Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2020 18:00
- ΕΓΩ, κύριε περιφερειάρχα, εγώ πρώτη. Λιακούλη, το Λ πριν από το Μ της Μπίζιου. Ζ. - ΕΓΩ, κύριε περιφερειάρχα, εγώ πρώτη. Λιακούλη, το Λ πριν από το Μ της Μπίζιου. Ζ.

Αντιστροφή
*KAI μπαίνει ο Ιούνιος φορτσάτος, με δεκαπεντάρια στην Ελλάδα και τριαντάρια λέει στη θερμοκρασία της Γερμανίας. «Καλά, τι υπογράψαμε με τα μνημόνια;» αναρωτιέται ο Λαρισαίος. «Αυτά περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και πλούτου της χώρας μάλλον έχουν κάποια βάση…», συμπέρανε.
Ζ.

Πολυκοσμία
*ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ η επανεκκίνηση στην εστίαση, μάλλον μαγκωμένος ο κόσμος μετά το λοκντάουν. Η καφεδίαση όμως; Αλλιώς τα καφέ-μπαρ στη Λάρισα το Σαββατοκύριακο, σε σύγκριση με ταβέρνες και ουζερί. Βοήθησε κι ο καιρός, βγήκε ο κόσμος για καφέ στην πόλη. Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο ένας παν΄ στον άλλον. Τα μαγαζιά όριζαν τις αποστάσεις, οι θαμώνες όμως σιγά-σιγά τις καταπατούσαν. Ιδίως ο νέος κόσμος που εμφανίζεται ατρόμητος.
Ζ.

Ούτε στη μέση
*ΧΑΛΑΡΟΙ οι Λαρισαίοι, βλέπουν κι άλλες πλευρές των πραγμάτων.
- Ξεκίνησαν σχολείο μετά από δυόμισι μήνες κι η πρώτη ερώτηση ποια ήταν; Την άλλη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, καθόμαστε ε;
***
*- ΤΑ καλά νέα είναι ότι πέρασαν πάντως οι 5 πρώτοι μήνες αυτού του φοβερού 2020. Τα κακά νέα είναι ότι έχουμε άλλους 7…
***
*- ΤΟ καλό με τις μάσκες στη δουλειά είναι ότι μπορείς να χασμουριέσαι χωρίς να σε βλέπουν.
Ζ.

Όπως βολεύει
*«ΟΧΙ επιπλέον ξαπλώστρες στις παραλίες». Κίνημα πολιτών με συλλογή υπογραφών και στη Λάρισα. Να μην επεκταθεί ο παραχωρούμενος χώρος στα μαγαζιά της αμμουδιάς τώρα που επιβάλλονται επιπλέον αποστάσεις για την αποφυγή συγχρωτισμού, για να μην αποκλειστούν οι παραλίες, να μην ελαττωθεί η δυνατότητα κάποιων να στήσουν τις δικές τους ομπρέλες. Λογικό… Αν και για τα απέραντα παράλια της Λάρισας παρόμοιος κίνδυνος δεν φαίνεται να διαγράφεται. Τώρα αν θα ανακαλέσουν κάποιοι τις υπογραφές τους τον Ιούλιο, όταν θα αναζητούν άδεια ομπρέλα στο μπιτσόμπαρο, ποιος θα το θυμάται.
***
*ΤΗΝ ίδια λογική με την παλιότερα αυθαίρετη και τώρα με τη βούλα του Δήμου επέκταση του ζωτικού χώρου των καφέ στους τραπεζόδρομους της Λάρισας. Όταν κάποιος είναι πεζός και θέλει να περάσει με την παρέα του από τον δημιουργούμενο ισθμό, διαμαρτύρεται που γέμισε ο τόπος τραπεζοκαθίσματα. Όταν θέλει όμως να καθίσει, μπορεί και με την ίδια ακριβώς παρέα, πιέζουν τον σερβιτόρο να βγάλει ένα ακόμη τραπεζάκι έξω από τις κίτρινες γραμμές των ορίων.
Ζ.

Δημόσιοι χώροι
*Η πανδημία, έκανε όλους να συνειδητοποιήσουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την τεράστια σημασία που έχουν για μια ισορροπημένη ζωή, τα πάρκα, οι πλατείες, οι πεζόδρομοι, οι δρόμοι, οι παραλίες και οι δημόσιοι χώροι γενικότερα, επισημαίνει ο Λαρισαίος Ν. Μπ. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε ξεκάθαρα η αιώνια διαμάχη του δημόσιου απέναντι στο ιδιωτικό, του ατομικού κόντρα στο συλλογικό. Κι αφού αναφέρεται στην αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών ανάμεσα στους ελεύθερους χώρους από τη μία και των κτισμάτων και οχημάτων από την άλλη, με τα αδηφάγα συστήματα δόμησης και την επιθετική εισβολή των ΙΧ στην καθημερινή ζωή, επικεντρώνει στη δραστηριότητα που προέκυψε την τελευταία εικοσαετία, την “υπαίθρια εστίαση και αναψυχή”, η οποία με νοοτροπία Ερντογάν και τα γνωστά τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνει ζωτικό δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης.
***
*ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ στην αρχή, καταιγιστικά στη συνέχεια. Θηριώδεις καναπέδες, μοναστηριακά τραπέζια, ανεμοφράκτες, νάυλον, πλεξιγκλάς, τέντες, ομπρέλες, σόμπες, τελάληδες, opinion leaders, mini, maxi και σορτσάκια, γαρδένιες πουλάει η Γεωργία, μουσική στη διαπασών, επιστρατεύονται στη σκληρή μάχη για την διεκδίκηση μεγαλύτερης πελατείας, όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις μέρες, όλες τις εποχές. Τα μαγαζιά μεταφέρονται έξω, οι κοσμικοί επιδεικνύονται ως ταγοί, οι μη έχοντες εξοβελίζονται κλωτσηδόν από τις πλατείες, ο Δήμος κονομάει, “nema problema” όπως λένε οι φίλοι μας οι Σέρβοι.
Κι έρχεται καπάκι η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε. Τέτοια κατάλυση του Συντάγματος είχε να συμβεί από την εποχή της “magna carta”. Δικαίως επαναστατήσαμε, φορέσαμε τα καλά μας και “βγήκαμε στο κλαρί”. Τα “καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος” κραδαίνοντας τις αγωνιστικές παντιέρες τους διεκδίκησαν την επέκταση του ζωτικού τους χώρου και μέσα στα μαγαζιά έμειναν μόνον οι baristes να φυλάν τα μπόσικα.
***
*ΚΑΙ φτάνουμε στην εποχή της πανδημίας. Ως διά μαγείας, ο δημόσιος χώρος αποδίδεται ξανά στους φυσικούς του δικαιούχους και μετατρέπεται σε χώρους περιπάτου, σε πλατείες, σε αλάνες, ακόμα και σε αυλές. Τώρα που επανέρχεται πιο διεκδικητικά η “υπαίθρια εστίαση και αναψυχή” μπαίνει πιεστικό το ερώτημα: “Τι μέλλει γενέσθαι; ”Η αξία των πεζόδρομων και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας επανασυζητείται. Τελικά παραχωρούνται στους πεζούς ή στα τραπεζοκαθίσματα; Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ή απλά συσσωρεύουν κόσμο; Εξασφαλίζουν ελεύθερους από εμπορευματοποίηση χώρους για τους μη έχοντες, που πλέον γίναμε πολλοί;
Ζ.

Με τον «θείο»
*ΚΙ αφού αρπάχτηκαν και μάλωσαν και γρατσουνίστηκαν και γδάρθηκαν οι βουλευτίνες Άννα Βαγενά και Λίτσα Λιακούλη, γύρισαν σπίτια τους κι επέστρεψαν με ‘’τον θείο τους’’. Ο Παύλος Χρηστίδης, που έχει σχέση με τη Λάρισα, βγήκε με ανακοίνωση από την Αθήνα να καλύψει τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος που είναι. Και στο πλευρό της δικής τους βουλευτίνας εμφανίστηκε η Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, με ανακοίνωση του τοπικού Γραφείου Τύπου. Στη Λάρισα εν ολίγοις, τα έχουν σπάσει πασοκτζήδες και συριζαίοι. Κεντρικά, η κόντρα δεν επεκτάθηκε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που φάνηκε να έγιναν.
Ζ.

Όχι, ναι, όχι
*ΚΑΙ κατέληξε ο M. Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τον καταρροϊκό και τις αποζημιώσεις των Τυρναβιτών κτηνοτρόφων. «Είχε κατατεθεί ως τροπολογία από την αξιωματική αντιπολίτευση μία ρύθμιση και στη συνέχεια, όταν η κυβέρνηση έφερε αυτήν τη ρύθμιση, η αντιπολίτευση μας εγκαλεί, ότι είναι το ίδιο και το αυτό κείμενο. Βεβαίως και είναι το ίδιο κείμενο, γιατί είναι ένα κείμενο που συνέταξε η υπηρεσία του υπουργείου και η υπηρεσία το είχε δώσει προφανώς και στην προηγούμενη ηγεσία, αλλά εκείνη δεν τόλμησε να το φέρει προς επίλυση». (Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Κι ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού είχε ως γνωστόν τις αντιρρήσεις του.)
Ζ.

Παράδοξα
*ΤΑ παράδοξα της εποχής στη συντροφιά των Λαρισαίων.
-Τελικά θα έρθει επιτέλους φέτος το καλοκαίρι;
-Τι να σου πω… Εδώ κάναμε δύο φορές Πάσχα.
***
*- ΒΕΡΜΟΥΔΑ, κοντομάνικο και σόμπα Κουμτέλ.
***
*-ΠΑΧΥΝΕΣ;
-Όχι βρε… Απλώς τώρα το καλοκαίρι διαστέλλομαι από τη ζέστη.
Ζ.

Ανάσα επιστροφής;
ΤΟ ψυχολογικό φράγμα των 60 cents/libra ξεπέρασε χθες το απόγευμα, η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος, η οποία από τις 13 Μαρτίου είχε κατρακυλήσει κάτω από αυτό. Έκτοτε, δεν ξανασήκωσε κεφάλι, φτάνοντας έως και κάτω από τα 49 cents/libra την Πρωταπριλιά, που μόνο ψέμα δεν ήταν για τους αγρότες.
Γ.Γ.

Πισίνες
ΠΡΩΤΟΣ μήνας του καλοκαιριού και καλοκαίρι δεν βλέπουμε. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Λαρισαίοι αναρωτιούνται πότε θα ανοίξει για το κοινό η Δημοτική Πισίνα στη Νεάπολη και το Κολυμβητήριο στη Νέα Πολιτεία, αφού σταδιακά προχωρά η άρση των μέτρων στους αθλητικούς χώρους. Κάποιοι είναι και χειμερινοί κολυμβητές!
Λ.Κ.

Στην Ερμού
*ΜΕ επίσημο έγγραφο προς τον Δήμο, ο Γιαν. Μότσιος, πρόεδρος του δικού του εμπορικού συλλόγου, πλαισιωμένος και με υπογραφές των γειτόνων καταστηματαρχών της οδού Ερμού αυτή τη φορά, ζητούν δύο πραγματάκια απλά, σημαντικά όμως για την καθημερινή τους λειτουργία.
Το σπουδαιότερο να στεγανοποιηθεί και να λειτουργήσει το σιντριβάνι της Ερμού, τρία χρόνια είναι λένε off. Επιπλέον να φωτιστεί το σκοτεινό στενάκι που ενώνει πλαγίως την Ερμού με την Ανδρούτσου και το οποίο αποτελεί εστία ρύπανσης. Κι ένα τρίτο αίτημα, πιο μακριά, για την οδό Βύρωνος αυτό, τα πεζοδρόμιά της, που απαιτούν ανακατασκευή, «από την περίοδο της Τουρκοκρατίας λένε είναι σ’ αυτή την κατάσταση. (Θα τα λάβουν υπόψη στη Δημαρχία.)
Ζ.

Φουλ πανσιόν
*ΣΕ περίπτωση που κάποιοι τουρίστες βρεθούν να είναι θετικοί στον κορονοϊό και μπουν σε καραντίνα, θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος που θα βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο. Το ξεκαθάρισε η κυβέρνηση, ύπνο και φαγητό δωρεάν, φουλ πανσιόν. Καλύτερα να είναι παραλιακό το ξενοδοχείο, να κάνουν και τα μπάνια τους, πάντα με τα μέτρα ασφαλείας. Να επιστρέφουν στις χώρες τους πανευτυχείς.
Ζ.

Χωρίς τηλέφωνο
ΚΟΝΤΕΥΕΙ μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς σταθερό τηλέφωνο στα Νάμματα. Από τις 25 Μαΐου κόπηκαν οι γραμμές και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποκατασταθεί η επικοινωνία, γεγονός που συνιστά μεγάλο πρόβλημα. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας, και είναι οι περισσότεροι στα Νάμματα όπως και στα περισσότερα χωριά, το τηλέφωνο είναι είδος πρώτης ανάγκης. Ας μην το ξεχνούν οι πάροχοι…

Έργα
ΤΟ παρατηρεί Λαρισαίος φίλος της στήλης, που ξέμεινε λόγω κορονοϊού στα παράλια. Έργα στην παραλιακή ζώνη είναι σε εξέλιξη με τον εργολάβο να κινείται στην περιοχή της Σωτηρίτσας με προθέσεις προφανώς να συνεχίσει στην περιοχή του Αγιοκάμπου όταν ο Αγιόκαμπος θα γεμίσει Λαρισαίους. Την αντίστροφη φορά θα έπρεπε να ακολουθήσει ο εργολάβος, λέει ο φίλος της στήλης, για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα από την εκτέλεση έργων τη θερινή περίοδο. Λογικό ακούγεται εκτός και αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες για τον συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των έργων.

Το αρχαιότερο
*ΤΩΡΑ που ξανασμίγουν οι παρέες βρέθηκαν στη Λάρισα, ένας αρχιτέκτονας, ένας χειρουργός και ένας πολιτικός. Είπαν να ξαναρχίσουν απ’ τα βασικά.
- Το επάγγελμά μου, λέει ο αρχιτέκτονας, είναι το αρχαιότερο καθότι ο θεός υπήρξε ο αρχιτέκτων του σύμπαντος.
- Μάλλον το δικό μου είναι το αρχαιότερο, παρατηρεί ο χειρούργος. Μην ξεχνάτε ότι για να φτιάξει ο θεός τη γυναίκα χρειάστηκε να πάρει πλευρό από τον Αδάμ.
- Είστε λάθος και οι δύο, λέει ο πολιτικός. Εμείς είμαστε. Διότι πριν από κάθε άλλο πράγμα υπήρξε το χάος.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass