Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2020 18:10
 *ΟΙ συνήθειες δεν κόβονται για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη. Απόγευμα Κυριακής, περαστικός από την Ελασσόνα, ανηφορίζοντας για Φλώρινα, σταμάτησε για τσάι του βουνού σε κεντρικό καφέ της Ελασσόνας και το καθιερωμένο κεράκι στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.  Αειθαλής και ευδιάθετος έκανε κουβέντα με διπλανές παρέες για τα «Πρέσπεια 2020», που θα γίνουν κανονικά τέλη Αυγούστου με Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Πάολα, Άννα Βίσση, Ελένη Βιτάλη, Μανώλη Μητσιά κ.ά.  Και βέβαια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του γνωστού φεστιβάλ φωτογραφήθηκε με τον φίλο – σύντροφο του «Ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ» Νίκο Νούλα, που έσπευσε να τον χαιρετήσει…  Ι.Μ. *ΟΙ συνήθειες δεν κόβονται για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη. Απόγευμα Κυριακής, περαστικός από την Ελασσόνα, ανηφορίζοντας για Φλώρινα, σταμάτησε για τσάι του βουνού σε κεντρικό καφέ της Ελασσόνας και το καθιερωμένο κεράκι στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Αειθαλής και ευδιάθετος έκανε κουβέντα με διπλανές παρέες για τα «Πρέσπεια 2020», που θα γίνουν κανονικά τέλη Αυγούστου με Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Πάολα, Άννα Βίσση, Ελένη Βιτάλη, Μανώλη Μητσιά κ.ά. Και βέβαια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του γνωστού φεστιβάλ φωτογραφήθηκε με τον φίλο – σύντροφο του «Ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ» Νίκο Νούλα, που έσπευσε να τον χαιρετήσει… Ι.Μ.

Τριαντάρισε


*ΚΑΙ να που τριανταρίζει ο μήνας, βγαίνει ο Ιούνιος που μπορεί και να μην το ήθελε, γι’ αυτό και το ζόρι κι ο πυρετός του. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι αποχαιρετά ενθουσιασμένος, ότι τα δίνει όλα.
Ζ.

 

Ζέστη γιορτινή
*ΤΩΝ Πετροπαύλων χθες, των Αποστόλων σήμερα, που γιορτάζει κι ο δήμαρχος Λαρίσης και περιχώρων -και χρόνια πολλά- γιορτή τριπλή που ανοίγει κάθε χρόνο την πόρτα στον Ιούλιο. Μπαίνει αυτός με το ψαθάκι και μια φέτα καρπούζι στο χέρι, αποφασισμένος να εγκαθιδρύσει καλοκαίρι ζεστό και όμορφο.
Ζ.

 

Βαθυστόχαστοι
*ΚΑΠΟΙΟΙ λένε «μας κρύβουν τα κρούσματα κορονοϊού, εμφανίζουν μειωμένους αριθμούς για να μην πληγεί ο τουρισμός». Άλλοι πάλι επιμένουν πως «κορονοϊός δεν υπάρχει, όλα είναι μια συνωμοσία για να ελέγξουν την οικονομία και τους ανθρώπους». Έτσι να έχει να ταράζεται ο απλός πολίτης, ο ανυποψίαστος.
Ζ.

 

Τα ίδια χάλια
*- ΕΙΔΗΣΗ δεν είναι να έχει διακοπή ρεύματος στα παράλια, είδηση είναι πια να διαβάζεις «Χθες, Σαββατόβραδο είχε κανονικά ρεύμα μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που γιορτάστηκε δεόντως από καταστηματάρχες και παραθεριστές».
Τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος στη Λάρισα κι άρχισε το δούλεμα. Το οποίο εκείνοι είχαν ξεκινήσει πρώτα, με «το κλαδί ενός φοίνικα» και άλλα γραφικά.
- Μήπως να γίνει κρατική η ΔΕΗ, μπας κι αλλάξει κάτι;
***
*- ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέλω διακοπές...
- Πάμε Βελίκα; Εγγύηση.
Ζ.

 

Δύο παρακλάδια
*ΔΙΠΛΗ η υπόθεση Νοβάρτις, έστω όχι σκάνδαλο. Οι μίζες σε χιλιάδες γιατρούς λέει για συνταγογράφηση και υλικά χειρουργείων. Αυτό το δέχονται όλοι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπήθηκε, πήγε παραπίσω, δεν ερευνήθηκε, τώρα με τη ΝΔ, το πιθανότερο, θα πάει παραπαραπίσω. Τόσα ανά συνταγή, συν τόσα τον χρόνο και επιπλέον τζάμπα ταξίδια, δήθεν συνέδρια κι άλλα υποτίθεται επιστημονικά. Όλοι τα γνωρίζουν, επί δεκαετίες, τα στάνταρ, που γίνονταν από τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες, όχι μόνο τη Νοβάρτις, τα ξέρουν καλά ακόμη κι οι τελευταίοι από τους ιατρικούς επισκέπτες στη Λάρισα. Ούτε καν ο Ιατρικός Σύλλογος τα διαψεύδει, σωστά;
***
*ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και το θέμα με την τιμολόγηση των φαρμάκων, την υπερτιμολόγησή τους ακριβέστερα, πράγμα που στοίχιζε στον προϋπολογισμό της χώρας, στα ταμεία που πλήρωναν αλλά και στον κόσμο που ξηλωνόταν για τη συμμετοχή του. Έτσι μπορούσε η εταιρεία να ρίχνει μετά κι ένα κοκαλάκι στους γιατρούς. Η υπερτιμολόγηση που έθιξε και τα συμφέροντα του αμερικανικού κράτους, αφού η Ελλάδα ήταν από τις χώρες πιλότους για την παγκόσμια τιμολόγηση των φαρμάκων της εταιρείας. Αυτό λοιπόν το αποφάσιζαν στα υπουργεία, οι υπηρεσίες τους, άρα αξιωματούχοι που λένε κι οι Αμερικανοί, θες τμηματάρχες, θες διευθυντές, μπορεί γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι υπουργών, στην Ελλάδα είμαστε, περίπλοκο το σύστημα, εν τέλει όμως ο υπουργός τα λούζεται αυτά, ήξερε δεν ήξερε. Ή συμμέτοχος ή ανίκανος, μπορεί να διαλέξει. Ή θα έπρεπε να τα λούζεται, αλλά στην Ελλάδα είμαστε άρα σκευωρία. (Επομένως δύο διαφορετικά σκάνδαλα, που βολεύει να γίνονται ένα, για θολούρα.)
Ζ.


Στα πρόθυρα
*ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ στα πρόθυρα θερινής κρίσης.
- Λέω στη μάνα μου, αύριο θα φτάσει 38 η ζέστη. Κοίτα, μου λέει, μη φτάσεις κι εσύ τόσο για να παντρευτείς.
***
*- ΓΥΝΑΙΚΑ με ψωμάκια αναζητά άντρα φέτες, να φτιάξουν τοστ.
***
*- ΒΛΕΠΩ τη μάνα μου να κατεβάζει τα ποτήρια της σαμπάνιας από το τελευταίο ράφι. Τι γιορτάζουμε, τη ρωτάω, τίποτα μου λέει απλώς κάνω χώρο για σένα.
Ζ.

 

Η γίδα
*ΣΤΗΝ κατηγορηματική διάψευση ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση των ηχογραφήσεων προχώρησε σήμερα η γίδα, την οποία φέρεται να κουβαλούσε μαζί του ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Την πληροφορία μετέδωσε πρώτο το Βατράχι. Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η γίδα διέψευσε νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες συνόδευε τον πρώην υπουργό σε μυστικές συναντήσεις, ενώ χαρακτήρισε «ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία την κουβαλούσε στην πλάτη του. «Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν σκοπό να με στοχοποιήσουν» τόνισε, προσθέτοντας ότι ήδη έχει προχωρήσει σε καταγγελία στο τμήμα Αμνοεριφίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με βελάσματα που διακρίνονται στο επίμαχο ηχητικό, το οικόσιτο τετράποδο αρχικά υποστήριξε ότι είναι προϊόν συρραφής ή πως πρόκειται για κάποια άλλη γίδα, ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι μπορεί να ήταν η ίδια, αλλά δεν άκουσε καμία συνομιλία, καθώς εκείνη την ώρα έβοσκε λίγο πιο πέρα.
Ζ.

 

Νέος όμιλος
*«ΑΝΤΙ χειραψίας» λένε και συστήνονται ως ιντερνετικός Όμιλος πολιτικού διαλόγου "Λάρισα": «Γιατί Όμιλος; Γιατί με τον όρο "όμιλος" επιζητούμε να καταδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συλλογικής αυτής στόχευσης. Γιατί Πολιτικός διάλογος; Γιατί αξονικό στοιχείο της πολιτικής είναι ο διάλογος. Δημοκρατία χωρίς δημόσιο πολιτικό λόγο είναι νωθρή. Προτάσσουμε να είμαστε ενεργείς. Γιατί Λάρισα; Γιατί επιθυμούμε να εισάγουμε την πολιτική στα κοινά της πόλης μας. Φιλοδοξούμε η νέα αυτή θεώρηση να φέρει αγαθό αποτέλεσμα». Την πρωτοβουλία συνυπογράφουν ο φιλόλογος Νίκος Ντόλας κι ο γιατρός Θωμάς Ρετσιάνης, της νέας γενιάς των νεοδημοκρατών. (Λογικά υπάρχει και τρίτος στην υπόθεση. Εν καιρώ η εμφάνισή του. Η κορύφωση «στα κοινά της πόλης» αργεί ακόμη.)
Ζ.

 

Διαβεβαιώνει
*ΧΑΧΑΝΙΖΕ ο Λαρισαίος.
- O Γκλέτσος είπε ότι δεν θα διεκδικήσει υπουργείο σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το λες και απώλεια... (Αστεία, αστεία...)
Ζ.

 

Ενίστανται
*ΦΥΣΙΚΑ και θα πήγαινε εκεί, στην προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στα βλαχοχώρια. Και λένε λοιπόν οι Σαμαριναίοι. «Σμίξη κι Αβδέλλα δεν έχουν πρόσφυγες. Εμείς, γιατί;».
Ζ.


Από μόνοι τους
*ΤA αποτσίγαρα, οι γόπες, τα σκουπίδια στις ζαρντινιέρες του πεζόδρομου, είναι, λέει, από κάποιους εμπόρους της Ερμού. Αυτών που έχουν δίπλα τα καταστήματά τους, κάποιων αριστοκρατών που όχι μόνο δεν σκουπίζουν την πρόσοψη των καταστημάτων τους, αλλά ρυπαίνουν κιόλας. Πριν αρχίσουν να εγκαλούν τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Ζ.

 

Με νόημα
*ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ απολύτως παρασκηνιακές στον Δικηγορικό Σύλλογο, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν σ΄ ενάμιση χρόνο. Όποιος βγει μπροστά από τώρα νωρίς, θα καεί. Εκτός από τον Αντ. Γραβάνη που συνεχίζει να ψήνεται σε σιγανή φωτιά από την επομένη κιόλας των προηγούμενων εκλογών. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι συνάδελφοί του θα καταλάβουν το λάθος τους που δεν τον είχαν βγάλει το ΄17.
***
*ΥΠ΄ ΑΥΤΟ το πρίσμα λοιπόν, των εξελισσόμενων διεργασιών και παρασκηνιακών κινήσεων, με καραμπόλες και τζαρτζαρίσματα, για κάποιους αποκτούν ενδιαφέρον οι πρόσφατες αναρτήσεις της Νικολέττας Μπασδέκη. «Ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά. Ο αφελής και συγχωρεί και ξεχνά. Ο έξυπνος συγχωρεί αλλά δεν ξεχνά». Η πρόεδρος του ΔΣΛ δεν παραλείπει φυσικά να κατατάξει τον εαυτό της στους έξυπνους. Κι επανέρχεται: «Όταν σκάβεις τον λάκκο φίλου (λέμε τώρα) στο τέλος πέφτεις μέσα ο ίδιος και συντρίβεσαι. Ποιος θα μαζέψει τα κομμάτια σου θα δείξει. Έχει συνέχειες το έργο». (Εμ, δεν έχει;)
Ζ.


Βιαστική αναμονή
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές με νευράκια.
- Πού είσαι, ρε σύ;
- Στη στάση, περιμένω το λεωφορείο.
- Άντε βιάσου..
- Εντάξει, θα περιμένω πιο γρήγορα.
***
*- ΈΚΑΝΑ τεστ υπομονής και βγήκε αρνητικό.
***
*- ΕΓΩ ήμουν σε καλό δρόμο αλλά είχε κίνηση και γύρισα πίσω.
Ζ.

 

Διαφωνία
*ΔΕΝ είναι μόνο η έλλειψη ενημέρωσης και η απουσία διαβούλευσης, η βιασύνη του δημάρχου Γ. Κόκουρα για το έργο αναμόρφωσης της Κεντρικής πλατείας Τυρνάβου. Ο προκάτοχός του Παν. Σαρχώσης χαρακτηρίζει το έργο επικοινωνιακό, «θα μπορούσα να το είχα κάνει κι εγώ πριν δύο χρόνια» λέει, επισημαίνοντας πως είχε θέσει άλλες προτεραιότητες. Και εξηγεί ότι ο σοβαρότερος λόγος που η παράταξή του δεν έδωσε έγκριση είναι επειδή θεωρεί ότι απαιτείται γενικότερος σχεδιασμός παρεμβάσεων στον Τύρναβο, όπως η Παράκαμψη κ.λπ.
Ζ.

 

Νέα διάβαση;
*ΔΕΝ φταίει ο Δήμος ή το σχέδιο της παρέμβασης, επειδή σκοντάφτουν οι αδιάφοροι και «αναρχικοί» διαβάτες. Ο γνωστός Λαρισαίος συνεισφέρει με τη δική του άποψη στην υπόθεση τα «σκοντάμματα» των «ανυποψίαστων» διαβατών στην αναμορφωθείσα Μ. Αλεξάνδρου: Παντού υπάρχουν κανόνες, λέει. Και τα παρτέρια παράλληλα στα πεζοδρόμια, ακριβώς αποτρέπουν τους διαβάτες να περνούν απέναντι ανεξέλεγκτα από οποιοδήποτε σημείο του δρόμου. Όχι βέβαια από κακία του Δήμου ή του μελετητή, αλλά για να μην παρασύρονται από οχήματα. (Βέβαια, η νέα Μ. Αλεξάνδρου σχεδιάστηκε ως εντελώς ήπιας κυκλοφορίας, άρα τα οχήματα πρέπει να προσέχουν να μην τα πατήσουν οι πεζοί.)
***
*ΑΝ έπεφταν κανα δυο αφηρημένοι ή απρόσεκτοι δεν θα το συζητούσε κανείς. Όταν όμως τα σκοντάμματα γίνονται κανόνας, κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Και να η πρόταση του Λαρισαίου: Είναι απαραίτητο να φτιαχτεί διάβαση πεζών στην έξοδο της Στοάς Κουτσίνα προς την πλατεία και την πιάτσα των ταξί. Από κείνο το ύψος περνά όλος ο κόσμος. Σήμερα, στο σημείο υπάρχει χώρος στάθμευσης δικύκλων, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί παραδίπλα. Κακώς, δεν το πρόβλεψε ο μελετητής της οδού. Χρόνιο πρόβλημα, αλλά ο Δήμος δεν το «βλέπει». Αν γίνει αυτό, οι πεζοί θα περνούν απέναντι άνετα και από κεντρικό σημείο της Μ. Αλεξάνδρου. (Ας το λάβουν υπόψη στη Δημαρχία, αν αποφασίσουν κάποια παρέμβαση.)
Ζ.

 

Αναβλύζει
*ΣΤΗΝ οδό Ήρωνος 27 εδώ και δύο εβδομάδες αναβλύζει, λένε, νερό από την άσφαλτο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κάποια από τις εφευρέσεις του Αλεξανδρινού μηχανικού για να επισκευαστεί η βλάβη στον δρόμο του. Η ΔΕΥΑΛ έχει ειδοποιηθεί. (Εκτός αν θεωρούν την πηγή ατραξιόν για την περιοχή.)
Ζ.

 

Καθαριότητα
*ΠΑΡΑΠΟΝΑ από την πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας στη Φιλιππούπολη, για πλημμελή καθαριότητα. Άλλη μια φορά έκκληση προς τον Δήμο, ιδίως χθες, λέει ο Α.Π., που έγινε και αναμόχλευση του χώματος, η περίμετρος της παιδικής χαράς ήταν ακόμη πιο χάλια. (Ελπίζουν να τους φροντίσουν.)
Ζ.

 

Πολλά τα λεφτά
*Ο αρχιμαφιόζος ανακαλύπτει κάποια στιγμή ότι έχει έλλειμμα γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως σπεύδει στο σπίτι του λογιστή του, ο οποίος είναι σαΐνι στα κόλπα αλλά κωφάλαλος, και τον βρίσκει να πίνει καφέ με τον αδερφό του.
- Πες του αδερφού σου, λέει ο μαφιόζος, να μου πει τι έγιναν τα 10 εκατομμύρια.
Ο αδερφός εξηγεί στον κωφάλαλο με τη νοηματική κι εκείνος απαντά ότι δεν έχει ιδέα. Μεταφράζει στον μαφιόζο, ο οποίος εξοργίζεται, τραβάει το πιστόλι και το κολλάει στο κεφάλι του λογιστή.
- Ρώτα τον πού τα έχει κρύψει, γιατί θα του τινάξω τα μυαλά στον αέρα.
Ο αδερφός μεταφράζει και ο λογιστής καταϊδρωμένος από την αγωνία, του λέει πάλι με απελπισμένα νοήματα ότι τα λεφτά τα έχει βάλει σε μια κρύπτη πίσω από τον καθρέφτη του μπάνιου. Αυτός κουνάει το κεφάλι ότι κατάλαβε.
- Τι είπε; ρωτάει ο μαφιόζος.
Κι ο αδερφός θυμωμένος.
- Τι είπε; Είπε να πας να κουμπουριαστείς, να τον παρατήσεις ήσυχο.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass