ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2020 18:11
 *ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ έχουν διαφορές, θεσμικά όμως τα βρίσκουν. Έχει περάσει κι απ’ το Δημαρχείο ο βουλευτής, ξέρει τον πόνο του αυτοδιοικητικού. Ζ. *ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ έχουν διαφορές, θεσμικά όμως τα βρίσκουν. Έχει περάσει κι απ’ το Δημαρχείο ο βουλευτής, ξέρει τον πόνο του αυτοδιοικητικού. Ζ.

Σιγά μην...
*- ΜΑ τι λες καλοκαίρι έρχεται, Ιούνιος μπαίνει...
-Εμένα μου λες; Βρέχει, κρυουλάκι κάνει, ανοίγουν και τα σχολεία τη Δευτέρα. Δεν μπορεί να μην είναι Σεπτέμβρης...
Ζ.

 

Τι καιρός...
*Η Λάρισα έχει επανέλθει απ’ την καραντίνα. Τα ίδια και χειρότερα με πριν, κυκλοφοριακώς. Είναι και βροχή, κυρίως αυτή, χάος όπως πάντα στους δρόμους, μπλέξιμο μεγάλο.
***
*Η κακοκαιρία λέει θα συνεχιστεί, θα επιμείνουν οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Χαλάζι μόνο να μην ξαναρίξει. Φαντάσου τι καιρό θα έκανε στα Ζαγοροχώρια όπου χιόνισε για τα καλά, το ‘στρωσε κανονικά ενώ μπαίνει ο Ιούνιος.
***
*ΚΙ έλεγαν σχετικοί μα και οι ανίδεοι, περισσότερο ήλπιζαν δηλαδή, ότι με τη ζέστη θα ψοφήσει ο κορονοϊός, πως θα απαλλαγεί, η Ελλάδα τουλάχιστον, μπαίνοντας το καλοκαίρι. Τώρα; Ποια ζέστη. Κι όλοι ελπίζουν πια να μην ίσχυε η προαναφερθείσα θεωρία κι έχουμε καμιά πρόωρη χειμερινού τύπου επάνοδο.
Ζ.

 

Προβλήματα από τη βροχή
*ΑΝΟΙΞΑΝ οι ουρανοί χθες το απόγευμα στη Λάρισα, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά ευτυχώς οι επιπτώσεις της καταιγίδας περιορίστηκαν μόνο στη μείωση της καταναλωτικής κίνησης στην αγορά. Δεν χρειάστηκε να επέμβει κάπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στη συνοικία Αμπελοκήπων, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Γ.Ρ.


Τις πταίει;
*ΒΑΤΕΡΛΟ με το άνοιγμα της εστίασης, το συμπέρασμα κάποιων παρατηρητών. Μήπως ξέχασε ο κόσμος να βγαίνει μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού; Μήπως δεν έχει λεφτά; Μήπως φοβάται τον συγχρωτισμό; Ή απλώς κάνει άσχημο καιρό...
Ζ.

 

Στον κόσμο τους
*ΜΑΛΛΟΝ δικαίως ρώτησε ο Λαρισαίος πιτσιρικάς. Αν τη Δευτέρα θα έχουν μάθημα ή θα κάνουν απλώς αγιασμό στο σχολείο.
***
*ΔΙΚΙΟ είχε όμως κι ο παππούς του.
- Μόνο τα ΚΑΠΗ απέμειναν ακόμα κλειστά. Πόση υπομονή να κάνουμε...
Ζ.

 

Οι εγκλωβισμένοι
*ΔΕΝ είναι μόνο η εστίαση που λειτουργεί υπολειτουργώντας. Κι ο τομέας των μεταφορών κάπως έτσι πορεύεται. Τις πρώτες μέρες μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων υπήρξε κινητικότητα, με αεροπλάνα και βαπόρια, με τρένα και με ΚΤΕΛ. Ήταν οι εγκλωβισμένοι που επέστρεφαν ή εγκατέλειπαν τη Λάρισα, παντού έτσι έγινε. Αμέσως μετά η κίνηση καταλάγιασε. Όλοι διστακτικοί, εξακολουθούν να φυλάγονται.
Ζ.

 

Χειμωνιάτικα κεράσια
*ΜΕ μπουφάν και ζακέτες οι Λαρισαίοι, ελαφρώς κακοδιάθετοι ένεκα ο καιρός, κάποια ψήγματα χιούμορ όμως περίσσεψαν. Αυτοσαρκαστικού τύπου.
- Αυτό είναι... Να τρως κεράσια μπροστά στο τζάκι...
***
*- ΕΔΩ τα κάστανααα... Έχω μαγιάτικα ζεστά κάστανααα... (Στη ζεστή φουφού του καστανά.)
***
*- ΤΙ θα γίνει δηλαδή τώρα... Θ’ ανεβοκατεβάζουμε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά;
***
*- ΣΑΝ βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη πάρε μαζί σου κι ένα μπουφανάκι, είπε η μάνα του Καβάφη.
***
*-ΤΟ πλεκτό μαγιό να φορέσεις το Σάββατο, έβγαλε ψύχρα.
***
*- ΠΕΣ μωρό μου, τι σκέφτεσαι τώρα που βρέχει και σε έχω αγκαλιά;
- Δεν έπρεπε να απλώσω...
***
*-ΑΠΟΨΕ; Χοιρινή τηγανιά, λουκάνικα και κόκκινο κρασί. Τι καλύτερο καλοκαίρι καιρό...
Ζ.

 

Μείωση επιβατικής κίνησης
*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επικρατεί στο Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας από τη μειωμένη κίνηση που παρατηρείται στο επιβατικό κοινό, μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Λίγο ο άστατος καιρός όλη την εβδομάδα, που έχει περιορίσει τις μετακινήσεις και λίγο η παρουσίαση από τα αθηναϊκά ΜΜΕ της κατάστασης που επικρατεί στα λεωφορεία της πρωτεύουσας, παρά το γεγονός ότι στα λεωφορεία της πόλης μας λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, η κατάσταση παραμένει μουδιασμένη. Ελπίδα όλων η συνέχεια να είναι καλύτερη...
Γ.Ρ.

 

Άντεξε και έπεισε
*ΗΡΩΑΣ ο Σωτ. Τσιόδρας... Επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του; Λίγο είναι; Δεν θεωρείται αυτονόητο σ’ αυτόν τον τόπο. Αξιέπαινος για το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Αλλά και για την αντοχή του απέναντι στην πίεση της κατάστασης αλλά και στην κακεντρέχεια, τις σκοπιμότητες μα και την ανοησία. Οι ικανότητες και το ταπεραμέντο του καθηγητή έπεισαν τον κόσμο. Αχρείαστος να είναι πια, αλλά κανείς δεν πρόκειται να τον ξεχάσει.
Ζ.

 

«Τσιόδρας» 1995
*ΜΙΑ εικοσιπενταετία πριν γίνει φίρμα ο Σωτ. Τσιόδρας, ένας άλλος γιατρός μεσουρανούσε με την καθημερινή παρουσία του στην τηλεόραση και τις εφημερίδες, από τα χείλη του κρεμόταν η κοινή γνώμη για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα τότε. Τέσσερις ολόκληρους μήνες είχε διαρκέσει, το 1995-96, η νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο. Επρόκειτο για εν ενεργεία πρωθυπουργό, αυτονόητο το έντονο ενδιαφέρον.
Οι παλιότεροι δεν πρόκειται να ξεχάσουν τον Γρηγόριο Σκαλκέα, τον μεγαλόσωμο καθηγητή που έβλεπαν καθημερινά στις τηλεοράσεις καθώς ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις για τη θεραπεία του πρωθυπουργού, ενώ είχε αναλάβει και τη σύνταξη και ανάγνωση των ιατρικών ανακοινωθέντων στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
***
*ΣΤΟ Ιατρικό Συμβούλιο υπό τον Σκαλκέα βρίσκονταν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Υγείας και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Μανιάτης καρδιοχειρουργός ήταν όμως το πρώτο βιολί. Η συμπεριφορά και η εικόνα του οποίου ουδόλως επηρεάστηκε από το ότι ήταν γνωστός δεξιός.
Ο καθηγητής Σκαλκέας, ο οποίος απεβίωσε προ διετίας στα ενενήντα του, αποτέλεσε εκείνο το τετράμηνο, το πλέον διάσημο και πολυσυζητημένο πρόσωπο στον δημόσιο βίο της χώρας. Διέπρεψε για την επιστημονική του επάρκεια αλλά και για την ιατρική του ειλικρίνεια. Στην πολύ δύσκολη καθημερινή τριβή του με το γυαλί ξεχώρισε και για το αυστηρό, λεπτό και κάποιες φορές καυστικό χιούμορ του.
Ζ.

 

Χώρια
*ΑΛΛΗ μια διαφοροποίηση μεταξύ των δύο Λαρισαίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι είναι τα μεγάλα κόμματα, πολυσυλλεκτικά. Συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση της ασυλίας 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφού τους έχουν μηνύσει ιδιώτες ζητώντας την παραπομπή τους «επί εσχάτη προδοσία». «Τιμή μου» είπε η Άννα Βαγενά.
Γιατί μόνο 54, από τους 86 νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Μα τόσοι επανεκλέχθηκαν από όσους βρίσκονταν στην προηγούμενη Βουλή, ενώ εκτός από τους πρωτοείσακτους υπάρχουν κι εκείνοι που δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας. Όπως ο άλλος Λαρισαίος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, ο οποίος την είχε καταψηφίσει, στηρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε συνάψει τη Συμφωνία. (Βέβαια, εναντίον και με πάθος είχαν ταχθεί τότε και οι περισσότεροι της ΝΔ, κάποιοι απλώς είχαν καταψηφίσει τυπικά. Αυτό κι αν είναι τώρα διαφοροποίηση.)
Ζ.

 

Πασχαλιάτικα
*ΠΑΣΧΑ προχθές βράδυ, η λειτουργία δηλαδή, είχε προαναγγελθεί ότι ειδικά φέτος θα γιορταζόταν ξεχωριστά η Παννυχίδα. Και κάποιοι στη Λάρισα το έκαναν χθες Πρωταπριλιά, αναρτώντας ότι ψήνουν αρνί έξω απ’ το μαγαζί στην Παναγούλη, Πάσχα την Τετάρτη, η φωτογραφία περσινή.
***
*ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ήταν αληθινές οι φωτογραφίες στις αναρτήσεις Λαρισαίων με αναμμένα τζάκια. «Δεν μας έκανε καλό καιρό φέτος το Πάσχα», είπε κάποιος. Ένας άλλος ζητούσε Δώρο Πάσχα απ’ τ’ αφεντικό.
Ζ.

 

Να ρέει
*ΟΙ διαχεόμενες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο τους σχεδιαζόμενου συνολικού πακέτου των 750 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, από 32 δισ. ευρώ στο σύνολο. Δώσε και μένα μπάρμπα και στην υγειά του Covid-19; Θα φτάσουν οι Έλληνες να εύχονται «να μας ξανάρθει»...
Ζ.

 

Σε προσφορά
*ΜΕ καραντίνα ή χωρίς οι Λαρισαίοι δεν χάνουν την όρεξή τους.
-Πώς και πήρες τόσα κιλά, μωρέ;
-Να, τα είχαν σε προσφορά.
***
*- ΚΑΝΩ τη δίαιτα της απορίας. Μετά το φαγητό αναρωτιέμαι: Ρε σεις πόσο έφαγα πάλι;
***
*-ΕΓΩ πάλι, είμαι πρωταθλητής στο άλμα επί κοντο... επί κοντοσούβλι.
Ζ.

 

Προσλήψεις πολυτέκνων
*ΝΑ αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται εις βάρος των πολυτέκνων και των παιδιών τους στην Προκήρυξη 4Κ/2020 (ΦΕΚ 15/18-5-2020) ζητά ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Παναγ. Γκουντελάκης. Όπως αναφέρει «δεν προβλέπεται η πρόσληψη πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) και σε ποσοστό 15% που ισχύει σήμερα και που άλλαξε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ από 20% που ήταν και εδώ οι σημερινοί άρχοντες έχουν δηλώσει και υποσχεθεί αποκατάσταση της αδικίας! Τι περιμένουν άραγε; Στα κριτήρια μοριοδότησης μόνο στα παιδιά των πολυτέκνων παρέχονται με την προκήρυξη 300 μονάδες για την κατηγορία Υ.Ε. Στα κριτήρια κατάταξης ΠΕ – ΤΕ και ΔΕ δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε πολυτέκνους (γονείς και παιδιά). Επιτέλους τέτοια λάθη δεν πρέπει να γίνονται (περιμένουμε άμεσα τη διόρθωση της εγκυκλίου) και επιτέλους βάλτε σε άμεση προτεραιότητα την επίλυση του δημογραφικού γιατί μέχρι τώρα ....βαλτώσαμε».
Γ.Ρ.

 

Εγκυκλοπαίδεια
*ΜΙΑ δεκαπενταετία μετά, το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του 2007 συνεχίζει να ωριμάζει και να γίνεται ακόμη πιο καλό. Στην «Παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού», ο τριανταπεντάχρονος τότε Νεοκλής Γαλανόπουλος δίνει ρέστα για χάρη όσων λατρεύουν το αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένας φτασμένος συγγραφέας τη στήνει με τον θάνατό του σε πέντε επίδοξους συναδέλφους του. Σασπένς, ανατροπές, αλλαγές στυλ γραφής ακόμη και με εμβόλιμες ιστορίες, όλα τα είδη των ιστοριών μυστηρίου παρελαύνουν μέσα στο μυθιστόρημα, μια εγκυκλοπαίδεια του παγκόσμιου αστυνομικού, με έντονη και την ελληνική συμμετοχή.
***
*ΕΛΑΒΕ ο άλλος απειλητικό σημείωμα. «Θα πεθάνεις». Ήταν όμως ψύχραιμος. Πες μου κάτι καινούργιο, ρε φίλε. Το ζήτημα είναι futurproche, στο εγγύς μέλλον ή future γενικώς... (Συχνές οι δόσεις λεπτού χιούμορ που διατρέχουν τις σελίδες.)
***
*TΟ πρωί, όταν έφτιαχνα τον καφέ μου, μου κατέβηκε μια ιδέα για ένα σύντομο διήγημα κι έσπασα ένα ρεκόρ. Είναι το πιο σύντομο κείμενο που έχω γράψει, αν εξαιρέσουμε κάποια πύρινα άρθρα που έγραφα ως φοιτητής κατά της ολιγαρχίας, εμφορούμενος από πνεύμα ολιγαρκείας και επαναστατικής εγκράτειας, δυστυχώς σε όλους τους τομείς.
Ζ.

 

Τι σχεδιάζεται;
*ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ μεν, το Υπουργείο Εξωτερικών άλλωστε μιλάει, όμως οι ΗΠΑ τραβούν το αυτάκι της Τουρκίας για την ένταση στον Έβρο και το Αιγαίο. Είναι τα συμφέροντά τους στην Αλεξανδρούπολη που καθοδηγούν τους Αμερικανούς; Οπωσδήποτε, αν και ο ψαγμένος Λαρισαίος ανησύχησε. «Μήπως βρίσκονται ένα κλικ μπροστά; Μήπως είναι το πλάνο να χοντρύνει πολύ η κατάσταση με την Τουρκία και μιλάνε αυτοί από τώρα;».
***
*«ΣΤΑΝΤΑΡ ελπίδα εκτόνωσης ήταν κάθε χρόνο ο ερχομός του καλοκαιριού», έλεγε ο ειδικός στα ελληνοτουρκικά Λαρισαίος. «Και οι δύο χώρες φύλαγαν ως κόρη οφθαλμού το άγιο δισκοπότηρο του Τουρισμού. Φέτος όμως τουρισμός γιοκ, ελάχιστα πράγματα. Οπότε μπορεί να γίνουν και αταξίες...».
Ζ.

 

Υπουργοί
*ΚΑΤΑ τα άλλα κι ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης συσκέπτεται στο Μαξίμου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας από κοινού κι αυτό δεν είναι σύνηθες, απέναντι ο Ερντογάν ακούγεται ότι ετοιμάζει ανασχηματισμό. Και πως μεταξύ των άλλων θα διορίσει τον γαμπρό του υπουργό Εξωτερικών, στη θέση του Τσαβούσογλου. Άντε... Μα ο Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ είναι ήδη υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου. Αυτός βαστάει τα κλειδιά.
Ζ.

 

Πάει αυτός...
*ΞΥΠΝΑΝΕ το πρωί το νεαρό ζευγάρι, στο σπίτι της γυναίκας, πρώτη φορά είχαν κοιμηθεί μαζί. Όλο χαμόγελα και γλύκες ο νεαρός, τα μάτια του πέφτουν κάποια στιγμή πάνω στην κορνίζα που βρίσκεται στο κομοδίνο. Είναι η φωτογραφία ενός άνδρα αρρενωπού, με γένια και πονηρό χαμόγελο.
- Δεν πιστεύω να είσαι παντρεμένη και να είναι ο άνδρας σου αυτός...
- Όχι, βρε χαζούλη. Δεν είναι ο άνδρας μου αυτός, και δεν είμαι παντρεμένη.
- Τότε κάποιος παλιός πολύ καλός φίλος; ξαναρωτάει εκείνος διστακτικά.
- Όχι, όχι. Μα πού πάει ο νους σου...
- Αδερφός; Πατέρας; Θείος μήπως;
- Τς, τς , τς ....μάντεψε ξανά, τον τσιγκλάει εκείνη όλο νάζι.
-Μμμμ... Δεν μπορώ να το βρω.
-Έλα βρε χαζούλη. Εγώ είμαι, πριν την εγχείρηση...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass