Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 18:00
Επικίνδυνα τα κάγκελα στην υπόγεια της Φαρσάλων, «φωνάζουν» για επισκευή. Κάποιος θ’ ακούσει... Επικίνδυνα τα κάγκελα στην υπόγεια της Φαρσάλων, «φωνάζουν» για επισκευή. Κάποιος θ’ ακούσει...

Αβεβαιότητα
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ «μεσιάζει» σε δύο μέρες το καλοκαίρι και ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια πάντα αβεβαιότητα. Πάνω που σκέφτεται την πιθανότητα να ξεκλέψει κάποιες ημέρες διακοπών «κάπου στην Ελλάδα», έρχεται η ανακοίνωση των

«βαλκανικών» κρουσμάτων κορονοϊού και «ανακρούει πρύμναν». Δεν είναι πραγματικός ο κίνδυνος, πιο πολύ είναι η ψυχολογία που χαλάει. Δυστυχώς όμως, όταν μιλάμε για διακοπές η ψυχολογία είναι το πιο βασικό. Και σήμερα στην Ελλάδα, οι εννιά στους δέκα Έλληνες είναι πια ... πεισμένοι ότι ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού από το φθινόπωρο, το έχουμε ήδη στο ... τσεπάκι μας. Φυσικά και πάλι χωρίς στοιχεία μιλάμε, αλλά είπαμε : η ψυχολογία.

Θλίψη για την Αγιά Σοφιά
ΑΠΟ τα πρώτα θέματα παγκοσμίως αυτό της ΑγιάΣοφιάς. Μια ματιά στις ιστοσελίδες των δυτικών εφημερίδων σε έπειθε γι’ αυτό. Ειδικά οι Γάλλοι – και για τους δικούς τους λόγους- το σήκωσαν πολύ ψηλά. Πρώτο θέμα στη «Le Monde».
Αυτή η υπόθεση έχει πραγματικά προκαλέσει τη Δύση, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει και ο κόσμος. Για παράδειγμα ποια στάση θα κρατήσουν οι πολυάριθμοι Έλληνες επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης; Είναι βέβαιο ότι δεν τους κάνει πια καμιά όρεξη να επισκεφτούν την Πόλη και να βιώσουν από κοντά την «ισλαμοποίηση» του μεγαλοπρεπούς Ναού... Στο Διαδίκτυο πάλι, πολλοί καλούν σε μποϊκοτάζ ταξιδιών και προϊόντων. Αλλά είναι λύση αυτό; Λύση είναι η επιστροφή της Τουρκίας στη λογική... Πάντως, όχι επί Ερντογάν.

Ο πλανήτης σε κενό
ΓΕΝΙΚΑ είμαστε σε αναμονή ως τον ... Νοέμβριο. Μήπως και χάσει τις εκλογές ο Τραμπ και προκύψει στην Ουάσινγκτον καμιά ηγεσία που θα αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στην Υπερδύναμη. Και η οποία θα είναι σε θέση να συμμαζεύει διάφορους διεθνείς ταραξίες τύπου Ερντογάν.
Για την ώρα υπάρχει σοβαρό κενό ... εξουσίας στον πλανήτη και αυτό δεν προμηνύει τίποτε το θετικό. Στη δε Ευρώπη, αν δεν υπήρχε και ο Μακρόν να τα λέει «χοντρά», η κατάσταση θα θύμιζε «άκρα του τάφου σιωπή»...

Μεταχειρισμένα ΙΧ
ΤΟ έχετε παρατηρήσει; Στη σημερινή Ελλάδα κυκλοφορούν – περισσότερο από κάθε άλλη φορά- όλο και πιο πολλά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Οι νέοι Έλληνες –στην πλειοψηφία τους- δεν αγοράζουν πια τα μεγάλα αυτοκίνητα που επέλεγαν κάποτε. Πολύ λίγα πια τα θηριώδη πολυτελή τζιπ της εποχής της ... αστακομακαρονάδας. Τα δίλιτρα, ακόμη και τα 1800άρια μειώνονται. Αναμενόμενο. Λεφτά δεν υπάρχουν, η βενζίνη ακριβή, τα τέλη το ίδιο, αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι να στρέφονται στα μικρά και δη στα μεταχειρισμένα.
Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και μελετά –λέει- μείωση φόρων στα ... υβριδικά, ως μη ρυπογόνα. Λίγα πράματα θα πετύχει. Ποιος θα αγοράσει υβριδικό; Δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα ακόμη. Αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει και τον κόσμο και το περιβάλλον πρέπει να δει την ουσία: να μειώσει φόρους στα μεταχειρισμένα πενταετίας, ώστε ο κόσμος να μην αναγκάζεται να αγοράζει αμάξια 15ετίας όπως σήμερα. Εκεί παίζεται το παιχνίδι και οφείλουν να το δουν.

Το τέλος της «Κατάρας»
ΞΕΚΟΛΛΑΕΙ – κατά πώς ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός μετά από συνάντηση με τον υπ. Υποδομών κ. Κων. Καραμανλή το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε-65. Και για να το πούμε ... λαϊκά, το κομμάτι που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία. Πρακτικά, το κομμάτι που θα καταργήσει παντελώς την ... «Κατάρα» και την ταλαιπωρία των οδηγών στα υψώματα των Τρικάλων. Μεγάλη υπόθεση. Τα Γιάννενα θα γίνουν υπόθεση μιάμισης ώρας... Μεγάλη ανάσα και για τις χιλιάδες Λαρισαίων βλάχων που έχουν σπίτια στα βλαχοχώρια και θα αποφεύγουν τον δύσκολο δρόμο Καλαμπάκας – Γρεβενών. Μακάρι όλα να γίνουν γρήγορα και το έργο να μην βρει άλλα εμπόδια.

Η εξελιγμένη Θεσσαλία
ΓΕΝΙΚΑ πρέπει να το παραδεχθεί κανείς ότι η Θεσσαλία, από απόψεως δρόμων, είναι σήμερα το πιο εξελιγμένο κομμάτι της χώρας. Οι θεσσαλικές Νομαρχίες παλαιότερα και η Περιφέρεια σήμερα έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή στον τομέα αυτό. Μην το θεωρείς αυτονόητο. Πήγαινε ας πούμε στην Πελοπόννησο. Όπου, πλην του βασικού αυτοκινητόδρομου Αθηνών – Καλαμάτας και του κομματιού Αθήνα -Πάτρα που ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση, οι υπόλοιποι δρόμοι έχουν μείνει πολλές δεκαετίες πίσω. Δρόμοι όπως Άργος - Ναύπλιο, ή Καλαμάτα – Πύλος είναι της κατηγορίας «οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν». Παρόμοια κατάσταση και στο εσωτερικό και άλλων διαμερισμάτων της χώρας. Πραγματικά είμαστε προνομιούχοι οι Θεσσαλοί.

Δείγματα (μη) σοβαρότητας
ΤΑ χρόνια περνούν και η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί. Δείγμα σοβαρότητας είναι το να ρυθμίσει ας πούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι διαδηλώσεις. Δεν είμαστε πια στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης που επικρατούσαν δικαιολογημένοι φόβοι για περιορισμό ελευθεριών. Είμαστε – υποτίθεται- μια ώριμη αστική δημοκρατία. Ο Νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – με τη συνδρομή και της Φώφης Γεννηματά- είναι απλώς ένα δείγμα αστικού πολιτισμού. Κι όμως, σύμπασα η Αριστερά ξεσηκώθηκε εναντίον του. Θέλει να γίνονται οι διαδηλώσεις ελεύθερα και ανεξέλεγκτα. Συχνά σε βάρος άλλων πολιτών που ταλαιπωρούνται. Μετά, αναρωτιούνται γιατί τα ποσοστά τους είναι τόσο χαμηλά. Μα, γιατί σε ορισμένα αυτονόητα θέματα είναι εκτός τόπου και χρόνου, για τι άλλο; Και καλά το ΚΚΕ, που έτσι και αλλιώς έχει επιλέξει να αυτοαπομονωθεί κολλημένο στο 5%. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ; Που διεκδικεί υποτίθεται να ξανακυβερνήσει; Δεν πρέπει να κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό;

Τα μικρά
ΜΙΚΡΑ σχόλια επί της επικαιρότητας:
* ΙΧΝΗ κορονοϊού σε γαρίδες Ισημερινού εντόπισαν Κινέζοι επιστήμονες.
Άτιμοι! Θα μας κόψουν και τη γαριδομακαρονάδα τώρα!
* ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Η (υγειονομική) πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.
* ΜΗΔΕΝ – μηδέν η ΑΕΛ με τη Λαμία. Ή όπως θα έλεγε και ο γλωσσοπλάστης Πρόεδρας Κούγιας, ούτε μας «τόπιασαν» ούτε τους «τοπιάσαμε» στο ξύλο.
* ΞΕΚΙΝΟΥΝ και οι εκπτώσεις από σήμερα... Θεωρητικώς, «η φτήνια τρώει τον παρά». Άμα υπήρχε και παράς...
* ΝΕΕΣ αποκαλύψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ διαλαλούσαν και χτες οι εφημερίδες. Να το δεις, αυτός ο έρμος ο Τσίπρας μέχρι για εμπόριο λαθραίων κουβανέζικων πούρων θα κατηγορηθεί στο τέλος – θα θυμάσαι ότι είχε ταξιδέψει εκεί και του είχαν δώσει δώρο ένα κουτί.

PAPOYS.jpg

 

Μνήμη Τάκη Δημητρακόπουλου

Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου εκδότη της «Ε» Τάκη Δημητρακόπουλου –κηδεύτηκε σαν χθες το 2004- και η οικογένεια του Δημοσιογραφικού Οργανισμού τον θυμάται πάντα με αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση. Οι αρχές, η εργατικότητα και το όραμά του για τη Δημοσιογραφία και τον τόπο, παραμένουν οδηγός για όλους μας, όσο κι αν οι συνθήκες άλλαξαν και οι καιροί απαιτούν προσαρμογή, φαντασία και δημιουργικότητα.
Η έγκυρη και αντικειμενική Δημοσιογραφία και η στήριξη και προώθηση των τοπικών συμφερόντων του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας - για τα οποία εργάστηκε ολόκληρη τη ζωή του - είναι η πιο ακριβή παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο. Και εμείς, ως συνεχιστές του, αισθανόμαστε βαρύ το χρέος να τη διατηρήσουμε και να την εμπλουτίσουμε με την καθημερινή δουλειά μας. Γιατί –όπως κι εκείνος πίστευε- κλασικό δεν είναι αυτό που έχει παλιώσει, αλλά ακριβώς εκείνο που αντέχει στον χρόνο.
 «Ε»