Ψυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2020 18:00
*ΥΠΑΡΧΕΙ μια διαφορά, δεν κάνει παντού ζέστη... Ζ. *ΥΠΑΡΧΕΙ μια διαφορά, δεν κάνει παντού ζέστη... Ζ.

Με επιμονή
*ΜΟΥΣΚΕΜΑ τα έχει κάνει το φετινό καλοκαίρι.


Οι θερμοκρασίες σε ανεκτά επίπεδα, οι αλλεπάλληλες καταιγίδες όμως δεν αντέχονται πια.
Μα με τόση επιμονή πια... Και με τόσες καταστροφές σε «τυχερές» αγροτικές περιοχές. Νισάφι...
Ζ.

Οσφραίνονται
*ΠΟΛΥ σκληρές λέξεις, έννοιες με ένταση στα πρωτοσέλιδα αρκετών αθηναϊκών εφημερίδων.
Ο επηρεασμός της όσφρησης κυριαρχεί στην εκτίμηση των πολιτικών εξελίξεων. «Ασφυξία από την μπόχα και τη δυσωδία», από τη μία κι από την άλλη «Μπόχα και στο βάθος εκλογές».
Μια τρίτη το συνδυάζει πιο ευρηματικά «Σκηνικό σήψης-Βρομάει πρόωρες εκλογές».
Ζ.

Ενισχυτικά
*ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ η «Ε» και εκτός ορίων της περιοχής της, το βεληνεκές της εφημερίδας είναι ως γνωστόν κατά πολύ μεγαλύτερο.
Να, η πιο γνωστή πανελληνίως σιδηροδρομική ιστοσελίδα, «Σιδηροδρομικά Νέα», αναπαρήγαγε αμέσως το σχόλιο των «Ψ» περί κυβερνητικών ανακοινώσεων για την υπογειοποίηση των γραμμών στην Πάτρα, σε σύγκριση με την μέχρις εγκαταλείψεως παρατηρούμενη άπνοια ενδιαφέροντος για το αντίστοιχο έργο στη Λάρισα.
Το σχόλιο που κατέληγε σαρκάζοντας ότι η μόνη λύση για να προκληθεί κυβερνητικό ενδιαφέρον θα ήταν να μεταφερθεί η Λάρισα στην Πελοπόννησο. (Βοηθούν αυτά, αυξάνουν την πίεση.)
***
*ΟΙ ανακοινώσεις Κ. Καραμανλή εις Πάτρας πάντως, ουδόλως ερέθισαν τα αντανακλαστικά των Λαρισαίων παραγόντων, του δημάρχου, των βουλευτών, του περιφερειάρχη ή τοπικών φορέων που ασχολούνται με την ανάπτυξη της πόλης.
Ζ.

Κοινωνικότητα
*ΚΙ από τη Νέα Σμύρνη στη Γιάννουλη και τώρα εξαγωγή στους Σοφάδες. Ένδειξη για το πόσο δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η υπέρμετρη κοινωνικότητα αυτή την περίοδο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Την υγεία όλων όμως.
Ζ.

Βλέπουν αλλαγές
*Η Τυρναβίτισσα απ’ την Αθήνα είχε κάμποσα χρόνια να περάσει απ’ τη Λάρισα. Προσφάτως που κινήθηκε κάποιες ώρες στην αγορά της πόλης είχε να το λέει μετά. «Βρε πώς άλλαξε έτσι η πόλη... Ευρώπη έχετε γίνει...»
***
*ΑΛΛΑ και η ανάρτηση της Βολιώτισσας Ξ. Κ. έχει γίνει πολύ δημοφιλής καθώς αναπαράγεται στο f/b, κυρίως από παράγοντες της δημοτικής αρχής. Η εν λόγω επισημαίνει επωνύμως τη διαφορά που εντόπισε μεταξύ των δύο πόλεων. Κινήθηκε με το ποδήλατό της διασχίζοντας τον Βόλο, έφτασε στη Λάρισα με το τρένο και τη διέσχισε απ’ τον Σταθμό μέχρι το Κολυμβητήριο ποδηλατώντας.
Η σύγκρισή της καταλυτική καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στη Λάρισα, ζήτημα να πάτησα άσφαλτο για 200 μέτρα.
Όλο το υπόλοιπο το διέτρεξα με ασφάλεια είτε σε ποδηλατοδρόμους είτε σε πεζοδρόμους και πλατείες και δροσερά, μιας και μεγάλο μέρος της διαδρομής ήταν σε σκιά. Αντίθετα, την ίδια διαδρομή στον Βόλο την έκανα κυρίως από άσφαλτο, μαζί με κάθε είδους τροχοφόρα» κλπ.κλπ.
Ενημερώνει τους συμπατριώτες της ότι «το κέντρο της Λάρισας έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει θεαματικά».
(Να την περιλάβει τώρα κάνας Μπέος...)
Ζ.

Παλαιοκομματικές αντιλήψεις
*«ΔΕΝ θα ασχοληθούμε με τα κουτσομπολιά του Facebook. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν οι καλοθελητές ότι νέοι άνθρωποι, με φρέσκιες ιδέες και πολιτική άποψη διοργάνωσαν μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες.
Ας μην μας αντιμετωπίζουν με όρους άλλων δεκαετιών». Αυτό απαντούν οι νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ Λάρισας στην κριτική που δέχονται από κάποιους, αναφορικά με τη σύνθεση των ομιλητών στην πρόσφατη περιβαλλοντική εκδήλωση στην κοίτη του Πηνειού και καταλήγουν:
«Σε μας κανένα πρόβλημα και καμιά πικρία δεν αναφέρθηκε. Είμαστε εδώ να το συζητήσουμε...».
Γ.Ρ.

Καναπές και τάπερ
*ΣΤΑΝΤΑΡ τα κολλήματα και τα γούστα των φαγανών παιδιών της Λάρισας.
- Τι είδος μουσικής προτιμάς;
- Στα κάρβουνα.
***
*- ΠΟΥ πήγαν τα γλυκά απ’ το ψυγείο;
- Στον καναπέ είναι.
- Μα στον καναπέ βλέπω μόνο εσένα.
- Το ίδιο λέμε.
***
*- ΒΡΕ φίλε, γουστάρω την ξανθιά στη διπλανή ξαπλώστρα.
- Πήγαινε μίλα της ρε, σκέψου κάτι ενδιαφέρον...
- Καλησπέρα, το τελευταίο κεφτεδάκι που άφησες στο τάπερ, θα το φας ή μπορώ να το πάρω;
Ζ.

Το «τσεκ»
*ΜΟΝΟ ευχαριστημένοι; Οι αγρότες μα και άλλοι δικαιούχοι διάβαζαν χθες με χαρά στην εφημερίδα ότι στο υπουργείο βρήκαν φόρμουλα και λόγω κορονοϊού θα δώσουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Ιουλίου, αντί τον Οκτώβριο που γίνονταν οι πληρωμές όλα τα χρόνια.
Και μάλιστα ότι η προκαταβολή του λεγόμενου «τσεκ», των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων δηλαδή, θα φτάσει στο 80% των «δικαιωμάτων». Και τρεις μήνες νωρίτερα.
***
*ΚΙ άρχισε φυσικά η ευχάριστη συζήτηση στο καφενείο.
-Μπράβο τους. Είδες που άμα θέλουν μπορούν;
-Ωρέ έχει να γίνει Δεκαπενταύγουστος στα χωριά, μεγάλο γλέντι...
-Και εκλογές καπάκι καθώς φαίνεται, όλα αυτό δείχνουν.
Ζ.

Πρώην «τσάρος»
*«Η ΝΔ πριν από ένα χρόνο κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι σε περίπτωση νίκης της θα ελαφρύνει φορολογικά τη μεσαία τάξη η οποία επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβαρύνθηκε υπέρμετρα.
Μετά τις εκλογές προσγειώθηκε για άλλη μια φορά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η πρώτη ήταν το 2012, στη σκληρή πραγματικότητα». Είναι οι διαπιστώσεις του Φιλ. Σαχινίδη για την Οικονομία, σε άρθρο του που φιλοξενείται στα «Νέα» ένα χρόνο μετά τις εκλογές.
***
*ΙΔΟΥ απάνθισμα των απόψεων του διατελέσαντος «τσάρου» επί ΠΑΣΟΚ: «Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα πετύχαινε η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της σε σχέση με τα όσα στόχευε με βάση τον προϋπολογισμό.
Διότι μετά την κρίση πανδημίας όλοι οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν. Η επιλογή της κυβέρνησης για lockdown υπήρξε συνετή.
Οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα στο μέτωπο της υγείας και ενίσχυσε τη διεθνή εικόνα της χώρας. Το lockdown όμως είχε συνέπειες για την οικονομία που υπερβαίνουν το 2020. Οι απώλειες στο ΑΕΠ του 2020 δεν θα αναπληρωθούν το 2021.
Αξιοποίησε την απόφαση της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα και άρχισε να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με σχετικά χαμηλά επιτόκια.
Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση «έδεσε τα χέρια της», περιορίζοντας την έκταση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στην οικονομία για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πρόσφατης κρίσης.»
***
*ΚΑΙ ο Λαρισαίος πολιτικός συνεχίζει: «Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ύφεση θα φτάσει στο 8% χωρίς να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις για την αναθεώρηση του βασικού σεναρίου και αν αυτή σχετίζεται με την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν.
Αν η ύφεση υπερβεί αισθητά το μέγεθος αυτό, χωρίς νέο lockdown, τότε είτε η κυβέρνηση δεν υπολόγισε σωστά τους πολλαπλασιαστές στους οποίους είχε επενδύσει αντιπολιτευτικά από το 2010, καθώς ισχυριζόταν ότι τους γνώριζε».
Για να καταλήξει: «Οι επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην οικονομική πολιτική πριν την κρίση του 2009 δεν συνηγορούν ότι θα πετύχει τώρα αν πρυτανεύσουν οι λογικές εκείνης της εποχής.
Ειδικά αν δεν λάβει υπόψη τις απόψεις της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης».
(Τοποθέτηση για ειδικούς αρκετά εκλαϊκευμένη όμως ώστε να γίνεται κατανοητή κι απ’ τους απλούς ανθρώπους.)
Ζ.

Πλαστική και μπίρες
*ΣΤΑ θέματά τους και τα δικά τους προβλήματα η συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
- Βάζω μπίρες στην κατάψυξη.
***
*-ΕΔΩΣΑ 2.000 ευρώ δανεικά σε έναν φίλο μου για να κάνει πλαστική και τώρα δεν ξέρω ποιος είναι.
***
*-ΕΓΡΑΨΑ σ’ ένα χαρτί πράγματα που έχω να κάνω για να τα θυμηθώ και τώρα ξέχασα πού έχω βάλει το χαρτί.
Ζ.

Και τα πανηγύρια;
*ΟΜΟΡΦΕΣ λαϊκές συγκεντρώσεις, κοινώς πανηγύρια, φαίνεται να απειλούνται με απαγόρευση, καθώς το σμίξιμο της μουσικής με τον κόσμο, προκαλεί φόβο ενός νέου κύματος κορονοϊού.
Χρειάζεται επιστροφή στην κανονικότητα, με ομαλά βήματα. Ειδικά μετά την καραντίνα, πώς να τον κρατήσεις μέσα τον νέο, θα πάει στο πανηγύρι, έχοντας την απαιτούμενη απόσταση που έχουν τηρήσει οι διοργανωτές, μετά το ένα ποτό θα φτιάξει και η διάθεση, λίγο η παρέα, λίγο η ηλικία, λίγο η μουσική, λίγο το καλοκαιράκι, θα χαλαρώσει αναγκαστικά. Άνθρωπος είσαι... Αυτό ακριβώς όμως θέλουν να αποφύγουν.
Γ.Γ.

70-30
*ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ η επικράτηση του Χρ. Τσιτσιρίγγου στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.
Μπορεί να ήταν επιτυχημένη και η περίοδος που είχε το τιμόνι ο Αγησίλαος Ραψανιώτης, όμως φαίνεται ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Ο νυν πρόεδρος επικράτησε συντριπτικά του προκατόχου του στο «ένας εναντίον ενός», της κάλπης για την ΚΕΟΣΟΕ, με παραπάνω από 70-30, τον τσιτσίρισε.
Και η πορεία του υγιούς συνεταιρισμού, του Οινοποιείου Τυρνάβου, που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των καιρών και πρότυπο δημιουργικής επιχειρηματικότητας, συνεχίζεται είτε με τον έναν είτε με τον άλλο.
Ζ.

Όλα τα κινητά
*«ΚΑΙ εκεί που τρως ... Πάρε τον αγγλόφωνο πατέρα του πρωθυπουργού...» Έτσι τιτλοφόρησε την ανάρτησή του ο Χρ. Σιδερόπουλος, οποίος βρέθηκε με οικογενειακούς φίλους στο Νότιο Πήλιο και έπεσαν πάνω στον Στάνλεϊ Τζόνσον, τον πατέρα του Μπόρις, τον οποίο και φωτογράφισαν φυσικά οι Λαρισαίοι, όπως κάνουν οι πάντες αυτές τις μέρες στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Εγγλέζος πολιτογραφημένος «πηλιορείτης» είναι δακτυλοδεικτούμενος στην εποχή του κορονοϊού, κινείται εκεί γύρω απ’ το Χόρτο κι όλα τα κινητά των ερασιτεχνών παπαράτσι στραμμένα πάνω του.
Ζ.


Καλώδιο ΔΕΗ
*ΚΑΛΩΔΙΟ παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε παραθεριστική οικία που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Σωτηρίτσας έχει μετακινηθεί από τη θέση του, καθώς χάλασε το στήριγμα όπου ήταν τοποθετημένο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε σημείο κοντά σε περαστικούς.
Όπως λένε οι γείτονες, καθότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού απουσιάζει, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους συνεργείο της ΔΕΗ, αλλά έφυγε άπραγο, καθώς υποστήριξε ότι είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να το φτιάξει.
Από την άλλη όταν κλήθηκε ηλεκτρολόγος ιδιώτης, έφυγε κι αυτός άπραγος, καθώς υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επέμβει σε σημείο που βρίσκεται πριν το ρολόι της ΔΕΗ.
Τελικά ποιος θα πρέπει να βάλει στη θέση του το καλώδιο;
Λ.Κ.

Με ασθενή
*Ο γιατρός πέρασε μια ερωτική περιπέτεια με ασθενή του και αισθανόταν ένοχος. Να οι τύψεις, να οι συλλογισμοί περί επαγγελματικής δεοντολογίας.
Όσο κι αν προσπαθούσε να το ξεπεράσει, δεν μπορούσε. Η ενοχή και το αίσθημα προδοσίας ήταν ακατανίκητα.
Μια εσωτερική φωνή προσπαθούσε να τον παρηγορήσει.
- Γιάννη, μην σκας ρε παιδί μου. Ούτε ο πρώτος, ούτε κι ο τελευταίος γιατρός είσαι που κοιμήθηκε με ασθενή του.
Έτσι κι αλλιώς αυτή την περίοδο δεν έχεις και κανένα δεσμό, είσαι μόνος.
Ας πάει στο καλό...
Αλλά αμέσως μια δεύτερη, μια φοβερή φωνή τον ξανάφερνε στη ζοφερή πραγματικότητα καθώς του ψιθύριζε.
- Γιάννη, είσαι κτηνίατρος.
Ζ.

 

PEUERA CIU

*Ο άλλος ήθελε να προστατευθεί κι από την περίπτωση ανάστασης της πεθεράς του.

 

OSTEOFYLAKIO CIU

*ΑΠΙΘΑΝΗ αισθητική παρέμβαση Λαρισαίας σε οστεοφυλάκιο, υποδηλούσα φροντίδα για τα πάντα και νοικοκυροσύνη πέραν του κόσμου τούτου. Γεγονός.                  

Ζ.

 

KOPROSKYLO CIU

*ΤΟ φαβορί για τον τίτλο του Κοπρόσκυλου του χωριού. (Έτσι την υποτιτλίζει, άμα έχει χιούμορ ο άνθρωπος...)    

Ζ.

 

PODHLATHS CIU

*ΦΙΛΟΣ της άθλησης ο νεαρός Λαρισαίος. Ιδίως τα πρωινά.                      

 Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass