ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2020 18:00
* Ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του					Ζ. * Ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του Ζ.

Ασυνήθιστο
*ΤΑ είχε πάντα αυτός ο τόπος. Μια κουτσουλιά όλο κι όλο, στο μεταίχμιο όμως γεωγραφικά κι οι καιρικές εναλλαγές τον

κάνουν να μοιάζει με απέραντη χώρα. Τελευταία πάντως δείχνει να ξεπερνάει τα συνήθη, είναι κι η κλιματική αλλαγή που παίζει. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έπεσαν ακόμη και στα μονοψήφια, εδώ μπροστά στην εξώθυρα του Ιουνίου. Όταν πριν λίγες μόνο μέρες οι υψηλές είχαν σαρανταρίσει. Μεγάλο το άνοιγμα, ποιος να το δεχτεί ως φυσιολογικό...
Ζ.

Πρωταθλήτρια
*ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ σερί της Λάρισας, 5-0 την πήγε πάλι ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα, ούτε η ΑΕΛ προ τριακονταετίας τέτοια σκορ... Η Ν. Σμύρνη βαστάει γερά με τον κορονοϊό. Σημειωτέον ότι ολόκληρη Κίνα ανέφερε την ίδια ημέρα μόνο 4 νέα κρούσματα.
Ζ.

Χειρουργός;
*ΣΕ αποστάσεις τα τραπέζια της ταβέρνας, σύμφωνα με τα οριζόμενα. Με μάσκα διαρκώς κι ο σερβιτόρος, εξυπηρετούσε τους πελάτες. Ανάμεσά τους και γνωστός Λαρισαίος γιατρός. Σήκωσε κάποια στιγμή το κεφάλι και ρώτησε τον μασκοφόρο που βρισκόταν από πάνω του σερβίροντας.
- Θα με χειρουργήσεις, τώρα, γιατρέ μου;
Ζ.

Εάλω
*ΤΟΣΑ χρόνια μαθημένοι από στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, είναι φυσιολογικό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ζητά την προετοιμασία του στρατού για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις και την αναταραχή με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού. Με τις διαδηλώσεις να κλιμακώνονται μετά και τη νέα δολοφονία του 19χρονου.
Βέβαια στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη συνηθίζουν την εμπλοκή του Στρατού σε επεμβάσεις, γι’ αυτό και εκπαιδεύουν τους συμμάχους τους, σε εξεγέρσεις εντός αστικού περιβάλλοντος κ.λπ. Ως χώρα έχουμε βεβαίως πικρή – πολιτικά – εμπειρία από την εμπλοκή του Στρατού σε θέματα... πολιτεύματος γι’ αυτό και μας κακοφαίνεται ακόμη και το άκουσμα.
Ο ένας βάζει στρατό να τερματίσει διαδηλώσεις, ο άλλος βάζει στρατό για να υπάρξει... ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο γείτονάς μας γκρεμίζει... κάστρα. Έμπλεξε ο πλανήτης, η λογική... εάλω.
Β.Κ.

Προσωπική σχέση
*ΤΟΣΟΙ και τόσοι έφεραν το θέμα στην επικαιρότητα, πίεσαν τους κατά καιρούς υπουργούς για την απεμπλοκή του προβλήματος με τον καταρροϊκό και την πληρωμή των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου. Και βουλευτές και δήμαρχοι και σύλλογοι και άλλοι φορείς, μηδέν εις το πηλίκο. Ήταν ακόμη η προ-προηγούμενη κυβέρνηση, έπρεπε να ξανάρθει η ΝΔ στα πράγματα για να δοθεί λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην πέρασε μια ολόκληρη πενταετία, κυλάει ο χρόνος σαν νερό.
***
*ΑΛΛΑ και πάλι, τίποτε δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Προέκυψε όμως η συγκυρία. Ήταν ο βουλευτής Χρ. Κέλλας που εξήγησε στον αρμόδιο υπουργό και προσωπικό του φίλο Μ. Βορίδη. Αυτή η προσωπική σχέση ήταν που έκοψε τον γόρδιο δεσμό της αποζημίωσης του καταρροϊκού.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο σύλλογος κτηνοτρόφων δηλαδή κι ο πρόεδρος Αργ. Μπαϊραχτάρης παραπονέθηκαν ότι η αποζημίωση τελικά είναι χαμηλή κι έτσι έπρεπε να κάνουν. Όμως, απ’ το ολότελα...
***
*ΡΕΛΑΝΣ με την παρέμβασή του στη Βουλή ο Μ. Χαρακόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, ζήτησε από τους παριστάμενους υφυπουργούς «να δουν την καταβολή αυτή εντόκως, όχι γιατί είναι σημαντικά τα ποσά, αλλά γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα σοβαρότητος ότι το κράτος όταν οφείλει και καθυστερεί να αποδώσει τα οφειλόμενα στους πολίτες, το πράττει εντόκως». (Κι αυτό σωστό.)
***
*ΣΕ επιγραμματική περιγραφή της υπόθεσης, ο Λαρισαίος βουλευτής εξήγησε ότι η υπόθεση «αράχνιαζε στα συρτάρια του υπουργείου και αφορά αυτούς οι οποίοι θανάτωσαν τα ζώα τους και πήγαν τα σχετικά παραστατικά στις υπηρεσίες του. Κάποια στιγμή αυτά χάθηκαν και επειδή δεν υπήρχαν τα παραστατικά, δεν δίνονταν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι». (Να χαθεί καμιά φορά και κάποια οφειλή κτηνοτρόφου, ένα χρέος... Αυτό δεν γίνεται ποτέ, κρατούν αντίγραφα.)
***
*ΚΑΙ να που η σχέση Βορίδη-Κέλλα, που εκτός από προσωπική είναι και πολιτική καθότι αμφότεροι της σαμαρικής πτέρυγας, μπορεί να δώσει λύση και στην πολυετή εκκρεμότητα με τις επιδοτήσεις δασωμένων γαιών κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας. Επανειλημμένως έχει ασχοληθεί με το θέμα ο Μ. Χαρακόπουλος, που όμως είναι της καραμανλικής πλευράς κι έτσι τώρα μπορεί να του πάρουν την μπουκιά απ’ το στόμα. (Αλλά όπως έλεγε κι ο Μάο, τι καραμανλική, τι σαμαρική γάτα, ποντίκια να πιάνει.)
Ζ.

«Ξεκατινιάσματα»
*Ο οποίος Μ. Χαρακόπουλος, ο παλαιότερος σήμερα των Λαρισαίων βουλευτών, τοποθετήθηκε με αφορμή την τοπική κοινοβουλευτική ένταση των ημερών. «Μπορεί στις μέρες μας, που τα “ξεκατινιάσματα“ πουλάνε, η στάση μου να θεωρείται ντεμοντέ. Προτιμώ, όμως, να ακολουθώ τη συμβουλή που μου έδωσε στα φοιτητικά μου χρόνια ο αείμνηστος ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος, η γνωριμία μου με τον οποίο αποτέλεσε και το έναυσμα της ενασχόλησής μου με την πολιτική: «ομιλείτε περί πραγμάτων, σπανίως περί προσώπων και ουδέποτε διά τον εαυτόν σας». Δυστυχώς, στις μέρες μας περισσεύουν τα “κοσμητικά“ επίθετα και οι κοκορομαχίες, ενώ λείπει η αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Οι περισσότεροι αρκούνται σε ατάκες και κραυγές, σημεία παρακμής και της πολιτικής ζωής...». (Και που κανένας δεν θα τον ακούσει δηλαδή...)
Ζ.

Με τους ειδικούς
*ΔΥΟ διατελέσαντες «τσάροι» κι ένας «μεγάλος δούκας» της Οικονομίας στη διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει ο Δήμος την ερχόμενη Τετάρτη μέσω της ψηφιακής του πύλης larissamazi.gr. Για την Οικονομία στην εποχή του κορονοϊού, τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τις προοπτικές τηλεσυζητούν οι πρώην υπουργοί Ευκλ. Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ και Φιλ. Σαχινίδης, ο Λαρισαίος του ΠΑΣΟΚ, με τον νυν υφυπουργό της ΝΔ Θοδ. Σκυλακάκη. Τη συζήτηση συντονίζει η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Όλγα Τσιούρβα. Η είσοδος ελεύθερη για το κοινό, ηλεκτρονικά εννοείται.
Ζ.

Όχι με παντρεμένες
*ΚΕΦΑΤΟΙ νεαροί Λαρισαίοι έκαναν εξάσκηση για να αντιμετωπίζουν ευκολότερα το λεγόμενο ασθενές φύλο.
-Κοπελιά; Μπετατζής είναι ο πατέρας σου;
-Ζαχαροπλάστης λένε βρε βλήμα...
-Σιγά μην ξέρουν οι ζαχαροπλάστες να φτιάχνουν τέτοια μπαλκόνια.
***
*- ΜΩΡΟ μου, πού θα με πας σήμερα;
-Μα στο έχω πει. Δεν βγαίνω με παντρεμένες.
-Μα είμαι η γυναίκα σου.
-Δεν κάνω εξαιρέσεις.
Ζ.

Ξαπόστασαν
*ΕΛΕΓΕ σε άλλο Λαρισαίο φίλο του για τα προβλήματα που αντιμετώπισε με την καραντίνα στα Νταμάρια, ο  Ρομά που είχε οριστεί από τις αρχές ως διαμεσολαβητής.
-Τι να σε πω... Εκείνο που με μπέρντεψε πάρα πολύ ήταν αυτό το ξαποστάσεως που μας έλεγκαν. Ξαποστάσεως... Ντεν το καταλάβαινα. Ποιος κουράστηκε... (Κι οι αρμόδιοι έψαχναν μετά να βγάλουν άκρη στη Ν. Σμύρνη.)
Ζ.Καλή συνήθεια
*Ο εγκλεισμός τελείωσε πριν εβδομάδες, όμως οι Λαρισαίοι συνεχίζουν να περπατούν. Μπορεί να μην συσσωρεύονται πια πλήθη στα πάρκα και στις δημοφιλείς διαδρομές περιπάτου, όμως είναι πολύ περισσότεροι από τον παλιό καιρό όσοι κινούνται τα απογεύματα με τα πόδια. Εμφανώς πολύ περισσότεροι.
***
*ΝΑ και κάτι καλό που προέκυψε. Όλα τα χρόνια οι ειδικοί συνέστηναν περπάτημα στον κόσμο που κάνει καθιστικές δουλειές. Και στη Λάρισα μέχρι πριν πέντε-δέκα χρόνια περπατούσαν μόνο οι καρδιακοί. Το εξηγούσαν κιόλας σε φίλους τους που συναντούσαν στον δρόμο με τις φόρμες, «μου το είπε ο γιατρός» σχεδόν απολογητικά. Δεν είναι φυσικά τυχαίο που η διαδρομή στο Ανάχωμα, εκεί στο Αλκαζάρ, είχε ονομαστεί οδός «Μπάι Πας», μέχρι και σχετική πινακίδα είχαν βάλει οι μόνιμοι περιπατητές, όλοι τους τότε, απαξάπαντες χειρουργημένοι στην καρδιά.
Ζ.

Αγάπη της Λάρισας
*Η διάσημη Νεοϋορκέζα-Λαρισαία εικαστικός Μάρα Καρέτσου μιλάει στην «Espresso» καθώς η πανδημία την εγκλώβισε στην Αθήνα.
-Για τους διάσημους πελάτες της: Ναι, δεν μπορώ να το αρνηθώ, τα έργα μου αρέσουν και έχω πελάτες όπως τον Μικ Τζάγκερ, τη Μαντόνα, τη Χίλαρι Κλίντον, την οικογένεια Κένεντι, βασιλιάδες και πρίγκιπες, των οποίων έχω φιλοτεχνήσει τα πορτρέτα.
-Για τους καλούς της φίλους: Τον Έλτον Τζον τον βλέπω κάθε καλοκαίρι. Παραθερίζει στο σπίτι του στη Γαλλική Ριβιέρα, πάντα έρχεται στο ατελιέ μου στο Σεν Τροπέ για να με δει. Είναι φοβερή προσωπικότητα. Επίσης, συναντώ συχνά την Μπριζίτ Μπαρντό, η οποία έχει αφιερωθεί στα ζώα. Παραμένει καλλονή. Όσο και να μεγαλώσει, διακρίνεις πάνω της μια φοβερή αύρα, τον αέρα μιας 20χρονης.
-Τι θεωρεί πολύ τιμητικό; Για μένα το πιο εκτιμητέο είναι η αγάπη που μου προσφέρει η Ελλάδα και ο τόπος καταγωγής μου, η Λάρισα, που με τιμούν, και αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση, έως και συγκινητική.
- Μένει σε ουρανοξύστη: Το διαμέρισμά μου βρίσκεται στον πύργο του Ντόναλντ Τραμπ, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Έχω φτιάξει και το πορτρέτο της Ιβάνα Τραμπ.
-Αλλά δεν οδηγεί: Έχω μια Ρολς Ρόις στο γκαράζ. Την αγόρασα επειδή μου άρεσε το σηματάκι μπροστά, μοιάζει με εντυπωσιακό γλυπτό. Οδηγώ πολύ άσχημα, ωστόσο κάποια Σάββατα την κυκλοφορώ για μια βόλτα στο Λονγκ ‘Αιλαντ.
Ζ.

Μπερδέματα
*ΛΕΞΕΙΣ και σχέσεις, καμιά φορά οι Λαρισαίοι τις μπερδεύουν.
-Είχα μια φιλενάδα που όποτε βγαίναμε έξω έκανε σκηνή.
-Ζηλιάρα;
-Όχι, πρόσκοπος.
***
*- ΠΩΣ θα χαρακτήριζες τη σχέση σας;
- Ρεμπέτικη.
- Γιατί;
- Επειδή είσαι μπαγλαμάς.
***
*- ΘΑ σου κάνω ό,τι βαριέται η γυναίκα σου να σου κάνει, είπε η ελευθερίων ηθών στον Καρδιτσιώτη. Εκείνος θέλησε να σιγουρευτεί.
-Μπατζίνα, ξερς να φκιάντς μαρή;
Ζ.

Α(υτο)κίνητο
*Η συγκεκριμένη Λαρισαία είχε αποδείξεις ότι τήρησαν αυστηρά την καραντίνα. Ούτε στο σπίτι του Χαρδαλιά έτσι...
Πήγε χθες να γεμίσει το ρεζερβουάρ και ξανασυστήθηκαν με τον βενζινά της. Αφού δεν χρειάζεται το αυτοκίνητο να μετακινηθεί για τη δουλειά της, αυτό έμεινε αποδεδειγμένα ακίνητο. Συνειδητοποίησε ότι είχε να πάει στο βενζινάδικο από πριν την Αποκριά, είχε φουλάρει για τη βόλτα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Και τώρα ξαναπήγε προετοιμαζόμενη για εξόρμηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ολόκληρη Σαρακοστή συν την Πεντηκοστή, πρακτικά σε ακινησία. Καλά που δεν έμεινε από μπαταρία. (Κι ανακάλυψε και πόσο φτήνυνε εν τω μεταξύ η βενζίνη.)
Ζ.

Έτσι ήθελε
*ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ο Λαρισαίος επαγγελματίας που μετά από τόσα χρόνια που συμπεριφέρθηκε ως άψογος ενοικιαστής, τώρα στη δυσκολία του «λοκντάουν» δεν του στάθηκε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Στενοχωρήθηκε που του έφερε αντιρρήσεις και χάλασαν τις καρδιές τους, αφού εκείνος δεν δέχτηκε να του καταβάλλει το 60% του ενοικίου, όπως ορίζει η κυβερνητική ρύθμιση για τους πληττόμενους από τα μέτρα καραντίνας. Τι να κάνουμε, ο άλλος δεν καταλάβαινε ότι έτσι είναι τα πράγματα τη συγκεκριμένη περίοδο.
***
*ΕΚΕΙΝΟ όμως που τρέλανε τον άνθρωπο, που ήταν με δύο μήνες κλειστό το μαγαζί, ήταν που τηλεφώνησε ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη για να τον πιέσει να καταβάλλει ολόκληρο το ενοίκιο.
-Μα κυρία μου, εσείς δικηγόρος, δεν ξέρετε τους νόμους; Γιατί με πήρατε; Δεν λέει ο νόμος καθαρά ότι πρέπει να πληρώσω το 60% του ενοικίου;
-Εεε, να... Είναι πελάτης μου πρέπει να τον βοηθήσω.
-Να φανεί ότι τον βοηθάτε θέλετε να πείτε. (Κορόιδο ο πελάτης; Θα πληρώσει τζάμπα και δικηγόρο;)
Ζ.

Ο χειρουργημένος
*ΜΟΛΙΣ έχουν φέρει στον θάλαμο τον Λαρισαίο ασθενή από το χειρουργείο, τώρα που ξανάρχισαν. Στο προσκέφαλό του παραστέκεται η γυναίκα του, κάποια στιγμή, εκείνος συνέρχεται, ανοίγει τα μάτια του και μουρμουρίζει.
- Είσαι πανέμορφη ...
Η γυναίκα, κολακευμένη, χαμογελάει καθώς κάθεται δίπλα του. Μετά από κανένα μισάωρο, ο ασθενής ξανανοίγει τα μάτια του.
- Συμπαθητική είσαι ...
- Συμπαθητική; Πριν από λίγο μου έλεγες ότι είμαι πανέμορφη.
- Ε, τι θες βρε Μαρία; Σιγά-σιγά περνάει η επήρεια της νάρκωσης.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass