ζ.

Μονά ζυγά
*«ΔΕΝ μοιραστήκαμε τα μπόνους γιατί να μοιραστούμε τις ζημιές;» αναρωτιέται ο Α.Χ. για τις αεροπορικές. Τις εταιρείες που επί δέκα χρόνια αύξαναν διαρκώς την κερδοφορία τους, ακόμη και με τη συρρίκνωση του χώρου για τα πόδια των επιβατών. Τώρα επιθυμούν να κοινωνικοποιήσουν τις ζημίες, με τα κουπόνια, με τις ενισχύσεις ενώ σκοπεύουν να διπλασιάσουν την τιμή των εισιτηρίων για να προσφέρουν το απαιτούμενο social distancing. Κι έτσι φουντώνει η συζήτηση περί της ανάγκης εθνικοποίησης μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, η οποία διεξάγεται πλέον ακόμη και σε κυρίαρχα, συντηρητικά μέσα ενημέρωσης.
Ζ.

Σπουδαίος Κουβανός
*ΈΝΑ εκπληκτικό μυθιστόρημα, μια επική ιστορία που ξεκινάει από τις Σταυροφορίες και φτάνει στο σήμερα.
«Η Διαφάνεια του Χρόνου», διαδραματίζεται κυρίως στη σύγχρονη, την παρηκμασμένη Αβάνα, η οποία καταρρέει από την κρίση που ξέσπασε μετά το ’90 όταν οι Κουβανοί έμειναν πια μονάχοι απέναντι στον πάντα σκληρό αποκλεισμό των ΗΠΑ.
Υπάρχει όμως και Καταλονία, στο προσκήνιο και ο Ισπανικός Εμφύλιος, άλλωστε θεωρείται άξιος διάδοχος του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν, ο σπουδαίος Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα, που τον έχουν χαρακτηρίσει και Ντάσιελ Χάμετ της Αβάνας. Είναι, λένε, ο καλύτερος αφηγητής αστυνομικών ιστοριών στην ισπανική γλώσσα σήμερα.
***
*ΤΟ παραμικρό, δίνει στον Λ. Παδούρα την ευκαιρία να διηγηθεί, να αναλύσει με στιλ:
Το υγρό είχε χρώμα καφέ και μύριζε αληθινό καφέ. Και με το που δοκίμασε το ρόφημα, ένιωσε μια οργανική και αισθητηριακή ανασυγκρότηση, είχε γεύση καφέ, καλού καφέ.
«Ο καφές είναι το βίτσιο μου. Και τον πληρώνω πολύ ακριβά...
Αυτός που πίνετε είναι χαρμάνι από έναν καφέ που μου στέλνουν από το Μαϊάμι και από έναν άλλο που παίρνω από την Ιταλία...
Το ξέρετε ότι ο καλύτερος καφές στον κόσμο είναι αυτός που πίνουν στην Ιταλία και ότι ο καλύτερος κουβανέζικος καφές είναι αυτός που φτιάχνουν στο Μαϊάμι;».
«Οπότε τούτος εδώ είναι η πρώτη θυγατρική γενιά αυτών των επιφανών γονέων;» - ο Κόντε προσπάθησε να εκδικηθεί με την ειρωνεία. Του άναβαν τα λαμπάκια όταν προσπαθούσαν να του κάνουν τέτοια μαθήματα. Αυτό για την Ιταλία και τον καφέ είναι μια αλήθεια γνωστή και επιβεβαιωμένη. Ότι επίσης, στην Κούβα πίνει κανείς τον χειρότερο κουβανέζικο καφέ και ότι τον καλύτερο του είδους τον πίνει κανείς στο Μαϊάμι, αποτελεί πια τον δεύτερο γενικό νόμο του παγκόσμιου καφενείου.
Ζ.

Το ορθόν
*ΖΗΤΑΕΙ συγγνώμη ο Μ. Β. επειδή χρησιμοποίησε λέει τον σεξιστικό όρο «η γυναίκα μου». Διευκρινίζει ότι δεν είναι ιδιοκτησία του ούτε είναι αυτός που θα της προσδιορίσει το φύλο. Επομένως έπρεπε να πει «ο άνθρωπος με τον οποίο υπογράψαμε τη νομική μας ένωση στο δημαρχείο».
Ζ.Τον διόρθωσε
*Ο Λαρισαίος μαλώνει με τη σύζυγο την ώρα του πρωινού. Εκείνος σηκώνεται έξαλλος να φύγει για τη δουλειά.
- Και να σου πω και κάτι; Δεν είσαι και πολύ καλή στο κρεβάτι...
Λίγο αργότερα, συνειδητοποιεί πως δεν φέρθηκε σωστά και αποφασίζει να της τηλεφωνήσει.
Αυτή απαντά στο τηλέφωνο ύστερα από πολλή ώρα.
- Γιατί άργησες τόσο να απαντήσεις στο τηλέφωνο;
- Επειδή ήμουν στο κρεβάτι, του λέει αυτή.
- Τέτοια ώρα στο κρεβάτι; Και τι έκανες;
- Έπαιρνα μια δεύτερη γνώμη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass