Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2020 18:32 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαϊ 2020 20:34
*ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ  οι περιπολίες της αστυνομίας  στις παραλίες. Ζ. *ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ οι περιπολίες της αστυνομίας στις παραλίες. Ζ.

Συμβαίνει όμως
*ΣΠΑΝΙΟ φαινόμενο ναι, όχι παράδοξο. Τέτοιες θερμοκρασίες Μάη μήνα, 10 βαθμούς πάνω από την αναμενόμενη για την εποχή, παρατηρούνται κάθε 10 χρόνια περίπου, λένε οι μετεωρολόγοι. Κοντά στους 40 βαθμούς για το καλοκαίρι μπορεί όχι, για την άνοιξη όμως είναι καραμπινάτος καύσωνας.


Κι έχει βέβαια την αξία του. Άλλο 40 βαθμούς στις 30 Μαΐου, όπως είχε καταγραφεί στη Λάρισα το 1969 κι άλλο να προκύψει αυτό από τις 15 του μήνα.
***
Η εξήγηση υπάρχει. Ουσιαστικά πρόκειται για μια θερμή εισβολή από την Αφρική, φαίνεται άλλωστε καθώς συνδυάζεται και με τη μεταφορά σκόνης. Το είπε μουσικά πριν μισό αιώνα ο Στ. Ξαρχάκος.
-Κάντε υπομονή, μια αμμουδιά φυτρώνει στη γειτονιά.
Θερμή εισβολή. Λίβας το λένε στη Θεσσαλία, καυτό αεράκι. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη Λιψ, Λίβυος δηλαδή αφού από κείνη την κατεύθυνση καταφθάνει.
Ζ.

Έρημη πόλη
*ΜΟΝΟ η ζέστη κυκλοφορούσε στη Λάρισα χθες. Του Αγίου Αχιλλίου αλλά χωρίς μεγαλοπρεπή εορτασμό και λαμπρές τελετές. Ερημιά στην πόλη, αργία κι όλα κλειστά, ήταν σαν να επέστρεψε το «λοκντάουν» κι ίσως λίγο χειρότερα. Του χρόνου…
Ζ.

Άλλο κράτος;
*ΗΤΑΝ άλλο κράτος πέρα απ’ την οδό Σωκράτους; Το έλεγαν κάτοικοι που διαμαρτύρονταν κατά καιρούς, το ήξεραν οι αρμόδιοι, οι αρχές έκαναν περίπου το κορόιδο. Και πριν, εδώ και πολλά χρόνια τώρα αλλά και στη διάρκεια της καραντίνας. Κι έτσι φτάσαμε στα χθεσινά. Που μπορεί και να μην είναι και τα χειρότερα.
***
*ΜΕ 40 νέα κρούσματα στη χώρα χθες, τα 35 στη Ν. Σμύρνη. Θα χαθεί ο ιός απ’ την Ελλάδα και θα έχει μείνει στη Λάρισα; Και το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι αν πρέπει να επιβληθεί ο νόμος διά ροπάλου ή με το μαλακό, εξηγώντας και με διαπραγμάτευση. Ένα από τα δύο θα επιλεγεί, αλλά κανείς δεν θα μάθει ποτέ αν το άλλο θα ήταν καλύτερο.
Ζ.

Τι έφταιξε;
*ΟΤΑΝ οι αρμόδιοι λένε ότι φοβούνται πισωγύρισμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάτι σαν την εξέλιξη στη Ν. Σμύρνη εννοούν. Και μακάρι να ‘ναι μόνο αυτό, η διασπορά να περιορίζεται σε ό, τι έχει ήδη εντοπιστεί. Μια συνοικία που πλήρωσε ακριβότερα απ’ τις άλλες την καραντίνα, πάλι στο προσκήνιο. Τι δεν έγινε σωστά; Τώρα όλοι λίγο-πολύ ξέρουν, εκ των υστέρων όμως. (Για το τι δεν τηρήθηκε…)
***
*ΗΤΑΝ μόνο η ατομική ευθύνη που δεν λειτούργησε λόγω ιδιομορφίας της κοινότητας; Ή το σύστημα ελέγχου απέτυχε να διαχειριστεί αυτή την ιδιομορφία; Οι αρχές, οι εντεταλμένοι, έκαναν κάποια αυτοκριτική; Πώς εφαρμόστηκε η καραντίνα; Γιατί εξαπλώθηκε ο ιός στη διάρκειά της; Και φούντωσε από πάνω κι ο ρατσισμός στην πόλη εναντίον των ρομά. (Κι αυτοί να εξανίστανται απ’ την πλευρά τους, να εξεγείρονται, να μην καταλαβαίνουν. Ή να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.)
***
*ΠΑΛΙ κρούσματα και μάλιστα πολλά, ξανά μέτρα στη Νέα Σμύρνη, στα «Νταμάρια». Καραντίνα; Όχι, αυτή τη φορά η περιοχή τίθεται «σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης». Άλλο αυτό, διαφορετικό. Που έμεινε όμως στα χαρτιά, ούτε τα εντοπισμένα κρούσματα σε απομόνωση δεν μπήκαν. Απίστευτο; (Ενώ άργησε και η ιατρική διευκρίνιση πως άλλου τύπου το ένα τεστ του κράτους κι άλλο του ιδιωτικού κέντρου, ότι άνετα μπορεί να είναι και τα δύο σωστά, καθώς άλλο πράγμα μετράει το rapid, το λέει κιόλας και τ’ όνομά του, ταχύ.)
***
*ΚΑΤΑ τα άλλα «αυστηρή επιτήρηση των μέτρων», λέει. Έπρεπε να επισημανθεί αυτό στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, δεν ήταν αυτονόητο όπως αποδείχθηκε στην προηγηθείσα καραντίνα. Και ρητή αναφορά σε «απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων» κι όχι βόλτες τη νύχτα άρα ούτε και παρέες και γλέντια. (Εννοούνταν και στην καραντίνα όλα αυτά, όμως τώρα τα λένε πιο αναλυτικά. Και στους αρμόδιους.)
Ζ.
 Απελπισία
*- ΚΑΘΕ 100 χρόνια πανδημία, κάθε 10 χρόνια καύσωνας και όλα μαζί το 2020.
Πήγε να απελπιστεί ο Λαρισαίος, πετάχτηκε όμως ο άλλος να ενθαρρύνει.
- Ετοιμαστείτε παιδιά, έρχονται καυτές σαραντάρες στη Λάρισα, διάβασα.
- Σαραντάρια ρε βλάκα, καυτά σαραντάρια... Ζέστα, αντράλα, λιβάκωμα…
Ζ.

Χειρότερα
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ χωρίς Πλαταμώνα σε Σαββατοκύριακο με καύσωνα. Κι μάλιστα σε τριήμερο αργίας, ζόρι μεγάλο. Αλλά κι οι Θεσσαλονικείς να μην μπορούν να πάνε στη Χαλκιδική, της οποίας ανοίγουν οι παραλίες… Άλλος νομός κι εκεί, το επόμενο Σάββατο η εξόρμηση. Αντέχεται;
Ζ.

Παρά θιν’…
*ΦΥΣΙΚΑ προκύπτουν θέματα στη θάλασσα.
- Ποιος νοιάζεται για το αλκοόλ στις παραλίες, βρε παιδιά, τους λουκουμάδες μην πειράξουν.
***
*- ΜΕ κάθε κουταλιά μερέντας λέει απομακρύνεσαι ένα μέτρο από την παραλία. Τα φιλιά μου από τα όμορφα Φάρσαλα.
Ζ.

Όλοι, κανονικά
*- ΠΑΡΑΛΙΕΣ με αποστάσεις, φαγάδικα και μπαρ μόνο takeaway. Και στα αεροπλάνα χωρίς κενά καθίσματα. Τι να πιστέψεις και τι να δεχτείς…
Είναι να μην αναρωτιέται ο Λαρισαίος;
- Αφού θεωρούν πως δεν προφυλάσσει η μία κενή θέση ανάμεσα, η λύση είναι καμία κενή; Ή μήπως ένας σε κάθε τριάδα θέσεων και σειρά παρά σειρά, για όσα αεροπλάνα πετάξουν.
-Θα είναι όμως πολύ ακριβότερα τα εισιτήρια…
-Εννοείται κι όποιος επιθυμεί και δύναται ας ταξιδέψει. Αλλιώς ας περιμένει. (Οι αεροπορικές όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ούτε να κινηθούν με λίγους επιβάτες.)
Ζ.

Live
*ΟΙ Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αστειεύονται με την υπουργό.
- Θα τρώει τούμπα κάνα παιδί στο σχολείο και θα λέμε «τα ‘χουνε αυτά οι ζωντανές εκπομπές»…
***
*- ΠΟΥ δουλεύεις;
- Σε Γυμνάσιο.
- Καθηγητής;
- Κάμεραμαν.
***
*- ΠΑΙΔΙΑ, διακόπτουμε το μάθημα διότι με ειδοποιούν απ’ το κοντρόλ ότι θέλει να παρέμβει η μαμά του Κωστάκη, επειδή διαφωνεί με τον τρόπο που λύσαμε την άσκηση.
Ζ.

Αστείο…
*Η συγκέντρωση πλήθους κόσμου στα άτυπα εγκαίνια της νέας πλατείας Ομονοίας, παρουσία μάλιστα και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, προξένησε έντονη ανησυχία, αφού ο συνωστισμός κρίθηκε από πολλούς ως επικίνδυνος για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν άκρως καθησυχαστικές, αφού όπως διευκρίνιζαν, το νέο σιντριβάνι αναβλύζει πλέον χλωρίνη, με τους πολίτες να βουτάνε τακτικά σε αυτό, καταπολεμώντας έτσι τον ιό.
***
*ΑΣΤΕΙΟ; Φυσικά. Όπως και η συμπεριφορά της ηγεσίας. Που αποφάσισε ότι η Ομόνοια έχει ανοσία στον ιό. Όχι σαν κάτι άλλες παρακατιανές φιλάσθενες πλατείες.
Ζ.

Μασκοφόροι
*ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των Λαρισαίων από την αντικοινωνικότητα.
- Η κανονικότητα κύριοι, θα έχει έρθει όταν θα δείτε άντρες να περιμένουν έξω από το Ζάρα. Έστω με μάσκες.
***
*-ΔΕ μου λες, πέρσι είχα τρία μαγιό, φέτος μόνο ένα;
-Μάσκες δεν ήθελες να σου φτιάξω;
***
*- ΠΩΣ τον πίνετε τον καφέ;
- Σηκώνοντας τη μάσκα…
Ζ.

Ιστορίες Ρώμης
*ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ το αρχικό σοκ που δέχθηκε με τη βύθιση των αγορών λόγω κορονοϊού, η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφει άνοδο περί τα 5 σεντς/λίμπρα, σκαρφαλώνοντας χθες στα 58,5 σεντς/λίμπρα.
Τη δική του οικονομική ανάλυση είχε κάνει προ ημερών Φαρσαλινός, σε παρέα στην πλατεία για το comeback του λευκού χρυσού: «Όταν θα δεις ξανά από τις κάμερες του διαδικτύου στη Ρώμη, που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα του ιού, να συγκεντρώνεται κόσμος στο ξακουστό σιντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι, στην αρχή έστω και λίγος, αυτό θα σημαίνει ότι πήρε μπροστά ξανά η οικονομία και ότι πάμε καλά». Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δύο μήνες δεν περνούσε κανείς απ’ τη Φοντάνα, παρά μόνο περιπολίες αστυνομικών. Όμως τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνει 10 και 15 άτομα, που κλασικά το φωτογραφίζουν. (Βρε μπας και να έχει δίκιο ο Φαρσαλινός;)
Γ.Γ.

Αλεξίσφαιρος
*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες ιστορίες.
- Έρχονται που λέτε τρία γουρουνάκια και μου λένε» σώσε μας, μας κυνηγάει ο λύκος». Έδρασα αμέσως. «Δαγκώστε αυτά τα τρία μήλα», τους λέω. «Και μπείτε στον φούρνο».
***
*- ΤΙ θα πει γιατί δεν ήρθα να σε δω ρε μάνα; Αφού είχες μπάμιες, τι περίμενες;
***
*-ΕΞΙ πόντοι λίπος λένε ότι μπορούν να σταματήσουν μια σφαίρα ώστε να μην πλήξει ζωτικά όργανα. Δεν είμαι επομένως χοντρός, αλεξίσφαιρος είμαι.
Ζ.

Προηγήθηκαν
*Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακήρυξε από προχθές το τέλος της πανδημίας στην επικράτειά της. Έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κάνει τέτοια αναγγελία καθώς οι Αρχές καταγράφουν λιγότερα από επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. (Ξεπέρασαν ακόμη και την Ελλάδα, εκεί στη Λουμπλιάνα.)
***
*«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα, που είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στις 12 Μαρτίου. Κι η Ελλάδα πήρε έγκαιρα, δραστικά μέτρα προχωρώντας σε γενικό lockdown στις 16 Μαρτίου. Οπότε, με το καλό και στα δικά μας. (Πλην Λαρίσης ίσως…)
Ζ.

Το ίδιο είναι;
*ΤΑ έλεγαν στον τηλεκαφέ τους οι Λαρισαίες, η ελεύθερη από τις τρεις φίλες διηγείται στις άλλες.
-Που λέτε, την περασμένη Παρασκευή, μετά τη δουλειά, πήγα στο δικηγορικό γραφείο του φίλου μου που δούλευε ως αργά και φορούσα μόνο ένα δερμάτινο παλτό από πάνω. Πριν ανοίξω την πόρτα, έβαλα μια μάσκα, άφησα το πανωφόρι να γλιστρήσει από πάνω μου και έμεινα με ένα κορσάζ, λεπτές μαύρες κάλτσες και ψηλά τακούνια. Ο δικός μου τρελάθηκε σας λέω...
Η αρραβωνιασμένη αφήνει ένα νευρικό γελάκι και περιγράφει.
-Περίπου τα ίδια κι εγώ, κορίτσια. Όταν ο αρραβωνιαστικός μου ήρθε την Παρασκευή, με βρήκε να φοράω μια μαύρη μάσκα δερμάτινο κορσάζ, μαύρες ψιλές κάλτσες και ψηλοτάκουνες γόβες. Πολύ του άρεσε εκείνο το βράδυ και τώρα θέλει να επισπεύσουμε την ημερομηνία του γάμου.
* * *
*Η παντρεμένη αφήνει αργά το ποτήρι της στο τραπέζι και αναστενάζει.
-Εγώ πάλι, το σχεδίασα πολύ καλά. Άφησα τα παιδιά στη μητέρα μου, έκανα ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια, έβαλα ένα κόκκινο σφιχτό δερμάτινο κορμάκι, ζαρτιέρες και ακριβές μαύρες κάλτσες, φόρεσα και τις δωδεκάποντες, κοτσάρισα και μια μαύρη μάσκα. Όταν ο άντρας μου επέστρεψε από τη δουλειά του, πήγε στο ψυγείο, πήρε μια μπύρα, άραξε στον καναπέ, πήρε το τηλεκοντρόλ, με κοίταξε, και είπε:
-Δεν μου λες Μπάτμαν, έχει τίποτα να φάμε για βράδυ;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass