Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2020 18:17
*… με σημαίες και συνθήματα εγώ είμαι ελεύθερος αέρας που φυσά εγώ έχω φίλους τα βουνά κι όλα τα κύματα… (Παντιέρα ρόσα, στον αέρα του κάμπου, στην αντιφασιστική εκδήλωση στο Αντιαεροπορικό.) Ζ. *… με σημαίες και συνθήματα εγώ είμαι ελεύθερος αέρας που φυσά εγώ έχω φίλους τα βουνά κι όλα τα κύματα… (Παντιέρα ρόσα, στον αέρα του κάμπου, στην αντιφασιστική εκδήλωση στο Αντιαεροπορικό.) Ζ.

Τίποτα ντιπ
*ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, τι άλλο... Μιλούσαν για σαραντάρια γεμάτα, προ ημερών είχαν πει ακόμη και για 44άρι κυριακάτικα, έλεγαν για παγκόσμια ρεκόρ ζέστας Λαρσινής κι εκεί που πήγε να κάνει ο κάμπος το κομμάτι του, προέκυψε ένα απλό συννεφόκαμα. Ευκολάκι...

(Μ’ αυτά και με τούτα όμως, άνοιξαν πρόωρα και τα μαγαζιά στις παραλίες.)
Ζ.

Ευτυχώς
*ΚΑΤΑ μια εκδοχή, τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης αν δεν υποκινήθηκαν, τότε κάποιοι ευνόησαν τις συνθήκες για να προκληθεί ένταση. Ο πρώτος λόγος είναι η καλλιεργούμενη άποψη πως δεν υπάρχει πανδημία, δεν υπάρχει κορονοϊός. Όταν παγκόσμιες υπερδυνάμεις και συστήματα υγείας «καταρρέουν» από έναν νέο επιθετικό κορονοϊό, κάποιοι ακόμη επιμένουν σε θεωρίες της συνωμοσίας.
Ένας δεύτερος λόγος είναι πως πίστεψαν (σ.σ. ψευδώς σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα) ότι κάποια τεστ είναι... αληθινά και πως τα τεστ του ΕΟΔΥ είναι κάλπικα.
Έτσι φούντωσε μια αντιπαράθεση που παρ' ολίγον να ανάψει πραγματικές φωτιές. Ποιος ή ποιοι όμως, αν υιοθετηθεί η εκδοχή των «στημένων» επεισοδίων, επένδυσαν σε μια τέτοια λογική; Ποιος κρύβεται πίσω από τον όχλο; Τι θα συνέβαινε αν δεν επικρατούσαν οι ψύχραιμες φωνές;
Β.Κ.

Στη θάλασσα
*ΔΥΣΚΟΛΟ πάντως για τα μαγαζιά της παραλίας να προετοιμαστούν τόσο και να λειτουργήσουν τόσο ξαφνικά. Να στήσουν τις μόνιμες βάσεις για τις ομπρέλες σε νέες αποστάσεις, πέρα από τα βαψίματα, τις επισκευές και ανακαινίσεις, ο καύσωνας δεν τα υπολόγισε αυτά.
Χθες Σάββατο θα άνοιγαν οι εγκαταστάσεις των «μπιτσόμπαρων», οι Λαρισαίοι όμως ξαμολύθηκαν στις παραλίες του Αγιοκάμπου από την Παρασκευή, ένεκα η αργία του πολιούχου. Πολύς κόσμος, πάρα πολύς αλλά κι αμμουδιές απέραντες πολλά χιλιόμετρα. Απλώθηκαν όλοι με την άνεσή τους, σε αποστάσεις και με το παραπάνω.
***
*ΚΙ έστησαν τις ομπρέλες τους κι έβαλαν τα καρεκλάκια τους, όλοι ξετύλιγαν συσκευασίες κι έκοβαν καρτελάκια με τις τιμές. Κοιτούσαν οι μεν τους δε και χαμογελούσαν, καινούριες παραλαβές οι πιο πολλοί, με παραγγελίες ηλεκτρονικές φυσικά.
Κι είχε μια ησυχία, λέει. Αφού δεν λειτουργούσαν μαγαζιά, δεν είχε μουσικές, ο κόσμος κατέλαβε μεγαλύτερη έκταση αλλά οι άνθρωποι ακούγονταν να μιλούν, να γελούν, άλλη ατμόσφαιρα η ανοργάνωτη, δεν είχε τη βαβούρα του συνωστισμού.
***
*ΕΙΝΑΙ νωρίς ακόμη, η θάλασσα κρύα για τους πολλούς, το απογευματάκι σα να ζέστανε. Όμως η ατμόσφαιρα ζεστή στις παρέες, παρά τις αποστάσεις μεταξύ τους. Μετά από τόσο καιρό αποκλεισμό. Κι ήταν κι αναμνήσεις για τους μεγαλύτερους που έφτιαχναν τη διάθεση. Αφού όλες σχεδόν θυμήθηκαν τα ταπεράκια, προμήθειες απ’ το σπίτι. Με τοστάκια, πίτες, κεφτεδάκια και κοτομπουκίτσες συν τα ψυγειάκια για νερό, αναψυκτικά, καμιά μπυρίτσα. Ήταν αλλιώς, όπως παλιά, πριν κάμποσες δεκαετίες. Κι ήταν καλά.
Ζ.

Όχι στη μειοψηφία
*ΠΗΓΕ να παρέμβει εκτονωτικά η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, αφού ενημερώθηκε για τα συμβάντα από τους τοπικούς εκπροσώπους της. Και ζήτησε παρέμβαση Εισαγγελέα. Ναι, όχι όμως για την επιβολή του νόμου και της τάξης αλλά «για τον επανέλεγχο των 35 φερόμενων ως νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ν. Σμύρνη». Ξέχασε εντελώς τους ταραξίες και τις επιθέσεις, κουβέντα.
Και συνέχισε η ανακοίνωση στοχεύοντας «...ώστε η υπερπροσπάθεια δύο μηνών με την υποδειγματική συνεργασία, συμμόρφωση και πειθαρχία των Ρομά της Λάρισας, να μην αποβεί μάταιη».
***
*ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ ο Λαρισαίος διαβάζοντας κι έχοντας ακούσει για τις συμπεριφορές τον καιρό του lockdown αλλά και επί της καραντίνας στη Ν. Σμύρνη, που έφεραν και τα τωρινά αποτελέσματα δηλαδή.
- Οι ποιες, να μην πάνε χαμένες; Δεν είμαστε με τα καλά μας...
Παρενέβη όμως ο πιο ήρεμος.
- Κι όμως... Ο πολύς, ο φιλήσυχος κόσμος των Νταμαρίων πειθάρχησε. Ακούει, καταλαβαίνει ό, τι καταλαβαίνει, δεν ξέρει και τι να πιστέψει και πώς να πορευτεί, αλλά δεν παρεκτρέπεται.
-Υπάρχει όμως κι η σκληρή μειοψηφία που κάπως πρέπει να ελεγχθεί. Και κυρίως σε βάθος χρόνου να αποδυναμωθεί. (Κι ο Κ. Αγοραστός για μειοψηφία μίλησε, αναφέρθηκε και σε υποκίνηση. Δεν θέλει πολύ ο κόσμος να μετατραπεί σε όχλο.)
***
*ΠΟΛΛΟΙ μιλούν για την ανάγκη της μόρφωσης, ότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη λογική του γκέτο. Κι ένας θυμήθηκε κάποιον δεσπότη που απαιτούσε από τους Ρομά της περιοχής του να φέρνουν βεβαιώσεις των δασκάλων ότι τα παιδιά τους πηγαίνουν κανονικά σχολείο και μόνο τότε τους έδινε τα βοηθήματα της εκκλησίας. (Άλλοι πάλι μιλούν για χειρισμό μέσω των επιδομάτων, πολυτεκνικών και άλλων και για απειλή διακοπής τους σε όσους δεν συμμορφώνονται. Τεχνικά δύσκολο πάντως.)
Ζ.

Παιχνίδι
*ΕΙΝΑΙ γνωστό πως οι παιδικές χαρές, λόγω κορονοϊού είναι κλειστές, κλειδωμένες. Παρ’ όλα αυτά, μερίδα γονέων επιτρέπει στα παιδιά της ή βοηθάει τα παιδιά της να περάσουν τον περιφραγμένο χώρο και να παίξουν. Επειδή κάποια παιδιά είναι μικρής ηλικίας, μέσα στην παιδική χαρά βρίσκονται και γονείς.
Όπως προχθές και στην παιδική χαρά στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου. Μόνο που ένα παιδάκι πηδώντας από την κούνια χτύπησε ελαφρά στο πόδι. Έτσι κλήθηκε το ΕΚΑΒ με τους διασώστες, για να παραλάβουν το παιδί έπρεπε να περάσουν πάνω από τα κάγκελα κ.λπ. Οι παιδικές χαρές είναι ακόμη κλειστές, ας το συνειδητοποιήσουν οι γονείς.
Β.Κ.

Ξανά
*ΚΑΙ σήμερα παραλία οι Λαρισαίοι; Ε βέβαια, Κυριακή. Παραλία μετά την εκκλησία. Αφού άνοιξαν ταυτόχρονα. Καλύτερα μετά τη δεύτερη λειτουργία, να ζεστάνει και λίγο.
Ζ.

Πλακίτσες
*Η ταλαιπωρία των ημερών δεν συρρίκνωσε το χιούμορ των Λαρισαίων, ίσα-ίσα.
- Απαγορεύεται και η μουσική στις παραλίες γιατί μπορεί να βήξει κάποιος και να μην τον ακούσουμε.
***
*- ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ να εξαφανιστεί ο Covid-19 και να κάνει η Κίνα το μπαμ βγάζοντας τον Covid-19 S Plus 3D HD.
***
*- ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ σκουπίδι βάρους 18 τόνων έπεσε, λέει, στη Γη. Πλάκα θα έχει να μας πουν από αύριο να φοράμε και κράνος...
Ζ.

Λησταρχίνες
*ΜΠΑΙΝΟΥΝ προχθές δυο θειές στη τράπεζα στον Αμπελώνα, με φουλάρια στο πρόσωπο αντί για μάσκες. Σκουντουφλάει η μία, η ψηλή και άχαρη σε μια καρέκλα. «Πρόσιξι μαρή σβαρνιάρα...» της λέει η φίλη της η κοντή. Λες και μπήκαν ο Τζο με τον Άβερελ για ληστεία.
Ζ.

Ρακετοφόροι
*- ΜΕΤ' ΟΥ ΠΟΛΥ, την γαλήνην της ερημικής απέραντης παραλίας του Αγιοκάμπου, που επιλέξαμε με την κόρη μου να ηρεμήσουμε διαβάζοντας, Λυσίου - υπέρ αδυνάτου - εβανδάλισαν Οστρογότθοι και Βησιγότθοι ρακετοφόροι. (Διηγείται ο Λαρισαίος Κ.Ν. με στυλ παλαιό.)
***
*- ΒΟΥΤΗΞΑΝΤΕΣ ούτοι εις την θάλασσαν, ηύρον την ευκαιρίαν να πατήσω με το αριστερό πέλμα το μπαλάκι των εις την άμμον και με το δεξί μυτάκι, ως Ροναλντίνιο, να ρίψω έντεχνα επ’ αυτού αρκετήν άμμον, εξηφανίσθη.
- Μοίρα κακή... Είχε και δεύτερον μπαλάκιον το εν μαλάκιον. Απήλαυσα όμως μετ’ ευφορίας το μικρό διάστημα που ανεζήτουν τούτο...
Ζ.

Σαραντάρες
*EIXAN να κάνουν τις επισημάνσεις τους οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Έχει γεμίσει ο τόπος με 25χρονες 40άρες.
***
*- ΤΟ ποτό περιέχει σίγουρα γυναικείες ορμόνες... Μετά από λίγα ποτηράκια, ούτε να οδηγήσεις μπορείς, ούτε να πάψεις να μιλάς.
***
*- ΠΙΣΩ από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μία γυναίκα. Αν θέλεις μεγαλύτερη επιτυχία, αύξησε τον αριθμό των γυναικών.
Ζ.

Αντιπαρατίθενται
*ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με νέα επεισόδια, στα Τρίκαλα στα δυο στενά, η αναμέτρηση που είχε ξεκινήσει πριν καναδυό χρόνια. Ανάμεσα σε δύο νεοδημοκράτες αυτοδιοικητικούς, που όμως παίζουν ευρύτερο ρόλο. Ο Κ. Αγοραστός, μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κι ο Δημ. Παπαστεργίου, νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Αυτή τη φορά ο περιφερειάρχης εξήγησε σε δημόσια δήλωσή του, με τακτ είναι η αλήθεια, τίνος ευθύνη είναι η κακή κατάσταση στον δρόμο Τρικάλων- Καλαμπάκας, τις πταίει που δεν δρομολογείται η παράκαμψη της πόλης των Τρικάλων, ούτε η μελέτη της καν, που αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.
Κι αυτοί που ξέρουν προβλέπουν πως όσο περνάει ο καιρός η διαμάχη των δύο θα εντείνεται. Και αναμένεται να κορυφωθεί πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2023.
Ζ.

Στα ίδια μέρη
*ΗΞΕΡΕ πολύ καλά τι είναι να κάνει ο Λαρισαίος, πάντοτε βάδιζε βάσει σχεδίου.
- Πού θα με πας διακοπές το καλοκαίρι;
- Πού πήγαμε τον χειμώνα;
- Πουθενά.
- Ε, εκεί θα ξαναπάμε.
Ζ.

Τι γράφει εδώ;
*ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ Λαρισαίοι στην πιάτσα μετά την καραντίνα.
- Χαθήκαμε...
- Ναι, ωραία δεν ήταν;
***
*- ΤΕΛΙΚΑ, θυμάται κανείς τι έγραφε όταν οι μάνες μας, μάς έδειχναν
την παλάμη τους και ρωτούσαν "δες τι γράφει εδώ...";
***
*- ΠΟΣΟ έχουν αυτά τα σπορτέξ στη βιτρίνα;
- Εξήντα δραχμές.
- Δεν λέγονται δραχμές πια.
- Ούτε σπορτέξ.
Ζ.

Περί αφής
*«ΠΕΡΙ λύχνων αφάς» ήταν η φράση που προσδιόριζε παραστατικά το σούρουπο, όταν τα παλιά χρόνια γινόταν η αφή, το άναμμα των λυχναριών. Λυχνάρια λαδιού αρχικά, κατόπιν φανοί αεριόφωτος στους φανοστάτες, που τους άναβε ο φανοκόρος του δήμου το σούρουπο.
Τώρα πια ο δημοτικός φωτισμός ανάβει και σβήνει αυτόματα. Περί λύχνων αφάς, όμως ως γνωστόν το χρονικό σημείο μετατοπίζεται καθώς η μέρα μεγαλώνει τώρα, σε άλλη εποχή μικραίνει, ο αυτοματισμός δεν καταλαβαίνει από τέτοια. «Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια», διαμαρτύρεται ο Λαρισαίος Α.Π. «Ανάβουν τα φώτα αν και υπάρχει ακόμα άπλετο φως. Κάποιος πρέπει να δώσει την εντολή ν' αλλάξει η ώρα αφής.» (Προφανώς ανά διαστήματα αλλάζουν την ώρα. Όχι ίσως όσο συχνά θα έπρεπε...)
***
*ΚI επειδή ο διαμαρτυρόμενος τυγχάνει απόστρατος, θα του αρέσει μάλλον το αστειάκι εποχής: Κάποτε ένας αξιωματικός παρήγγειλε σ' ένα στρατιώτη του: «Περί λύχνων αφάς, ελθέ μεθ' ημών». Σε λίγο όμως κατέφθασε ο στρατιώτης αγριεμένος και πασαλειμμένος με λάδια. Είχε καταλάβει τη διαταγή ως εξής: «Περί λύχνον αν φας, ελθέ με θυμόν».
Ζ.

Κατά τη δουλειά τους...
*ΈΝΑ μικρό αεροπλάνο πέφτει στη ζούγκλα κοντά σε ένα χωριό κανίβαλων, οι οποίοι αιχμαλωτίζουν τους διασωθέντες. Ήταν και σαδιστές, που αυτό βέβαια ήταν το λιγότερο. Οι ιθαγενείς λοιπόν, αποφασίζουν να παίξουν λιγάκι με τους αιχμαλώτους προτού τελικά εκείνοι καταλήξουν στο κλασικό καζάνι. Έτσι λοιπόν τους ανακοινώνουν ότι σύμφωνα με το έθιμο της φυλής θα τους κόψουν τα μόριά τους και μάλιστα με τρόπο που να θυμίζει το επάγγελμά τους.
***
*ΣΤΟ άκουσμα της προοπτικής αυτής ένας απ' τους συλληφθέντες δεν μπορεί να κρατηθεί και σκάει στα γέλια. Οι κανίβαλοι δεν πολυδίνουν σημασία και ξεκινούν τη διαδικασία αφαίρεσης μορίων. Ρωτούν τον πρώτο.
- Εσύ, τι επαγγέλλεσαι;
- Ξυλοκόπος, απαντάει αυτός.
- Μμμμμ... Γυναίκες... Φέρτε γρήγορα ένα αλυσοπρίονο.
Φέρνουν ένα αλυσοπρίονο και γροουυζζζννν του το κόβουν.
- Εσύ;
- Εεε.... Χασάπης.
- Γυναίκες... Φέρτε έναν μπαλτά.
Φέρνουν οι γυναίκες τον μπαλτά και χρααααππ.
***
*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ο τύπος που γέλασε στην αρχή συνέχιζε ασυγκράτητος, έχει ξεκαρδιστεί.
Έφτασε όμως η σειρά του. Τον φωνάζει ο φύλαρχος, παραξενεμένος και μάλλον ενοχλημένος από τη συμπεριφορά του.
- Λοιπόν; Για πες κι εσύ, τι δουλειά κάνεις;
- Εγώ; Παγωτατζής.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass