Ψυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2020 18:00
Γνώριμοι από παλιά βρέθηκαν ξανά την προηγούμενη Δευτέρα στα Καμένα Βούρλα για τις ανάγκες εγκαινίων του τοπικού Κέντρου Υγείας. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Ντίτορας βρέθηκε με τον δήμαρχο Καμένων Βούρλων Ιωάννη Συκιώτη και τον πρώην υφυπουργό Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο σε ένα πηγαδάκι που δεν περιορίστηκε μόνο στα ανοιχτά θέματα υγείας αλλά επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα για την κεντρική πολιτική σκηνή. Γνώριμοι από παλιά βρέθηκαν ξανά την προηγούμενη Δευτέρα στα Καμένα Βούρλα για τις ανάγκες εγκαινίων του τοπικού Κέντρου Υγείας. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Ντίτορας βρέθηκε με τον δήμαρχο Καμένων Βούρλων Ιωάννη Συκιώτη και τον πρώην υφυπουργό Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο σε ένα πηγαδάκι που δεν περιορίστηκε μόνο στα ανοιχτά θέματα υγείας αλλά επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν αντέχεται
*Ο Α.Κ. συνεισφέρει στην περιγραφή της κατάστασης με αρχαίο θεσσαλικό ρητό, σαρακατσάνικης απόκλισης.


- Πέθανάμαν απτζέστα.
Ζ.

Ασυνήθιστο
*ΣΗΜΕΡΑ υψηλόβαθμο κλιμάκιο του ΚΚΕ στην 1η Στρατιά και την 110 ΠΜ, για ενημέρωση, τι άλλο. Δεν τις συνηθίζουν όμως απ’ το κόμμα παρόμοιες επισκέψεις. Κατά κανόνα πηγαίνουν εκεί απ’ έξω, στην Πύλη, με πορεία. Καταφθάνουν από Αθήνα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, αλλά κι ο απόστρατος, επίσης βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης. Θα εκπροσωπηθεί και το πολιτικό γραφείο, με τον Κώστα Αβραμόπουλο, αλλά αυτός βρίσκεται συχνά στη Λάρισα λόγω κομματικών καθηκόντων. Σπάνιο συμβάν έως και πρωτοφανές. Μπορεί να σημαίνει άραγε κάτι;
Ζ.

Με τη σειρά
*- Βούλιαξαν τα παράλια από αγανακτισμένους Έλληνες που πήγαν να ηρεμήσουν μετά τη νέα πρόκληση των Τούρκων.
Εκτός από τις μεγάλες ιδέες υπάρχει και η καθημερινότητα του νεοέλληνα.
- Πάμε τώρα διακοπές παιδιά και ξεκινάμε από Σεπτέμβριο να πάρουμε την Πόλη.
Ζ.

Πορτοκαλένιος
*ΤΑ πράγματα εξελίσσονται πολύ σοβαρά. Μετά από τόσα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ έκοψε τις πορτοκαλί βαφές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε με το φυσικό του χρώμα, με γκρίζα μαλλιά κι ας επέμενε ότι η πορτοκαλόξανθη απόχρωση ήταν η κανονική του. Τι να πει κανείς για 74 χρονών άνθρωπο.
Ζ.

Λαρσινά
*- ΤΟΝ εξέταζα στο λεξιλόγιο, ‘’τι σημαίνει tree;’’ του λέω, ‘’το τυρί’’ μου απαντάει. Αγγλικά κάνουμε, όχι λαρισαϊκά του λέω.
***
*ΜΕ την ευκαιρία εμπλουτισμός του Ελληνολαρισαϊκού Λεξικού.
- Απαξιώ, έκφραση που δηλώνει υποτίμηση και στη Λάρισα ότι κάτι προέρχεται από την περιοχή του Αξιού.
***
*- Σάρισα, το ακόντιο της Μακεδονικής Φάλαγγας και αυτό που ρωτάει η Λαρισαία τον δικό της όταν τελειώνει το τσιφτετέλι.
Ζ.

Μετακομίζει και...
*«ΕΤΣΙ είναι». Ο Χρ. Κέλλας επιβεβαιώνει το χθεσινό σχόλιο με την άνω του έτους καθυστέρηση που παρατηρείται στον ΟΓΑ για να εγγράψει νέους ασφαλισμένους. Ναι, ούτε να αποκτήσει πελάτες δεν δύναται πλέον ο Οργανισμός, τρελαίνοντας τους νέους αγρότες και μπλοκάροντας το όποιο άλλο σχέδιό τους.
Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Λαρισαίος βουλευτής επικοινώνησε με τα υψηλά κλιμάκια απ’ όπου τον διαβεβαίωσαν ότι οσονούπω τελειώνουν τα βάσανα και οι καημοί του αγροτικού κόσμου. Έχει ολοκληρωθεί, λένε, η προετοιμασία της κτιριακής εγκατάστασης και τώρα τοποθετούν τα πληροφοριακά συστήματα κι έτσι ο ΟΓΑ θα μπορέσει να μετακομίσει από την οδό Φαρσάλων στη Φιλιππούπολη, στο κτίριο μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Πόσες μέρες να κάνουν για να τελειώσουν; Λίγες βδομάδες έστω. Εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης με επιπλέον υπαλλήλους κι όλα θα κινούνται πλέον ταχύτερα. Άλλωστε από την πλήρη ακινησία, τα πάντα είναι ταχύτερα.
***
*ΕΠΙΠΛΕΟΝ, όπως ενημέρωσαν τον Χρ. Κέλλα, η υπηρεσία της Λάρισας θα διαχειρίζεται πλέον μόνο τις υποθέσεις των Λαρισαίων αγροτών. Των υπολοίπων Θεσσαλών θα διεκπεραιώνονται από τα γραφεία του ΟΓΑ σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Η επανάσταση του αυτονόητου. (Λογικά ο βουλευτής θα παρακολουθεί την υπόθεση, ελέγχοντας την υλοποίηση όσων του υποσχέθηκαν.)
Ζ.

Φύσα...
*Κυκλοφορούν στη Λάρισα μάσκες προστασίας μίας χρήσεως, οι οποίες είναι ακατάλληλες, αναφέρει ο Ι. Κ. Και ως εκ τούτου πολύ επικίνδυνες, διότι με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, όποιος τις φοράει δεν τηρεί τις αποστάσεις και εκτίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ όταν δεν φορούσε.
Ο έλεγχος λέει είναι απλός. Κατ’ αρχάς η συσκευασία θα πρέπει να γράφει την προδιαγραφή FFP1. Κατόπιν, σύμφωνα και με τα σχετικά ενημερωτικά βίντεο που κυκλοφορούν, αφού τοποθετήσουμε τη μάσκα σωστά στο πρόσωπό μας ανάβουμε έναν αναπτήρα σε απόσταση 15 περίπου εκατοστών και φυσάμε δυνατά. Αν η φλόγα σβήσει, ή τρεμοπαίξει πολύ, η μάσκα δεν είναι ασφαλής, δεν παρέχει προστασία. (Καταρχάς βέβαια, φοράμε μάσκα όπου και όπως ορίζουν οι οδηγίες των ειδικών.)
Ζ.

Τον θέλουν;
*ΚΑΙ τώρα που ο Χρήστος Γελλαλής δικαιώθηκε από το δικαστήριο;
Πώς θα τον δεχτούν στην παράταξη Τσιλιμίγκα τον νέο περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος αντικαθιστά τον παπα-Ρίζο Κομήτσα; Που οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης τον είχαν αποδοκιμάσει δημοσίως για την προσφυγή του; Έτσι τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί, υπογραφές σε σχετική δήλωση δεν είχε δει κανείς.
Βέβαια, η συγκεκριμένη παράταξη δεν φημίζεται για την ομοιογένειά της και για το πνεύμα συνεργασίας στους κόλπους της. Το προαναφερθέν δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το σοβαρότερο πρόβλημά της. Το ότι δεν κυβερνά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να λειτουργεί ικανοποιητικά, για να παίζει σωστά τον πάντα χρήσιμο ρόλο της αντιπολίτευσης.
Ζ.

Αδιάκοπα
*Οι νεαροί Λαρισαίοι έλεγαν τον πόνο τους.
- Πετάω για Ρόδο ο ένας, πετάω για Κρήτη ο άλλος. Κι εγώ πετάω τα σκουπίδια.
***
*- ΦΕΤΟΣ το μαγιό θα το κορνιζάρω στον τοίχο, δίπλα απ’ το πτυχίο που μένει επίσης αχρησιμοποίητο.
***
*- H άλλη ήρθε από την Ελβετία για διακοπές αλλά θα μείνει λέει μόνο δύο μήνες, διότι φέτος ζορίζεται οικονομικά. Μου σπαράζει την ψυχή, λέμε.
Ζ.

Πρωινό σάλπισμα
*ΤΟ παράπονο από την περιοχή της παλιάς Νεράιδας που γειτνιάζει με την 1η Στρατιά. Κάθε πρωί εδώ και αρκετό καιρό, λέει ο Κ. Π., έχουν τέρμα τα ηχεία σε εγερτήρια προσκλητήρια κτλ, με αποτέλεσμα να ξυπνάει η γειτονιά στις 6 το ξημέρωμα ανυπερθέτως. Εντάξει, οι φαντάροι, αλλά κι η κατοικημένη περιοχή; Δεν ήταν έτσι τα πράγματα πριν, λέει. Και, δεν έχουμε και πόλεμο δηλαδή.
Ζ.


Στα χωράφια
*ΔΙΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ τα αισθήματα και συμπολιτών του, ο Α.Σ. από τη Νίκαια εκφράζει την ευαρέσκειά του προς τον δήμαρχο Θαν. Νασιακόπουλο, καθώς -όπως λέει- είναι πρώτη φορά που μπορούν να μετακινούνται άνετα προς τα χωράφια τους μετά τα εκτεταμένα έργα αγροτικής οδοποιίας που εκτέλεσε ο Δήμος Κιλελέρ στην περιοχή τους.
Ζ.

Μέτρα
*ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣΕ κι η εφημερίδα αποκτά ανταποκριτές σε όλη τη χώρα. Αναγνώστρια που παραθερίζει αυτό το διάστημα στη Λήμνο, διαβεβαιώνει ότι τηρούνται αποστάσεις και μέτρα πρόληψης. Φρόντισε να στείλει και αποδεικτικά, με φωτογραφίες από τις ομπρέλες στην παραλία Μικρό Φαναράκι, στον Μούδρο.
Ι.Μ.

Τάμα
*ΠΟΥ να κάνω τάμα; Ήρεμα ρωτάει η Λαρισαία Γ.Β. Ώστε «να βρεθεί υπάλληλος, να σηκώσει το τηλέφωνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του γενικού νοσοκομείου, για να κλείσω ραντεβού μετά από τρεις μήνες; Φοβάμαι μήπως γίνω καλά μέχρι τότε και πρέπει να ξανατηλεφωνήσω για ακύρωση». (Κι άντε να περιμένει πάλι, μπας και το σηκώσει κάποιος.)
Ζ.

Ο συνετός
*ΤΟΥ κάνει σήμα ο τροχονόμος, ψύχραιμος ο οδηγός σταματάει μαλακά στην άκρη του δρόμου. Πλησιάζει ευγενικά ο αστυνομικός, κοιτάζει, χαμογελάει.
-Συγχαρητήρια κύριε, βλέπω ότι φοράτε τη ζώνη σας. Είστε ο εκατοστός που ελέγχουμε σήμερα κι επειδή η αστυνομία δεν τιμωρεί μονάχα αλλά και επιβραβεύει κιόλας τους συνετούς οδηγούς, μόλις κερδίσατε 1.000 ευρώ, μπράβο.
-Ε;
-Μάλιστα 1.000 ευρώ, δώστε μου το ΑΦΜ σας για πιστωθούν αύριο στον λογαριασμό σας. Πείτε μου όμως, από περιέργεια, πώς σκοπεύετε να ξοδέψετε το ποσό που δικαίως κερδίσατε;
-Εγώ; Πρώτη δουλειά που θα κάνω είναι να πάω να βγάλω δίπλωμα, δίπλωμα οδήγησης.
***
*Τον κοιτάει ο τροχονόμος αποσβολωμένος.
-Τι είπες;
-Μη δίνετε σημασία κύριε τροχονόμε, πετάγεται ο συνοδηγός. Όταν είναι μεθυσμένος δεν ξέρει τι λέει.
-Σοβαρά; Μισό λεπτό κατεβείτε, αλκοτέστ...
***
*ΑΠ’ ΤΟ πίσω κάθισμα ακούγεται τότε μια βαριά αγουροξυπνημένη φωνή.
-Σας είχα πει εγώ, απ’ την αρχή, με κλεμμένο αμάξι δεν θα πηγαίναμε μακριά. Ο τροχονόμος έχει τραβήξει πιστόλι κι πέφτει πάνω στον ασύρματο.
***
*Την ίδια στιγμή ακούγεται ένας έντονος θόρυβος, κάποιος χτυπάει μια λαμαρίνα και φωνάζει.
-Τι έγινε ρε παιδιά, τα περάσαμε τα σύνορα, ε; Ανοίξτε μωρέ το πορτμπαγκάζ...
Ζ.

Είδες η ΔΕΗ;
ΑΠΟΡΕΙ και θλίβεται με την -άλλοτε- κραταιά ΔΕΗ ο συμπολίτης. Ο εκκαθαριστικός του λογαριασμός κατέγραφε χρέος 392 ευρώ. Προ 20ημέρου κατέβαλε 200, ευρώ και απέμεινε το υπόλοιπο.
Χθες του τηλεφώνησε μια κοπέλα, υπάλληλος προφανώς εισπρακτικής εταιρείας, υπενθυμίζοντας το χρέος του και καλώντας τον να το εξοφλήσει αμέσως... Γιατί απορεί και θλίβεται; Διότι είναι και ο ίδιος υπάλληλός της ΔΕΗ...Ικανοποίηση
«ΤΟ άνοιγμα των αγορών σε Κορέα και Ταϊλάνδη για τα λαρισινά ακτινίδια είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν και τα υπόλοιπα τοπικά ποιοτικά προϊόντα».
Αυτό δηλώνει, σαφώς ικανοποιημένος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, αναφερόμενος στη συμβολή της Περιφέρειας στο άνοιγμα των διεθνών αγορών και προσθέτει: Εχουμε πλέον την τεχνογνωσία και διάθεση του ΥΠΑΑΤ να στηρίξει τις προσπάθειές μας και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ανοίξουν νέοι δρόμοι και για άλλα προϊόντα του ευλογημένου θεσσαλικού κάμπου».
Γ.Ρ.


Αδέσποτο
ΤΗΝ απρόκλητη επίθεση από αδέσποτο σκυλί καταγγέλλει ότι δέχθηκε χθες στο λιμάνι του Αγιοκάμπου συμπολίτης μας, ο οποίος διηγείται στην «Ε» την ταλαιπωρία που υπέστη, όταν πήγε να αγοράσει ψάρια. Τελείως ξαφνικά το αδέσποτο σκυλί του επιτέθηκε, δαγκώνοντάς τον στο πόδι. Χρειάστηκε να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Αγιάς για να του περιποιηθούν τα τραύματα, ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στο Λιμεναρχείο και στον Δήμο Αγιάς. Οι αρμόδιοι τον διαβεβαίωσαν ότι το σκυλί είναι εμβολιασμένο, αλλά παρόλα αυτά θα παρακολουθείται η συμπεριφορά του. Ωστόσο, ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο σκυλί συνεχίζει να περιφέρεται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου και εφιστά την προσοχή σε κατοίκους και περαστικούς για να μην βρεθούν στη θέση του.
Γ.Ρ.

Μεσάγγαλα
«ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟΣ αδέσποτος σκύλος, που κυκλοφορεί στο κέντρο των Μεσαγγάλων, δάγκωσε πρόσφατα δύο γυναίκες, οι οποίες πήγαιναν για μπάνιο στην παραλία» καταγγέλλει κάτοικος του οικισμού, ενώ σημειώνει πως «ενώ έχει ειδοποιηθεί ο Δήμος Τεμπών για τα παραπάνω συμβάντα και για την επικινδυνότητα του σκύλου, δεν μερίμνησε να τον απομακρύνει από την περιοχή».
Άφησε μεν να «αιωρείται» και το ενδεχόμενο θανάτωσης του σκύλου λέγοντας πως: «είναι κρίμα να το φαρμακώσουν οι κάτοικοι και παραθεριστές, γιατί απλά δεν βρίσκουν άλλη λύση...».                 

Λ.Κ.

 

PARKINGK CIU

*ΚΑΤΩ κίτρινη απαγορευτική γραμμή, μπροστά η πινακίδα ότι εκεί σταθμεύουν ασθενοφόρα. Λογικό, είσοδος του «Κουτλιμπάνειου» είναι. Όμως φαίνεται πως κάπως τα έχουν βολέψει, οπότε κάνουν και ένα διπλό παράνομο παρκάρισμα.
Ζ.

THLEDIASKECH CIU

Λαρισινή νομική παρουσία σε γαλάζια τηλεδιάσκεψη
ΣΤΗΝ τηλεδιάσκεψη του Θεματικού Τομέα Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Στεργίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, με θέμα: «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της δικηγορικής πράξης και της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης» συμμετείχαν και δύο Λαρισαίοι δικηγόροι. Πρόκειται αφενός για την πρόεδρο του ΔΣΛ Νικολέττα Μπασδέκη αφετέρου για το μέλος του ΔΣ και υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΟΔΕ Λάρισας Βασίλη Βράκα. Μάλιστα ο τελευταίος συμμετέχει κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού και στην αντίστοιχη Επιτροπή Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης του Υπουργείου.
Γ.Ρ.

 

MORAS DHMOTSIOS CIU

*ΛΑΡΙΣΑ-Βόλος 1-1 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι και συνάδελφοι απόφοιτοι Τμημάτων Μηχανολογίας ΤΕΙ. Ο πρωταθλητής Στέλιος Δημότσιος τρέχει ακατάπαυστα εκ γενετής
κι ο Θανάσης Μόρας οδηγεί τα πράγματα με ασφάλεια, ως δάσκαλος οδήγησης.                    

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass