ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2020 18:00
*ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  χωρίς όρους και όρια. Ι.Μ. *ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ χωρίς όρους και όρια. Ι.Μ.

Ζέστα
*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Λάρισα κάνει πρωταθλητισμό. Και φέτος πρωτιές στις υψηλές θερμοκρασίες,

δεν τα είχε πάει τόσο δυνατά στον πρόωρο καύσωνα του Μαΐου. Τώρα η καρακαμπίλα έρχεται στα ίσα της, την ιδρώνει τη φανέλα, κυριολεκτικά.
***
*- ΟΔΙΚΗ βοήθεια εκεί;
- Μάλιστα, τι πρόβλημα έχετε;
- Έσκασε.
- Το λάστιχο;
- Ο τζίτζικας.
Ζ.

Ολοκληρώνεται
*ΟΙ Πανελλήνιες ξεκίνησαν και φέτος στα σχολεία. Αλλιώτικες, υπό μεγαλύτερη πίεση αλλά άρχισαν κι άρα σύντομα τελειώνουν, τέλος και τα βάσανα των μαθητών και των οικογενειών τους, λιγάκι υπομονή, ο γάιδαρος φαγώθηκε. Και ψυχραιμία, το στάνταρ.
Ζ.

Για τους αγρότες
*ΠΟΥ αλλού, από το Κιλελέρ θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας τις προτάσεις του για τη στήριξη του αγροτικού τομέα μετά τον κορονοϊό. Όχι και τόσο πρωτότυπη επιλογή αλλά και πού να πήγαινε να μιλήσει για τους αγρότες, στη Σαντορίνη;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταξιδεύει για πολύ στοχευμένη συνάντηση, μετά φεύγει για μια ανάλογη στην περιοχή της Καρδίτσας, διέλευση από τη Λάρισα δεν προβλέπει το πρόγραμμά του. Η θεσσαλική πρωτεύουσα πάλι ατύχησε, είναι από πέρυσι που όλο αναβάλλεται η επίσκεψη Τσίπρα. Αυτή τη φορά την περνάει ξώφαλτσα.
Ζ.

Covid πάρτι
*ΜΕ τη διεξαγωγή των εξετάσεων μπορεί να υπάρχουν εμπλοκές ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής, την ενδεικνυόμενη ημέρα, στο π. ΤΕΙ είχε πάρτι. Από τη γειτονιά απέναντι ανησύχησαν.
Πάρτι τέτοιες εποχές, με πόσο κόσμο; Με τι μέτρα; Η Τ. Τ. ενημερώνει ότι πήρε τηλέφωνο την αστυνομία στις 12.20, σε λίγο απλώς μείωσαν την ένταση.
Ξαναπήρε, η ώρα είχε πάει 1.20, της είπαν ότι το παρακολουθούν. Το πάρτι συνεχίστηκε. Κι αναρωτιέται, το π. ΤΕΙ επιτρέπει πάρτι τον καιρό του κορονοϊού; (Καταγγελία έγινε λέει και στον Δήμο Λαρισαίων.)
Ζ.

Τσεκάρισμα
*ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ και στο ποδόσφαιρο, ο Λαρισαίος έκανε τον συνδυασμό.
-Θα μπουν κάμερες στα σχολεία και οι μαθητές αν φάνε αποβολή θα ζητάνε χρήση του VAR.
Ζ.

Φοβήθηκαν
*ΠΑΡΑ τη σοβαρότητα του θέματος, η πίεση που ασκήθηκε με την υπερπληροφόρηση οδήγησε τους Λαρισαίους και στη χαλαρή του πλευρά.
- Ρε βλάκες, μη βάζετε αβέρτα καρδούλες σε φωτογραφίες. Καμιά φορά πετάνε βιτριόλια μετά.
***
*- ΠΑΡΑΚΑΛΩ όσες είναι παντρεμένες ή δεσμευμένες, να μη μου στέλνουν αίτημα φιλίας. Φοβάμαι τα βιτριόλια...
***
*ΜΕΤΑ τα βιτριολιστικά, δηλώνω κατηγορηματικά πως θα απορρίπτω κάθε γυναικείο αίτημα φιλίας.
***
*-ΗΤΑΝ καλό κορίτσι, δεν είχε ξαναρίξει βιτριόλι, λένε οι γείτονες.
***
*- ΤΑ αιτήματα φιλίας θα γίνονται αποδεκτά μόνο όταν θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό ψυχικής υγείας.
Ζ.

Ησυχία
*ΑΛΛΗ αίσθηση για τους τηλεθεατές των ποδοσφαιρικών αγώνων που διεξάγονται χωρίς φιλάθλους κι άρα δίχως ιαχές, φωνές, συνθήματα ή αποδοκιμασίες της κερκίδας. Ερημιά και ηρεμία. Και ακούγονται στην τηλεόραση οι φωνές των ποδοσφαιριστών κι οι οδηγίες απ’ τον πάγκο.
Ακόμα κι ο ήχος του δοκαριού άμα το πετύχει η μπάλα. Ακούγονται μέχρι κι οι εξατμίσεις αυτοκινήτων και δικύκλων που περνούν απ’ τον δρόμο έξω απ’ το γήπεδο. Άλλη αίσθηση, ε λιγάκι ξενέρωτη φάση.
Ζ.

Το πιο εκπληκτικό...
* «ΑΠ’ ΟΛΑ τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι, χωρίς αμφιβολία, το βιβλίο». Η γλαφυρή επιχειρηματολογία του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, του διάσημου Αργεντίνου συγγραφέα. «Τα άλλα είναι προεκτάσεις του σώματός του.
Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του, το τηλέφωνο, προέκταση της φωνής του, έχουμε επίσης το αλέτρι και το ξίφος, που είναι προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο, όμως, είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του».
Άλλωστε ο Μπόρχες είχε πει ότι πάντα φανταζόταν τον Παράδεισο σαν ένα είδος Βιβλιοθήκης.
Βέβαια κάτι παρόμοιο είχε διατυπώσει νωρίτερα κι ο Ζορμπάς, ο Καζαντζάκης τον είχε βάλει... (Με αφορμή το θέμα της Έκθεσης στις Πανελλήνιες χθες, για την ανάγνωση. Το συγκεκριμένο σχόλιο είχε δημοσιευτεί στα «Ψ» πριν πέντε ακριβώς χρόνια.)
Ζ.

Από εμπειρία;
*ΖΗΤΗΣΑΝ λοιπόν στις Πανελλαδικές τη βιωματική εμπειρία του μαθητή, σε σχέση με το διάβασμα εξωσχολικών, λογοτεχνίας και ποίησης. Ε, όσο να ‘ναι, τους κούφαναν.
***
*«ΚΑΚΟ πράμα να λες ψέματα», ιδίως στις Πανελλήνιες. Ο λιγάκι μεγαλύτερος, ο Λαρισαίος φοιτητής Δ.Ρ. σημειώνει: Οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τη σχέση τους με το βιβλίο. «Ευκολάκι» θα μπορούσε κάλλιστα να το χαρακτηρίσει κάποιος καθώς οι εξεταζόμενοι κοιμούνται και ξυπνούν με προσκέφαλο ένα βιβλίο αδιάκοπα τα τελευταία μαθητικά τους χρόνια. Η κατάθεση ωστόσο «προσωπικών εμπειριών», όπως ζητήθηκε, αφορά κυρίως λογοτεχνικά και ποιητικά συγγράμματα. Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως ουκ ολίγες οι ψευδείς παραθέσεις εμπειριών από τους μαθητές, δικαιολογημένοι βέβαια, πού να βρεθεί χρόνος και όρεξη για διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, «αχρήστων» στην παρούσα φάση.
Μήπως, λοιπόν, θα ήταν καλό το εκπαιδευτικό σύστημα να βρει έναν τρόπο ώστε να μην αναγκάζονται οι μαθητές να λένε ψέματα; Διαβάζουν που διαβάζουν, κρίμα είναι. Εξάλλου, είχα διαβάσει κάποτε σε ένα βιβλίο πως είναι «κακό πράμα να λες ψέματα».
Ζ.

Εκτονωτικά
*ΚΛΑΣΙΚΑ αστειάκια Πανελλαδικών και χθες στη Λάρισα.
-Πώς έγραψες;
-Λευκή κόλλα, εσύ.
-Κι εγώ λευκή κόλλα.
-Βρε ανόητε... Θα πουν ότι αντιγράψαμε.
***
*- ΘΥΜΑΜΑΙ που έδινα Πανελλήνιες. Πόσο άγχος Θεέ μου... Είχε η μάνα μου.
***
*- ΣΕ όλες τις εξετάσεις το ίδιο άγχος. Μην δεν έχει διαβάσει καλά ο μπροστινός σου.
Ζ.

Τηλεοπτικό ...μαύρο
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ τα προβλήματα στη μετάδοση των κρατικών καναλιών στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, καθώς και χθες αρκετές περιοχές δεν είχαν σήμα και έβλεπαν το απόλυτο ...μαύρο στις οθόνες τους. Δεν γνωρίζουμε αν το πρόβλημα οφείλεται στον αναμεταδότη ή στον πάροχο του ψηφιακού σήματος. Το σίγουρο είναι ότι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο παύει να είναι τυχαίο. Μήπως λοιπόν οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα; Υπάρχει και ένα τέλος που καταβάλλεται από τους συνδρομητές...
Γ.Ρ.

Τα προφανή
*ΣΙΓΑ μη βρουν άκρη οι Λαρισαίοι με τις γυναίκες...
-Δεν μου λες; Αφήνεις τη γυναίκα σου να σε κάνει ό, τι θέλει;
-Μισό λεπτό να τη ρωτήσω.
***
*- ΕΚΕΙΝΟΣ ήθελε διακοπές στη Σκιάθο, η γυναίκα του προτιμούσε Θάσο και τελικά βρήκαν μια μέση λύση. Πήγαν στη Θάσο.
***
*- ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ να τη φιλήσω ρε συ και μου πέταξε το τασάκι στο κεφάλι. Με γουστάρει αλλά θέλει να μου ρίξει στάχτη στα μάτια.
Ζ.

Και στα Τρίκαλα
*ΝΕΟΣ ιεροκήρυκας στα Τρίκαλα, στην εκεί Μητρόπολη, ο παλιότερα πρωτοσύγκελος Λαρίσης π. Αχίλλιος. Και χθες κατέρρευσε η αρνητική φημολογία για τις σχέσεις του με τον νέο μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο. Στα ονομαστήρια του οποίου, τον πανηγυρικό Λόγο εκφώνησε ο π. Αχίλλιος. Που στο τέλος αναφέρθηκε με λόγους εγκωμιαστικούς, δοξάζοντας τον Θεό, για τη συνεργασία και την παρουσία του εορτάζοντος κ. Ιερωνύμου, σημείωσε την ευρυμάθεια και τον βαθύ πνευματικό του λόγο και την ακριβή τήρηση της παράδοσης και της ορθοδόξου πνευματικότητος ως ουσίας και πέραν των τύπων.
Στην απόλυση ο εορτάζων μητροπολίτης ευχαρίστησε τους παρισταμένους επισήμους και αναφερόμενος στον π. Αχίλλιο «εξομολογήθηκε ενώπιον των πιστών» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, η συνεργασία στη διάρκεια της εδώ ποιμαντορίας του υπήρξε πολύ καλή, με κανένα παράπονο, τον στενοχωρεί, όμως, η απόφαση του π. Αχιλλίου να μεταβεί στην Ι.Μ.Τρίκκης και Σταγών ως ιεροκήρυξ, αλλά δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Για να καταλήξει: «...π. Αχίλλιε, μην ξεχνάτε ότι προέρχεσθε από τη Μητρόπολη Λαρίσης, από εδώ ξεκινήσατε, εδώ εργασθήκατε και προσφέρατε. Εάν υπάρξει παραπικρασμός ή στεναχωρία οιαδήποτε, στη νέα σας Μητρόπολη, η Λάρισα σας περιμένει. Σας το είπα και κατ’ ιδίαν στο γραφείο, εδώ θα έλθετε, η Λάρισα σας ανήκει». Για να λάβει την απάντηση του π. Αχιλλίου: «Έχει ο Θεός» και να ανταπαντήσει ο κ. Ιερώνυμος «Έτσι, έχει ο Θεός». (Διαλύοντας τις φήμες περί δήθεν διενέξεων και πικριών και διαφορών μεταξύ τους. Κι έφυγαν κι οι πιστοί ικανοποιημένοι.)
Ζ.

Η ΔΕΥΑΛ απαντά
*ΜΕ αφορμή σχόλιο που γράφτηκε στην «ΕτΔ», στη στήλη «Ελευθεριότητες», υπό τον τίτλο «Οι... μουσαφίρηδες της ΔΕΥΑΛ», από την επιχείρηση διευκρινίζεται ότι:
Καταρχάς οφείλουμε να θυμίσουμε πως με σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων στην εφημερίδα σας – ενδεικτικώς αναφέρουμε δημοσίευμα στις 17/5/2020 για τα νέα έντυπα των λογαριασμών της επιχείρησης και τη διαδικασία πληρωμής μέσω e-bill και απάντηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Δ. Μαβίδη σε παράπονα συμπολιτών για τους νέους λογαριασμούς, στις 23/5/2020 – είχαν αναλυθεί οι στόχοι της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή για την επιχείρηση, η οποία συνιστά «στρατηγική προτεραιότητα», η ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας πληρωμών των οφειλών των συμπολιτών – η οποία μάλιστα κατέστη ακόμη επιτακτικότερη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – και η ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων των καταναλωτών στα αρχεία της επιχείρησης. Είχαν ακόμη διευκρινιστεί στις παρεμβάσεις αυτές πως οι όποιες ανακρίβειες παρατηρούνται διορθώνονται και μάλιστα όπου απαιτείται η αποστολή κάποιων στοιχείων για την ταυτοποίηση των αναγραφόμενων προσώπων, αυτή μπορεί να γίνεται με την αποστολή του Ε9 (και) ηλεκτρονικώς. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα και γνωστά, απάδει της θεμιτής κριτικής, που ο καθένας μπορεί να ασκήσει, μια προσέγγιση σε λογική «μάλλον χάσατε την μπάλα». Πολύ απλά διότι αδικεί την πραγματικότητα.
Όσο για τις... παραπομπές στο οθωμανικό παρελθόν, ως απόπειρας χιούμορ προφανώς, ακυρώνουν ουσιωδώς την έννοια του χιούμορ.
(Σ.σ. Πάντα χρήσιμες οι διευκρινίσεις, ωστόσο τα τηλεφωνήματα που έχει δεχθεί τελευταία η «Ε» για το θέμα είναι πολλά. Κι αυτό ας το έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΛ, όταν αναζητούν την μπάλα - έστω εντός αγωνιστικού χώρου).

Πεθερ-ιός
*ΧΘΕΣ κάπου στη Λάρισα.
-Γιάννη, αργείς στο μπάνιο;
-Όχι, τι θες;
-Χτυπάει το τηλέφωνό σου...
-Δες βρε Μαρία, ποιος είναι;
-Γράφει Covid 19...
-Α βρε μωρό μου, η μάνα σου είναι. Σήκωσέ το.                 

Ζ.

 

XARAKOPOYLOS CIU

*ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ οι άλλοτε κραταιές τοπικές οργανώσεις της ΝΔ στα κεφαλοχώρια, ωστόσο ο Μ. Χαρακόπουλος δεν ξεχνά αυτούς που έδωσαν αγώνες στα “πέτρινα χρόνια” της παράταξης, αναγνωρίζει τις ρίζες της. Στον Πλατύκαμπο, όπου βρέθηκε για το σκόρδο που φιλοδοξεί να κατακτήσει την ιαπωνική αγορά, μαζί με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Γιάννη Κουκούτση ήπιαν καφέ με τον επί χρόνια πρόεδρο της Τοπικής Βασίλη Παλατζά.
Ζ.

 

OIKOPEDO CIU

*ΠΑΡΑΠΟΝΑ απ’ τους περίοικους για το δημοτικό οικόπεδο επί της Β. Βαρίκα στη Ν. Πολιτεία. Και χόρτα άκοπα αλλά και λόφοι χωμάτων που προέκυψαν απ’ τα έργα κι αφέθηκαν εκεί.
Ζ.

 

KALOGIAN ANASTAS CIU

*- ΜΙΧΑΛΗ, εσύ θα παίξεις φουνταριστός γιατί είσαι και ψηλός… Ο κόουτς Καλογιάννης εξηγεί στον Αναστασίου το πλάνο της αναμέτρησης στην πισίνα της Ν. Πολιτείας.
Ζ.

 

MPOYRLAS CIU

*ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ στην «Καθημερινή» η συνέντευξη του Άλμπερτ Μπουρλά από τη Ν. Υόρκη, με τον Έλληνα επικεφαλής της φαρμακευτικής Pfizer να αναγγέλλει ότι θα έχουν έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον Οκτώβριο. Περήφανη από τη Λάρισα η Μπέττυ Μαγρίζου, για τον ξάδελφό της Άκη, όπως τον φωνάζουν στο σόι, ο οποίος από το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης έφτασε στην κορυφή. Στο στιγμιότυπο μαζί του πριν λίγο καιρό όταν είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας ΑΠΘ, απ’ όπου είχε πάρει και πτυχίο.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass