ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2020 18:00
*ΜΕΣΑ στις τάξεις  και αποστάσεις και φρόνιμα. Με τα έτσι και με τ΄ αλλιώς τέλειωσαν και φέτος τα σχολεία, τέρμα και τα Δημοτικά χθες. Οπότε αποδείχθηκε ότι ο κορονοϊός  καταπολεμάται  αποτελεσματικά με  τα μπουγέλα. Παιδιά είναι, πώς θα κάνουν πίσω. Το έθιμο  τηρήθηκε και στη  Λάρισα, στο έπακρο. Ζ. *ΜΕΣΑ στις τάξεις και αποστάσεις και φρόνιμα. Με τα έτσι και με τ΄ αλλιώς τέλειωσαν και φέτος τα σχολεία, τέρμα και τα Δημοτικά χθες. Οπότε αποδείχθηκε ότι ο κορονοϊός καταπολεμάται αποτελεσματικά με τα μπουγέλα. Παιδιά είναι, πώς θα κάνουν πίσω. Το έθιμο τηρήθηκε και στη Λάρισα, στο έπακρο. Ζ.

Όλα σχετικά
*- ΑΥΤΟ το πράγμα δεν αντέχεται, μονολογούσε χθες ο νεαρός Λαρισαίος.
- Για να έρθει η Παρασκευή θέλει κάθε φορά κανένα μήνα, ενώ το Σαββατοκύριακο περνάει νεράκι μέσα σ' ένα τρίωρο, αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. (Η θεωρία της σχετικότητας στην καθημερινότητα.)
Ζ.

Δύσκολη χρονιά
*ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ οι Πανελλήνιες, ουφ επιτέλους, πιο δύσκολες από ποτέ οι φετινές Πανελλαδικές. Λόγω συγκυρίας, αν και πάντα είναι για τους συμμετέχοντες η πιο ζόρικη χρονιά της πολυετούς θητείας τους στις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το πιο μεγάλο σκαλοπάτι. Αυτό ήταν όμως, πάει τέλειωσαν. Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλήνιες, που όμως συνεχίζονται καθώς είναι μπροστά και τα ειδικά μαθήματα, στα οποία τόσα πολλά παιδιά διαγωνίζονται. (Και καλή σοδειά στη βαθμολογία.)
Ζ.

Με ενθουσιασμό
*ΑΥΤΟ δεν ξανάγινε στη Λάρισα. Εκεί έξω από το 5ο Λύκειο, στις παλιές φυλακές, μαζεύτηκε μια παρέα υποψηφίων βγαίνοντας απ΄ το τελευταίο μάθημα. Περίμεναν να τελειώσουν όλοι οι εξεταζόμενοι, να χτυπήσει το κουδούνι της λήξης κι ύστερα έγινε το έλα να δεις. Τους είχαν εφοδιάσει κατάλληλα φίλοι τους που τους περίμεναν έξω απ΄ το σχολείο. Κι έγινε η μέρα, μέρα. Αυτό ήταν το μειονέκτημα ότι δεν ήταν νύχτα να φαίνονται καλύτερα τα βεγγαλικά, τα καπνογόνα που άναψαν γιορτάζοντας το τέλος του βραχνά των Πανελληνίων. Με φωνές, συνθήματα και χειροκροτήματα. Ωραία εικόνα, νιάτα.
Ζ.

Διίστανται
* «ΟΜΟΛΟΓΙΑ για τις δωροδοκίες στην Ελλάδα», ο τίτλος στην Εφημερίδα Συντακτών. ‘’Η Νοβάρτις θα πληρώσει στις ΗΠΑ για όσα συνέβησαν εδώ, όπου δεν έχουμε αποδεχθεί ακόμη ότι υπήρξε σκάνδαλο.’’
‘’Ομολογία ενοχής’’ το πρωτοσέλιδο και στα Νέα. ‘’Από τον Παππά άρχισε το ξήλωμα του ΣΥΡΙΖΑ’’, διευκρινίζεται. ‘’Χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων έκλεισε η υπόθεση Νοβάρτις στις ΗΠΑ’’, ένα μικρό τιτλάκι αλλού. (Σύμπτωση, η ίδια μεγάλη λέξη στους τίτλους κι από κει και πέρα το χάος. Η θεωρία της σχετικότητας στην πολιτική.)
Ζ.

Μοναδικότητα
*ΣΕ Βιετνάμ και Ν. Κορέα η παράνομη δραστηριότητα της Νοβάρτις, περιοχή Άπω Ανατολής, παράξενες χώρες και δυσεξήγητες καταστάσεις για τη Δύση εκεί. Αλλά και στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα που επέλεξε η φαρμακοβιομηχανία από τον λεγόμενο δυτικό κόσμο κι όπου παραδέχεται ότι έγιναν ‘’όλα τα όργια’’ κι οι απάτες. Η Ελλάδα μπορεί να καμαρώνει για τη μοναδικότητά της στον συγκεκριμένο τομέα, τουλάχιστον με μία φαρμακοβιομηχανία, σιγά που δεν έκαναν τα ίδια κι άλλες, αυτή μάλλον θα ‘’το έβγαλε απ΄ τα μάτια’’. Τουλάχιστον την περίοδο 2012-2015, τον υπόλοιπο καιρό αθώες περιστερές; Αυτά είναι που παραδέχτηκαν και πλήρωσαν και πρόστιμο, στις ΗΠΑ. Για όσα έκαναν σε Ελλάδα-Βιετνάμ. Είναι δυνατόν; Κι εδώ δεν ιδρώνει τ΄ αυτί κανενός. (Βιετνάμ έγινε δω πέρα...)
Ζ.

Ηλικιωμένη
*ΣΤΑΘΕΡΑ περιπαικτικοί στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων απέναντι στο γυναικείο φύλο, το μόνιμο πρόβλημά τους.
- Μπήκε στο λεωφορείο πενηντάρα βαμμένη, στολισμένη, όλα στην πένα. Σκέφτηκα να της διαλύσω την ψυχολογία. Σηκώθηκα για να καθίσει.
***
*- ΤΟ διπλό πρόβλημα της γυναίκας. Δεν έχει τι να φορέσει και ταυτόχρονα δεν έχει χώρο στην ντουλάπα να βάλει τα ρούχα της.
***
*-ΕΙΣΑΙ η ωραιότερη γυναίκα που έχω δει τα τελευταία χρόνια.
-Ω, σε ευχαριστώ πολύ... Και για πες μου πού ζούσες μέχρι τώρα;
-Καλόγερος σε μοναστήρι αγιορείτικο.
Ζ.

Τώρα αλλάζει
*ΥΠΟΘΕΣΗ ή σκάνδαλο Νοβάρτις; Αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις μέχρι τώρα. Με την εταιρεία να παραδέχεται τα σφάλματά της για να κλείσει το θέμα, πρόδηλο ότι οι πανάκριβοι δικηγόροι της συμφώνησαν στα λιγότερα δυνατά που μπορούσαν, τώρα λοιπόν το ζήτημα αλλάζει. Το θέμα είναι πλέον ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Μόνο γιατροί, μόνο κάποιοι υπηρεσιακοί υπουργείων; Το ποιοι δεν θα το βρουν οι Αμερικανοί, άρα μπορεί να μην φανεί και ποτέ. Καλολαδωμένος - αποδείχθηκε- ο μηχανισμός, λειτουργούσε κάτω από τη μύτη των κυβερνώντων;
Ζ.

‘’Μάνα’’ της
*ΕΝΑ τέταρτο του αιώνα στην πολιτική η Λίτσα Λιακούλη, από το 1994 που είχε εκλεγεί στη Νομαρχία με τον μπαρμπα Γιάννη τον Φλώρο. Σκαλί-σκαλί κατάφερε να γίνει βουλευτής. Αν μη τι άλλο χρήζει σεβασμού, ιδίως από τη συνάδελφό της δικηγόρο και συντρόφισσά της στο ΚΙΝΑΛ, μαζί ήταν πέρσι στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Μπορεί να τα είχε πάει περίφημα στις εκλογές η Μαρία Γαλλιού, με φρεσκάδα και ικανότητες αλλά δεν παύει να θεωρείται ακόμη πρωτάρα. Η Λ. Λιακούλη έχει φάει πολλά καρβέλια κι επιπλέον και ηλικιακά δεν θα πρέπει να έχει και πολλά χρόνια διαφορά από τη μάνα της Μ. Γαλλιού.
***
*Η οποία αντιπαράθεση των δύο, τελικά δεν είναι τόσο πολιτικό θέμα ούτε και νομικό εν τέλει, δεν υποκρύπτει λένε τις αντίστοιχες προσωπικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες. Οικογενειακού χαρακτήρα είναι η εξήγηση.
Η Λ. Λιακούλη συμπαρατάχθηκε με τον Ρ. Κομήτσα επειδή λέει είναι στενά συνδεδεμένος επί πολλά χρόνια με την οικογένειά της, από παλιά «ο Ρίζος ήταν πολύ φίλος με τον πατέρα μου». Αλλά κι η Μ. Γαλλιού υποστηρίζει τον Χρ. Γελλαλή για τον ίδιο ακριβώς λόγο, καθότι «ο Χρήστος είναι από πολλά χρόνια στενός φίλος του πατέρα μου».
Ζ.

Ραλίστες
*ΚΟΝΤΡΕΣ με πειραγμένα αυτοκίνητα ή με μηχανές, από πολλά χρόνια σύνηθες φαινόμενο στην Παραλιακή ή και αλλού στην πρωτεύουσα, παρανομίες που κυνηγάει η Τροχαία και τότε δημοσιοποιείται και η τρέλα των γκαζοτίμονων κατά βάση νεαρών. Τώρα παρόμοιες καταστάσεις και στις ευθείες των θεσσαλικών δρόμων, ισιάδια που ενδείκνυνται για κόντρες, έγραφε χθες η εφημερίδα σχετικά αναφέροντας και συλλήψεις και πρόστιμα απ΄ την Τροχαία.
***
*ΚΟΝΤΡΕΣ όμως λέει και στην εθνική οδό, στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, σε επιλεγμένα σημεία. Όπως οι στροφές στην Υλίκη, ναι στις στροφές, δεν είναι οι ευθείες εκεί που φαίνεται η δεξιοτεχνία του οδηγού. Εκεί λοιπόν συναντώνται τυχαία πηγαίνοντας για τις δουλειές τους, άνθρωποι κατά τα άλλα σοβαροί, επιχειρηματίες, επιστήμονες κλπ, ακόμη και μεσήλικες, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως ραλίστες με ακριβά αυτοκίνητα πανίσχυρων κινητήρων. Συμπίπτουν στον δρόμο αλλά με την ευκαιρία δημιουργούν ή αποδέχονται προκλήσεις. Τα δίνουν όλα στην άσφαλτο, τσίτα τα γκάζια και χωρίς καρό σημαία στο τέλος.
Ζ.

«Κουτσόγιωργας»;
*ΔΕΝ είναι σύνηθες να αποκαλούν από την αντιπολίτευση κάποιον κυβερνητικό «σοβαρό, συνετό και εξαιρετικά συμπαθή», έστω κι ως εισαγωγή για να του ασκήσουν κριτική. Αν μη τι άλλο αναγνώριση για τον Μ. Χαρακόπουλο.
Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να σκιάστηκε από τις αποκαλύψεις των διαλόγων Παππά-Μιωνή. Ο Λαρισαίος βουλευτής ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στην αγόρευσή του για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και μίλησε για «τοξικό κλίμα» και «νοσηρή περιρρέουσα ατμόσφαιρα που όζει». Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Παπαηλιού, ο οποίος ξεκίνησε γλυκά: «Περίμενα μεγαλύτερη προσοχή από τον προλαλήσαντα συνάδελφο, τον σοβαρό, συνετό και εξαιρετικά συμπαθή, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, όταν αναφέρεται σε “στοιχεία” που δεν έχουν καν ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη». Στη συνέχεια ο Λαρισαίος βουλευτής σχολίαζε πάντως πως «ο Παππάς, αν αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη όσα του καταμαρτυρούν, θα εξελιχθεί σε Κουτσόγιωργα του Αλέξη Τσίπρα». (Νάτο πάλι το ΄89 ξεμυτίζει απ΄ τη γωνία.)
Ζ.

Την τσίμπησε
*ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ προχθές το βράδυ στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων όπου μεταφέρθηκε 47χρονη γυναίκα από το χωριό Άγιος Χαράλαμπος του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα, την οποία είχε τσιμπήσει φίδι. Από τις περιγραφές εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να είναι και οχιά. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο της Λάρισας.
Παρότι στην αρχή της θερινής περιόδου, εντούτοις στα χωριά έχουν αναφερθεί ήδη αρκετά περιστατικά με εμφανίσεις φιδιών ακόμα και στις τσιμεντένιες αυλές των σπιτιών. Ευτυχώς χωρίς δαγκώματα.
Γ.Γ.

Επισήμανση
ΝΑ περιποιηθεί ο Δήμος Λαρισαίων τα ξεραμένα παρτέρια που βρίσκονται στην παιδική χαρά, πλησίον του δημοτικού σχολείου στον Άγιο Θωμά, ζητά συμπολίτης, ο οποίος εκτός από το αντιαισθητικό της υπόθεσης, επισημαίνει και την επικινδυνότητα από τα ξερά χόρτα που προεξέχουν από τα παρτέρια. Ας το βάλει στο πρόγραμμα από Δευτέρα η υπηρεσία...
Γ.Ρ.

Για καλλιστεία
*ΤΟ πήγαιναν σουρεαλιστικά χθες στην παρέα των Λαρισαίων φοιτητών.
- Μιλάω με την άλλη και μου βάζει τα χαχαχαχα μέσα σε παρενθέσεις, τη ρωτάω γιατί το κάνει και μου λέει είμαι στη δουλειά, μην γελάω δυνατά και με ακούνε. Εντάξει είναι ξανθιά αλλά και πάλι...
***
*-ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ να συμμετάσχω στα καλλιστεία για Μις Πελοπόννησος, τι λες;
-Τι να σου πω ρε Βαγγέλη, απ΄ τον Βόλο δεν είσαι;
***
*- ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ λέει να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση και στενή συνεργασία η Τριφυλία Μεσσηνίας με την Μπάφο της Κύπρου. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση όμως θέλει προσοχή στην προφορά ‘’με την Πάφο’’.
Ζ.

Όχι ανοιχτές
*ΑΦΟΡΟΥΣΕ σε επικύρωση Κοινοτικής Οδηγίας και χρειαζόταν χρόνος για την εναρμόνιση γι΄αυτό και δεν πρόλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, και ο ίδιος στο υπουργείο, να καταργήσουν τις ανοιχτές τιμές στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων. Ο πρώην υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης εξηγεί τι συνέβη, με αφορμή χθεσινό σχόλιο. Επισημαίνοντας ότι έβαλε όμως τις βάσεις για να πωλείται από φέτος το βαμβάκι με κλειστή τιμή. Κι έτσι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα η προστασία από τις ανοικτές τιμές, πρακτική που φέρνει τους αγρότες σε μειονεκτική θέση. (Ο πωλών τοις ανοικτοίς την πατάει στην τελική.)
Ζ.

ΟΑΕΔ
ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει με τα τηλέφωνα του ΟΑΕΔ...
Επί δύο μέρες επιχειρεί αναπληρώτρια εκπαιδευτικός να επικοινωνήσει προκειμένου να κλείσει ραντεβού για το επίδομα ανεργίας, καθώς η σχολική χρονιά έληξε και απελύθη. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό.
-Δεν το σηκώνει κανείς, διαμαρτυρόταν.
Αυτό που έχουμε πληροφορηθεί είναι πως, όταν οι γραμμές είναι κατειλημμένες λόγω φόρτου εργασίας (και τέτοιος είναι δεδομένο ότι υπάρχει στην υπηρεσία), στον καλούντα το τηλέφωνο ηχεί ωσάν να μην απαντάται η κλήση του.
Ωστόσο, αφενός μεν θα πρέπει –ενδεχομένως- να αυξηθούν οι τηλεφωνικές γραμμές και αφετέρου πρέπει να διορθωθεί και το μήνυμα που λαμβάνει ο καλών, διότι έτσι προκαλείται αγανάκτηση στον ενδιαφερόμενο ο οποίος μοιραία ξεσπά στους υπαλλήλους.
Υπάρχει λόγος για συγχύσεις;
Δ.Χ.

Άλλος χαρακτήρας
*ΛΑΘΟΣ η πληροφορία. Όχι ότι δεν συνέβη την περασμένη εβδομάδα η νυχτερινή σύναξη πασοκτζήδων στο γραφείο της Λ. Λιακούλη. Θέμα της όμως δεν ήταν η αυτοδιοίκηση αλλά τα αγροτικά με εισηγητή τον σπεσιαλίστα Ντ. Μπλιάτσο και τα εκπαιδευτικά για τα οποία μίλησε ένα άλλο παιδί του κάμπου, ο γνωστός καθηγητής Θοδ. Νταφούλης. Ο δε παπα Ρίζος Κομήτσας δεν πήγε να ευλογήσει τη συνάντηση των συντρόφων του ούτε να προεδρεύσει, ως περιφερειακός σύμβουλος παρέστη απλός ακροατής. Παράλειψη επίσης που δεν αναφέρθηκε η παρουσία και του Λ. Ζάρρα, ήτις υποδηλώνει αν μη τι άλλο την κυριαρχία στα δερβένια των Τεμπών.
Ζ.

Έρποντας
*AΦΙΕΡΟΥΤΑΙ εἰς τοὺς σκώληκας, λέει ο Στ. Β. , που αλλού, το εξαιρετικής παλαιάς κοπής και γραφής "Αετός και σκώληξ" του Αχιλλέα Παράσχου.
Ἄνω ὀξείας κορυφῆς τῶν Ἄλπεων, εἰς μέρος
σχεδὸν ἔγγιζον τὴν ἀρχὴν τοῦ ἀχανοῦς αἰθέρος,
σμαραγδοπτέρυξ ἀετὸς τὸ βλέμμα περιστρέφων
εἶπε: «Τίς ζῇ καθὼς ἐγὼ ἐπάνω τῶν συννέφων;»
- Ἐγώ! Ἠκούσθη φωνή τις μὲ ἀλαζόνα τόνον,
μωρὸν πτηνόν, νομίζεις σὺ ἐδῶ πὼς φθάνεις μόνον;»
Στρέφει γοργῶς ὁ ἀετὸς παντοῦ τὰ βλέμματά του,
εἶδε ζωΰφιον χωλόν, τὸν σκώληκα σιμά του.
- Πῶς ἠδυνήθης, ἔκραξε μὲ ἔκπληξιν βαθεῖαν,
νὰ ἔλθῃς, ὅπου ἵσταμαι τὴν ὅρασίν μου τέρπων,
καὶ εἰς τὴν κορυφὴν αὐτὴν ν' ἀνέβῃς τὴν ὀξεῖαν,
εἰς ἢ νἀν έρχομαι ἐγώ;» Κ' εἶπεν ἐκεῖνος: «Ἔρπων». (Υπάρχει και η
η βερσιόν με τον γυμνοσάλιαγκα. Πώς έφτασες εσύ ως εδώ πάνω, Εγώ; Γλείφοντας, έρποντας και με τα κέρατά μου. Πολύπλευρο ταλέντο αυτός.)
Ζ.

 

FASOYLAS ciu

*ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ψηλοτάβανα αποδείχθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας. Μπήκαν με άνεση οι Γκιούλιβερ Φασούλας-Ρεντζιάς.
Ζ.

 

KOYLIS CIU

*ΚΙ ο Μητσοτάκης οπαδός της ΑΕΛ; Της Θύρας 1 προφανώς.

 

 

DEYKALIONOS CIU

*ΤΕΝΤΑ, τέντα, δέντρο, τέντα... Τον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος ο ήλιος δεν τον βλέπει ποτέ.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass