ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2020 18:12
ΣΤΟΝ χώρο της ανάπλασης στην παραλία Σωτηρίτσας το πυρπολημένο κουτί ρολογιού, περιμένει κάποιον να ενδιαφερθεί. Για την ασφάλεια των διερχομένων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ίσως... ΣΤΟΝ χώρο της ανάπλασης στην παραλία Σωτηρίτσας το πυρπολημένο κουτί ρολογιού, περιμένει κάποιον να ενδιαφερθεί. Για την ασφάλεια των διερχομένων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ίσως...

Ελατήριο
ΜΕΣΑ Ιουνίου... Το καλοκαίρι ημερολογιακώς προχωρά αλλά είναι σαν να μην ήρθε ακόμη,

αφού ο κόσμος είναι σε μια περίεργη κατάσταση αναμονής. Τι να σχεδιάσεις για διακοπές; Τι θα είναι ανοιχτό; Όλα είναι υπό σκέψη. Μοναδική σταθερά τα λαρισαϊκά παράλια που δίνουν μια κυριακάτικη διέξοδο όπως και χτες.
Στο μεταξύ –παρά τα νομιζόμενα- πολλοί κλάδοι στην αγορά έχουν δουλειά, σε σημείο που να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Σαν ένα ελατήριο που πατήθηκε τους μήνες της καραντίνας και τώρα είναι σε φάση εκτίναξης.

Εστίαση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις από σήμερα. Διαβάζουμε παντού τα ίδια άνοστα μηνύματα προς υποψήφιους για «καλή επιτυχία».
Αλλά γιατί συνεχίζουμε και κάνουμε θόρυβο γύρω από τις εξετάσεις αυτές; Το μείζον αγαπητέ μου είναι να πάει καλά στο μέλλον ο κλάδος της ...εστίασης, όπου καταλήγουν να δουλεύουν οι περισσότεροι πτυχιούχοι μας. Γκέγκε;

Τα γκαρσόνια
ΕΣΥ δηλαδή έμεινες ακόμη στις ...υπερφίαλες και τάχα μου περήφανες δηλώσεις του Αντρέα Παπαντρέου ότι «εμείς δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»;
Αμ, μακάρι να γινόμασταν, να ’χαμε δουλειά και να τα κονομούσαμε. Αλλά με τέτοια παχιά λόγια σε τάιζε ο μακαρίτης και σ’ έκανε να πιστεύεις πως αν το παιδί σου δεν τελειώσει τουλάχιστον Ιατρική ή Πολυτεχνείο και δεν πάρει δύο - τρία μεταπτυχιακά δεν είναι τίποτε...

Επικαιροποίηση
ΨΑΧΝΕΙΣ τι θα κάνεις στις διακοπές.
Μπαίνεις σε κείνα τα sites που σου κλείνουν ξενοδοχεία (booking που λέμε μωρέ και στα ελληνικά...) και σου διαφημίζουν ότι το κατάλυμα βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο, λιμάνι, παραλία, τέτοια. Τι να το κάνουμε αυτό; Να μας πεις πόσο κοντά είναι το τοπικό Νοσοκομείο Αναφοράς Covid αγάπη μου, αυτό μας ενδιαφέρει ...

Της κακομοίρας
ΤΗΣ κακομοίρας γίνεται παντού, κι όχι μόνο στη Μύκονο. Στις λαρισαϊκές καφετέριες, θαμώνες και γκαρσόνια μόνο που δεν φιλιούνται αναμεταξύ τους. Κι όμως, μόλις τέσσερα κρούσματα προχτές σ’ όλη τη χώρα, κι ούτε ένας θάνατος. Άιντε μασ’ τους τώρα εσύ κυρ- Χαρδαλιά...

Παγκόσμιοι πολίτες
ΣΤΟ μεταξύ, της κακομοίρας και στο Βερολίνο! Είδαμε σκηνές από «ρίβερ πάρτι» όπου χιλιάδες γερμανόπουλα και γερμανοπούλες (εντάξει, και σύμπας ο ΟΗΕ από μετανάστες) να γράφουν στα ...παπάκια τους τα μέτρα και να συνωθούνται.
Ποια «γερμανική πειθαρχία» και άλλες τέτοιες στερεοτυπικές τρίχες που πιστεύαμε κάποτε; Πλέον μιλάμε για παγκόσμιους πολίτες που εκτός από ίδια ρούχα φοράνε και τα ίδια μυαλά και έχουν παντού τις ίδιες κακές συνήθειες, ειδικά όταν βρίσκουν και τα κάνουν... Γιαβόλ!

Φορομαδημένος
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ όλοι τον ΣΥΡΙΖαίο ευρωβουλευτή Παπαδημούλη (τον λένε πια και ...Παπασπιτούλη) για τα 38 ακίνητα που απέκτησε, όπως αποκαλύφτηκε χτες.
Αλλά κανένα γατάκι δεν λέει τι ΕΝΦΙΑ πληρώνει πλέον ο καψερός !
( Όχι, αλλά να τα λέμε όλα έτσι;)


Ένας - ένας
ΚΑΙ δεύτερο κρούσμα απαγωγής μικρού κοριτσιού καταγράφηκε χτες, μέσα σε λίγες μέρες (με ευτυχή κατάληξη κι αυτό).
Έλεος πια κύριοι απαγωγείς! Συντονιστείτε! Η κυρία Νικολούλη πρέπει να κάνει και τα ρεπό της!

Πείτε τα όλα!
ΠΡΟΣΦΑΤΗ δημοσκόπηση έδειξε ότι οι μισοί και πλέον Έλληνες πιστεύουν πως ο κορονοϊός κατασκευάστηκε επίτηδες και εξ επί τούτου που λένε.
Αλλά μόνο κατασκευάστηκε; Γιατί δεν λέτε ότι τον κατασκεύασαν Σιωνιστές; Γιατί δεν λέτε ότι ναύλωσαν αεροπλάνα με χρήματα του Σόρος και μας τον ψέκασαν στα κεφάλια μας, όπως είχε προείπει και ο γέροντας Παχώμιος σε μια προφητεία του;
Την αλήθεια κύριοι, την αλήθεια...

Καρίτσα
Η ΟΥΣΙΑ είναι μία. Στην Καρίτσα τους τελευταίους μήνες βαρέθηκαν να μετράνε διαρρήξεις και ζημιές. Που παλιά δεν υπήρχαν. Πρόσφατα το κλειστό δημοτικό σχολείο του χωριού έγινε «γης μαδιάμ». Οι κάτοικοι έχασαν την ασφάλεια και την ηρεμία τους. Και νιώθουν τόσο εγκαταλειμμένοι απ’ όλες τις τοπικές Αρχές ώστε κάποιοι δεν πάνε καν να καταγγείλουν τις ζημιές στην Αστυνομία, θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα νόημα.
(Σσσσσττ... Κάντε ησυχία. Η Ελληνική Πολιτεία και οι τοπικές Αρχές κοιμούνται ... Μέχρι να γίνει κανένα κακό και να τρέχουν μετά όλοι μαζί ρίχνοντάς τα ο ένας στον άλλο ...).

Οι... μουσαφίρηδες της ΔΕΥΑΛ
Η ΔΕΥΑΛ, γενικά ήταν μια σοβαρή επιχείρηση... Αλλά τελευταία... ρετάρει.
Ένα παράδειγμα: Άλλαξαν οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΛ...
Και, έκπληκτοι, πάρα πολλοί πελάτες είδαν ότι στους νέους λογαριασμούς οι ίδιοι αναφέρονται όχι ως ιδιοκτήτες αλλά ως ...υπόχρεοι! Τα ακίνητα εμφανίζονται πως είναι ιδιοκτησία των ... παλιών ιδιοκτητών από τους οποίους οι σημερινοί τα αγόρασαν.
- Τι έγινε ρε παιδιά; Από νοικοκύρηδες μας κάνατε ...μουσαφίρηδες; διαμαρτυρήθηκε ο πελάτης.
- Ε, να ...τεχνικό είναι το πρόβλημα... Φέρτε ένα συμβόλαιο να αλλάξουμε τα στοιχεία σας (σσ. επί ...σαράντα χρόνια δεν είχαν πρόβλημα, τώρα το ανακάλυψαν).
- Και δηλαδή, εμένα που αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Οθωμανός Οσμάν Μπέης, τι να κάνω; Να πάω στο ...Υποθηκοφυλακείο του Εσκί Σεχίρ; (τους άρχισε την πλάκα ο ίδιος πελάτης).
Επί της ουσίας: Μάλλον χάσατε την μπάλα εκεί στη ΔΕΥΑΛ... Θα τρέχει ο κόσμος να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας; Είστε σοβαροί; (Χώρια που εδώ και καιρό οι λογαριασμοί έρχονται με μόνιμη καθυστέρηση).


Πρότυπο σχολείο στη Λάρισα;
ΜΕΝΟΝΤΑΣ πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η Κυβέρνηση πέρασε Νόμο με τον οποίο προωθεί την ίδρυση Πρότυπων Σχολείων (η γνωστή «αριστεία»).
Τα πράγματα όμως δεν προμηνύονται εύκολα. Στη Λάρισα, ας πούμε, τέτοιο σχολείο δεν υπάρχει. Πώς θα ιδρυθεί; Ο Νόμος λέει ότι ένα υφιστάμενο σχολείο μπορεί να ...αυτοπροταθεί για «Πρότυπο». Αλλά ποιος καθηγητικός σύλλογος να το προτείνει όταν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο επειδή δεν θα πληρούν τα αυξημένα προσόντα που απαιτεί το Πρότυπο; Ποιος πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται;
Που σημαίνει ότι το Υπουργείο, είτε θα υποχρεωθεί να «χρίσει» μόνο του κάποιο σχολείο ως «Πρότυπο», είτε θα ιδρύσει ένα «Πρότυπο» σχολείο από την αρχή (αλλά, πάλι, σε ποιο κτίριο;)
Όλα της «Αριστείας» δύσκολα και η παιδεία ...γκαστρωμένη.

Χέρια;
ΛΑΣΤΙΧΑ άστρωτα, κεράσια αμάζευτα, χωράφια ατσάπιστα... Άλλο ένα απότοκο που μας άφησε ο κορονοϊός. Τι είπατε; Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με τις αγροτικές εργασίες; Μα ποιος τις έκανε συνήθως; Εργατικά χέρια που μας έρχονται κυρίως από την Αλβανία. Η χρονοβόρα διαδικασία, η γραφειοκρατία και η μη έγκαιρη προεργασία για την επάνοδο στην Ελλάδα έχει εμποδίσει την έλευση εργατών γης από τη γείτονα, με αποτέλεσμα τα χωριά και τα χωράφια να έχουν αδειάσει από τα άκρως απαραίτητα χέρια σε μια εποχή μάλιστα που οι εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ. Και συλλογιζόταν ο αγρότης καθώς άπλωνε λάστιχα ντάλα μεσημέρι «έξω οι ξέν’οι, αλλά αν ξανακάτσ’ει κάνας κορονοϊός, δυο μέτρα θα γίνουν τα γκαγκάνια στου βαμπάκ’ι».
ΘΑ.

Ακόμη εκεί;
ΔΥΟ ολόκληρες βδομάδες έχουν περάσει από τότε που η «Ε» αποκάλυψε ότι στο ισόγειο του Δημαρχείου βρίσκεται γλυπτό του σπουδαίου γλύπτη Κλέαρχου Λουκόπουλου. Δύο εβδομάδες κι ακόμη βρίσκεται εκεί, χωρίς καμιά προσπάθεια να συντηρηθεί, χωρίς καμιά ενέργεια να μεταφερθεί σε χώρο που να ταιριάζει στη σπουδαιότητα τόσο του ίδιου του έργου όσο και του δημιουργού του. Μάλιστα το γλυπτό φαίνεται να έχει «κακοποιηθεί» αν κρίνουμε από το «μπογιάτισμά» του... Κι όπως έλεγε ο Λαρισαίος που ξαφνιάστηκε που είδε το έργο εκεί και διαπίστωσε την άγαρμπη βαφή του: Θα περίσσεψε κανάς κουβάς με χρώμα από κάποιο έργο και για να μην πάει χαμένος θα πέρασε κι ένα χέρι το γλυπτό...
ΘΑ.Χάικου
ΜΕ ένα βιβλίο της Ελένης Αναστασοπούλου θα ανοίξει ο κύκλος των βιβλιοπαρουσιάσεων στη μετά-κορονοϊό εποχή. Στις 25 Ιουνίου λοιπόν και στο κέντρο «Φρούριο» θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή της συγγραφέα με τίτλο «Χάικου». Η Ελένη Αναστασοπούλου έγραψε ένα βιβλίο με την ιδιαίτερης μορφής ιαπωνική ποιητική φόρμα που αποτελείται από τρεις στίχους και με τη διάρθρωση κάθε στίχου να είναι: 5 συλλαβές, 7 συλλαβές, 5 συλλαβές. Να και ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό:
Μπράβο, Ελένη
Καλή επιτυχία
Καλοτάξιδο!
ΘΑ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass