ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2020 18:02
*- ΝΑ εδώ, τα λέμε με τον Καπετάν Λαμπρούλη...  (Καθότι κι ο Καπετάνος ανάμεσα.) Ζ. *- ΝΑ εδώ, τα λέμε με τον Καπετάν Λαμπρούλη... (Καθότι κι ο Καπετάνος ανάμεσα.) Ζ.

Ταίριαζε
*ΤΗΣ Αναλήψεως χθες, 40 μέρες μετά το Πάσχα. Πολλοί Λαρισαίοι πέρασαν να ευχηθούν από τα ΑΤΜ των τραπεζών.


***
*ΚΙ επειδή ο καιρός συνεχίζει τα δικά του, ο Λαρισαίος είχε κάθε λόγο να αναρωτηθεί.
- Όταν έλεγαν επιστρέφουμε στην κανονικότητα, εννοούσαν εκεί που είχαμε σταματήσει, στις αρχές Μάρτη;
Ζ.

Συκούριο
*ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ απ’ τον ΕΛΓΑ περιμένουν ακόμη οι παραγωγοί της περιοχής Συκουρίου, για τον παγετό που σημειώθηκε στην περιοχή το 2017. Παρά τις παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και βουλευτών, το θέμα εκκρεμεί. Και οι αγρότες δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Τουλάχιστον να είχαν μια απάντηση για το πότε...20%;
*ΜΠΑΛΑ ξανά από το απάνω Σαββατοκύριακο, το πρώτο του Ιουνίου. Ξεκινούν τα πλέι οφ όσο και τα πλέι άουτ, στα οποία η ΑΕΛ θα παίξει πρώτο ματς στη Λάρισα με την Τρίπολη. Χωρίς θεατές, αλλά μπάλα.
Είπαν λοιπόν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι εναπομείναντες αγώνες της Super League παρουσία θεατών στο 20% της χωρητικότητας των γηπέδων. Κερκίδα με αποστάσεις, πλαγίως και καθέτως.
- Πολύ αισιόδοξους τους βρίσκω, σχολίαζε ο Λαρισαίος φίλαθλος. Σιγά που θα μαζεύονταν περισσότεροι σε κάποια γήπεδα, όπου με το ζόρι πάνε χίλιοι θεατές...
- Στη Λάρισα μπορεί να έχουμε πάλι εμπλοκή, προέβλεπε ο άλλος. Να θέλει η εταιρεία της ομάδας να πληρώσει το 20% του ενοικίου στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται το γήπεδο.
Ζ.

Στο περίμενε
*ΣΕ φάση ανακατασκευής η μεγάλη γέφυρα των Τεμπών, στην παλιά πλέον εθνική οδό αφού λειτουργούν οι σήραγγες στην Κοιλάδα, οπότε με τον ένα και τον άλλο τρόπο επανήλθε στην επικαιρότητα η αναγκαιότητα κατασκευής ενός πλήρους κόμβου επί του αυτοκινητοδρόμου στη συγκεκριμένη περιοχή.
Και ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. εντόπισε σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας. Ήταν αρχές του 2014 όταν το έργο των σηράγγων, που είχε σταματήσει λόγω κρίσης, επισκέφθηκε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ως υπουργός Υποδομών τότε, με άλλο κόμμα εννοείται, με το ΠΑΣΟΚ που μετείχε στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
***
*ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ λοιπόν στο ρεπορτάζ του Γ. Ρ. από την υπουργική επίσκεψη: Σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα που επανέλαβε ο δήμαρχος Κώστας Κολλάτος για τη δημιουργία ολοκληρωμένου κόμβου στη Ραψάνη και όχι ημικόμβου που προβλέπει η υπάρχουσα μελέτη, ο υπουργός χαρακτήρισε το αίτημα λογικό και δεσμεύτηκε να το εξετάσει με τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου. «Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά κατασκευαστικό» ανέφερε χαρακτηριστικά. (Κλασικός Έλληνας υπουργός, «θα»... Το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι. Ενώ συντηρεί κατά πώς φαίνεται και την υπουργική ιδιότητα.)
Ζ.
Πολύ τσιμέντο και τυρόγαλο
*Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και πολύ πιο σύνθετη σ’ ένα άλλο μεγάλο έργο της περιοχής.
Από το 2006 έχουν σταματήσει οι εργασίες στο φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας, αφού πρόλαβαν και δαπανήθηκαν εκεί 10 εκατομμύρια ευρώ. Άνοιξε το θέμα ξανά με την πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την εκπόνηση μελέτης σχέσης κόστους-οφέλους του ημιτελούς έργου με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Στην υπόθεση παρενέβη αμέσως, αρθρογραφώντας στην εφημερίδα, ο γνωστός γεωπόνος Κώστας Γκούμας, ενώ σίγουρα θα προκλήθηκε και ο μηχανικός Κώστας Μεζάρης. Αμφότεροι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση και ως υπηρεσιακοί παράγοντες ενώ παρακολουθούν την εξέλιξή του, σχήμα λόγου καθότι ακινητοποιημένο είναι, αραχνιασμένο, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη κατά διαστήματα.
***
*ΤΟ 1988 ξεκίνησε η μελέτη για το φράγμα Αγιονερίου, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με γεφύρι ή την Άρτα, με κύριο σκοπό του έργου την άρδευση αγροκτήματος περίπου 20.000 στρεμμάτων στην περιοχή Τσαριτσάνης - Ελασσόνας.
Χαρές και πανηγύρια, λόγοι των ισχυρών της εποχής, οράματα. Παιδιά που γεννήθηκαν τότε έχουν τώρα δικά τους παιδιά που πάνε σχολείο. Το Υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε το 1995 τη σύνταξη της οριστικής μελέτης, όπου σχεδιάστηκε δημιουργία ταμιευτήρα με φράγμα στον ποταμό Ελασσονίτη.
Ποιος πήρε την πρωτοβουλία τότε, ποιος ανέλαβε την ευθύνη; Οι εργασίες άρχισαν το 2000, μετά άρχισαν τα προβλήματα κι οι εμπλοκές μέχρι που ο εργολάβος διέκοψε οριστικά τις εργασίες, μία πενταετία αργότερα. (Οι γεννηθέντες το ‘88 είχαν πάει πανεπιστήμιο.)
***
*ΤΟ έργο ξεκίνησε με τη μέθοδο βλέποντας και κάνοντας, ίσως και μη βλέποντας. Π.χ. τις πηγές ρύπανσης του Ελασσονίτη, γνωστού και ως Τυρογαλίτη, οι οποίες θα καθιστούσαν βρόμικα και άχρηστα τα νερά του ταμιευτήρα. Τεχνητή λίμνη τυρόγαλου δεν έχει κατασκευαστεί πουθενά στον κόσμο.
Επίσης, δεν ήταν λέει εξαρχής γνωστό το οικονομικό μέγεθος του έργου. Πράγμα όχι και τόσο ασυνήθιστο στην Ελλάδα. Το φράγμα είχε μεν προϋπολογισμό περίπου 15 εκατ. ευρώ αλλά τα έργα αξιοποίησης του νερού που θα συγκεντρωνόταν θα κόστιζαν άλλα 60 εκατ. ευρώ. Εκτός όμως από τη δαπάνη κατασκευής, ανακαλύφθηκε και δαπάνη λειτουργίας, αφού απαιτούνταν άντληση και ανύψωση του νερού κατά 35 μέτρα και μεταφορά του σε απόσταση 5 χλμ. Οι παράγοντες αυτοί υφίστανται και σήμερα ως εμπόδια.
***
*ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ θετικό ότι τα κατασκευασμένα τμήματα του έργου αποτελούνται από οπλισμένο σκυρόδεμα και δεν χρειάζονται συντήρηση. Σημειωτέο ότι στο φράγμα Αγιονερίου έχει δημιουργηθεί πανελλήνιο ρεκόρ, είναι η κατασκευή στην οποία έχει πέσει περισσότερο μπετόν απ’ οποιαδήποτε άλλη ποτέ στη χώρα, κυκλώπειο έργο. Ναι, εκεί στο μεσοβούνι κάθονται τα τσιμέντα και λιάζονται. Άλλο θετικό πάντως ότι εξετάζεται πλέον ακόμη και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το νερό του ταμιευτήρα, ένα και εφόσον, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών ακόμα και της Λάρισας, καλύπτοντας, μελλοντικά τις ανάγκες της ΔΕΥΑΛ. (Νερό, χωρίς τυρόγαλο εννοείται.)
Ζ.

Ο σαραντάρης
*ΔΕΝ τον είχαν πάρει δα και τα χρόνια τον Λαρισαίο, την πάτησε όμως με τον φοιτητή.
- Του πόσο είπαμε ότι είσαι;
- Εγώ; Του ’97, εσύ;
- Εγώ... Εεε... Εγώ που λες, το ’97 είχα φύγει από την Telestet και πήγα στην Panafon γιατί μου έδιναν το Ericsson με το πορτάκι.
- Συγγνώμη γέροντα, δεν ήξερα. Καθίστε.
Ζ.

Τα τσαρουχάκια
*«ΈΝΑ ποίημα του Γιώργου Αθάνα, πολύ όμορφο, αλλά και πολύ άγνωστο, στο κοινό. Διαβάστε το, θα σας αρέσει». Το βρήκε αναδιφώντας στη συλλογή του και το προτείνει ο εκ Νικαίας πολύ παλιός δάσκαλος Κ. Ι. Π.
Τα τσαρουχάκια βρέστε μου που φόραγα μικρός
Να τα φορέσω βιαστικά, να τρέξω στα σοκάκια
Και λησμονώντας, τι μου λέει ο χρόνος ο πικρός
Να παίξω αμέριμνο παιδί, με τ’ άλλα τα παιδάκια!Πώς μίκρυναν! Πώς στένεψαν! Ξεφεύγω από τα παιδιά
Και νοσταλγώ τις λεβεντιές, των ευσταλών μου χρόνων.
Τ’ άλλα τσαρούχια φέρτε μου! Εκείνα ήταν φαρδιά.
Τέσσερα χρόνια τα ’λιωνα, λοχίας των Ευζώνων.Γενιά μου μεγαλόπραχτη, το πάθος το ιερό
Πάππου προσπάππου σταλαχτό,
Βαθιά η ψυχή σου οπού ‘χει
Αχ να το στάλαζες κι εσύ, πολύ το λαχταρώ
Στις νέες γενιές που δεν φορούν, μικρά παιδιά, τσαρούχι!
***
*ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αθάνας, έργα του οποίου βρίσκονταν σε παλιά Ανθολόγια του Δημοτικού σχολείου, ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Αθανασιάδη – Νόβα.
Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Αποστασίας, μετά τα Ιουλιανά διαδέχθηκε τον Γεώργιο Παπανδρέου, παρότι η κυβέρνησή του τελικά δεν πέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και παραιτήθηκε μέσα σ’ ένα μήνα, εκείνο το φοβερό καλοκαίρι του 1965.
Στον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα αποδίδεται και το τετράστιχο «Κι ήταν τα στήθια σου / άσπρα σαν τα γάλατα / και μού λεγες / γαργάλατα», εξου και το προσωνύμιο Γαργάλατας, που του είχαν κολλήσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Ζ.

Κάθε μέρα
*ΔΕΝ δείχνει να ξανοίγει εύκολα ο καιρός. Τρίτη μέρα στη σειρά χθες, την ίδια ώρα ξέσπασε βροχή στην περιοχή, ιδίως στα Φάρσαλα. Ευτυχώς μόνο βροχή.
Οι αγρότες μοιάζουν πλέον με αγριεμένες γάτες, με το τρίχωμα σηκωμένο, και τα νεύρα σμπαράλια. Οι καιρικές προγνώσεις πάντως, δεν δείχνουν ευνοϊκές. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να ισιώνει. Φαίνεται και βλέπουμε.
***
*-ΑΓΑΠΗ μου, διακοπές...
-Τι διακοπές ρε γυναίκα, με το χαλάζι κάθε μέρα δεν θα έχουμε να φάμε τον χειμώνα.
-Ωωωχου... Διακοπές κάνει η λάμπα στην κρεβατοκάμαρα.
-Ολοκλήρωσε ρε γυναίκα, θα πάθω κανένα εγκεφαλικό.
Γ.Γ.

Όχι του Ησαΐα
*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι σε φαλλοκρατικού τύπου εμπνεύσεις.
- Η άλλη είναι έγκυος και είπε στον άντρα της ότι της μύρισε τσάντα Λουί Βιτόν.
***
*- ΣΟΥ αρέσουν οι χοροί, μου λέει. Όλοι εκτός του Ησαΐα, της λέω. Έφυγε.
***
*- Η γυναίκα και το αυτοκίνητο δεν δανείζονται. Επίσης δεν δανείζονται το ένα στο άλλο.
Ζ.

Ηλικιωμένη
*ΟΠΩΣ και άλλοι ηγέτες στα διαγγέλματά τους, έτσι κι ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους, μεταξύ άλλων, να αποφεύγουν τις επαφές με τους ηλικιωμένους.
Κι ο Λαρισαίος έπιασε στον αέρα την αντίφαση.
- «Θα τα πούμε σπίτι Εμανουέλ...» του είπε η σύζυγός του, η Μπριζίτ, θυμωμένη. (Στα 67 η σύζυγος του 42χρονου Προέδρου, στις ευπαθείς ομάδες.)
Ζ.

Όφελος
*ΣΤΙΣ Βρυξέλλες θα πραγματοποιούνταν η ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας τον Ιούνιο, ωστόσο λόγω της πανδημίας ακυρώθηκε.
Ο Μ. Χαρακόπουλος άδραξε την ευκαιρία και στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, πρότεινε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής από τη ρωσική πλευρά. Αναμφίβολα είναι και «ψήφος εμπιστοσύνης» στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και «ένεση» στον τουρισμό, καθώς αν όλα πάνε καλά αναμένονται αντιπροσωπείες βουλευτών από 25 χώρες. («Ουδέν κακόν αμιγές καλού...» που έλεγε κι ο Λαρισαίος βουλευτής.)
Ζ.

Δένδρα
*ΑΠΟ κάτοικο της οδού Παλαιολόγου η διαμαρτυρία προς τη δημοτική αρχή, όπου οι φυλλωσιές των δέντρων φούντωσαν και αναπτύχθηκαν φτάνοντας ως τον τρίτο όροφο.
Καιρός για κλάδεμα;Υπερβολές
*ΣΤΟ καφενείο της γειτονιάς, τέσσερις φίλοι παίζουν χαρτιά, έχει τελειώσει η καραντίνα πια.
Ξαφνικά μπαίνει ένας άλλος, αναστατωμένος.
-Ρε συ Γιάννη, παίζεις χαρτιά και η γυναίκα σου είναι σπίτι σου με τον κουμπάρο σας;
Ο Γιάννης ψύχραιμος, βγάζει τα γυαλιά του, τα αφήνει πάνω στο τραπέζι, ζητάει συγγνώμη από τους συμπαίκτες του για τη διακοπή και φεύγει για το σπίτι του.
***
*ΑΦΟΥ πέρασαν δέκα λεπτά, ο Γιάννης γυρίζει αμίλητος στο καφενείο, κάθεται ξανά στη θέση του, φοράει τα γυαλιά του και ρωτάει τους συμπαίκτες του, ποιανού είναι η σειρά να μοιράσει.
-Αμάν ρε Γιάννη... Πες μας, τι έγινε σπίτι σου;
-Υπερβολές βρε παιδιά... Άκου κουμπάρος μου, ούτε καν γνωστός μου δεν ήταν ο άνθρωπος.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass