ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 18:11
*ΠΑΡΩΝ στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Ντίτορας. Αν και δύσκολες οι ώρες, δύο κουβέντες αντάλλαξαν μεταξύ τους. Όχι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν ήταν κοντά τους για να ακούσει τη συνομιλία… *ΠΑΡΩΝ στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Ντίτορας. Αν και δύσκολες οι ώρες, δύο κουβέντες αντάλλαξαν μεταξύ τους. Όχι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν ήταν κοντά τους για να ακούσει τη συνομιλία…

Σημειώσεις
*ΔΙΗΜΕΡΟ σκληρής δουλειάς για τον ΥΠΕάρχη Φώτη Σερέτη στην Εύβοια που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες. Δεν συμμετείχε μόνο στις διαδοχικές συσκέψεις με τις τοπικές αρχές, αλλά παρέμεινε στις επάλξεις με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ καταβάλλοντας

προσπάθειες με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ψαχνών να υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρησιακά σχέδια για τη στήριξη των πληγέντων.
Χθες το μεσημέρι ο διοικητής της ΥΠΕ μετά από ένα διήμερο έντασης και κόπωσης επέστρεψε στη Λάρισα ικανοποιημένος από τη λειτουργία των δομών υγείας στην Εύβοια, αλλά και με πολλές σημειώσεις στο μπλοκάκι του για βελτιώσεις των επιχειρησιακών σχεδίων.
Δ.Κ.

Πιλάτοι
*Η Τουρκία κάνει πράγματα τα οποία είχε προαναγγείλει, πράγματα τα οποία περιμέναμε. Όπως επίσης ήταν αναμενόμενη η στάση εταίρων και συμμάχων, σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αντίστοιχα. Που ακολουθούν την ανέντιμη πολιτική ίσων αποστάσεων, καλώντας το... θύμα να μην θορυβεί διαμαρτυρόμενο που κλέφτες μπήκαν στην αυλή του.
Πρόσφατα έκαναν πως δεν είδαν τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα που το Ορούτς Ρέις «αλωνίζει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η πολιτική του Πόντιου Πιλάτου είναι που ενθαρρύνει την προκλητικότητα των γειτόνων...
Β.Κ.

Πινόκιο
*Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ αποτελεί όντως πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Αφού δεν θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπουζούκια (σ.σ. γράφηκε ιστορία επί ΠΑΣΟΚ), ενώ θα ανασταλούν αναρίθμητες δραστηριότητες σε αλυσίδα επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να είναι επίσης η πρώτη φορά που ο πολιτικός κόσμος λαμβάνει μια απόφαση που τελικά θα «σώσει» το κύρος του. Θυμηθείτε πως επί δεκαετίες, πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί παρήλαυναν στη ΔΕΘ, δίνοντας του κόσμου τις υποσχέσεις, κάνοντας τον Πινόκιο να... ζηλεύει. Από τις αυξήσεις στην ΑΤΑ μέχρι τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, πολιτικά διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές και γενιές.
Ε φέτος θα ακούσουμε λιγότερα ψέματα, κάτι είναι και αυτό...
Β.Κ.

Μνήμες
*ΗΤΑΝ Φεβρουάριος του 1994 όταν ο Στέλιος Παπαθεμελής, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, είχε θεσπίσει νέο ωράριο έως τις 2 τα ξημερώματα για τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα και απαγόρευε οποιαδήποτε αναπαραγωγή μουσικής, μετά από αυτή την ώρα μεταφέροντας τον κόσμο στις πλατείες.
26 χρόνια αργότερα ποιος να το περίμενε, να μπαίνει λουκέτο ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα στα μπαρ, με σκοπό την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού. Εικόνες από την πολυκοσμία της πλατείας Συντάγματος είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου τότε. Λέτε να επαναληφθούν ανάλογα σκηνικά στις περιοχές που ισχύουν τα μέτρα;
Γ.Γ.

Μπόρα
*ΑΠΟ το παρελθόν είναι γνωστή η πρακτική των κυβερνήσεων (διαχρονικά) να φορτώνουν τη δική τους απραξία στην ένταση των καιρικών φαινομένων. Τους φταίει δηλαδή ο κακός καιρός, όχι ότι δεν υλοποίησαν τα αντιπλημμυρικά έργα για παράδειγμα.
Της δε αντιπολίτευσης (επίσης διαχρονικά) της φταίει η κυβερνητική ανικανότητα, όπως επίσης φταίει που δεν είναι... αυτοί στην κυβέρνηση, γιατί αυτοί θα ενεργοποιούσαν το 112, θα έσωζαν τον κόσμο κ.λπ.
Κάθε φορά ωστόσο, στον Πύργο πριν μερικά χρόνια, στο Μάτι πέρυσι, στην Εύβοια χθες, χάνονται άνθρωποι, εξέλιξη που δεν μποδίζει τα κόμματα να αντιπολιτεύονται επί... πτωμάτων. Δεν ήξεραν στη ΝΔ ότι με αυτόν τον κρατικό μηχανισμό θα υποστούν και αυτοί εκείνα για τα οποία κατηγορούσαν πέρυσι τον ΣΥΡΙΖΑ;
Β.Κ.

Αντανακλαστικά
*ΔΕΝ πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Χρήστος Κέλλας για την αναγκαιότητα καταβολής εφάπαξ και άμεσα του 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μετά τη συνάντηση που είχε με παραγωγούς του Δήμου Τεμπών και λίγο μετά η Διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε τα ευχάριστα. Ο Λαρισαίος πολιτικός μάλιστα πρόλαβε τις επίσημες ανακοινώσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, δημοσιοποιώντας λίγο πριν, στην ιστοσελίδα του, την ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων, αποδεικνύοντας ότι η ενημέρωση που έχει από τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ είναι άμεση.
Ο βουλευτής σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις άριστες σχέσεις που διαθέτει με τον υπουργό Μ. Βορίδη και τον διοικητή Ανδρέα Λυκουρέντζο, συνεχίζοντας να πιέζει για την ικανοποίηση και των υπολοίπων αιτημάτων που του έθεσαν οι παραγωγοί στο Μακρυχώρι. Δικαιολογημένα η αισιοδοξία στις τάξεις των παραγωγών είναι έκδηλη.
Γ.Ρ.

Ελεγχος
*ΓΙΑ τη διασπορά των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι σαφές ότι την πρώτιστη ευθύνη την έχει η Πολιτεία και οι φορείς της. Η Πολιτεία χαλάρωσε τα μέτρα, από τα σύνορα έως την ενδοχώρα και λογικό είναι (παρότι μη υπεύθυνο) και οι πολίτες να χαλαρώσουν.
Αλλά δεν φταίνε πρώτοι οι πολίτες. Σήμερα που στον Αμπελώνα, για παράδειγμα, υποδείχθηκαν μέτρα, οι πολίτες θα τα εφαρμόσουν σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο όπου χωρίς την κεντρική εποπτεία φορέα της Πολιτείας, ο καθείς αυτοσχεδίαζε ενώ φούντωνε η διασπορά.
Όταν περνάνε «ανεξέλεγκτα» τα σύνορα, όταν δεν γίνονται μαζικές ιχνηλατήσεις κ.λπ. – κ.λπ., δεν φταίνε οι πολίτες για τη χαλάρωση των μέτρων. Απλά οι πολίτες είναι η εύκολη λύση για να συγκαλύψει η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες...
Β.Κ.
Θλίψη
*ΤΗΝ αναστολή λειτουργίας 10 Δημοτικών και 22 Νηπιαγωγείων στην Πελοπόννησο λόγω μηδενικών εγγραφών ή έλλειψης μαθητικού δυναμικού, υπέγραψε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δημήτρης Οικονομόπουλος. Όταν ένα σχολείο κλείνει μόνο θλίψη προκαλεί. Το δημογραφικό πρόβλημα αρχίζει να φαίνεται αισθητά, ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται και τα σχολεία ερημώνουν. Το κακό είναι ότι η κατάσταση αλλάζει μόνο προς το χειρότερο.
Ν.Π.

Τους προσέχει
*ΔΕΝ το βάζει κάτω ο παλαίμαχος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου Γιώργος Γκάτσος. Αν και καλοκαίρι με τις άδειες των εργαζομένων να «τρέχουν», ωστόσο όχι μόνο προσπαθεί για την καθαριότητα, αλλά παράλληλα έχει τον τρόπο επικοινωνίας με τους εργαζόμενους ώστε, στο μέτρο του δυνατού, και η υπηρεσία καθαριότητας να λειτουργεί ομαλά, παρά τις ελλείψεις. Ο ίδιος ο κ. Γκάτσος σε συζητήσεις πάντα λέει «πρώτα η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προσέχει τους εργαζόμενους, γιατί αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη της σωστής λειτουργίας ενός Δήμου».
Μάλιστα ήδη λόγω κορονοϊού με εντολή του δημάρχου Τυρνάβου Ι. Κόκουρα, ο κ. Γκάτσος, ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνονται τα μέτρα προστασίας στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου και ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας. Δηλαδή τους προσέχει για να τον... προσέχουν.
Κ.Τσ.

Voucher
*ΑΥΡΙΟ Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα voucher των παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ. Σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι υποψήφιοι γονείς αφού η χρονιά είναι περίεργη, τα εισοδήματα πετσοκομμένα και το να το πάρει κάποιος είναι σπουδαία υπόθεση. Πόσο μάλλον σε μια χρονιά αβεβαιότητας που κανείς δεν ξέρει αν τα παιδιά θα μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα φοίτησης σε όλες τις δομές κανονικά.
Ν.Π.

Καραντίνα
*ΠΕΡΙ καραντίνας το σημείωμα του Λάμπρου Ηρ. Γερογιώκα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προέλευση της λέξης: Στα μεσαιωνικά χρόνια τα καράβια που έφθαναν στα λιμάνια ήταν υπό περιορισμό έχοντας ανθρώπους, ζώα ή διάφορα εμπορεύματα εφόσον υπήρχε υπόνοια ότι είχαν μεταδοτικό ιό ή μόλυνση γενικά.
Ο περιορισμός διαρκούσε 40 ημέρες και από τα λατινικά -μετέπειτα ιταλικά- (από τη λέξη quaranta) δόθηκε πλέον η λέξη καραντίνα. Με την ευκαιρία, στον μεσαίωνα οι μισθοφόροι έφεραν από τη Μέση Ανατολή τον ιό της πανώλης (κοινώς πανούκλας και μαύρος θάνατος). Συγγραφείς έγραψαν αρκετά για την πανούκλα, ο δε Σαίξπηρ έγραψε το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Φορούσαν και τότε μάσκες, όπως σήμερα, με την ελπίδα να εξαφανίσουν τη νόσο. Μάλιστα έκαναν και ναούς. Μια εκκλησία με λευκό χρώμα είναι δίπλα στο τελωνείο στην αρχή του Grand Canal στη Βενετία αφιερωμένη στην Madona della Salute (Παναγία της Υγείας) ακριβώς απέναντι από το παλάτι των δόγηδων.

Εξ αποστάσεως;
*ΣΤΟ ΦΕΚ «Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας» που δημοσιεύτηκε προχθές, προβλέπεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται και κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων.
Τώρα πώς θα γίνει αυτό είναι ένα ζήτημα. Εδώ η εξ αποστάσεως «κολλούσε» όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Αν λειτουργούν εκ περιτροπής με ποιο τρόπο θα γίνεται; Είναι πολλά τα θέματα και δυστυχώς εξ αποστάσεως δεν λύνονται.
Ν.Π.

Λειτουργεί
*ΜΕ όλες τις προφυλάξεις λειτουργεί καθημερινά το Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων. Μάλιστα τώρα το καλοκαίρι όπου υπάρχει περισσότερος χρόνος έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στο ιστορικό κτίριο του 1855, το οποίο είναι δωρεά του Απόστολου Κοντογιάννη καθηγητή του ΑΠΘ. Οι παρεμβάσεις έγιναν τόσο εσωτερικά όσο και στον αύλειο χώρο. Ουσιαστικά στεγάζεται όλη η ιστορία των Γόννων. Εκεί ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Καραβιδές, τα στελέχη της διοίκησης και οι εθελοντές κάνουν πολύ καλή δουλειά, χρόνια τώρα και συνεχίζουν.
Κ.Τσ.

Μπουζούκια
*ΣΤΗ Θεσσαλονίκη πάντως τη βρήκαν τη λύση. Τα μπουζούκια και τα κλαμπ θα ανοίγουν το απόγευμα. Τώρα ποιος θα πάει με τέτοιες θερμοκρασίες είναι ένα ζήτημα. Η νύχτα είναι αλλιώς. Νέα ήθη μας φέρνει ο κορονοϊός.
Ν.Π.

Ουρές...
* ΚΑΠΩΣ, πρέπει να μπει μια τάξη με την «ουρά» στον ΟΑΕΔ. Η ταλαιπωρία που υφίσταται όποιος χρειάζεται να επισκεφθεί τον Οργανισμό είναι μεγάλη και οι εικόνες που αποτυπώνονται καθημερινά απογοητευτικές, απαράδεκτες. Αυτό που επισημαίνουν οι πολίτες είναι ότι δεν πρέπει να σχηματίζεται μία σειρά για όλα τα τμήματα του ΟΑΕΔ. Δεν είναι δυνατόν για κάποιον που ενδεικτικά θέλει να δώσει δικαιολογητικά για πρόγραμμα απασχόλησης να περιμένει πότε θα διεκπεραιωθεί μία υπόθεση που σχετίζεται με την εγγραφή στα μητρώα ανέργων, στη χορήγηση επιδόματος κ.λπ.
Μήπως θα ήταν καλύτερο να υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάλογος με αυτόν που ισχύει στην Εφορία; Με μια σειρά για το Μητρώο, με μια σειρά για το Εισόδημα, με μια σειρά στο Κεφάλαιο, ώστε όλα τα τμήματα να εξυπηρετούν τους πολίτες. Λιγοστοί μεν οι υπάλληλοι στον ΟΑΕΔ, μεγάλο το φιλότιμό τους, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία...
Γ.Ν.

Δύσκολα
*ΦΕΤΟΣ δεν θα έχει εμποροπανήγυρη στα Φάρσαλα, μπήκαν και τα μέτρα με το ωράριο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δυσκολεύει πολύ η κατάσταση. Φαρσαλινός επιχειρηματίας σχολίαζε «Χάσαμε Απόκριες, Πάσχα, και τώρα που περιμέναμε λίγο κόσμο παραπάνω, λόγω Δεκαπενταύγουστου έρχονται τα μέτρα να δέσουν το γλυκό»!
Γ.Γ.

Τουρισμός...
* ΟΥΤΕ ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται ότι θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειες που υφίστανται οι επαγγελματίες του κλάδου της περιοχής, που είναι σφόδρα απαισιόδοξοι από την όλη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» που αποτέλεσε το παγκόσμιο σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, βρήκε εφαρμογή και στη Λάρισα, αφού η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται πως δεν έφυγε για διακοπές. Η πόλη σφύζει από ζωή, πρωί - βράδυ σε μια περίοδο που δεν κουνιόταν φύλλο.
Δυστυχώς το «ήτανε στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος» μοιάζει να ταιριάζει γάντι στη φετινή «μαύρη» σεζόν που είναι εν πολλοίς χαμένη. Αναμφίβολα, η ανησυχία και ο φόβος που προκαλεί ο κορονοϊός λειτούργησε ανασταλτικά, ωστόσο το αδύναμο σημείο του εσωτερικού τουρισμού ίσως να είναι και η έλλειψη επαρκούς εισοδήματος για διακοπές έστω μιας εβδομάδας. Η κρίση των προηγούμενων ετών προκάλεσε «αιμορραγία» στους προϋπολογισμούς και πολλές οικογένειες υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν στόχους και προτεραιότητες. Με δεδομένο ότι ο χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος όλων, οι διακοπές έγιναν μονοήμερες εκδρομές για μπάνιο...
Γ.Ν.

Επαγγέλματα
*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ στα Φάρσαλα βρίσκεται μεγάλο μέρος από υπαλλήλους του τουριστικού κλάδου που τα άλλα χρόνια ταξίδευαν σε κάποιο νησί για εργασία. Λιγοστοί ήταν αυτοί που κλήθηκαν φέτος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος σε όλους τους τομείς καθώς θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας.
Γ.Γ.

Το κόλπο...
* ΚΑΙ όμως, υπάρχουν ακόμη Λαρισαίοι επαγγελματίες, στην εστίαση κυρίως, που επικαλούνται βλάβη στο POS για να μην δίνουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με κάρτα οι πελάτες. Χάλασε το μηχάνημα σου λένε, οπότε θα πληρώσεις με μετρητά. Ξεπερασμένο κόλπο για να φοροδιαφεύγουν, καθώς ούτε απόδειξη κόβουν. Τον λογαριασμό πάνω στο χαρτί της παραγγελίας κάνουν, εκλιπαρώντας με το βλέμμα τους την κατανόηση για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε και για τις δυσκολότερες που προοιωνίζονται...
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass