ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 18:00
*ΔΥΟ μήνες από την επιβολή των μέτρων για τον κορονοϊό, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς. Οι καφετέριες και τα μπαρ ανοίγουν από σήμερα, προσφέροντας ξανά τις υπηρεσίες τους, δίνοντας ζωή στο πολύβουο κέντρο της Λάρισας που ασυνήθιστα είχε νεκρώσει, λόγω κορονοϊού. Η αγορά επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς της, αλλά πληγωμένη, καθώς δεν θα απασχοληθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν προ της (υγειονομικής) κρίσης... 			 	                       Β.Κ. *ΔΥΟ μήνες από την επιβολή των μέτρων για τον κορονοϊό, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς. Οι καφετέριες και τα μπαρ ανοίγουν από σήμερα, προσφέροντας ξανά τις υπηρεσίες τους, δίνοντας ζωή στο πολύβουο κέντρο της Λάρισας που ασυνήθιστα είχε νεκρώσει, λόγω κορονοϊού. Η αγορά επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς της, αλλά πληγωμένη, καθώς δεν θα απασχοληθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν προ της (υγειονομικής) κρίσης... Β.Κ.

Απελευθέρωση
*ΜΕΓΑΛΗ μέρα για την καφεδούπολη της Λάρισας... Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους την 31η Αυγούστου 1881, την απελευθέρωση από τους

Γερμανούς στις 23 Οκτωβρίου 1944, η 25η Μαΐου 2020, ως ημέρα απελευθερώσεως των καφέ από τον κορονοϊό, σηματοδοτεί μια ακόμη σημαντική επέτειο στην ιστορία της πόλεως ταύτης. Ίσως το Δημοτικό Συμβούλιο να πρέπει να σκεφτεί τη μετονομασία κανενός κεντρικού δρόμου πλησίον της «Ταχυδρομείου» σε οδό 25ης Μαΐου!

Διασπορά
*ΤΟ ότι ανοίγουν τα καφέ, μπορείς, εδώ που φτάσαμε, να το πεις και... περιοριστικό μέτρο!
Με το άνοιγμά τους, αναμένεται να λήξει το... υπαίθριο αγελαίο «πάρτι» που ζούσαμε τις τελευταίες τρεις βδομάδες του λαού στο «Αλκαζάρ» και πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου. Η διασπορά θα είναι πολύ καλύτερη και ορθολογική.

«Κωδικός 6»
*Ε, ΝΑΙ, καιρός ήταν να... τελειώνει και το άλλο το αστείο. Το ανέκδοτο με δύο λέξεις: Λαρισαίος αθλούμενος.
Με το που έληξε ο συναγερμός, μας τελείωσαν και όλοι αυτοί οι όψιμοι περιπατητές του κορονοϊού και του Κωδικού 6 («Σωματική Άσκηση»).
Στα περιπατητικά στέκια της πόλης σαν το «Αλκαζάρ» επέστρεψε η... μοναξιά και οι λιγοστοί... μόνιμοι θαμώνες – περιπατητές. Άντε γεια...

Ανταμώματα
*ΠΟΛΛΕΣ, μα πάρα πολλές ήταν οι οικογένειες που... ξανάσμιξαν στη Λάρισα αυτό το Σαββατοκύριακο. Ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν τα παιδιά που εργάζονται ή σπουδάζουν σε άλλες πόλεις να έρθουν, μετά από δύο μήνες καραντίνας, στην πόλη και να δουν τους γονείς και τους συγγενείς τους. Εξ’ ού και η αυξημένη κίνηση στην πόλη.

«Πόλεμος»
*Η ΕΙΔΗΣΗ δεν είναι πως στον Έβρο σημειώθηκε ένα ακόμη μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την κοίτη του Έβρου. Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα όταν μιλάς για την Τουρκία του αξιολύπητου πια Ερντογάν. Η είδηση είναι πως το θέμα έκαναν παντιέρα όλα τα ακραία δεξιά σάιτ που αντιπολιτεύονται κάθε μέρα τον Μητσοτάκη πιο σκληρά κι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μητσοτάκης θεωρείται από όλους αυτούς τους... «υπερπατριώτες» κάτι σαν συνέχεια του... Σημίτη. Όταν μάλιστα διαβάζουν ότι επίκειται ανασχηματισμός και ο Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει «εκσυγχρονιστικά» στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορίας Χρυσοχοΐδη, χτυπάνε κατευθείαν... εγκεφαλικό.
Προφανώς ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω όλους αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές αλλάζουν και έχουν μείνει ακόμη στις παλιές ψυχροπολεμικές εποχές, αναζητώντας... ρόλο που δεν υπάρχει.

Οι αναλώσιμοι
*ΣΩΣΤΑ το σκέφτηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης κι έφτιαξε κόμμα.
Πόσο θα αντέξει άλλωστε ο Βελόπουλος που αυτή τη στιγμή είναι ο... εκλεκτός αυτού του 4-5% των ψηφοφόρων που ψηφίζει ακροδεξιά σχήματα; Σύτομα θα περιοριστεί κι αυτός στις... αλοιφές του.
Καρατζαφέρης, Μιχαλολιάκος, Καμμένος, Βελόπουλος, οι αρχηγοί της ακροδεξιάς αποδεικνύονται αναλώσιμοι. Άρα ο χώρος χρειάζεται εφεδρείες... Οπότε... «εδώ είμαστε» σου λέει ο Λιάκος ο λεβέντης. Κι έσκασε μύτη.

Ανταγωνισμοί
*ΠΟΣΟ ανησυχητικό είναι άραγε να διαβάζει κανείς χτεσινές δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα του βρίσκεται στα όρια του ψυχρού πολέμου με τις ΗΠΑ; Πάνε πολλά χρόνια που αυτού του είδους οι ανταγωνισμοί είχαν εκλείψει.
Και το ερώτημα είναι: Φταίει μόνο ο απρόβλεπτος Τραμπ και οι χοντράδες του ή μήπως ο κινέζικος ανταγωνισμός έχει στριμώξει την αμερικανική οικονομία σε τέτοιο βαθμό ώστε όποιος Πρόεδρος και να προέκυπτε στις ΗΠΑ η πορεία σύγκρουσης θα ήταν προδιαγεγραμμένη;
Γιατί εν τέλει, είναι πολύ βολικό (αλλά και αφελές) να τα φορτώνουμε όλα στον «τρελο-Ντόναλντ».

Σχολεία και απουσίες
*ΤΗΝ επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων προανήγγειλε χτες ο Ν. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για το επιτυχημένο μοντέλο της επανέναρξης μαθημάτων σε Λύκεια και Γυμνάσια.
(Ναι, αυτό όπου ψάχνουμε να βρούμε πλέον μαθητές, αφού τα μαθήματα είναι προαιρετικά!).
Σε κάθε περίπτωση ήταν επιβεβλημένο να ανοίξουν και τα Δημοτικά για πολλούς λόγους, όχι απαραίτητα εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, σε πάρα πολλά Γυμνάσια και Λύκεια καθηγήτριες απουσιάζουν με άδεια ειδικού σκοπού επικαλούμενες το γεγονός ότι έχουν παιδιά στο Δημοτικό. Επομένως, τα Δημοτικά επηρεάζουν και τις άλλες βαθμίδες.
* * *
*ΑΛΛΑ όμως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αυστηροποιήσει επειγόντως από του χρόνου το πλαίσιο που ισχύει με τις μαθητικές απουσίες.
Οι ασκήσεις χαλαρότητας στις οποίες επιδίδονταν διάφοροι «χαλαροί» υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν στο να έχει μετατραπεί πλέον όλη η Β’/βάθμια Εκπαίδευση σε μια απέραντη... Γ’ Λυκείου, όπου τα παιδιά κρατάνε απουσίες και μετά το Πάσχα... μην τα είδατε (υπό το πρόσχημα ότι μένουν σπίτι να διαβάσουν!).
Αρκετά παιχνιδάκια έπαιξαν με την παιδεία, να σοβαρευτούμε κάποτε...

Μάσκες
*ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ήδη στην αγορά οι λαρισαϊκής κατασκευής χειρουργικές μάσκες προσώπου που φτιάχνει η ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ. Και όπως σχολίασαν στο F/B Λαρισαίοι γιατροί που τις δοκίμασαν είναι εξαιρετικής ποιότητας! Το κυριότερο, δεν «χνουδιάζουν» όπως οι περισσότερες κινεζικές και κατά συνέπεια δεν ενοχλεί η πολύωρη χρήση τους. Μακάρι το εγχείρημα να αποβεί επιτυχές και με διάρκεια...

Οδικοί αποκλεισμοί
*ΜΑΛΛΟΝ δεν πάνε καλά τα πράγματα με τους δρόμους που οδηγούν στα παράλιά μας.  Η κρεμαστή γέφυρα της παλιάς Εθνικής στα Τέμπη πάει ήδη πίσω, αποκόπτοντας και την πρόσβαση στον Πλαταμώνα αλλά και την επικοινωνία όλων των άλλων περιοχών μεταξύ τους (τα παράλια με τα χωριά του Ολύμπου, όπως η Ραψάνη, ο Πυργετός, η Κρανιά κ.α). Επιπλέον, όπως το προβλέπαμε, ούτε καν λόγος γίνεται πια για την «κολοβή» νέα εθνική και την έξοδο προς τα παράλια.
Πολύ σοβαρά θέματα και τα δύο για να τα αφήσει κανείς στην τύχη τους. Η Περιφέρεια οφείλει να πιέσει περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενας Τσιόδρας...
*Η σταδιακή επαναφορά της καθημερινότητας στην προ κορονοϊού εποχή θα αποκαλύψει και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ψάχνει έναν «Τσιόδρα» και για την οικονομία, ενώ η αντιπολίτευση αναζητεί επίσης διέξοδο από τη... δημοσκοπική αφάνεια της πανδημίας.
Η ύφεση είναι παρούσα και σταδιακά όλο και περισσότερο θα φαίνονται οι επιπτώσεις, με πρώτη και χειρότερη τη διόγκωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι του οποίου πλήρωσαν τα δεινά της οικονομικής κρίσης και σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα χρέη της υγειονομικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν και τα κόμματα να οργανωθούν για την επόμενη μάχη. Εκλογές πριν την ύφεση;
Β.Κ.

Νέος Καμμένος;
*ΕΥΣΤΟΧΟ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σχόλιο του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπα, σε χθεσινή συνέντευξή του, ως προς τα περί κεντροαριστεράς και την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση των «προοδευτικών δυνάμεων». Τόνισε λοιπόν ότι βασικός αποδέκτης (σ.σ. της πρότασης Τσίπρα) είναι κυρίως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ίσως και το ΜΕΡΑ25, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τον νέο Καμμένο, έναν νέο κυβερνητικό εταίρο αύριο και ξέρει ότι μπορεί να τον βρει στα κόμματα που μοιράζονται τον στόχο είτε της διαχείρισης της νέας καπιταλιστικής κρίσης είτε της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που και τα δύο τα έχει πληρώσει ακριβά ο λαός». Εκτός εάν τους προλάβει ο κ. Μητσοτάκης με μεταγραφές από την κεντροαριστερά... του ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει τη θέση του στον χώρο του κέντρου, «απομονώνοντας» τους ακραίους του νεοφιλελευθερισμού.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass