Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2020 18:41
*ΟΠΟΥ ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός εξηγεί στους βουλευτές, τους μεν και τους… δεν, ότι με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη τα πάνε μια χαρά. Ζ. *ΟΠΟΥ ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός εξηγεί στους βουλευτές, τους μεν και τους… δεν, ότι με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη τα πάνε μια χαρά. Ζ.

Άλλη άκρη
*ΑΠ’ ΤΑ μαγιό το ένα Σαββατοκύριακο, οι Λαρισαίοι έπεσαν στα φούτερ και τα μπουφάν πριν φτάσει το επόμενο. Κι εκείνοι που τρόμαξαν με τον πρόωρο καύσωνα, γκρινιάζουν τώρα με τις ανοιξιάτικες μπόρες. Αντί να πουν, «τουλάχιστον έφυγε η σκόνη»...
Ζ.

Πρωτάθλημα
*ΛΑΡΙΣΑ Ελλάδα, Λάρισα Ευρώπη, έφτασε η ώρα, είσαι και η πρώτη…
Σε ολόκληρη τη χώρα εντοπίστηκαν χθες 4 νέα κρούσματα. Κι άλλα 17 στη Λάρισα, στα Νταμάρια Ν. Σμύρνης. Νάτο το πρωτάθλημα ξανά.
***
*ΘΕΛΕΙ και ρώτημα; Τι δεν έγινε σωστά στη γειτονιά των Ρομά με τα μέτρα αποστασιοποίησης την περίοδο του γενικού εγκλεισμού; Τι δεν λειτούργησε στην αυστηρή καραντίνα που είχε επιβληθεί ειδικά εκεί; Κι αν κάποιοι από τους ίδιους δεν καταλαβαίνουν, ποιοι άλλοι έχουν την ευθύνη επιβολής και επιτήρησης; Σε οποιαδήποτε άλλη γειτονιά ή χωριό ή δομή θα είχαν λειτουργήσει τα ειδικά μέτρα απομόνωσης. Συνέβη άλλωστε σε καραντίνες σε πομάκους, στη Δαμασκηνιά, σε ξενοδοχείο προσφύγων, σε γηροκομείο κλπ. Στη Λάρισα τι έφταιξε; (Αν δεν βρεθεί και δεν διορθωθεί το πρόβλημα, θα σέρνεται και θα αναζωπυρώνεται.)
Ζ.

Ούτε ανεμιστήρες
*Η υπουργική απόφαση που έφτασε στα σχολεία της Λάρισας ορίζει πως σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών απαγορεύεται η χρήση ανεμιστήρων στις αίθουσες. Επιτρέπονται τα κλιματιστικά, εννοείται τα οικιακού τύπου, άλλωστε ποιο σχολείο διαθέτει κεντρικό σύστημα κλιματισμού…
Τα μαθήματα τελειώνουν πάντα καθώς μπαίνει το καλοκαίρι στα γεμάτα, άλλο που φέτος δεν πολυγίνονται κιόλας. Οι Πανελλήνιες όμως; Η διαδικασία θα πάει λένε δύο βδομάδες περίπου παραπίσω φέτος. Η ζέστη θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες χρονιές.
***
*ΚΑΙ τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, όχι τόσο για τους μαθητές όσο για τους καθηγητές βαθμολογητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το πέρας των πανελληνίων. Δίχως καν ανεμιστήρες φέτος. Άρα;
Φαίνεται λοιπόν ότι θα ανακύψει σοβαρό πρόβλημα στο 8ο Γυμνάσιο της Λάρισας, έναντι ΔΕΥΑΛ, εκεί που στεγάζεται το Βαθμολογικό Κέντρο και διεξάγονται και οι ξεχωριστές εξετάσεις των παιδιών ειδικών αναγκών. Εκεί οι εκπαιδευτικοί εργάζονται απ’ το πρωί ως το βράδυ και φέτος θα πρέπει να το κάνουν μέσα σε ζέστη αφόρητη αφού ανεμιστήρες γιοκ. Κάποιοι χώροι του σχολείου πρέπει να έχουν κλιματιστικά. Πρέπει όμως, εγκαίρως, να αποκτήσουν και οι υπόλοιποι που θα φιλοξενούν εργαζόμενους καλοκαιριάτικα. Εγκαίρως.
Ζ.

Αρχαίο Θέατρο
*ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ξανά και στη Λάρισα οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι για τους επισκέπτες, μετά την περίοδο των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και το γεγονός έφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς των πολιτών για το Α’ Αρχαίο Θέατρο.
Πολίτες διερωτώνται αν ξεκίνησαν οι εργασίες που προβλέπονταν στο πλαίσιο νέων διαγωνισμών, γιατί διαπιστώνουν πολλή ησυχία στο έργο!
Λ.Κ.

Ρωμαίο, Ρωμαίο…
*ΟΙ καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό είχαν μείνει εκτός οποιασδήποτε κρατικής στήριξης, σχολιάζει η Λαρισαία. Η ρητορεία ήταν περίπου «ε, δε φταίμε εμείς που γίνατε καλλιτέχνες…». Μέχρι που άρχισαν να ξεσηκώνονται και οι πέτρες. Εκεί ξεκινά μια αναδίπλωση και ανακοινώνεται μια ενίσχυση για κάποιους πληττόμενους καθώς και η άρση της απαγόρευσης για κάποιες παραστάσεις τηρώντας τους όρους και τα μέτρα ασφάλειας. Δηλαδή θα παίζουν μπάντες τριών ή τεσσάρων μουσικών. Τι τους θέλεις τους μπασίστες εξάλλου; Θεατρικές παραστάσεις με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ηθοποιών και πάει λέγοντας. Ρωμαίο, Ρωμαίο, γιατί να είσαι ο Ρωμαίος, αρνήσου τον πατέρα σου, βάλε αντισηπτικό, πλύνε τα χέρια σου, πολύ σχολαστικά.
Ζ.
Ταμείο
*ΜΕ ραντεβού δέχονται τους πολίτες οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, όπως ισχύει ακόμη και σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες της χώρας, συνεχίζοντας την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού.
Δεν επιστρέψαμε ακόμη στην κανονικότητα, όπως νόμισαν κάποιοι πολίτες που πήγαν να πληρώσουν στο ταμείο του Δήμου και «έφαγαν πόρτα», αφού δεν είχαν προνοήσει να κλείσουν ραντεβού.
Παραξενεύτηκαν βέβαια, που πήγαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν τους άφησαν!
Αυστηρά τηρεί τους κανόνες, ακόμη και όταν πρόκειται να εισπράξει ο Δήμος.
Για ραντεβού λοιπόν με τον ταμεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο νούμερο: 2413-500267.
Λ.Κ.

Τώρα ή μετά;
*ΤΗΝ πολιτική κατάσταση περιγράφει ο Μ. Α. Άλλωστε μέσα στην πανδημία και την καραντίνα έγιναν και τόσα γκάλοπ, οι δημοσκόποι δεν ανησυχούσαν, δούλευαν σκληρά: Οι τακτικιστές της ΝΔ λοιπόν, έμπλεοι πολιτικής αυτοπεποίθησης, βλέπουν πεδίο «απόλυτης ηγεμονίας της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη». Μιλούν για «νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ψηφοφόρους» μετά τη διαχείριση της διπλής κρίσης – στον Έβρο και στην πανδημία - θεωρούν την ύφεση, όσο βαθιά κι εάν είναι, διαχειρίσιμη, και πιστεύουν πως «όποτε κι εάν κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης θα τις κερδίσει άνετα»… Οι ίδιοι, εν μέσω της γενικής δημοσκοπικής ευδαιμονίας, δεν παραλείπουν να σημειώσουν την προτίμησή τους στις εκλογές «εδώ και τώρα», ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. (Είναι κι αυτή εμμονή, να καεί, να καεί η αναλογική.)
***
*ΓΙΑ τους πιο υποψιασμένους του πρωθυπουργικού επιτελείου, συνεχίζει, η υπόθεση όπως και η δημοσκοπική εικόνα, είναι λίγο πιο σύνθετη και εκείνα που υπολογίζονται περισσότερο είναι τα ποιοτικά στοιχεία. Η πλειοψηφική άρνηση στις πρόωρες εκλογές καταγράφεται με προσοχή και η σχεδόν καθολική ανησυχία για οικονομία και εργασία εκλαμβάνονται ως κώδωνας κινδύνου. (Να έχουμε να συζητάμε και να πορευόμαστε.)
Ζ.

Μάσκα
*ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ διαμαρτύρεται ότι υπάλληλος ασφάλειας δεν του επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, γιατί δεν φορούσε μάσκα.
Καταγγέλλει ότι «αυτό είναι παράνομο καθώς το κράτος δεν επιβάλλει τη χρήση της σε κλειστούς χώρους».
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά στη συνέχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο «για σύσταση χρήσης της μάσκας, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ατόμων σε κλειστούς χώρους, γραφεία...».
Δεν είναι και μικρός ο εκνευρισμός, να περιμένεις πολλή ώρα στην ουρά της ΔΕΗ και όταν έρθει η σειρά σου να σε διώχνουν!
Λ.Κ.
Λατινομαθής
*- ΔΥΟ freddus espressus metrius…
Είναι ο Λαρισαίος που κατέχει άριστα τα Λατινικά. Πριν τα αναφέρει η κ. Κεραμέως.
***
*ΑΡΑΧΤΟΣ ο Λαρισαίος χθες κάτω από μια ακακία.
-Τι κάνεις εδώ; Τον ρωτάει ο φίλος του.
-Α, ήρθα να φάω κάνα βερίκοκο.
-Ναι; Και κάνει βερίκοκα η ακακία;
-Όχι βέβαια. Έχω φέρει απ’ το σπίτι.
***
*- ΡΕ φίλε; Η γυναίκα μου πήγε μ’ άλλον, δεν το αντέχω. Θα πηδήξω απ’ το μπαλκόνι.
-Ηρέμησε ρε βλάκα. Κέρατα έβγαλες, όχι φτερά.
Ζ.

Ποιο σχολείο…
*ΕΝΑΣ στους τρεις μαθητές Γυμνασίου δεν πάει στο σχολείο, στο Λύκειο πάλι απέχουν οι τέσσερις μαθητές στους πέντε, κάτι κορόιδα απέμειναν που δεν τους πιστεύουν οι γονείς πως όλοι οι άλλοι συμμαθητές τους λείπουν.
***
*ΟΣΟ για τη Γ’ Λυκείου, τα συνήθη, κανένας παρών, έχουν δουλειές τα παιδιά, διαβάζουν για τις πανελλήνιες. Ναι, τα μαθήματα που υποτίθεται διδάσκονται στο σχολείο αλλά τα μαθαίνουν καλύτερα στο φροντιστήριο ή και μόνοι τους.
***
*ΑΛΛΕΣ χρονιές τέτοιο καιρό έτρεχαν οι μανάδες στους γιατρούς. Όχι για τα χάπια τους μ’ αυτά που τραβούν απ’ τα βλαστάρια τους αλλά για χαρτί να δικαιολογήσουν τις απουσίες τους. Φέτος, ελέω κορονοϊού, μπορούν να υπογράφουν μόνες τους την άδεια κι έτσι να μην ξυπνάει το καμάρι τους το πρωί. Με τα πιτσιρίκια του Γυμνασίου, που δεν θέλουν και να τα αφήνουν μόνα τους, κάπως τα καταφέρνουν και πηγαίνουν σχολείο. Οι έφηβοι του Λυκείου, άσε ρε μάνα…
***
*ΑΛΛΑ κι αυτό το καθεστώς με την άδεια Γ’ Λυκείου, πώς το δέχεται η κοινωνία; Και κυρίως οι εκπαιδευτικοί, πώς αντέχουν να το χαρακτηρίζουν συνήθη εικόνα; Αφού το θεωρούν όλοι φυσιολογικό, τότε γιατί επιβαρύνουν τα παιδιά… Γιατί δεν καταργείται με νόμο, έστω η μισή Γ’ Λυκείου;
Ζ.

Στα δύο
*ΔΥΟ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Λάρισας κατά την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Από δύο πρωτοβουλίες, που γεννήθηκαν την εποχή του κορονοϊού, «το ΚΚΕ» απ’ τη μια κι «οι άλλοι» απ’ απέναντι, αγεφύρωτες οι διαφορές τους, η «Support art workers» Λάρισας κι η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτισμού και Τεχνών όλοι τους προς αριστερά αλλά χωριστά. Καμιά απ’ τις δύο συγκεντρώσεις δεν χαρακτηρίστηκε από κοσμοσυρροή. Κι άμα δεν έχεις κόσμο, δεν έχεις και ήχο, δεν ακούγεσαι.
Ζ.
Η Λάρισα του Βολιώτη
*ΟΜΟΡΦΟ κείμενο, ποίημα. Κι αξίζει ακόμη περισσότερο αφού είναι γραμμένο από ένα Βολιώτη, ναι τον Ν.Β. , απ’ την πόλη όπου βγάζουν δήμαρχο τον Μπέο:
Υπάρχει ακόμα μια Λάρισα μέσα μου, το ξέρω. Τα βράδια στην πλατεία ξαναβρίσκει το χέρι που γύρεψε, τα μάτια που βρήκε, την αγκαλιά που έχασε. Η Λάρισα δεν είναι πόλη είναι ο τόπος συνάντησης του έρωτα και του χρόνου. Έχει ένα βιολί ο χρόνος με σιωπηλή μουσική. Έχει ένα ποτάμι η μουσική κι ένα κήπο. Εκεί κυκλοφορούνε ακόμα σκοτεινά όντα, γεμάτα πάθη τρυφερά που πίνουν από το νερό του Πηνειού, όλη τη μέρα.
Πόσες φορές δεν έκλαψα στα μάτια της; Πόσες φορές δεν γονάτισα στα πόδια της και με πήρε η βροχή και χάθηκα στη νύχτα; Κι ύστερα έμαθα ότι τα όνειρα δεν έχουν σενάριο όπως και η ζωή. Μια μέρα έφυγα κρατώντας αγκαλιά έναν μικρούλη κόσμο. Κάποιες φορές παίζω με τα χαμένα παιδιά της στους έρημους δρόμους της νοητής πια πόλης. Τότε έρχεται ένα τραγούδι εκστατικό σαν κρίνος και μας παίρνει.
Ζ.

Στη μαγειρική
*ΟΡΕΞΑΤΟΙ νεαροί Λαρισαίοι εμπνέονται.
- Ζητούμε από τον Αιγιαλείας Αμβρόσιο να αφορίσει τον Άκη Πετρετζίκη που τόλμησε και έκανε συνταγή πίτα γύρο από κουνουπίδι. Ακούς εκεί γύρο από κουνουπίδι…
***
*- TO μυστικό στη μαγειρική είναι να αυτοσχεδιάζεις. Δεν έχεις δάφνη, βάζεις ρίγανη. Δεν έχεις φακές; Βάζεις μπριζόλες.
Ζ.
Και το σκάνδαλο;
*- ΟΥΦ, ησυχάσαμε τώρα…
Αντέδρασε ο Λαρισαίος συριζαίος.
-Τα μίντια συνεχίζουν στην κατηγορία «μένουμε ασφαλείς». Κι εμείς μάθαμε ότι διευρύνθηκε το κατηγορητήριο κατά Παπαγγελόπουλου.
Τον ψάχνουν λένε τώρα για παραδικαστικό κύκλωμα και δωροδοκίες. Η σκευωρία τι απέγινε; Ή μήπως δεν ήταν καν σκάνδαλο η υπόθεση Novartis; Στην οποία μάλλον θα της δώσουμε και αποζημίωση στο τέλος…
Ζ.

Ποια θεραπεία…
*ΤΕΤΟΙΟ καιρό που κυκλοφορούν κάμποσα φίδια, δύο Λαρισαίοι φίλοι είχαν πάει βόλτα στο δάσος.
- Μια στιγμή να πάω να κατουρήσω, λέει ο ένας κι όπως ήταν ντροπαλός μπήκε σε μια λόχμη. Κι εκεί πάνω που ξαλάφρωνε βγαίνει μια οχιά, που την ενόχλησε και τον τσιμπάει στο πουλί του.
Τρομαγμένος φωνάζει στον φίλο του, του εξηγεί τι έπαθε, φωνάζει επειδή πονάει και φοβάται, τον καθησυχάσει ο άλλος όσο μπορεί.
-Μισό λεπτό, τηλεφωνάω σε γιατρό να μας πει να τι να κάνουμε.
***
*ΑΠΑΝΤΑΕΙ ο γιατρός και δίνει λεπτομερείς οδηγίες.
-Σκίσε αμέσως λίγο με το μαχαίρι εκεί που είναι το τσίμπημα, ρούφα το δηλητήριο και φτύνε το. Ρούφα και φτύνε. Κι ύστερα ξεκινήστε για το νοσοκομείο…
Κλείνει το τηλέφωνο σκεφτικός. Ο άλλος ταραγμένος.
-Τι σου είπε ο γιατρός; Τι σου είπε;
-Ε… Μου είπε ότι δυστυχώς θα πεθάνεις.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass