ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 18:00
*ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας» προκάλεσε ο Μ. Χαρακόπουλος στην Επιτροπή της Βουλής που προεδρεύει, με καλεσμένο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Λαρισαίος, πριν την έναρξη της συζήτησης, θύμισε στον ισχυρό άνδρα του Μαξίμου τις δεσμεύσεις για την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου. «Ήδη συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης Μητσοτάκη και είναι κρίμα να περάσει η τετραετία χωρίς παρεμβάσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας», επισήμανε. Ο καθηγητής δεσμεύτηκε ότι θα πάρει στο τριψήφιο τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ζ. *ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας» προκάλεσε ο Μ. Χαρακόπουλος στην Επιτροπή της Βουλής που προεδρεύει, με καλεσμένο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Λαρισαίος, πριν την έναρξη της συζήτησης, θύμισε στον ισχυρό άνδρα του Μαξίμου τις δεσμεύσεις για την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου. «Ήδη συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης Μητσοτάκη και είναι κρίμα να περάσει η τετραετία χωρίς παρεμβάσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας», επισήμανε. Ο καθηγητής δεσμεύτηκε ότι θα πάρει στο τριψήφιο τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ζ.

Και καλή χρονιά
*ΚΑΛΩΣ την 1η Ιουλίου, τη φετινή Πρωτοχρονιά. Καλό μήνα, καλό δεύτερο

εξάμηνο του έτους, πρακτικά καλή χρονιά, με ελπίδα και αισιοδοξία, οι οποίες είχαν εξαφανιστεί τον προηγούμενο καιρό από τη μέχρι απελπισίας ανησυχία, υγειονομική και οικονομική. Πρωτοχρονιά, έξι μήνες μετά, ιδίως για χώρες σαν την Ελλάδα. Είναι ο τουρισμός που έρχεται.
Ζ.

Εμφανίστηκαν
*ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣΕ για τα καλά, εδώ και μέρες ήρθαν και τα κουνούπια, εδώ και νύχτες για την ακρίβεια, ήρθαν κι άρχισαν «διατροφή». Φυσικά ξεκίνησαν πρώτα από τους γλυκοαίματους και γλυκοαίματες...
***
*- ΣΚΕΨΟΥ, λέει, αντί για αίμα τα κουνούπια να ρουφούσαν λίπος. Κατοικίδια θα τα είχαμε...
Κ.Τσ.

Ίσως
*ΜΠΗΚΕ ο Ιούλιος έρχεται κι ο ανασχηματισμός, έστω οι ‘’διορθωτικές κινήσεις’’. Ενδεχομένως να προκύψει και λαρισαϊκό ενδιαφέρον. Εξαρτάται από το πού θα κάτσει η ζυγαριά μεταξύ σαμαρικών-καραμανλικών βουλευτών, πώς θα διαμορφωθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες εσωκομματικά κι άρα αν θα υπάρξουν επιπλέον θέσεις ώστε να περισσέψουν και για τους επαρχιώτες βουλευτές. Ωστόσο, η περιπέτεια της υγείας του με τον κορονοϊό φαίνεται να δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Χρ. Κέλλα. Άλλωστε θα πρόκειται για τον ανασχηματισμό που θα ενσωματώσει την κορονοϊστορία της χώρας, με τα προβλήματα που προέκυψαν αλλά και τα θετικά που αναδείχθηκαν.
Ζ.

Κύματα
*ΝΕΟ κύμα κορονοϊού, έρχεται κύμα ανεργίας και κύμα καύσωνα επίσης.
- Και ένα και δύο και τρία μετράω τα κύματα... Ναι, και τον σταυρό μου κάνω... Που τραγουδούσε κι η Βίκυ Μοσχολιού. (Τι άλλο να κάνω);
Ζ.

Στον πατριωτισμό
*ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ κάποιες ημέρες και ώρες σε καφέ-μπαρ της Λάρισας. Κι η τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, αποστάσεις, μάσκες κ.λπ. επαφίεται απολύτως στον πατριωτισμό των καταστηματαρχών, στη φιλοτιμία των σερβιτόρων, εν μέρει και στην υπευθυνότητα των θαμώνων. Έλεγχος δεν γίνεται ποτέ, αστυνομία ή δημοτική αστυνομία δεν περνάει ούτε για τα μάτια.
Ζ.

Εκτός ρυθμού
*ΗΤΑΝ και η ζέστη, δεν ισορροπούσαν και τόσο χθες στην παρέα των Λαρισαίων.
-Σήμερα χτύπησα μια πολύ ωραία γυναίκα στον δρόμο.
-Έλα ρε, τι της είπες;
-Συγγνώμη, δεν σε είδα.
***
*-ΠΑΤΕΡ, απάτησα τη γυναίκα μου με μια κούκλα πιτσιρίκα.
-Ήρθες να εξομολογηθείς τέκνον μου;
-Όχι παπά μου, χάρηκα τόσο πολύ που το λέω σε όλους.
***
*- ΣΗΜΕΡΑ μάλωναν δύο γυναίκες για πάρτη μου. Η μια φώναζε: «Πάρτον εσύ». Και η άλλη: «Τι να τον κάνω».
Ζ.

Με εκπαίδευση
*ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ οικογενειακές στιγμές στη Ρόδο. «Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μπαλτά κι εκείνη τον απέκρουσε με σπαθί Σαμουράι». Οικογενειακές σχέσεις με πιστοποίηση πολεμικών τεχνών.
Ζ.

Το πώς το βλέπεις
*ΕΙΝΑΙ θέμα οπτικής γωνίας τελικά. Όταν ο Βαρουφάκης ηχογραφούσε τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ψιλοφανερά κιόλας με το κινητό χωρίς ντετέκτιβ και πράκτορες, το υλικό του δεν είχε γίνει αποδεκτό, κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση για παρανομία. Ο Πολάκης είχε καταγγελθεί ότι κατέγραψε τηλεφωνική συνομιλία του με Στουρνάρα, κι ας μην το δέχτηκε ποτέ, έλεγε ότι θυμόταν ακριβώς τι είπαν. Τώρα ο Μιωνής δέχεται συγχαρητήρια που ηχογράφησε συζήτηση με τον Παππά, τον οποίο μπορεί να πάνε και στο Ειδικό Δικαστήριο. Είναι ζήτημα προσέγγισης και συμφέροντος. Κι εμφανίζεται μετά στη γωνία κι ο Βαξεβάνης διαλαλώντας άλλες κασέτες, ωχ ωχ αμάν η Δημοκρατία.
Ζ.

Ψήλωσε
*ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ της Βάσως Μέκρα στο γαλάζιο χρηματιστήριο, η μετοχή της Λαρισαίας νεοδημοκράτισσας έπιασε ταβάνι καθώς ορίστηκε Συντονίστρια Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Όχι τοπικά, στη Νομαρχιακή και τέτοια, αυτά τα αξιώματα τα είχε το 2018. Πέρυσι είχε πλασαριστεί στα κεντρικά και τώρα συντονίστρια, η αγωνίστρια. Με απόφαση Μητσοτάκη μετά από εισήγηση του γραμματέα του κόμματος Γ. Στεργίου. (Αξιοσημείωτο πάντως ότι το ορθό στην ορολογία και της ΝΔ πια είναι «...και ισότητας των φύλων» και όχι «...των δύο φύλων», όπως αναφερόταν παλιότερα.)
Ζ.

Απόστολοι
*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναγνώριση και για τον Θανάση Σαρατζιώτη. Ο Λαρισαίος γιατρός ορίστηκε τομεάρχης Οργανωτικού Τρικάλων της ΝΔ. Κομματικό πόστο με ιστορία καθώς από κει ξεκίνησε κι ο Νίκος Καρδούλας πριν προαχθεί σε θεσσαλάρχη του κόμματος. Βέβαια ο ΩΡΛ δεν είναι απόστρατος, ίσα-ίσα επαγγελματικά μάχιμος.
Κι έτσι πλαισιώνει άλλους δύο Λαρισαίους που τυγχάνουν τομεάρχες Οργανωτικού, απόστρατοι αμφότεροι, ο Απόστολος Γεωργίου στην Καρδίτσα κι ο Χρ. Χατζησαλάτας στη Μαγνησία. Στη Νομαρχιακή της Λάρισας το αντίστοιχο πόστο, ως σύνδεσμος με τα κεντρικά, κατέχει ο Παν. Βούλγαρης, Τρικαλινός δικηγόρος.
***
*Ο Θαν. Σαρατζιώτης ορίστηκε στη θέση του επίσης απόστρατου Απόστολου Τσένη, του Τυρναβίτη εκ Γρεβενών, ο οποίος προσφάτως προήχθη σε διοικητή του εκεί στρατοπέδου προσφύγων, ο Παπαπαρίσης των Γρεβενών δηλαδή, συμπτωματικά κι άλλος Απόστολος εδώ, τρίτος στη σειρά, απόστρατος κι αυτός, εορτάζοντες όλοι τους χθες. Να τους στέλνει άραγε ο Μητσοτάκης να κηρύξουν τον λόγο του στα έθνη;
Ζ.

Λειτουργία
ΝΕΟΤΕΡΗ απόφαση είναι αυτή που προβλέπει την έναρξη επαναλειτουργίας όλων των δικαστηρίων από τις 22 Ιουνίου και εντεύθεν και όχι από τις 15 του μήνα που γράψαμε χθες. Με την αυτονόητη βεβαίως τήρηση των υγειονομικών μέτρων με αφορμή και τον κορονοϊό, διάσταση που θίγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας με αφορμή προγραμματισμένη για σήμερα δίκη με πλήθος εμπλεκομένων (κατηγορούμενοι, μάρτυρες κ.λπ.). Αλλά για την εκδίκαση ή όχι της επίμαχης υπόθεσης μόνο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το ίδιο το δικαστήριο και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
Β.Κ.

Ο χειρότερος
*ΕΙΧΑΝ κέφια κι έμπνευση χθες οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Είμαι ο χειρότερος αριθμός είπε το 13. Ο 666 αντέδρασε, εγώ είμαι ο χειρότερος. Κι ο 2020 έβαλε τα γέλια.
***
*- ΕΙΝΑΙ ένα ξενοδοχείο 4 και μόλις μπήκα κι εγώ κι έγινε 5. Αστέρων, τι άλλο.
***
*- ΕΠΕΙΔΗ ο Θεός δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα πάντα, έκανε τις γειτόνισσες.
Ζ.

Ως πολιτικός
*ΤΟ θέμα θα κριθεί φυσικά απ’ τον δικαστή, όμως πήρε και έντονη δημοσιότητα και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία, ξέφυγε από τη δικαστική αίθουσα, ο παπα-Ρίζος λειτούργησε ξανά ως πολιτικός. Ξέρει τις τεχνικές αλλά και τα κατατόπια. Οι κακοτοπιές όμως πάντα υπάρχουν στην πολιτική, κι αυτό το ξέρει. Πήρε λοιπόν μεγάλο ρίσκο, που πείσμωσε και πολεμάει σκληρά να μείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επιλογή που τη δικαιούται, να συνεχίσει ως πολιτικός παράγων ταυτόχρονα με το ιερατικό σχήμα. Δεν του έχουν στερηθεί δα τα πολιτικά του δικαιώματα. Αν όμως χάσει στο δικαστήριο και φύγει θα είναι τσαλάκωμα, όχι τόσο για τον ‘’σαράντα χρόνια δήμαρχο’’ αλλά για τον παπά-Ρίζο Κομήτσα. Η θρησκεία έχει τους δικούς της κανόνες. Και ευαισθησίες.
***
*ΤΙ συνέβη όμως κι αντέδρασε έτσι ο παπα-Ρίζος; Ότι η πολιτική του καριέρα τελείωσε με τη χειροτονία του το ήξερε καλά. Κι είχε πει ο ίδιος τότε ότι θα παραιτηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε μια παράταξη όμως που κλυδωνίζεται και της οποίας οι σύμβουλοι τού ζήτησαν να παραμείνει και να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός, εξισορροπητικός παράγων. Μετά παρενέβη, λέει, άγαρμπα ο Χρ. Γελλαλής, δίχως καν να τον ρωτήσει τι σκέφτεται και αν θα φύγει, που ο παπα-Ρίζος σχεδίαζε να το κάνει προς το τέλος της χρονιάς. Τον πίκρανε και τον πείσμωσε, τα πράγματα πήραν άλλον δρόμο, «τώρα θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου».
Ζ.

Ιστορία και ποιότητα
* ΈΧΟΥΝ αναχωρήσει και τα τελευταία κοπάδια από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας, ανηφορίζοντας προς τις κορυφές της Πίνδου και άλλων βουνών, βρίσκοντας πρόσφορα βοσκοτόπια. Σ’ αυτή τη μετακινούμενη κτηνοτροφία θα πρέπει να εστιάσει το ΥΠΑΑΤ δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους κτηνοτρόφους καθώς κάθε χρόνο φθίνει, μαζί με αυτή χάνεται και η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων, καθώς και η ζωντάνια των συγκεκριμένων χωριών.
Γ.Γ.

Μα, άσυλο;
*- ΑΥΤΟΙ οι ‘’διεφθαρμένοι αξιωματούχοι’’ που λένε οι Αμερικανοί ότι απειλούν την ασφάλεια των Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντάς το εκτεταμένο σύστημα δωροδοκίας που είχε στήσει η Novartis στην Ελλάδα...
Το πήγαινε λάου-λάου ο Λαρισαίος χθες στην παρέα.
- Αυτοί λοιπόν οι «κουκουλοφόροι», που τους κυνηγούσαν μανιωδώς οι θιγόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες και στους οποίους οι ΗΠΑ προσφέρουν τώρα πολιτικό άσυλο, μήπως τελικά απειλούνται από ‘’officials’’; (Κι έκανε κίνηση να βάλει το Ελληνοαγγλικό λεξικό στο κινητό του.)
Ζ.


Στην Πίνδο
*ΜΕ τους πρόσφυγες στο βλαχοχώρι, η Β.Τ. παρεμβαίνει: Να παραφράσω ένα παλιό σαρμανιώτικο ρητό. Δαμασκός βουμβαρδισιάστου, Σαμαρίνα πρωτεβουσιάστου.
Ζ.

Πριν 30 έτη
*Η μνήμη του δουλεύει άριστα, έτσι ο και υποθηκοφύλαξ των συλλογικών αναμνήσεων Ε. Ρ. πήρε αφορμή από το χθεσινό δημοσίευμα με τον Κ. Αγοραστό πιλότο στο αυτοκινητοδρόμιο και το παράθυρο που άνοιξε ο περιφερειάρχης για ανάλογο έργο στη Θεσσαλία.
Και υπενθυμίζει: Ο πρώτος που είχε την ιδέα αυτοκινητοδρόμιο και την προχώρησε, όσο βρισκόταν ως νομάρχης στη Λάρισα, την περίοδο 1987-1989, ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Κουκουλάκης. Ρέκτης, αν και Αθηναίος, αγάπησε και «ανακάλυψε» τον νομό Λάρισας, στον οποίο είχε έρθει με μετάθεση και προαγωγή από νομάρχης Καρδίτσας, εκεί είχε πάει στη θέση του ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
***
*Ο Δ. Κουκουλάκης λοιπόν, ήθελε να κάνει πίστα ταχυτήτων στο πεδίο βολής Αμπελώνα, το οποίο ακόμα και σήμερα το έχει ο στρατός όχι για κάτι τόσο χρήσιμο. Είχε φέρει τότε ξένους ειδικούς της ‘’Φόρμουλα 1’’ και τον πιο γνωστό από τότε Έλληνα δημοσιογράφο του αυτοκινήτου, τον Κώστα Καββαθά, εκδότη του περιοδικού «4 Τροχοί». Έγινε και σχετική εκδήλωση. Ο νομάρχης δέχτηκε τη συνήθη αρνητική-αντιπολιτευτική κριτική. Δεν πρόλαβε, ήρθε το «βρόμικο ‘89».
***
*ΜΕ την ευκαιρία και κάποια επιπλέον: Ο προαναφερθείς νομάρχης αναγνωρίστηκε κατόπιν ότι έβλεπε μπροστά, «είδε» τουριστικά τα άγνωστα παράλια της Λάρισας και έκανε τον καινούργιο δρόμο προς τη θάλασσα με τις περίφημες πιστώσεις ‘’για τη βελτίωση βοσκοτόπων’’ από τα προγράμματα ΜΟΠ. Κριτική έγινε αλλά και ο δρόμος έγινε και πάνω σε αυτόν έκανε κατόπιν σημαντικές βελτιώσεις και τη γέφυρα Αγίων Αναργύρων ο νομάρχης Γ. Φλώρος. Βέβαια, πρώτος «ανακάλυψε» τα παράλια ως νομάρχης ο Απόστολος Βλασιάδης, αλλά εκείνος πήγαινε μόνο για ψαροντούφεκο στον Ρακοπόταμο. Έργο Κουκουλάκη επίσης οι αλησμόνητες «μπάρες», όπως έλεγε υποτιμητικά η αντιπολίτευση τους πρώτους ταμιευτήρες νερού στην παρακάρλια ζώνη, «μπάρες» που έσωσαν τους αρδευτές και που εν συνεχεία πλήθυναν στην περιοχή.
Ζ.

Κάδοι...
* ΤΟ να μην διαβιούν οι μύγες στους κάδους απορριμμάτων θα ήταν σπάνιο έως και παράδοξο... Όμως για κατοίκους της περιοχής του πάρκου Αγίου Αντωνίου είναι και ενοχλητικό. Σηκώνουν τα καπάκια των κάδων για να πετάξουν τα σκουπίδια και πετάγονται μέσα από αυτά σμήνη από μύγες! Να φυλάγονται από τον κορονοϊό και να κινδυνεύουν από τις επιθέσεις των βρόμικων εντόμων, πάει πολύ λένε. «Να πλένονται οι κάδοι, από την υπηρεσία του Δήμου, τακτικά και επισταμένως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες», λένε. Μένουν άπλυτοι, ζέχνουν, η βρόμα και δυσωδία ανυπόφορη και οι μύγες κάνουν πάρτι...
Γ.Ν.

Πλατεία Αν. Ρωμυλίας
ΓΙΑ την εικόνα που επικρατεί στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας, διαμαρτύρεται περίοικος. Όπως αναφέρει στην «Ε», η σημερινή κατάσταση θυμίζει σκουπιδότοπο. «Όλες μας οι εκκλήσεις απέναντι στον δήμο απέβησαν άκαρπες. Και ενώ, τη Δευτέρα 29/6 έγινε αναμόχλευση του χώματος η περίμετρος της παιδικής χαράς βρίσκεται σε άθλια κατάσταση», αναφέρει.Μαθητικό
*Ο Λαρισαίος δάσκαλος.
-Κωστάκη, κλίνε μου το ρήμα τρέχω.
-Μάλιστα κύριε. Τρέχω, έτρεχα, σκόνταψα, έπεσα, χτύπησα, έκλαψα, σηκώθηκα και έφυγα.
Ζ.

 

ZESTA CIU

*ΖΕΣΤΑ μιλάμε, ζέστα.

 

TREILER CIU

*ΕΝΤΑΞΕΙ μωρέ, πάρκαρε λιγάκι και πάνω στη διάβαση πεζών, ένα τι, δεν είναι δα και τόσο σοβαρό. Αυτό, με τη διάβαση.                                

Ζ.

 

PIZAMA CIU

*ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μάλλον μεταφραστή στα ελληνικά.        

Ι.Μ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass