Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 18:15
 *ΜΕ Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα, με Αγοραστό στη Λάρισα, η υπουργός Μενδώνη δίνει οδηγίες για τον πολιτιστικό τουρισμό. Ζ. *ΜΕ Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα, με Αγοραστό στη Λάρισα, η υπουργός Μενδώνη δίνει οδηγίες για τον πολιτιστικό τουρισμό. Ζ.

Τα ίδια


*ΠΑΛΙ καθαρό καλοκαίρι από σήμερα. Κι αύριο και μεθαύριο, τι έγινε μπήκαν τα πράγματα σε σειρά; Μπα... Απ’ την Κυριακή και μετά οι μετεωρολόγοι βλέπουν ξανά βροχές. Ε, πού θα πάει αυτό το βιολί...
Ζ.

 

Στο Μηχανογραφικό
*ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ το πακέτο των Λαρισαίων με τις Πανελλήνιες, άλλωστε όλοι τις έχουν υποστεί.
- Τιμή και δόξα στους υποψήφιους που προσπαθούν να βγάλουν σε μια βραδιά την ύλη μιας χρονιάς;
***
*- ΠΟΣΟ χρονών είστε;
-Ε, είχα δώσει Πανελλήνιες με δέσμες...
- Α, με συγχωρείτε, καθίστε, μη στέκεστε όρθια.
***
*- ΚΑΝΟΝΙΚΑ, στο Μηχανογραφικό θα έπρεπε εκτός από τις σχολές να έχει και τις χώρες που θα ψάξεις μετά για δουλειά.
***
*-ΤΙ έκανε η κόρη σου στις Πανελλήνιες;
-Άσε, πολύ άγχος, γέμισε ολόκληρη σπυριά, το μανάρι μου.
-Και τελικά τι περνάει;
-Ανεμοβλογιά.
Ζ.

 

Αντιγραφή;
*ΣΤΙΣ Πανελλήνιες, στην Έκθεση με το παλαιό σύστημα, έπεσε ένα κείμενο του Αλέξη Σταμάτη. Το κείμενο προερχόταν από ένα άρθρο του συγγραφέα που είχε δημοσιευτεί στο ‘’Βήμα’’. Σημειωτέον ότι ο -και αρχιτέκτονας- συγγραφέας, είχε επισκεφθεί τη Λάρισα για την παρουσίαση του μυθιστορήματός του ‘’Βίλα Κομπρέ’’, συνεργαζόμενος με τη Μάρθα Αρταπυρίδου, σε εκδήλωση που είχε οργανωθεί απ΄ το ΤΕΕ με πρόεδρο τότε τον Ντ. Διαμάντο. Μεγαλεία τώρα που έγινε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των Πανελληνίων, με τις απόψεις του για το βιβλίο και την ανάγνωση.
***
*ΚΙ έρχεται ο απίστευτα ερευνητικός Νίκος Σαραντάκος, μηχανικός επίσης, αυτό το ανθρώπινο ψαχτήρι στη γλώσσα, να αναρωτηθεί: «Προϊόν λογοκλοπής το θέμα της έκθεσης στις πανελλήνιες;». Αφού ανακάλυψε ότι «το επίμαχο απόσπασμα του άρθρου του Αλ. Σταμάτη είναι σχεδόν ολόιδιο με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2017 στα αγγλικά. Μπορεί να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για την ενοχλητική αυτή σύμπτωση, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο κ. Σταμάτης πήρε τις δύο παραγράφους από το αγγλικό άρθρο και ξέχασε να αναφέρει τις πηγές του ή θεώρησε ότι δεν χρειάζεται αφού γράφει σε εφημερίδα και δεν κάνει διδακτορική διατριβή». Είναι και επιεικής. (Η αντιγραφή στις απαντήσεις τιμωρείται με μηδενισμό; Στα θέματα;)
***
*ΚΙ αφού παραθέτει τα δύο όμοια άρθρα, σημειώνει ότι «αυτό βέβαια δεν καθιστά το κείμενο ακατάλληλο για να μπει θέμα στις εξετάσεις, δεν παύει όμως να είναι μια ενοχλητική σύμπτωση». Αναρωτιέται αν με θέμα από κλοπιράιτ θα έπρεπε να επιτρέπονται στους μαθητές τα σκονάκια και συνεχίζει εμφανίζοντας άλλα δύο παλιότερα αγγλόφωνα πονήματα, από τα οποία ο Έλληνας συγγραφέας έχει πάρει επίσης ολόκληρες παραγράφους με σκέψεις και ιδέες που μετέφρασε και παρουσίασε ως δικές του. (Και που αν δεν έμπαινε θέμα στις Πανελλήνιες κανένας δεν θα ερευνούσε ώστε να το ανακαλύψει. Οπότε αντιστροφή: Ουδέν καλόν αμιγές κακού.)
Ζ.

 

Δεν τους νοιάζει
*ΕΙΝΑΙ πολύ ψηλά τα γραφεία των δημοτικών αρχόντων κι έτσι δεν βλέπουν εκείνοι χαμηλά, στο οδόστρωμα της Μ. Αλεξάνδρου. Έχει και θόρυβο απ΄ την κυκλοφορία, δεν ακούνε τις κραυγές των λαβωμένων Λαρισαίων. Απίστευτη κι όμως πραγματικότητα τέτοια αδιαφορία, τόση σκληρότητα.
Δεν είναι μια και δύο αλλά δεκάδες περιπτώσεων, δεν πρόκειται για κάποιους αφηρημένους. Κόσμος σκοντάφτει διαρκώς και πέφτει στα εμπόδια της αναμορφωθείσας οδού Μ. Αλεξάνδρου, εκεί στο ύψος της πιάτσας των ταξί στην πλατεία, ορισμένοι χτυπούν άσχημα και ματώνουν. Στη Δημαρχία καθόλου δεν τους νοιάζει.
***
*ΚΑΝΟΝΙΚΑ ακολουθούν τις τυπικές διαδικασίες. Ένα από τα θέματα προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του δημοτικού έργου: "Ανακατασκευή οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου". Μέσα σ΄ αυτό και η κατασκευή της παγίδας;
Ούτε οι υπηρεσιακοί, οι μηχανικοί της Τεχνικής, μήτε οι αιρετοί δήμαρχος-αντιδήμαρχοι, αναγνωρίζουν ότι κάπου μπορεί να έγινε λάθος. Μονάχα καμαρώνουν για το έργο. Αμέτρητες οι διαμαρτυρίες, πλήθος τα δημοσιεύματα, δεν τους νοιάζει καθόλου να δουν τι μπορεί να διορθωθεί. (Ας βάλουν τουλάχιστον πινακίδες στην πλατεία: «Διέρχεστε με δική σας ευθύνη’’.)
Ζ.

 

Παραμύθια
*ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ και παππούδες συζητούσαν κάπου στη Λάρισα.
- Τα παραμύθια είναι καλά για να τα διαβάζουμε, όχι για να τα τρώμε.
***
*- ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ είχα περίοδο, τώρα έχω σύνταξη. Το ίδιο πράγμα είναι. Έρχεται μια φορά τον μήνα και κρατάει πεντέξι μέρες.
***
*- Η άλλη ζήτησε 180 ευρώ να βάψει τη νύφη. Εγώ με 180 ευρώ βάφω 3 δωμάτια, το χολ και τη νύφη μαζί. Και τον γαμπρό άμα λάχει.
Ζ.

 

Με τον Αλέξη
*ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που κρύβουν το ισχυρό όπλο του κόμματος, το οποίο δεν είναι άλλο από τον Αλ. Τσίπρα. Ο οποίος με το ταπεραμέντο και τις ικανότητές του το έφερε από το ‘’παίζω δεν παίζω’’ στην κυβέρνηση. Κι όμως, κάποιοι εξακολουθούν να τον κρύβουν.
Να όπως χθες στο Κιλελέρ. «Ο πρόεδρος δεν θα δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους», ξεκαθάρισαν από πριν οι συνεργάτες του. Τι να κάνουν κι οι δημοσιογράφοι μέσα στη ζέστη του καταμεσήμερου, σηκώθηκαν κι έφυγαν. Καναδυό πιο σκληροί περίμεναν να τελειώσει το δίωρο της εκδήλωσης. Κι όταν ρώτησαν τον Αλ. Τσίπρα αν μπορούν να τον ρωτήσουν, εκείνος δέχτηκε με χαμόγελο. Γνωρίζει άλλωστε καλά πως όταν μιλάει κερδίζει.
***
*ΜΕ μάσκα στο Κιλελέρ ο Γεράσιμος Μπετσιμέας, προσέχει καθότι και μιας κάποιας ηλικίας πια. Ήταν όπως είπε η πρώτη του έξοδος μετά την καραντίνα, κι αυτή για χάρη του Αλέξη. Ο οποίος τον χαιρέτησε θερμά, μίλησε μαζί του, τον ρώτησε και για τη Ρίτσα, τη γυναίκα του.
Ζ.

 

Στον αέρα
*ΚΑΙ τι θα γίνει φέτος με το Παζάρι Λαρίσης; Θα διεξαχθεί στην εποχή του κορονοϊού, ενώ αποτελεί την επιτομή του συνωστισμού; Βέβαια κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα και τι θα ισχύει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ενώ τα έσοδα που προσδοκά ο Δήμος από τη διοργάνωση είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Βέβαια, δεν θα αποφασίσει η Δημαρχία για το αν θα γίνει το Παζάρι, μπορεί να προκύψει οδηγία Χαρδαλιά ‘’τέλος τα παζάρια για φέτος γενικώς’’ ή και να τα επιτρέψει, τις οίδε.
Υπάρχει όμως ένα θεματάκι. Οι νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για τη διοργάνωση, δημοπρασίες κλπ. Που αν δεν τις ξεκινήσουν οι υπηρεσίες εγκαίρως, μετά δεν θα προλαβαίνουν κι έτσι Παζάρι δεν πρόκειται να γίνει ακόμη κι αν θα επιτρέπεται.
Ζ.

 

Προβλήματα
*ΕΙΧΑΝ κέφια, όπως πάντα σχεδόν, οι Λαρισαίοι φοιτητές.
-Γιατί ξύνεις το κεφάλι σου;
-Νιώθω ότι κάτι με περπατάει...
-Το μυαλό σου είναι που σ΄ εγκαταλείπει.
***
*- ΠΗΡΑ ποδήλατο για υγιεινή ζωή και τελικά το χρησιμοποιώ για να πηγαίνω να παίρνω τσιγάρα.
***
*- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ. Μου τελείωσε.
Ζ.

 

Τι το συζητούν;
*Ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι καθαρά γνωμοδοτικός και καθόλου δεσμευτικός σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την καύση ή όχι σκουπιδιών. Και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της χρήσης σκουπιδιών ως καυσίμου από την ΑΓΕΤ, ήρθε ο κρατικός βραχίονας της Αποκεντρωμένης και άλλαξε την απόφασή του.
Ωστόσο το Περιφερειακό συνεδρίασε ξανά, δεν απελπίζεται που ουδόλως λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του. Συζήτησε πάλι επί ώρες. Κανένα ρόλο δεν φαίνεται να παίζει επίσης που απαξάπαντες οι επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας έχουν ταχθεί ενάντια στο εργοστάσιο. Οι κυβερνητικές επιλογές δεν επηρεάζονται. Και ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατόπιν, με αποφάσεις των υπουργών Μανιάτη, Φάμελλου και Χατζηδάκη, διαχρονικά αγνοούν τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ζ.

 

Πρασίνου
ΘΕΛΟΝΤΑΣ να επικοινωνήσει για κάποιο θέμα με τη Διεύθυνση Πρασίνου, ο Λαρισαίος Γ. Γ. μπήκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων. Τα αναγραφόμενα τηλέφωνα ήταν νεκρά, επί αρκετή ώρα που τα καλούσε χθες το μεσημέρι κατά τις 12. Είδε όμως πως υπήρχε και ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας, έστειλε μέιλ, πριν τη 1 μ.μ., ζητώντας κάποιον αριθμό τηλεφώνου για επικοινωνία. Απάντηση δεν πήρε χθες. Ε, είχε περάσει κι η ώρα. Προφανώς σήμερα θα τον θυμηθούν.
Ζ.

 

Επηρεασμένος
*ΜΕ τόσες εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, ξέφυγε ο Λαρισαίος. Είχε επιστρέψει στην παρέα μετά από ελαφριά επέμβαση.
-Τι έτρωγες στο νοσοκομείο;
-Φωλιές λεπτεπίλεπτων ζυμαρικών που κολυμπούν σε ζωμό αμύλου, με βελούδινη σως από φρεσκοστυμμένο λεμόνι, θα ήθελα όμως και νιφάδες από πιπέρι να σκεπάζουν το πιάτο...
-Α φιδέ είχε, ε;
Ζ.

 

Με διαπραγμάτευση
*ΝΑ που η απλή αναλογική επιφέρει συνεργασίες στα δημοτικά συμβούλια. Μερικές φορές τις επιβάλλει κιόλας. Ο Παν. Γούλας, της μικρής αντιπολιτευόμενης παράταξης, εκλέχθηκε λοιπόν εκπρόσωπος του Δήμου Λάρισας στην ΑΕΝΟΛ, την Αναπτυξιακή της Ελασσόνας που όμως είναι όλου του νομού. Τον υποστήριξε και η πλειοψηφία. Δεν έγινε κάποιο παζάρι, παρότι οι συζητήσεις κι οι επαφές που προηγήθηκαν ήταν πολλές. Ο δήμαρχος απλώς υποχρεώθηκε να το κάνει. Καθώς ο Παν. Γούλας θα εκλεγόταν με την υποστήριξη των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ως γνωστόν διαθέτουν συνολικά περισσότερους συμβούλους από την πλειοψηφία-ακόμη και χωρίς το ΚΚΕ που δεν συνεργάζεται με κανέναν.
***
*Η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να προτείνει εκπρόσωπο τον αντιδήμαρχο Γ. Σούλτη, ο οποίος ήταν στη διοίκηση της ΑΕΝΟΛ και κατά την προηγούμενη θητεία, με αναπληρωτή τον Γ. Αλεξούλη. «Θα βάλω κι εγώ», ο Παν. Γούλας ενημέρωσε τον Απ. Καλογιάννη, πληροφορώντας τον ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης Καραλαριώτου, Γαμβρούλας κλπ. Κι άρα αυτός θα επικρατούσε στην ψηφοφορία. Προσπάθησε ο δήμαρχος να τον μεταπείσει, ‘’θα σε βάλω αναπληρωτή’’, εκείνος δεν δέχτηκε. Ήθελε να είναι στην ΑΕΝΟΛ οπωσδήποτε, καθότι ως τεχνικός σύμβουλος ήταν λέει από εκείνους που την είχαν στήσει επί δημαρχίας Λ. Μεταξιώτη.
***
*ΟΙ συζητήσεις κράτησαν καναδυό μέρες μέχρι και λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση. Τελικά και η παράταξη του δημάρχου ψήφισε Γούλα με αναπληρωτή Αλεξούλη. Ο Γ. Σούλτης, προφανώς ενοχλημένος, απουσίασε από τη συνεδρίαση, παρότι είχε θέματα της ημερήσιας να εισηγηθεί. Κι η Ρ. Καραλαριώτου τους περιέπαιξε κάποια στιγμή. «Πού τον κρύψατε τον κύριο Σούλτη σήμερα;». Έκαναν πως δεν την άκουσαν.
Ζ.

 

Στείρωση
*ΟΙ τρεις καουμπόηδες συζητούσαν περί σκοπευτικής ικανότητας. Οι διαφωνίες υπήρξαν έντονες και στο τέλος έβαλαν στοίχημα προκειμένου να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Τράβηξαν και οι τρεις ταυτόχρονα τα σαρανταπεντάρια τους. Πυροβόλησαν.
Ο πρώτος έκανε σκόνη με το πιστόλι του μια μύγα.
Ο δεύτερος διέλυσε μια σκνίπα.
Ο τρίτος πυροβόλησε έναν ψύλλο.
Ο ψύλλος, όμως, εξακολούθησε να πετάει. Άρχισαν να τον κοροϊδεύουν οι άλλοι δύο. Τότε αυτός ο τελευταίος, τους λέει ψιθυρίζοντας.
-Τι λέτε, ρε... Νομίζετε ότι δεν τον πέτυχα; Για ρωτήστε τον, θα μπορέσει ποτέ να ξανακάνει παιδιά;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass